Natuurbehoud project, Malawi

Project: Natuurbehoud project, Lilongwe, Malawi

Deelname mogelijk: minimaal 2 weken en maximaal 12 weken, dit project is het hele jaar door geopend

Prijzen staan in de tekst vermeld

Projectcode: TU54/LWT

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

HET PROJECT

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: Lilonge Wildlife Centre, Vwaza Marsh Wildlife Reserve
 • Accommodatie: vrijwilligershuis
 • Project: natuurbehoud project
 • Duur: 2 – 12 weken
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Aantal vrijwilligers: 12 maximaal
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: zeer goed georganiseerd project in een prachtige omgeving
 • Update: dit project is geopend! 

 

Malawi, Lilongwe Wildlife Centre

Het Lilongwe Wildlife Centre is in 2007 opgericht als een ‘People and Wildlife Centre’, het eerste centrum in de wereld in deze vorm. Het project beslaat 120 hectare wildernis in het hart van Malawi, rondom de hoofdstad Lilongwe. Het is niet alleen een opvang voor wees- en geredde wilde dieren in Malawi, het is ook een centrum voor de mensen, waarbij onderwijs programma’s worden verzorgd. Er wordt van uit gegaan dat er echt een verschil gemaakt kan worden door de lokale bevolking te betrekken bij natuurbehoud en zo het wild ook wild te houden. Er worden alternatieven aangeboden om zo ontbossing en stroperij tegen te gaan.

 

Resultaten

Er zijn de laatste jaren prachtige resultaten geboekt, honderden dieren zijn gered, zoals Bella de leeuwin, die gered werd uit een kleine kooi in een dierentuin. Ook werden er regelmatig dieren langs die weg in Lilongwe te koop aangeboden, dit is zo goed als terug gedrongen door een intensieve lokale campagne. De PAW (People and Wildlife) clubs in de armste gebieden van de stad worden ondersteunt door lokale bestuurders. Daarnaast is er ook de steun van The United Nations Development Programme en de City Assembly voor diverse projecten.

 

Je rol als vrijwilliger bij het natuurbehoud project in Lilongwe, Malawi

Als vrijwilliger krijg je te maken met diverse aspecten van het project. Eigen inbreng is hier van belang. Laat weten waar je interesses liggen en waar je graag aan mee werkt. Waaruit je kan kiezen hangt af van de lopende projecten van dit moment. Je kan te maken krijgen met:

 • Het assisteren bij de zorg voor dieren. Samen met de lokale verzorgers zorg je ervoor dat de dieren de beste zorg krijgen die ze verdienen. Dit houdt in: het schoonmaken van de hokken, het verzorgen van de dieren die wees zijn geworden. Belangrijk om te vermelden is dat de zorg voor dieren zeer serious wordt genomen, er is een strikte “No-contact” policy met de dieren. De enige uitzondering is het voeren van weesdieren.
 • Het assisteren van de dierenarts. Je werkt samen met de lokale dierenarts en checkt de dieren die worden binnengebracht. Je helpt bij het geven van vaccinaties en assisteert bij kleine operaties.
 • Assisteren bij het vrijlaten van de dieren. Samen met de “animal care manager” werk je eraan om dieren die gered zijn te laten wennen aan een groep. Als je geluk hebt ben je er getuigen van dat de dieren terugkeren in het wild. Dieren worden vrijgelaten rondom het centrum in een gebied met 90 hectare grond of op een plek elders in het land

 

Werken in de gemeenschap
 • Onderwijs. Je ontwikkelt mede modules over natuurbehoud gericht op kinderen, om zo het belang van natuurbehoud onder de aandacht te brengen. Of je werkt bij een Wild Kidz Holiday kamp. Dit kamp wordt gerund door vrijwilligers en is altijd erg gezellig.
 • Er zijn vanuit het centre een aantal projecten binnen de gemeenschap opgezet. Voorbeelden zijn de Adult Literacy classes, de produktie van Baobab juice of het project “Green and Clean. Door deel te nemen aan deze projecten heb je de mogelijkheid plattelandsgebieden in Malawi te bezoeken en samen te werken met mensen woonachtig in één van de armste gebieden.
Overige werkzaamheden
 • Natuurbehoud en ecologie. Als je interesse hebt in conservation/natuurbehoud of ecologisch onderzoek dan zijn er diverse mogelijkheden. Er worden diverse onderzoeken verricht.
 • Eco-toerisme. Dit project is er niet alleen voor de mensen woonachtig in Malawi, het kan worden bezocht door internationale bezoekers. Eco-toerisme speelt een zeer grote rol in het centrum. Je kan meehelpen zaken te verbeteren om bezoekers een waardevol bezoek te bieden. Je kan meehelpen tours te verbeteren, klusjes rondom het centrum uit te voeren, helpen de bar te bemannen, informatie borden bijwerken, het verbeteren van de “giftshop”, waar lokale produkten worden verkocht, etc.
Marketing & evenementen
 • Marketing en evenementen. Iedereen die ervaring heeft met webdesign, PR, het organiseren van evenementen, fotografie of het maken van documentaires is van harte welkom! Er is een amphi theater waar films voor scholen worden gedraaid, film avonden worden gehouden, culturele dansavonden worden georganiseerd en de openings ceremonie van de World Tourism Weerk (waar de Minister van Toerisme en veel lokale pers bij aanwezig is) worden hier georganiseerd.

Mocht je een maand of korter bij dit project verblijven, dan is het niet mogelijk om aan alle bovengenoemde activiteiten deel te nemen. Het kost tijd om je in te werken. Kies daarom een aantal activiteiten die je het meest aanspreken. Bij aankomst zullen de diverse mogelijkheden met je worden doorgesproken.

 

Hoogtepunten van het project
 • Werk samen met de lokale dierverzorgers aan de verzorging van 250 dieren die zijn gered en leer alle aspecten van dierverzorging
 • Leer meer over groot wild en natuurbehoud in het enige “Wildlife Rescue Centre” van Malawi
 • Assisteer de lokale dierenarts, dit houdt in: het assisteren bij kleine operaties, het behandelen van wonden, gezondheidschecks, etc.
 • Wees creatief en ontwerp “speelgoed” om de dieren gelukkig en gezond te houden
 • Ga op nachtsafari
 • Zorg ervoor dat het Wilderness Reserve goed onderhouden wordt. Het Reserve biedt een enorme diversiteit aan van dieren zoals hyena’s, krododillen, verschillende vogelsoorten en dit in een omgeving met hardhouten bomen en bijzondere orchideeën
 • Geniet van een picknick langs de rivier en het spotten van vogels
 • Meer dan 1200 kinderen per jaar nemen deel aan het onderwijs project, een prachtige uitdaging!

 

Dagindeling

Je werkt bij dit project 6 dagen per week van 8.00 tot 16.30 uur. Er is slechts één dag in de week dat je vrij bent. In overleg met de projectleiding is het mogelijk om minder (of meer) te werken. Dit is wel afhankelijk van hoe druk het is bij het project. Vrijwilligers die langer dan vier weken bij het project verblijven krijgen een lang weekend vrij na vier weken. Dit is een “emergency wild animal rescue” dit betekent dat er spoedgevallen kunnen aankomen en dit betekent dat je als vrijwilliger flexibel dient te zijn. Soms werk je wat meer uren op een dag, soms misschien ’s nachts als een gewond dier wordt binnengebracht.

 

Overige mogelijkheden bij Lilongwe Wildlife Trust

Naast dit project (Sanctuary vrijwilliger) zijn er nog meerdere mogelijkheden bij LWT. Hierbij moet je denken aan: een research plaats, research activiteiten voor studenten (1 – 12 maanden).

Vet externship (2 – 12 weken), Dit programma is ideaal voor diegenen die brede, praktijkgerichte ervaring willen opdoen met dierenartswerk in een opvangcentrum dat ook andere aspecten van het rehabiliteren van dieren omvat. Klinisch werk varieert, maar kan diagnostiek, laboratoriumwerk en procedures omvatten. Van externen wordt ook verwacht dat ze zich gaan bezighouden met de dagelijkse verzorging van de dieren. Voor mensen die geïnteresseerd zijn in onderzoek, je kan wellicht ook het ​​programma ‘Clinical Projects in One Health’ steunen. Let op, deelname aan het ‘One Health’ programma is afhankelijk van de tijd van het jaar en beschikbaarheid van plaatsen.

 

Eisen

Minimum leeftijd voor deelname is 18 jaar. Maximum leeftijd is afhankelijk van de gezondheid van de deelnemer. Je kennis van de Engelse taal dient goed te zijn. Voor ieder TravelUnique project is een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) een vereiste, deze VOG dienen we voor aanvang van het project in ons bezit te hebben en mag niet ouder zijn dan 6 maanden bij aanvang van het project.

 

Public Holidays 2021 

1 januari, 15 januari, 3 maart,  2  april, 5 april, 1 mei, 3 mei, 13 mei, 14 mei, 6 juli, 15 oktober, 25 december en 26 december 2021. Dit is meestal een vrije dag bij het project.

 

Meer mogelijkheden bij Lilongwe Wildlife Trust

Naast werkzaam te zijn als Sanctuary vrijwilligers zijn er meer opties bij LWT:

 • Research placement
 • Vet externship
 • Stage
 • Student research
 • Wildlife Vet Medicine

Neem contact met ons op als je meer wilt weten over de bovenstaande mogelijkheden.

 

Weer

Malawi is een klein en langgerekt land dat op zuidelijk halfrond ligt, in het zuidoosten van Afrika. Het klimaat is subtropisch. De droge periode loopt van mei tot oktober. Dat is gelijk de beste tijd om te reizen. Aan het einde van de droge periode is het heet, overdag wordt het op veel plekken tegen de 35°C. Juli is de koelste maand met een dagtemperatuur van 20-25°C. Het Lake Malawi beslaat een vijfde van het land en is een toeristische trekpleister. Ten westen van het meer is het heuvelachtig en daardoor wat koeler.

 

Locatie

Dit project bevindt zich in Lilongwe, de hoofdstad van Malawi. Malawi staat bekent als “The warm heart of Africa”. Dit vanwege de prachtige omgeving en de uiterst vriendelijke bevolking. Malawi is een dichtbevolkt land en tevens één van de armste landen in de wereld. De dichtbevolktheid zorgt ervoor dat natuurlijke bronnen snel uitgeput raken. Ook heeft Malawi te maken met een grote illegale handel in wilde dieren, dit is een groot probleem in het land. Natuurbehoud is van zeer groot belang op dit moment.

 

lilonge leeuw2

Lilongwe Wildlife Trust project, Malawi, ©LWT

lijntje lang

 Landeninformatie

 

Malawi

Malawi is een van de armste landen in de wereld, een land waar meer dan de helft van de bevolking leeft onder de armoede grens en men een gemiddelde dagelijkse inkomen heeft van minder dan 0,60 USD. Slechte medische voorzieningen en ondervoeding kom veelvuldig voor en het aantal sterfgevallen onder kinderen is schrikbarend hoog.
Malawi wordt vaak omschreven als ‘Het warme hart van Afrika’, als gevolg van de vriendelijkheid van zijn volk. Malawi heeft een enorme verscheidenheid aan landschappen. Deze variëren van ruwe hooglanden; deze zijn voor de wandelaars en de bergklimmers een paradijs. Daarnaast zijn er de Mulanje laagland vlakten.
Malawi bekendste attractie is ongetwijfeld Lake Malawi, Afrika’s derde grootste meer. Hier vind je honderden mijlen van tropische gouden zandstranden en het biedt honderden soorten kleurrijke tropische vissen.

 

Lilongwe

Lilongwe is de hoofdstad van Malawi. In 2005 had de stad ongeveer 650.000 inwoners, en de bevolking groeit erg snel. In 2015 lag het aantal inwoners al boven een miljoen. Lilongwe ligt in het midden van het land, ten westen van het Malawimeer op een hoogvlakte, vlak bij de Lilongwerivier. De stad ligt ongeveer 1200 meter boven zeeniveau.

In 1975 werd Lilongwe voor het eerst de hoofdstad (voorheen was dit namelijk de iets zuidelijker gelegen stad Zomba). Sinds 2008 heeft de stad ook Blantyre ingehaald en is zij nu dus de grootste stad van Malawi. Hoewel Lilongwe het politieke centrum is van Malawi, blijft Blantyre wel het economisch centrum vormen.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Malawi
lijntje lang

Praktische informatie 

 

Ondersteuning

Tijdens je verblijf in Malawi zal je ondersteuning en begeleiding krijgen van het team in Malawi. Zij zullen je helpen en begeleiden tijdens je verblijf.
Vooraf ontvang je alle benodigde informatie omtrent je verblijf van TravelUnique.
Het is belangrijk om flexibel te zijn, een open houding te hebben en hard te willen werken. Voor vertrek ontvang je het Pre-departure document met alle relevante informatie.

 

Oriëntatie

Gezondheid en veiligheid wordt zeer serieus genomen bij dit project. Er zijn dan ook diverse policies en procedures die ervoor moeten zorgen dat je geen verwondingen oploopt. Het is niet waarschijnlijk dat je gewond raakt, maar het kan gebeuren. Het is dus zeer belangrijk een goede introductie te krijgen en je bewust te zijn van de mogelijke risico’s die het werken met dieren met zich meebrengt. Je ontvangt een gedetailleerd informatie pakket over eventuele risico’s, informatie over gezondheidsrisico’s en hoe veilig te werken met dieren. Zorg dat je over de benodigde vaccinaties beschikt. Alle vrijwilligers dienen een rabiës injectie te ondergaan en beschermt zijn tegen TB.

 

Accommodatie

Bij dit project kan je wakker worden van het gebrul van een leeuw of apen die op je dak rondlopen. Vrijwilligers verblijven in een gloednieuw vrijwilligershuis in het hart van het Wildlife Centre omgeven door dieren. Hierdoor zit je dicht op de actie en je bevindt je in het de hoofdstad van het land. Er kunnen maximaal 12 vrijwilligers bij dit project verblijven. Je verbijft met vrijwilligers van dezelfde sekse op een kamer.

Bij dit project verblijven internationale vrijwilligers. De voertaal is Engels. Het huis heeft slaapzalen waar je in stapelbedden slaapt. Er is elektriciteit, een keuken, een gemeenschappelijke ruimte om te relaxen, een badkamer en douches met warm water. Er is ook een mooie tuin waar je in de avonduren kan relaxen. Het is mogelijk om voor je accommodatie een upgrade te boeken, neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

 

Maaltijden

Er worden drie maaltijden per dag verstrekt. Deze maaltijden worden gemaakt door de lokale kok, die zijn best doet internationale maaltijden te bereiden en soms een lokale maaltijd uit Malawi voor te schotelen. Graag legt hij uit hoe deze maaltijden te bereiden. Mocht je last van allergieën hebben of vegetarisch eten, laat dit voor vertrek aan ons weten.

Houd er wel rekening hebben dat Malawi één van de armste landen in de wereld is, dit betekent dat faciliteiten en ingrediënten soms moeilijk te verkrijgen zijn. Er is ook een Braai (BBQ) voor de zaterdagavonden. Je kan er ook voor kiezen in een goed restaurant in de stad te gaan eten, echter dit Wildlife Centre staat bekent om zijn prima lunches.

 

Vrije tijd

Er is draadloze internet beschikbaar. Dus in je vrije tijd, kan je via een blog je avonturen aan familie en vrienden laten weten. Lilongwe is volgens Afrikaanse standaard veilig, schoon en een rustige stad, maar met een leuk uitgaansleven, wat je kan gaan ontdekken. Maar in de weekenden en avonden kan je je ook prima vermaken in het Wildlife Centre. Je kan een biertje aan de bar drinken, aan een picknick in de wildernis deelnemen, een nachtsafari boeken en er zijn markten met voedsel en kunstwerken (souvenirs) op loopafstand .

Mocht je een excursie willen boeken in het weekend dan kan dat natuurlijk ook. Wat je kan doen is:

 • Een trip naar Lake Malawi
 • Safari in South Luangwa, in de buurt van Zambia, één van de beste wildlife reservaten in heel Afrika
 • Mount Mulanje, de hoogste berg van Malawi

Vraag ons naar de kosten voor een lang weekend.

 

Hoe er te komen?

Je dient een vlucht te boeken naar Lilongwe International Airport. Lilongwe is de hoofdstad van Malawi. Je wordt opgehaald op de luchthaven door een medewerker van het project en dan is het ongeveer 25 minuten rijden naar het project. Hierna neem je je intrek in het huis en ontmoet de overige vrijwilligers.

Aankomst en vertrek bij dit project is iedere DINSDAG. Vraag ons om een vluchtadvies. Je kan via Johannesburg vliegen (South African Airlines) of via Nairobi (Kenya Airlines).

 

Visum

Vanaf 1 oktober 2015 is een visum verplicht voor Malawi. Bij aankomst op het vliegveld van Lilongwe dien je een visum aan te schaffen. De kosten bedragen USD 75 voor een visum van 30 dagen. Dit bedrag dien je contant te voldoen of te pinnen via de Malawi Savings Bank. Lokaal je visum verlengen is mogelijk.

 

AI Lilongwe-1

Lilonge Wildlife Trust project, Malawi, ©LWT

lijntje lang
PRIJZEN 2022

 

Let op! de prijzen voor dit project zijn vermeld in GBP. Klik hier voor de juiste koers.

2 weken: £ 1370

3 weken: £ 1775

4 weken: £ 2235

5 weken: £ 2575

6 weken: £ 2885

7 weken: £ 3180

8 weken: £ 3450

Neem contact met ons op voor de prijs van 9, 10, 11 en 12 weken. Je betaalt bij TravelUnique geen reserverings-, administratie of overige kosten, tenzij anders vermeld.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen
 • Airport transfers van en naar Lilongwe International Airport
 • Alle transport gerelateerd aan je werk
 • Draadloos internet
 • T-shirt
 • Lokale SIM kaart
 • Schoonmaakservice
 • Wasservice
 • Oriëntatie bij aankomst
 • Verblijf in het vrijwilligershuis
 • Ondersteuning van coördinator gedurende je tijd in Malawi
 • Drie maaltijden iedere dag en onbeperkt thee, koffie en fruitsappen

 

Niet bij de prijs inbegrepen
 • Vlucht naar Malawi
 • Verzekeringen
 • Luchthaven transfer als je op een andere dag dan dinsdag aankomt
 • Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Visum
 • Telefoongesprekken
 • Softdrinks, bier en wijn
 • Excursies buiten het programma om

 

Belangrijk!

Het geld wat binnenkomt door vrijwilligers wordt geheel besteed aan het Wildlife Centre. Van het geld wordt voedsel en medicijnen voor de dieren gekocht en wordt het onderkomen van de dieren verbeterd en ervoor gezorgd dat dieren die hier toe in staat zijn weer worden uitgezet in het wild. Daarnaast wordt geld aangewend voor onderwijs en projecten in de gemeenschap. Je bijdrage aan dit project zorgt er ook voor dat 35 lokale mensen een baan hebben bij dit project.

lijntje lang
STARTDATA 2022 EN AANKOMSTTIJDEN

 

Malawi kan je het hele jaar door bezoeken. Het regenseizoen loopt van november/december tot februari/maart. Maar meestal regent het slechts een uurtje en dit maakt het land prachtig groen. In oktober en november kunnen de temperaturen oplopen tot 32 graden. De koelste maand is juli, het is dan ongeveer 25 graden, alleen zijn de nachten dan kouder.

Dit Lilongwe natuurbehoud project start iedere dinsdag gedurende het jaar. Aankomst is op de dag dat het project start. Je kan tussen de 2 en 12 weken deelnemen aan dit project.

 

Boekingsformulier

Mocht je dit project boeken via het boekingsformulier, let er dan op dat het te betalen bedragen in GBP (Britse pond) is!

Klik hier voor de actuele koers van de GBP.

 

AI Lilongwe-2

Lilongwe Wildlife Trust, Malawi, ©LWT

lijntje lang

Downloads

Klik hier voor  Engelstalige brochure over dit natuurbehoud project in Lilongwe

Klik hier voor de Facebook pagina van dit project

 

lijntje lang

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van dit project onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor de Algemene Voorwaarden. Bij het boeken van een project ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden.

 

Overige projecten in Malawi
 • Onderwijs project, Mangochi District, Malawi. Klik hier voor het project
 • Medisch project, Mangochi Distict, Malawi. Klik hier voor het project
 • Kleuterschool project, Mangochi District, Malawi. Klik hier voor het project
 • Sport project, Mangochi District, Malawi. Klik hier voor het project

 

Vergelijkbare projecten
 • Imire neushoorn project, Zimbabwe. Klik hier voor het project
 • Naankuse natuurbehoud project, Namibië. Klik hier voor het project
Fotogalerij

 

LWC accommodatie2 Lilongwe

 

LWC accommodatie1 Lilongwe

LWC accommodatie Lilongwe

 

LWC4 Lilongwe malawiLWC1

 

LWC3LWC2

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartners African Impact(AI) en Lilongwe Wildlife Trust (LWT)

Comments are closed.