Medisch project, Ghana

Project: Medisch- en gezondheidszorg project, Ghana

Deelname mogelijk: minimaal 2 weken en maximaal 12 weken

Prijzen staan in de tekst vermeld

 

Projectcode : TU59/AKMED

 

button boeken donkergrijs

 

lijntje lang

Het project

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: Accra, Ghana
 • Accommodatie: vrijwilligershuis
 • Type project: medisch- en gezondheidszorg project
 • Duur: 2 –  12 weken
 • Leeftijd: minimaal 17 jaar
 • Aantal vrijwilligers: maximaal 30
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: project in één van de meest stabiele landen van Afrika
 • YouTube: klik hier voor een YouTube fimpje over dit project
 • Klik hier voor de de film van Felicity West die zij maakte over Akwaaba. Je kan de film bekijken door een donatie te geven aan het project, maar de film is ook gratis te bekijken
 • Dit project is ook geschikt voor groepen 6 – 25 personen en families

 

Over vrijwilligerswerk in Ghana

Ghana is al lang één van de meest populaire bestemmingen voor vrijwilligerswerk in Afrika. Het land staat bekend om haar vele tradities en bijzonder mooi landschap. Je vindt hier zeer veel vrijwilligersprojecten.

Gelegen in West-Afrika wordt Ghana vaak aangeduid als de toegangspoort tot Afrika. Het land is een van de meest toegankelijke en stabiele landen op het continent. Voorheen stond het bekend als de ‘Gold Coast’. Ghana werd onafhankelijkheid van Groot-Brittannië in 1957. Goud, cacao en olie waren de motor van de economie. Het land heeft nu ongeveer 25,5 miljoen inwoners.

Ghana is een veilig, gezellig en levendig land met een rijke geschiedenis. Het is snel aan het moderniseren. Onze projectpartner is Akwaaba Volunteers. Akwaaba betekent ‘welkom’ in het Ghanees en is een NGO.

 

Achtergrond Akwaaba

 

Akwaaba Volunteers is in 2015 opgericht door Jordan Palmer en King Boateng. Jordan bracht tijd door als vrijwilliger in Accra en werd verliefd op de mensen, de cultuur en het land. King groeide op in Accra voordat hij een carrière als profvoetballer in Egeland nastreefde. Beide oprichters delen een passie voor het creëren van betere kansen voor jonge, kansarme mensen in Ghana via 4 belangrijke gebieden, gezondheid, onderwijs, sport en werken met dieren.

Het doel van Akwaaba Volunteers is om armoede te verlichten en betere kansen te creëren voor kansarme kinderen en achtergestelde gemeenschappen. De projecten zijn gevestigd in Accra en omgeving. Ze werken nauw samen met de lokale gemeenschap. Door middel van de projecten streven ze ernaar om jonge kinderen zich te laten ontwikkelen, armoede te verlichten en levens te veranderen.

 

Geen vakantie

Dit is een goed georganiseerd project wat een grote invloed heeft op de lokale ‘community’. Je verblijft in het centrum van Accra, de hoofdstad van Ghana. Het is ongeveer 20 minuten tijden naar het project. Dit is een zeer geschikt project voor vrijwilligers die gemotiveerd zijn om zich op het werk te richten. (Oudere) vrijwilligers met een specifieke achtergrond zijn zeer welkom bij dit project (artsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, tandartsen, studenten geneeskunde, studenten verpleegkunde, thuiszorg medewerkers, etc.). Dit project kan niet worden gezien als vakantie.

 

Algemene informatie over het medisch- en gezondheidszorg project, Accra, Ghana

Als je geneeskunde wilt studeren aan de universiteit of je ervaring wilt vergroten, dan is dit een uitermate geschikt project! Je inzetbaarheid is afhankelijk van je opleiding en ervaring.

Tijdens je project loop je mee met een arts of verpleegkundige  in een van de grootste ziekenhuizen van Accra. Elke week zul je een andere afdeling binnen het ziekenhuis ervaren, afhankelijk van je ervaring en interesses. De arts die je onder zijn of haar hoede neemt  zorgt ervoor dat je tijdens je werkzaamheden meer leert  over elk aspect van het ziekenhuis en de geneeskunde in West-Afrika.

Er zijn ook plaatsen voor fysiotherapie beschikbaar in klinieken, met professionele sportteams en binnen de lokale gemeenschap.

Het medisch- en gezondheidszorg project is een verzamelnaam voor verschillende activiteiten in Accra, Ghana.

In Ghana is het mogelijk om deel te nemen aan de volgende projecten:

 • Medisch project
 • Gezondheidszorg project
 • Tandarts project
 • Verloskunde project
 • Fysiotherapie project

 

Medisch project

Een medisch project is gericht op studenten geneeskunde of afgestudeerde artsen en verpleegkundigen. Als medisch vrijwilliger zal je de assistent zijn van een arts in één van de grootste ziekenhuizen van Accra (Lekma Hospital). Iedere week zal je op een andere afdeling van het ziekenhuis werkzaam zijn. Dit is afhankelijk van je ervaring en van je interesses. De dokter die je assisteert zal je ieder aspect van het werk leren en je leert meer over de ziekenhuiscultuur en de medicijnen in West Afrika. Die is een uitgelezen kans om praktijkervaring op te doen.

 

Gezondheidszorg project

Voor vrijwilligers zonder medische opleiding is het mogelijk om in de gezondheidszorg in Accra werkzaam te zijn. Je werkt in achtergestelde gebieden en biedt, met name kinderen, basis gezondheidszorg. Je bent werkzaam op scholen, community centra en kinderopvang locaties, de nadruk ligt met name op voorlichting. Voorlichting op het gebied van hygiene, tandzorg, etc.

 

Tandarts project

Ben je een ervaren tandarts of een tandarts in opleiding dan is dit een geweldig kans om ervaring in Afrika op te doen. Je werkt in een Dentist Clinic samen met ervaren tandartsen ter assistentie. Daarnaast adviseer je de lokale bevolking over de gezondheid van hun tanden.

 

Fysiotherapie project 

Als student fysiotherapie of als ervaren fysiotherapeut zal je werzaam zijn in medische klinieken of bij sportteams. Dit dit is afhankelijk van je ervaring en van je interesses. Je helpt volwassenen en kinderen met een handicap, een ziekte of een verwonding. Je hebt de kans scholen te bezoeken waar je kinderen vindt met een handicap die geen toegang hebben tot de medische zorg.

 

Verloskunde project 

De geboorte van een baby brengt vreugde en hoop, het begin van een nieuw leven. Als je overweegt verloskunde te gaan studeren of je bent een ervaren verloskundige dan is dit een fantastische manier om ervaring in één van de grootste ziekenhuizen van Accra op te doen. Samen met een verloskundige van het ziekenhuis heb je de zorg voor zwangere vrouwen in alle aspecten van de zwangerschap, met inbegrip van prenatale zorg, tijdens de geboorte en na de geboorte, tot maximaal 28 dagen na de geboorte. Dit is een geweldige kans om te werken met moeders en pasgeboren baby’s.

 

Algemeen

Alle projecten in Accra en omgeving in Ghana zijn er op gericht gezinnen en kinderen in een kwetsbare situatie te ondersteunen. Er wordt nauw samengewerkt met ziekenhuizen, weeshuizen, scholen, overheidsdiensten en andere NGO’s. Veel van de projecten in Ghana hebben een overlap met elkaar. Werk je bij een sport project, dan zal je ook scholen en kinderopvangcentra bezoeken.

 

Belangrijk!

Bij de projecten is kennisoverdracht een belangrijk aspect. Er wordt nauw samengewerkt met de lokale bevolking om zo samen te bepalen waar op dat moment behoefte aan is. De projecten vinden in Accra plaats. Projecten veranderen voortdurend, houd hier rekening mee en wees flexibel!

Het is mogelijk om in groepsverband (collega’s, mede-studenten, etc.) deel te nemen aan dit project. Deelname van 6 – 25 personen is in overleg. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden en een passend voorstel.

Op de dagen dat het een Public Holiday is in Ghana ben je vrij. Klik hier voor de data in 2023.

 

Waarom kiezen voor Ghana?
 • Als je voor Ghana kiest, dan kies je voor één van de veiligste en vriendelijkste landen van Afrika
 • Je verblijft  in een tropische omgeving
 • Daarnaast werk je samen met internationale vrijwilligers van diverse leeftijden
 • Verblijf in een accommodatie met toiletten en douches (dit is vrij uitzonderlijk voor vrijwilligerswerk in Ghana)
 • De uitermate vriendelijke bevolking
 • De verblijfplaats in het centrum van de stad (leuke restaurants en bars)
Locatie

Bij dit project verblijf je in Osu. Osu is en wijk van Accra, op 5 minuten loopafstand van Oxford Street. Het ligt ongeveer 20 minuten rijden vanaf het vliegveld van Accra, de hoofdstad van Ghana. In de buurt vind je winkels, supermarkten, bars, een apotheek, etc.

 

Weer

Ghana ligt in West-Afrika, vlak boven de evenaar en aan de Golf van Guinee. Het klimaat is tropisch. In het zuiden is het vochtig en warm, gemiddeld 30°C. Richting het noorden wordt de invloed van de Sahel groter: het is daar warmer en droger. Het regenseizoen loopt van mei tot en met september. Ghana is geen extreem nat land. De luchtvochtigheid is het grootst in het zuidwesten, waar ook de meeste tropische begroeiing te vinden is. De beste reistijd is in de droge, maar warmste periode: november tot en met april.

 

Eisen

Het project is geschikt voor vrijwilligers vanaf 18 jaar. Er is geen maximum leeftijd. De voorkeur gaat uit naar vrijwilligers met een achtergrond of opleiding in één van de genoemde richtingen. Een diploma of certificaat moet je kunnen overleggen voor vertrek. Dit is nodig voor je registratie. Als je geregisteerd bent dan mag je werken in een lokaal ziekenhuis. De kosten van registratie bedragen GBP 100 per persoon.

Een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) is een vereiste. Deze VOG dienen wij voor aankomst bij het project in ons bezit te hebben en mag niet ouder zijn dan 6 maanden. Motivatie is zeer belangrijk bij dit project, het kan niet al vakantie gezien worden. Een flexibele instelling is ook zeker zeer gewenst.

 

Flexibiliteit

Aan het werk gaan in Afrika als vrijwilliger kan een opwindend avontuur zijn maar soms ook een ontmoedigende onderneming. Wij beiden je de kans om werkervaring in Afrika op te doen, de mensen te leren kennen in een gestructureerd project waarbij op je veiligheid wordt gelet. Er is een projectcoördinator aanwezig die je de gehele periode zal begeleiden. Daarnaast is er bij aankomst een uitgebreide oriëntatietraining dit er voor zal zorgen dat je het meest haalt uit deze uitdaging.

Aanpassingsvermogen aan het lokale systeem is een vereiste. Er wordt nauw samengewerkt met plaatselijke hulpverleners en de lokale politieke systemen om er zorg voor de dragen dat je als vrijwilliger maximaal profijt hebt van je bijdrage, maar wees flexibel!

 

Medisch project Ghana

Medisch- en gezondheidszorg project, Ghana, ©Akwaaba

lijntje lang

 Landeninformatie

 

Ghana

 

Ghana ligt in West-Afrika aan de Golf van Guinea, enkele graden ten noorden van de evenaar en bijna recht op de meridiaan van Greenwich. Het land grenst aan Burkina Faso, Ivoorkust en Togo. De hoofdstad is Accra. De oppervlakte bedraagt 238.573 vierkante kilometer. Ghana is daarmee ongeveer 7 keer zo groot als Nederland. Dit prachtige land wordt ook wel aangeduid als de ‘Gouden Kust”.

Vier van de vijf Ghanezen moet rondkomen van minder dan twee USD per dag. Het noorden is droger en armer dan het zuiden. Zo’n 35% van de mensen in Ghana heeft tekort aan voedsel. De officiële taal is Engels. Er zijn meer dan 45 inheemse talen.

Ghanezen zijn vrolijk, extravert, nuchter en gastvrij. Ze lachen veel en nemen de dag zoals hij komt. De bevolking maakt een reis naar Ghana tot een hoogtepunt. Het land is overwegend christelijk met een islamitisch noorden. Het Afrikaanse traditionele geloof is eveneens wijd verspreid. De godsdiensten leven tolerant naast elkaar. Er is en was geen Ebola in Ghana.

 

Accra

Accra is de hoofdstad van Ghana en ligt aan de Atlantische Oceaan. De stad heeft circa 2 miljoen inwoners (2010) en is de grootste stad van het land. Accra is het politiek en economisch centrum van Ghana. De belangrijkste producten zijn voedingsmiddelen, hout, multiplex, textiel, kleding en chemicaliën.

De oorspronkelijke bewoners van Accra zijn de Ga. Ga is ook de naam van twee omliggende districten; Ga East en Ga West. Het huidige Accra ontwikkelde zich tot een aanzienlijke plaats rond Britse en Nederlandse forten die daar in de zeventiende eeuw werden gebouwd. In 1877 werd Accra de hoofdstad van de Britse kolonie Gold Coast, als opvolger van de plaats Cape Coast.

Nadat een spoorweg naar de mijnen en het agrarische achterland was aangelegd, ontwikkelde Accra zich tot het economisch centrum van Ghana. In Accra bevinden zich het nationaal museum, de Ghanese academie voor kunsten en wetenschappen, het nationaal archief en de centrale bibliotheek. Vermeldenswaardig is kasteel Christiansborg, dat in de zeventiende eeuw door de Denen is gebouwd.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie over Ghana
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Ghana
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Accra

 

lijntje lang

 Praktische informatie

 

Ondersteuning

Ondersteuning en advies ontvang je van de lokale projectmanager tijdens je verblijf in Ghana en natuurlijk van TravelUnique. Vooraf ontvang je advies en informatie over je reis. Bij aankomst krijg je van het lokale team informatie over de huidige status van het project en alle informatie over je nieuwe leefomgeving. Je zal 24 uur per dag/7 dagen per week ondersteuning ontvangen van het plaatselijk projectteam. Bij aankomst krijg je een uitgebreide voorlichting over het project, de veiligheidsvoorschriften, etc. Een coordinator is altijd aanpreekbaar.

 

Accommodatie

Vanaf januari 2022 worden alle vrijwilligers in de Brannic Lodge ontvangen. Het ligt op een fantastische locatie in een rustige buurt van Osu, een van de meest populaire buitenwijken van de stad. Het is op loopafstand van alle voorzieningen, restaurants, apotheken, supermarkten en binnen 20 minuten van alle Akwaaba-projecten.

Goed om te weten:

 • Er is 24 uur per dag een bewaker, maar er zal ’s nachts geen lid van het Akwaaba-personeel in de lodge slapen. Iemand van Akwaaba  is alleen overdag in de lodge aanwezig
 • De kosten van het project zijn niet langer inclusief lunch, het project is inclusief 2 maaltijden per dag – ontbijt en diner. Het Akwaaba team zal beschikbaar zijn om vrijwilligers te helpen bij het vinden van plaatsen om te lunchen of je kan de faciliteiten in de lodge gebruiken om eten voor jezelf en de overige vrijwilligers te  maken
 • Dit is een ideale locatie voor groepen van maximaal 25 personen als er geïnteresseerde groepen zijn die op zoeken naar vrijwilligerswerk
 • Het huis ligt op 20 minuten afstand van het vliegveld

De kamers deel je met andere vrijwilligers van dezelfde sekse. In de kamer bevinden zich stapelbedden en muskietennetten. In de lodge bevinden zich toiletten en douches. Er is een ingerichte keuken en een gezamenlijke woonkamer. Ook is er airconditioning in iedere kamer.

Water is in Ghana zeer kostbaar,  snel douchen is dan ook noodzakelijk. Er is geen warm water, dit vanwege de hitte. Voor bedlinnen wordt gezorgd, wel dien je zelf handdoeken mee te nemen en een  slaapzak (voor op excursie). Je was dien je zelf te wassen. Er is WiFi, alleen zeer traag. Bij een internetcafé heb je beter internet. Voor je telefoon is het makkelijk een lokale SIM kaart te kopen De elektriciteit wil nog wel eens uitvallen, een zaklamp wordt aangeraden om die mee te nemen.

 

Maaltijden

De maaltijden worden voor je verzorgd. Het ontbijt en het avondeten wordt voor je klaargemaakt. Het eten is een combinatie van internationaal- en lokaal eten. Voor schoon drinkwater wordt gezorgd! Het eten in Ghana is simpel, vaak scherp en bestaat vaak uit fruit, brood, eieren, groeten, rijst en vlees. Ook vind je overal in Ghana pizza, pasta, sandwiches en chips. Melk en kaas zijn verkrijgbaar, maar is vaak zeer prijzig. Schoon drink water, koffie en thee zijn de hele dag verkrijgbaar. Er kan gevraagd worden mee te helpen bij het avondeten en het opruimen hierna. Er zijn ook leuke restaurants in de omgeving hier kan je zelf je lunch kopen en opeten of je haalt bij de lokale supermarkt je lunch en eet dit op in de accommodatie.

 

Hoe er te komen?

Je dient een vlucht naar Accra te boeken. Je kan zowel een rechtstreekse vlucht boeken (via KLM) als een vlucht met een overstap. De directe reistijd is 6,5 uur. We helpen je graag met het boeken van een vlucht via Bianca de Willigen van Personal Touch Travel. De accommodatie ligt op ongeveer 20 minuten rijden vanaf het vliegveld.

 

Vrije tijd

Je bent aanwezig bij de projecten van maandag tot en met vrijdag. Het aantal uren dat je per dag werkt kan nog wel eens verschullen. De avonden en weekenden zijn ter vrije besteding. De vrijwilligerscoordinator helpt je graag bij het boeken van excursies.

 

 

Taal

De voertaal in Ghana is Engels. Er zijn echter vele dialecten en 9 andere talen in het land; Akan, Ewe, Dagomba (Dagbani), Dangme, Dagaare, Ga, Nzema, Gonja, en Kasem. Akan heeft twee dialecten; Twi and Fante. In de regio waar het vrijwilligershuis zich bevindt wordt Ga en Twi gesproken. De meeste mensen spreken (goed) Engels. Ghana is een religieus land. Het christelijk- en moslim geloof wordt vaak gecombineerd met plaatselijke gebruiken en gewoonten. Je vindt er vele kerken die door de lokale bevolking op zondag worden bezocht. Je wordt geacht je niet al te bloot te kleden.

 

Visum

Je dient een visum voor Ghana te hebben. Vanaf 1 september 2015 dien je online een visum aan te vragen. Klik hier voor meer informatie. Je paspoort moet minstens zes maanden na de inreisdatum in Ghana nog geldig zijn en minimaal twee lege pagina’s bevatten. Houd er rekening mee dat het wel tot drie weken kan duren voordat je visum in huis is.

 

Geld

De munteenheid van Ghana is de Cedi. Opgedeeld in honderd pesewa. Het geld komt in briefjes van één, vijf, tien, twintig en vijftig cedi en munten van één, vijf, tien, twintig en vijftig pesewa en één cedi. In Ghana is het makkelijk in de steden geld bij een automaat te pinnen, op het platteland is dit lastiger. De meeste automaten accepteren alleen een Visa kaart.

 

Tijdverschil

In Ghana is het één uur vroeger dan in Nederland gedurende onze winter. In onze zomer, is het in Ghana twee uur vroeger.

 

Vaccinaties

Er komt in Ghana malaria voor. Neem contact met je huisarts of plaatselijke GGD op voor malariat pillen. Hepatitis A en een vaccinatie voor DTP en BMR wordt aangeraden. Daarnaast is een Gele Koorts vaccinatie verplicht. Bovendien hebben alle reizigers naar Ghana een cholera not indicated verklaring (of kortweg cholerastempel) nodig. Via www.thuisvaccinatie.nl vind je meer informatie.

 

 

medisch- en gezondheidszorg project Accra Ghana

medisch- en gezondheidszorg project, Ghana, ©Akwaaba

lijntje lang

Prijzen 2023

 

De prijzen worden weergegeven in Engelse ponden. Klik hier voor de juiste koers van de GBP. Je betaalt niet om deel te nemen aan het project maar voor je begeleiding, maaltijden en accommodatie.

2 weken: £ 850

3 weken: £ 1100

4 weken: £ 1350

5 weken: £ 1600

6  weken: £ 1850

7 weken: £ 2100

8 weken: £ 2350

Let op! bovenstaande bedragen zijn exclusief GBP 100. Dit is een Registration Fee om te mogen werken in lokale ziekenhuizen. Als je deelneemt aan een medisch- of gezondheidszorg project dan dien je geregistreerd te worden bij The National Health Board, dit kost GBP 100 per registratie. Dit wordt geregeld door onze partner in Ghana.

Neem contact met ons op voor de prijzen vanaf 9 tot en met 12 weken. Bij TravelUnique betaal je geen boekingskosten, of administratie- of resereringskosten. Ook betaal je geen toeslag als je in het hoogseizoen vertrekt.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Luchthaventransfer bij aankomst
 • Ondersteuning door lokale vertegenwoordigers, 24/7
 • Accommodatie
 • Twee maaltijden per dag
 • WiFi
Niet bij de prijs inbegrepen
 • Vlucht naar Ghana
 • Transfer naar het vliegveld na afloop van het project
 • Verzekeringen
 • Lunchkosten
 • Dagelijks vervoer naar het project
 • Excursies
 • Frisdrank, alcoholische dranken en snacks
lijntje lang

Startdata 2023 en aankomsttijden 

 

Verblijf bij dit medisch- en gezondheidszorg project is mogelijk van 2 tot en met 12  weken. De meeste vrijwilligers blijven 4 – 6 weken bij een project. Startdatum: dit project start op iedere zaterdag. De aankomstdag in Ghana is op zaterdag op Kotoka International Airport (ACC). In overleg is een andere dag als startdag ook mogelijk.Mocht je een dag eerder willen aankomen of een paar dagen langer willen blijven, dan kan dit. De extra kosten per dag bedragen GBP 35.

Mocht je het boekingsformulier willen gebruiken. Kies dan voor de 1e van de maand waarin je wenst te vertrekken. Wij nemen dan contact met je op om te overleggen welke aankomst- en vertrekdatum jou het beste uitkomt.

 

Medisch project Accra Ghana

Medisch- en gezondheidszorg project, Ghana, ©Akwaaba

lijntje lang

Downloads

 

Wil je meer informatie over vrijwilligerswerk in  Accra, Ghana? Klik dan hier

Meer informatie voor groepen vanaf 6 personen, klik hier

Klik hier voor de Facebook pagina van dit project

 

lijntje lang

button boeken donkergrijs

 

Lees voor het boeken van dit project onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor meer informatie. Als je een project boekt ga je akkoord met onze Algemene Voorwaarden.

 

Overige projecten in Ghana

Klik hier voor alle mogelijkheden in Ghana

 

Fotogalerij


 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner in Ghana en van African Impact.

 

Comments
 1. Therese

  29 oktober 2018 - 18:39

  Froukje Derikx, Medisch project, Ghana, augustus 2018 , 4 weken
  Klik hier voor het artikel wat op het werk van Froukje verscheen over haar tijd in Ghana.

 2. Therese

  29 juli 2021 - 16:01

  Stella Rijks, Medisch project, april & mei 2021

  I spent so many rainy Sunday afternoons researching a million different volunteering organisations looking for a sustainable, ethical, transparent organisation that actually makes a lasting impact.

  With Akwaaba volunteers I found exactly that. They work mainly with one community and approach their work from multiple angles like sports, education and health. This ensures that they really know the community and how they can best help them.

  For Jordan and King the sky seems to be the limit. They have big dreams, and by how far they’ve come so far they’ve already shown their potential, but they also show how simple it can be to make a difference in someone’s life. And with this kind of volunteering work, it goes beyond cultural, religious or even racial differences. It’s simple: you just come as a human being that helps other human beings. And even though it’s so simple, the depth of that is indescribable. It really is that simple to change someone’s life.

  What I enjoyed most about working with Jordan and King is that they really give you the full experience with everything. The full Ghana experience, but also the full community experience of the community that they work with. You sign up for one or maybe two projects, but if you want there are so many more possibilities.

  You can taste a little bit from all the work they do and really get to know the community. For example, I signed up for the medical project. This meant that I worked in a hospital from about 8 am until 2 pm. After a bit of downtime I would then go to ‘the pitch’ with King and Jordan to help with the netball training or after school classes. During my time there they were also setting up a sexual health project that I got to help with. Jordan and King are very open to your own ideas as well, so I even got to set up my own project.

  Besides that there’s plenty of time to get the full Ghana experience. Jordan and King do the most to make sure you really get to know the culture by doing things ‘the Ghana-way’. Need transport? They’ll help you get a local taxi or trotro and help you negotiate the price. Want a snack? They’ll show you the best street food places to get bofrut or Fanmilk ice cream. For literally anything you need they will help you do it the Ghana-way.

  The weekends are free to explore more of Ghana. Because there’s more time on the weekends, this gives you the opportunity to explore outside of Accra as well. Jordan and King are always ready to help you arrange all the experiences that you have in mind. Want to go see elephants in Mole national park? You got it, they’ll call Abdul and help you find the best place to stay. Do you want to go surfing? You got it, they’ll call their friends the Justice’s Brothers for lessons and Mr. Mike for a place to stay. Do you want to just chill at the pool? No worries they’ll tell you the best pool to relax at and even recommend which juice is the nicest. Even during the week they’re always ready to have a good time, have a Club beer or have fufu for lunch.

  So do you want to have a life-changing, fulfilling, allround experience? You can be sure to find that in Ghana with Akwaaba volunteers.

 3. Therese

  24 november 2021 - 12:33

  Lisanne de Boer, Medisch project, november 2021

  Van kids af aan, was mijn droom om naar Afrika te gaan en de ‘arme’ kindjes te helpen. Vandaag de dag kan ik zeggen; mijn droom is ECHT uitgekomen!

  Ruim vier weken geleden begon mijn reis. Open en met weinig verwachtingen ging ik dit avontuur aan. Bij aankomst voelde ik mij meteen erg welkom en al snel voelde ik mij echt thuis. De dagen vlogen voorbij. Dagelijks viel ik van de ene in de andere verbazing. Van de corruptie van politie tot aan naakte en toiletterende mensen op straat. Niemand hier kijkt ergens van op of vind iets ‘raar’. Waar ik aan het begin moeite had met alle aandacht en ‘Oburoni’ (blanke), begon ik er na een week aan te wennen. De mensen waren zo ontzettend vriendelijk, zonder dat ze ook maar iets van mij wilden of verwachtte.

  In het ziekenhuis kon ik wat moeilijker aarden. Ik vond het heftig om te zien dat er, in mijn ogen, zoveel ‘fouten’ gemaakt worden. De oorzaak hiervan is naar mijn mening ‘slechte’ communicatie en beperkte middelen. Alleen de gevolgen zijn erg groot; dagelijks overlijden er veel mensen. Het overlijden van mensen lijkt hier dan ook bijna ‘normaal’. Toch kijk ik met een voldaan gevoel terug op mijn tijd in het ziekenhuis. Ik heb op de kraamafdeling en de chirurgie mogen meedraaien. Met deze afdelingen heb ik iets van mijn kennis en middelen kunnen delen.

  Toen ik voor het eerst op de streetschool kwam, was ik meteen verliefd. De blijdschap, energie en de puurheid van de kinderen, brachten een enorme glimlach op mijn gezicht. Ik voelde mij echt gelukkig in hun aanwezigheid. Toch schuilt er achter al deze vreugde, ook veel leed. Veel kinderen hebben geen ouders, weinig tot geen eten of drinken en slapen op een harde stenen vloer. Erg schrijnend om dit met mijn eigen ogen te zien..

  Dit avontuur heeft mij ook als persoon doen veranderen. Ik heb stilte en rust ervaren, die ik in Nederland nooit eerder heb ervaren. Het heeft mij aan het denken gezet over mijn huidige leven in Nederland. Ik heb het inzicht gekregen dat ik dingen moet doen die mij gelukkig maken en niet dingen die anderen van mij verwachten.. Ook besef ik mij dat ik de kleine dingen in het leven meer moet gaan waarderen, zoals de aanwezigheid & gezondheid van mijn familie & vrienden.

  Als ik dit avontuur in een paar woorden moet beschrijven zal ik zeggen; geluk, liefde, puurheid, leed en honger. Wat een bijzondere & prachtige wereld is dit! Ik wil hier zeker terugkomen .

  Mijn dank gaat uit naar Akwaaba Voluteers, de streetschool en Futurestars. In het bijzonder; Jordan, King en Titus. Zij hebben ervoor gezorgd dat mijn onvergetelijke avontuurlijk, de mooiste tijd uit mijn leven was. Bedankt voor jullie openheid, vertrouwen en liefde .