Medisch project, Zimbabwe

Project: Medisch- en community project, Antelope Park, Gweru, Zimbabwe

Deelname mogelijk: minimaal 2 weken en maximaal 12 weken gedurende het hele jaar

Prijzen staan vermeld in de tekst

Projectcode: TU18/APM

Lees de reviews onderaan

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

Het Project

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: Antelope Park Private Game Reserve, Gweru, Zimbabwe
 • Accommodatie: gedeelde vrijwilligersaccommodatie
 • Type project: medisch assistentie- en community project
 • Duur: 2 – 12 weken
 • Aantal vrijwilligers: maximaal 6
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: zeer goed georganiseerd project in een prachtige omgeving
 • Update: dit project is geopend!

 

Algemene informatie medisch project, Gweru, Zimbabwe

Direct naast het Private Game Reserve Antelope Park ligt het dichtbevolkte gebied Mkoba. Dit is het gebied waar de meerderheid van de inwoners van Gweru wonen. Veel van de hier woonachtige mensen hebben geen toegang tot (private) medische faciliteiten. Ze zijn dan ook geheel afhankelijk van de slechte bezette lokale klinieken, met name zijn ze afhankelijk van Mkoba Polyclinic.

In 2002 verleende Mkoba Polyclinic medisch zorg aan 47.580 mensen gedurende dit jaar. Momenteel wordt er zorg verleend aan meer dan 90.000 mensen. In deze kliniek ontbreekt het aan medische apparatuur en aan gekwalificeerde mensen. De diensten die worden verleent zijn afhankelijk van het aantal donaties dat is ontvangen.

De verloskamer is er voor alle zwangere vrouwen uit de directe omgeving. Gemiddeld vinden er 125 geboortes per maand plaats. De verloskamer heeft slechts twee bedden.

 

Werkzaamheden
 • Werk in de kliniek 

Het grootste deel van je werkzaamheden zullen plaatsvinden in de kliniek. Hier assisteer je bij alle voorkomende werkzaamheden. Dit houdt o.a. in het helpen van medisch gekwalificeerd personeel bij het wegen van baby’s, het meten van iemands bloeddruk, gewicht of lichaamstemperatuur evenals archiveren, schoonmaken en er voor zorgen dat patiënten zich welkom voelen in de kliniek. Ook zal je huisbezoeken brengen en nachtdiensten draaien in de kliniek.

 • Home Based Care

‘The Opportunistic Infections Department’ behandeld ongeveer 2500 gevallen van HIV/AIDS per maand en ‘The Extended Programme for Immunization Department’ behandeld ook nog eens minimaal 1900 mensen per maand.

Bij deelname aan het medisch project in Gweru zul je niet alleen in de kliniek van Mkoba meehelpen maar ook hulp bieden aan mensen woonachtig in de directe omgeving. Een medische achtergrond is voor dit project niet noodzakelijk, maar is zeker een pré. Het gaat niet altijd om medische gevallen maar ook om mentale- en emotionele hulp. Het luisteren naar de verhalen van patiënten en een empatisch oor bieden is erg belangrijk.

Je zal bij dit project medisch gekwalificeerd personeel helpen bij het wegen van baby’s, het meten van iemands bloeddruk, gewicht of lichaamstemperatuur evenals archiveren, schoonmaken en er voor zorgen dat patiënten zich welkom voelen in de kliniek. Ook zal je huisbezoeken brengen en nachtdiensten draaien in de kliniek.

Naast het werk in de klinieken is een belangrijk deel van je taak het geven van voorlichting op het gebied van gezondheidszorg. Maar het kan ook zo zijn dat je voorlichting geeft aan kinderen van de lokale scholen over natuurbehoud.

 

Belangrijk!

De Zimbabwaanse wet verbiedt het dat buitenlandse verpleegkundigen zelfstandig werkzaam zijn in de ziekenhuizen en klinieken in Zimbabwe. Dit is dan ook een medisch project waarbij je als assistent(e) van de lokale verpleegkundigen werkzaam bent. De lokale verpleegkundigen zijn verantwoordelijk. Ook al ben je een in Nederland of Belgie gewalificeerde arts of verpleegkundige, de wetgeving in Zimbabwe staat niet toe dat buitenlandse artsen of verpleegkundige zelfstandig aan de slag gaan in Zimbabwe.

In niet elke periode is het even druk in de kliniek. Je werkzaamheden zijn afhankelijk van het aantal patiënten en het aantal bevallingen. Je wordt betrokken bij klussen in de kliniek, zoals het uittellen van medicijnen, etc. Ook zal je thuisbezoeken afleggen.

Het aantal uren dat je werkt per dag is minder dan je hier waarschijnlijk gewend bent, ook kan het werktempo lager zijn dan hier in West Europa.

Mochten er onvoldoende werkzaamheden zijn in de klinieken dan zal je meedraaien bij onderdelen van het kinderopvang- en het onderwijs project. Je draait bijvoorbeeld mee bij het drop in center voor straatkinderen. Of je geeft voorlichting op scholen over natuurbehoud.

Bij alle projecten geldt: wees flexibel!

 

Hoogtepunten van het project
 • Verkrijg basis medische kennis en ervaring in plaatselijke klinieken door samen te werken met de lokale staf en verpleegkundigen
 • Speel een rol in HIV/AIDS voorlichting en bewustwording
 • Voer dagelijkse taken uit zoals het wegen van baby’s, het opnemen van de bloeddruk en lichaamstemperatuur, etc.
 • Bezoek zieke mensen thuis en draai nachtdiensten in de kliniek
 • Geef voorlichting over gezonde voeding aan kinderen
 • Neem deel aan de nationale campagnes op het gebied van gezondheidszorg
 • Werk mee aan delen van het kinderopvang project
 • Geef voorlichting over natuurbehoud
 • Ervaar de schoonheid van Afrika
 • Dommel je onder in de Zimbabwaanse cultuur
 • Verblijf in een omgeving met leeuwen, olifanten, etc.
 • Maak (internationale) vrienden voor het leven

 

Locatie

De project locatie voor het medisch project is Antelope Park, Gweru, Zimbabwe. Ongeveer vier uur rijden vanaf de hoofdstad Harare en drie uur rijden vanaf Bulawayo. Gweru is gelegen in de ‘Midlands’ van Zimbabwe en is een malariavrij gebied. In 2009 had Gweru iets meer dan 146.00 inwoners.

 

Weer

Zimbabwe ligt op het zuidelijk halfrond en grenst ondermeer aan Zuid-Afrika. Het grootste gedeelte van het land wordt bedekt door een bergplateau. Hierdoor wordt het subtropische klimaat wat gematigd. De temperaturen schommelen gedurende het jaar tussen de 20 en 30°C. De droge en koele periode loopt van april tot en met oktober. Dit is veruit de beste tijd om het land te bezoeken. Van november tot en met maart is het warm en vochtig, en vallen er van tijd tot tijd pittige buien.

 

Eisen

De minimum leeftijd voor dit medisch project is 18 jaar. De maximum leeftijd van de vrijwilliger is afhankelijk van zijn of haar gezondheid. Verpleegkundigen en artsen zijn van harte welkom om te ervaren hoe het is om te werken in Afrika, echter ervaring is niet vereist. Belangrijk is om te vermelden dat artsen en verpleegkundigen niet zelfstandig mogen werken in Zimbabwe. Bij ieder project van TravelUnique is een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) een vereiste.

 

Volunteer Encounter

Bij aankomst bij je vrijwilligersproject word je gevraagd de ‘Terms and Conditions & Code of Conduct’ te lezen en te ondertekenen. Je tekent o.a. voor de volgende zaken:

 • Dat Volunteer Encounter niet verantwoordelijk is voor ongevallen, kwijt geraakte spullen, ziekten, etc.
 • Je zelf verantwoordelijk bent voor een geldig paspoort, visum, etc.
 • Als je voortijdig het project verlaat je geen recht hebt op een terugbetaling van je geld
 • Dat je je houdt aan de Gedragsregels (Code of Conduct)

Wil je voor aanvang van je project de regels ontvangen, neem dan contact met ons op.

 

Flexibiliteit

Aan het werk gaan in Afrika kan een opwindend avontuur zijn maar soms ook een ontmoedigende onderneming. Wij beiden je de kans om werkervaring in Afrika op te doen, de mensen te leren kennen in een gestructureerd project waarbij op je veiligheid wordt gelet. Er is een projectcoördinator aanwezig die je de gehele periode zal begeleiden.

Daarnaast is er bij aankomst een uitgebreide oriëntatietraining dit er voor zal zorgen dat je het meest haalt uit deze uitdaging. Aanpassingsvermogen aan het lokale systeem is een vereiste. Er wordt nauw samengewerkt met plaatselijke hulpverleners en de lokale politieke systemen om er zorg voor de dragen dat een vrijwilliger maximaal profijt heeft van zijn of haar bijdrage.

Houdt er rekening mee dat projecten kunnen veranderen, dat behoefte van lokale gemeenschappen veranderen en dat projecten hierop aangepast worden. Soms wordt de hulp van vrijwilligers overbodig of wordt er een nieuw project opgestart, wees dus flexibel.

 

Medisch project, Antelope Park, Zimbabwe

Medisch project, Antelope Park, Zimbabwe, ©AI

lijntje lang

Landeninformatie

 

Zimbabwe

Zimbabwe ligt in zuidelijk Afrika tussen Zuid-Afrika en Zambia. Het land is in het geheel ingesloten door land en grenst aan Botswana, Mozambique, Zambia en Zuid-Afrika. De oppervlakte bedraagt 390.580 vierkante kilometer. Zimbabwe is daarmee ongeveer 9,4 keer zo groot als Nederland. Deze informatie vind je op www.landenweb.nl

In dit prachtige land, met een zeer vriendelijke bevolking,  tref je voornamelijk in de wildparken nog leeuwen, giraffen, elanden, waterbokken, zebra’s en ander wild in redelijke hoeveelheden aan. De grote koedoe is het nationale dier van Zimbabwe.

In het Hwange National Park tref je de grootste kuddes olifanten en buffels van Afrika aan. In het Lake Mutirikwi National Park, bij Masvingo leven nog de zeldzame witte neushoorn, oribies en nyala’s.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Zimbabwe

 

lijntje lang

Praktische informatie

 

Oriëntatie

Na aankomst bij het medisch project in Gweru is er voor alle vrijwilligers een oriëntatieprogramma. Dit wordt gegeven door de lokale projectcoördinator en hij/zij zal je de ins-and-outs vertellen van het project. Uiteraard zullen de veiligheidsvoorschriften met je worden doorgenomen.
Daarnaast krijg je een rondleiding door het Antelope Park. Je ontvangt relevante informatie over veel voorkomende ziekten en infecties waar je mee te maken krijgt en hoe besmetting te voorkomen.

 

Ondersteuning

Gedurende je verblijf heb je de hulp van een ervaring projectcoördinator. Hij of zij is 24 beschikbaar om je te helpen met problemen en/of vragen. Ook is er op ieder project een projectmanager aanwezig. Voor vertrek ontvang je alle benodigde informatie van TravelUnique.

 

Accommodatie

Je verblijft bij dit medisch project met internationale vrijwilligers. De voertaal bij het project is Engels. Er zijn ook vrijwilligers die aan een ander project deelnemen, zoals het het leeuwen project, het combi leeuwen- en paarden project, etc. Je zult verblijven in een basic accommodatie met kluisjes om je waardevolle spullen in op te bergen. Je kamer deel je met andere vrijwilligers van dezelfde sekse.

Er is een zwembad en je kunt deelnemen aan alle activiteiten die georganiseerd worden voor gasten van het ‘Antelope Park’. Er is internet aansluiting (hier dien je bij de receptie vouchers voor de kopen, te betalen in USD), je kan er paardrijden, kanoën, boottochten maken, het wildleven aanschouwen, etc.

Op het park bevindt zich een koffie shop en een bar. Hier heb je wel contante USD voor nodig.

 

Upgrade accommodatie

Je kunt ook kiezen voor een comfortabelere accommodatie. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden en de prijzen. Er is een brochure beschikbaar met de upgrade mogelijkheden.

 

Maaltijden

Je krijgt in ieder geval twee gekookte warme maaltijden per dag plus een ontbijt of lunch om mee te nemen.
Maaltijden bij het ‘Safari Camp’ worden opgediend in buffetstijl en geserveerd in de hoofd diner zaal. Een gebouw met uitzicht op de dam.
Laat ons voor vertrek weten als er speciale dieetwensen of allergieën zijn. Er is altijd een vegetarische maaltijd aanwezig.

 

Hoe er te komen?

Boek een ticket naar Johannesburg en vlieg vanuit Johannesburg door naar Bulawayo Airport. Of vlieg vanaf Johannesburg naar Harare, de hoofdstad van Zimbabwe. Je wordt opgehaald door een vertegenwoordiger van Volunteer Encounter op maandag. Vertrek is ook op maandag. Mocht je hulp nodig hebben bij het boeken van een ticket, neem dan contact met ons op.

 

Visum

Bij aankomst in Zimbabwe dien je een business visum aan te vragen. Dit visum is 30 dagen geldig.

Vrijwilligers kunnen tussen de 2 en 12 weken bij dit project verblijven. Je kan 4 weken in Zimbabwe verblijven, dit kost dan USD 30 voor een stempel in je paspoort. Echter, diegene die langer dan vier weken blijven hebben een extra vergunning nodig van Gweru Immigrations. Je krijgt dan een ‘Temporary Employment Permit’. Dit dient contant voldaan te worden door de vrijwilliger en bedraagt $ 500.
Een medewerker van het project zal je helpen bij het verkrijgen van een permit. Qua kosten is het voordelig maximaal 4 weken aan dit project deel te nemen.

 

Een dag uit het leven van een vrijwilliger…

7.00 uur: Ontbijt in het Antelope Park

7.30 uur: Vertrek naar de Mkoba Polyclinic

8.00 uur: Aankomst bij de kliniek waar je zult gaan werk bij de verloskamer, bij EPI of OI

12.00 uur: Je wordt opgehaald om te lunchen

14.00 uur: Vertrek naar de Mkoba Polyclinic

14.30 uur: Aankomst bij de kliniek waar bij je help bij het geven van voorlichting, het repareren van de gebouwen en materialen, archiefwerk doet, etc.

16.00 uur: Terugkeer naar Antelope Park voor een avond om te relaxen, socialiseren, te zwemmen, etc.

18.00 uur: Avondeten en hierna kan je rond het kampvuur of in de bar een drankje drinken

 

Medisch project Antelope Park, Zimbabwe

Medisch project, Antelope Park, Zimbabwe, ©AI

lijntje lang

Prijzen 2022

 

Let op! De prijzen staan vermeld in Britse ponden. Klik hier voor de koers van de GBP.

2 weken: £ 1099

3 weken: £ 1638

4 weken £ 2072

5 weken: £ 2275

6 weken: £ 2278

7 weken £ 2646

8 weken: £ 2912

Bij TravelUnique betaal je geen reservering- of administratiekosten. Ook betaal je geen extra toeslag bij vertrek in het hoogseizoen. Neem contact met ons op voor de prijzen van 9 tot en met 12 weken.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Vliegveldtransfer
 • Oriëntatieprogramma
 • Dagelijks transport van- en naar het project
 • Accommodatie
 • Drie maaltijden per dag
 • Wekelijkse was service
 • Ondersteuning door een projectcoördinator

 

Niet bij de prijs inbegrepen
 • Ticket naar Harare of Bulawayo
 • Email, internet- en telefoonkosten
 • Alcohol en softdrinks
 • Verzekeringen
 • Excursies
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Visumkosten
Activiteiten (niet bij de prijs inbegrepen)

Met als thuisbasis het Antlope Park, heb je de mogelijkheid tot geweldige activiteiten die worden aangeboden tegen een zeer goede prijs. Waar ter wereld kun je thuiskomen van je werk en gaan…

 • ‘Game viewen’, op de rug van een paard, ter voet of per auto
 • ‘Sunset cruisen’ bij het meer tegenover het kamp
 • Paardrijden, de paarden in het Antelope Park staan bekend op het continent als beste wilde paarden
 • Gedurende je verblijf in Zimbabwe in het Antelope Park heb je de mogelijkheid deel te nemen aan een excursie naar één van de spectaculaire hoogtepunten die Zimbabwe te bieden heeft
 • Dagtrips worden aangeboden naar ‘The Great Zimbabwe Ruins’, naar Granite Ridge en maandelijks wordt er een excursie naar de Victoria Falls georganiseerd

Door deel te nemen aan deze excursies leer je zowel het land als de medevrijwilligers beter kennen.

Na het boeken van een project ontvang je een brochure met de aangeboden excursies, inclusief prijzen.

 

lijntje lang

Startdata 2022 en aankomsttijden

 

Verblijf bij dit project is mogelijk van 2 tot en met 12 weken, hierna kan indien gewenst een ander project van Travelunique geboekt worden. Dit project start twee keer per maand op maandag.

 

De startdata in 2022 zijn op:

3 januari, 10 januari, 24 januari, 7 februari, 21 februari, 7 maart, 21 maart, 4 april, 18 april, 2 mei, 16 mei, 30 mei, 13 juni, 27 juni, 4 juli, 11 juli,  18 juli, 25 juli, 1 augustus, 15 augustus, 22 augustus, 29 augustus, 5 september, 19 september, 3 oktober, 17 oktober, 14 november, 28 november, 12 december en 26 december 2022.

In overleg is het ook mogelijk om op een andere datum te starten. Je dient dan zelf de tranferkosten naar het project te betalen. Vraag ons naar de kosten van een private transfer.

 

Aankomst en vertrek Bulawayo of Harare

Mocht je besluiten aan te komen op Bulawayo (wordt ten zeerste aangeraden omdat dit dichterbij is), dan dien je aan te komen op een maandag met de SA (South African Airways) vlucht SA 8110, die om 12.05 uur aankomt.
Hierna word je direct naar het project gebracht. Mocht je een andere vlucht boeken dan wordt er helaas een extra fee in rekening gebracht.
Bij vertrek vanaf Bulawayo, boek dan de vlucht die op maandag vertrekt, de SA 8111, vertrek om 12.50 uur.

Je kan er ook voor kiezen te arriveren op de luchthaven van Harare. Hier dien je ook op maandag aan te komen voor 13.00 uur. Vertrek vanaf Harare is ook op maandag.  Je bent voor 11.00 op het vliegveld voor je retourvlucht.
Vluchten vanaf 13.00 uur kunnen geboekt worden.
Mocht je een andere vlucht boeken dan wordt er helaas een extra fee in rekening gebracht.

 

Public Holidays Zimbabwe 2022

Houd er rekening mee dat op een Public holiday het programma er anders uit kan zien. Vaak is dit een vrije dag. De Public Holidays zijn op: 1 januari, 21 februari, 15 april tot en met 18 april, 1 mei, 2 mei, 25 mei, 8 augustus, 9 augustus, 10 augustus, 22 december, 25 & 26 december en 27 december 2022.

 

vrijwilligerswerk Zimbabwe

Medisch project, Antelope Park, Zimbabwe, ©AI

lijntje lang

Downloads

 

Neem contact met ons op om de Engelstalige brochure over het medisch project in Antelope Park, Gweru, Zimbabwe te ontvangen

Klik hier voor de site van Antelope Park

Klik hier voor de Facebook pagina van het project

 

lijntje lang

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van dit medisch project onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor de Algemene Voorwaarden. Bij het boeken van een project ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden.

 

Overige projecten in Antelope Park, Zimbabwe
 • Fotografie project, klik hier voor meer informatie

 

Vergelijkbare projecten
 • Medisch project, Mangochi District, Malawi. Klik hier voor het project
 • Medisch project, Epukiro, Namibië. Klik hier voor het project

 

Fotogalerij

 

AP2 medisch project antelope park zimbabweAP3 medisch project antelope park zimbabwe

AP1AI nieuw3

AP paard-04AI medisch project antelope park zimbabwe-1

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner African Impact  (AI) en Volunteer Encounter (VE).

 

Comments
 1. Therese

  22 januari 2016 - 20:23

  Marije Verbeek, Medisch project, Gweru, Zimbabwe, januari 2016
  Ik heb twee ontzettend, leuke, leerzame maar vooral 2 indrukwekkende weken gehad. Qua land; prachtig, super veel mogen zien ook van de wilde dieren op het park. Fijn ook om de eerste 2 dagen een olifanten/leeuwen dag te hebben.
  Qua kliniek; erg bijzonder om te zien hoe ze daar hun handelingen verrichten. Zusters waren super lief en ik voelde me snel op mijn gemak bij ze. Wel als min puntje vond ik dat we vaak rond 10 uur aankwamen in de kliniek. doordat we bv. eerst naar het weeshuis gingen om iemand te brengen. Of dat we op een school voor gehandicapten gingen kijken wat wel erg interessant was, maar veel van onze tijd in de kliniek dan al voorbij was. Daarnaast hadden ze van 10-10:30 pauze, dus hadden we al snel pauze. Ook is er van ong. 11;30-13:00 niet veel te doen en om 13:00-14:00 was er pauze. Daarna hadden we nog een uurtje in de kliniek en werden we om 15:00 opgehaald.
  Ik zelf had het geen probleem gevonden als we wat eerder naar de kliniek gingen.
  Maar ik heb het ontzettend naar mijn zin gehad en ben ook erg blij dat we deze kans hebben gekregen. Ik zou het dan ook iedereen aanraden die twijfelt of het graag wil doen.

  Therese, ook ontzettend bedankt voor het beantwoorden van al onze vragen en je hulp bij het hele proces!

 2. Therese

  2 februari 2016 - 12:32

  Rineke Rumph, Medisch project, Gweru, Zimbabwe, januari 2016
  Hoi Therese,

  Ik kijk terug op een geweldige, onvergetelijke reis! Het verblijf (in het Antelope Park) was prima, net als de (project) organisatie. Het vrijwilligerswerk in de kliniek was goed te doen, indrukwekkend om mee te maken en te zien met hoe weinig middelen ze moeten werken. Ik was ook verrast dat de Nurses het zo geweldig vonden om met vrijwilligers te werken.
  Ik heb niets als negatief ervaren, ik heb er van genoten!!

  Hartelijke groet,

  Rineke