Medisch project, Namibië

Project: Medisch project, Epukiro, Namibië

Deelname mogelijk: minimaal 2 weken en maximaal 12 weken. Het project is gesloten in de periode half december / half januari

Prijzen staan in de tekst vermeld

Projectcode: TU51/NAANMEDnaankuse lifeline clinic logo

 

button boeken donkergrijs

 

lijntje lang

HET PROJECT

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: Omawewozonyanda (Pos3), Epukiro, Omaheke regio, Namibië
 • Accommodatie: vrijwilligershuis
 • Project: medisch project
 • Duur: 2 – 12 weken
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Maximaal aantal vrijwilligers: 4
 • Transfertijd: ongeveer 4 uur vanaf Windhoek
 • Kenmerk: zeer goed georganiseerd medisch project in een prachtig uitgestrekt land, waarbij je werkzaam bent met de San bevolking

 

Namibië, medisch project, algemene informatie

Wil je vrijwilligerswerk gaan doen in Afrika? Dan is Namibië een hele goede keuze. Vrijwilligers bij dit inspirerend medisch project in Namibië verlenen hoofdzakelijk ondersteuning aan de arts en de verpleegkundige van de Lifeline kliniek op het platteland van Namibië.

De kliniek verstrekt gratis gezondheidszorg aan meer dan 3500 mensen per jaar, van wie de meerderheid van de San Bushman (bosjesmannen) zijn en 40% bestaat uit kinderen en baby’s.

Vrijwilligers helpen mee de kliniek draaiende te houden en verstrekken primaire gezondheidszorg aan de lokale gemeenschap. De San, beschouwd als één van de oudste culturen in de wereld, waren traditionele jager-verzamelaars en ze bevolken de woestijngebieden van Namibië, Botswana en Angola.

 

De San bevolking

Tegenwoordig leven deze mensen in extreme armoede en vaak worden ze verwaarloosd en gediscrimineerd, als het gaat om medische zorg. Het medisch project werd opgericht in 2003 met de hulp van buitenlandse investeringen en wordt nu uitgevoerd als een charitatieve uitbreiding van de kliniek in Windhoek. Het streeft naar verbetering van het leven van de San Gemeenschap door middel van onderwijs, gezondheidszorg en betere levensomstandigheden. De kliniek is letterlijk een levenslijn geworden voor de lokale bevolking.

Bij de kliniek, worden patiënten onderzocht, hun kwalen beoordeeld, gediagnosticeerd en behandeld. Of er volgt een verwijzing en vervoer naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis, meer dan 120 km weg, voor verdere behandeling. Ongeveer 40% van de patiënten die behandeld werden bij de kliniek zijn kinderen en hiervan is 70% jonger dan 5 jaar. TBC en HIV heersen in de Gemeenschap, evenals alcoholisme. Veel voorkomende ziekten onder de kinderen zijn schimmelinfecties, wormen, diarree, uitdroging, ondervoeding en  spruw.

 

Ondersteuning kliniek

Deze kwalen zijn niet bijzonder ernstig, maar onbehandeld kunnen ze verergeren en leiden tot complicaties, zelfs tot de dood. Via de kliniek loopt er ook een project, waarbij door middel van onderwijs mensen in afgelegen gebieden wordt geleerd verantwoording voor hun eigen gezondheid te nemen.

Vrijwilligers bij dit medisch project bieden ondersteuning aan de kliniek en in de apotheek. Zo leer je meer over de lokale gemeenschap, de San, over hun manier van leven en het geven van zorg aan patiënten die in extreme armoede leven.

Als vrijwilligers het willen kunnen ze ook meewerken met de zorg voor de dieren op de Namibië Wildlife Sanctuary. Vele vrijwilligers kiezen ervoor om een paar weken door te brengen bij de Sanctuary voordat ze beginnen met werken bij de kliniek. De kliniek is ongeveer 5 uur rijden met de auto vanaf Namibië Wildlife Sanctuary, die net buiten Windhoek zich bevindt. Klik hier voor meer informatie over dit project.

 

namibie medisch3

Medisch project, Naankuse, Namibië, ©Naankuse

 

Activiteiten bij het medisch project in Epukiro

Bij de plattelands kliniek in het afgelegen gebied van Epukiro, werken vrijwilligers samen met het personeel van de kliniek en zal je meer leren over de ziekten die voorkomen onder de plaatselijke bevolking en hoe ze te behandelen. Het onderwijs zal worden afgestemd op de achtergrond, vaardigheden en kennis van de vrijwilliger. Potentiële medische studenten kunnen uitleg en onderwijs krijgen over basis klinische vaardigheden en zullen meehelpen bij het onderzoek van patiënten.

Opgeleide professionals zal worden gevraagd consulten uit te voeren en mee tehelpen tijdens het straathoekwerk. Dit is een project dat eenmaal per week aan lokale gemeenschappen die niet in staat om voor vervoer naar de kliniek te zorgen, zich te laten controleren op staar, TB en andere medische problemen. Dit biedt een schitterende gelegenheid voor opgeleide professionals om een grotere impact te hebben op de mensen die hulp hard nodig hebben.

Vrijwilligers kunnen ook worden gevraagd om onderzoek te doen naar een bepaald project. Dit moet een onderwerp zijn dat de vrijwilliger erg interesseert en van nut kan zijn voor de kliniek en de patiënten.

 

Voorbeelden van projecten zijn:
 • Reisafstand van de patiënten naar de kliniek
 • Lokale patronen van ziekte
 • Aantallen TB onder patiënten
 • Naleving van medicatie
 • Kennis bij patiënten over HIV-besmetting

Vrijwilligers worden betrokken bij taken die dagelijkse in de kliniek voorkomen. Ze helpen bij medische behoeften en ervaren het positieve effect dat de kliniek heeft op de gezondheid van de plaatselijke gemeenschap. Primaire gezondheidszorg is de eerste behoefe in het gebied en het is meestal erg druk. Snelle besluiten moet vaak worden genomen over de vraag of patiënten behoefte hebben aan geruststelling, aan behandeling, of in noodgevallen verwijzing naar de kliniek.

Belangrijk om te melden is dat dit project zich in een afgelegen gebied bevindt. Dit betekent dat de avonden bestaan uit voetballen met de lokale jongeren, een boek lezen, relaxen, etc. Er is geen gelegenheid een dorpje te bezoeken in de avonduren.

 

Als vrijwilliger zal je de volgende taken hebben:
 • Het ondersteunen van het personeel in de kliniek
 • Geruststelling van patiënten
 • De behandelingen en in noodgevallen doorverwijzingen van patiënten
 • Uitvoeren van zwangerschapstesten en urine tests van patiënten
 • Gewicht van baby’s meten en groei grafieken bijhouden
 • Bloeddruk opnamen
 • Glucose testen
 • Schoonmaken van wonden
 • Gesprekken over gezinsplannings
 • Hulp in de apotheek: voorraadbeheer, verpakken van medicijnen, klaarleggen van nieuwe orders, financiëen bijhouden en gegevens vastleggen
 • Ondersteunen van de verpleegster bij het beschrijven van te verrichten procedures
 • Algemeen onderhoud en reiniging van de kliniek
 • Helpen met projecten rondom de kliniek, zoals de moestuin

 

Eisen

De minimum leeftijd voor deelname aan dit project is 18 jaar. De maximum leeftijd is afhankelijk van de gezondheid van de vrijwilliger. Voor ieder project is een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) een vereiste. De voorkeur gaat uit naar vrijwilligers met een medische achtergrond of opleiding. Doktoren, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, optometristen, etc. zijn heel erg welkom.

Maar ook als schilder, tuinman, leraar of data-analist ben je van harte welkom! Zelfs als student kan je bijvoorbeeld de kliniek  schilderen, administratieve klussen te verzorgen, mee helpen bij de schoonmaak, etc.

 

Flexibiliteit

Vrijwilligers hebben vaak specifieke vaardigheden. Die zijn van onschatbare waarde voor de kliniek en we raden je aan nieuwe activiteiten dte ontplooien als je voelt dat het project hiervan zal profiteren.

Dit project is ideaal voor vrijwilligers met een medische achtergrond. Het kan een prachtig project zijn voor medische studenten die ervaring willen opdoen in een ontwikkelingsland. Echter vrijwilligers zonder medische ervaring zijn ook van harte welkom!

Let op: activiteiten kunnen worden gewijzigd om te voldoen aan de behoeften van het project op een bepaald moment.

 

Vrije tijd

Bij de kliniek zul je ’s avonds vrij zijn vanaf ongeveer 17.00 uur, alsmede in de weekenden. Je dient wel mee te helpen met de voorbereiding van het avondeten en de maaltijden in het weekend. Je kan in je vrije tijd een bezoek brengen aan de nabijgelegen dorpen San dorpen, voetballen met de lokale kinderen om zo meer te leren meer over de San-Gemeenschap. Verder kan je genieten van je rust en een boek lezen. Er zijn geen grote plaatsen in de buurt of gelegenheden om iets te gaan drinken.

 

Locatie

Bij dit medisch project ben je werkzaam bij de Lifeline Clinic in Epukiro Omaheke, 120 km van Gobabis in Namibië.

 

Weer en klimaat

Het in het zuidwesten van Afrika gelegen Namibië heeft een droog klimaat. Het heeft de eer om twee verschillende woestijngebieden binnen de landsgrenzen te hebben. Aan de kust ligt de Namibwoestijn, in het oosten de Kalahari woestijn.  Daar tussenin ligt een langgerekt bergplateau. De zomer loopt op het zuidelijk halfrond van december tot april. In de woestijngebieden kan het kwik dan oplopen tot 45°C. Dan valt ook de meeste neerslag. Het droge winterseizoen, van mei tot oktober, is veruit de beste tijd om naar Namibië af te reizen.

 

AI namibie5

Medische project, Naankuse, Namibië, ©AI

lijntje lang

Landeninformatie

 

Namibië

Namibië is met een oppervlakte van 824.296 km² twintig keer zo groot als Nederland (27 keer België). Het land telt slechts 2,1 miljoen inwoners en de bevolkingsdichtheid bedraagt 2,4 mensen per km² waardoor Namibië het dunst bevolkte landen in Afrika is.

De oorspronkelijke bewoners van Namibië zijn de San (Bosjesmannen), een volk van jagers van wie er nog slechts enkelen duizenden leven in het oostelijk deel van Namibië, langs de flanken van de Kalahariwoestijn. In Namibië leven momenteel minstens elf verschillende bevolkingsgroepen. De grootste groep is de Ovambo (1 miljoen). Zij wonen in het hoge noorden wonen maar migreren steeds vaker naar Windhoek. Andere groepen zijn de Nama, Kavango, Caprivi, Herero, Damara, Basters en Himba. De blanken maken ongeveer negen procent van de totale bevolking uit.

De officiële voertaal in Namibië is Engels. Het Oshivambo is de taal van het oude Ovamboland. Aangezien de Ovambo het grootste volk binnen Namibië is, spreken veel mensen deze taal. De blanke Namibiërs spreken vooral Duits en Afrikaans.

 

Waarom Namibië?

Namibië is een droombestemming. Het wordt gekenmerkt door grote open ruimten, met adembenemende landschappen en grote tegenstellingen. Je hebt er de oceaan, duinen, bergen en woestijnen. Het is een overwegend droog land.

Ondanks het droge klimaat heeft Namibië een aantal van werelds grootste nationale parken, variërend van de dieren in het wildrijke Etosha National Park en de woestijn vlaktes van het Namib-Naukluft Park. Het Namib-Naukluft Park is prachtig om te wandelen, met een aantal spectaculaire routes.

Het is ook thuis van de beroemde duinen van Sossusvlei – de hoogste in de wereld- en de fascinerende Sesriem Canyon. Windhoek is het geografische hart van het land en het commerciële centrum, met een etnische mix van mensen. Surfers, vissers en strandliefhebbers willen vaak Swakopmund en Walvisbaai niet missen, vanwege de vele (sportieve) activiteiten die hier mogelijk zijn.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Namibië

 lijntje lang

 Praktische informatie

 

Hoe er te komen?
namibie medisch1

Medisch project, Namibië, ©Naankuse

Vrijwilligers dienen te vliegen naar Windhoek International Airport waar ze zullen worden opgewacht bij aankomst en overgebracht naar de Wildlife Sanctuary (ongeveer 45 minuten rijden).

Op maandag is er een tranfer van Naankuse naar het project, dit neemt ongeveer 4 uur in beslag. Vrijwilligers dienen aan te komen één of twee dagen vóór de datum van transfer. Neem contact met ons op om de juiste vlucht te boeken.

 

Ondersteuning

Ondersteuning en advies ontvang je van TravelUnique. Voor vertrek ontvang je een document, waarin alle details zijn opgenomen die je nodig zal hebben om je goed voor te bereiden voor je reis naar Afrika. Dit document bevat informatie over de accommodatie, het personeel, visum , optionele activiteiten, wat mee te nemen en een medisch advies. We doen alles wat we kunnen om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid op reis gaat naar Afrika. Ook ontvangt je meer informatie bij aankomst en zal je begeleid worden tijdens je gehele verblijf in Namibië.

 

Accommodatie kliniek
namibie medisch2

Medische project, Namibië, ©Naankuse

Vrijwilligers verblijven in het vrijwilliger huis gelegen naast de kliniek, samen met de  arts en verpleegkundige. Het huis heeft een keuken, badkamer, woonkamer en slaapkamers met aparte bedden. Beddengoed en handdoeken hoef je niet zelf mee te nemen. Afhankelijk van het aantal vrijwilligers, deel je de slaapkamer met één of twee andere vrijwilligers (van hetzelfde geslacht). De kliniek is geschikt voor ongeveer vier tot zes vrijwilligers. Tijdig boeken is een vereiste.

 

Accommodatie Wildlife sanctuary

De Sanctuary biedt comfortabele en schone kamers in het vrijwilligershuis aan of je verblijft in een grote tweepersoons tenten met voortent en slaap compartiment. Er zijn over het algemeen drie vrijwilligers per kamer in het huis (zelfde geslacht) en twee vrijwilligers per kamer in de tent. Er zijn gemeenschappelijke douches en toiletten met heet water doormiddel van zonne-energie en stopcontacten in de gemeenschappelijke ruimtes.

Of je nu logeert in het huis of in een tent je ontvangt drie maaltijden per dag, waarbij je meehelpt deze maaltijden te bereiden.

 

Geld

De munteenheid van Namibië is de Namibian Dollar. Als je je Namibië reis combineert met een bezoek aan Zuid Afrika, wees dan bewust dat je in Zuid-Afrika niet met de Namibian dollar kunt betalen. In Namibië kun je wel met de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR) betalen. Beide muntheden hanteren een gelijke koers; 1 Namibian Dollar is gelijk aan 1 ZAR. Klik hier voor de actuele koers.

We raden je aan om er niet vanuit te gaan dat je met credit card kunt betalen. Reis altijd met contant geld in Namibië. Bij pompstation kan je alleen met contant geld betalen.

Bij de meeste Nederlandse banken zijn om veiligheidsredenen bankpassen standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Je kunt er zelf voor kiezen om deze uit te breiden naar ‘wereld’, zodat je pinpas ook buiten Europa bruikbaar is. Omdat je gaat reizen buiten Europa raden we je aan dit voor vertrek te doen.

 

Gezondheid

In vergelijking met andere Afrikaanse landen is Namibië een schoon en netjes land. Hierdoor loop je minder kans om ziek te worden dan elders. Maar er zijn meer bacteriën aanwezig want Namibië heeft een tropisch klimaat. Een tropisch klimaat vormt met zijn vochtige warmte een goede voedingsbodem voor ziekteverwekkers. We raden je aan om contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Zij kunnen je een persoonlijk advies geven over de gewenste vaccinaties.

 

Visum

Als toerist heb je geen visum nodig voor Namibië. Het visum voor vrijwilligers is ook afgeschaft.

 

medisch project nambie

Medisch project, Naankuse, Namibië, ©AI

lijntje lang

Prijzen 2023

 

2 weken: € 1290

3 weken: € 1795

4 weken: € 2295

5 weken: € 2795

6 weken: € 3249

7 weken: € 3649

8 weken: € 3995

Je kan maximaal 12 weken bij dit project verblijven. Neem contact met ons op voor de prijzen van 9 tot en met 12 weken. Bij TravelUnique betaal je geen boeking- of reservering- of administratie kosten. Ook betaal je niet extra voor deelname in het hoogseizoen.

 

Bij de prijs inbegrepen
 • Een bijdrage aan het project voor de aanschaf van medische benodigdheden
 • Dagelijks transport van en naar de kliniek
 • Je wordt opgehaald op het vliegveld van Windhoek
 • Oriëntatie programma
 • Begeleiding
 • Accommodatie en maaltijden
 • Was service (er is een wasmachine, maar geen droger)

 

Niet bij de prijs inbegrepen
 • Vlucht naar Windhoek
 • Transferkosten op andere dagen
 • Verzekeringen
 • Eventuele inentingen
 • Internet en telefoonkosten
 • Alcohol en snacks
Optionele activiteiten (niet allemaal bij de prijs inbegrepen)

Wanneer vrijwilligers verblijven bij het Wildlife sanctuary dan kunnen de volgende activiteiten worden ondernomen:

 • Een natuurwandeling over de boerderij
 • Het beklimmen van rotsen
 • Spelen van voetbal met de Bosjesmannen
 • Zwemmen in het zwembad of waterval
 • Braai (barbecue)
 • Paintballen en abseilen
 • Naar Windhoek waar je het winkelcentrum kan bezoeken en ontspannen kan lunchen bij het beroemde Jo Beerhouse
 • Trakteer jezelf op een beetje luxe tijdens je tijd op het project. Je kunt 1 of 2 nachten verblijven in de gasten lodge. Hier je heerlijk ontspannen met een drankje een duik nemen in het zwembad en genieten van de rustige en prachtige omgeving.
 • Zondags lunch in de lodge plus een middag ontspannen bij het zwembad met een koel drankje

lijntje lang

Startdata 2023 en aankomsttijden

 

Je kan aankomen in Windhoek op de dag dat jou het beste uitkomt. Je wordt opgehaald door een medewerker van Naankuse en kan verblijven op de Sanctuary. De transfer van de Sanctuary naar het medisch project is altijd op maandag. Dus je dient als laatste op zondag in Windhoek aan te komen.

Mocht je bijvoorbeeld op donderdag aankomen, dan verblijf je eerst vier nachten op de Sanctuary. De kosten van deze overnachtingen worden aan je doorberekend. De kosten bedragen 80 euro p.p. per nacht.

Op maandag rijd je vanaf de Farm naar de kliniek. De rit duurt ongeveer 4-5 uur waarin een pauze wordt ingelast om een voorraad eten en drinken te kopen. Retour naar de Sanctuary vindt ook op maandag plaats. Je vlucht terug naar huis kan je vanaf dinsdag boeken.

 

Boekingsformulier

Mocht je het boekingsformulier willen gebruiken om dit medisch project te boeken, kies dan de 1e van de maand van de maand waarin je wilt starten. We nemen dan contact met je op om de juiste aankomstdatum in Windhoek en je vertrek op maandag naar Epukiro door te spreken. Je kan natuurlijk ook per mail je deelname bevestigen. Het project sluit half december.

Dit project kan maar een klein aantal vrijwilligers herbergen. De maanden juli, augustus en september zijn meestal snel volgeboekt. Wil je deelnemen aan dit project? Boek dan tijdig er kunnen maximaal 4 vrijwilligers tegelijk aan dit project deelnemen.

 

Medisch project Namibie

Medisch project, Naankuse, Namibië, ©AI

lijntje lang

Downloads

 

Hier vind je de Engelstalige brochure over dit medisch project in Namibië

Klik hier voor de Facebook pagina van dit project

 

lijntje lang

Kaart projecten

 

lijntje lang

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van dit medisch project onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor de Algemene Voorwaarden. Bij het boeken van een project ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden.

 

Overige projecten in Namibië
 • Natuurbehoud project, Windhoek, Namibie. Klik hier voor het project
 • Onderzoeksproject, Namibie. Klik hier voor het project
 • Paarden project, Windhoek, Namibie. Klik hier voor het project

 

Vergelijkbare projecten
 • Medisch project, Mangochi District, Malawi. Klik hier voor het project
 • Medisch project, Gweru, Zimbabwe. Klik hier voor het project

 

Fotogalerij

 

Naankuse medisch project namibieNaankuse medisch project Namibie

 

Naankuse medisch project namibieNaankuse medisch project namibie

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner Naankuse en van African Impact (AI).

Comments
 1. Therese

  18 december 2018 - 18:38

  Laure Heydanus, medisch project, Namibië, oktober 2018

  Het medische project in Namibië was erg leuk. De twee dokters waren aardig en het samenwerken met de translators (lokale bevolking) zorgde ervoor dat je je echt onderdeel voelde van de mensen daar. Daarbij was het erg lekker warm en is de bevolking heel aardig. Ook was het aantal vrijwilligers (4) een perfect aantal, en zelfs als je alleen naar Namibië gaat, voel je je niet alleen.
  Wat onder andere goed ging was dat de aankomstdagen en vertrekken goed waren geregeld, het eten erbij zit en de dingen die je kan zien of doen. Ook was de informatie/papieren die ik van je heb ontvangen op orde.

  Daarnaast heb ik nog wat praktische tips voor evt nieuwe vrijwilligers: simkaart kopen met data (WiFi ter plekke is erg slecht), makkelijke recepten mee om te koken (de vrijwilligers koken
  elke avond, maar zonder WiFi is het voor sommigen best lastig om iets op tafel te zetten), evt eten wat je lekker vind/om te snacken zelf meenemen (er werd 1-2x per week boodschappen gedaan, maar alleen dat wat nodig was, geen tussendoortjes oid), zaklampje voor in huis (als de stroom is uitgevallen of het niet is betaald), stekker voor Namibië in NL alvast halen (op t vliegveld daar weinig te koop), geld gepind meenemen (kan wel op het vliegveld, voor als je n x bij de boodschappen wat lekkers kan halen of een dagje ‘uit’ kan).

  De vakantie daarna was ook erg prettig, en de combinatie van eerst vrijwilligerswerk en daarna vakantie was een hele goede.
  Bedankt coor het ondersteunen, het was fijn om af en toe te kunnen sparren over dingen die nog geregeld moesten worden oid.

  Groetjes,
  Laure Heydanus