Mobiel medisch project, Kenia

Deelname mogelijk: minimaal 4 weken en maximaal 24 weken 

Logo CHAT

Prijzen staan in de tekst vermeld

Projectcode: TU80/CHAT

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

HET PROJECT

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: Laikipa, Isiolo & Samburu, Kenia
 • Accommodatie: cottage of tent
 • Project: mobiel medisch project waarbij je werkzaam bent als arts of verpleegkundige op een mobiele kliniek of als administrateur/fondsenwerver, social-media expert
 • Duur: 4 – 24 weken
 • Leeftijd: bij voorkeur 25+
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Aantal vrijwilligers: er kunnen tegelijk 2 vrijwilligers deelnemen aan dit project
 • Kenmerk: startdatum, iedere 1e van de maand

 

Waarom een sociaal project?

Dit is een project op het platteland van Kenia vooral gericht op familieplanning. Met een mobiele kliniek wordt door verschillende gebieden gereisd. Voor dit project zoeken we naast vrijwilligers met een medische achtergrond ook vrijwilligers met een administratieve achtergrond en of een achtergrond in fondsenwerving of ervaring met het aanvragen van subsidies, vrijwilligers die data kunnen verzamelen en rapporten kunnen opstellen of vrijwilligers met uitgebreide ervaring op het gebied van social media.

 

Algemene informatie CHAT mobiel medisch project, Kenia

Bij dit project werk je voor CHAT Mobile Clinic. CHAT staat voor Community Health Africa Trust. CHAT bereikt mensen woonachting in de plattelandsgebieden van Kenia en verstrekt informatie en zorg met betrekking tot familieplanning, HIV/AIDS, basis gezondheidszorg, TB, etc. Dit gebeurt in de gebieden in centraal en noord Kenia; Laikipia Isiolo en Samburu en gedeelten van Marsabit, Baringo, Meru, Nyeri en Naura Counties.

CHAT is opgericht in 1999 en vanaf die tijd behandelt en informeert de CHAT Mobile Clinic duizenden Kenianen. CHAT bestaat uit verpleegkundigen, overige werknemers in de gezondheidszorg, chauffeurs en een aantal Landrovers en kamelen. De CHAT mobiel bezoekt een bepaalde gemeenschap eens per drie maanden op een vaste dag.

De mensen die bezocht worden hebben te maken met zaken als armoede, gebrek aan schoon water, geen toegang tot anticonceptie, tienerzwangerschappen, slecht onderwijs, werkeloosheid, HIB/AIDS en TB.

De mobiele kliniek is opgericht door Shanni Wreford-Smith. Zij coördineert ook dit mobiel medisch project.

Bij het mobiel medisch project kunnen de volgende vrijwilligers deelnemen:

 • Vrijwilligers met een administratieve achtergrond en of een achtergrond in fondsenwerving of ervaring met het aanvragen van subsidies, vrijwilligers die data kunnen verzamelen en rapporten kunnen opstellen of vrijwilligers met uitgebreide ervaring op het gebied van social media
 • Ervaren artsen en verpleegkundigen die meereizen met de mobiele kliniek. Echter voor artsen en verpleegkundigen moet een speciale vergunning worden aangevraagd. Vraag ons naar de voorwaarden en kosten.
 • Vrijwilligers die als assistent mee reizen op de mobiele kliniek. Je maakt foto’s en een documentaire, dit om zo sponsors te vinden. Je zal 5 – 10 dagen onderweg zijn. Dit is primitief. Laat je vooraf goed voorlichten over dit onderdeel van het project

 

Taken administratieve/ fondsenwerving
 • Het documenteren van informatie
 • Het schrijven van voorstellen voor potentiële sponsoren
 • Het schrijven van rapporten voor huidige sponsoren
 • Het maken van foto’s, video’s en Case Stories en het maken van documentaire om zo fondsen te werven
 • Het schrijven van een strategie
 • Reizen door het gebied (5 – 10 dagen) om data te verzamelen
 • Het bijhouden van de social media kanalen

Belangrijk om te vermelden is dat je er niet een heel actief, sociaal leven er op na kan houden bij dit project. Je zal tijd ‘in het veld” doorbrengen. Het leven is zeker niet saai, je reist veel door Samburu en kan genieten van het prachtige wildleven in dit gebied.

 

Hoogtepunten van het mobiel medisch project
 • Reis en kampeer met de Mobile Clinic, dit gebeurt per auto of kameel om zo plattelandsgebieden te bezoeken
 • Bied mensen zorg die geen toegang hebben tot het medisch systeem
 • Doe ervaring op in Afrika door samen te werken met lokale verpleegkundigen
 • Ervaar het wildleven in Laikipia
 • Leer van de Maasai en Samburu en andere nomadisch bevolkingsgroepen
 • Maak (internationale) vrienden voor het leven
Locatie

De locatie is de Laikipia en Samburu regio, een plateau ten noord westen van Mount Kenya  in de Rift Valley provincie.

 

Weer

Kenia ligt in Oost-Afrika aan de Indische Oceaan. Er heerst een tropisch klimaat. Aan de kust is het erg vochtig, vooral in januari en februari. De lange regenperiode duurt van maart tot begin juni, het korte regenseizoen van oktober tot eind november. Het gehele jaar door is het warm, met temperaturen tussen de 27°C en 33°C. In het westen is het bergachtig. Het is er uiteraard koeler, maar ook natter. Op Mount Kenya ligt eeuwige sneeuw. De woestijnachtige gebieden in het noordoosten zijn het droogst. De beste tijd om door Kenia te reizen is van juni tot oktober: het is dan relatief koel en droog.

 

Eisen

Dit project is zeer geschikt voor wat oudere, ervaren vrijwilligers. Bij voorkeur ben je 30 jaar of ouder. Je bent een gekwalificeerd verpleegkundigde of arts of je hebt goede administratieve en/of fondsenwervende vaardigheden. De maximum leeftijd van de vrijwilliger is afhankelijk van zijn of haar gezondheid. Een goede kennis van de Engelse taal is zeer gewenst. Een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) is een vereiste.

 

Flexibiliteit

De werkzaamheden genoemd in deze projectomschrijving zijn altijd onder voorbehoud. Werktijden en activiteiten kunnen per dag en per periode verschillen. Wees dus flexibel.

 

Kenia-1

CHAT project, Kenia, ©AI

lijntje lang

 Landeninformatie

 

Kenia

Kenia ligt in het oosten van Afrika aan de Indische Oceaan en wordt in de andere richtingen begrensd door Oeganda, Sudan, Ethiopië, Somalië en Tanzania. De totale oppervlakte van het land bedraagt 582.646 km2 waarmee het bijna 17 keer zo groot is als Nederland. Kenia is sinds 1963 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. De hoofdstad van Kenia is Nairobi. Een andere populaire plaats in Kenia is Mombassa.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Kenia

lijntje langPraktische informatie

 

Ondersteuning

Vooraf ontvang je van TravelUnique alle benodigde documenten en informatie. Voor vertrek krijg je meer informatie over culturele aspecten en bij aankomst word je uitgebreid voorgelicht door Rex, Siana en/of Shanni en haar team. Bij dit project is flexibiliteit en gevoel voor humor zeker nodig!

 

Accommodatie en maaltijden

Je zal verblijven in een comfortabele cottage die uitkijkt over de vlakten van Laikipia op het terrein van Shanni’s familie. Je verblijft in Milima Tatu, dit is ongeveer 45 kilometer buiten Nanyuki town. Het terrein is omgeven door een groot natuurlijk gebied. Hier vind je prachtige vogels, olifanten, leeuwen etc. Het terrein is omheind door hekwerk (i.v.m. de wilde dieren). Op het terrein vind je de huizen van Shanni, van haar ouders en drie cottage’s die worden verhuurd.

Je deelt je cottage met andere vrijwilligers. Het is een self-catering cottage, dit betekent dat je zelf je maaltijden dient te maken. Ook is het mogelijk dat je in een tent verblijft, deze tenten zijn van alle gemakken voorzien. Je verblijft in een natuurlijke, rustige, vredige omgeving. Je tent of cottage wordt schoongemaakt, je was zal worden gedaan en er is voldoende drinkwater aanwezig.

Ook breng je tijd door in het veld met de mobiele kliniek. Hier zal je dan kamperen.

 

Veiligheid

Veiligheid is altijd de eerste prioriteit. Lees voor het boeken van een project het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Klik hier voor het reisadvies naar Kenia.

 

Internet

Er is geen goed signaal voor internet. Je zou een mobile modem voor je laptop kunnen aanschaffen. Er is in het dorp wel goed Wifi en ook bij diverse cafe’s in Nanyuki is er internet.

 

Cultuur

Kenia is de thuishaven van een groot aantal stammen en etnische groepen. Er zijn in totaal ongeveer 42 stammen‚ waarvan de meeste zijn gemigreerd van het westelijke deel en zuidelijke deel van Afrika. De Keniaanse stammen waren meestal nomadische stammen en vormen een belangrijk deel van de bevolking. Eén van de bekendste stam zijn de Maasai. De leden van deze stam leven voornamelijk in het zuidelijke deel van het land als nomadische herders en hun vee is de belangrijkste bron van levensonderhoud.

De Kikuyu-stam behoort tot de oudste stammen van Kenia. Tijdens de Bantu migratie migreerden de Kikuyu’s van het westelijke deel van Afrika. De Kikuyu’s zijn van oorsprong boeren en hebben zich dan ook op de uitstekende landbouwgronden van het land gevestigd. De Kikuyu stam kent verschillende clans waaronder: Achera‚ Agachiku‚ Airimu‚ Ambui‚ Angare‚ Anjiru‚ Angui‚ Aithaga en Aitherandu.

De Samburu-stam is een andere bekende stam in Kenia. Ze zijn een semi-nomadische stam, die overeenkomsten vertoont met de Maasai. De Samburu hebben een krijger gebaseerde maatschappij. Melk is de belangrijkste voedselbron van deze stam en zij staan bekend om hun dans, muziek en traditionele kleding en sieraden.
Een andere Keniaanse stam is de Turkana-stam. Het is de tweede grootste stam van Kenia en zij wonen in het noordelijke deel van Kenia. De Turkana mensen hechten veel belang aan hun kleding en sieraden, zowel de mannen als de vrouwen.

De verschillende stammen van Kenia staan er om bekend dat ze hun eigen cultuur, kleding, dans, muziek, eten, gewoonten en tradities hebben.

 

Geld

De betaaleenheid in Kenia is de Keniaanse Shilling. Op de meeste plaatsen zijn betalingen met bekende creditcards mogelijk. In Mombasa en Nairobi (luchthaven en stad) zijn er mogelijkheden om geld te krijgen via de ATM.

 

Hoe er te komen?

Je dient een vlucht te boeken naar Nairobi, waar je zal worden opgewacht door iemand van het projectteam. Hierna ga je per taxi naar het huis van Shanni, dit is 34 kilometer buiten Nanyuki. Het is een reis van ongeveer 200 kilometer. Er is ook dagelijks een vlucht van Nairobi naar Nanyuki. Als we je kunnen helpen bij het boeken van vlucht, neem dan contact met ons op.

 

Visum en paspoort

Zorg dat je paspoort bij vertrek uit Kenia ten minste nog zes maanden geldig is en twee vrije pagina’s bevat.

Een visum is voor een reis naar Kenia verplicht. Vanaf 2 juli 2015 dien je een e-visum aan te vragen via www.ecitizen.go.ke. Na 31 augustus 2015 is het niet meer mogelijk om bij aankomst een visum in Kenia aan te schaffen. Ook is het mogelijk je visum door e-visums.nl te laten regelen. Klik hier voor meer informatie.

 

Excursies

In Kenia zijn er vele safari mogelijkheden. Je kan het wildleven ontdekken vanaf de rug van een paard, via een mountainbike of tijdens wandelsafari’s. Een ongewone manier is om wildlife te spotten vanaf de rug van een kameel. Daarnaast is Kenia het land voor wandelaars. Wandelen kan je van de sneeuwpieken van Mount Kenya tot aan de woestijnen in het noorden van het land. Daarnaast heeft Kenia prachtige stranden en een grote verscheidenheid aan watersport mogelijkheden. Een prachtige locatie zijn de Gedi Ruins.

 

Inentingen

Voor Kenia wordt aangeraden: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en een vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht) en een gele koorts inenting.

Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt tevens een BMR inenting aanbevolen voor Kenia. Daarnaast dien je malaria pillen te slikken. Neem contact op met je huisarts of GGD voor het juiste advies.

 

CHAT-2

CHAT project, Kenia, ©AI

lijntje lang

Prijzen 2023

 

1 maand: $ 1850

2 maanden: $ 3250

3 maanden: $ 4650

Wil je langer dan 3 maanden bij dit project verblijven, neem dan contact met ons op voor een aangepast tarief. Let op! prijzen zijn exclusief maaltijden

Belangrijk! Gekwalificeerde artsen en verpleegkundigen betalen een bedrag van USD 280 per maand extra + de kosten voor een werkvergunning. De te betalen bedragen zijn inclusief een donatie van $ 400.

Klik hier voor de juiste koers van de USD.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Informatie brochure ter voorbereiding op je reis
 • De mogelijkheid lokale markten en dorpen te verkennen tijdens je reizen met de Mobile Clinic
 • Dagelijks transport
 • Verblijf in een self-catering accommodatie
 • Begeleiding tijdens je verblijf
Niet bij de prijs inbegrepen
 • Vliegticket naar Nairobi
 • Visum
 • Transfer van Nairobi naar Nanyuki  (kosten ongeveer euro 75 enkele reis voor taxirit van 4 uur)
 • Reis-, annuleringsverzekering
 • Maaltijden en drank
 • Excursies

lijntje lang

Startdata 2023 en aankomsttijden

 

Deelname aan dit mobiel medisch project is mogelijk van 4 – 24 weken. Het project start iedere 1e van de maand. Mocht het gunstiger zijn en dag eerder of later aan te komen (of 2 of 3 dagen), dan is dit zeker bespreekbaar. Aankomst in Nairobi is voor 15.00 uur. Mocht je na 15.00 uur aankomen dan wordt geadviseerd een dag eerder aan te komen en te overnachten in Nairobi. Dit in verband met de reis naar je accommodatie die ongeveer 4 uur duurt maar niet erg snel gaat. Dit omdat er ook nog onderweg boodschappen gedaan moeten worden.  Neem voor een reisadvies contact met ons op.

 

CHAT-4

CHAT project, Kenia, ©AI

lijntje lang

Downloads

Wil je de brochure over dit mobiel medisch project ontvangen? Neem dan contact met ons op.

Klik hier voor de Facebook pagina van dit project

 

lijntje lang

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van dit mobiel medisch project onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor de Algemene Voorwaarden. Bij het boeken van een project ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden.

 

Vergelijkbare projecten
 • Medisch project, Gweru, Zimbabwe. Klik hier voor het project
 • Medisch project, Namibie. Klik hier voor het project

 

Fotogalerij

 

Kenia-2 mobiel medisch projectKenia-3 mobiel medisch project

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner CHAT en van African Impact (AI).

Comments are closed.