Natuurbehoud project, Namibië

Project: Naankuse natuurbehoud project, Windhoek, Namibië

Deelname mogelijk: minimaal 2 weken en maximaal 12 weken, gedurende het hele jaar geopend

Prijzen staan in de tekst vermeld

logo Naankuse

Projectcode: TU52/NAANKUSE

 

button boeken donkergrijs

 

lijntje lang

HET PROJECT

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: 42 kilometer vanaf Windhoek, Namibië
 • Accommodatie: vrijwilligershuis of tenten
 • Type project: natuurbehoud project
 • Duur: minimaal 2 – maximaal 12 weken
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Aantal vrijwilligers: maximaal 60. Let op! het kan hier heel druk zijn met vrijwilligers en is snel volgeboekt
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: mooi project in een prachtig uitgestrekt land. Dit project kan gecombineerd worden met verschillende onderzoeksproject. Klik hier voor meer informatie

 

Algemene informatie Naankuse natuurbehoud project/wildlife project

Wil je vrijwilligerswerk gaan doen in Afrika en ben je op zoek naar een wildlife project in een prachtig land? Als ‘Wildlife Conservation’ vrijwilliger bij Naankuse in Namibië bieden wij je de zeldzame en opwindende kans om nauw samen te werken met en actief deel te nemen aan de instandhouding van de Afrikaanse dieren in het wild.

Cheeta’s en andere grote katten zijn vaak een plaag voor de boeren in Namibië. Veel vee verdwijnt er door toedoen van de katachtigen. Daarom worden ze vaak afgeschoten door de boeren om zo de veestapel te beschermen. Naankuse probeert het belang van roofdieren in het wild uit te leggen aan de boeren. Boeren wordt gevraagd contact op te nemen met Naankuse als er een roofdier in de buurt is. Cheeta’s en luipaarden worden opgehaald en later weer elders uitgezet in het wild.

 

Toevluchtsoord

Daarnaast biedt Naankuse een veilig toevluchtsoord voor verweesde en gewonde dieren aan, waar onder een aantal leeuwen, luipaarden, cheeta’s, wilde honden, caracals, stokstaartjes, bavianen en struisvogels. Dit zijn dieren die niet teruggeplaats kunnen worden in het wild. Ook vind je hier vele boerderij dieren zoals schapen, geiten, kippen en ganzen.

Bij de  Naankuse ‘Wildlife Sanctuary’ helpen vrijwilligers mee bij de zorg voor deze dieren. Daarnaast zijn er ook onderhoudswerkzaamheden, zoals bijvoorbeeld het aanleggen van een watervoorziening, de groentetuin onderhouden, onkruid wieden, etc.

Tijdens je tijd bij de Naankuse Sanctuary (ook wel de ‘Farm genoemd) zal je meehelpen met het voeren van de dieren, je neemt ze mee op wandelingen, je gaat mee het aantal dieren tellen,  je maakt hun leefruimte schoon en helpt met eventuele andere projecten die voorkomen, zoals het vrijlaten van de dieren in het wild.

Er zijn geen speciale vaardigheden of kwalificaties vereist bij dit project, aangezien je begeleiding en een introductie krijgt bij aankomst. Alles wat ze vragen is enthousiasme om te leren, een open geest en een opgeruimd karakter.

 

Wereldberoemd project

Naankuse is een internationaal gerenommeerde ‘Wildlife Conservation’ project in de adembenemend Khomas regio in Namibië. Vrijwilligers werken met een breed scala van Afrikaanse dieren in het wild, met inbegrip van de prachtige tamme cheeta (Rugby). Profiteer van deze unieke gelegenheid om te helpen bij de zorg voor de leeuwen, luipaarden, cheeta’s en nog veel meer.

De Naankuse Sanctuary speelt een belangrijke rol in het redden van en het uitzetten van bedreigde carnivoren in Namibië. Ze willen het aantal wilde dieren die onnodig worden geschoten of gedood verminderen. De dieren worden geschoten omdat er nog altijd een groot conflict is tussen mens en dier.

Dit wordt gedaan door elk grote carnivoor te voorzien van een kraag met zendapparatuur om hun bewegingen bij te houden, hun welzijn te controleren en hun gedrag te bestuderen. Sinds 2008 heeft de Naankuse Sanctuary meer dan 50 cheeta’s, luipaarden en bruine hyena’s gered en opnieuw teruggeplaatst in het wild.

 

Sanctuary

De Naankuse Sanctuary is 3.200 hectaren groot en ligt op een berijdbare afstand van Windhoek. Het is een majestueuze savanne met op de achtergrond een bergdecor. De Otjihase rivier snijdt door het land in de zomermaanden en giraffes, zebra’s, struisvogels, hartenbeesten, springbokken, knobbelzwijnen en cheeta’s lopen vrij rond in heel het land.

Dit Naankuse wildlife project heeft als doel dieren terug te brengen in hun natuurlijke leefomgeving. Maar helaas kunnen niet alle dieren die hier een thuis vinden worden teruggebracht in het wild. Sommige dieren waren al wees op zeer jonge leeftijd en zijn groot gebracht door mensen of ze zijn gewend geraakt aan gevangenschap en kunnen niet veilig worden teruggebracht in het wild.

Enkele van deze dieren zijn: cheeta’s, luipaarden, leeuwen, Afrikaanse wilde honden, caracals, bavianen, ganzen, een ezel en een zebra om enkelen te noemen. Naast deze dieren helpen vrijwilligers ook om te zorgen voor de overige dieren die aanwezig zij in de Naankuse Sanctuary zoals schapen en geiten.

Vrijwilligers krijgen de kans om te werken met deskundigen op het gebied van grote katachtigen en samen met de ‘Bushman trackers’ via het satellietprogramma inzicht te krijgen in het onderzoeksproject.  Bij het onderzoeksproject krijgen gevangen grote katten een radiokraag voor ze worden uitgezet in het wild. Hierdoor kunnen hun bewegingen bij gehouden worden en hun conditie gecontroleerd worden.

 

Er zijn diverse projecten waaraan meegeholpen kan worden:
 • Onderwijs aan de San bevolking
 • Onderwijs aan kinderen
 • Puff adder monitoren
 • ‘Rapid response’, actie als er een mens/dier conflict is ontstaan
 • Indentificeren van voetsporen van wilde dieren
 • Onderzoek naar mens/dier conflict

 

Er zijn research gebieden, naast de Naankuse Wildlife Sanctuary, in Namibië waar Naankuse actief is.

Tijdens je verblijf op de Sanctuary kan je één of twee weken naar Kanaan of TimBila gaan. Klik hier voor meer informatie.

Of je kiest voor een medisch project in de Lifeline Clinic. Klik hier voor dit project. Een medische achtergrond is wel een voorwaarde om deel te nemen aan dit project.

Let op! Er zijn extra kosten verbonden aan een verblijf bij een research project.

 

Dagelijkse werkzaamheden Naankuse

Vrijwilligers zullen worden opgesplitst in groepen met collega vrijwilligers, de dagelijks werkzaamheden kunnen wijzigien, je kan aan de volgende activiteiten deelnemen:

 • Bereiden van voedsel voor de dieren
 • Schoonmaken van de behuizingen van de dieren
 • Voeren van de dieren op de boederij
 • Het voeren van grote carnivoren met inbegrip van leeuwen, luipaarden, cheeta’s en wilde honden
 • Wandelingen met de bavianen
 • Nakijken en repareren van hekwerken
 • Lokaliseren van carnivoren met behulp van telemetrie en GPS tracking
 • Identificeren, tellen en het bijhouden van carnivoor sporen
 • Controleren van vallen
 • Het maken van een tijdelijke behuizingen voor nieuwe bewoners
 • Zorgen voor de boerderijdieren zoals schapen, kippen, een zebra, de ezel, etc.

 

Naankuse Clever Cubs School

Vrijwilligers kunnen ook tijd doorbrengen op school. Deze school biedt onderwijs aan het San Bushman (bosjesman) kinderen van ouders die werkzaam zijn op de Naankuse Sanctuary en die anders geen toegang hebben tot welke vorm van onderwijs. Er is één leerkracht op de school. Er zijn normaal gesproken ongeveer 25 kinderen in de school tussen 1-7 jaar oud.

De school opende in november 2009 en de lessen omvatten Engels, wiskunde, kunst en ambachten, sport en milieukunde. De kinderen kunnen ook genieten van dansen, zingen en spelen. En ze krijgen een maaltijd tijdens de lunch die voor velen de hoofdmaaltijd van de dag is.

Het doel is dat de oudere kinderen kunnen worden ingeschreven op een reguliere school in Windhoek als ze oud genoeg zijn. De kinderen zijn erg vriendelijk en houden ervan nieuwe mensen te ontmoeten. Ze zijn zo enthousiast en de ervaring van het werken met hen is zeer de moeite waard. Je assisteert bij het huiswerk, lessen Engels, rekenen, tekenen, etc.

 

Interesse?

Vrijwilligers die meer tijd willen doorbrengen op de school om te helpen met onderwijs kunnen deelnemen aan een gecombineerde project waarbij je zowel met de dieren werkt als met zorg en onderwijs. Let op er zijn wel schoolvakanties. De school is gesloten half april tot half mei, vanaf begin augustus tot begin september en vanaf eind november tot januari (zomervakantie).

Minimale deelname aan dit onderdeel van het project is 5 dagen. Als vrijwilliger word je daar ingezet waar je hulp het meest nodig is, wees dus flexibel! Als je eenmaal meedraait op school dien je de week af te maken en kan je niet zo maar terug switchen naar het Natuurbehoud project.

Neem contact met ons op als je interesse hebt om op de school te werken.

Belangrijk om te melden is dat je op Public Holidays vrij bent.

 

Belangrijk!

De dagelijkse planning kan soms op korte termijn wijzigen om te voldoen aan de behoeften van het project en de dieren. Houd er rekening mee dat de dieren die aanwezig zijn kunnen wijzigen en dat we nooit kunnen garanderen dat je met bepaalde dieren zal komen te werken. Vrijwilligers moeten ook beseffen dat de mate van interactie met de dieren afhankelijke is van lokale wetten en van intern beleid. Ook kunnen er bij dit project veel vrijwilligers aanwezig zijn. Vooral wat oudere vrijwilligers stellen dit niet altijd op prijs. Neem contact met ons op voor meer informatie.

 

Locatie

Bij dit Naankuse natuurbehoud project ben je werkzaam bij de Naankuse Wildlife Sanctuary in de Khomas regio, 42 kilometer ten oosten van Windhoek, ongeveer 30 minuten rijden vanaf de hoofdstad Windhoek, Namibië.

 

Weer en klimaat

Het in het zuidwesten van Afrika gelegen Namibië heeft een droog klimaat. Het heeft de eer om twee verschillende woestijngebieden binnen de landsgrenzen te hebben. Aan de kust ligt de Namibwoestijn, in het oosten de Kalahari woestijn. Daar tussen in ligt een langgerekt bergplateau. De zomer loopt op het zuidelijk halfrond van december tot april. In de woestijngebieden kan het kwik dan oplopen tot 45°C. Dan valt ook de meeste neerslag. Het droge winterseizoen, van mei tot oktober, is veruit de beste tijd om naar Namibië af te reizen.

 

Leeftijd

Voor deelname aan dit project dien je minimaal 18 jaar oud te zijn. Je bent flexibel, enthousiast en je hebt een groot hart voor natuurbehoud.

 

naankuse namibie

Naankuse Natuurbehoud project, Namibië, ©AI

lijntje lang

Landeninformatie

 

Namibië

Namibië is met een oppervlakte van 824.296 km² twintig keer zo groot als Nederland (27 keer België). Het land telt slechts 2,1 miljoen inwoners en de bevolkingsdichtheid bedraagt 2,4 mensen per km² waardoor Namibië het dunst bevolkte landen in Afrika is.

De oorspronkelijke bewoners van Namibië zijn de San (Bosjesmannen), een volk van jagers van wie er nog slechts enkelen duizenden leven in het oostelijk deel van Namibië, langs de flanken van de Kalahariwoestijn. In Namibië leven momenteel minstens elf verschillende bevolkingsgroepen.

De grootste groep is de Ovambo (1 miljoen). Zij wonen in het hoge noorden wonen maar migreren steeds vaker naar Windhoek. Andere groepen zijn de Nama, Kavango, Caprivi, Herero, Damara, Basters en Himba. De blanken maken ongeveer negen procent van de totale bevolking uit.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Namibië

lijntje lang

Praktische informatie 

 

Vrije tijd

Vrijwilligers werken een halve dag op zaterdag en zijn vrij op zondag zodra de dieren zijn gevoerd. Er zijn mogelijkheden om te genieten van een aantal activiteiten, die helaas niet allemaal bij de prijs zijn inbegrepen, zoals:

 • Een natuurwandeling over de boerderij
 • Het beklimmen van rotsen
 • Het spelen van voetbal met de bosjesmannen
 • Zwemmen in het zwembad of waterval
 • Braai (barbecue)
 • Paintballen en abseilen
 • Naar Windhoek waar je het winkelcentrum kan bezoeken en ontspannen kan lunchen bij het beroemde Jo Beerhouse
 • Trakteer jezelf op een beetje luxe tijdens je tijd op het project. Je kunt 1 of 2 nachten verblijfven in de gastenlodge. Hier je heerlijk ontspannen met een drankje een duik nemen in het zwembad en genieten van de rustige en prachtige omgeving.
 • Zondag’s lunch in de lodge plus een middag ontspannen bij het zwembad met een koel drankje

 

Kleding

Het is verplicht om als vrijwilliger in uniforme kleding te verschijnen bij het project. Dit betekent dat je een lange of korte broek draagt in de kleur groen of kaki of een spijkerbroek met dichte schoenen. Verder dien je een Naankuse shirt te dragen. De shirts ontvang je bij aankomst bij het project.

 

Hoe er te komen?

Vrijwilligers dienen te vliegen naar Windhoek International Airport waar ze zullen worden opgewacht bij aankomst en overgebracht naar de Naankuse Wildlife Sanctuary (ongeveer 30/40 minuten rijden). Aankomst is op maandag of donderdag in Windhoek.

 

Ondersteuning

Ondersteuning en advies ontvang je van TravelUnique. Voor vertrek ontvang je een uitgebreid ‘pre-departure’ document, waarin alle details zijn opgenomen die je nodig zal hebben om je goed voor te bereiden voor je reis naar Afrika. Dit document bevat informatie over de accommodatie, het personeel, visum, optionele activiteiten, wat mee te nemen, etc. We doen alles wat we kunnen om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid op reis gaat naar Afrika. Ook ontvangt je meer informatie bij aankomst van een medewerker van Naankuse en zal je begeleid worden tijdens je gehele verblijf in Namibië.

 

Accommodatie 
naankuse Namibie

Naankuse, Namibië, ©Naankuse

De Naankuse Sanctuary biedt comfortabele en schone kamers in het vrijwilligershuis aan of je verblijft in een grote twin-tent met voortent en slaap compartiment. Er zijn over het algemeen drie vrijwilligers per kamer in het huis (zelfde geslacht) en twee vrijwilligers in de tent. Er zijn
gemeenschappelijke douches en toiletten met heet water doormiddel van zonne energie (helaas is er niet altijd warm water!) en stopcontacten in de gemeenschappelijke ruimtes.

Of je nu logeert in het huis of in een tent je ontvangt drie maaltijden per dag, waarbij je meehelpt deze maaltijden te bereiden.

Houd je meer van luxe?
Het is ook mogelijk om te verblijven in een luxe lodge. Je zal het ontbijt en de lunch hebben met de overige vrijwilligers en het diner en de overnachting zal plaatsvinden in een luxe lodge. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden en kosten.

 

Geld

De munteenheid van Namibië is de Namibian Dollar. Als je je Namibië reis combineert met een bezoek aan Zuid Afrika, wees dan bewust dat je in Zuid-Afrika niet met de Namibian dollar kunt betalen. In Namibië kun je wel met de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR) betalen. Beide muntheden hanteren een gelijke koers; 1 Namibian Dollar is gelijk aan 1 ZAR. Klik hier voor de actuele koers.

We raden je aan om er niet vanuit te gaan dat je met credit card kunt betalen. Reis altijd met contant geld in Namibië. Bij pompstations kan je alleen met contant geld betalen.

Bij de meeste Nederlandse banken zijn om veiligheidsredenen bankpassen standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Je kunt er zelf voor kiezen om deze uit te breiden naar ‘wereld’, zodat je pinpas ook buiten Europa bruikbaar is. Omdat je gaat reizen buiten Europa raden we je aan dit voor vertrek te doen.

 

Gezondheid

In vergelijking met andere Afrikaanse landen is Namibië een schoon en netjes land. Hierdoor loop je minder kans om ziek te worden dan elders. Maar er zijn meer bacteriën aanwezig want Namibië heeft een tropisch klimaat. Een tropisch klimaat vormt met zijn vochtige warmte een goede voedingsbodem voor ziekteverwekkers. We raden je aan om contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Zij kunnen je een persoonlijk advies geven over de gewenste vaccinaties.

 

Visum

Als toerist en vrijwilliger heb je geen visum nodig voor Namibië. Voorheen had je als vrijwilliger wel een vrijwilligersvisum nodig, dit is gelukkig afgeschaft.

 

naankuse namibie

Naankuse Natuurbehoud project, Namibië, ©AI

lijntje lang

Prijzen 2023

 

2 weken: € 1290

3 weken: € 1795

4 weken: € 2295

5 weken: € 2795

6 weken: € 3249

7 weken: € 3649

8 weken: € 3995

De prijzen van dit project zijn gekoppeld aan de koers van de ZAR. Hierdoor kunnen prijzen tussentijds worden aangepast (naar boven of naar beneden). Bij TravelUnique betaal je geen boeking- of reserveringskosten en betaal je niks extra bij deelname in het hoogseizoen.

Wil je langer dan 8 weken deelnemen aan dit project (max. 12 weken) neem dan contact met ons op voor de juiste prijs.

Wil je 1, 2 of 3 nachten langer bij het project verblijven, dan is dit geen enkel probleem! Je betaalt euro 65 per nacht extra.

 

Bij de prijs inbegrepen
 • Transfer van Windhoek naar het project
 • Oriëntatie programma bij aankomst
 • Begeleiding gedurende je project
 • Accommodatie en maaltijden
 • Was service

 

Niet bij de prijs inbegrepen
 • Ticket Windhoek
 • Transferkosten op andere dagen
 • Activiteiten buiten het programma om
 • Verzekeringen
 • Inentingen
 • Internet en telefoonkosten
 • Bier, wijn en andere sterke drank

lijntje lang

Startdata 2023 en aankomsttijden

 

Dit Naankuse natuurbehoud project start op iedere gewenste dag.  Je dient aan te komen op de luchthaven van Windhoek waar je wordt opgewacht door een medewerker van Naankuse.

Dit project is het gehele jaar geopend. Er zijn regelmatig perioden dat het project is volgeboekt. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden om deel te nemen aan dit project.

Mocht je willen boeken via het boekingsformulier kies dan de 1e van de maand waarin je wilt starten Wij nemen dan contact met je op om af te stemmen op welke datum je wenst aan te komen en wenst te vertrekken.

Tijdig boeken wordt aangeraden, dit project is snel vol vooral in de maanden juli & augustus!

 

Naankuse, Namibie

Naankuse Natuurbehoud project, Namibië, ©Naankuse

lijntje lang

Downloads

 

Wil je de brochure over het Naankuse natuurbehoud project lezen, klik dan hier

Klik hier voor de Facebook pagina van dit project

 

lijntje lang

Kaart projecten

 

lijntje lang

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van dit project onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor de Algemene Voorwaarden. Bij het boeken van een project ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden.

 

Overige projecten in Namibië
 • Medisch project, Epukiro, Namibië. Klik hier voor het project
 • Research project. Klik hier voor het project
 • Paarden project, Windhoek, Namibië. Klik hier voor het project

 

Vergelijkbare projecten
 • Imire natuurbehoud project. Klik hier voor het project

 

Fotogalerij

 

Naankuse namibieNaankuse namibie

 

Naankuse namibie

 

Naankuse namibie

 

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartners Naankuse en African Impact (AI).

Comments are closed.