Natuurbehoud project, Madagaskar

Project: Natuurbehoud project, Fort Dauphin, Madagaskar

Deelname mogelijk: minimaal 2 weken en maximaal 10 weken

Prijzen staan in de tekst vermeld

Logo Seed Madagaskar

Projectcode: TU35/SEEDENVIRON

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

Het project

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: Fort Dauphin, Madagaskar
 • Accommodatie: tenten (met douches, electriciteit en wc’s)
 • Project: natuurbehoud project
 • Duur: 2 – 10 weken, in blokken van 2 weken
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: project in een prachtige omgeving
 • Stage: dit project kan als stage diene. Ook is het mogelijk om als groep deel te nemen aan dit project. Dit is mogelijk van 10 – 30 personen
 • Update: dit project is geopend

 

Vrijwilligerswerk Afrika, natuurbehoud project / conservation

Wil je vrijwilligerswerk gaan doen in Afrika en eens een keer een hele andere bestemming bezoeken? Kies dan voor dit natuurbehoud project in het prachtige Madagaskar, met de grote verscheidenheid aan fauna en flora en de uiterst vriendelijke bevolking.

Madagaskar is een prachtig, met name agrarisch land en uniek op deze aarde. De natuur is wonderschoon. Je vindt hier een grote verscheidenheid aan  dieren, planten en bomen. Maar toch is Madagaskar een van de armste landen ter wereld. Volgens de Wereld Honger Index heeft 53% van de kinderen een groei achterstand.

De natuurlijke rijkdommen worden voor een deel zo geëxploiteerd dat het milieu er ernstig onder lijdt en helaas profiteert de bevolking ook niet van deze natuurlijke rijkdommen.

 

Waarom Madagaskar?

Madagaskar is, dankzij zijn geïsoleerde ligging, uniek door zijn grote biodiversiteit en het grote aantal endemische diersoort. Endemie of endemisme is het verschijnsel dat een organisme uitsluitend voorkomt in één afgegrensd geografisch gebied, zoals eilanden in de oceaan, geïsoleerde bergen, meren en riviersystemen.

Volgens geleerden brak 135 miljoen jaar geleden de landmassa van het huidige Madagaskar, de Seychellen, Antarctica en India af van het supercontinent Gondwana. Vervolgens brak ongeveer 88 miljoen jaar geleden Madagaskar af van India. In al die tijd is Madagaskar dicht bij de kust van Afrika gekomen, maar het bleef altijd geïsoleerd. De fauna van Madagaskar heeft zich daardoor in een groot aantal soorten ontwikkeld, waarvan het overgrote deel endemisch is. Sommige dieren families zijn nergens anders op aarde te vinden.

Voor de komst van de eerste immigranten tussen de 1e en de derde eeuw was vrijwel heel Madagaskar bedekt met regenwouden. In deze regenwouden leefden ook veel enorme makisoorten. De maki’s (of lemuren) zijn de bekendste zoogdieren van Madagaskar en vormen een van de voornaamste attracties voor toeristen.

 

SEED Madagascar

Onze partner bij de projecten op Madagaskar is SEED Madagascar. Madagaskar schrijf je op zijn Engels als Madagascar. SEED Madagascar is een NGO uit Engeland en biedt je de unieke kans om op Madagaskar deel te nemen aan diverse prachtige projecten. Deze projecten zijn opgezet door de lokale bevolking. SEED Madagascar heeft meer dan 20 jaar ervaring met armoedebestrijding en natuurbehoud in het Zuidoosten van Madagaskar.

In deze regio is SEED Madagascar één van de grootste werkgevers. Vrijwilligers richten zich op het bouwen van scholen, medische zorg, natuurbehoud en onderwijs. Samen met de lokale bevolking werk je samen in een omgeving waar het ecosysteem ernstig wordt bedreigd. Maar het is ongetwijfeld een ervaring om nooit te vergeten.

 

Logo seed madagascar uitgebreid

 

Het natuurbehoud projectbutton youtube

Nergens in de wereld vindt er zo’n groot verlies aan natuurlijke leeftomgeving voor fauna en flora plaats als in Madagaskar. Het aantal hectares met een groot diversiteit aan flora en fauna is schrikbarend afgenomen.

Dit natuurbehoud project bevindt zich in een kleine gemeenschap op de rand van de laatste bossen in zuidoost Madagaskar, een gebied met een ongelooflijk biodiversiteit en een nog sterker bedreigd milieu.

Dit natuurbehoud project biedt de kans om deel te nemen aan een verscheidenheid van projecten die betrekking hebben op alle aspecten van natuurbehoud.
Van milieu educatie te biodiversiteitsonderzoek. Je zal een actief lid zijn van een team dat toegewijd aan het behoud van Madagaskar werkt. Dit wordt gedaan door middel van wetenschappelijk onderzoek en het stimuleren van initiatieven vanuit de gemeenschap. Bij dit natuurbehoud project wordt gewerkt met modules.

 

Voorbeeld van een module:

 

Lemur & biodiversiteit onderzoek
Deze module onderzoekt de impact van de verdwijning van het regenwoud op de Maki’s apen (Lemur), door middel van het verzamelen van data in de bossen van Sainte Luce. Onderzoek heeft aangetoond dat de leefomgeving van deze apen ernstig wordt bedreigd en dat er in 2020 – 2040 waarschijnlijk weinig van dit diersoort hier zal leven.

Community conservation
De bewoners van Sainte Luce zijn in grote mate afhankelijk van de natuurlijke elementen in hun leefgebied. Vrijwilligers leren de bewoners wat natuurbehoud inhoudt.

Dit natuurbehoud project kan onderdeel zijn van een stage. TravelUnique is een erkend MBO stagebedrijf. Mocht je dit natuurbehoud project willen inbrengen als stage, neem dan contaxt met ons op voor de mogelijkheden.

 

Weer

Het eiland Madagaskar ligt in de Indische Oceaan, voor de kust van Mozambique. Het klimaat is zeer divers en wordt mede beïnvloed door de karakteristieke bergrug die loopt van noord tot zuid. De zuidoostenwinden zorgen het hele jaar door voor veel neerslag aan de oostkant van de bergketen. Daar liggen ook de tropische regenwouden. Het warmst is het van december tot maart (30°C). Het is dan oppassen geblazen voor cyclonen. Aan de westzijde van de bergrug is het een stuk minder nat. Van april tot oktober is het droog en daarmee de beste reisperiode. Het zuidwesten heeft een steppeklimaat. Heet en droog.

 

Leeftijd

Leeftijd voor deelname is minimaal 18 jaar. Helaas is het niet mogelijk om deel te nemen aan het project als je nog geen 18 jaar bent, de primitieve omstandigheden en de zwaarte van het werk blijken niet geschikt te zijn voor jonge vrijwilligers. Voor deelname aan ieder project is een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) noodzakelijk. Je dient in een goede conditie te zijn. Er is geen specifieke ervaring vereist voor deelname aan dit natuurbehoud project. Je moet er wel tegen kunnen onder vrij primitieve omstandigheden te leven en te werken.

 

Conservation project, Madagaskar

Conservation project, Madagaskar, ©SEED

lijntje lang

Landeninformatie 

 

Madagaskar

Vaak wordt er over Madagaskar gesproken als ‘Het achtste contintent’. Madagaskar is een land zoals er geen één is op de wereld. Het is een land met de grootste biodiversiteit in de wereld; 80% van de planten en dieren op Madagaskar kun je alleen vinden op Madagaskar.
Madagaskar is het op 4-na grootste eiland in de wereld. Je vindt hier bergen, koraalriffen, woestijnen en regenwouden. Daarnaast wonen er op Madagaskar ontzettend vriendelijke, gastvrije mensen. De ‘Malagasy’, de inwoners van Madagaskar, hebben een kleurrijke en vibrerende cultuur. Bij een bezoek aan Madagaskar ervaar je echt iets unieks.
Je zal werkzaam zijn in de exotische kustomgeving van Sainte Luce in het zuidoosten van Madagaskar. Er is in deze omgeving slechts 10% over van het regenwoud.

Door maximaal 10 weken betrokken te zijn bij dit natuurbehoud project krijg je kennis van de complexe natuurlijke leefomgevingen op Madagaskar en de factoren die een cruciale rol spelen in natuurbehoud. Je werkt en leeft nauw samen met de lokale bevolking. Je zal het belang leren van samenwerking met deze lokale gemeenschappen en het onderrichten van de mensen over het belang van natuurbehoud in deze prachtige regio.

 

 Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Magaskar
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Antananarivo
lijntje lang

Praktische informatie

 

Accommodatie

Je zal kamperen op één van de mooiste plaatsen in Madagaskar, Sainte Luce. Bij het openen van je tent vind je prachtige stranden en bossen met wildleven naast je tent. Er zijn kampeerfaciliteiten, maar je dient wel je eigen tent mee te nemen. Wanneer je in Fort Dauphin bent is er een vrijwilligerskamp aan het prachtige Lanirano meer, hier zijn toiletten, douches, electriciteit en een wasservice.

 

Maaltijden

Een plaatselijk kok reist mee met het team en is verantwoordelijk voor het verzorgen van de maaltijden. Het eten is simpel maar goed. Maaltijden bestaan veelal uit rijst, groenten, fruit, vis en eieren. En er is altijd melk en honing. Daarnaast is er altijd drinkwater op voorraad. Drank en snacks zijn vaak plaatselijk te koop.

 

Weekenden

Madagaskar is één van de prachtigste gebieden om naar toe te reizen in Afrika. Prachtige stranden, bossen, etc.
In de weekend heb je de mogelijkheid het Nahampoana Reserve te bezoeken. Of het Andohahela National Park. Voor vrijwilligers die 6,8 of 10 weken blijven is er een verblijf in Fort Dauphin, hier heb je de mogelijkheid om te relaxen, te surfen en de leuke restaurants en shops te bezoeken.
Werken bij dit project betekent heel hard werken onder vrij primitieve omstandigheden, het is echt een  ‘werkvakantie’, geen gewone vakantie.

 

Vaccinaties

Een tetanusprik is verplicht. Daarnaast zijn malariapillen noodzakelijk. Neem contact op met je huisarts of de plaatselijke GGD voor informatie.

 

Taal

Het Malagassisch en het Frans zijn de twee officiële talen van Madagaskar. Het Malagassisch behoort tot de Maleis-Polynesische taalfamilie. Belangrijkste omgangstaal is het Hova, dat door de Merina, de grootste bevolkingsgroep, wordt gesproken.
Het Frans wordt met name in de steden en in het zakenleven gesproken. In het onderwijs wordt ook Franse les gegeven, zeker in het voortgezet onderwijs. Engels wordt eigenlijk alleen gesproken in de hoofdstad en de toeristencentra. Het Malagassische alfabet bestaat uit 21 letters. De C, Q, U, W en X komen niet voor in het alfabet. Met de vrijwilligers zal Engels worden gesproken door de project coördinatoren en de taal onder de vrijwilligers onderling is ook Engels.

 

Geld

De munteenheid van Madagaskar is de Ariary, of afgekort MGA. Een ariary is opgedeeld in vijf iraimbilanja. Het geld komt in briefjes van honderd, 200, 500, duizend, 2.000, 5.000 en 10.000 ariary en munten van één en twee iraimbilanja, één, twee, vier, vijf, tien, twintig en vijftig ariary. In Madagaskar vindt je nog niet heel veel pinautomaten. Het is handig om geld te op te nemen als je in hoofdstad Antananarivo aankomt. Daar is dit, zeker met een Visa creditkaart, geen enkel probleem.

 

Internet

Op het gebied van communicatie is er veel verbeterd. Er is ontvangst voor je mobiele telefoon. Er is ook telefoonbereik op de camping in Fort Dauphin. Email berichten kunnen worden geraadpleegd bij de lokale internet café’s in Fort Dauphin. In de bush is er altijd een satelliettelefoon aanwezig zodat in geval van nood je altijd bereikt kan worden.

Fundraising

Laat je niet afschrikken door de prijs. SEED stimuleert vrijwilligers om het bedrag voor het vrijwilligerswerk door middel van ‘fundraising’ bijeen te krijgen. Zij zullen je hierbij helpen. Zo ontvang je een ‘fundraising’ handboek met o.a. posters, loten en een handleiding hoe je een eigen pagina kunt maken om zo veel mogelijk geld bijeen te krijgen voor je vrijwilligerswerk in Madagaskar. Klik hier om het handboek te downloaden.

Je kan er zeker van zijn dat het bedrag wat jij inbrengt geheel ten goede komt aan het project in Madagaskar.
Het grootste deel van het geld gaat direct naar het project. Maar ook worden hier vervoerskosten tijdens het project van betaald, de training, drie maaltijden per dag, schoon drinkwater en het gebruik van de camping faciliteiten.

 

Procedure

Mocht je willen deelnemen aan het SEED natuurbehoud project in Madagaskar, stuur ons dan een mail. Wij sturen je gegevens door naar SEED en zij nemen dan contact met je op. Zij zullen je uitnodigen voor een Skype gesprek om alle zaken omtrent het project en je reis door te spreken.

Visum

Voor Madagaskar heb je een visum nodig. Dit dien je vooraf te regelen. Dit visum kan je aanschaffen via het consulaat van Madagaskar in Rotterdam, of via de ambassade in Brussel. Een toeristenvisum voor Madagaskar is drie maanden geldig vanaf de afgiftedatum van het visum. Om een visum voor Madagaskar aan te vragen, moet je een aantal gegevens aanleveren bij het consulaat van Madagaskar in Rotterdam of de ambassade in Brussel. Zo moet je onder meer een bewijs van je reis (kopie vluchtschema of uitdraai e-ticket) kunnen overleggen. Je moet je vliegticket dus regelen vóórdat je een visum voor Madagaskar aan kunt vragen. Je paspoort moet minstens tot zes maanden na je vertrek uit Madagaskar geldig zijn. Klik hier voor de link.

 

Conservation project, Madagaskar, ©SEED

lijntje lang

Prijzen 2023

 

Let op! De prijzen voor dit project staan vermeld in Engels ponden.

2 weken: GBP 795

4 weken: GBP 1395

6 weken: GBP 1795

8 weken: GBP 2195

10 weken: GBP 2495

Klik hier voor de actuele koers van de Engelse Pond (GBP). Bij het boeken van het project dien je een deposit van GBP 200 te betalen.

 

Bij de prijs inbegrepen
 • Oriëntatie programma
 • Airport transfer
 • Vervoerskosten tijdens het project
 • Drie maaltijden per dag
 • Drinkwater
 • Verblijf op de camping
 • Oriëntatie- en taalklas
 • Begeleiding
Niet bij de prijs inbegrepen
 • Ticket
 • Vaccinaties
 • Visum
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Verzekeringen
 • Telefoon-, internetkosten
 • Excursies

 

lijntje lang

Startdata 2023 en aankomsttijden

 

Het is mogelijk aan dit natuurbehoud project deel te nemen in modules van 2 weken, dus het is mogelijk deel te nemen; 2, 4, 6, 8 of 10 weken.

 

Startdata 2023

5 januari, 19 januari, 2 februari, 16 februari, 2 maart, 11 april, 25 april,  9 mei, 23 mei, 6 juni,  6 juli, 20 juli, 3 augustus, 17 augustus (= VOL), 31 augustus, 5 oktober, 19 oktober, 2 november, 16 november en 30 november 2023.

Dit betekent dat je een periode van 10 weken naar dit project kunt komen, maar dat het ook mogelijk is om in blokken van 2 weken dit project te boeken. Het project werkt met modules van 2 weken.

Wacht met het boeken van een vlucht altijd tot je de bevestiging van deelname van ons hebt ontvangen.

Je zal advies ontvangen welke vlucht te boeken en waar te overnachten bij aankomst.

 

Conservation project, Madagaskar

Conservation project, Madagaskar, ©SEED

lijntje lang

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van het natuurbehoud project onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor meer informatie. Als je een project boekt ga je akkoord met onze Algemene Voorwaarden.

 

Fotogalerij

 

madagaskar natuurbehoud project Madagaskar natuurbehoud project

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartners SEED Madagascar en African Impact.

 

Comments are closed.