Oana Expeditie, Namibië

Project: Oana Expeditie, Warmbad, Namibië 

Deelname mogelijk: 4 weken

Prijzen staan in de tekst vermeld

Projectcode: TU61/OANA

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

Het project

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: Warmbad, Karasburg regio, Namibië
 • Accommodatie: tentenkamp
 • Type project: natuurbehoud project
 • Duur: 4 weken
 • Aantal vrijwilligers: max. 18
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: zeer goed georganiseerd project in een zeer uitgestrekt land
 • Update juni 2022: op dit moment is het OANA project gesloten. Neem contact met ons op als je interesse in dit project hebt voor de mogelijkheden in de toekomst of elders.
Expeditie

Sluit je aan bij dit baanbrekende initiatief voor natuurbehoud in Namibië en help oud, verdord land om te vormen tot een plek waar bedreigde diersoorten weer kunnen gedijen. Deze expeditie combineert geavanceerde instandhoudingstechnieken, gemeenschapsontwikkeling en avontuur in een echte woestijnwildernis. Dit biedt uitgebreide mogelijkheden voor wetenschappelijk- en veldonderzoek. Dit is de ultieme kans om de echte wilde kant van Afrika te ervaren, waar van alles kan gebeuren.

 

“Re-wilding”

Maak deel uit van de “Re-wilding” beweging. “Re-wilding” is volgens Wikipedia “een  natuurontwikkelingsvisie of wildernisnatuurvisie waarin de zelfregulerende natuur centraal staat, onafhankelijk van menselijk handelen”.

Re-wilding is een antwoord op de groeiende vraag van het publiek naar een meer hoopvolle, ambitieuze en opwindende vorm van natuurbehoud. De interesse en steun van mensen zoals jij is de basis van de natuurbeschermingsbeweging.

 

De bestemming

Het Oana-reservaat strekt zich uit over meer dan 165.000 hectare bergachtig terrein met unieke planten zoals de Quiver-boom en dieren zoals de Afrikaanse luipaarden, karakalen, honingdassen, Namaqua-kameleons en Afrikaanse zwarte adelaars. Omringd door spectaculaire kwarts- en vulkanische bergen en de wijd open lucht, ervaar je een echte woestijnwildernis.

Landschap

Met zijn buitenaardse landschappen is Namibië zoals nergens anders op aarde. Verken de oudste, droogste woestijn ter wereld en neem de tijd om naar de stilte  te luisteren. Namibië is de thuisbasis van enkele van ’s werelds meest gekoesterde dieren in het wild, levendige steden en rijke historische culturen. Het wordt gerund door een stabiele democratische regering en heeft een goede infrastructuur waarmee bezoekers veilig buiten de gebaande paden kunnen gaan. Ook niet onbelangrijk is de bijzonder vriendelijke bevolking. Kortom, een uitgestrekte, veilige bestemming.

 

Waar krijg je mee te maken bij deze expeditie?
 • Veldonderzoek: het verzamelen van gegevens is een cruciaal onderdeel van de werkzaamheden. Je raakt betrokken bij verschillende aspecten van veldonderzoek zoals het volgen en monitoren van de fauna, het uitvoeren van biodiversiteitsonderzoeken, het tellen van wild en het inzetten van cameravallen. De gegevens die worden verzameld, worden gebruikt om strategieën te ontwikkelen en de voortgang en het succes van het project te meten. Je krijgt ook een unieke kans om nachtdieren te zien, zoals bruine hyena’s, aardvarkens en vossen met grote ore. Je volgt ze te voet  onder de gloed van de maan en de Melkweg tijdens nachtsafari’s
 • Fysieke werkzaamheden: Oana Namibië streeft ernaar om oud landbouw- en jachtland over te brengen naar het natuurlijke ecosysteem, dus fysiek natuurbehoud is een belangrijk onderdeel van deze expeditie. Je zult je handen vuil maken door oude veehekken, schroot en buitenaardse plantensoorten te verwijderen. Je helpt ook bij het bouwen van zanddammen die het hele jaar door zorgen voor watertoevoer voor dieren in het wild en het opnieuw inzaaien van de eens zo grasrijke vlaktes. Het fysieke instandhoudingswerk dat je tijdens deze expeditie doet, is cruciaal voor de duurzaamheid van het reservaat op de lange termijn en voor het creëren van een gezond toevluchtsoord voor dieren om te gedijen
 • Ontwikkeling van de lokale gemeenschap: je draagt ​​bij aan gemeenschapsontwikkelingsprojecten die in het gebied worden opgezet. Het werk dat je in de gemeenschap doet, hangt af van hun behoeften op dat moment, maar kan onderwijs, bouw- of trainingsworkshops omvatten. Door lokale dorpen te bezoeken, heb je de mogelijkheid om met de lokale bevolking te praten en met de kinderen om te gaan, waardoor je een unieke kijk krijgt in de lokale manier van leven en een kans krijgt om meer te weten te komen over de cultuur van Namibië
 • Overige activiteiten: het is niet alleen maar hard werken bij Oana. Je krijgt volop mogelijkheden om te fietsen door de vulkanische bergen van Oana, of te raften op de Oranjerivier en meerdaagse wandelingen maken die je naar het hart van de surrealistische Namibische wildernis brengen. Een 3-daagse voetexpeditie en een 4-daagse rafting-expeditie zijn de belangrijkste hoogtepunten van deze expeditie. Je dompelt jezelf onder in de natuur en kampeert onder de sterren naast de Kum Kum Rapids

 

Hoogtepunten van het project
 • Verander verwaarloosd land in een toevluchtsoord voor ernstig bedreigde dieren in het wild, zoals de zwarte neushoorn en andere kwetsbare en bedreigde diersoorten
 • Draag bij aan duurzaamheid op lange termijn door hekken en andere infrastructuur te verwijderen zodat dieren vrij kunnen rondlopen en het gras en de flora de kans krijgen om te herstellen
 • Help bij het repareren van waterpunten en het bouwen van zanddammen die het hele jaar door voorzien van water voor dieren in het wild en de groei van planten stimuleren
 • Bezoek een lokale gemeenschap buiten het reservaat en breng tijd door met de lokale bevolking

  Oana Expeditie, Namibie, ©Oana

 • Roei invasieve plantensoorten uit, zodat inheemse planten en vogels kunnen terugkeren en weer bloeien
 • Volg  enkele van de meest ongrijpbare dieren in Afrika tijdens dag- en nachtsafari’s
 • Neem deel aan een onvergetelijke 4-daagse raftingtrip over de Oranjerivier

 

Locatie

Je verblijft in het basiskamp in het Oana Nature Reserve in Warmbad, Karasburg Region, Namibië. Je kan er komen door de bus te nemen vanaf Karasburg. Het is vanaf hier ongeveer 1,5 uur naar het Reserve. De dichtsbijzijnde luchthaven is Upington Airport in Zuid-Afrika. Het is ongeveer 4 tot 5 uur rijden naar Oana.

 

Weer

Het in het zuidwesten van Afrika gelegen Namibië heeft een droog klimaat. Het heeft de eer om twee verschillende woestijngebieden binnen de landsgrenzen te hebben. Aan de kust ligt de Namibwoestijn, in het oosten de Kalahari woestijn. Daar tussen in ligt een langgerekt bergplateau. De zomer loopt op het zuidelijk halfrond van december tot april. In de woestijngebieden kan het kwik dan oplopen tot 45°C. Dan valt ook de meeste neerslag. Het droge winterseizoen, van mei tot oktober, is veruit de beste tijd om naar Namibië af te reizen.

 

Eisen

De minimum leeftijd voor deelname is 18 jaar. De maximale leeftijd voor deelname is afhankelijk van de gezondheid van de vrijwilliger. Een VOG is voor elk project verplicht.

Belangrijk is dat je een grote interesse hebt in natuurbehoud en dat je in een goede conditie bent, je kan lange stukken lopen op oneffen terrrein. Je kan ook goed zien en goed tegen wisselende temperaturen (van overdag heel warm tot koud in de nacht). Ook ben je bereid enkele dagen onderweg te zijn en stap je makkelijk in en uit een jeep.

 

Flexibiliteit

De werkzaamheden genoemd in deze projectomschrijving zijn altijd onder voorbehoud. Werktijden en activiteiten kunnen per dag en per periode verschillen. Wees dus flexibel. Ook kan niet worden gegarandeerd welke dieren je tijdens je project zal zien.

 

Oana expeditie, Namibie

Oana Expeditie, Namibie, ©Oana

lijntje lang

Landeninformatie

 

Namibië

Namibië is met een oppervlakte van 824.296 km² twintig keer zo groot als Nederland (27 keer België). Het land telt slechts 2,1 miljoen inwoners en de bevolkingsdichtheid bedraagt 2,4 mensen per km² waardoor Namibië het dunst bevolkte land in Afrika is.

De oorspronkelijke bewoners van Namibië zijn de San (Bosjesmannen), een volk van jagers van wie er nog slechts enkelen duizenden leven in het oostelijk deel van Namibië, langs de flanken van de Kalahariwoestijn. In Namibië leven momenteel minstens elf verschillende bevolkingsgroepen.

De grootste groep is de Ovambo (1 miljoen). Zij wonen in het hoge noorden wonen maar migreren steeds vaker naar Windhoek. Andere groepen zijn de Nama, Kavango, Caprivi, Herero, Damara, Basters en Himba. De blanken maken ongeveer negen procent van de totale bevolking uit.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Namibië

lijntje lang

Praktische informatie

 

Ondersteuning

Ondersteuning en advies ontvang je bij aankomst in Namibië  van de lokale projectmanagers van Oana. En voor je vertrek van TravelUnique. Vooraf ontvang je advies en informatie over je reis, je ontvangt een aantal weken voor vertrek het ‘pre-departure’ document over het project. Bij aankomst krijg je van het lokale team informatie over de huidige status van het project en alle informatie over je nieuwe leefomgeving.

 

Accommodatie

Je verblijft in een tentenkamp in bedoeïenenstijl in de Oana Flora and Fauna Conservancy, een privé-natuurreservaat waar de semi-aride woestijn van de Nama Karoo samenkomt met het sappige Karoo-bioom. Het reservaat is gelegen op de Kum Kum-vlakte nabij de grens tussen Namibië en Zuid-Afrika en omvat 30 mijl van de Oranjerivier, een van de langste rivieren op het Afrikaanse continent.

Tenten

Er zijn drie verschillende accommodatie-tenten op het basiskamp en een grote ‘hang-out’-tent. De accommodatietenten zijn tenten in safaristijl met comfortabele bedden en de hoofdtent heeft een eethoek, een goed gevulde bar, een bibliotheek, een bank en veel kussens. De badkamers hebben warme douches en toiletten doorspoelen, en elektriciteit wordt opgewekt door middel van zonne-energie voor een echte off-grid ervaring.

Let op! Je kan je telefoon thuis laten! WiFi is alleen beschikbaar voor personeel en de internetverbinding is erg traag. Er is een vaste satellietverbinding die kan worden gebruikt als gezinsleden contact met je moeten opnemen. In geval van nood hebben expeditieleiders altijd een mobiele satelliettelefoon bij zich.

 

Maaltijden

Een lokale chef-kok zal het ontbijt, de lunch en het avondeten bereiden. Lunch en diner zullen een mix zijn van internationale en lokale gerechten, inclusief traditionele Namibische maaltijden zoals potjiekos (wildstoofpotten) en braais (barbecues), met gebruik van scharrelwild uit het naburige wildreservaat. Er is een menu waardoor je seizoensgebonden eet en minimaal 4 vegetarische dagen per week hebt. Thee, koffie, water, pompoen en snacks zijn de hele dag beschikbaar.Geef voor vertrek je dieetwensen door! Ben je veganist of vegetarisch dan kan dit geregeld worden.

 

Hoe er te komen?

Je dient een vlucht te boeken naar Windhoek (tijdens Corona) of naar Uppington in Zuid-Afrika (als er geen Corona is). Neem voor het boeken van een ticket contact met ons voor de juiste aankomst- en vertrektijden.

 

Visum

Je hebt geen visum nodig voor Namibië. Het is mogelijk om  90 dagen in het land verblijven. Wel dien je accommodatie gegevens te kunnen overleggen evenals een retourvlucht. Het paspoort dient nog 6 maanden na je retourvlucht geldig te zijn.

 

Geld

De munteenheid van Namibië is de Namibian Dollar. Als je je Namibië reis combineert met een bezoek aan Zuid Afrika, wees dan bewust dat je in Zuid-Afrika niet met de Namibian dollar kunt betalen. In Namibië kun je wel met de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR) betalen. Beide muntheden hanteren een gelijke koers; 1 Namibian Dollar is gelijk aan 1 ZAR. Klik hier voor de actuele koers.

We raden je aan om er niet vanuit te gaan dat je met credit card kunt betalen. Reis altijd met contant geld in Namibië. Bij pompstations kan je alleen met contant geld betalen.

Bij de meeste Nederlandse banken zijn om veiligheidsredenen bankpassen standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Je kunt er zelf voor kiezen om deze uit te breiden naar ‘wereld’, zodat je pinpas ook buiten Europa bruikbaar is. Omdat je gaat reizen buiten Europa raden we je aan dit voor vertrek te doen.

 

Oana Expeditie, Namibie

Oana Expeditie, Namibie, ©Oana

lijntje lang

Prijzen 2022

 

4 weken: USD 3400

De prijzen zijn vermeld in USD. Klik hier voor de juiste koers.

Je betaalt bij TravelUnique geen boekings- of administratie of reserveringskosten en geen toeslag als je vertrekt in het hoogseizoen.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Accommodatie
 • Drie maaltijden per dag
 • Begeleiding door de projectcoördinator
Niet bij de prijs inbegrepen
 • Verzekeringen
 • Ticket
 • Limonade en sterke drank
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Transfer

lijntje lang

Startdata 2022 en aankomsttijden

 

Dit project is gesloten.

Let op! Aankomst in Windhoek is op donderdag. Je verblijft dan de donderdagnacht in Chameleon Backpackers in Windhoek en vertrekt op vrijdag om 06.00 am naar Oana. Na afloop van je verblijf bij de expeditie verblijf je weer bij Chameleon Backpackers.

Neem contact met ons op voor het aantal beschikbare plaatsen per datum. Helaas geldt vol = vol.

Mail ons op voor de juiste aankomst- en vertrektijd bij dit project. Check dit voordat je een ticket boekt!

Oana Expeditie, Namibie

Oana Expeditie, Namibie, ©Oana

lijntje lang

Downloads

Klik hier de expeditie gids

Klik hier voor de Facebook pagina van het project

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

Algemene Voorwaarden

Lees voor het boeken van dit project onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor meer informatie. Bij het boeken van een project ga je akkoord met onze Algemene Voorwaarden.

 

Fotogalerij

 

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner Oana Namibia.

 

Comments are closed.