Public Health project, Oeganda

Project: Public Health project, rondom Mukono en Buikwe District, Oeganda

Deelname mogelijk: minimaal 2 weken en maximaal 12 weken, gedurende het hele jaar

Prijzen staan in de tekst vermeld

Projectcode: TU78/TRUHEALTH

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

HET PROJECT

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: Mukono Town en Buikwe District (25 km vanaf de hoofdstad Kampala), Oeganda
 • Accommodatie: eigen- of gedeelde kamer bij een gastgezin
 • Type project: Public Health (voorlichting op het gebied van gezondheidszorg) project
 • Duur: 2 – 12 weken
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Aantal vrijwilligers: 25 maximaal (2 vrijwilligers per gastgezin)
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: project op het Oegandese platteland

 

Algemene informatie Public Health improvement project Oeganda
 

Bij en Public Health project werk je samen met lokale professionals aan kennisoverdracht over gezondheid en gezondheidszorg. Je laat inzien wat de gevolgen van een bepaalde ziekte zijn en hoe veel voorkomende ziekten te voorkomen.

Bij een Public Health project ligt de nadruk op voorlichtingJe bent werkzaam op verschillende locaties in en rondom Mukono Town in Oeganda. Dit kan een school, een kraamkliniek of een buurtcentrum zijn.

Kan je belangrijke informatie op een creatieve manieren overbrengen? Wil je meer leren hoe het gesteld staat met de volksgezondheid in Oeganda? Hou je van kamperen? Zorg er dan voor dat je betrokken raakt bij dit  project!

Als vrijwilliger werk je samen met lokale gezondheidswerkers bij verschillende locaties. Je helpt mee om Oegandezen gezond te laten blijven en ze weloverwogen beslissingen over hun gezondheidszorg te laten maken. Dit is dus een project ter bevordering van de algemene volksgezondheid in Oeganda. Als vrijwilliger werk je samen met Oegandese adviseurs bij verschillende programma’s. Hiervan profiteren 10 plattelandsgemeenschappen en 7 middelbare scholen.

 

Vrijwilligers zullen bij dit Public Health project worden betrokken bij de volgende activiteiten:
 • Het bezoeken van dorpen rondom Mukono Town. Hier spreek je in buurthuizen of op pleinen, dus in het openbaar voor verschillende gemeenschappen die woonachtig zijn op het platteland. Het gaat over HIV/AIDS, malaria, hygiene, gezinsplanning, goede voeding, sanitaire voorzieningen, de rechten van de vrouw, huiselijk geweld, etc. Samen met de Oegandese medewerkers reis je naar verschillende dorpen, dit gebeurt wekelijks.
 • Je stelt je eigen voorlichtingspraatje op, dit op basis van informatie die voorhanden is. Iedere week is er een ander onderwerp wat aan de orde komt. Basis teksten en educatief materiaal zijn voorhanden. Maar vrijwilligers worden aangemoedigd met een eigen manier van presenteren te komen
 • Het bezoeken van middelbare scholen. Ook hier spreek je in het openbaar, maar nu voor jongeren. Het gaat hier over problemen waar tieners mee te maken kunnen hebben, zoals sexuele voorlichting, SOA, tienerzwangerschappen, drugsmisbruik, de rol in de groep, etc. Er worden 1 tot 2 scholen per dag bezocht. Je praat rechtstreeks met studenten over onderwerpen die ze interesseren. Je krijgt een basisopleiding en de benodigde informatie. Ook krijg je toegang tot materialen. Maar een uitwisseling van ideeën, ervaringen en cultuur wordt aangemoedigd
 • Een bezoek aan kraamklinieken. Hier praat je met vrouwen over vrouwenzaken zoals gezinsplanning, anticonceptie, geboorteplanning, veilige sex, etc.
 • Werken in de apotheek en het laboratorium
Samenvatting taken Public Health project
 • Praten met mensen op scholen en in de lokale gemeenschappen over gezondheidskwesties waar ze direct mee te maken hebben
 • Het geven van seminars over sanitaire voorzieningen, huishoudelijke en persoonlijke hygiëne, voeding, ziektepreventie, seksuele voorlichting, etc.
 • Werken in klinieken en kraamklinieken en hier gesprekken voeren met vrouwen en meisjes over veilige sex, gezinsplanning, moeder- en kindergezondheid en gezonde voeding
 • Meewerken met medewerkers van het laboratorium en de apotheek
 • Het maken van nieuwe materialen. Materiaal voor een basisopleiding en educatief materiaal zijn ter plaatse, maar vrijwilligers worden aangemoedigd om nieuwe materialen en presentatie middelen te ontwikkelen
Uitdagingen

Belangrijk om te weten is dat er weinig middelen voorhanden zijn. Mocht je zelf materialen hebben die je kan gebruiken, dan is dit zeer welkom!

De grootste uitdaging bij dit project is het gebrek aan geld, het niet houden aan tijden en een dagschema wat iedere keer verandert. Geduld en respect voor de manier waarop men het lokaal georganiseer heeft is van groot belang. Je bent in een unieke positie om bij te dragen aan de ontwikkeling van deze organisatie.

Je werkt 5 tot 6 uur per dag, 5 dagen per week van maandag tot en met vrijdag. Zaterdag en zondag zijn een vrije dag. Mocht je graag een lang weekend op excursie gaan dan is een dag extra vrij ook zo te regelen. Bij dit project dien je wel flexibel te zijn. Eigen initiatieven zijn van harte welkom, echter wel in overleg met de coördinator van het project. De lokale staf beslist altijd over taken en werkzaamheden.

 

Waarom kiezen voor dit Public Health project in Oeganda?
 • Omdat je meer wilt leren over hoe de de volksgezondheid in Oeganda er voor staat
 • Je je wilt inzetten voor activiteiten op het gebied van voorlichtine en jeugd begeleiding en gezonde voeding
 • De mogelijkheid voor het uitwisselen van ideeën, ervaringen en cultuur
 • Je krijgt de gelegenheid om te kamperen in de Afrikaanse bush!
 • Er is de mogelijkheid om naar prachtige plekken in de weekenden te reizen
 • Ervan genieten om niet als toerist hier te zijn, maar mee te draaien met de lokale gewoonten en gebruiken
 • Maak nieuwe (internationale) vrienden in het gastgezin en in de lokale gemeenschap

 

Locatie

Oeganda is een magische plaats met een zeer vriendelijke bevolking, heel veel wild en een prachtige natuur. Het is een land midden in het hart van Afrika en de evenaar loopt hier doorheen. Vele gebieden liggen op grote hoogten, dit zorgt voor een aangenaam klimaat en heel veel groen. Oeganda wordt ook wel de ‘Parel van Afrika’ genoemd. Het heeft een grote diversiteit; leeuwen en olifanten, bergen, gorilla’s, chimpansees, bergen bedekt met sneeuw, regenwoud, prachtige meren en vulkanen. Het kantoor van het project en het Guesthouse waar je bij aankomst verblijft bevindt zich ongeveer 25 kilometer buiten de hoofdstad, Kampala. Het plaatsje het Mukono Town. Je bent werkzaam in een straal van 15 – 60 minuten rondom Mukono Town en het Duikwe District.

Weer

Oeganda ligt in oost Afrika. De evenaar loopt dwars door het land. Het klimaat is dan ook tropisch: warm en vochtig. De temperatuur schommelt weinig door het jaar heen en ligt steevast tussen de 25 en 30°C. Oeganda is erg bergachtig, tropisch groen en heeft veel meren, waarvan het Victoriameer het bekendst is. Er zijn twee droge periodes dat is meestal in januari en februari en in augustus en september.

 

Eisen

Het project is geschikt voor vrijwilligers vanaf 18 jaar. De maximum leeftijd is afhankelijk van de gezondheid van de vrijwilliger. Vrijwilligers dienen ondernemend en enthousiast te zijn, van uitdagingen te houden, een open geest te hebben en zich snel kunnen aanpassen aan nieuwe situaties en culturen. Een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) is een vereiste voor deelname aan alle projecten.

De VOG mag niet ouder dan 6 maanden zijn en dienen wij voor aankomst bij het project ontvangen te hebben. De voorkeur gaat uit naar vrijwilligers met ervaring of een opleiding in de gezondheidszorg.

Houd er rekening mee dat er veel gelopen wordt in de zon. Een goede hoed en wandelschoenen zijn belangrijk! Je werkt buiten de dorpen, een rit achterop een motorfiets naar het project kan voorkomen. Soms ben je langer dan een dag onderweg naar je project, dan zal je kamperen met de lokale staf in een dorpje.

 

Public Health project, Oeganda

Public Health project, Oeganda, ©TRU

lijntje lang

Landeninformatie 

 

Oeganda

Oeganda is één van de meest magische plaatsen ter wereld met erg vriendelijke mensen, een uitgebreid wildleven en een prachtige natuur. Het is een land midden in het hart van Afrika, waar de evenaar doorheen loopt. Dit klinkt alsof het er altijd bloedheet is, maar doordat vele gebieden op grote hoogte liggen is er een heerlijk klimaat met heel veel groen. Oeganda wordt ook wel de “Pearl of Africa” genoemd. Oeganda heeft de diversiteit die kenmerkend is voor Afrika en dit allemaal in een klein land; leeuwen en olifanten, berg  gorilla’s, chimpansees, regenwoud, prachtige meren, vulkanen en dit allemaal te zien in een paar uur.

 

Kampala

Kampala is de hoofdstad van Oeganda en vormt tevens een district. De stad heeft 1,2 miljoen inwoners en is de grootste stad van het land. Kampala ligt op 1189 m boven de zeespiegel, vlak bij het Victoriameer. De stad is het economische en bestuurlijke centrum van Oeganda.

In 1962, toen het land onafhankelijk werd, werd Kampala de hoofdstad van Oeganda. Daarvoor viel die eer te beurt aan Entebbe. Bij het conflict dat leidde tot de afzetting van Idi Amin in 1979 (Oegandees-Tanzaniaanse oorlog) en de burgeroorlog daarna werd de stad zwaar beschadigd. Sindsdien is de stad weer opgebouwd met veel nieuwe gebouwen zoals banken, hotels, overdekte winkelcentra, scholen en ziekenhuizen. De infrastructuur en oude gebouwen werden verbeterd.

Kampala heeft zwaar te kampen met de aidsproblematiek. Volgens het ministerie van Volksgezondheid is 9,2% van de volwassenen en 47% van de prostituees geïnfecteerd met het HIV.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Oeganda

lijntje lang

 Praktische informatie

 

Oriëntatie

Na aankomst in Oeganda word je opgehaald door de directeur van het project, Leslie. Zij brengt je naar het gastenverblijf bij haar thuis in Mukono Town om te acclimatiseren. De naam van het huis is The Mukono Volunteer Guesthouse. Er bevinden zich hier 6 bedden. De leiding is in handen van Esther Namutamba. Na de lunch laat Leslie je de omgeving zien, ze helpt je met het aanschaffen van een lokale SIM kaart en laat je de winkels zien. Verder vertelt ze over de gewoonten in Oeganda, het gebruik van internet, hoe je je dient te gedragen en kleden bij het project, de regels bij het gastgezin, meer over je veiligheid en gezondheid, etc. Hierna stelt ze je voor aan je gastgezin en aan de leiding van school. Leslie blijft altijd je aanspreekpunt in geval van nood, bij het boeken van excursies en voor alle overige vragen.

 

Accommodatie

Na de eerste nacht hebben doorgebracht in het gastenverblijf van Leslie zal je hierna worden voorgesteld aan je gastgezin. Bij ieder gastgezin kunnen maximaal 2 vrijwilligers verblijven (bij sommige gastgezinnen zijn dit 3 vrijwilligers). Bij het gastgezin heb je een eigen kamer of je deelt de kamer met een andere vrijwilliger. In Oeganda is het gebruikelijk dat er electiciteit is maar buiten vind je een toilet en een douche (koud water).

Er wordt wel van je verwacht dat je je leefomgeving netjes houdt. Je dient zelf je kamer op te ruimen en je was te doen. Alcohol is verboden in de accommodatie! Ook mag er binnen niet worden gerookt. De kamers kunnen worden afgesloten met een slot. De huizen bevinden zich op een veilige compound. Beddengoed, muskietennetten en handdoeken worden voor je geregeld. Helaas is er geen WiFi. Leslie zal je laten zien waar wel WiFi is.

Je dient zelf je handdoeken mee te nemen, voor beddengoed en muskietennetten wordt gezorgd.

 

Maaltijden

Je krijgt drie maaltijden per dag, ontbijt bestaat meestal uit havermoutpap. De lunch en het avondeten bestaan uit lokale gerechten zoals rijst, aardappelen, bonen, etc. Mocht je elders willen eten dan kan dat ook, echter deze maaltijden zijn voor eigen kosten. In Oeganda vind je veel fruit zoal bananen, papaja’s, ananas, etc. De lunch gebruik je vaak samen met je collega’s op het project. Dit is meestal posho (brood) met bonen, maar zonder vlees. Vaak wordt het avondeten geserveerd met rijs, bonen en noten. Mocht je speciale dieet wensen hebben laat dit dan weten voor vertrek. Er kan rekening worden gehouden met een vegetarisch dieet of een glutenvrij dieet.

 

Hoe er te komen? 

Je dient een vlucht te boeken naar Entebbe International Airport te Oeganda. Hier staat iemand van de projectorganisatie in de aankomsthal met een bordje met je naam. Mocht je na 20.00 uur aankomen dan wordt er een hostel in Entebbe voor je geboekt, genaamd Entebbe Backpackers (dit wordt voor je geregeld en betaald door onze partnerorganisatie in Oeganda). Dit ligt 5 minuten vanaf het vliegveld. Daarna zal je vertrekken naar Mukono in de ochtend. De taxi haalt je rond 08.30 uur op en brengt je naar Mukono. Na afloop van je project dien je zelf voor vervoer naar de luchthaven te zorgen. Meestal brengt iemand van je gastgezin je weg.

 

Geld

Oeganda is een vrij goedkope plek om te bezoeken, dit betekent dat je niet een enorme hoeveelheid geld zal uitgaven terwijl je vrijwilligerswerk doet in Oeganda. Vergeet niet dat je voedsel en huisvesting is opgenomen in je te betalen bedrag. Dus het extra geld dat je nodig hebt tijdens je verblijf zal geheel afhangen van wat en hoe veel je wilt doen in je vrije tijd.

De lokale valuta is Oegandese shilling (USh) en contant geld kan gemakkelijk worden verkregen bij grote banken. Geldautomaten zijn beschikbaar bij de meeste banken voor bankpassen met Maestro logo of voor credit cards. Je kan het best bij aankomst op het vliegveld wat shillings pinnen. Mocht je USD meenemen let er dan op dat de biljetten van na 2009 zijn.

 

Visum

Alle vrijwilligers dienen een visum te hebben. Via de website www.visas.immigration.go.ug kan je via ‘Start New Application” een toeristenvisum aanvragen. Zorg er voor dat je minimaal 2 weken voor vertrek het visum aanvraagt. Nu kan je nog bij aankomst op de luchthaven een visum kopen, echter dit kan snel verleden tijd zijn. Belangrijk is dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is bij terugkomst in Nederland.

 

Vaccinaties

Let op! een Gele Koorts vaccinatie is verplicht voor Oeganda. Neem voor de overige vaccinaties contact op met je huisarts of de plaatselijke GGD.

 

Taal

De officiële taal van Oeganda is Engels. De grootste lokale taal is Luganda. De meeste Oegandezen leren op school al jong om Engels te spreken en daarmee is Oeganda een makkelijk reisdoel.

Naast het Engels spreken de Oegandezen lokale talen. Deze talen kunnen zoveel van elkaar verschillen dat een inwoner van bijv. Kisoro district niet verstaat wat een inwoner van Seto district spreekt. Een van de oude talen die nog altijd gesproken worden is de taal van de Batwa (pygmeeën). Swahili wordt door weinig mensen gesproken

 

Boekingsproces

Mocht je willen deelnemen aan het Public Health project in Oeganda vul dan het boekingsformulier in of neem contact met ons op. Als je deelname is bevestigd dan volgt er een Skype interview met Leslie, de directeur van dit project. Zij zal je vragen naar je ervaring en je motivatie. Hierna krijg je een boekingsformulier toegestuurd en ontvang je vier weken voor je aankomst in Oeganda het ‘pre-departure’ document. Ook ontvang je informatie over je veiligheid en dien je de “Code of Conduct” van het project te ondertekenen plus het “General Waiver of Liability” formulier. Leslie en TravelUnique zijn altijd bereikbaar om je vragen te beantwoorden.

 

Public Health project, Oeganda

Public Health project, Oeganda, ©TRU

lijntje lang

 Prijzen 2023

2 weken: $ 855

4 weken: $ 1065

6 weken: $ 1380

8 weken: $ 1695

10 weken: $ 2010

12 weken: $2325

Let op ! de prijzen staan vermeld in USD. Klik hier voor de juiste koers van de US Dollar. Bovenstaande prijzen zijn exclusief een Registration Fee van USD 275 per persoon. Dit project wordt aangeboden in blokken van 2 weken. Mocht je een oneven aantal weken bij dit project willen verblijven neem dan contact met ons op.  Bij TravelUnique betaal je niks extra bij deelname in het hoogseizoen.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Skype gesprek met de directeur van het project in Oeganda
 • Transfer bij aankomst
 • Eventueel overnachting in Backpackers accommodatie bij aankomst
 • Overnachting in Mukono Volunteer Guesthouse
 • Ondersteuning door lokale vertegenwoordigers, inclusief oriëntatie programma
 • Wekelijks was service
 • Verblijf bij een gastgezin
 • Drie maaltijden per dag

 

Niet bij de prijs inbegrepen
 • Verzekeringen
 • Vlucht naar Oeganda
 • Telefoongesprekken
 • Visum en inentingen
 • Kosten VOG (Verklaring Omtrent Gedrag)
 • Excursies
 • Frisdrank, reken op een budget van USD 35 – 50 per week voor persoonlijke uitgaven
Activiteiten gedurende het weekend (niet bij de prijs inbegrepen)

Van maandag tot en met zaterdag ben je werkzaam bij je project, 5 dagen per week. Maar in de weekenden is er meer dan voldoende tijd om te reizen en de omgeving te ontdekken. Leslie zal je bij aankomst bij het project de mogelijke excursies melden. Zij kan je ook helpen bij het boeken van deze excursies.

lijntje lang

Startdata 2023 en aankomsttijden

 

Deelname aan dit Public Health project in Oeganda is mogelijk van 2 weken tot 12 weken. We raden aan om minimaal 4 weken bij dit project te verblijven. Het project start op de 1e of 15e van de maand. Na aankomst vindt er eerst een oriëntatie plaats.

Tijdens een Public Holliday ben je vrij. Klik hier voor de Public Holidays in Oeganda in 2023.

 

Public Health project, Oeganda

Public Health project, Oeganda, ©TRU

lijntje lang

Downloads en links

 

Wil je een aantal ervaringsverhalen ontvangen van oud-vrijwilligers bij dit project? Neem dan contact met ons op.

 

lijntje lang

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van dit Public Health project onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor meer informatie. Als je een project boekt ga je akkoord met onze Algemene Voorwaarden.

 

Overige projecten in Oeganda
 • Community Outreach project, Mukono Town, Oeganda. Klik hier voor het project
 • Onderwijs project, Mukono Town, Oeganda. Klik hier voor het project
 • Agricultuur en natuurbehoud project, Mukono Town, Oeganda. Klik hier voor het project

 

Fotogalerij

 

Public Health project Oeganda Public Health project Oeganda

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner TRU in Oeganda.

 

Comments are closed.