Research project, Namibië

Project: Research project, diverse locaties, Namibië

Deelname mogelijk: minimaal 1 week als onderdeel van het natuurbehoud project in Namibië

Prijzen staan in de tekst vermeld

logo Naankuse

Projectcode: TU53/NARESEARCH

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

HET PROJECT

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: verschillende locaties in Namibië
 • Accommodatie: gedeelde accommodatie
 • Project: research project onderdeel van het Naankuse natuurbehoud project in Windhoek, TU52, klik hier voor dit project
 • Duur: minimaal 1 week
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: zeer goed georganiseerd project in een prachtig uitgestrekt land
 • Beschikbaarheid: er zijn slechts een aantal plaatsen per researchsite beschikbaar

 

Keuze opties bij het Naankuse natuurbehoud project, een 2-tal research projecten in Namibië + Adventure week bij het Neuras Wine & Wildlife Estate

Als vrijwilliger neem je deel aan het Naankuse natuurbehoud in Windhoek, Namibië. Je verblijft dan op de Naankuse Sanctuary. Dit is project TU52. Klik hier voor het project.

Naankuse heeft verspreid over Namibie een 2-tal research sites. Het is mogelijk om één of meerdere research sites te bezoeken als onderdeel van je Naankuse natuurbehoud project in Windhoek. Het minimale verblijf bij een research site is 7 nachten. Het verblijf kan je ook uitbreiden naar 2, 3, 4 weken, etc. Ook is het mogelijk de projecten te combineren, bijvoorbeeld 2 weken Sanctuary en 1 week Kanaan. Vele combinaties zijn mogelijk tot een maximum van 12 weken. Het betreft hier dus research projecten.

De 2 research sites zijn:

A. Kanaan Naankuse Desert Retreat (maximaal 12 vrijwilligers). Vertrek naar Kanaan is op zaterdag, retour ook op zaterdag. 

B. TimBila Nature Reserve

 

A. Kanaan Naankuse Desert Retreat

Ook bij dit onderdeel van het project richt je je op het conflict tussen mens en dier. Kanaan is een gebied van 33000 hectare. Vertrek vanaf de Sanctuary is op zaterdag en je komt terug een week later, ook op zaterdag.

Klik hier voor de website van Kanaan. Klik hier voor de brochure over Kanaan.

 

Dagelijkse werkzaamheden bij Kanaan:

 

1. Carnivore rehabilitatie & monitoring

 

De opnieuw uitgezette luipaarden en cheeta’s zijn uitgerust met GPS kragen. Vrijwilligers worden de technieken geleerd hoe informatie bij te houden over de dieren met behulp van deze apparaten. De vrijwilligerscoördinator neemt de beslissing over de vraag welke dieren onder toezicht staan de betreffende dag. Er wordt informatie ingewonnen over de locaties van de dieren, activiteiten en gedrag. Het doel is te beoordelen of de cheeta en luipaard opnieuw met succes in beschermde gebieden kunnen worden uitgezet. Dit omvat lange uren van wandelen en klimmen. Maar vrijwilligers zullen zo kennis maken met prachtige vergezichten en een scala aan unieke landschappen.

 

2. Het tellen van wild

Accurate informatie is de levensader van succesvolle natuur en milieu-management programma’s. Het onderzoeksteam verricht regelmatige “game counts” om zo vitale informatie te verzamelen. Gegevens worden verzameld op soort dier, leeftijd, geslacht en groepsamenstelling.

 

3. Voetafdruk identificatie

Bij dit project werk je mee aan het ontwikkelen van de eerste voetafdruk identificatie software voor cheeta’s. De software zal helpen bij het identificeren en tellen van wilde cheeta’s door middel van hun voetafdrukken en zal worden gebruikt door meerdere onderzoek- en natuurbehoud organisaties. Vrijwilligers helpen mee met dit onderzoek en fotograferen voetafdrukken voor de administratie.

 

4. Camera toezicht

Er worden camera’s gebruikt om gekraagde cheeta’s, luipaarden en bruine hyena’s te volgen. De camera’s worden geplaatst op  locaties waar carnivoren vaak komen zoals, waterpoelen en rivierbeddingen. De vrijwilligers zullen regelmatig de camera’s controleren, batterijen vervangen en camera’s opnieuw instellen. Vrijwilligers zullen de gegevens uit het veld in een databank bij de onderzoeksbasis zetten

 

5. Sporenonderzoek

Hierbij help je de deskundige San trackers om zo veel mogelijk gegevens te verzamelen over de bewegingen van de carnivoren. Het enige bewijs is vaak de voetafdrukken die ze achterlaten. Vrijwilligers kunnen veel leren van  de vaardigheden van de trackers. Spoorgegevens worden opgenomen in een database. Er wordt veel digitaal gefotografeerd en dit wordt verwerkt voor gebruik in de ontwikkeling van soortspecifieke voetafdruk identificatie software.

 

6. Bijhouden van de database

Dagelijks worden een schat aan gegevens verzameld over de flora en fauna in de ecosystemen. Verzamelde gegevens bevatten informatie over zoogdieren, vogels, reptielen, ongewervelde dieren en planten. Gegevens verzameld door vrijwilligers in het veld worden ingevoerd in de centrale gegevensbank bij de onderzoeksbasis.

 

7. Nachtonderzoeken

Gegevens worden verzameld gedurende de nacht. Dit is een aanvulling op de bevindingen gedurende de dag. In de nacht zie je vaak  nachtelijke vogelsoorten en dieren die voornamelijk ’s nachts leven zijn  waaronder gevlekte hyena’s, luipaarden, aardwolven en stekelvarkens. De basis voor de nachtelijke waarnemingen is een oude bijgebouw in de buurt van de onderzoeksbasis. Met een nachtzicht bril kan je vaak relevante informatie verzamelen over deze dieren.

 

8. Onderzoek genetische afkomst

Begin 2009 is een projectgroep begonnen met het onderzoek naar de genetische en geografische oorsprong van de cheeta’s. Het project werkt samen met de Cheetah Conservation Fund en de Namibië Wildlife Sanctuary. Monsters van uitwerpselen worden in een vriezer opgeslagen voordat het beschikbaar wordt gesteld aan het fonds voor analyse.

 

9. Overige activiteiten

Overige onderzoeksactiviteiten kunnen omvatten de identificatie en catalogisering van vogelsoorten,  enquêtes over het aantal doden dieren op wegen en temperatuur en neerslag profiel. Vrijwilligers zullen ook helpen met het algemene onderhoud van de onderzoeksbasis en de omgeving en helpen mee met koken. Een soepele en flexibele houding is van onschatbare waarde voor het succes van het project

 

B. TimBila Nature Rerserve

Een reservaat van 30.000 hectare is de nieuwste toevoeging aan de beschermde natuurgebieden van Naankuse.
Het TimBila Nature Reserve is gelegen in het westen van Namibië. Het herbergt een groot aantal prooidieren en carnivoren. Dit reservaat is een belangrijkse vrijlatingsplaats voor carnivoren die gered zijn en hersteld zijn.

Bekend als “de plaats van tweede kansen”, hebben leeuwen verwijderd uit conflictgebieden hier een thuis gevonden in het TimBila Natuurreservaat.
Deze leeuwen verloren hun moeder door mens-dier conflicten en stonden op de rand van de hongerdood.

 

Activiteiten waar je mee te maken krijgt zijn:
 • Onderhoud van de camera vallen
 • Bewaking van camera trap beelden
 • Bewaking van GPS-gegevens van gekraagde carnivoren
 • Deelname aan de vrijlating van wilde dieren
 • Wegenonderhoud
 • Onderhoud aan het hekwerk
 • Tellen van wild in het gebied
 • Onderzoek van lokale ecologie
 • Carnivooronderzoek

 

Korte samenvatting activiteiten bij de research sites
 • Leer alles over GPS tracking
 • Ontwikkel vaardigheden om goed over weg te kunnen met een camera en het analyseren van de beelden
 • Kom meer te weten over de flora en fauna in het gebied
 • Help mee bij het tellen van wild
 • Meehelpen met wijnmaken op Neuras (activiteiten variëren)
 • Ga wandelen door de ravijnen  of maak andere wandeltochten
 • Ontmoet ‘Noodles’ de Jack Russel die op Neuras woont

 

C. Adventure week bij het Neuras Wine & Wildlife Estate, minimaal 1 week

Neuras, genesteld aan de voet van het Naukluft-gebergte in Namibië, is een woestijnoase en een van de droogste wijngaarden ter wereld. Oude canyons en grotten, fascinerende geologische formaties en vijf natuurlijke fonteinen maken van Neuras een uniek natuurgebied van 14.500 hectare. Bovendien is het ideaal voor liefhebbers van avontuur! Transfer is alleen mogelijk op zaterdag en alleen te boeken voor 1 week! Wil je de brochure over de Adventure week ontvangen? Neem dan contact met ons op!

Tijdens je verblijf bij Neuras word je ondergedompeld in de natuur en sta je versteld van het prachtige landschap dat de regio Hardap te bieden heeft. De activiteiten omvatten:

 • Wandelen: er wordt dagelijks 5 km of 10 km afgelegd – zowel op als buiten het terrein. Ervaar epische zandduinen bij Sossusvlei en de beroemde Olive Trail in het Namib Naukluft Park
 • Zwemmen
 • Teambuilding
 • Slapen onder de adembenemende nachtelijke hemel van de Namib Desert (afhankelijk van seizoen en groep). Alle slaapuitrusting is aanwezig. Het is aan te raden om je eigen slaapzak mee te nemen
 • Wijnproeverij: krijg een kijkje in het wijnbereidingsproces en, afhankelijk van de tijd van het jaar, kun je ook worden ondergedompeld in het oogsten of bottelen van druiven en het labelen van deze unieke wijnen
 • Prachtige zonsopgangen en zonsondergangen
 • Veeteelt: Neuras is de thuisbasis van 7 cheeta’s, allemaal gered uit conflicten tussen mensen en dieren in het wild. Hun dagelijkse feeds bieden fantastische fotografische mogelijkheden in een wilde omgeving

Mocht je meer over de Neuras week of over de research sites willen ontvangen, neem dan contact met ons op! De kosten van 1 week Neuras, zijn afhankelijk van de koer van de ZAR, ongeveer euro 80 per nacht met een minimum van 7 nachten. Je betaalt dit bedrag rechtstreeks aan Naankuse.

 

Locatie

De research sites bevinden zich verspreid over Namibië.  Zie het kaartje van de projecten.

 

Weer en klimaat

Het in het zuidwesten van Afrika gelegen Namibië heeft een droog klimaat. Het heeft de eer om twee verschillende woestijngebieden binnen de landsgrenzen te hebben. Aan de kust ligt de Namibwoestijn, in het oosten de Kalahari woestijn. Daar tussenin ligt een langgerekt bergplateau. De zomer loopt op het zuidelijk halfrond van december tot april. In de woestijngebieden kan het kwik dan oplopen tot 45°C. Dan valt ook de meeste neerslag. Het droge winterseizoen, van mei tot oktober, is veruit de beste tijd om naar Namibië af te reizen.

 

naankuse research project Namibie

Research project, Naankuse, Namibië, ©AI

lijntje lang

Landeninformatie

 

Namibië

Namibië is met een oppervlakte van 824.296 km² twintig keer zo groot als Nederland (27 keer België). Het land telt slechts 2,1 miljoen inwoners en de bevolkingsdichtheid bedraagt 2,4 mensen per km² waardoor Namibië het dunst bevolkte landen in Afrika is. De oorspronkelijke bewoners van Namibië zijn de San (Bosjesmannen), een volk van jagers van wie er nog slechts enkelen duizenden leven in het oostelijk deel van Namibië, langs de flanken van de Kalahariwoestijn.

 

Doel

Het doel van het project is om vast te stellen of het vangen van dieren, die in strijd leven met de lokale gemeenschappen en boeren, door translocatie en vrijlating elders een duurzame en levensvatbare oplossing op lange termijn is. Het project wil ook bepalen of deze aanpak kan worden toegepast op andere zogenaamde ‘probleem dieren’.

Het terrein omvat open grasland, rivieren, ruwe gebergtegordels en rode zandduinen. Recente tellingen gaven aan dat er ongeveer 3.200 oryx en 12.400 springbokken leven binnen het reservaat. Vrijwilligers verblijven niet alleen in dit gebied maar bezoeken ook andere regio’s, afhankelijk van de behoeften van het project.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Namibië

lijntje lang

Praktische informatie 

 

Hoe er te komen?

Vrijwilligers dienten te vliegen naar Windhoek, Hosea Kutako International Airport waar ze zullen worden opgewacht bij aankomst en overgebracht naar de Wildlife Sanctuary (ongeveer 45 minuten rijden).

 

Ondersteuning

Ondersteuning en advies ontvang je van TravelUnique. Voor vertrek ontvang je een document, waarin alle details zijn opgenomen die je nodig zal hebben om je goed voor te bereiden voor je reis naar Afrika. Dit document bevat informatie over de accommodatie, het personeel, optionele activiteiten, wat mee te nemen en een medisch advies. We doen alles wat we kunnen om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid op reis gaat naar Afrika. Ook ontvangt je meer informatie bij aankomst en zal je begeleid worden tijdens je gehele verblijf in Namibië.

 

Accommodatie 

Tijdens je verblijft bij Timbila beschik je over:

 • Comfortabele vrijwilligersruimte met een adembenemend uitzicht over het reservaat
 • Een buitenruimte met barbecuefaciliteiten
 •  Drie maaltijden per dag geserveerd (er wordt
  rekening gehouden met dieetwensen )
 • Zwembad
 •  Wasservice

Je verblijf is in een gedeelde kamers (hetzelfde geslacht). Bij dit project zijn internationale vrijwilligers aanwezig. De voertaal is Engels. Beddengoed en handdoeken zijn aanwezig, we raden aan dat je een eigen slaapzak meebrengt, vooral in de winter. Vrijwilligers kunnen worden gevraagd om te helpen bij de voorbereiding van maaltijden samen met andere vrijwilligers en de projectcoördinators.

 

Kanaan is een boerderij met 5 slaapkamers.

 • Alle slaapkamers hebben een en-suite
  badkamers
 • Gedeelde slaapkamers (2-4 personen van
  hetzelfde geslacht per kamer)
 • Drie maaltijden per dag geserveerd
 • Er wordt rekening gehouden met dieetwensen
 • Wasservice
 •  Zwembad
Maaltijden

Ontbijt bestaat meestal uit granen en toast, lunch varieert tussen een scala aan salades, sandwiches, hamburgers en quiche. En er is een diner met vlees (kip, rood vlees of vis) en groenten met pasta, rijst, aardappelen of salade. Natuulijk kan je ook de heerlijke rode Neuras wijn proeven. Eenmaal per week zal er een  traditionele Namibische braai (BBQ) zijn en een Pizza Night – heerlijk! Vrijwilligers met speciale dieetwensen vragen wij dit vooraf aan ons door te geven.

 

Internet en telefoon

Je zal je moeten redden zonder internet. Internet is natuurlijk wel aanwezig voor noodgevallen. Je kan je mobiele telefoon meenemen en een lokale SIM kaart kopen. Helaas is het bereik niet altijd optimaal.

 

Geld

De munteenheid van Namibië is de Namibian Dollar. Als je je Namibië reis combineert met een bezoek aan Zuid Afrika, wees dan bewust dat je in Zuid-Afrika niet met de Namibian dollar kunt betalen. In Namibië kun je wel met de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR) betalen. Beide muntheden hanteren een gelijke koers; 1 Namibian Dollar is gelijk aan 1 ZAR. Klik hier voor de actuele koers.

We raden je aan om er niet vanuit te gaan dat je met credit card kunt betalen. Reis altijd met contant geld in Namibië. Bij pompstations kan je alleen met contant geld betalen. Bij de meeste Nederlandse banken zijn om veiligheidsredenen bankpassen standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Je kunt er zelf voor kiezen om deze uit te breiden naar ‘wereld’, zodat je pinpas ook buiten Europa bruikbaar is. Omdat je gaat reizen buiten Europa raden we je aan dit voor vertrek te doen.

 

Gezondheid

In vergelijking met andere Afrikaanse landen is Namibië een schoon en netjes land. Hierdoor loop je minder kans om ziek te worden dan elders. Maar er zijn meer bacteriën aanwezig want Namibië heeft een tropisch klimaat. Een tropisch klimaat vormt met zijn vochtige warmte een goede voedingsbodem voor ziekteverwekkers. We raden je aan om contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Zij kunnen je een persoonlijk advies geven over de gewenste vaccinaties.

 

Visum

Als toerist heb je geen visum nodig voor Namibië. Het vrijwilligersvisum is gelukkig ook afgeschaft.

 

naankuse research project Namibie

Research project, Naankuse, Namibië, ©AI

lijntje lang

PRIJZEN 2023

 

De prijzen van dit project zijn gekoppeld aan de koers van de ZAR. Hierdoor kunnen prijzen tussentijds worden aangepast.

Het minimale verblijf bij Neuras, Kanaan en TimBila is 7 nachten. De kosten van de Neuras Adventure week betaal je rechtstreeks ter plaatse aan Naankuse.

De kosten voor 1 week Kanaan en TimBila bedraagt euro 595. Iedere nacht extra is dit euro 85 per persoon.

 

Bij de prijs inbegrepen
 • Vliegveld transfer
 • Transport naar Neuras of 1 van de andere research sites
 • Oriëntatie programma
 • 24/7 begeleiding
 • Accommodatie en maaltijden
 • Was service
Niet bij de prijs inbegrepen
 • Ticket Windhoek
 • Verzekeringen
 • Eventuele inentingen
 • Internet en telefoonkosten
 • Bier, wijn en andere sterke drank

 

Optionele activiteiten (niet allemaal bij de prijs inbegrepen)
 • Paintballen en abseilen
 • Zondag naar het winkelcentrum in Windhoek (niet altijd mogelijk) voor een ontspannen lunch bij het beroemde Jo Beerhouse
 • Zondag lunch in de lodge, de middag ontspannen bij het zwembad met een koel drankje
 • Trakteer jezelf op een beetje luxe tijdens je project. Je kunt 1 of 2 nachten verblijven in de lodge. Hier kan je ontspannen met een drankje, neem een duik in het zwembad en geniet van de rustige en prachtige omgeving.

lijntje lang

Startdata 2023 en aankomsttijden

 

Vrijwilligers kunnen gedurende het hele jaar deel nemen aan dit project. Er is vervoer geregeld vanaf de Namibië Wildlife Sanctuary naar de research sites.

Je kan aankomen op de luchthaven van Windhoek gedurende elke dag van de week. In de aankomsthal word je opgewacht door een medewerker van Naankuse. Er wordt aangeraden eerst minimaal een week door te brengen op de Sanctuary en hierna deel te nemen aan een research project.

Het werken bij Neuras, Kanaan of Mangetti is minimaal 7 nachten. Je kan dus bij aankomst bij het project nog aangeven welke week van je project je het liefst naar de research site vertrekt, vooraf doorgeven kan natuurlijk ook. Vooraf boeken is wel noodzakelijk.

Mocht je het boekingsformulier invullen kies dan de 1e van de maand waarin je wilt beginnen en vul bij ‘eventuele opmerkingen’ de voorkeur voor de research site in. Een mail sturen of telefonisch contact opnemen om dit project te boeken is natuurlijk ook mogelijk. Ook ontvang je dan zo spoedig mogelijk een overzicht van de kosten.

 

Vol = vol

Let op! Boek dit project vooraf en niet ter plaatste. Er zijn slecht een aantal plaatsen beschikbaar en vol=vol. 

 

naankuse research project Namibie

Research project, Naankuse, Namibië, ©AI

lijntje lang

Downloads

 

Wil je de Engelstalige brochure over één van de research project ontvangen of van de Adventure Week? Neem dan contact met ons op!

 

lijntje lang

Kaart projecten

lijntje lang

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van dit research project onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor de Algemene Voorwaarden. Bij het boeken van een project ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden.

 

Overige projecten in Namibië
 • Medisch project, Epuriro, Namibie. Klik hier voor het project
 • Natuurbehoud project Wildlife, Windhoek, Namibie. Klik hier voor het project
 • Paarden project, Windhoek, Namibie. Klik hier voor het project

 

Vergelijkbare projecten
 • Imire natuurbehoud project. Klik hier voor het project

 

Fotogalerij

naankuse research project Namibie naankuse research project Namibie

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartners Naankuse en African Impact (AI).

Comments are closed.