Rhino Rangers project, Namibië

Project: Naankuse Rhino Rangers project, Windhoek, Namibië

Deelname mogelijk: 1 week

Prijzen staan in de tekst vermeld

logo Naankuse

Projectcode: TU82/NAANKUSE

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

HET PROJECT

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: 45 kilometer vanaf Windhoek, Namibië
 • Accommodatie: tenten
 • Type project: natuurbehoud project
 • Duur: 2 weken
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Aantal vrijwilligers: maximaal 8
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: mooi project in een prachtig uitgestrekt land. Dit project kan gecombineerd worden met Naankuse Natuurbehoud project. Klik hier voor het project
 • Let op! dit project draait alleen bij een deelname van minimaal 4 vrijwilligers!
 • Klik hier voor het YouTube filmpje

 

Algemene informatie Naankuse Rhino Rangers project

Deze unieke gelegenheid stelt vrijwilligers in staat om te ervaren en te leren van onze inspirerende Anti-stroperij Unit (APU) die hun leven wijden aan het beschermen van de wilde dieren in Naankuse, Namibië. In de wereld van vandaag zijn deze inspanningen van toenemend belang voor het voortbestaan van de majestueuze dieren die thuishoren in Namibië, maar elke dag in gevaar verkeren.

De thuisbasis is het Zannier Reserve, dit is een 7600 hectare groot eigendom, beheerd door het Naankuse team, direct naast het Naankuse Wildlife Sanctuary. De Rhino Rangers hanteren een schema van 14 dagen waarbij je verblijft in de bush samen met de APU Rangers. Je zal deelnemen aan hun patrouilles, leren over  de bush en stroperij en over het bijhouden en het gebruik van vuurwapens.

Er kunnen maximaal 8 vrijwilligers tegelijk deelnemen, die in 2 kampen zullen worden gesplitst. Je verblijft bij dit 2 weken durende programma in een eenvoudige accommodatie (in een tentenkamp) of er zijn slaap outs in de bush bij observatie posities. Als vrijwilliger zal je je eigen slaapzak, kussen en handdoeken moeten meebrengen. Er wordt gekookt samen met de APU leden. Twee speciale APU uniformen zullen per persoon worden verstrekt.

Alle transfers van en naar het project zijn opgenomen in de kosten. Vrijwilligers dienen voorafgaand aan de startdag op maandag op de zondag ervoor aan te komen in Namibië. Vertrek is op zondag 14 dagen later.

 

Bescherming neushoorn

Dit project is specifiek afgestemd op de bittere noodzaak om de bedreigde diersoort, de neushoorn, te beschermen. “Rhino Rangers” dompelt deelnemers onder in de spannende wereld van anti-stroperij methoden.

Leer uit eerste hand van de dappere anti-stroperij unit (APU), als je twee weken doorbrengt met deze onverschrokken mannen die hun leven hebben gewijd aan het bewaken van 7.600 hectare Zannier Reserve.

Dichtbij de Naankuse Wildlife Sanctuary bevindt zich het Zannier Reserve. Dit is de thuisbasis van enkele van de meest bedreigde diersoorten van Namibië – een beschermd mekka, maar tegelijk een magneet voor potentiële stropers.

Rhino Rangers is een 14-daags programma. Je gaat aan de slag met de uitdagingen van het leven en gaat overleven in de bush. In Namibië vind je een met sterren bezaaide hemel,  het gebrul van leeuwen, de echte Afrika sensatie!.

Ook neemt je deel aan de APU op hun patrouilles, je leert vuurwapen vaardigheden, navigatie technieken, tracking technieken en  stroperij vaardigheden (dit om de stopers te kunnen verslaan).

 

Wat kan je verwachten?
 • Veiligheid staat op de eerste plaats. Je bevindt je in de wildernis van Namibie, maar in de handen van het zeer ervaren team, heb je niets te vrezen
 • Een leuk contact met de overige vrijwilligers. Er kunnen maximaal 8 deelnemers deelnemen aan dit anti-stroperij project. En om de zaken gezellig te houden, wordt de groep opgesplitst in twee
 • Je zal kamperen in de bush. Dit kan zijn in de open wildernis van het reserve zelf bij observatie punten of bij rustieke bush kampen. Alle plekken bieden alle basisbehoeften. Je zult zelfs in staat zijn om er een warme douche te nemen
 • Dat je gekleed gaat in APU uniformen. En om ervoor te zorgen dat ze passen horen we graag voor vertrek je kledingmaten
 • Het ontwikkelen van je kookkunst. De APU ranger zal je laten zien hoe je in de bush je gerechten dient te bereiden.
Activiteiten
 • Patrouilles lopen
 • Navigeren
 • Illegale vallen verwijderen
 • Het leren van militaire technieken, camouflage
 • Het bouwen van uitkijkposten
 • Het hanteren van wapens
 • Bescherming van de neushoorn
 • Het monitoren van de activiteiten van de neushoorns

 

Wereldberoemd project

Dit project is onderdeel van Naankuse. Naankuse is een internationaal gerenommeerde ‘Wildlife Conservation’ project in de adembenemend Khomas regio in Namibië. Vrijwilligers werken met een breed scala van Afrikaanse dieren in het wild, met inbegrip van de prachtige tamme cheeta (Rugby). Profiteer van deze unieke gelegenheid om te helpen bij de zorg voor de leeuwen, luipaarden, cheeta’s en nog veel meer.

De Naankuse Sanctuary speelt een belangrijke rol in het redden van en het uitzetten van bedreigde carnivoren in Namibië. Ze willen het aantal wilde dieren die onnodig worden geschoten of gedood verminderen. De dieren worden geschoten omdat er nog altijd een groot conflict is tussen mens en dier.

Dit wordt gedaan door elk grote carnivoor te voorzien van een kraag met zendapparatuur om hun bewegingen bij te houden, hun welzijn te controleren en hun gedrag te bestuderen. Sinds 2008 heeft de Naankuse Sanctuary meer dan 50 cheeta’s, luipaarden en bruine hyena’s gered en opnieuw teruggeplaatst in het wild.

 

Sanctuary

De Naankuse Sanctuary is 3.200 hectaren groot en ligt op een berijdbare afstand van Windhoek. Het is een majestueuze savanne met op de achtergrond een bergdecor. De Otjihase rivier snijdt door het land in de zomermaanden en giraffes, zebra’s, struisvogels, hartenbeesten, springbokken, knobbelzwijnen en cheeta’s lopen vrij rond in heel het land.

Dit Naankuse wildlife project heeft als doel dieren terug te brengen in hun natuurlijke leefomgeving. Maar helaas kunnen niet alle dieren die hier een thuis vinden worden teruggebracht in het wild. Sommige dieren waren al wees op zeer jonge leeftijd en zijn groot gebracht door mensen of ze zijn gewend geraakt aan gevangenschap en kunnen niet veilig worden teruggebracht in het wild.

Enkele van deze dieren zijn: cheeta’s, luipaarden, leeuwen, Afrikaanse wilde honden, caracals, bavianen, ganzen, een ezel en een zebra om enkelen te noemen. Naast deze dieren helpen vrijwilligers ook om te zorgen voor de overige dieren die aanwezig zij in de Naankuse Sanctuary zoals schapen en geiten.

Vrijwilligers krijgen de kans om te werken met deskundigen op het gebied van grote katachtigen en samen met de ‘Bushman trackers’ via het satellietprogramma inzicht te krijgen in het onderzoeksproject.  Bij het onderzoeksproject krijgen gevangen grote katten een radiokraag voor ze worden uitgezet in het wild. Hierdoor kunnen hun bewegingen bij gehouden worden en hun conditie gecontroleerd worden.

Dit Rhino Rangers is heel goed te combineren met een aantal weken werken als vrijwilliger op de Sanctuary. Maar natuurlijk kan je ook gewoon twee weken deeelnemen aan het Rhino Rangers project. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

 

Belangrijk!

De dagelijkse planning kan soms op korte termijn wijzigen om te voldoen aan de behoeften van het project en de dieren. Houd er rekening mee dat de dieren die aanwezig zijn kunnen wijzigen en dat we nooit kunnen garanderen dat je met bepaalde dieren zal komen te werken of dat je die te zien krijgt.

 

Locatie

Bij dit Naankuse natuurbehoud project ben je werkzaam bij de Naankuse Wildlife Sanctuary in de Khomas regio, 42 kilometer ten oosten van Windhoek, ongeveer 30 minuten rijden vanaf de hoofdstad Windhoek, Namibië.

 

Weer en klimaat

Het in het zuidwesten van Afrika gelegen Namibië heeft een droog klimaat. Het heeft de eer om twee verschillende woestijngebieden binnen de landsgrenzen te hebben. Aan de kust ligt de Namibwoestijn, in het oosten de Kalahari woestijn. Daar tussen in ligt een langgerekt bergplateau. De zomer loopt op het zuidelijk halfrond van december tot april. In de woestijngebieden kan het kwik dan oplopen tot 45°C. Dan valt ook de meeste neerslag. Het droge winterseizoen, van mei tot oktober, is veruit de beste tijd om naar Namibië af te reizen.

 

Leeftijd

Voor deelname aan dit project dien je minimaal 18 jaar oud te zijn.

 

naankuse namibie rhino rangers project

Rhino rangers project, Namibie, ©Naankuse

lijntje lang

Landeninformatie

 

Namibië

Namibië is met een oppervlakte van 824.296 km² twintig keer zo groot als Nederland (27 keer België). Het land telt slechts 2,1 miljoen inwoners en de bevolkingsdichtheid bedraagt 2,4 mensen per km² waardoor Namibië het dunst bevolkte landen in Afrika is.

De oorspronkelijke bewoners van Namibië zijn de San (Bosjesmannen), een volk van jagers van wie er nog slechts enkelen duizenden leven in het oostelijk deel van Namibië, langs de flanken van de Kalahariwoestijn. In Namibië leven momenteel minstens elf verschillende bevolkingsgroepen.

De grootste groep is de Ovambo (1 miljoen). Zij wonen in het hoge noorden wonen maar migreren steeds vaker naar Windhoek. Andere groepen zijn de Nama, Kavango, Caprivi, Herero, Damara, Basters en Himba. De blanken maken ongeveer negen procent van de totale bevolking uit.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Namibië

lijntje lang

Praktische informatie 

 

Kleding

Het is verplicht om als vrijwilliger in uniforme kleding te verschijnen bij het project. Dit betekent dat je de kleding dient te dragen die het project je verstrekt. Je ontvangt 2 setjes kleding. Graag ontvangen we vooraf je kledingmaat.

 

Hoe er te komen?

Vrijwilligers dienen te vliegen naar Windhoek International Airport waar je zal worden opgewacht bij aankomst. Aankomst is op zondag in Windhoek. Vertrek is op zondag 14 dagen later. Of op een andere dag als je langer bij de Sanctuary wenst te verblijven.

 

Ondersteuning

Ondersteuning en advies ontvang je van TravelUnique. Voor vertrek ontvang je een uitgebreid ‘pre-departure’ document, waarin alle details zijn opgenomen die je nodig zal hebben om je goed voor te bereiden voor je reis naar Afrika. Dit document bevat informatie over de accommodatie, het personeel, optionele activiteiten, wat mee te nemen, etc. We doen alles wat we kunnen om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid op reis gaat naar Afrika. Ook ontvangt je meer informatie bij aankomst van een medewerker van Naankuse en zal je begeleid worden tijdens je gehele verblijf in Namibië.

 

Accommodatie naankuse Namibie

De Naankuse Sanctuary biedt comfortabele en schone kamers in het vrijwilligershuis aan of je verblijft in een grote twin-tent met voortent en slaap compartiment. Er zijn over het algemeen drie vrijwilligers per kamer in het huis (zelfde geslacht) en twee vrijwilligers in de tent. Er zijn
gemeenschappelijke douches en toiletten met heet water doormiddel van zonne energie (helaas is er niet altijd warm water!) en stopcontacten in de gemeenschappelijke ruimtes.

Of je nu logeert in het huis of in een tent je ontvangt drie maaltijden per dag, waarbij je meehelpt deze maaltijden te bereiden.

Bij het Rhino Rangers project verblijf je in tenten of slaap je in de bush. Het is primitief maar je hebt de beschikking over een douche.

 

Geld

De munteenheid van Namibië is de Namibian Dollar. Als je je Namibië reis combineert met een bezoek aan Zuid Afrika, wees dan bewust dat je in Zuid-Afrika niet met de Namibian dollar kunt betalen. In Namibië kun je wel met de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR) betalen. Beide muntheden hanteren een gelijke koers; 1 Namibian Dollar is gelijk aan 1 ZAR. Klik hier voor de actuele koers.

We raden je aan om er niet vanuit te gaan dat je met credit card kunt betalen. Reis altijd met contant geld in Namibië. Bij pompstations kan je alleen met contant geld betalen.

Bij de meeste Nederlandse banken zijn om veiligheidsredenen bankpassen standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Je kunt er zelf voor kiezen om deze uit te breiden naar ‘wereld’, zodat je pinpas ook buiten Europa bruikbaar is. Omdat je gaat reizen buiten Europa raden we je aan dit voor vertrek te doen.

 

Gezondheid

In vergelijking met andere Afrikaanse landen is Namibië een schoon en netjes land. Hierdoor loop je minder kans om ziek te worden dan elders. Maar er zijn meer bacteriën aanwezig want Namibië heeft een tropisch klimaat. Een tropisch klimaat vormt met zijn vochtige warmte een goede voedingsbodem voor ziekteverwekkers. We raden je aan om contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Zij kunnen je een persoonlijk advies geven over de gewenste vaccinaties.

 

Visum

Als toerist en vrijwilliger heb je geen visum nodig voor Namibië. Het vrijwilligersvisum is ook niet meer nodig.

 

naankuse namibie

Rhino rangers project, Namibië, ©Naakuse

lijntje lang

Prijzen 2023

 

1 week: euro 775

De prijzen van dit project zijn gekoppeld aan de koers van de ZAR. Hierdoor kunnen prijzen tussentijds worden aangepast. Bij TravelUnique betaal je geen boeking- of reserveringskosten en betaal je niks extra bij deelname in het hoogseizoen.

 

Bij de prijs inbegrepen
 • Je wordt opgehaald op het vliegveld van Windhoek en weer weggebracht
 • 24/7 begeleiding van het lokale APU team
 • Accommodatie (tenten) en maaltijden

 

Niet bij de prijs inbegrepen
 • Ticket Windhoek
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Eventuele inentingen
 • Telefoonkosten
 • Drank

lijntje lang

Startdata 2023 en aankomsttijden

 

Dit project is een onderdeel van het Naankuse Natuurbehoud project. Je kan naast je verblijf op de Farm gedurende 1 week deelnemen aan dit project. Voorwaarden is wel dat er minimaal 4 deelnemers moeten zijn om het project door te laten gaan. Mocht voor vertrek naar Namibie er nog geen duidelijkheid zijn of het project wel of niet doorgaat. Geen probleem! Probeer bij aankomst bij het project nog een aantal andere vrijwilligers enthousiast te maken om deel te nemen aan dit project. Extra kosten voor je deelname aan het Rhino Rangers project betaal je dan rechtstreeks aan Naankuse.

Bij dit deel van het project vertrek je op maandag.  Je dient aan te komen op zondag.

Dit project is het gehele jaar geopend. Er zijn dit jaar al perioden dat het project is volgeboekt. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden om deel te nemen aan dit project.

Mocht je willen boeken via het boekingsformulier kies dan de 1e van de maand waarin je wilt vertrekken. Wij nemen dan contact met je op om af te stemmen op welke datum je wenst aan te komen en wenst te vertrekken.

 

Rhino rangers project, Namibië, ©Naankuse

lijntje lang

Downloads

 

Wil je de brochure over het Naankuse natuurbehoud ontvangen? Neem dan contact met ons op

Klik hier voor de Facebook pagina van dit project

 

lijntje lang

Kaart projecten

lijntje lang

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van dit project onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor de Algemene Voorwaarden. Bij het boeken van een project ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden.

 

Overige projecten in Namibië
 • Medisch project, Epuriro, Namibië. Klik hier voor het project
 • Onderzoeksproject Kanaan, Neuras en Mangetti. Klik hier voor het project
 • Paarden project, Windhoek, Namibië. Klik hier voor het project

 

Vergelijkbare projecten
 • Imire natuurbehoud project. Klik hier voor het project

 

Fotogalerij

 

 

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner Naankuse.

Comments are closed.