Wildlife Act luipaarden project

Project: Wildlife Act Luipaarden project, KwazuluNatal, Zuid-Afrika

Deelname mogelijk: minimaal 2 weken en maximaal 12 weken, gedurende het hele jaar

Prijzen staan in de tekst vermeldWildlife act logo

 

Projectcode : TU49/WLA

button boeken donkergrijs

 

 

 

lijntje lang

HET PROJECT

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: KwazuluNatal, Zuid-Afrika
 • Accommodatie: vrijwilligersaccommodatie
 • Project: natuurbehoud project op het gebied van luipaarden
 • Duur: 2 – 12 weken (in blokken van 2 weken)
 • Leeftijd: 18 jaar – 65+
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: zeer goed georganiseerd project
 • Dit project is altijd vrij snel volgeboekt. Vermeld kan worden of er nog plaats is voor een vrouwelijke of mannelijke vrijwilliger. Dit in verband met de kamerindeling
 • Dit project wordt meestal gecombineerd met het Wildlife Act Natuurbehoud project. Klik hier voor dit project

 

Wildlife Act Luipaarden project, Zululand, Zuid-Afrika

 

Wildlife ACT  is officieel gecontracteerd door de internationale “Wild Cat” organisatie Panthera, om onderzoek te doen in Zuid-Afrika naar de luipaarden met behulp van camera’s .

Dit onderzoek is het grootste onderzoek naar luipaarden in zijn soort in de wereld waar samen met provinciale parken wordt gewerkt om het management te informeren hoe het behoud van de luipaarden te verbeteren.

Dit project heeft als doel om gegevens te verzamelen over trends in de luipaard bevolking,  om zo beslissingen van het management te sturen en de effecten van maatregelen te beoordelen. Vrijwilligers helpen met de bewaking van luipaarden in KwaZuluNatal. Het gaat om het opzetten, onderhouden en uitlezen van de camera’s op verschillende locaties, het controleren van de SD-kaarten en vastleggen van gegevens evenals het helpen met identikits voor elk dier indien nodig.

Vrijwilligers helpen ook mee met het verzamelen van foto’s van niet-prioritaire soorten (zoals de zwarte en witte neushoorns, olifanten, leeuwen, jachtluipaarden, wilde honden, etc.). Vrijwilligers kunnen dit project combineren met het Endangered Species Conservation project. Klik hier voor het project.

Het luipaarden onderzoek vindt plaats in verschillende Game Reserves in KwazuluNatal o.a. in hte Somkhanda Game Reserve, The Eastern Shores Section of iSimangaliso Wetland Park, Ithala Game Reserve, Manyoni Private Game Reserve, Mkhuze Game Reserve en HluhluweiMfolozi Park.

 

 

Focus

De belangrijkste focus bij dit project omvat het opzetten en uitlezen van de motion sensor camera’s op verschillende locaties. Met het team vrijwilligers en rangers controleer je elke camera locatie binnen het reservaat. Op elke plek zal het team de camera’s controleren om te zien of dat de camera’s actief zijn en nog steeds goed zijn aangesloten (de camera’s kunnen zijn gestoten door nieuwsgierige dieren). Het team zal de batterijen te vervangen en de beelden downloaden van de camera’s op een USB-apparaat om later uit te werken. Er kan ook een noodzaak zijn om bepaalde vegetatie te verwijderen om zo belangrijke gegevens te beschermen tegen nieuwsgierige dieren.

In de gekozen reservaten worden er 30 camera’s geplaatst die zowel de linker- als de rechterkant van het dier registreren. Het gebied waar gecontroleerd wordt beslaat 100 – 120 km2. Elke onderzoek duurt 50 dagen. Hierna kan naar een ander gebied worden verhuisd.

 

Taken:
 • het ophangen en controleren van camera’s
 • het onderhouden van de camera gebieden
 • het downloaden van de informatie
 • het maken van ID-kits
 • het maken van foto’s van overige dieren in dit gebied

De bovenstaande taken worden gedurende vier dagen per week uitgevoerd. Het downloaden van de camera gegevens duurt 4 – 7 uur. Hierna worden de beelden gecatalogiseerd. Je hebt 2 dagen per week vrij.

 

Prijzen Wildlife Act
 • Fair Trade Tourism Certified 
 • African Responsible Tourism Award Winner 2017
 • Rhino Conservation Awards Winner 2017
Partners

Er zijn van alle accommodaties foto’s beschikbaar. Laat ons weten als je interesse hebt deze foto’s te ontvangen.

Bij het project wordt samengewerkt met een aantal partners. zoals:

 • WWF (Wereldnatuurfonds)
 • Endangered Wildlife Trust (EWT)
 • The Wildlands Conservation Trust
 • Ezemvelo KZN Wildlife
 • Panthera
Iedere dag is anders…

Iedere dag in de ‘bush’ is anders. Er wordt ook wel gezegd ‘This is Zululand, not Disneyland!’. Soms is het lastig om de dieren te vinden, soms zie je de ‘Big 5’ op één ochtend. Het is zeker geen safari, dit is werken! Maar het is iedere dag werken in een prachtige omgeving waarbij je onderdeel bent van prachtig natuurbehoud initiatief.

Je kan 2, 4, 6, 8, 10 of 12 weken deelnemen aan dit project. Als je 2 weken bij het project verblijft dan zal je bij slechts één Game Reserve werkzaam zijn. Iedere twee weken extra dat je verblijft kan je doorbrengen bij een ander Game Reserve.

Wacht niet te lang met het boeken van dit project, des te groter is de kans dat je geplaatst wordt bij het Game Reserve van je voorkeur. Het kan zijn dat één of meerdere Game Reserves vol zitten. Je kan een voorkeur aangeven, maar je je krijgt geen enkele garantie dat je bij je voorkeuren geplaatst wordt! Er wordt met name gekeken waar hulp het meest nodig is. Ook een dagindeling kan wijzigen doordat men moet inspelen op bepaalde omstandigheden (bijvoorbeeld stroperij) In Afrika geldt: wees flexibel.

 

Hoogtepunten van het Wildlife Act project
 • Werk bij een gerenommeerd natuurbehoud project
 • Richt je op de luipaarden
 • Maak onderdeel uit van een internationaal team van vrijwilligers
 • Verblijf in het kleurrijke KwazuluNatal (Zululand)

 

Belangrijk!

Bij een Game Reserve project bevinden de dieren zich in de vrije natuur. Er kan in de projectomschrijving vermeld staan dat bepaalde dieren zich in het gebied bevinden. Echter je krijgt geen garantie dat je deze dieren ook daadwerkelijk ziet tijdens je verblijf bij het project. Bij een Game Reserve ligt vaak de focus bij de opvang van een bepaald dier (cheetah’s, wild dogs, leeuwen, etc.).

Een ‘re-introduction’ project houdt in dat dieren die niet (meer) voorkomen in het gebied hier weer opnieuw worden uitgezet in het wild. Een ‘breeding project’ houdt in dat men probeert de dieren zich te laten vermenigvuldigen in dit gebied. Dit betekent niet dat er zich dieren in hokken bevinden.

Alle dieren bij een Game Reserve bevinden zich in de vrije natuur. Natuurlijk  kan niet worden gewandeld of worden geknuffeld met dieren zoals de cheetah. Bij een Game Reserve weet men vaak welke dieren, en hoeveel van deze dieren zich in het gebied bevinden. Het is echter geen dierentuin.

 

Weer

Zuid-Afrika heeft een klimaat dat voor reizigers ideaal is: het hele jaar kan het land bezocht worden. De zomer op het zuidelijk halfrond, waar Zuid-Afrika gelegen is, loopt van december tot en met februari. Dit is de periode waarin ook de meeste neerslag valt. Nat is het land zeker niet. In en rondom Kaapstad, aan de zuidwestkust, is het ‘s zomers droog. De zomers zijn aangenaam warm met 25°C aan de kust en tegen de 30°C landinwaarts. Het westelijke gedeelte, waar de Kalahariwoestijn ligt, is het warmst (35°C). In de winter, juni tot september, zakt het kwik tot 20°C. Aan de zuidwestkust is het dan nog wat koeler.

 

Locatie

Het Zululand project bevindt zich aan de oostkust van Zuid-Afrika. Zululand is de afkorting van KwazuluNatal een provincie in Zuid-Afrika. Het Zululand project bevindt zich in het noordelijk deel van KwazuluNatal, met name aan de kust. Zululand staat bekend om zijn oude tradites en kleurrijke cultuur. Een prachtig gebied om in te verblijven.

 

Code of Conduct

Als je aankomt bij het project word je gevraagd de Volunteer Code of Conduct te lezen en te ondertekenen. Hierin staat bijvoorbeeld dat je altijd degelijk gekleed gaat. Ook kan je een waarschuwing krijgen als je een dier te dicht nadert in zijn/haar comfort zone. Dit zijn dus de regels die bij het project gelden.

 

Gebied Wildlife Act

Wildlife Act, Luipaarden project, Zuid-Afrika, ©WLA

 

Leeftijd

Leeftijd voor deelname is minimaal 18 jaar. Voor deelname aan ieder project is een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) noodzakelijk. Je dient in een goede conditie te zijn. Er is geen specifieke ervaring vereist voor deelname aan dit project. De maximum leeftijd van deelname is afhankelijk van de gezondheid van de deelnemer. Een goede beheersing van het Engels is vereist. Daarnaast ben je enthousiast en heb je een passie voor natuurbehoud.

 

Zululand wildlife act project-3

Wildlife Act, Luipaarden project, Zuid-Afrika, ©WLA

lijntje lang

Landeninformatie 

 

Zuid-Afrika

Er is geen land met zoveel variatie als Zuid-Afrika. En het is zo makkelijk te bereizen.  Dit prachtige land wordt wel eens “een wereld in één land” genoemd en dat is terecht. Je vindt er vele nationale parken, wildreservaten, schitterende natuurgebieden, moderne steden, gezellige dorpjes en prachtige verlaten stranden.

Zuid-Afrika heeft als bijnaam de ‘Regenboognatie’. Die naam dankt het land vooral aan de veelzijdigheid en veelkleurigheid van land, bevolking en cultuur. Dit alles maakt Zuid-Afrika tot een ideale bestemming.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Zuid-Afrika

lijntje lang

Praktische informatie

 

Ondersteuning

Ondersteuning ontvang je van TravelUnique. Wij doen er alles aan om je goed voor te bereiden voor je reis naar Afrika en je verblijf bij het Zululand project. En eenmaal in Afrika zal je begeleid worden door een medewerker van Wildlife Act. Hij of zij is 24/7 beschikbaar.

 

Accommodatie

Bij dit project kan je verblijven bij een vijftal verschillende accommodaties. De meeste accommodaties beschikken over een tweepersoonskamer. Daarnaast is er een douche, toilet, gemeenschappelijk eetkamer en keuken. Alle accommodaties zijn basic. Het HiP reservaat is het meest basic. Houdt hier rekening mee bij je keuze. Vraag ons om foto’s van de accommodaties.

 

Maaltijden

Vrijwilligers ontvangen drie maaltijden per dag.

 

Hoe er te komen?

Je vliegt eerst naar Johannesburg, dan dien je een vlucht te boeken naar Richard’s Bay in Zuid-Afrika (vliegtijd ongeveer 1,5 uur). Aankomst is op zondag of op maandag. De voorkeur gaat uit naar aankomst op zondag op de luchthaven van Richard’s Bay. Hier overnacht je dan bij een Bed and Breakfast in de buurt van de luchthaven. We verstrekken je een lijst met een vijftal accommodaties die je gratis op maandag naar de luchthaven brengen. Dit dient voor 12.50 te zijn. Hier word je dan op maandag opgehaald door een medewerker van Wildlife Act. Je kan overnachten tegen een gereduceerd tarief.

Er zijn een aantal vluchten op zondag vanaf Johannesburg naar Richard’s Bay die aankomen op zondag om:

Het is ook mogelijk om op maandagochtend in Richard’s Bay aan te komen, de vluchten komen aan om 07:25 AM of 09:15 AM. Later aankomen op maandag is niet mogelijk. Je dient voor 12.30 op de luchthaven te zijn.

Vertrek is ook op maandag. De vluchten die je kan boeken vertrekken na 12.55 uur. Boek niet eerder een vlucht, je wordt rond 11.30 uur afgezet op het vliegveld.

Belangrijk is dat je de juiste vlucht boekt. Mocht je een andere vlucht boeken dan dien je zelf de transfer kosten te betalen. Check voor het boeken van de vlucht met ons je vluchtgegevens.

Sommige vrijwilligers reizen vanuit Durban naar Richard’s Bay. Je kan dan de Greyhound bus nemen. Die vertrekt om 07.15 uur uit Durban en arriveert om 10.05 in Richard’s Bay. Je wordt dan opgehaald bij de McDonalds.

Tranferkosten van Richard’s Bay naar het project bedraagt ZAR 2600 per persoon.

 

Visum

Je hebt geen visum nodig voor Zuid-Afrika als je korter dan 90 dagen in het land verblijft. Bij de douane krijg je een stempel in je paspoort (let er op dat je minimaal 2 lege bladzijden in paspoort hebt). Hieraan zijn geen kosten verbonden. Het paspoort moet tenminste nog 30 dagen geldig zijn na terugkomst. Verder moet je een vliegticket hebben met bevestigde terug- of doorvlucht.

 

Vaccinaties

Neem contact met je huidarts of GGD dienst op voor de inentingen die je nodig hebt. In dit gebied zijn malariapillen niet nodig.

 

Geld

De munteenheid in Zuid-Afrika is de rand (ZAR). De rand is onderverdeeld in 100 cent en wordt uitgegeven in munten van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 cent en 1, 2 en 5 rand en biljetten van 10, 20, 50, 100 en 200 rand.

Bekijk hier de huidige koers van de Zuid-Afrikaanse rand.

Euro’s kun je op veel plaatsen omwisselen, maar pinnen is voordeliger. Vergeet niet je pinpas aan te zetten voor geldopname buiten Europa. Op luchthavens en in steden en dorpen kun je vrij makkelijk pinnen. Mastercard en Visa worden op veel plaatsen geaccepteerd (niet bij benzinepompen, hier accepteert men alleen cash). Travellercheques worden redelijk geaccepteerd, maar bij banken moet je vaak lang in de rij staan en veel papieren invullen. Dus het beste is gewoon geld te pinnen. Terug wisselen van rand in harde valuta is geen probleem.

 

 

luipaarden project, Zuid-Afrika

Wildlife Act, Luipaarden project, Zuid-Afrika, ©WLA

lijntje lang

Prijzen 2023

Onderstaande prijzen zijn exclusief airport transfer. De prijs staat vermeld in ZAR. Klik hier voor de juiste koers van de ZAR

2 weken: ZAR 24200

4 weken:  ZAR 41500

6 weken: ZAR 58800

8 weken: ZAR 76100

10 weken: ZAR 93400

12 weken: ZAR 110700

 

Bij TravelUnique betaal je geen boekingskosten, geen hoogseizoen toeslag of reserveringskosten. Boven op deze prijs dien je nog transportkosten te betalen. Hierover vind je meer info onder het kopje “hoe er te komen”.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Drie maaltijden per dag
 • Verblijf in de vrijwilligersaccommodatie
 • Begeleiding door het lokale team
 • Training
 • Beddengoed (geen handdoeken)
 • Schoonmaak service

 

Niet bij de prijs inbegrepen
 • Vlucht naar Richard’s Bay
 • Transferkosten Richard’s Bay naar het project
 • Verzekeringen
 • Telefoon/internet
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Frisdrank en alcoholische dranken en snacks
lijntje lang

Startdata 2023 en aankomsttijden

 

Het Zululand project start op vaste data op maandag, gedurende het hele jaar. Je dient op zondag of maandag aan te komen op het vliegveld van Richard’s Bay. Neem voor het boeken van een vlucht contact met ons op voor de juiste aankomsttijden of zie boven ‘hoe er te komen?’. Let op de juiste vluchtnummers. Mocht je een andere vlucht boeken dan dien je zelf de transfer te regelen. Je kan alleen in blokken van 2 weken boeken, het is niet mogelijk om een oneven aantal weken bij het project te verblijven.

 

De startdata in 2023 zijn op:

9 januari, 23 januari, 6 februari, 20 februari, 6 maart, 20 maart, 3 april, 17 april, 1 mei, 15 mei, 29 mei, 12 juni, 26 juni, 10 juli, 24 juli, 7 augustus, 21 augustus, 4 september, 18 september, 2 oktober, 16 oktober, 30 oktober, 13 november, 27 november, 11 december en 25 december 2023.

 

Belangrijk!

Ieder jaar vindt er een ‘staff meeting’ plaats. Dit betekent dat je als vrijwilliger deze dagen doorbrengt in St. Lucia. De kosten voor verblijf zijn voor eigen rekening (er wordt een speciaal tarief aangeboden). In St. Lucia zijn er verschillende mogelijkheden voor excursies, zoals: paardrijden, kajakken, boottochten, bezoek aan een Zulu dorp, etc.

De meeting in 2023 is op 31 januari en 1 februari 2023.

Dit project is altijd zeer snel volgeboekt, tijdig boeken wordt aangeraden.

luipaarden project Wildlife act Zuid-Afrika

Wildlife Act, Luipaarden project, Zuid-Afrika, ©WLA

lijntje lang
Downloads

 

Download hier de Engelstalige brochure over dit Wildlife Act project

Klik hier voor de Facebookpagina van dit project

 

lijntje lang

 

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van dit Wildlife Act project onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor de Algemene Voorwaarden. Bij het boeken van een project ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden.

 

Fotogalerij

 

Zululand wildlife act project-1

 

 

 

 

 

 

 

 

Mocht je meer foto’s wensen te ontvangen van de accommodatie of van het Zululand project, neem dan contact met ons op.

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner Wildlife ACT.

 

Comments are closed.