0346 - 833 209

Vrijwilligerswerk Afrika: vrijwilligerswerk in Accra en omgeving, Ghana
25
okt

Dierenopvang project, Ghana

Project: Dierenopvang project, Ghana

Deelname mogelijk: minimaal 2 weken en maximaal 12 weken

Prijzen staan in de tekst vermeld

Projectcode : TU60/AKANIMAL

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

Het project

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: Accra, Ghana
 • Accommodatie: gedeelde accommodatie in de Brannic Lodge
 • Type project: dierenopvang project
 • Duur: 2 –  12 weken
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Aantal vrijwilligers: maximaal 25 bij alle projecten
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: project in één van de meest stabiele landen van Afrika
 • YouTube: klik hier voor het fimpje over het project
 • Klik hier voor de de film van Felicity West die zij maakte over Akwaaba. Je kan de film bekijken door een donatie te geven aan het project, maar de film is ook gratis te bekijken
 • Dit project is ook geschikt voor groepen 6 – 25 personen en families

 

Over vrijwilligerswerk in Ghana

Ghana is al lang één van de meest populaire bestemmingen voor vrijwilligerswerk in Afrika. Het land staat bekend om haar vele tradities en bijzonder mooi landschap. Je vindt hier zeer veel vrijwilligersprojecten.

Gelegen in West-Afrika wordt Ghana vaak aangeduid als de toegangspoort tot Afrika. Het land is een van de meest toegankelijke en stabiele landen op het continent. Voorheen stond het bekend als de ‘Gold Coast’. Ghana werd onafhankelijkheid van Groot-Brittannië in 1957. Goud, cacao en olie waren de motor van de economie. Het land heeft nu ongeveer 25,5 miljoen inwoners.

Ghana is een veilig, gezellig en levendig land met een rijke geschiedenis. Het is snel aan het moderniseren. Onze projectpartner is Akwaaba Volunteers. Akwaaba betekent ‘welkom’ in het Ghanees. Dit is een NGO, een van oorsprong Engelse organisatie. Het team bestaat uit gepassioneerde professionals van zowel Ghanese als Engelse afkomst.

 

Achtergrond Akwaaba

 

Akwaaba Volunteers is in 2015 opgericht door Jordan Palmer en King Boateng. Jordan bracht tijd door als vrijwilliger in Accra en werd verliefd op de mensen, de cultuur en het land. King groeide op in Accra voordat hij een carrière als profvoetballer in Egeland nastreefde. Beide oprichters delen een passie voor het creëren van betere kansen voor jonge, kansarme mensen in Ghana via vier belangrijke gebieden, gezondheid, onderwijs, sport en werken met dieren.

Het doel van Akwaaba Volunteers is om armoede te verlichten en betere kansen te creëren voor kansarme kinderen en achtergestelde gemeenschappen. De projecten zijn gevestigd in Accra en omgeving. Ze werken nauw samen met de lokale gemeenschap. Door middel van de projecten streven ze ernaar om jonge kinderen zich te laten ontwikkelen, armoede te verlichten en levens te veranderen.

 

Geen vakantie

Dit is een goed georganiseerd project wat een grote invloed heeft op de lokale ‘community’. Je verblijft in de hoofdstad Accra. Het is ongeveer 20 minuten rijden naar de projecten. Dit is een zeer geschikt project voor vrijwilligers die gemotiveerd zijn om zich op het werk te richten. (Oudere) vrijwilligers met een specifieke achtergrond zijn zeer welkom bij dit project. Dit project kan niet worden gezien als vakantie. Het is ook mogelijk om van project te wisselen als je eenmaal in Ghana bent.

 

Algemene informatie over het dierenopvang project, Accra, Ghana

Als je een passie hebt voor het werken met dieren, met name op het gebied van diergeneeskunde, dan is dit vrijwilligersproject de perfecte manier om kennis op te doen of je vaardigheden in de praktijk te brengen.

Je werkt in lokale klinieken en praktijken om te helpen met de dieren die daar worden binnengebracht. Je leert over de problemen waarmee mensen in Ghana worden geconfronteerd bij het omgaan met dieren. Het doel is om elke week betrokken te zijn bij één operatie en één outreach-reis buiten Accra. Je werkt nauw samen met of volgt leden van het veterinaire team die je zullen aanmoedigen om mee te doen, nieuwsgierig te zijn en te leren.

Het project is uitermate geschikt voor vrijwilligers die een opleiding diergeneeskunde volgen, als dierenartsassistent(e) werkzaam zijn of gewoon graag met dieren werken. Werken met dieren in Ghana is een bijzonder mooie ervaring. Op deze manier kan je ervaring opdoen op het gebied van diergeneeskunde of dierenverzorging en kan je je vaardigheden in praktijk brengen. En je zal ontdekken wat diergeneeskunde en dierenverzorging in een Afrikaans land inhoudt.

In Afrika wordt er vaak anders met dieren omgegaan dan wij gewend zijn. Mensen die leven in armoede besteden vaak minder tijd en aandacht en geld aan een huisdier. Vaak zie je veel straathonden- en katten en worden dieren niet altijd juist behandeld. Ook worden paarden en ezels vaak ingezet bij werkzaamheden op het land. Overbelasting en een slechte zorg voor dieren komt helaas regelmatig voor.

Er zijn verschillende opties om in de dierenopvang in Ghana aan de slag te gaan. Werkzaamheden zijn er op het gebied van:

 • Veterinary care (dierenarts)
 • Animal Welfare
 • Paardenverzorging
 • Primate Conservation
Veterinary care project

Dit is een project voor vrijwilligers die studeren of gaan studeren voor dierenarts. Dit is een unieke ervaring! Je zal werkzaam zijn in een dierenkliniek in Accra onder leiding van de lokale dierenarts om zo inzicht te krijgen in de dierenzorg in Ghana. Er wordt samengewerkt met de GSPCA (Ghana Society for Prevention of Cruelty to Animals).

Ze hebben een programma opgezet in en rondom Accra die mensen probeert te onderwijzen hoe ze op een goede manier met hun dieren moeten omgaan. Daarnaast help je mensen die samen met hun dieren de kliniek bezoeken en geeft voorlichting over hoe dieren juist te  behandelen en het welzijn van dieren te verbeteren. Daarnaast kan je meehelpen aan een vaccinatie programma voor honden en katten tegen rabiës. Er wordt gewerkt met AKI (Animal Kind International) aan projecten gericht op honden, katten, ezels en paarden.

Ook regel je praktische zaken als het inplannen van afspraken, het eten geven van de dieren, hokken schoonmaken, opruimwerkzaamheden, etc. Op deze manier krijg je inzicht in de problemen die mensen in een stedelijk gebied met hun dieren ervaren. Houd er rekening mee dat in deze gebieden hondsdolheid kan voorkomen.

Paarden project

Bij dit paardenverzorging project zal je werkzaam zijn bij ‘Ghana’s Armed Forces Team of Horses’. Voorwaarden om deel te nemen aan dit project is dat je een goede ruiter bent. Je zal worden betrokken bij allerhande werkzaamheden zoals het schoonmaken van de stallen, de verzorging van de paarden, het berijden van de paarden, het onderhoud aan de stallen. Er is een mogelijkheid om samen met het leger te rijden. Daarnaast vinden er ritten op het strand plaats en geef je paardrijles aan diegene die dat wensen.

 

Primate Conservation

Mocht je deelnemen als vrijwilliger aan dit onderdeel van het dierenverzorging project dan ben je werkzaam in de Accra Zoo. Hier werk je met een aantal met uitsterven bedreigde apensoorten. Samen met een team van Europese en lokale verzorgers voer je de dagelijkse werkzaamheden uit die nodig zijn bij de verzorging van deze dieren. Je voert de apen, maakt de hokken schoon, je maakt speeltjes voor de apen om ze te blijven uitdagen, bestudeerd hun gedrag en alle voorkomende werkzaamheden die bij het apenverblijf in de dierentuin voorkomen.

 

Algemeen

Alle projecten in Accra en omgeving in Ghana zijn er op gericht dieren, gezinnen en kinderen in een kwetsbare situatie te ondersteunen. Er wordt nauw samengewerkt met dierenopvangcentra, ziekenhuizen, scholen, overheidsdiensten en andere NGO’s. Veel van de projecten in Ghana hebben een overlap met elkaar. Werk je bij een sportproject, dan zal je ook scholen en kinderopvangcentra bezoeken. Mocht je bij een dierenopvang project werken dan ook is het mogelijk om andere projecten te bekijken.

Op dagen dat het een Public Holiday is ben je vrij. Klik hier voor de data in 2023.

 

Belangrijk!

Bij de projecten is kennisoverdracht een belangrijk aspect. Er wordt nauw samengewerkt met de lokale bevolking om zo samen te bepalen waar op dat moment behoefte aan is. De projecten vinden in Accra plaats. Projecten veranderen voortdurend, houd hier rekening mee en wees flexibel!

Het is mogelijk om in groepsverband (collega’s, mede-studenten, etc.) deel te nemen aan dit project. Deelname van 6 – 25 personen is in overleg. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden en een passend voorstel.

 

Waarom kiezen voor Ghana?
 • Als je voor Ghana kiest, dan kies je voor één van de veiligste en vriendelijkste landen van Afrika
 • Je verblijft  in een tropische omgeving op slechts ruim 6 uur vliegen vanaf Nederland en België
 • Daarnaast werk je samen met internationale vrijwilligers van diverse leeftijden
 • Verblijf in een accommodatie met toiletten en douches (dit is vrij uitzonderlijk voor vrijwilligerswerk in Ghana)
 • De uitermate vriendelijke bevolking
 • De verblijfplaats in het centrum van Accra (leuke restaurants en bars, supermarkten, etc.)
Locatie

Bij dit project verblijf je in Osu. Osu is en wijk van Accra, op 5 minuten loopafstand van Oxford Street. het ligt ongeveer 20 minuten rijden vanaf het vliegveld van Accra, de hoofdstad van Ghana. In de buurt vind je winkels, supermarkten, bars, een apotheek, etc.

 

Weer

Ghana ligt in West-Afrika, vlak boven de evenaar en aan de Golf van Guinee. Het klimaat is tropisch. In het zuiden is het vochtig en warm, gemiddeld 30°C. Richting het noorden wordt de invloed van de Sahel groter: het is daar warmer en droger. Het regenseizoen loopt van mei tot en met september. Ghana is geen extreem nat land. De luchtvochtigheid is het grootst in het zuidwesten, waar ook de meeste tropische begroeiing te vinden is. De beste reistijd is in de droge, maar warmste periode: november tot en met april.

 

Eisen

Het project is geschikt voor vrijwilligers vanaf 18 jaar. Er is geen maximum leeftijd. In overleg kan je als 17-jarige ook deelnemen aan het project, neem contact met ons op voor de voorwaarden.
Een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) is een vereiste. Deze VOG dienen wij voor aankomst bij het project in ons bezit te hebben en mag niet ouder zijn dan 6 maanden. Motivatie is zeer belangrijk bij dit project, het kan niet al vakantie gezien worden. Een flexibele instelling is ook zeker zeer gewenst.

 

Flexibiliteit

Aan het werk gaan in Afrika als vrijwilliger kan een opwindend avontuur zijn maar soms ook een ontmoedigende onderneming. Wij beiden je de kans om werkervaring in Afrika op te doen, de mensen te leren kennen in een gestructureerd project waarbij op je veiligheid wordt gelet. Er is een projectcoördinator aanwezig die je de gehele periode zal begeleiden. Daarnaast is er bij aankomst een uitgebreide oriëntatietraining dit er voor zal zorgen dat je het meest haalt uit deze uitdaging.

Aanpassingsvermogen aan het lokale systeem is een vereiste. Er wordt nauw samengewerkt met plaatselijke hulpverleners en de lokale politieke systemen om er zorg voor de dragen dat je als vrijwilliger maximaal profijt hebt van je bijdrage, maar wees flexibel!

 

Dierenopvang project, Ghana, ©AI

lijntje lang

 Landeninformatie

 

Ghana

 

Ghana ligt in West-Afrika aan de Golf van Guinea, enkele graden ten noorden van de evenaar en bijna recht op de meridiaan van Greenwich. Het land grenst aan Burkina Faso, Ivoorkust en Togo. De hoofdstad is Accra. De oppervlakte bedraagt 238.573 vierkante kilometer. Ghana is daarmee ongeveer 7 keer zo groot als Nederland. Dit prachtige land wordt ook wel aangeduid als de ‘Gouden Kust”.

Vier van de vijf Ghanezen moet rondkomen van minder dan twee USD per dag. Het noorden is droger en armer dan het zuiden. Zo’n 35% van de mensen in Ghana heeft tekort aan voedsel. De officiële taal is Engels. Er zijn meer dan 45 inheemse talen.

Ghanezen zijn vrolijk, extravert, nuchter en gastvrij. Ze lachen veel en nemen de dag zoals hij komt. De bevolking maakt een reis naar Ghana tot een hoogtepunt. Het land is overwegend christelijk met een islamitisch noorden. Het Afrikaanse traditionele geloof is eveneens wijd verspreid. De godsdiensten leven tolerant naast elkaar. Er is en was geen Ebola in Ghana.

 

Accra

Accra is de hoofdstad van Ghana en ligt aan de Atlantische Oceaan. De stad heeft circa 2 miljoen inwoners (2010) en is de grootste stad van het land. Accra is het politiek en economisch centrum van Ghana. De belangrijkste producten zijn voedingsmiddelen, hout, multiplex, textiel, kleding en chemicaliën.

De oorspronkelijke bewoners van Accra zijn de Ga. Ga is ook de naam van twee omliggende districten; Ga East en Ga West. Het huidige Accra ontwikkelde zich tot een aanzienlijke plaats rond Britse en Nederlandse forten die daar in de zeventiende eeuw werden gebouwd. In 1877 werd Accra de hoofdstad van de Britse kolonie Gold Coast, als opvolger van de plaats Cape Coast.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Ghana

lijntje lang

 Praktische informatie

 

Ondersteuning

Ondersteuning en advies ontvang je van de lokale projectmanager tijdens je verblijf in Ghana en natuurlijk van TravelUnique. Vooraf ontvang je advies en informatie over je reis. Bij aankomst krijg je van het lokale team informatie over de huidige status van het project en alle informatie over je nieuwe leefomgeving. Je zal 24 uur per dag/7 dagen per week ondersteuning ontvangen van het plaatselijk projectteam. Bij aankomst krijg je een uitgebreide voorlichting over het project, de veiligheidsvoorschriften, etc. De coordinator  van het project is altijd aanpreekbaar mocht je hulp nodig hebben.

 

Accommodatie

Vanaf januari 2022 worden alle vrijwilligers in de Brannic Lodge ontvangen. Het ligt op een fantastische locatie in een rustige buurt van Osu, een van de meest populaire buitenwijken van de stad. Het is op loopafstand van alle voorzieningen, restaurants, apotheken, supermarkten en binnen 20 minuten van alle Akwaaba-projecten.

Goed om te weten:

 • Er is 24 uur per dag een bewaker, maar er zal ’s nachts geen lid van het Akwaaba-personeel in de lodge slapen. Iemand van Akwaaba  is alleen overdag in de lodge aanwezig
 • De kosten van het project zijn niet langer inclusief lunch, het project is inclusief 2 maaltijden per dag – ontbijt en diner. Het Akwaaba team zal beschikbaar zijn om vrijwilligers te helpen bij het vinden van plaatsen om te lunchen of je kan de faciliteiten in de lodge gebruiken om eten voor jezelf en de overige vrijwilligers te  maken
 • Dit is een ideale locatie voor groepen van maximaal 25 personen als er geïnteresseerde groepen zijn die op zoeken naar vrijwilligerswerk
 • Het huis ligt op 20 minuten afstand van het vliegveld

De kamers deel je met andere vrijwilligers van dezelfde sekse. In de kamer bevinden zich stapelbedden en muskietennetten. In de lodge bevinden zich toiletten en douches. Er is een ingerichte keuken en een gezamenlijke woonkamer. Ook is er airconditioning in iedere kamer.

Water is in Ghana zeer kostbaar,  snel douchen is dan ook noodzakelijk. Er is geen warm water, dit vanwege de hitte. Voor bedlinnen wordt gezorgd, wel dien je zelf handdoeken mee te nemen en een  slaapzak (voor op excursie). Je was dien je zelf te wassen. Er is WiFi, alleen zeer traag. Bij een internetcafé heb je beter internet. Voor je telefoon is het makkelijk een lokale SIM kaart te kopen De elektriciteit wil nog wel eens uitvallen, een zaklamp wordt aangeraden om die mee te nemen.

 

Maaltijden

De maaltijden worden voor je verzorgd. Het ontbijt en het avondeten wordt voor je klaargemaakt. Het eten is een combinatie van internationaal- en lokaal eten. Voor schoon drinkwater wordt gezorgd! Het eten in Ghana is simpel, vaak scherp en bestaat vaak uit fruit, brood, eieren, groeten, rijst en vlees. Ook vind je overal in Ghana pizza, pasta, sandwiches en chips. Melk en kaas zijn verkrijgbaar, maar is vaak zeer prijzig. Schoon drink water, koffie en thee zijn de hele dag verkrijgbaar. Er kan gevraagd worden mee te helpen bij het avondeten en het opruimen hierna. Er zijn ook leuke restaurants in de omgeving hier kan je zelf je lunch kopen en opeten of je haalt bij de lokale supermarkt je lunch en eet dit op in de accommodatie.

 

Hoe er te komen?

Je dient een vlucht naar Accra te boeken. Je kan zowel een rechtstreekse vlucht boeken (via KLM) als een vlucht met een overstap. De directe reistijd is 6,5 uur. We helpen je graag met het boeken van een vlucht via onze partner TunaFish. Het project ligt op ongeveer 20 minuten rijden vanaf het vliegveld.

 

Vrije tijd

Je bent aanwezig bij de projecten van maandag tot en met vrijdag. Het aantal werkbare uren per dag wisselt en zal tussen de 5 – 8 uur zijn. De avonden en weekenden zijn ter vrije besteding. De vrijwilligerscoordinator helpt je graag bij het boeken van excursies.

 

Taal

De voertaal in Ghana is Engels. Er zijn echter vele dialecten en 9 andere talen in het land; Akan, Ewe, Dagomba (Dagbani), Dangme, Dagaare, Ga, Nzema, Gonja, en Kasem. Akan heeft twee dialecten; Twi and Fante. In de regio waar het vrijwilligershuis zich bevindt wordt Ga en Twi gesproken. De meeste mensen spreken (goed) Engels. Ghana is een religieus land. Het christelijk- en moslim geloof wordt vaak gecombineerd met plaatselijke gebruiken en gewoonten. Je vindt er vele kerken die door de lokale bevolking op zondag worden bezocht. Je wordt geacht je niet al te bloot te kleden.

 

Visum

Je dient een visum voor Ghana te hebben. Vanaf 1 september 2015 dien je online een visum aan te vragen. Klik hier voor meer informatie. Je paspoort moet minstens zes maanden na de inreisdatum in Ghana nog geldig zijn en minimaal twee lege pagina’s bevatten. Houd er rekening mee dat het wel tot drie weken kan duren voordat je visum in huis is.

 

Geld

De munteenheid van Ghana is de Cedi. Opgedeeld in honderd pesewa. Het geld komt in briefjes van één, vijf, tien, twintig en vijftig cedi en munten van één, vijf, tien, twintig en vijftig pesewa en één cedi. In Ghana is het makkelijk in de steden geld bij een automaat te pinnen, op het platteland is dit lastiger. De meeste automaten accepteren alleen een Visa kaart.

 

Tijdverschil

In Ghana is het één uur vroeger dan in Nederland gedurende onze winter. In onze zomer, is het in Ghana twee uur vroeger.

 

Vaccinaties

Er komt in Ghana malaria voor. Neem contact met je huisarts of plaatselijke GGD op voor malaria pillen. Hepatitis A en een vaccinatie voor DTP en BMR wordt aangeraden. Daarnaast is een Gele koorts vaccinatie verplicht. Bovendien hebben alle reizigers naar Ghana een cholera not indicated verklaring (of kortweg cholerastempel) nodig. Via www.thuisvaccinatie.nl vind je meer informatie.

 

Ghana

Dierenopvang project, Ghana, ©Akwaaba

lijntje lang

Prijzen 2023

 

De prijzen worden weergegeven in Engelse ponden. Klik hier voor de juiste koers van de GBP. Je betaalt niet om deel te nemen aan het project maar voor je begeleiding, maaltijden en accommodatie.

2 weken: £ 850

3 weken: £ 110

4 weken: £ 1350

5 weken: £ 1600

6  weken: £ 1850

7 weken: £ 2100

8 weken: £ 2350

Bij deelname aan deze projecten dien je geregistreerd te worden bij de lokale kliniek of dierenopvang. De kosten hiervoor bedragen GBP 200 per persoon. Houd hier rekening mee met je budget!

Neem contact met ons op voor de prijzen vanaf 9 tot en met 12 weken. Bij TravelUnique betaal je geen boekingskosten, of administratie- of resereringskosten. Ook betaal je geen toeslag als je in het hoogseizoen vertrekt.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Luchthaventransfer bij aankomst
 • Ondersteuning door lokale vertegenwoordigers, 24/7
 • Veilige accommodatie met bewaking
 • Twee maaltijden per dag
 • WiFi
Niet bij de prijs inbegrepen
 • Lunch
 • Vlucht naar Ghana
 • Verzekeringen
 • Telefoongesprekken / internet kosten
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Excursies
 • Dagelijks vervoer naar het project
 • Vervoer naar de luchthaven na afloop project
 • Frisdrank, alcoholische dranken en snacks
lijntje lang

Startdata 2023 en aankomsttijden 

 

Verblijf bij dit dierenopvang project is mogelijk van 2 tot en met 12 weken. De meeste vrijwilligers blijven 4 – 6 weken bij een project. Startdatum: dit project start op iedere zaterdag. De aankomst dag in Ghana is op zaterdag op Kotoka International Airport (ACC). In overleg is een andere dag als start dag ook mogelijk. Mocht je een dag eerder willen aankomen of een paar dagen langer willen blijven, dan kan dit. De extra kosten per dag bedragen GBP 35.

Mocht je het boekingsformulier willen gebruiken. Kies dan voor de 1e van de maand waarin je wenst te vertrekken. Wij nemen dan contact met je op om te overleggen welke aankomst- en vertrekdatum jou het beste uitkomt.

 

dierenopvang project accra ghana

Dierenopvang project, Ghana, ©Akwaaba

lijntje lang

Downloads

 

Wil je meer informatie over vrijwilligerswerk in  Accra, Ghana? Klik dan hier

Meer informatie voor groepen vanaf 6 personen, klik hier

Klik hier voor de Facebook pagina van dit project

 

lijntje lang

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van dit project onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor meer informatie. Als je een project boekt ga je akkoord met onze Algemene Voorwaarden.

 

Overige projecten in Ghana

Klik hier voor alle mogelijkheden in Ghana

 

Fotogalerij

 

 

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner in Ghana en van African Impact (AI).

 

22
okt

Medisch project, Ghana

Project: Medisch- en gezondheidszorg project, Ghana

Deelname mogelijk: minimaal 2 weken en maximaal 12 weken

Prijzen staan in de tekst vermeld

 

Projectcode : TU59/AKMED

 

button boeken donkergrijs

 

lijntje lang

Het project

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: Accra, Ghana
 • Accommodatie: vrijwilligershuis
 • Type project: medisch- en gezondheidszorg project
 • Duur: 2 –  12 weken
 • Leeftijd: minimaal 17 jaar
 • Aantal vrijwilligers: maximaal 30
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: project in één van de meest stabiele landen van Afrika
 • YouTube: klik hier voor een YouTube fimpje over dit project
 • Klik hier voor de de film van Felicity West die zij maakte over Akwaaba. Je kan de film bekijken door een donatie te geven aan het project, maar de film is ook gratis te bekijken
 • Dit project is ook geschikt voor groepen 6 – 25 personen en families

 

Over vrijwilligerswerk in Ghana

Ghana is al lang één van de meest populaire bestemmingen voor vrijwilligerswerk in Afrika. Het land staat bekend om haar vele tradities en bijzonder mooi landschap. Je vindt hier zeer veel vrijwilligersprojecten.

Gelegen in West-Afrika wordt Ghana vaak aangeduid als de toegangspoort tot Afrika. Het land is een van de meest toegankelijke en stabiele landen op het continent. Voorheen stond het bekend als de ‘Gold Coast’. Ghana werd onafhankelijkheid van Groot-Brittannië in 1957. Goud, cacao en olie waren de motor van de economie. Het land heeft nu ongeveer 25,5 miljoen inwoners.

Ghana is een veilig, gezellig en levendig land met een rijke geschiedenis. Het is snel aan het moderniseren. Onze projectpartner is Akwaaba Volunteers. Akwaaba betekent ‘welkom’ in het Ghanees en is een NGO.

 

Achtergrond Akwaaba

 

Akwaaba Volunteers is in 2015 opgericht door Jordan Palmer en King Boateng. Jordan bracht tijd door als vrijwilliger in Accra en werd verliefd op de mensen, de cultuur en het land. King groeide op in Accra voordat hij een carrière als profvoetballer in Egeland nastreefde. Beide oprichters delen een passie voor het creëren van betere kansen voor jonge, kansarme mensen in Ghana via 4 belangrijke gebieden, gezondheid, onderwijs, sport en werken met dieren.

Het doel van Akwaaba Volunteers is om armoede te verlichten en betere kansen te creëren voor kansarme kinderen en achtergestelde gemeenschappen. De projecten zijn gevestigd in Accra en omgeving. Ze werken nauw samen met de lokale gemeenschap. Door middel van de projecten streven ze ernaar om jonge kinderen zich te laten ontwikkelen, armoede te verlichten en levens te veranderen.

 

Geen vakantie

Dit is een goed georganiseerd project wat een grote invloed heeft op de lokale ‘community’. Je verblijft in het centrum van Accra, de hoofdstad van Ghana. Het is ongeveer 20 minuten tijden naar het project. Dit is een zeer geschikt project voor vrijwilligers die gemotiveerd zijn om zich op het werk te richten. (Oudere) vrijwilligers met een specifieke achtergrond zijn zeer welkom bij dit project (artsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, tandartsen, studenten geneeskunde, studenten verpleegkunde, thuiszorg medewerkers, etc.). Dit project kan niet worden gezien als vakantie.

 

Algemene informatie over het medisch- en gezondheidszorg project, Accra, Ghana

Als je geneeskunde wilt studeren aan de universiteit of je ervaring wilt vergroten, dan is dit een uitermate geschikt project! Je inzetbaarheid is afhankelijk van je opleiding en ervaring.

Tijdens je project loop je mee met een arts of verpleegkundige  in een van de grootste ziekenhuizen van Accra. Elke week zul je een andere afdeling binnen het ziekenhuis ervaren, afhankelijk van je ervaring en interesses. De arts die je onder zijn of haar hoede neemt  zorgt ervoor dat je tijdens je werkzaamheden meer leert  over elk aspect van het ziekenhuis en de geneeskunde in West-Afrika.

Er zijn ook plaatsen voor fysiotherapie beschikbaar in klinieken, met professionele sportteams en binnen de lokale gemeenschap.

Het medisch- en gezondheidszorg project is een verzamelnaam voor verschillende activiteiten in Accra, Ghana.

In Ghana is het mogelijk om deel te nemen aan de volgende projecten:

 • Medisch project
 • Gezondheidszorg project
 • Tandarts project
 • Verloskunde project
 • Fysiotherapie project

 

Medisch project

Een medisch project is gericht op studenten geneeskunde of afgestudeerde artsen en verpleegkundigen. Als medisch vrijwilliger zal je de assistent zijn van een arts in één van de grootste ziekenhuizen van Accra (Lekma Hospital). Iedere week zal je op een andere afdeling van het ziekenhuis werkzaam zijn. Dit is afhankelijk van je ervaring en van je interesses. De dokter die je assisteert zal je ieder aspect van het werk leren en je leert meer over de ziekenhuiscultuur en de medicijnen in West Afrika. Die is een uitgelezen kans om praktijkervaring op te doen.

 

Gezondheidszorg project

Voor vrijwilligers zonder medische opleiding is het mogelijk om in de gezondheidszorg in Accra werkzaam te zijn. Je werkt in achtergestelde gebieden en biedt, met name kinderen, basis gezondheidszorg. Je bent werkzaam op scholen, community centra en kinderopvang locaties, de nadruk ligt met name op voorlichting. Voorlichting op het gebied van hygiene, tandzorg, etc.

 

Tandarts project

Ben je een ervaren tandarts of een tandarts in opleiding dan is dit een geweldig kans om ervaring in Afrika op te doen. Je werkt in een Dentist Clinic samen met ervaren tandartsen ter assistentie. Daarnaast adviseer je de lokale bevolking over de gezondheid van hun tanden.

 

Fysiotherapie project 

Als student fysiotherapie of als ervaren fysiotherapeut zal je werzaam zijn in medische klinieken of bij sportteams. Dit dit is afhankelijk van je ervaring en van je interesses. Je helpt volwassenen en kinderen met een handicap, een ziekte of een verwonding. Je hebt de kans scholen te bezoeken waar je kinderen vindt met een handicap die geen toegang hebben tot de medische zorg.

 

Verloskunde project 

De geboorte van een baby brengt vreugde en hoop, het begin van een nieuw leven. Als je overweegt verloskunde te gaan studeren of je bent een ervaren verloskundige dan is dit een fantastische manier om ervaring in één van de grootste ziekenhuizen van Accra op te doen. Samen met een verloskundige van het ziekenhuis heb je de zorg voor zwangere vrouwen in alle aspecten van de zwangerschap, met inbegrip van prenatale zorg, tijdens de geboorte en na de geboorte, tot maximaal 28 dagen na de geboorte. Dit is een geweldige kans om te werken met moeders en pasgeboren baby’s.

 

Algemeen

Alle projecten in Accra en omgeving in Ghana zijn er op gericht gezinnen en kinderen in een kwetsbare situatie te ondersteunen. Er wordt nauw samengewerkt met ziekenhuizen, weeshuizen, scholen, overheidsdiensten en andere NGO’s. Veel van de projecten in Ghana hebben een overlap met elkaar. Werk je bij een sport project, dan zal je ook scholen en kinderopvangcentra bezoeken.

 

Belangrijk!

Bij de projecten is kennisoverdracht een belangrijk aspect. Er wordt nauw samengewerkt met de lokale bevolking om zo samen te bepalen waar op dat moment behoefte aan is. De projecten vinden in Accra plaats. Projecten veranderen voortdurend, houd hier rekening mee en wees flexibel!

Het is mogelijk om in groepsverband (collega’s, mede-studenten, etc.) deel te nemen aan dit project. Deelname van 6 – 25 personen is in overleg. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden en een passend voorstel.

Op de dagen dat het een Public Holiday is in Ghana ben je vrij. Klik hier voor de data in 2023.

 

Waarom kiezen voor Ghana?
 • Als je voor Ghana kiest, dan kies je voor één van de veiligste en vriendelijkste landen van Afrika
 • Je verblijft  in een tropische omgeving
 • Daarnaast werk je samen met internationale vrijwilligers van diverse leeftijden
 • Verblijf in een accommodatie met toiletten en douches (dit is vrij uitzonderlijk voor vrijwilligerswerk in Ghana)
 • De uitermate vriendelijke bevolking
 • De verblijfplaats in het centrum van de stad (leuke restaurants en bars)
Locatie

Bij dit project verblijf je in Osu. Osu is en wijk van Accra, op 5 minuten loopafstand van Oxford Street. Het ligt ongeveer 20 minuten rijden vanaf het vliegveld van Accra, de hoofdstad van Ghana. In de buurt vind je winkels, supermarkten, bars, een apotheek, etc.

 

Weer

Ghana ligt in West-Afrika, vlak boven de evenaar en aan de Golf van Guinee. Het klimaat is tropisch. In het zuiden is het vochtig en warm, gemiddeld 30°C. Richting het noorden wordt de invloed van de Sahel groter: het is daar warmer en droger. Het regenseizoen loopt van mei tot en met september. Ghana is geen extreem nat land. De luchtvochtigheid is het grootst in het zuidwesten, waar ook de meeste tropische begroeiing te vinden is. De beste reistijd is in de droge, maar warmste periode: november tot en met april.

 

Eisen

Het project is geschikt voor vrijwilligers vanaf 18 jaar. Er is geen maximum leeftijd. De voorkeur gaat uit naar vrijwilligers met een achtergrond of opleiding in één van de genoemde richtingen. Een diploma of certificaat moet je kunnen overleggen voor vertrek. Dit is nodig voor je registratie. Als je geregisteerd bent dan mag je werken in een lokaal ziekenhuis. De kosten van registratie bedragen GBP 100 per persoon.

Een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) is een vereiste. Deze VOG dienen wij voor aankomst bij het project in ons bezit te hebben en mag niet ouder zijn dan 6 maanden. Motivatie is zeer belangrijk bij dit project, het kan niet al vakantie gezien worden. Een flexibele instelling is ook zeker zeer gewenst.

 

Flexibiliteit

Aan het werk gaan in Afrika als vrijwilliger kan een opwindend avontuur zijn maar soms ook een ontmoedigende onderneming. Wij beiden je de kans om werkervaring in Afrika op te doen, de mensen te leren kennen in een gestructureerd project waarbij op je veiligheid wordt gelet. Er is een projectcoördinator aanwezig die je de gehele periode zal begeleiden. Daarnaast is er bij aankomst een uitgebreide oriëntatietraining dit er voor zal zorgen dat je het meest haalt uit deze uitdaging.

Aanpassingsvermogen aan het lokale systeem is een vereiste. Er wordt nauw samengewerkt met plaatselijke hulpverleners en de lokale politieke systemen om er zorg voor de dragen dat je als vrijwilliger maximaal profijt hebt van je bijdrage, maar wees flexibel!

 

Medisch project Ghana

Medisch- en gezondheidszorg project, Ghana, ©Akwaaba

lijntje lang

 Landeninformatie

 

Ghana

 

Ghana ligt in West-Afrika aan de Golf van Guinea, enkele graden ten noorden van de evenaar en bijna recht op de meridiaan van Greenwich. Het land grenst aan Burkina Faso, Ivoorkust en Togo. De hoofdstad is Accra. De oppervlakte bedraagt 238.573 vierkante kilometer. Ghana is daarmee ongeveer 7 keer zo groot als Nederland. Dit prachtige land wordt ook wel aangeduid als de ‘Gouden Kust”.

Vier van de vijf Ghanezen moet rondkomen van minder dan twee USD per dag. Het noorden is droger en armer dan het zuiden. Zo’n 35% van de mensen in Ghana heeft tekort aan voedsel. De officiële taal is Engels. Er zijn meer dan 45 inheemse talen.

Ghanezen zijn vrolijk, extravert, nuchter en gastvrij. Ze lachen veel en nemen de dag zoals hij komt. De bevolking maakt een reis naar Ghana tot een hoogtepunt. Het land is overwegend christelijk met een islamitisch noorden. Het Afrikaanse traditionele geloof is eveneens wijd verspreid. De godsdiensten leven tolerant naast elkaar. Er is en was geen Ebola in Ghana.

 

Accra

Accra is de hoofdstad van Ghana en ligt aan de Atlantische Oceaan. De stad heeft circa 2 miljoen inwoners (2010) en is de grootste stad van het land. Accra is het politiek en economisch centrum van Ghana. De belangrijkste producten zijn voedingsmiddelen, hout, multiplex, textiel, kleding en chemicaliën.

De oorspronkelijke bewoners van Accra zijn de Ga. Ga is ook de naam van twee omliggende districten; Ga East en Ga West. Het huidige Accra ontwikkelde zich tot een aanzienlijke plaats rond Britse en Nederlandse forten die daar in de zeventiende eeuw werden gebouwd. In 1877 werd Accra de hoofdstad van de Britse kolonie Gold Coast, als opvolger van de plaats Cape Coast.

Nadat een spoorweg naar de mijnen en het agrarische achterland was aangelegd, ontwikkelde Accra zich tot het economisch centrum van Ghana. In Accra bevinden zich het nationaal museum, de Ghanese academie voor kunsten en wetenschappen, het nationaal archief en de centrale bibliotheek. Vermeldenswaardig is kasteel Christiansborg, dat in de zeventiende eeuw door de Denen is gebouwd.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie over Ghana
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Ghana
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Accra

 

lijntje lang

 Praktische informatie

 

Ondersteuning

Ondersteuning en advies ontvang je van de lokale projectmanager tijdens je verblijf in Ghana en natuurlijk van TravelUnique. Vooraf ontvang je advies en informatie over je reis. Bij aankomst krijg je van het lokale team informatie over de huidige status van het project en alle informatie over je nieuwe leefomgeving. Je zal 24 uur per dag/7 dagen per week ondersteuning ontvangen van het plaatselijk projectteam. Bij aankomst krijg je een uitgebreide voorlichting over het project, de veiligheidsvoorschriften, etc. Een coordinator is altijd aanpreekbaar.

 

Accommodatie

Vanaf januari 2022 worden alle vrijwilligers in de Brannic Lodge ontvangen. Het ligt op een fantastische locatie in een rustige buurt van Osu, een van de meest populaire buitenwijken van de stad. Het is op loopafstand van alle voorzieningen, restaurants, apotheken, supermarkten en binnen 20 minuten van alle Akwaaba-projecten.

Goed om te weten:

 • Er is 24 uur per dag een bewaker, maar er zal ’s nachts geen lid van het Akwaaba-personeel in de lodge slapen. Iemand van Akwaaba  is alleen overdag in de lodge aanwezig
 • De kosten van het project zijn niet langer inclusief lunch, het project is inclusief 2 maaltijden per dag – ontbijt en diner. Het Akwaaba team zal beschikbaar zijn om vrijwilligers te helpen bij het vinden van plaatsen om te lunchen of je kan de faciliteiten in de lodge gebruiken om eten voor jezelf en de overige vrijwilligers te  maken
 • Dit is een ideale locatie voor groepen van maximaal 25 personen als er geïnteresseerde groepen zijn die op zoeken naar vrijwilligerswerk
 • Het huis ligt op 20 minuten afstand van het vliegveld

De kamers deel je met andere vrijwilligers van dezelfde sekse. In de kamer bevinden zich stapelbedden en muskietennetten. In de lodge bevinden zich toiletten en douches. Er is een ingerichte keuken en een gezamenlijke woonkamer. Ook is er airconditioning in iedere kamer.

Water is in Ghana zeer kostbaar,  snel douchen is dan ook noodzakelijk. Er is geen warm water, dit vanwege de hitte. Voor bedlinnen wordt gezorgd, wel dien je zelf handdoeken mee te nemen en een  slaapzak (voor op excursie). Je was dien je zelf te wassen. Er is WiFi, alleen zeer traag. Bij een internetcafé heb je beter internet. Voor je telefoon is het makkelijk een lokale SIM kaart te kopen De elektriciteit wil nog wel eens uitvallen, een zaklamp wordt aangeraden om die mee te nemen.

 

Maaltijden

De maaltijden worden voor je verzorgd. Het ontbijt en het avondeten wordt voor je klaargemaakt. Het eten is een combinatie van internationaal- en lokaal eten. Voor schoon drinkwater wordt gezorgd! Het eten in Ghana is simpel, vaak scherp en bestaat vaak uit fruit, brood, eieren, groeten, rijst en vlees. Ook vind je overal in Ghana pizza, pasta, sandwiches en chips. Melk en kaas zijn verkrijgbaar, maar is vaak zeer prijzig. Schoon drink water, koffie en thee zijn de hele dag verkrijgbaar. Er kan gevraagd worden mee te helpen bij het avondeten en het opruimen hierna. Er zijn ook leuke restaurants in de omgeving hier kan je zelf je lunch kopen en opeten of je haalt bij de lokale supermarkt je lunch en eet dit op in de accommodatie.

 

Hoe er te komen?

Je dient een vlucht naar Accra te boeken. Je kan zowel een rechtstreekse vlucht boeken (via KLM) als een vlucht met een overstap. De directe reistijd is 6,5 uur. We helpen je graag met het boeken van een vlucht via Bianca de Willigen van Personal Touch Travel. De accommodatie ligt op ongeveer 20 minuten rijden vanaf het vliegveld.

 

Vrije tijd

Je bent aanwezig bij de projecten van maandag tot en met vrijdag. Het aantal uren dat je per dag werkt kan nog wel eens verschullen. De avonden en weekenden zijn ter vrije besteding. De vrijwilligerscoordinator helpt je graag bij het boeken van excursies.

 

 

Taal

De voertaal in Ghana is Engels. Er zijn echter vele dialecten en 9 andere talen in het land; Akan, Ewe, Dagomba (Dagbani), Dangme, Dagaare, Ga, Nzema, Gonja, en Kasem. Akan heeft twee dialecten; Twi and Fante. In de regio waar het vrijwilligershuis zich bevindt wordt Ga en Twi gesproken. De meeste mensen spreken (goed) Engels. Ghana is een religieus land. Het christelijk- en moslim geloof wordt vaak gecombineerd met plaatselijke gebruiken en gewoonten. Je vindt er vele kerken die door de lokale bevolking op zondag worden bezocht. Je wordt geacht je niet al te bloot te kleden.

 

Visum

Je dient een visum voor Ghana te hebben. Vanaf 1 september 2015 dien je online een visum aan te vragen. Klik hier voor meer informatie. Je paspoort moet minstens zes maanden na de inreisdatum in Ghana nog geldig zijn en minimaal twee lege pagina’s bevatten. Houd er rekening mee dat het wel tot drie weken kan duren voordat je visum in huis is.

 

Geld

De munteenheid van Ghana is de Cedi. Opgedeeld in honderd pesewa. Het geld komt in briefjes van één, vijf, tien, twintig en vijftig cedi en munten van één, vijf, tien, twintig en vijftig pesewa en één cedi. In Ghana is het makkelijk in de steden geld bij een automaat te pinnen, op het platteland is dit lastiger. De meeste automaten accepteren alleen een Visa kaart.

 

Tijdverschil

In Ghana is het één uur vroeger dan in Nederland gedurende onze winter. In onze zomer, is het in Ghana twee uur vroeger.

 

Vaccinaties

Er komt in Ghana malaria voor. Neem contact met je huisarts of plaatselijke GGD op voor malariat pillen. Hepatitis A en een vaccinatie voor DTP en BMR wordt aangeraden. Daarnaast is een Gele Koorts vaccinatie verplicht. Bovendien hebben alle reizigers naar Ghana een cholera not indicated verklaring (of kortweg cholerastempel) nodig. Via www.thuisvaccinatie.nl vind je meer informatie.

 

 

medisch- en gezondheidszorg project Accra Ghana

medisch- en gezondheidszorg project, Ghana, ©Akwaaba

lijntje lang

Prijzen 2023

 

De prijzen worden weergegeven in Engelse ponden. Klik hier voor de juiste koers van de GBP. Je betaalt niet om deel te nemen aan het project maar voor je begeleiding, maaltijden en accommodatie.

2 weken: £ 850

3 weken: £ 1100

4 weken: £ 1350

5 weken: £ 1600

6  weken: £ 1850

7 weken: £ 2100

8 weken: £ 2350

Let op! bovenstaande bedragen zijn exclusief GBP 100. Dit is een Registration Fee om te mogen werken in lokale ziekenhuizen. Als je deelneemt aan een medisch- of gezondheidszorg project dan dien je geregistreerd te worden bij The National Health Board, dit kost GBP 100 per registratie. Dit wordt geregeld door onze partner in Ghana.

Neem contact met ons op voor de prijzen vanaf 9 tot en met 12 weken. Bij TravelUnique betaal je geen boekingskosten, of administratie- of resereringskosten. Ook betaal je geen toeslag als je in het hoogseizoen vertrekt.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Luchthaventransfer bij aankomst
 • Ondersteuning door lokale vertegenwoordigers, 24/7
 • Accommodatie
 • Twee maaltijden per dag
 • WiFi
Niet bij de prijs inbegrepen
 • Vlucht naar Ghana
 • Transfer naar het vliegveld na afloop van het project
 • Verzekeringen
 • Lunchkosten
 • Dagelijks vervoer naar het project
 • Excursies
 • Frisdrank, alcoholische dranken en snacks
lijntje lang

Startdata 2023 en aankomsttijden 

 

Verblijf bij dit medisch- en gezondheidszorg project is mogelijk van 2 tot en met 12  weken. De meeste vrijwilligers blijven 4 – 6 weken bij een project. Startdatum: dit project start op iedere zaterdag. De aankomstdag in Ghana is op zaterdag op Kotoka International Airport (ACC). In overleg is een andere dag als startdag ook mogelijk.Mocht je een dag eerder willen aankomen of een paar dagen langer willen blijven, dan kan dit. De extra kosten per dag bedragen GBP 35.

Mocht je het boekingsformulier willen gebruiken. Kies dan voor de 1e van de maand waarin je wenst te vertrekken. Wij nemen dan contact met je op om te overleggen welke aankomst- en vertrekdatum jou het beste uitkomt.

 

Medisch project Accra Ghana

Medisch- en gezondheidszorg project, Ghana, ©Akwaaba

lijntje lang

Downloads

 

Wil je meer informatie over vrijwilligerswerk in  Accra, Ghana? Klik dan hier

Meer informatie voor groepen vanaf 6 personen, klik hier

Klik hier voor de Facebook pagina van dit project

 

lijntje lang

button boeken donkergrijs

 

Lees voor het boeken van dit project onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor meer informatie. Als je een project boekt ga je akkoord met onze Algemene Voorwaarden.

 

Overige projecten in Ghana

Klik hier voor alle mogelijkheden in Ghana

 

Fotogalerij


 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner in Ghana en van African Impact.

 

22
okt

Onderwijsproject, Ghana

Project: Onderwijsproject, Ghana

Deelname mogelijk: minimaal 2 weken en maximaal 12 weken

Prijzen staan in de tekst vermeld

Projectcode : TU58/AKEDUC

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

Het project

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: Accra, Ghana
 • Accommodatie: gedeelde accommodatie
 • Type project: onderwijsassistentie project
 • Duur: 2 –  12 weken
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Aantal vrijwilligers: maximaal 30
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: project in één van de meest stabiele landen van Afrika
 • YouTube: klik hier voor een YouTube filmpje over dit project
 • Klik hier voor de de film van Felicity West die zij maakte over Akwaaba. Je kan de film bekijken door een donatie te geven aan het project, maar de film is ook gratis te bekijken
 • Dit project is ook geschikt voor groepen en gezinnen

 

Over vrijwilligerswerk in Ghana

Ghana is al lang één van de meest populaire bestemmingen voor vrijwilligerswerk in Afrika. Het land staat bekend om haar vele tradities en bijzonder mooi landschap. Je vindt hier zeer veel vrijwilligersprojecten.

Gelegen in West-Afrika wordt Ghana vaak aangeduid als de toegangspoort tot Afrika. Het land is een van de meest toegankelijke en stabiele landen op het continent. Voorheen stond het bekend als de ‘Gold Coast’. Ghana werd onafhankelijkheid van Groot-Brittannië in 1957. Goud, cacao en olie waren de motor van de economie. Het land heeft nu ongeveer 25,5 miljoen inwoners.

Ghana is een veilig, gezellig en levendig land met een rijke geschiedenis. Het is snel aan het moderniseren. Onze projectpartner is Akwaaba Volunteers. Akwaaba betekent ‘welkom’ in het Ghanees. Dit is een NGO. Het team bestaat uit gepassioneerde professionals van zowel Ghanese als Engelse afkomst.

 

Achtergrond Akwaaba

Akwaaba Volunteers is in 2015 opgericht door Jordan Palmer en King Boateng. Jordan bracht tijd door als vrijwilliger in Accra en werd verliefd op de mensen, de cultuur en het land. King groeide op in Accra voordat hij een carrière als profvoetballer in Egeland nastreefde. Beide oprichters delen een passie voor het creëren van betere kansen voor jonge, kansarme mensen in Ghana via 4 belangrijke gebieden, gezondheid, onderwijs, sport en werken met dieren.

Het doel van Akwaaba Volunteers is om armoede te verlichten en betere kansen te creëren voor kansarme kinderen en achtergestelde gemeenschappen. De projecten zijn gevestigd in Accra en omgeving. Ze werken nauw samen met de lokale gemeenschap. Door middel van de projecten streven ze ernaar om jonge kinderen zich te laten ontwikkelen, armoede te verlichten en levens te veranderen.

 

Geen vakantie

Dit is een goed georganiseerd project wat een grote invloed heeft op de lokale ‘community’. Je verblijft in het centrum van Accra, de hoofdstad van Ghana. Het is ongeveer 20 rijden vanaf het project. Dit is een zeer geschikt project voor vrijwilligers die gemotiveerd zijn om zich op het werk te richten. (Oudere) vrijwilligers met een specifieke achtergrond zijn zeer welkom bij dit project (onderwijs, gezondheidszorg, kinderopvang, sport, etc.). Dit project kan niet worden gezien als vakantie.

 

Algemene informatie over het onderwijsproject, Accra, Ghana

“Education is the most powerful weapon you can use to change the world”

Vrijwilligster Evy Kras, Onderwijsproject Ghana, ©Akwaaba

Staatsonderwijs in Ghana is gratis, maar door de kosten die ouders maken (inschrijfgeld, uniform, schoenen, boeken en briefpapier) is school onbereikbaar voor veel gezinnen die in acute armoede leven.

Als vrijwilliger in het onderwijs assisteer je in de klas in elk leerjaar van de kleuterschool tot de middelbare school. Je kunt één-op-één werken met studenten die om een ​​aantal redenen extra input nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze laat op school zijn begonnen, of ze kunnen uitblinken en hebben extra werk nodig.

Door deel te nemen aan dit project biedt je kinderen een kans op een betere toekomst. Als vrijwilliger bij het onderwijsproject in Accra, Ghana, zal je meehelpen bij de lokale scholen waar je de leerkracht assisteert. De klassen zijn vaak overvol. Dit betekent dat kinderen die vaak goed presteren en kinderen die niet mee kunnen komen buiten de boot vallen. Als klassenassistent help je deze kinderen. Je oefent met een klein groepje kinderen die de leerstof nog niet goed beheersen extra buiten de klaslokalen.

Er zijn mogelijkheden voor vrijwilligers met een achtergrond of opleiding in het onderwijs maar ook voor vrijwilligers zonder onderwijs ervaring. De klassen variëren van kleuterklassen tot het middelbaar onderwijs. Afhankelijk van je opleiding en ervaring zal je als klassenassistent werkzaam zijn of zelfstandig een klas draaien.

De scholen waarmee wordt samengewerkt liggen rondom Accra, op ongeveer 20 minuten rijden met openbaar vervoer of taxi. Er wordt hard gewerkt aan gelijkheid tussen jongens en meisjes. Ook vindt men het heel belangrijk dat kinderen de school afmaken, dit zodat de kinderen een betere kans hebben op een goede toekomst.

Als vrijwillig help je met name mee bij de Engelse lessen. Je ondersteunt de leerkracht en helpt de kinderen met het lezen en schrijven van het Engels. Mocht je er interesse in hebben dan is het ook mogelijk de kinderen te helpen met wiskunde, natuurkunde of een ander onderwerp waarmee je ervaring hebt.

 

Je zal je bezighouden met:
 • Assisteren van de lokale leerkracht
 • Het geven van Engelse les
 • Bijspijker van leerlingen met een achterstand
 • Het geven van wiskunde, natuurkunde, etc.
 • Het organiseren van activiteiten voor de kinderen

 

Combinatie met andere projecten

De verschillende projecten in Accra lopen in elkaar over. Zo zal je regelmatig betrokken worden bij sportactiviteiten en kan je ook betrokken worden bij activiteiten zoals paardrijden. Zo zie je veel van wat er speelt in Accra!

 

Schoolvakanties 

Wil je deelnemen aan dit project dan dien je rekening te houden met de schoolvakanties in Ghana. Je kan deelnemen aan het project, maar doordat de scholen gesloten zijn zal er een andere invulling aan dit project worden gegeven. De vakanties zijn van 13 april – 9 mei 2022, de zomervakantie is van eind juli tot de eerste week september en in december is er ook vakantie. Neem voor de exacte data contact met ons op!

 

Algemeen

Alle projecten in Accra en omgeving in Ghana zijn er op gericht gezinnen en kinderen in een kwetsbare situatie te ondersteunen. Er wordt nauw samengewerkt met ziekenhuizen, weeshuizen, scholen, overheidsdiensten en andere NGO’s. Veel van de projecten in Ghana hebben een overlap met elkaar. Werk je bij een sport project, dan zal je ook scholen en kinderopvangcentra bezoeken.

Op de dagen dat het een Public Holiday is ben je vrij. Klik hier voor de data in 2023.

 

Belangrijk!

Bij de projecten is kennisoverdracht een belangrijk aspect. Er wordt nauw samengewerkt met de lokale bevolking om zo samen te bepalen waar op dat moment behoefte aan is. De projecten vinden in Accra plaats. Projecten veranderen voortdurend, houd hier rekening mee en wees flexibel!

Het is mogelijk om in groepsverband (collega’s, mede-studenten, etc.) deel te nemen aan dit project. Deelname van mininaal 6 en maximaal 25 personen is in overleg. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden en een passend voorstel. Ook is het mogelijk om als gezin aan dit project deel te nemen. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Als het een Public Holiday is dan ben je vrij die dag. Klik hier voor de data in 2023.

 

Schoolvakanties 

Tijdens de schoolvakanties kunnen projecten er anders uitzien. Er wordt dan geen les gegeven op de scholen maar zal er een aangepast programma worden gemaakt. De lessen na de vakantie beginnen weer in de eerste week van januari.  Term 2 eindigt begin april. Term 3 loopt van eind april tot de eerste week juli. Dit is het einde van het schooljaar. Neem contact met ons op om door te spreken wat de beste periode is om deel te nemen aan dit project.

De schooltermijnen voor 2023 worden zo spoedig mogelijk vermeld!

 

 

Waarom kiezen voor Ghana?
 • Als je voor Ghana kiest, dan kies je voor één van de veiligste en vriendelijkste landen van Afrika
 • Je verblijft  in een tropische omgeving
 • Het is op slechts 6,5 uur vliegen
 • Daarnaast werk je samen met internationale vrijwilligers van diverse leeftijden
 • Verblijf in een accommodatie met toiletten en douches (dit is vrij uitzonderlijk voor vrijwilligerswerk in Ghana)
 • De uitermate vriendelijke bevolking
 • De verblijfplaats is in het centrum van de stad (leuke restaurants en bars)

 

Locatie

Bij dit project verblijf je in Osu. Osu is en wijk van Accra, op 5 minuten loopafstand van Oxford Street. het ligt ongeveer 20 minuten rijden vanaf het vliegveld van Accra, de hoofdstad van Ghana. In de buurt vind je winkels, supermarkten, bars, een apotheek, etc.

 

Weer

Ghana ligt in West-Afrika, vlak boven de evenaar en aan de Golf van Guinee. Het klimaat is tropisch. In het zuiden is het vochtig en warm, gemiddeld 30°C. Richting het noorden wordt de invloed van de Sahel groter: het is daar warmer en droger. Het regenseizoen loopt van mei tot en met september. Ghana is geen extreem nat land. De luchtvochtigheid is het grootst in het zuidwesten, waar ook de meeste tropische begroeiing te vinden is. De beste reistijd is in de droge, maar warmste periode: november tot en met april.

 

Eisen

Het project is geschikt voor vrijwilligers vanaf 18 jaar. Er is geen maximum leeftijd. De voorkeur gaat uit naar vrijwilligers met een achtergrond of opleiding in het onderwijs.
Een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) is een vereiste. Deze VOG dienen wij voor aankomst bij het project in ons bezit te hebben en mag niet ouder zijn dan 6 maanden. Motivatie is zeer belangrijk bij dit project, het kan niet al vakantie gezien worden. Een flexibele instelling is ook zeker zeer gewenst.

 

Flexibiliteit

Aan het werk gaan in Afrika als vrijwilliger kan een opwindend avontuur zijn maar soms ook een ontmoedigende onderneming. Wij beiden je de kans om werkervaring in Afrika op te doen, de mensen te leren kennen in een gestructureerd project waarbij op je veiligheid wordt gelet. Er is een projectcoördinator aanwezig die je de gehele periode zal begeleiden. Daarnaast is er bij aankomst een uitgebreide oriëntatietraining dit er voor zal zorgen dat je het meest haalt uit deze uitdaging.

Aanpassingsvermogen aan het lokale systeem is een vereiste. Er wordt nauw samengewerkt met plaatselijke hulpverleners en de lokale politieke systemen om er zorg voor de dragen dat je als vrijwilliger maximaal profijt hebt van je bijdrage, maar wees flexibel!

 

onderwijsproject, Ghana

Onderwijsproject Ghana, ©Akwaaba

lijntje lang

 Landeninformatie

 

Ghana

 

Ghana ligt in West-Afrika aan de Golf van Guinea, enkele graden ten noorden van de evenaar en bijna recht op de meridiaan van Greenwich. Het land grenst aan Burkina Faso, Ivoorkust en Togo. De hoofdstad is Accra. De oppervlakte bedraagt 238.573 vierkante kilometer. Ghana is daarmee ongeveer 7 keer zo groot als Nederland. Dit prachtige land wordt ook wel aangeduid als de ‘Gouden Kust”.

Vier van de vijf Ghanezen moet rondkomen van minder dan twee USD per dag. Het noorden is droger en armer dan het zuiden. Zo’n 35% van de mensen in Ghana heeft tekort aan voedsel. De officiële taal is Engels. Er zijn meer dan 45 inheemse talen.

Ghanezen zijn vrolijk, extravert, nuchter en gastvrij. Ze lachen veel en nemen de dag zoals hij komt. De bevolking maakt een reis naar Ghana tot een hoogtepunt. Het land is overwegend christelijk met een islamitisch noorden. Het Afrikaanse traditionele geloof is eveneens wijd verspreid. De godsdiensten leven tolerant naast elkaar. Er is en was geen Ebola in Ghana.

 

Accra

Accra is de hoofdstad van Ghana en ligt aan de Atlantische Oceaan. De stad heeft circa 2 miljoen inwoners (2010) en is de grootste stad van het land. Accra is het politiek en economisch centrum van Ghana. De belangrijkste producten zijn voedingsmiddelen, hout, multiplex, textiel, kleding en chemicaliën.

De oorspronkelijke bewoners van Accra zijn de Ga. Ga is ook de naam van twee omliggende districten; Ga East en Ga West. Het huidige Accra ontwikkelde zich tot een aanzienlijke plaats rond Britse en Nederlandse forten die daar in de zeventiende eeuw werden gebouwd. In 1877 werd Accra de hoofdstad van de Britse kolonie Gold Coast, als opvolger van de plaats Cape Coast.

Nadat een spoorweg naar de mijnen en het agrarische achterland was aangelegd, ontwikkelde Accra zich tot het economisch centrum van Ghana. In Accra bevinden zich het nationaal museum, de Ghanese academie voor kunsten en wetenschappen, het nationaal archief en de centrale bibliotheek. Vermeldenswaardig is kasteel Christiansborg, dat in de zeventiende eeuw door de Denen is gebouwd.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Zuid-Afrika
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Accra

lijntje lang

 Praktische informatie

 

Ondersteuning

Ondersteuning en advies ontvang je van de lokale projectmanager tijdens je verblijf in Ghana en natuurlijk van TravelUnique. Vooraf ontvang je advies en informatie over je reis. Bij aankomst krijg je van het lokale team informatie over de huidige status van het project en alle informatie over je nieuwe leefomgeving. Je zal 24 uur per dag/7 dagen per week ondersteuning ontvangen van het plaatselijk projectteam. Bij aankomst krijg je een uitgebreide voorlichting over het project, de veiligheidsvoorschriften, etc. Een coordinator  is altijd aanpreekbaar om je te helpen.

 

Accommodatie

Vanaf januari 2022 worden alle vrijwilligers in de Brannic Lodge ontvangen. Het ligt op een fantastische locatie in een rustige buurt van Osu, een van de meest populaire buitenwijken van de stad. Het is op loopafstand van alle voorzieningen, restaurants, apotheken, supermarkten en binnen 20 minuten van alle Akwaaba-projecten.

Goed om te weten:

 • Er is 24 uur per dag een bewaker, maar er zal ’s nachts geen lid van het Akwaaba-personeel in de lodge slapen. Iemand van Akwaaba  is alleen overdag in de lodge aanwezig
 • De kosten van het project zijn niet langer inclusief lunch, het project is inclusief 2 maaltijden per dag – ontbijt en diner. Het Akwaaba team zal beschikbaar zijn om vrijwilligers te helpen bij het vinden van plaatsen om te lunchen of je kan de faciliteiten in de lodge gebruiken om eten voor jezelf en de overige vrijwilligers te  maken
 • Dit is een ideale locatie voor groepen van maximaal 25 personen als er geïnteresseerde groepen zijn die op zoeken naar vrijwilligerswerk
 • Het huis ligt op 20 minuten afstand van het vliegveld

De kamers deel je met andere vrijwilligers van dezelfde sekse. In de kamer bevinden zich stapelbedden en muskietennetten. In de lodge bevinden zich toiletten en douches. Er is een ingerichte keuken en een gezamenlijke woonkamer. Ook is er airconditioning in iedere kamer.

Water is in Ghana zeer kostbaar,  snel douchen is dan ook noodzakelijk. Er is geen warm water, dit vanwege de hitte. Voor bedlinnen wordt gezorgd, wel dien je zelf handdoeken mee te nemen en een  slaapzak (voor op excursie). Je was dien je zelf te wassen. Er is WiFi, alleen zeer traag. Bij een internetcafé heb je beter internet. Voor je telefoon is het makkelijk een lokale SIM kaart te kopen De elektriciteit wil nog wel eens uitvallen, een zaklamp wordt aangeraden om die mee te nemen.

 

 

Maaltijden

De maaltijden worden voor je verzorgd. Het ontbijt en het avondeten wordt voor je klaargemaakt. Het eten is een combinatie van internationaal- en lokaal eten. Voor schoon drinkwater wordt gezorgd! Het eten in Ghana is simpel, vaak scherp en bestaat vaak uit fruit, brood, eieren, groeten, rijst en vlees. Ook vind je overal in Ghana pizza, pasta, sandwiches en chips. Melk en kaas zijn verkrijgbaar, maar is vaak zeer prijzig. Schoon drink water, koffie en thee zijn de hele dag verkrijgbaar. Er kan gevraagd worden mee te helpen bij het avondeten en het opruimen hierna. Er zijn ook leuke restaurants in de omgeving hier kan je zelf je lunch kopen en opeten of je haalt bij de lokale supermarkt je lunch en eet dit op in de accommodatie.

 

Hoe er te komen?

Je dient een vlucht naar Accra te boeken. Je kan zowel een rechtstreekse vlucht boeken (via KLM) als een vlucht met een overstap. De directe reistijd is 6,5 uur. We helpen je graag met het boeken van een vlucht. De accommodatie ligt op ongeveer 20 minuten rijden vanaf het vliegveld.

 

Vrije tijd

Je bent aanwezig bij de projecten van maandag tot en met vrijdag. Je bent gemiddeld 5 uur per dag aan het werk. De avonden en weekenden zijn ter vrije besteding. De vrijwilligerscoordinator helpt je graag bij het boeken van excursies.

 

Taal

De voertaal in Ghana is Engels. Er zijn echter vele dialecten en 9 andere talen in het land; Akan, Ewe, Dagomba (Dagbani), Dangme, Dagaare, Ga, Nzema, Gonja, en Kasem. Akan heeft twee dialecten; Twi and Fante. In de regio waar het vrijwilligershuis zich bevindt wordt Ga en Twi gesproken. De meeste mensen spreken (goed) Engels. Ghana is een religieus land. Het christelijk- en moslim geloof wordt vaak gecombineerd met plaatselijke gebruiken en gewoonten. Je vindt er vele kerken die door de lokale bevolking op zondag worden bezocht. Je wordt geacht je niet al te bloot te kleden.

 

Visum

Je dient een visum voor Ghana te hebben. Vanaf 1 september 2015 dien je online een visum aan te vragen. Klik hier voor meer informatie. Je paspoort moet minstens zes maanden na de inreisdatum in Ghana nog geldig zijn en minimaal twee lege pagina’s bevatten. Houd er rekening mee dat het wel tot drie weken kan duren voordat je visum in huis is en dat je het visum zelf dient op te halen in Den Haag.

 

Geld

De munteenheid van Ghana is de Cedi. Opgedeeld in honderd pesewa. Het geld komt in briefjes van één, vijf, tien, twintig en vijftig cedi en munten van één, vijf, tien, twintig en vijftig pesewa en één cedi. In Ghana is het makkelijk in de steden geld bij een automaat te pinnen, op het platteland is dit lastiger. De meeste automaten accepteren alleen een Visa kaart.

 

Tijdverschil

In Ghana is het één uur vroeger dan in Nederland gedurende onze winter. In onze zomer, is het in Ghana twee uur vroeger.

 

Vaccinaties

Er komt in Ghana malaria voor. Neem contact met je huisarts of plaatselijke GGD op voor malariat pillen. Hepatitis A en een vaccinatie voor DTP en BMR wordt aangeraden. Daarnaast is een Gele koorts vaccinatie verplicht. Bovendien hebben alle reizigers naar Ghana een cholera not indicated verklaring (of kortweg cholerastempel) nodig. Via www.thuisvaccinatie.nl vind je meer informatie.

 

Onderwijsproject Ghana

Onderwijsproject Ghana, ©Akwaaba

lijntje lang

Prijzen 2023

Let op! de prijzen worden weergegeven in Engelse ponden. Klik hier voor de juiste koers van de GBP. Je betaalt niet om deel te nemen aan het project maar voor je begeleiding, maaltijden en accommodatie.

2 weken: £ 850

3 weken: £ 1100

4 weken: £ 1350

5 weken: £ 1600

6  weken: £ 1850

7 weken: £ 2100

8 weken: £ 2350

Neem contact met ons op voor de prijzen vanaf 9 tot en met 12 weken. Bij TravelUnique betaal je geen boekingskosten, of administratie- of resereringskosten. Ook betaal je geen toeslag als je in het hoogseizoen vertrekt.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Luchthaventransfer bij aankomst
 • Ondersteuning door lokale vertegenwoordigers, 24/7
 • Accommodatie
 • Twee maaltijden per dag
 • WiFi
Niet bij de prijs inbegrepen
 • Vlucht naar Ghana
 • Verzekeringen
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Excursies
 • Lunchkosten
 • Dagelijks vervoer naar het project
 • Vervoer naar de luchthaven na afloop van het project
 • Frisdrank, alcoholische dranken en snacks
lijntje lang

Startdata 2023 en aankomsttijden 

 

Verblijf bij dit project is mogelijk van 2 tot en met 12 weken. De meeste vrijwilligers blijven 4 – 6 weken bij een project. Startdatum: dit project start op iedere zaterdag. De aankomstdag in Ghana is op zaterdag op Kotoka International Airport (ACC). In overleg is een andere dag als startdag ook mogelijk. Mocht je een dag eerder willen aankomen of een paar dagen langer willen blijven, dan kan dit. De extra kosten per dag bedragen GBP 35.

Mocht je het boekingsformulier willen gebruiken. Kies dan voor de 1e van de maand waarin je wenst te vertrekken. Wij nemen dan contact met je op om te overleggen welke aankomst- en vertrekdatum jou het beste uitkomt.

 

onderwijs project Accra Ghana

Onderwijsproject Ghana, ©Akwaaba

lijntje lang

Downloads

 

Wil je meer informatie over vrijwilligerswerk in  Accra, Ghana? Klik dan hier

Meer informatie voor groepen vanaf 6 personen, klik hier

Klik hier voor de Facebook pagina van dit project

 

lijntje lang

button boeken donkergrijs

 

Lees voor het boeken van dit project onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor meer informatie. Als je een project boekt ga je akkoord met onze Algemene Voorwaarden.

 

Overige projecten in Ghana

Klik hier voor alle mogelijkheden in Ghana

 

Fotogalerij

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner in Ghana.

 

14
okt

Sportcoaching project, Ghana

Project: Sportcoaching project, Accra, Ghana

Deelname mogelijk: minimaal 2 weken en maximaal 12 weken

Prijzen staan in de tekst vermeld

Projectcode : TU57/AKSPORT

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

Het project

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: Accra, Ghana
 • Accommodatie: vrijwilligershuis
 • Type project: sportcoaching project
 • Duur: 2 –  12 weken
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Aantal vrijwilligers: maximaal 30
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: project in één van de meest stabiele landen van Afrika
 • YouTube: klik hier voor een YouTube fimpje over dit project
 • Klik hier voor de de film van Felicity West die zij maakte over Akwaaba. Je kan de film bekijken door een donatie te geven aan het project, maar de film is ook gratis te bekijken
 • Dit project is ook geschikt voor groepen 6 – 25 personen en families

 

Over vrijwilligerswerk in Ghana

Ghana is al lang één van de meest populaire bestemmingen voor vrijwilligerswerk in Afrika. Het land staat bekend om haar vele tradities en bijzonder mooi landschap. Je vindt hier zeer veel vrijwilligersprojecten.

Gelegen in West-Afrika wordt Ghana vaak aangeduid als de toegangspoort tot Afrika. Het land is een van de meest toegankelijke en stabiele landen op het continent. Voorheen stond het bekend als de ‘Gold Coast’. Ghana werd onafhankelijkheid van Groot-Brittannië in 1957. Goud, cacao en olie waren de motor van de economie. Het land heeft nu ongeveer 25,5 miljoen inwoners.

Ghana is een veilig, gezellig en levendig land met een rijke geschiedenis. Het is snel aan het moderniseren. Onze projectpartner is Akwaaba Volunteers. Akwaaba betekent ‘welkom’ in het Ghanees. Dit is een NGO, een van oorsprong Engelse organisatie. Het team bestaat uit gepassioneerde professionals van zowel Ghanese als Engelse afkomst.

 

Achtergrond Akwaaba

 

Akwaaba Volunteers is in 2015 opgericht door Jordan Palmer en King Boateng. Jordan bracht tijd door als vrijwilliger in Accra en werd verliefd op de mensen, de cultuur en het land. King groeide op in Accra voordat hij een carrière als profvoetballer in Egeland nastreefde. Beide oprichters delen een passie voor het creëren van betere kansen voor jonge, kansarme mensen in Ghana via 4 belangrijke gebieden, gezondheid, onderwijs, sport en werken met dieren.

Het doel van Akwaaba Volunteers is om armoede te verlichten en betere kansen te creëren voor kansarme kinderen en achtergestelde gemeenschappen. De projecten zijn gevestigd in Accra en omgeving. Ze werken nauw samen met de lokale gemeenschap. Door middel van de projecten streven ze ernaar om jonge kinderen zich te laten ontwikkelen, armoede te verlichten en levens te veranderen.

 

Geen vakantie

Dit is een goed georganiseerd project wat een grote invloed heeft op de lokale ‘community’. Je verblijft in een buitenwijk van Accra, de hoofdstad van Ghana. Het is ongeveer 20 minuten buiten het stadscentrum. Dit is een zeer geschikt project voor vrijwilligers die gemotiveerd zijn om zich op het werk te richten. (Oudere) vrijwilligers met een specifieke achtergrond zijn zeer welkom bij dit project (onderwijs, gezondheidszorg, kinderopvang, sport, etc.). Dit project kan niet worden gezien als vakantie.

 

Algemene informatie over het sportcoaching project, Accra, Ghana

Akwaaba is in 2016 opgericht door Jordan Palmer en King Boateng. King is een oud prof-voetballer die heeft gespeeld in Engeland. Jordan is een Engelse en oud-vrijwilligster in Ghana. Na terugkeer in Ghana hebben ze samen Akwaaba Volunteers opgezet.

Door sport breng je mensen samen! Sporten is belangrijk voor de teamspirit, voor de gezondheid, om te leren communiceren en samen te werken. Vaak wordt sporten ingezet om er voor te zorgen dat kinderen een tijdsbesteding hebben na schooltijd en zo op het rechte pad blijven. Ook is sporten natuurlijk de manier om energie kwijt te raken.

In Accra, Ghana vind je veel verschillende mogelijkheden op het gebied van sportcoaching. Er wordt gewerkt met lokale teams, op scholen en op clubs. Dit om de sportieve vaardigheden van met name kinderen te vergroten. De leeftijden varieren; je krijgt te maken met jonge kinderen en met teams waarin zich volwassenen bevinden. Het is ook mogelijk om zelf als speler actief te zijn in een team van volwassenen.

Soms is het mogelijk om met één van de nationale teams te trainingen, een andere keer coach je de kinderen van de lokale gemeenschap.

 

De volgende sporten zijn beschikbaar:
 • Voetbal, Voetbal is de grootste passie van Ghana. Elk kind groeit op met voetbal waar en wanneer het maar kan. Daarom gebruiken ze voetbal als een hulpmiddel om het leven van kansarme kinderen te verbeteren en betere kansen te creëren in de gemeenschappen waarmee ze werken.Als voetbalvrijwilliger krijg je de kans om met enthousiaste coaches te werken om de volgende generatie te inspireren, nieuwe oefeningen te brengen om vaardigheden en techniek te ontwikkelen, voetbal leuk te maken en een veilige en ondersteunende omgeving voor de kinderen te bieden.
  De mogelijkheden zijn onder meer:
  – Een academie van elitespelers van 13-18 jaar in Accra,  van wie sommigen een studiebeurs in het buitenland krijgen
  – Het “Street to School Soccer Project” van U8 – U15
  – Voetbaltrainingen gegeven door de gekwalificeerde coaches op vijf scholen in Tema, inclusief Academy-lessen voor mensen met bijzonder talent
 • Hockey, deze sport wordt steeds populairder in Ghana. Het doel is om steeds meer mensen enthousiast te maken voor deze sport. Je houdt je bezig met zowel vrouwen als mannen teams. Mocht je zelf goed kunnen hockeyen, dan is er een mogelijkheid om samen met het Nationale Team te spelen
 • Netbal (volleybal). Netbal is nog steeds een sport in ontwikkeling in Ghana. De introductie van deze sport op scholen, hogescholen en universiteiten heeft geleid tot een enorme toename van de deelname van vrouwen aan deze sport en creëerde een pad voor geïnteresseerde vrijwilligers om impact te maken door hun coachingervaring.Er is hard  gewerkt om coaches in heel Accra op te leiden en Netbal te gebruiken als een hulpmiddel om meisjes te leren over seksuele gezondheidseducatie om veelvoorkomende problemen van tienerzwangerschappen, misbruik en schooluitval te voorkomen.Je werkt samen met lokale coaches om de kwaliteit van de coaching te verbeteren en om een ​​beter begrip te krijgen van alle aspecten van het spel, zodat honderden enthousiaste en gepassioneerde meisjes in de klokale gemeenschap kunnen spelen

 “When you educate a boy, you educate one individual, when you educate a girl you educate a nation” – Larry Summers

 • Basketbal
 • Rugby
 • Boxen
 • Tennis, je traint een aantal veelbelovende jonge spelers bij het National Tennis Court waarbij je natuurlijk je eigen vaardigheden kan laten zien

 

“Sport has the power to change the world. It speak to youth in a language they understand. Sport can create hope where once there was only despair”

 

Je zal je bezighouden met:
 • Warming ups
 • Balvaardigheid trainingen
 • Het spelen van wedstrijden
 • Het voorbereiden van trainingen
 • Het geven van trainingen

 

Combinatie met andere projecten

De verschillende projecten in Accra lopen in elkaar over. Zo zal je regelmatig betrokken worden bij sportactiviteiten en kan je ook betrokken worden bij activiteiten zoals paardrijden. Zo zie je veel van wat er speelt in Accra!

 

Algemeen

Alle projecten in Accra en omgeving in Ghana zijn er op gericht gezinnen en kinderen in een kwetsbare situatie te ondersteunen. Er wordt nauw samengewerkt met ziekenhuizen, scholen, overheidsdiensten en andere NGO’s. Veel van de projecten in Ghana hebben een overlap met elkaar. Werk je bij een sportproject, dan zal je ook scholen en kinderopvangcentra bezoeken.

Tijdens een Public Holiday ben je vrij. Klik hier voor de data in 2023.

 

Belangrijk!

Bij de projecten is kennisoverdracht een belangrijk aspect. Er wordt nauw samengewerkt met de lokale bevolking om zo samen te bepalen waar op dat moment behoefte aan is. De projecten vinden in Accra plaats. Projecten veranderen voortdurend, houd hier rekening mee en wees flexibel!

Het is mogelijk om in groepsverband (collega’s, mede-studenten, etc.) deel te nemen aan dit project. Deelname van 6 – 20 personen is in overleg. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden en een passend voorstel.

 

Public Holidays 2022

1 januari, 7 januari, 6 maart, 7 maart, 15, april, 18 april, 1 mei, 2 mei, 25 mei, 1 juli, 9 juli, 4 augustus, 21 september, 2 december, 21 december, 24 december, 25, 26 en 27 december 2022. Vaak is dit een vrije dag bij het project.

 

Waarom kiezen voor Ghana?
 • Als je voor Ghana kiest, dan kies je voor één van de veiligste en vriendelijkste landen van Afrika
 • Je verblijft  in een tropische omgeving in het centrum van Accra
 • Daarnaast werk je samen met internationale vrijwilligers van diverse leeftijden
 • Verblijf in een lodge met 24 uur security (dit is vrij uitzonderlijk voor vrijwilligerswerk in Ghana)
 • De uitermate vriendelijke bevolking
 • De verblijfplaats is aan zee (leuke restaurants en bars)
Locatie

Bij dit project verblijf je in Osu. Osu is en wijk van Accra, het ligt ongeveer 20 minuten rijden vanaf het vliegveld van Accra, de hoofdstad van Ghana. In de buurt vind je winkels, supermarkten, bars, een apotheek, etc.

 

Weer

Ghana ligt in West-Afrika, vlak boven de evenaar en aan de Golf van Guinee. Het klimaat is tropisch. In het zuiden is het vochtig en warm, gemiddeld 30°C. Richting het noorden wordt de invloed van de Sahel groter: het is daar warmer en droger. Het regenseizoen loopt van mei tot en met september. Ghana is geen extreem nat land. De luchtvochtigheid is het grootst in het zuidwesten, waar ook de meeste tropische begroeiing te vinden is. De beste reistijd is in de droge, maar warmste periode: november tot en met april.

 

Eisen

Het project is geschikt voor vrijwilligers vanaf 18 jaar. Er is geen maximum leeftijd. Wel dien je gezond en fit te zijn voor deelname aan een sportcoaching project.
Een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) is een vereiste. Deze VOG dienen wij voor aankomst bij het project in ons bezit te hebben en mag niet ouder zijn dan 6 maanden. Motivatie is zeer belangrijk bij dit project, het kan niet al vakantie gezien worden. Een flexibele instelling is ook zeker zeer gewenst. Belangrijk is natuurlijk dat je sportief bent en anderen weet te enthousiasmeren. Ben je goed in een specifieke sport, laat ons dit dan weten. Doorzettingsvermogen is ook een vereiste.

 

Flexibiliteit

Aan het werk gaan in Afrika als vrijwilliger kan een opwindend avontuur zijn maar soms ook een ontmoedigende onderneming. Wij beiden je de kans om werkervaring in Afrika op te doen, de mensen te leren kennen in een gestructureerd project waarbij op je veiligheid wordt gelet. Er is een projectcoördinator aanwezig die je de gehele periode zal begeleiden. Daarnaast is er bij aankomst een uitgebreide oriëntatietraining dit er voor zal zorgen dat je het meest haalt uit deze uitdaging.

Aanpassingsvermogen aan het lokale systeem is een vereiste. Er wordt nauw samengewerkt met plaatselijke hulpverleners en de lokale politieke systemen om er zorg voor de dragen dat je als vrijwilliger maximaal profijt hebt van je bijdrage, maar wees flexibel!

 

Sportcoaching project, Ghana, ©Akwaaba

lijntje lang

 Landeninformatie

 

Ghana

Ghana ligt in West-Afrika aan de Golf van Guinea, enkele graden ten noorden van de evenaar en bijna recht op de meridiaan van Greenwich. Het land grenst aan Burkina Faso, Ivoorkust en Togo. De hoofdstad is Accra. De oppervlakte bedraagt 238.573 vierkante kilometer. Ghana is daarmee ongeveer 7 keer zo groot als Nederland. Dit prachtige land wordt ook wel aangeduid als de ‘Gouden Kust”.

Vier van de vijf Ghanezen moet rondkomen van minder dan twee USD per dag. Het noorden is droger en armer dan het zuiden. Zo’n 35% van de mensen in Ghana heeft tekort aan voedsel. De officiële taal is Engels. Er zijn meer dan 45 inheemse talen.

Ghanezen zijn vrolijk, extravert, nuchter en gastvrij. Ze lachen veel en nemen de dag zoals hij komt. De bevolking maakt een reis naar Ghana tot een hoogtepunt. Het land is overwegend christelijk met een islamitisch noorden. Het Afrikaanse traditionele geloof is eveneens wijd verspreid. De godsdiensten leven tolerant naast elkaar. Er is en was geen Ebola in Ghana.

 

Accra

Accra is de hoofdstad van Ghana en ligt aan de Atlantische Oceaan. De stad heeft circa 2 miljoen inwoners (2010) en is de grootste stad van het land. Accra is het politiek en economisch centrum van Ghana. De belangrijkste producten zijn voedingsmiddelen, hout, multiplex, textiel, kleding en chemicaliën.

De oorspronkelijke bewoners van Accra zijn de Ga. Ga is ook de naam van twee omliggende districten; Ga East en Ga West. Het huidige Accra ontwikkelde zich tot een aanzienlijke plaats rond Britse en Nederlandse forten die daar in de zeventiende eeuw werden gebouwd. In 1877 werd Accra de hoofdstad van de Britse kolonie Gold Coast, als opvolger van de plaats Cape Coast.

Nadat een spoorweg naar de mijnen en het agrarische achterland was aangelegd, ontwikkelde Accra zich tot het economisch centrum van Ghana. In Accra bevinden zich het nationaal museum, de Ghanese academie voor kunsten en wetenschappen, het nationaal archief en de centrale bibliotheek. Vermeldenswaardig is kasteel Christiansborg, dat in de zeventiende eeuw door de Denen is gebouwd.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Ghana
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Accra

 

lijntje lang

 Praktische informatie

 

Ondersteuning

Ondersteuning en advies ontvang je van de lokale projectmanager tijdens je verblijf in Ghana en natuurlijk van TravelUnique. Vooraf ontvang je advies en informatie over je reis. Bij aankomst krijg je van het lokale team informatie over de huidige status van het project en alle informatie over je nieuwe leefomgeving. Je zal 24 uur per dag/7 dagen per week ondersteuning ontvangen van het plaatselijk projectteam. Bij aankomst krijg je een uitgebreide voorlichting over het project, de veiligheidsvoorschriften, etc. Een coordinator  is altijd aanpreekbaar.

 

Accommodatie

Vanaf januari 2022 worden alle vrijwilligers in de Brannic Lodge ontvangen. Het ligt op een fantastische locatie in een rustige buurt van Osu, een van de meest populaire buitenwijken van de stad. Het is op loopafstand van alle voorzieningen, restaurants, apotheken, supermarkten en binnen 20 minuten van alle Akwaaba-projecten.

Goed om te weten:

 • Er is 24 uur per dag een bewaker, maar er zal ’s nachts geen lid van het Akwaaba-personeel in de lodge slapen. Iemand van Akwaaba  is alleen overdag in de lodge aanwezig
 • De kosten van het project zijn niet langer inclusief lunch, het project is inclusief 2 maaltijden per dag – ontbijt en diner. Het Akwaaba team zal beschikbaar zijn om vrijwilligers te helpen bij het vinden van plaatsen om te lunchen of je kan de faciliteiten in de lodge gebruiken om eten voor jezelf en de overige vrijwilligers te  maken
 • Dit is een ideale locatie voor groepen van maximaal 25 personen als er geïnteresseerde groepen zijn die op zoeken naar vrijwilligerswerk
 • Het huis ligt op 20 minuten afstand van het vliegveld

De kamers deel je met andere vrijwilligers van dezelfde sekse. In de kamer bevinden zich stapelbedden en muskietennetten. In de lodge bevinden zich gedeelde toiletten en douches. Er is een ingerichte keuken en een gezamenlijke woonkamer. Ook is er airconditioning in iedere kamer.

Water is in Ghana zeer kostbaar,  snel douchen is dan ook noodzakelijk. Er is geen warm water, dit vanwege de hitte. Voor bedlinnen wordt gezorgd, wel dien je zelf handdoeken mee te nemen en een  slaapzak (voor op excursie). Je was dien je zelf te wassen. Er is WiFi, alleen zeer traag. Bij een internetcafé heb je beter internet. Voor je telefoon is het makkelijk een lokale SIM kaart te kopen De elektriciteit wil nog wel eens uitvallen, een zaklamp wordt aangeraden om die mee te nemen.

 

 

Maaltijden

Het ontbijt en avondeten worden voor je verzorgd in de lodge. Het eten is een combinatie van internationaal- en lokaal eten. Voor schoon drinkwater wordt gezorgd! Het eten in Ghana is simpel, vaak scherp en bestaat vaak uit fruit, brood, eieren, groeten, rijst en vlees. Ook vind je overal in Ghana pizza, pasta, sandwiches en chips. Melk en kaas zijn verkrijgbaar, maar is vaak zeer prijzig. Schoon drink water, koffie en thee zijn de hele dag verkrijgbaar. Er kan gevraagd worden mee te helpen bij het avondeten en het opruimen hierna. Er zijn ook leuke restaurants in de omgeving. De lunch die je zelf te verzorgen in de lodge of te halen in een lokale supermarkt of restaurant.

 

Hoe er te komen?

Je dient een vlucht naar Accra te boeken. Je kan zowel een rechtstreekse vlucht boeken (via KLM) als een vlucht met een overstap. De directe reistijd is 6,5 uur. We helpen je graag met het boeken van een vlucht. Het project ligt op ongeveer 20 minuten rijden vanaf het vliegveld.

 

Vrije tijd

Je bent aanwezig bij de projecten van maandag tot en met vrijdag. Je bent gemiddeld 5 uur per dag aan het werk. De avonden en weekenden zijn ter vrije besteding. De vrijwilligerscoordinator helpt je graag bij het boeken van excursies.

 

Taal

De voertaal in Ghana is Engels. Er zijn echter vele dialecten en 9 andere talen in het land; Akan, Ewe, Dagomba (Dagbani), Dangme, Dagaare, Ga, Nzema, Gonja, en Kasem. Akan heeft twee dialecten; Twi and Fante. In de regio waar het vrijwilligershuis zich bevindt wordt Ga en Twi gesproken. De meeste mensen spreken (goed) Engels. Ghana is een religieus land. Het christelijk- en moslim geloof wordt vaak gecombineerd met plaatselijke gebruiken en gewoonten. Je vindt er vele kerken die door de lokale bevolking op zondag worden bezocht. Je wordt geacht je niet al te bloot te kleden.

 

Visum

Je dient een visum voor Ghana te hebben. Vanaf 1 september 2015 dien je online een visum aan te vragen. Klik hier voor meer informatie. Je paspoort moet minstens zes maanden na de inreisdatum in Ghana nog geldig zijn en minimaal twee lege pagina’s bevatten. Houd er rekening mee dat het wel tot drie weken kan duren voordat je visum in huis is. Je kan kiezen voor een toeristenvisum (meest makkelijk) of een vrijwilligersvisum (met uitnodigingsbrief van TravelUnique).

 

Geld

De munteenheid van Ghana is de Cedi. Opgedeeld in honderd pesewa. Het geld komt in briefjes van één, vijf, tien, twintig en vijftig cedi en munten van één, vijf, tien, twintig en vijftig pesewa en één cedi. In Ghana is het makkelijk in de steden geld bij een automaat te pinnen, op het platteland is dit lastiger. De meeste automaten accepteren alleen een Visa kaart.

 

Tijdverschil

In Ghana is het één uur vroeger dan in Nederland gedurende onze winter. In onze zomer, is het in Ghana twee uur vroeger.

 

Vaccinaties

Er komt in Ghana malaria voor. Neem contact met je huisarts of plaatselijke GGD op voor malariat pillen. Hepatitis A en een vaccinatie voor DTP en BMR wordt aangeraden. Daarnaast is een Gele koorts vaccinatie verplicht. Bovendien hebben alle reizigers naar Ghana een cholera not indicated verklaring (of kortweg cholerastempel) nodig. Via www.thuisvaccinatie.nl vind je meer informatie.

 

Schoolvakanties

Tijdens de schoolvakanties kunnen projecten er anders uitzien. Er wordt dan geen les gegeven op de scholen maar zal er een aangepast programma worden gemaakt. Neem contact met ons op voor de juiste data van de schoolvakanties in Ghana in 2022.

 

sportcoaching project accra Ghana

Sportcoaching project, Ghana, ©Akwaaba

lijntje lang

Prijzen 2023

 

De prijzen worden weergegeven in Engelse ponden. Klik hier voor de juiste koers van de GBP. Je betaalt niet om deel te nemen aan het project maar voor je begeleiding, maaltijden en accommodatie.

2 weken: £ 850

3 weken: £ 1100

4 weken: £ 1350

5 weken: £ 1600

6 weken: £ 1850

7 weken: £ 2100

8 weken: £ 2350

Neem contact met ons op voor de prijzen vanaf 9 tot en met 12 weken. Bij TravelUnique betaal je geen boekingskosten, of administratie- of resereringskosten. Ook betaal je geen toeslag als je in het hoogseizoen vertrekt.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Transfer bij aankomst
 • Ondersteuning door lokale vertegenwoordigers, 24/7
 • Veilige accommodatie
 • Twee maaltijden per dag
Niet bij de prijs inbegrepen
 • Vlucht naar Ghana
 • Verzekeringen
 • Telefoongesprekken / internet kosten
 • Lunch
 • Excursies
 • Vervoer terug naar de luchthaven
 • Dagelijks vervoer naar de projecten
 • Frisdrank, alcoholische dranken en snacks
lijntje lang

Startdata 2023 en aankomsttijden 

 

Verblijf bij dit project is mogelijk van 2 tot en met 12 weken. De meeste vrijwilligers blijven 4 – 6 weken bij een project. Startdatum: dit project start op iedere zaterdag. De aankomstdag in Ghana is op zaterdag op Kotoka International Airport (ACC). In overleg is een andere dag als startdag ook mogelijk. Mocht je een dag eerder willen aankomen of een paar dagen langer willen blijven, dan kan dit. De extra kosten per dag bedragen GBP 35.

Mocht je het boekingsformulier willen gebruiken. Kies dan voor de 1e van de maand waarin je wenst te vertrekken. Wij nemen dan contact met je op om te overleggen welke aankomst- en vertrekdatum jou het beste uitkomt.

 

sportcoaching project, Accra, Ghana

Sportcoaching project, Ghana, ©Akwaaba

lijntje lang

Downloads

 

Wil je meer informatie over vrijwilligerswerk in Accra, Ghana? Klik dan hier

Meer informatie voor groepen groter dan 6 personen, klik hier

Klik hier voor de Facebook pagina van dit project

 

lijntje lang

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van dit project onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor meer informatie. Als je een project boekt ga je akkoord met onze Algemene Voorwaarden.

 

Overige projecten in Ghana

Klik hier voor alle mogelijkheden in Ghana

 

Fotogalerij

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner, Akwaaba Volunteers.