0346 - 833 209

Kenia Archieven | Travelunique
2
jun

Fikia Dada project, Kenia

Project: Fikia Dada Rescue Centre project, Limuru, Kenia

Deelname mogelijk: minimaal 2 weken, max. duur in overleg

Prijzen staan in de tekst vermeld

Projectcode: TU90/FD

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

Het project

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: Limuru, Kenia
 • Accommodatie: accommodatie of gastgezin
 • Project: community project / Girl Empowement project
 • Duur: 2 – 6  weken, langer mogelijk
 • Aantal vrijwilligers: maximaal 4
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: kleinschalig community project om jonge vrouwen en tienermeisjes een beter toekomst te geven
 • Update: het project is geopend, boeken is mogelijk!

 

Fikia Dada#ReachAGirl

 

Fikia Dada Rescue Centre

Fikia Dada is een “community” project opgezet door twee Keniaanse dames, Nila en Margaret.

De missie van Fikia Dada is het bevorderen van een veilige omgeving voor getraumatiseerde tienermeisjes om te genezen, te groeien en mondige vrouwen te worden die later de cirkel van armoede voor toekomstige generaties zullen doorbreken. De visie van Fikia Dada is om een ​​veilige, liefdevolle haven te bieden aan tienermeisjes evenals counseling en onderwijs. Dit biedt de meisjes  de kans om hun waardigheid te herstellen.

Met de hulp van Fikia Dada kunnen meisjes hun opleiding voltooien. Dit stelt hen in staat om een inkomen te verdienen en hun kinderen financieel te onderhouden.  Dit zal armoede uitroeien en het vermindert de cyclus van het hebben van meer kinderen dan ze financieel aan kunnen.

 

“I am proud to be a girl. I am beautiful. I am strong. I am confident.”

 

Hoe het allemaal begon…

Fikia Dada betekent “Bereik een meisje” in Kiswahili, de moedertaal in Kenia.
Fikia Dada is in 2015 opgericht door twee lokale vrijwilligers, Nila en Margaret. Ze begonnen met reizen tussen scholen in het hele land. De focus lag op voorlichting aan jonge meisjes. Dit was seksuele voorlichting en menstruele hygiëne. Dit is niet zeer gebruikelijk in de Keniaanse samenleving, het wordt beschouwd als taboe om hierover te spreken.Tijdens deze sessies werden hygiene kits uitgedeeld, met hierin een herbruikbaar maandverband, een maandverband voor eenmalig gebruik, een set ondergoed en een stuk zeep.

Door interactie met deze jonge meisjes en verschillende schoolhoofden, leerden ze dat velen het slachtoffer waren van extreme armoede, huiselijk geweld, verkrachting, gedwongen huwelijken en op jonge leeftijd FGM (vrouwelijke genitale verminking). Ook zijn er veel jonge meisjes zwanger en niet goed uitgerust om moeder op zo’n jonge leeftijd te worden. Wanneer een jong meisje zwanger is, wordt ze meestal weggejaagd door de familie en veroordeeld  door de samenleving. Ze moet dit allemaal alleen afhandelen. De meesten proberen thuis abortussen, sommigen nemen zelfs hun eigen leven. Als ze de zwangerschap tot een goed einde brengen, wordt de baby vaak in de steek gelaten en vervolgens als wees achtergelaten.
Een gevolg hiervan is dat het meisje de school verlaat en geen opleiding afrondt.

 

In december 2019 …

Gingen Margaret en Nila naar een plaatselijke basisschool voor een van hun sessies en de directeur benaderde ze en vroeg of ze nog iets konden doen om een meisje te helpen. Ze stelde hen voor aan een jong meisje dat 15 jaar oud was, net haar eindexamen had gedaan voor haar KCPE (Kenya Certificate of Primary Education) en 8,5 maand zwanger was. Ze leefde in extreme armoede in de Tea Village en had geen idee wat ze moest doen zodra de baby geboren zou zijn. Ze zochten overal voor een “Childrens Home” of een opvangcentrum voor dit jonge meisje en haar kind en tot hun verbazing lukte het niet iets te vinden voor zowel moeder als baby.

Op dat moment raakten ze in gesprek met Avril. Avril zamelde geld in, naaide en stuurde herbruikbare maandverband vanuit haar huis in Ierland naar Kenia.
Ze legden de situatie uit aan Avril die hielp bij het zoeken naar een huis en het helpen met betalen van de huur. Dit omdat ze dit meisje en haar baby op geen enkele manier op straat konden laten leven.

 

In januari 2020 …

Het ging allemaal heel snel. Fikia Dada breidde vervolgens uit naar het Fikia Dada Rescue Center.

Ze vonden een huis met 4 slaapkamers op een perceel van 1 hectare en dit jonge meisje trok hier in met haar pasgeboren baby.
Het duurde niet lang voordat ze weer werden benaderd met een andere zaak, en nog een. Binnen 3 maanden waren er 5 meisjes, 2 baby’s en 1 onderweg. De Fikia Dada familie groeide.

 

Maart 2020… 

In maart 2020 werd er begonnen met het planten van zaden om hun eigen groenten te kunnen verbouwen en vonden de meisjes hun plek in het huis.

Alleen waren er zorgen over de financiën. Zou er genoeg geld binnenkomen om de groeiende Fikia Dada familie te ondersteunen?  Oud-vrijwilligers werden gevraag te helpen bij fondsenwerving. Britt, “prattrat” op instagram, liet alles vallen en vloog naar Kenia om te helpen waar ze kon. Ze was van plan  om slechts 6 weken te blijven, maar ze bleef uiteindelijk een jaar in Kenia!

 

2021 – Carla en Leslie

Carla en Leslie zijn oud-vrijwilligers van TravelUnique. In 2019 namen ze beide deel aan een project in Kenia. Hier kwamen ze in contact met Nila. Ze besloten verschillende keren terug te keren naar Kenia. Ze werden een vraagbaak en sponsor van Fikia Dada. Zoals eerder genoemd, een stichting die zich inzet voor de opvang van Keniaanse meisjes van veertien tot twintig jaar. Meisjes die zwanger zijn of pas bevallen, meisjes die weggehaald of weggevlucht zijn uit hun thuis, omdat ze dreigden uitgehuwelijkt te worden, te worden verkracht of besneden.

Volgens Carla en Lelsie: “heftige verhalen.  Maar het is heel bijzonder dat er een kleine organisatie is, die wordt gerund door locals, die hun eigen volk een betere en veilige toekomst wil geven. Vooral de Female Gender Mutilation, het besnijden van meisjes verdient extra aandacht, ook hier in Nederland. Daar willen we ons voor inzetten.”

 

2021

Tijdens de Covid-19-pandemie hebben ze te maken gehad met grote strijd om overeind te blijven. Elke dag is een leerdag en ze zijn trots op de groei en vastberadenheid om dit te laten werken.

Ze hebben een aantal mooie epische dingen in het eerste jaar van hun bestaan bereikt en ze zouden niet in staat zijn om verder te gaan zonder de steun van onze familie, vrienden, oud-vrijwilligers, mentoren, donateurs en sponsors.

 

Taken van de vrijwilliger
 • De bewoners van het huis zijn de tienermeisjes. Ze zijn zwanger of hebben al een baby. De meisjes doen het huishouden, de moestuin, verzorgen zichzelf en hun baby’s. Hierbij kun je als vrijwilliger elke dag helpen
 • Neem deel aan de wekelijkse kookles van Freddy of help mee met het naaien van kleding of maandverband
 • Bezoek samen met de meisje de dokter tijdens de zwangerschap
 • Ga mee naar het consultatiebureau met de jonge moeders en hun baby
 • Bezoek scholen samen met Nila en Marggie. Hier geef je voorlichting over anticonceptie en menstruele hygiene en ook sexuele voorlichting
 • Met wat geluk kun je mee naar een bevalling van een bewoonster
 • Daarna zijn ze in hun kraamtijd terug in Fikia Dada, als vrijwilligster help je de meisjes tijdens hun kraamtijd
 • Het begeleiden van de jonge moeder en haar baby, denk aan voeding en hygiene
 • Een bezoek aan de markt in Limuru
 • Praten en luisteren naar de verhalen de meisjes, belangrijk is om je niet betweterig op te stellen en respect en waardering te hebben voor hun cultuur
 • Help de meisjes te ontwikkelen op hun manier, je vliegt met hun mee, zij niet met jou. Samen ideeën of ervaringen uitwisselen is voor beiden leerzaam
Tienerzwangerschappen

Waarom zijn er in Kenia zoveel tienerzwangerschappen? Dit heeft een aantal redenen:

 

 • Armoede. Armoede zet meisjes aan tot activiteiten die hen blootstellen aan seksuele uitbuiting en seks hebben in ruil voor geld en voedsel.
  In dergelijke situaties zijn jonge meisjes niet in staat om over veilige seks te onderhandelen of krijgen ze onvoldoende voorlichting over seksuele gezondheid, waardoor ze het risico lopen op zwangerschap, seksueel overdraagbare aandoeningen, waaronder hiv, en geweld zoals verkrachting
 • Gebrek aan seksuele voorlichting / middelen.
  Seksuele voorlichting maakt geen deel uit van het leerplan in Kenia en wordt als cultureel en religieus gevoelig beschouwd.
  Het belangrijkste argument was dat het verstrekken van dergelijke informatie aan Keniaanse jongeren die naar school gaan, hetzelfde is als het geven van een vergunning voor seksuele activiteiten. Onderzoek wijst dit argument echter af
 • Vroege huwelijken.
  Tienerzwangerschappen en vroege huwelijken gaan hand in hand.
  In bepaalde culturen wordt het nog steeds beoefend. Meisjes vanaf 10 jaar worden uitgehuwelijkt in ruil voor vee.
  Meisjes die tot een kindhuwelijk worden gedwongen, worden vaak al tijdens hun puberteit zwanger, waardoor het risico op complicaties tijdens de zwangerschap of bevalling toeneemt
Vrijwilliger bij Fikia Dada

 

 

Het mooie aan deelnemen aan dit project is dat je zelf kan bepalen hoe lang je deelneemt aan het project. Minimale termijn is 2 weken de meeste vrijwilligers blijven max 12 weken (in verband met een visum). Maar mocht je langer willen blijven dan is dit mogelijk.

Je gaat veel nieuwe dingen ervaren en zien, dus we raden je aan om even de tijd te nemen om na te denken over alle dingen die je ziet en ervaart. Het project werkt samen met Mzuka Tours & Travel die betaalbare reizen en safari’s aanbiedt voor de vrijwilligers van dit project om het prachtige Kenia te ervaren. Ze bieden vervoer, dagtochten, overnachtingen en wekelijkse safari’s aan. Deze jongens zijn familie, ze zijn betrouwbaar! Neem altijd contact met ze op voordat je boekt of iemand in het land betaalt.

 

Samenvatting werkzaamheden bij dit project

Activiteiten waarbij je betrokken kan worden zijn:

 • Voorlichting op scholen
 • Ondersteuning van tienermoeders
 • Meewerken in de moestuin en met de kippen
 • Interactie met de jonge meisjes
 • Ook wordt er gewerkt vanuit Fikia Dada naar terugplaatsing naar de thuissituatie en wordt er contact gehouden met het thuisfront van de jonge moeders
Sustainability/duurzaamheid

Bij Fikia Dada is duurzaamheid en belangrijk onderwerp. Dat betekent dat ze “quick-fix-feel-good” oplossingen vermijden.
Alle projecten zijn ter ondersteuning van de lokale gemeenschap. Voorbeelden van duurzaamheid zijn:

 

 • De Shamba; dit is een gebied met gecultiveerde grond; een stuk land, een kleine zelfvoorzienende boerderij voor het verbouwen van gewassen.
  In de Shamba telen ze momenteel aardappelen, maïs, bonen, wortelen, lente-uitjes, prei, boerenkool, spinazie, kool, courgette en een verscheidenheid aan wilde Afrikaanse groenten
 • Er is ook een kleine kruidentuin met koriander, rozemarijn en munt. Ze begonnen dit project met de hulp van donaties van zaailingen en off-cuts uit de lokale gemeenschap. Iedereen is erbij betrokken, ook de meisjes die worden opgevangen. Iedereen helpt mee bij het planten, wieden, water geven en het oogsten van de gewassen. Dit project zorgt ervoor dat ze  zelfvoorzienend zijn op het gebied van voedsel
 • Het scharrelkippenhok. Er is een vrije uitloop kippenhok waar ze 200 kippen houden. Hierdoor kan men dagelijkse eieren eten (eieren eten in Kenia wordt als een luxe beschouwd!). Ze verkopen de eieren ook aan de lokale gemeenschap. Het hok vereist veel schoonmaak. Ze werken om beurten aan het beheer van de “Kufunga Kuku”

Naast de bovenstaande projecten willen ze graag bij dit project geiten en een koe aanschaffen. Ook het hebben van een kas staat hoog op het verlanglijstje.

Het grootste langetermijndoel, de grote droom en meest duurzame project zou zijn om ons eigen stuk grond te bezitten geen huur te hoeven betalen.
Op dit moment zit er weinig ruimte in de capaciteit van het centrum en is er beperkte ruimte. Met een eigen perceel in eigendom kunnen meer meisjes en hun baby’s worden gered. Ook zou er meer ruimte zijn voor een groter shamba en een groter kippenproject. Ze zouden de vrijheid hebben om zo zelfvoorzienend mogelijk te worden.

 

5 redenen om voor dit project in Kenia te kiezen:
 1. Je bent werkzaam op een plek waar een beetje extra aandacht en liefde  altijd welkom is
 2. Als tienermeisjes, zwangerschappen en baby’s, je aanspreken, kun je hier veel liefde kwijt en krijgen
 3. Als je het leuk vindt om te leven zoals men in Kenia doet, dan lift je hierop mee bij dit project. Basic en zonder luxe maar met moedige stoere positieve opgewekte meiden en hun baby’s
 4. Er is de mogelijkheid om een beetje Swahili te leren en meer over de cultuur in Kenia te weten te komen
 5. De ontdekking van het prachtige landschap en wildleven van Kenia

 

Locatie

Het project is gevestigd in Limuru, een klein uurtje rijden van Nairobi, Kenia. Kenia ligt op de evenaar aan Afrika’s oostkust.

 

Weer

Kenia ligt in Oost-Afrika aan de Indische Oceaan. Er heerst een tropisch klimaat. Aan de kust is het erg vochtig, vooral in januari en februari. De lange regenperiode duurt van maart tot begin juni, het korte regenseizoen van oktober tot eind november. Het gehele jaar door is het warm, met temperaturen tussen de 27°C en 33°C. In het westen is het bergachtig. Het is er uiteraard koeler, maar ook natter. Op Mount Kenya ligt eeuwige sneeuw. De woestijnachtige gebieden in het noordoosten zijn het droogst. De beste tijd om door Kenia te reizen is van juni tot oktober: het is dan relatief koel en droog.

 

Eisen

De minimum leeftijd voor dit project in Kenia is 18 jaar. De maximum leeftijd is afhankelijk van de gezondheid van de vrijwilliger. Voor ieder project van TravelUnique is een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) een vereiste. Belangrijk is dat je de Engelse taal goed beheerst.

Een Social worker, verpleegkundige, PABO (student) kunnen hier zeker hun skills kwijt. Maar eigenlijk kan iedereen die begaan is met deze doelgroep hier zijn energie kwijt. Oudere vrijwilligers die gewoon moeder zijn, zijn ook hier welkom. Belangrijk is om te luisteren en mee te gaan in hun leven en niet onze manier van leven aan hun op te dringen.

 

Flexibiliteit

Aan het werk gaan in Afrika kan een opwindend avontuur zijn maar soms ook een ontmoedigende onderneming. Wij bieden je de kans om werkervaring in Afrika op te doen, de mensen te leren kennen in een gestructureerd project waarbij op je veiligheid wordt gelet. Er is een projectcoördinator aanwezig die je de gehele periode zal begeleiden. Daarnaast is er bij aankomst een uitgebreide oriëntatietraining dit er voor zal zorgen dat je het meest haalt uit deze uitdaging. Aanpassingsvermogen aan het lokale systeem is een vereiste. Er wordt nauw samengewerkt met plaatselijke hulpverleners en de lokale politieke systemen om er zorg voor de dragen dat een vrijwilliger maximaal profijt heeft van zijn of haar bijdrage.

Houdt er rekening mee dat projecten kunnen veranderen, dat behoefte van lokale gemeenschappen veranderen en dat projecten hierop aangepast worden. Soms wordt de hulp van vrijwilligers overbodig of wordt er een nieuw project opgestart, wees dus flexibel.

 

Fikia Dada Rescue project, ©Leslie Lensen en Carla de Block

 

Landeninformatie

 

Kenia

Kenia ligt in het oosten van Afrika aan de Indische Oceaan en wordt in de andere richtingen begrensd door Oeganda, Sudan, Ethiopië, Somalië en Tanzania. De totale oppervlakte van het land bedraagt 582.646 km2 waarmee het bijna 17 keer zo groot is als Nederland. Kenia is sinds 1963 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. De hoofdstad van Kenia is Nairobi. Een andere populaire plaats in Kenia is Mombassa.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Kenia

lijntje lang

Praktische informatie

 

Oriëntatie

Na aankoms is er voor de vrijwilligers een oriëntatieprogramma. Dit wordt gegeven door de lokale projectcoördinator en hij of zij zal je de ins-and-outs vertellen van het project.

Het dorp Limuru (klein uur vanuit Nairobi) is een middelgroot dorp met een paar supermarkten waar je alles kunt kopen zoals toiletartikelen, etc.  maar ook van alles om te eten /snoepen/ snacken. 
Er zijn vele  restaurantjes, veelal met hetzelfde op het menu, frieten, vlees en kip. 
Tanuri echter heeft een uitgebreide en gevarieerde kaart, van Afrikaans tot soep, spaghetti en sandwiches en dat is een unicum hier. De lokale markt is heel gezellig en groot met veel verse groenten en fruit, de markt is iedere woensdag en zaterdag.

 

Ondersteuning

Gedurende je verblijf heb je de hulp van Margaret of Nila. Een van de dames  is 24 beschikbaar om je te helpen met problemen en/of vragen. Voor vertrek ontvang je alle benodigde informatie van TravelUnique.

 

Accommodatie

Je kan er voor kiezen om bij een gastgezin te verblijven of er wordt een accommodatie voor je geboekt net buiten Limuru in de thee velden. Afhankelijk van je keuze betaal je voor je verblijf in Kenia. Het gastgezin wordt voor je geregeld vanuit het project. Door het gastgezin worden de maaltijden gekookt, je kamer zal worden schoongemaakt en je was wordt gedaan.  Wil je in een hotel verblijven dan verblijf je in hotel Manga Corner. Het Manga Hotel is een prima Afrikaans hotel, voor vrijwilligers die nooit eerder in Afrika zijn geweest is het even wennen, maar echt prima !  Er is een leuke bar op de eerste verdieping met live voetbal en alcohol. Beneden is er dagelijks ontbijt. De receptie is super vriendelijk en behulpzaam. Je ontvangt iedere dag schone handdoeken en lakens en natuurlijk wordt de kamer schoongemaakt.

 

Maaltijden

Je krijgt drie maaltijden per dag.

 

Hoe er te komen?

Boek een ticket naar Jomo Kenyatta International Airport in Nairobi, Kenia. We helpen je graag bij het boeken van een ticket. Op het vliegveld word je opgewacht door een medewerker van het project die je naar het vrijwilligershuis uzal brengen.

 

Visum

Vanaf 1 september 2015 kun je je visum alleen nog maar online aanvragen voor vertrek. Het is dan niet meer mogelijk om bij aankomst een visum aan te schaffen. Op de speciale website van de Keniaanse regering moet je je eerst registeren om daarna in te loggen en het visum aan te vragen en te betalen. Klik hier om je te registeren. Ook is het mogelijk je visum door e-visums.nl te laten regelen. Klik hier voor meer informatie.

 

Kenia, Fikia Dada

Fikia Dada Rescue project, ©FDRP

lijntje lang

Prijzen 2022

 

Let op! Onderstaande prijzen staan vermeld in USD. Klik hier voor de juiste koers.

2 weken: $ 850

3 weken: $ 1275

4 weken: $ 1700

5 weken: $ 2125

6 weken: $ 2550

Bij dit project betaal je een registratiefee van $ 225. Je betaalt geen toeslag als je vertrekt in het hoogseizoen. Wil je de prijs weten van een periode langer dan 6 weken neem dan contact met ons op.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Transfer vanaf Nairobi International Airport
 • Oriëntatie programma
 • Accommodatie
 • Drie maaltijden per dag
 • Ondersteuning door Nila en Margaret
Niet bij de prijs inbegrepen
 • Vliegticket naar Nairobi
 • Email, internet- en telefoonkosten
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Visumkosten
 • Verzekeringen
 • Drank (limonade)
Excursies (niet bij de prijs inbegrepen)

Kenia biedt prachtige safari mogelijkheden. Ook is het leuk Nairobi te ontdekken. De projectcoördinator ter plaatse helpt je graag bij het boeken.Hele leuke uitstapjes in het weekend waaronder een echte aanrader; wandeling met ex-streetkids uit Nairobi https://nai-nami.com/

 • Bezoek aan de tea-village met Nila
 • Shoppen in een Mall in Nairobi
 • Lekker eten bij Java’s in Nairobi
 • Masai market in Nairobi
 • Lake Naivasha

lijntje lang

Startdata 2022 en aankomsttijden

 

Verblijf bij dit onderwijs project is mogelijk van 2 tot en met 12 weken. En indien gewenst kan dit ook langer.

Het project start in overleg. Neem contact met ons op als je wilt deelnemen aan dit project en we stemmen samen met jou en het project je start- en einddatum af. Mocht je het boekingsformulier willen gebruiken. Vul dan de 1e van de maand in dat je wenst te starten. We nemen dan contact met je op om de juiste data door te spreken.

 

lijntje lang

Downloads

Carla en Leslie kunnen je heel veel meer, uit eigen ervaring, over dit project vertellen. Je kan contact met ze opnemen. Ook stonden ze met een mooi artikel in de krant. Download hier het artikel

Klik hier voor de Facebook pagina van het project

 

Fikia Dada Rescue project, ©FDRP

lijntje lang

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van dit project nze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor meer informatie. Als je een project boekt ga je akkoord met onze Algemene Voorwaarden.

 

Overige projecten in Kenia
 • Masai Mara Big Cat en Wildlife onderzoek project. Klik hier voor het project
Vergelijkbare projecten
 • Girl Impact project, Livingstone, Zambia. Klik hier voor het project

 

Fotogalerij

 

Bovenstaande foto’s zijn van Carla de Block. Mocht je meer foto’s wensen van de accommodatie of van het project in Limuru, Kenia, neem dan contact met ons op.

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner Fikia Dada (FDRP) en Carla de Block en Leslie Lensen.

 

11
mei

Big Cat Research project, Kenia

Project: Big Cat research en natuurbehoud project, Maasai Mara, Kenia

Deelname mogelijk: minimaal 2 weken en maximaal 12 weken, dit project is gesloten vanaf half december / begin januari

Prijzen staan in de tekst vermeld

Logo AI new

Projectcode: TU36/MARA

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

Het project

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: Maasai Mara, Kenia
 • Accommodatie: accommodatie in een authentiek safari kamp
 • Type project: Big Cat wildlife research project
 • Duur: 2 – 12 weken
 • Aantal vrijwilligers: maximaal 16
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: project in een top safari gebied
 • Update: dit project is geopend!
 • Klik hier voor het reisadvies naar Kenia

 

Algemene informatie Big Cat project, Maasai Mara, Kenia

Maasai Mara is waarschijnlijk één van de mooiste safari bestemmingen in Afrika, vooral bekend om de jaarlijkse migratie van de gnoes en zebra’s. Dit wordt ook wel ’the greatest wildlife show on earth’ genoemd. Dit gebied heeft enorm veel wildleven en je vindt er een aantal bedreigde diersoorten. Maasai Mara bevindt zich in het zuidwesten van Kenia en beslaat zo’n 1700 km2 en het grenst aan de Serengeti-vlakte. De oorspronkelijke bewoners van dit gebied is de Maasai bevolking.

De Maasai slaagden erin om, ondanks de groeiende moderne civilisatie, hun eeuwenoude tradities te bewaren. Door verschillende oorzaken, zoals de afname van weidegrond voor hun vee en droogte, staat deze traditionele leefwijze sterk onder druk. De totale populatie van de Maasai werd in 2009 geschat op 1.455.000. Ruim de helft hiervan leeft in Kenia.

 

Wildleven in Kenia

Het wildleven verminderd razendsnel in Kenia, met name door het conflict tussen mens en dier. De grote migratie, de grootste migratie van dieren ter wereld, is indrukwekkend. Het betreft hier zo’n 1,3 miljoen wildebeesten, 200.000 zebra’s en honderdduizenden gazellen. Helaas is dit aantal dieren de laatste 30 jaar sterk gedaald. Dit heeft te maken met de toename van de bevolking, de jacht en de uitbreiding van landbouwgrond.

Ook het aantal katachtigen (Big Cats) hebben hun territorium zien slinken. Dit dwingt ze tot jacht op vee, waardoor ze steeds meer in contact komen met de lokale bevolking. Door data te verzamelen over hun verplaatsingen kan men een plan maken hoe de lokale bevolking te beschermen tegen het wildleven.

Bij dit Big Cat project ondersteun je de lokale onderzoekers in het Mara Naboisha Conservacy wat grenst aan het Maasai Mara National Reserve. Als vrijwilliger word je betrokken bij verschillende onderzoeksactiviteiten. Ook word je betrokken bij de Koiyaki Guiding School waar je helpt bij het trainen van de jonge Maaasai bevolking om zo safari gids te worden. Ook zal je betrokken worden bij lessen op het gebied van natuurbehoud op de lokale Maasai scholen.

 

Het Maasai Mara Big Cat project

Het project bevindt zich in het hart van de Mara Naboisho Conservancy bij de Koiyaki Guidings School. Dit is het centrum van het Maasai Mara ecosysteem, ten noorden van het National Reserve, dit is in één van de belangrijkste wildlife gebieden in Kenia. Dit gebied is onderdeel van een groot natuurgebied, waaronder het Maasai Mara National Reserve. In dit gebied is het mogelijk voor het wild om zich te verplaatsen over grote afstanden. De Mara Naboisho Conservancy (20.000 hectare) is opgericht in april 2010.

Ongeveer 500 Maasai landeigenaren hebben hun land ondergebracht in dit grote gebied om zo te zorgen voor natuurbehoud. Hier tegenover staat een maandelijks inkomen van duurzame toerisme organisaties. Bij het Big Cat project krijg je zowel met natuurbehoud- als met community projecten te maken. Je zal met de verschillende delen van het project meedraaien, waarbij soms de nadruk op een bepaald aspect kan wijzigen.

 

Taken bij dit Big Cat project:

 

1. ‘Big Cat’ monitoren

De Mara Naboisho Conservancy heeft een gezonde populatie van de drie Afrikaanse katachtigen: de leeuw, de luipaard en de cheetah. Deze drie diersoorten worden gevolgd om op deze manier betere beslissingen te kunnen nemen op het gebied van natuurbehoud.

Op dit moment ligt de nadruk op de luipaard. Dit omdat de luipaard eigenlijk nooit onderwerp van onderzoek is geweest in deze regio. Luipaarden zijn een belangrijk onderdeel voor het succes van natuurbehoud, omdat ze onderdeel zijn van de ‘Big Five’ en een grote aantrekkingskracht uitoefenen op toeristen (die eigenlijk door hun aanwezigheid het natuurbehoud financieel ondersteunen). Hoe meer je als vrijwilliger over deze dieren kan ontdekken, des te groter de kans op succesvol natuurbehoud.

 

2. Olifanten onderzoek

Dit onderdeel wordt uitgevoerd samen met de organisatie Elephant Voices. Het doel is een groep mensen samen te stellen die hun kennis van de olifant in het Maasai Mara ecosysteem delen. De Mara Naboisho Conservancy is één van de belangrijkste schuilplaatsen van de Mara olifanten. Je bent als vrijwilliger verantwoordelijk voor het maken van ID foto’s van de olifanten, zodat je ze individueel leert kennen. Daarnaast observeer je de dieren en natuur je gegevens over de grootte en samenstelling van de groep. Door je werk help je mee meer kennis te vergaren over de olifanten en deze informatie kan worden gebruikt voor natuurbehoud doeleinden.

 

3. Het tellen van wild (game count) en overige natuurbehoud activiteiten

Er is ook een grote vraag naar data over de aanwezige dieren in het gebied. Om hier meer inzicht in te krijgen worden de dieren geteld. Met behulp van een ervaren team, neem je deel aan het verkrijgen van data om zo inzicht te krijgen in het effect van natuurbehoud activiteiten. De overige natuurbehoud werkzaamheden bestaan uit: het verwijderen van onkruid, het prepareren van wegen, erosie controle, etc.

Natuurbehoud initiatieven hebben alleen zin als ook de lokale bevolking wordt betrokken bij natuurbehoud. Bijna bij elkaar natuurbehoud vind je een ‘community project’. Dit om de lokale bevoking te betrekken bij natuurbehoud en het belang hiervan uit te leggen.

 

4. Conservation werkzaamheden

Vrijwilligers spelen een belangrijke rol in natuurbehoud werkzaamheden. Bijvoorbeeld het verwijderen van onkruid, het identificeren van nieuwe plantensoorten, erosie controle en monitoren van het wildleven.

 

5. Koiyaki Guiding school

85% van de gidsen in de Maasai Mara komen niet uit deze regio. Slechts een handvol lokale bewoners profiteren van de toerisme industrie. Dit komt doordat ze vaak een slechte opleiding hebben. Het Koiyaki project is een initiatief die er voor zorgt dat het gidsen ook een beroep is voor de Maasai stam. Want dit gebied is eigenlijk hun ‘achtertuin’. De school en Eagle View Camp is eigendom van de Koiyaki Community en staat onder toezicht van de Basecamp Foundation.

 

De doelen van de Koiyaki Guiding School en Camp zijn:
 • Natuurbehoud in het Maasai Mara gebied
 • Lokale bewoners voorzien van vaardigheden om deel te nemen aan natuurbehoud en wildlife management
 • De faciliteiten van de Koiyaki Guiding School te verbeteren (bijvoorbeeld de keuken, het bouwen van slaapzalen, etc.)
 • Proberen het mens-dier conflict te beheersen
 • Er zorg voordragen dat de lokale gemeenschap financieel profiteert van het toerisme in het gebied
 • Studenten hebben ook de mogelijkheid om te werken in verschillende sectoren binnnen het toerisme in het Maaasai Mara gebied (dus niet alleen werken als gids)

Gedurende de perioden waarin de lessen plaats vinden zal je als vrijwilliger wekelijks met de studenten werken. Vrijwilligers presenteren bepaalde onderwerpen, zoals ‘hoe om te gaan met klanten’, communicatie, etc. Belangrijk om te melden is dat de school gesloten is tijdens de vakanties en Public Holidays. Hier voor in de plaats kom dan Big Cat monitoring.

 

Olesere Primary School

De Olesere Primary School bevindt zich buiten het gebied in Olesere Village. Er zijn ongeveer 400 studenten van kleuterschool leeftijd tot 12 jaar. De school zelf is erg ‘basic’ en er zijn weinig faciliteiten. De school heeft 8 klaslokalen en een kleuterschool.

Tijdens schooltijden zal je als vrijwilliger wekelijks betrokken worden bij een natuurbehoud clubje. Een groep geselecteerde studenten help je bij het verbeteren van hun Engels en je probeert ze enthousiast te maken voor natuurbehoud. Deze leerlingen zullen wat ze leren door middel van workshops weer aan andere leerlingen leren. Tijdens de vakantie zal je niet deelnemen aan dit onderdeel van het project.

Neem contact meet ons op alsje wenst deel te nemen aan het community gedeelte (school en guiding school) van dit project, het is niet mogelijk om hier het hele jaar door aan deel te nemen. Wij laten je graag de juiste dat weten.

 

10 redenen om het Maasai Mara natuurbehoud- en research project in Kenia te kiezen:
 1. Je verblijft op een top safari locatie, het Masai Mara natuurreservaat
 2. Je brengt tijd door met leeuwen, luipaarden, olifanten en je leert een hoop over de ecologie door middel van onderzoeken en het monitoren van wild
 3. Samen met ervaren gids verzamel je data, vooral in de periode juli – oktober is dit door de migratie van dieren zeer interessant
 4. Je leert van de Maasai gidsen meer over het leven in de bush
 5. Werk samen met de studenten om zo professioneel gids te worden
 6. Leer de Maasai meer over natuurbehoud in hun leefomgeving en het belang van natuurbehoud
 7. Help mee de Maasai school verder te ontwikkelen
 8. Spreek een beetje Swahilli (en Maasai) en leer meer over de cultuur
 9. Ontdek het landschap en wildleven
 10. Maak nieuwe vrienden voor het leven

 

Een dag uit het leven van een vrijwilliger…

Dit geeft een idee wat je kan verwachten als vrijwilliger bij het Maasai Mara project. Het kan zijn dat er veranderingen zijn aangebracht aan het project, dit om tegemoet te komen aan de wensen van de lokale gemeenschap. Activiteiten zijn afhankelijk van het schema van de Koiyaki Guiding School en de Basecamp Foundation.

De ochtenden worden begonnen met een ontbijt gevolgd door een ochtendactiviteit. Dit kan zijn lessen aan studenten van de Koiyaki Guiding School, het tellen van wild, natuurbehoud activiteiten of community werk. In de middag lunch je samen en na de lunch is er een middag activiteit zoals werken aan de faciliteiten van de school, het verwerken van data in de computer, etc. Het avondeten is met de vrijwilligers samen.

In de weekenden ben je vrij en kan je  deelnemen aan excursies die worden aangeboden vanuit het project. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om heerlijk te relaxen.

 

Locatie

Dit project bevindt zich in het hart van het Maasai Mara ecosysteem in Kenia. Kenia ligt op de evenaar aan Afrika’s oostkust.

 

Weer

Kenia ligt in Oost-Afrika aan de Indische Oceaan. Er heerst een tropisch klimaat. Aan de kust is het erg vochtig, vooral in januari en februari. De lange regenperiode duurt van maart tot begin juni, het korte regenseizoen van oktober tot eind november. Het gehele jaar door is het warm, met temperaturen tussen de 27°C en 33°C. In het westen is het bergachtig. Het is er uiteraard koeler, maar ook natter. Op Mount Kenya ligt eeuwige sneeuw. De woestijnachtige gebieden in het noordoosten zijn het droogst. De beste tijd om door Kenia te reizen is van juni tot oktober: het is dan relatief koel en droog.

 

Eisen

De minimum leeftijd voor dit project is 18 jaar. De maximum leeftijd is afhankelijk van de gezondheid van de vrijwilliger. Voor ieder project van TravelUnique is een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) een vereiste. Belangrijk is dat je de Engelse taal (redelijk) goed beheerst. Er is geen ervaring vereist, wel een voorliefde voor natuurbehoud. Ook dien je zelfstandig en flexibel te zijn. Deelname is mogelijk van 2 -12 weken.

 

African Impact

Bij aankomst bij je vrijwilligersproject word je door African Impact gevraagd de ‘Terms and Conditions & Code of Conduct’ te lezen en te ondertekenen. Je tekent o.a. voor de volgende zaken:

 • Dat African Impact niet verantwoordelijk is voor ongevallen, kwijt geraakte spullen, ziekten, etc.
 • Je zelf verantwoordelijk bent voor een geldig paspoort, visum, etc.
 • Als je voortijdig het project verlaat je geen recht hebt op een terugbetaling van je geld
 • Dat je je houdt aan de Gedragsregels (Code of Conduct)

Wil je voor aanvang van je project de regels ontvangen, neem dan contact met ons op.

 

Flexibiliteit

Aan het werk gaan in Afrika kan een opwindend avontuur zijn maar soms ook een ontmoedigende onderneming. Wij beiden je de kans om werkervaring in Afrika op te doen, de mensen te leren kennen in een gestructureerd project waarbij op je veiligheid wordt gelet. Er is een projectcoördinator aanwezig die je de gehele periode zal begeleiden. Daarnaast is er bij aankomst een uitgebreide oriëntatietraining dit er voor zal zorgen dat je het meest haalt uit deze uitdaging. Aanpassingsvermogen aan het lokale systeem is een vereiste. Er wordt nauw samengewerkt met plaatselijke hulpverleners en de lokale politieke systemen om er zorg voor de dragen dat een vrijwilliger maximaal profijt heeft van zijn of haar bijdrage.

Houdt er rekening mee dat projecten kunnen veranderen, dat behoefte van lokale gemeenschappen veranderen en dat projecten hierop aangepast worden. Soms wordt de hulp van vrijwilligers overbodig of wordt er een nieuw project opgestart, wees dus flexibel.

masai mara big cat project, Kenia

Maasai Mara Big Cat project, Kenia, ©AI

lijntje lang

Landeninformatie

 

Kenia

Kenia ligt in het oosten van Afrika aan de Indische Oceaan en wordt in de andere richtingen begrensd door Oeganda, Sudan, Ethiopië, Somalië en Tanzania. De totale oppervlakte van het land bedraagt 582.646 km2 waarmee het bijna 17 keer zo groot is als Nederland. Kenia is sinds 1963 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. De hoofdstad van Kenia is Nairobi. Een andere populaire plaats in Kenia is Mombassa.

 

Masai Mara

De Masai Mara is een natuurreservaat in het zuidwesten van Kenia. Het is 1700 km² groot en het grenst aan de Serengeti-vlakte. Een grote attractie voor toeristen is de massale seizoenstrek van de gnoes en de zebra’s.

Binnen het park is een uitgebreid net van onverharde wegen die in de droge tijd door alle soorten auto’s te berijden zijn. In de regentijd zijn de wegen zelfs voor een vierwielaangedreven auto moeilijk begaanbaar. In de Masai Mara zijn verschillende mogelijkheden tot overnachten, van kampeerterreinen tot luxe lodges. Masai Mara ligt op 1500 tot 2100 meter hoogte.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Kenia
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Masai Mara

lijntje lang

Praktische informatie

 

Oriëntatie

Na aankomst is er voor alle vrijwilligers een oriëntatieprogramma. Dit wordt gegeven door de lokale projectcoördinator en hij of zij zal je de ins-and-outs vertellen van het project. Het oriëntatie programma bestaat uit:

 • Introductie van het gebied waarin je woont en werkzaam bent
 • Het bezoeken van de gebieden waar je werkzaam zal zijn
 • Tijd om al je vragen te stellen
 • Je rol en verantwoordelijkheid als vrijwilliger
Ondersteuning

Gedurende je verblijf heb je de hulp van een ervaren coördinator. Hij of zij is 24 beschikbaar om je te helpen met problemen en/of vragen. Voor vertrek ontvang je alle benodigde informatie van TravelUnique.

 

Accommodatie

Je verblijft bij dit Masai Mara project midden in het Masai Mara reservaat. Je zal slapen in tenten met bedden (met vrijwilligers van dezelfde sekse deel je een tent) bij de Koiyaki Guiding School, in het hart van de bush in Kenia. Eten doe je buiten, er is dan ook een buitenkeuken. Er zullen muskietennetten en handdoeken aanwezig zijn. De kamers worden dagelijks schoongemaakt en je was zal wekelijks worden gedaan. Er is heet water vanaf eind van de middag tot begin van de avond om een douche te nemen. Omdat je in de bush verblijft kan je niet zo maar op stap gaan, bij je wandeling zal je worden begeleid door een gids.

 

Maaltijden

Je krijgt drie maaltijden per dag. Het ontbijt zal zijn na een vroege rit door de bush. Lunch en avondeten zijn volwaardige maaltijden en worden voor je klaargemaakt. Mocht je de hele dag onderweg zijn dan krijg je een lunchpakket mee. Laat ons voor vertrek weten als er speciale dieet wensen of allergieën zijn.

 

Hoe er te komen?

Boek een ticket naar Jomo Kenyatta International Airport in Nairobi, Kenia. Hier word je opgewacht door iemand van het lokale African Impact team. We helpen je graag bij het boeken van een ticket. Vanaf de luchthaven is het ongeveer 5 uur rijden naar het project.

 

Visum

Vanaf 1 september 2015 kun je je visum alleen nog maar elektronisch aanvragen voor vertrek. Het is dan niet meer mogelijk om bij aankomst een visum aan te schaffen. Op de speciale website van de Keniaanse regering moet je je eerst registeren om daarna in te loggen en het visum aan te vragen en te betalen. Klik hier om je te registeren.  Ook is het mogelijk je visum door e-visums.nl te laten regelen. Klik hier voor meer informatie.

 

Excursies

Bij dit project is het mogelijk om allerlei excursies te boeken, zoals:

 • Het beklimmen van Mount Kilimanjaro
 • Safari in het Mara Noibosho
 • Tour naar Diani Beach
 • Bezoek aan Watama Beach

Neem contact met ons op om de brochures van deze excursies te ontvangen.

Masai Mara Big Cat project, Kenia

Maasai Mara Big Cat project, Kenia, ©AI

lijntje lang

Prijzen 2022

 

2 weken: € 2395

3 weken: € 2845

4 weken: € 3095

5 weken: € 3445

6 weken: € 3795

8 weken: € 4495

10 weken: € 5195

12 weken: € 5895

Je betaalt bij TravelUnique geen boekings- of administratie of reserveringskosten en geen toeslag als je vertrekt in het hoogseizoen.

Let op! Bij het verblijf van een oneven aantal weken dienen er privé transportkosten betaald te worden van USD 200 (per rit, bij meerdere vrijwilligers kunnen de kosten worden gedeeld). Aangeraden wordt een even aantal weken bij dit project te verblijven of vooraf bij ons te informeren naar het aantal vrijwilligers waarmee de kosten gedeeld kunnen worden.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Transfer
 • Oriëntatie programma
 • Dagelijks transport
 • Accommodatie
 • Drie maaltijden per dag
 • Ondersteuning door een projectcoördinator 24/7
Niet bij de prijs inbegrepen
 • Vliegticket
 • Email, internet- en telefoonkosten
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Visumkosten
 • Verzekeringen
 • (Fris)drank
 • Maaltijden in de weekenden
 • Was service
Excursies (niet bij de prijs inbegrepen)

Kenia biedt prachtige safari mogelijkheden voor in de weekenden. De projectcoördinator ter plaatse helpt je graag bij het boeken.

 

lijntje lang

Startdata 2022 & 2023 en aankomsttijden

 

Verblijf bij het Big Cat project is mogelijk van 2 tot en met 12 weken.
Hierna kan indien gewenst een ander project van Travelunique geboekt worden, in een ander land.

Aankomst is op zondag, de dag voordat het project op maandag start. Neem contact met ons voor het boeken van een juist ticket.

Startdata 2022

3 januari 10 januari, 24 januari, 7 februari, 21 februari, 7 maart, 21 maart, 4 april, 18 april, 2 mei, 16 mei, 30 mei, 13 juni, 11 juli, 25 juli, 8  augustus, 22 augustus, 5 september, 19 september, 3 oktober, 17 oktober, 31 oktober, 14 november, 28 november en 5 december 2022.

 

Startdata 2023

9 januari, 23 januari, 6 februari, 20 februari, 6 maart, 20 maart, 3 april, 17 april, 1 mei, 15 mei, 29 mei, 12 juni, 26 juni, 10 juli, 24 juli, 7 augustus, 21 augustus, 4 september, 18 september, 2 oktober, 16 oktober, 30 oktober, 13 november, 27 november en 4 december 2023.

 

Masai Mara Big Cat project, Kenia

Maasai Mara Big Cat project, Kenia, ©AI

lijntje lang

Downloads

Download hier de Engelstalige brochure

Klik hier voor de Facebook pagina van dit project

 

lijntje lang

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van het Big Cat project onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor meer informatie. Als je een project boekt ga je akkoord met onze Algemene Voorwaarden.

 

Overige projecten in Kenia
 • Gezondheidszorg- en community project, Limuru, Kenia. Klik hier voor het project
Vergelijkbare projecten
 • Askari natuurbehoud project, Zuid-Afrika. Klik hier voor het project
 • Wildlife Act natuurbehoud project, Zuid-Afrika. Klik hier voor het project
 • Amakhala natuurbehoud project, Port Elizabeth, Zuid-Afrika. Klik hier voor het project

 

Fotogalerij

 

AI medisch project Kenia-4Moshi medical-4

AI Mara-3AI Mara-2

AI Mara-1AI Masai mara-5

 

Mocht je meer foto’s wensen van de accommodatie of van het project, neem dan contact met ons op.

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner African Impact (AI).

 

10
mei

Gezondheidszorgproject, Kenia

Project: Gezondheidszorg project, Limuru, Kenia

Deelname mogelijk: minimaal 2 weken en maximaal 8 weken

Prijzen staan in de tekst vermeld

Logo AI new

Projectcode: TU55/KEM

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

Het project

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: Limuru, Kenia
 • Accommodatie: vrijwilligers accommodatie
 • Project: gezondheidszorg-, community en ziekenhuis project
 • Duur: 2 – 8 weken
 • Aantal vrijwilligers: maximaal 4
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: project voor afgestudeerde (of in opleiding) artsen en verpleegkundigen
 • Update: dit project is geopend!
Algemene informatie, Limuru, Kenia

De bevolking van Kenia heeft zwaar te leiden onder HIV/AIDS, armoede en werkeloosheid. Kenia staat dan ook bekend als één van de armste landen in Afrika. Ook de gezondheidszorg heeft een enorm tekort aan middelen en mankracht. Er zijn daarom heel veel mogelijkheden in dit land om als vrijwilliger te ondersteunen bij deze problemen.

Dit kan zijn op scholen, bij kinderopvangcentra en in de gezondheidszorg in en rond Limuru. Sinds juni 200 wordt er samengewerkt met drie ‘public health centers’, waar je als vrijwilliger je kennis en vaardigheden kan delen. Je medische achtergrond bepaalt bij welk health center of ziekenhuis je komt te werken. Om vooraf een planning te kunnen maken zal je worden gevraagd je diploma en je ervaring aan ons door te geven,

 

De onderdelen van het project:

 

1. PCEA Kikuyu Mission Hospital

Dit is een groot algemeen ziekenhuis dat zorg biedt aan de plaatselijke gemeenschap ongeacht of men het kan betalen of niet. Het ziekenhuis is overvol met patiënten en doctoren zien zo’n 350 patiënten per dag. Dit maakt het tot een omgeving voor vrijwilligers waar veel te leren valt over de gezondheidszorg in Kenia. Het ziekenhuis staat vooral bekend om de gespecialiseerde oog unit. Als vrijwilliger is er de mogelijkheid om op verschillende afdelingen werkzaam te zijn zoals de afdeling verloskunde, de HIV en diabetes kliniek, de Eerste Hulp, de afdeling chirurgie, etc.

 

2. Karuri Hospital (alleen voor afgestudeerde artsen/verpleegkundigen)

Karuri is een klein staatsziekenhuis met een ambulante afdeling, een tandheelkunde afdeling en een verloskunde afdeling. De afdeling verloskunde bestaat uit een kraamafdeling, een afdeling familie planning en een moeder en kind kliniek en een prenatale kliniek. Er is ook een klein laboratorium. Als vrijwilliger bij deze kliniek kan je een hoop leren over de lokale gezondheidszorg. Daarnaast is er de mogelijkheid workshops te verzorgen voor de staf en patiënten.

 

3. Kihara Hospital

Kihara Hospital is een ziekenhuis dat de Kiambaa Sub County bedient. Het ziekenhuis heeft verschillende afdelingen waaronder een HIV testcentrum, een unit voor familie planning, een TB testcentrum, een tandheelkunde afdeling, een afdeling fysiotherapie, etc. Er is ook een grote verloskamer, waar ongeveer 150 geboorten per maand plaatsvinden. Afhankelijk van je ervaring kan je assisteren, onder supervisie van de lokale arts, op verschillende afdelingen.

 

4. Public Health Centres

Als vrijwilliger kan je op verschillende afdelingen werkzaam zijn zoals: het laboratorium, de afdeling verloskunde, de kinderafdeling, de afdeling voor HIV en TB patiënten., orthopedie, de apotheek of op de administratie. Er zijn meer dan voldoende mogelijkheden ervaring op te doen, kennis te delen en te leren werken met vaak onvoldoende middelen. Werken in Afrika zal absoluut een eyeopener zijn.

 

Community- en onderwijs mogelijkheden in Limuru:

 

1. Health Club

Het zal niet lang duren totdat je opmerkt hoe slecht de infrastructuur is in Limuru en ook hoe slecht de voorzieningen zijn in de gemeenschappen waar de scholen zich bevinden. Het afval wordt niet opgehaald, er zijn geen sanitaire voorzieningen en zijn weinig mogelijkheden voor hygiëne. Kinderen wordt niet geleerd goed voor zichzelf te zorgen en hun omgeving schoon te houden.

Het doel van de ‘Health Club’ is dit te veranderen door de nadruk te leggen op verantwoording nemen voor je eigen leefomgeving. Daarnaast wordt er de nadruk op persoonlijke hygiëne gelegd. Dit gebeurt door middel van het geven van workshops.

 

2. Kinderopvang en kleuterscholen in Limuru

Er zijn meer dan een miljoen weeskinderen in Kenia, hoofdzakelijk door de gevolgen van AIDS. Van deze kinderen krijgt slechts 5% hulp. Het is daarom belangrijk kinderopvangcentra zo veel mogelijk te ondersteunen. Er zijn diverse kinderopvangcentra waarmee samen wordt gewerkt. De kinderen hebben allemaal een verschillende achtergrond, maar hebben vaak te maken gehad met HIV/AIDS, armoede, misbruik en ziekte. Veel kinderen hebben hierdoor een achterstand ontwikkeld. De kinderen zijn in de leeftijd van 4 – 15 jaar.

Activiteiten waarbij je betrokken kan worden zijn:

 • Meehelpen als klassen assistent(e) onder supervisie van de lokale staf
 • Meehelpen de gebouwen op te knappen om zo een betere omgeving voor de kinderen te creëren, dit kan zijn door bijvoorbeeld het schilderen van de muren
 • Algemene werkzaamheden zoals koken voor de kinderen, het organiseren van sportactiviteiten  en het spelen met kinderen
 • Het assisteren van de lokale staf in de kinderopvangcentra
 • Het knutselen met de kinderen, etc.

De kinderen hebben een hoop energie en willen graag met je voetballen of basketballen.

Belangrijk om te melden is dat dit project in Limuru geen ‘kindertehuis’ project is. Het is dan ook niet mogelijk te knuffelen met de kinderen. De lokale verzorgers zijn het vaste aanspreekpunt, vrijwilligers zijn ter ondersteuning.

 

3. Old Folk’s Home

Veel bejaardentehuizen in Kenia beschikken over maar weinig middelen. Vaak is er ook geen familieleden die naar de bewoners omkijken. Vrijwilligers helpen mee activiteiten voor deze groep mensen te organiseren, 2 keer per week in de middag.

 

Vakantie 2022

Omdat er gewerkt wordt binnen de lokale gemeenschap zijn vakanties en Public Holidays van effect op de projecten; lokale partners zijn vrij en kinderen hebben vakantie. Hierdoor zal de structuur van het programma afwijken gedurende de vakanties.

Public Holidays zijn er op: 1 januari, 20 maart, 2 april, 4 april, 5 april, 1 mei,9 mei, 14 mei, 1 juni, 21 juni, 20 juli, 22 september, 10 oktober, 11 oktober, 20 oktober,  12 & 13 december, 21 december, 24 & 25 & 26 december en 31 december 2022. Dit een vrije dag bij het project.

 

8 redenen om het gezondheidszorg project in Limuru, Kenia te kiezen:
 1. Deel je kennis en ervaring met de lokale staf in ziekenhuizen en klinieken
 2. Leer meer of de Keniaanse gezondheidszorg, waarbij je werk met beperkte middelen
 3. Ondersteun de lokale staf door het assisteren bij taken, waardoor er efficiënter kan worden gewerkt
 4. Doe ervaring op door samen te werken met lokale artsen
 5. Werk op verschillende kinderopvangcentra en scholen in de omgeving
 6. Assisteer bij het onderwijs aan kinderen
 7. Je leert een beetje Swahilli en leert meer over de cultuur in Kenia
 8. Ontdek het prachtige landschap en wildleven van Kenia

 

Een dag uit het leven van een vrijwilliger…

Natuurlijk is niet iedere dag hetzelfde, maar zo kan een dag bij het project eruit zien:

07.30 uur: opstaan en ontbijt

08.00 uur: vertrek vanaf Brackenhurst naar een ziekenhuis, de rit duurt ongeveer 20-40 minuten

09.00 uur: start van de werkzaamheden in de kliniek of in het ziekenhuis

12.30 uur: lunchtijd, je eet je meegebrachte lunchpakket

13.00 uur – 15.30 uur: werkzaamheden bij bijvoorbeeld de ‘Health Club’ of op een plaatselijke lagere school

15.30 uur: eind van de werkdag en terugkeer naar het vrijwilligershuis

Avonden: avondeten. Je avonden zijn ter vrije besteding, met eventueel een bezoek aan The Limuru Country Club

Eén middag is gereserveerd voor een bezoek aan een weeshuis, of aan het bejaardentehuis of voor het geven van een workshop

Vrijdag (middag)

Op vrijdagochtend wordt er gewerkt in de kliniek. De vrijdagmiddag is vrij.

Zaterdag & zondag

Dit zijn je vrije dagen. Je kan er voor kiezen om deel te nemen aan excursies in de omgeving of om bij te komen van werkzaamheden. De lokale project coördinator helpt je graag bij het regelen van een excursie of activiteit. Je kan bijvoorbeeld een safari in de Maasai Mara boeken of Nairobi ontdekken.

 

Locatie

Het project is gevestigd in een Limuru, Kenia, in de Keniaanse hooglanden. Limuru bevindt zich ongeveer 30 kilometer ten noorden van de hoofdstad Nairobi. Kenia ligt op de evenaar aan Afrika’s oostkust. Het is een stad in centraal Kenia, ongeveer 50 km ten noordwesten van Nairobi. Momenteel  zijn er ongeveer 5000 inwoners woonachtig in Limuru. De plaats ligt op een hoogte van ongeveer 2250 meter en is bekend om zijn 100 jaar oude thee productie. Limuru is de geboorteplaats van de beroemde Keniaanse schrijver, Ngũgĩ wa Thiong’o.

 

Weer

Kenia ligt in Oost-Afrika aan de Indische Oceaan. Er heerst een tropisch klimaat. Aan de kust is het erg vochtig, vooral in januari en februari. De lange regenperiode duurt van maart tot begin juni, het korte regenseizoen van oktober tot eind november. Het gehele jaar door is het warm, met temperaturen tussen de 27°C en 33°C. In het westen is het bergachtig. Het is er uiteraard koeler, maar ook natter. Op Mount Kenya ligt eeuwige sneeuw. De woestijnachtige gebieden in het noordoosten zijn het droogst. De beste tijd om door Kenia te reizen is van juni tot oktober: het is dan relatief koel en droog.

 

Eisen

De minimum leeftijd voor dit project is 18 jaar. De maximum leeftijd is afhankelijk van de gezondheid van de vrijwilliger. Voor ieder project van TravelUnique is een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) een vereiste. Belangrijk is dat je de Engelse taal goed beheerst. Bij dit project is alleen voor studenten geneeskunde of studenten verpleegkunde. Of voor afgestudeerde artsen en verpleegkundigen. Er wordt een passend project voor je gemaakt. Hiervoor hebben we voor vertrek nodig:

 • Een Engelstalig CV
 • Kopieën van je diploma of certificaten

 

African Impact

Bij aankomst bij je vrijwilligersproject word je door African Impact gevraagd de ‘Terms and Conditions & Code of Conduct’ te lezen en te ondertekenen. Je tekent o.a. voor de volgende zaken:

 • Dat African Impact niet verantwoordelijk is voor ongevallen, kwijt geraakte spullen, ziekten, etc.
 • Je zelf verantwoordelijk bent voor een geldig paspoort, visum, etc.
 • Als je voortijdig het project verlaat je geen recht hebt op een terugbetaling van je geld
 • Dat je je houdt aan de Gedragsregels (Code of Conduct)

Wil je voor aanvang van je project de regels ontvangen, neem dan contact met ons op.

 

Flexibiliteit

Aan het werk gaan in Afrika kan een opwindend avontuur zijn maar soms ook een ontmoedigende onderneming. Wij beiden je de kans om werkervaring in Afrika op te doen, de mensen te leren kennen in een gestructureerd project waarbij op je veiligheid wordt gelet. Er is een projectcoördinator aanwezig die je de gehele periode zal begeleiden. Daarnaast is er bij aankomst een uitgebreide oriëntatietraining dit er voor zal zorgen dat je het meest haalt uit deze uitdaging. Aanpassingsvermogen aan het lokale systeem is een vereiste. Er wordt nauw samengewerkt met plaatselijke hulpverleners en de lokale politieke systemen om er zorg voor de dragen dat een vrijwilliger maximaal profijt heeft van zijn of haar bijdrage.

Houdt er rekening mee dat projecten kunnen veranderen, dat behoefte van lokale gemeenschappen veranderen en dat projecten hierop aangepast worden. Soms wordt de hulp van vrijwilligers overbodig of wordt er een nieuw project opgestart, wees dus flexibel.

AI medisch project Limuru Kenia

Gezondheidszorg project, Kenia, ©AI

lijntje lang

Landeninformatie

 

Kenia

Kenia ligt in het oosten van Afrika aan de Indische Oceaan en wordt in de andere richtingen begrensd door Oeganda, Sudan, Ethiopië, Somalië en Tanzania. De totale oppervlakte van het land bedraagt 582.646 km2 waarmee het bijna 17 keer zo groot is als Nederland. Kenia is sinds 1963 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. De hoofdstad van Kenia is Nairobi. Een andere populaire plaats in Kenia is Mombassa.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Kenia

lijntje lang

Praktische informatie

 

Oriëntatie

Na aankomst in Limuru is er voor alle vrijwilligers een oriëntatieprogramma. Dit wordt gegeven door de lokale projectcoördinator en hij of zij zal je de ins-and-outs vertellen van het project. Het oriëntatie programma bestaat uit:

 • Introductie Brackenhurst en de directe omgeving
 • Informatie over de projecten
 • Kennismaking met de staf en vrijwilligerscoördinator
 • Relevante informatie over ziekten waarmee je in aanraking kan komen zoals HIV/AIDS, TB, malaria, etc.
 • Tijd om al je vragen te stellen
 • Je rol en verantwoordelijkheid als vrijwilliger
Ondersteuning

Gedurende je verblijf heb je de hulp van een ervaren coördinator. Hij of zij is 24 beschikbaar om je te helpen met problemen en/of vragen. Voor vertrek ontvang je alle benodigde informatie van TravelUnique.

 

Accommodatie

Je zal verblijven in een ‘basic’ cottage op het terrein van het Brackenhurst International Conference Centre. Een cottage in een prachtige omgeving! Als vrijwilliger deel je een kamer met vrijwilligers van dezelfde sekse. Op het terrein is het mogelijk om te volleyballen, te tennissen, etc. De cottage heeft stromend water, warme douches en toiletten. Als vrijwilliger help je om de beurt mee met de afwas, het opmaken van de bedden en kleine schoonmaak klusjes. Er is een schoonmaker voor de grotere schoonmaak.

Belangrijk om te melden is dat Brackenhurst een christelijk centrum is. In de cultuur is alcohol taboe, dit is dan ook niet toegestaan op het terrein. Er is ook een aparte ‘rookafdeling’ in het vrijwilligershuis. Roken op het terrein is niet toegestaan. Houd hier rekening bij het boeken van het project, dat je in Limuru je waarschijnlijk meer dient aan te passen dan bij een ander project.

 

Maaltijden

Je krijgt drie maaltijden per dag. Het ontbijt maak je zelf klaar en bestaat uit eieren, toast, fruit, thee en koffie. Lunch en het avondeten worden voor je klaargemaakt. en bestaat uit lokaal en internationaal eten. Weekenden zijn prima geschikt om de omgeving te verkennen en buitens huis te eten. Laat ons voor vertrek weten als er speciale dieet wensen of allergieën zijn.

 

Hoe er te komen?

Boek een ticket naar Jomo Kenyatta International Airport in Nairobi, Kenia. We helpen je graag bij het boeken van een ticket. Op het vliegveld word je opgewacht door een medewerker van African Impact die je naar het vrijwilligershuis in Limuru zal brengen.

 

Visum

Vanaf 1 september 2015 kun je je visum alleen nog maar online aanvragen voor vertrek. Het is dan niet meer mogelijk om bij aankomst een visum aan te schaffen. Op de speciale website van de Keniaanse regering moet je je eerst registeren om daarna in te loggen en het visum aan te vragen en te betalen. Klik hier om je te registeren.  Ook is het mogelijk je visum door e-visums.nl te laten regelen. Klik hier voor meer informatie.

 

AI medisch project limuru Kenia-2

Gezondheidszorg project, Kenia, ©AI

lijntje lang

Prijzen 2022

 

2 weken: € 1345

3 weken: € 1595

4 weken: € 1845

5 weken: € 2095

6 weken: € 2345

7 weken: € 2595

8 weken: € 2845

Je betaalt bij TravelUnique geen boekings-, administratie of reserveringskosten en geen toeslag als je vertrekt in het hoogseizoen.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Transfer vanaf Nairobi International Airport naar Limuru
 • Oriëntatie programma
 • Dagelijks transport van- en naar het project
 • Verblijf in het vrijwilligershuis
 • Drie maaltijden per dag (niet in het weekend)
 • Onbeperkt thee, koffie en sappen
 • Ondersteuning door een projectcoördinator
Niet bij de prijs inbegrepen
 • Vliegticket naar Nairobi
 • Email, internet- en telefoonkosten
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Visumkosten
 • Verzekeringen
 • Drank (limonade)
 • Maaltijden in de weekenden
 • Was service
Excursies (niet bij de prijs inbegrepen)

Kenia biedt prachtige safarie mogelijkheden. Ook is het leuk Nairobi te ontdekken. Er zijn veel excursies mogelijk vanuit Moshi. De project coördinator ter plaatse helpt je graag bij het boeken.

 

lijntje lang

Startdata 2022 & 2023 en aankomsttijden

 

Verblijf mogelijk van 2 tot en met 8 weken bij dit project.

Hierna kan indien gewenst een ander project van Travelunique geboekt worden in een ander land. Het project start iedere maandag. Maandag is ook de aankomst- en vertrekdag bij het project.

Het project sluit op maandag 19 december en opent weer op 4 januari 2023. Het sluit in 2023 dan weer op 18 december.

 

AI medisch project Kenia-3

Gezondheidszorg project, Kenia, ©AI

lijntje lang

Downloads

 

Wil je de Engelstalige brochure over het project in Limuru, Kenia ontvangen? Neem dan contact met ons op

 

lijntje lang

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van dit project in Limuru onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor meer informatie. Als je een project boekt ga je akkoord met onze Algemene Voorwaarden.

 

Overige projecten in Kenia
 • Maasai Mara Big Cat en Wildlife onderzoek project. Klik hier voor het project
Vergelijkbare projecten
 • Medisch project in Gweru, Zimbabwe. Klik hier voor het project

 

Fotogalerij

 

AI medisch project Kenia-4Moshi medical-1

Moshi medical-4moshi medical-3

 Moshi medical-2Moshi-6

 

Mocht je meer foto’s wensen van de accommodatie of van het project in Limuru, Kenia, neem dan contact met ons op.

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner African Impact (AI).