0346 - 833 209

Kenia Archieven | Travelunique
2
jun

Fikia Dada project, Kenia

Project: Fikia Dada Rescue Centre project, Limuru, Kenia

Deelname mogelijk: minimaal 2 weken, max. duur in overleg

Prijzen staan in de tekst vermeld

Projectcode: TU90/FD

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

Het project

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: Limuru, Kenia
 • Accommodatie: accommodatie of gastgezin
 • Project: community project / Girl Empowement project
 • Duur: 2 – 6  weken, langer mogelijk
 • Aantal vrijwilligers: maximaal 4
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: kleinschalig community project om jonge vrouwen en tienermeisjes een beter toekomst te geven

 

Fikia Dada#ReachAGirl

 

Fikia Dada Rescue Centre

Fikia Dada is een “community” project opgezet door twee Keniaanse dames, Nila en Margaret.

De missie van Fikia Dada is het bevorderen van een veilige omgeving voor getraumatiseerde tienermeisjes om te genezen, te groeien en mondige vrouwen te worden die later de cirkel van armoede voor toekomstige generaties zullen doorbreken. De visie van Fikia Dada is om een ​​veilige, liefdevolle haven te bieden aan tienermeisjes evenals counseling en onderwijs. Dit biedt de meisjes  de kans om hun waardigheid te herstellen.

Met de hulp van Fikia Dada kunnen meisjes hun opleiding voltooien. Dit stelt hen in staat om een inkomen te verdienen en hun kinderen financieel te onderhouden.  Dit zal armoede uitroeien en het vermindert de cyclus van het hebben van meer kinderen dan ze financieel aan kunnen.

 

“I am proud to be a girl. I am beautiful. I am strong. I am confident.”

 

Hoe het allemaal begon…

Fikia Dada betekent “Bereik een meisje” in Kiswahili, de moedertaal in Kenia.
Fikia Dada is in 2015 opgericht door twee lokale vrijwilligers, Nila en Margaret. Ze begonnen met reizen tussen scholen in het hele land. De focus lag op voorlichting aan jonge meisjes. Dit was seksuele voorlichting en menstruele hygiëne. Dit is niet zeer gebruikelijk in de Keniaanse samenleving, het wordt beschouwd als taboe om hierover te spreken.Tijdens deze sessies werden hygiene kits uitgedeeld, met hierin een herbruikbaar maandverband, een maandverband voor eenmalig gebruik, een set ondergoed en een stuk zeep.

Door interactie met deze jonge meisjes en verschillende schoolhoofden, leerden ze dat velen het slachtoffer waren van extreme armoede, huiselijk geweld, verkrachting, gedwongen huwelijken en op jonge leeftijd FGM (vrouwelijke genitale verminking). Ook zijn er veel jonge meisjes zwanger en niet goed uitgerust om moeder op zo’n jonge leeftijd te worden. Wanneer een jong meisje zwanger is, wordt ze meestal weggejaagd door de familie en veroordeeld  door de samenleving. Ze moet dit allemaal alleen afhandelen. De meesten proberen thuis abortussen, sommigen nemen zelfs hun eigen leven. Als ze de zwangerschap tot een goed einde brengen, wordt de baby vaak in de steek gelaten en vervolgens als wees achtergelaten.
Een gevolg hiervan is dat het meisje de school verlaat en geen opleiding afrondt.

 

In december 2019 …

Gingen Margaret en Nila naar een plaatselijke basisschool voor een van hun sessies en de directeur benaderde ze en vroeg of ze nog iets konden doen om een meisje te helpen. Ze stelde hen voor aan een jong meisje dat 15 jaar oud was, net haar eindexamen had gedaan voor haar KCPE (Kenya Certificate of Primary Education) en 8,5 maand zwanger was. Ze leefde in extreme armoede in de Tea Village en had geen idee wat ze moest doen zodra de baby geboren zou zijn. Ze zochten overal voor een “Childrens Home” of een opvangcentrum voor dit jonge meisje en haar kind en tot hun verbazing lukte het niet iets te vinden voor zowel moeder als baby.

Op dat moment raakten ze in gesprek met Avril. Avril zamelde geld in, naaide en stuurde herbruikbare maandverband vanuit haar huis in Ierland naar Kenia.
Ze legden de situatie uit aan Avril die hielp bij het zoeken naar een huis en het helpen met betalen van de huur. Dit omdat ze dit meisje en haar baby op geen enkele manier op straat konden laten leven.

 

In januari 2020 …

Het ging allemaal heel snel. Fikia Dada breidde vervolgens uit naar het Fikia Dada Rescue Center.

Ze vonden een huis met 4 slaapkamers op een perceel van 1 hectare en dit jonge meisje trok hier in met haar pasgeboren baby.
Het duurde niet lang voordat ze weer werden benaderd met een andere zaak, en nog een. Binnen 3 maanden waren er 5 meisjes, 2 baby’s en 1 onderweg. De Fikia Dada familie groeide.

 

Maart 2020… 

In maart 2020 werd er begonnen met het planten van zaden om hun eigen groenten te kunnen verbouwen en vonden de meisjes hun plek in het huis.

Alleen waren er zorgen over de financiën. Zou er genoeg geld binnenkomen om de groeiende Fikia Dada familie te ondersteunen?  Oud-vrijwilligers werden gevraag te helpen bij fondsenwerving. Britt, “prattrat” op instagram, liet alles vallen en vloog naar Kenia om te helpen waar ze kon. Ze was van plan  om slechts 6 weken te blijven, maar ze bleef uiteindelijk een jaar in Kenia!

 

2021 – Carla en Leslie

Carla en Leslie zijn oud-vrijwilligers van TravelUnique. In 2019 namen ze beide deel aan een project in Kenia. Hier kwamen ze in contact met Nila. Ze besloten verschillende keren terug te keren naar Kenia. Ze werden een vraagbaak en sponsor van Fikia Dada. Zoals eerder genoemd, een stichting die zich inzet voor de opvang van Keniaanse meisjes van veertien tot twintig jaar. Meisjes die zwanger zijn of pas bevallen, meisjes die weggehaald of weggevlucht zijn uit hun thuis, omdat ze dreigden uitgehuwelijkt te worden, te worden verkracht of besneden.

Volgens Carla en Lelsie: “heftige verhalen.  Maar het is heel bijzonder dat er een kleine organisatie is, die wordt gerund door locals, die hun eigen volk een betere en veilige toekomst wil geven. Vooral de Female Gender Mutilation, het besnijden van meisjes verdient extra aandacht, ook hier in Nederland. Daar willen we ons voor inzetten.”

 

2021

Tijdens de Covid-19-pandemie hebben ze te maken gehad met grote strijd om overeind te blijven. Elke dag is een leerdag en ze zijn trots op de groei en vastberadenheid om dit te laten werken.

Ze hebben een aantal mooie epische dingen in het eerste jaar van hun bestaan bereikt en ze zouden niet in staat zijn om verder te gaan zonder de steun van onze familie, vrienden, oud-vrijwilligers, mentoren, donateurs en sponsors.

 

Taken van de vrijwilliger
 • De bewoners van het huis zijn de tienermeisjes. Ze zijn zwanger of hebben al een baby. De meisjes doen het huishouden, de moestuin, verzorgen zichzelf en hun baby’s. Hierbij kun je als vrijwilliger elke dag helpen
 • Neem deel aan de wekelijkse kookles van Freddy of help mee met het naaien van kleding of maandverband
 • Bezoek samen met de meisje de dokter tijdens de zwangerschap
 • Ga mee naar het consultatiebureau met de jonge moeders en hun baby
 • Bezoek scholen samen met Nila en Marggie. Hier geef je voorlichting over anticonceptie en menstruele hygiene en ook sexuele voorlichting
 • Met wat geluk kun je mee naar een bevalling van een bewoonster
 • Daarna zijn ze in hun kraamtijd terug in Fikia Dada, als vrijwilligster help je de meisjes tijdens hun kraamtijd
 • Het begeleiden van de jonge moeder en haar baby, denk aan voeding en hygiene
 • Een bezoek aan de markt in Limuru
 • Praten en luisteren naar de verhalen de meisjes, belangrijk is om je niet betweterig op te stellen en respect en waardering te hebben voor hun cultuur
 • Help de meisjes te ontwikkelen op hun manier, je vliegt met hun mee, zij niet met jou. Samen ideeën of ervaringen uitwisselen is voor beiden leerzaam
Tienerzwangerschappen

Waarom zijn er in Kenia zoveel tienerzwangerschappen? Dit heeft een aantal redenen:

 

 • Armoede. Armoede zet meisjes aan tot activiteiten die hen blootstellen aan seksuele uitbuiting en seks hebben in ruil voor geld en voedsel.
  In dergelijke situaties zijn jonge meisjes niet in staat om over veilige seks te onderhandelen of krijgen ze onvoldoende voorlichting over seksuele gezondheid, waardoor ze het risico lopen op zwangerschap, seksueel overdraagbare aandoeningen, waaronder hiv, en geweld zoals verkrachting
 • Gebrek aan seksuele voorlichting / middelen.
  Seksuele voorlichting maakt geen deel uit van het leerplan in Kenia en wordt als cultureel en religieus gevoelig beschouwd.
  Het belangrijkste argument was dat het verstrekken van dergelijke informatie aan Keniaanse jongeren die naar school gaan, hetzelfde is als het geven van een vergunning voor seksuele activiteiten. Onderzoek wijst dit argument echter af
 • Vroege huwelijken.
  Tienerzwangerschappen en vroege huwelijken gaan hand in hand.
  In bepaalde culturen wordt het nog steeds beoefend. Meisjes vanaf 10 jaar worden uitgehuwelijkt in ruil voor vee.
  Meisjes die tot een kindhuwelijk worden gedwongen, worden vaak al tijdens hun puberteit zwanger, waardoor het risico op complicaties tijdens de zwangerschap of bevalling toeneemt
Vrijwilliger bij Fikia Dada

 

 

Het mooie aan deelnemen aan dit project is dat je zelf kan bepalen hoe lang je deelneemt aan het project. Minimale termijn is 2 weken de meeste vrijwilligers blijven max 12 weken (in verband met een visum). Maar mocht je langer willen blijven dan is dit mogelijk.

Je gaat veel nieuwe dingen ervaren en zien, dus we raden je aan om even de tijd te nemen om na te denken over alle dingen die je ziet en ervaart. Het project werkt samen met Mzuka Tours & Travel die betaalbare reizen en safari’s aanbiedt voor de vrijwilligers van dit project om het prachtige Kenia te ervaren. Ze bieden vervoer, dagtochten, overnachtingen en wekelijkse safari’s aan. Deze jongens zijn familie, ze zijn betrouwbaar! Neem altijd contact met ze op voordat je boekt of iemand in het land betaalt.

 

Samenvatting werkzaamheden bij dit project

Activiteiten waarbij je betrokken kan worden zijn:

 • Voorlichting op scholen
 • Ondersteuning van tienermoeders
 • Meewerken in de moestuin en met de kippen
 • Interactie met de jonge meisjes
 • Ook wordt er gewerkt vanuit Fikia Dada naar terugplaatsing naar de thuissituatie en wordt er contact gehouden met het thuisfront van de jonge moeders
Duurzaamheid

Bij Fikia Dada is duurzaamheid en belangrijk onderwerp. Dat betekent dat ze “quick-fix-feel-good” oplossingen vermijden.
Alle projecten zijn ter ondersteuning van de lokale gemeenschap. Voorbeelden van duurzaamheid zijn:

 

 • De Shamba; dit is een gebied met gecultiveerde grond; een stuk land, een kleine zelfvoorzienende boerderij voor het verbouwen van gewassen.
  In de Shamba telen ze momenteel aardappelen, maïs, bonen, wortelen, lente-uitjes, prei, boerenkool, spinazie, kool, courgette en een verscheidenheid aan wilde Afrikaanse groenten
 • Er is ook een kleine kruidentuin met koriander, rozemarijn en munt. Ze begonnen dit project met de hulp van donaties van zaailingen en off-cuts uit de lokale gemeenschap. Iedereen is erbij betrokken, ook de meisjes die worden opgevangen. Iedereen helpt mee bij het planten, wieden, water geven en het oogsten van de gewassen. Dit project zorgt ervoor dat ze  zelfvoorzienend zijn op het gebied van voedsel
 • Het scharrelkippenhok. Er is een vrije uitloop kippenhok waar ze 200 kippen houden. Hierdoor kan men dagelijkse eieren eten (eieren eten in Kenia wordt als een luxe beschouwd!). Ze verkopen de eieren ook aan de lokale gemeenschap. Het hok vereist veel schoonmaak. Ze werken om beurten aan het beheer van de “Kufunga Kuku”

Naast de bovenstaande projecten willen ze graag bij dit project geiten en een koe aanschaffen. Ook het hebben van een kas staat hoog op het verlanglijstje.

Het grootste langetermijndoel, de grote droom en meest duurzame project zou zijn om ons eigen stuk grond te bezitten geen huur te hoeven betalen.
Op dit moment zit er weinig ruimte in de capaciteit van het centrum en is er beperkte ruimte. Met een eigen perceel in eigendom kunnen meer meisjes en hun baby’s worden gered. Ook zou er meer ruimte zijn voor een groter shamba en een groter kippenproject. Ze zouden de vrijheid hebben om zo zelfvoorzienend mogelijk te worden.

 

5 redenen om voor dit project in Kenia te kiezen:
 1. Je bent werkzaam op een plek waar een beetje extra aandacht en liefde  altijd welkom is
 2. Als tienermeisjes, zwangerschappen en baby’s, je aanspreken, kun je hier veel liefde kwijt en krijgen
 3. Als je het leuk vindt om te leven zoals men in Kenia doet, dan lift je hierop mee bij dit project. Basic en zonder luxe maar met moedige stoere positieve opgewekte meiden en hun baby’s
 4. Er is de mogelijkheid om een beetje Swahili te leren en meer over de cultuur in Kenia te weten te komen
 5. De ontdekking van het prachtige landschap en wildleven van Kenia

 

Locatie

Het project is gevestigd in Limuru, een klein uurtje rijden van Nairobi, Kenia. Kenia ligt op de evenaar aan Afrika’s oostkust.

 

Weer

Kenia ligt in Oost-Afrika aan de Indische Oceaan. Er heerst een tropisch klimaat. Aan de kust is het erg vochtig, vooral in januari en februari. De lange regenperiode duurt van maart tot begin juni, het korte regenseizoen van oktober tot eind november. Het gehele jaar door is het warm, met temperaturen tussen de 27°C en 33°C. In het westen is het bergachtig. Het is er uiteraard koeler, maar ook natter. Op Mount Kenya ligt eeuwige sneeuw. De woestijnachtige gebieden in het noordoosten zijn het droogst. De beste tijd om door Kenia te reizen is van juni tot oktober: het is dan relatief koel en droog.

 

Eisen

De minimum leeftijd voor dit project in Kenia is 18 jaar. De maximum leeftijd is afhankelijk van de gezondheid van de vrijwilliger. Voor ieder project van TravelUnique is een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) een vereiste. Belangrijk is dat je de Engelse taal goed beheerst.

Een Social worker, verpleegkundige, PABO (student) kunnen hier zeker hun skills kwijt. Maar eigenlijk kan iedereen die begaan is met deze doelgroep hier zijn energie kwijt. Oudere vrijwilligers die gewoon moeder zijn, zijn ook hier welkom. Belangrijk is om te luisteren en mee te gaan in hun leven en niet onze manier van leven aan hun op te dringen.

 

Flexibiliteit

Aan het werk gaan in Afrika kan een opwindend avontuur zijn maar soms ook een ontmoedigende onderneming. Wij bieden je de kans om werkervaring in Afrika op te doen, de mensen te leren kennen in een gestructureerd project waarbij op je veiligheid wordt gelet. Er is een projectcoördinator aanwezig die je de gehele periode zal begeleiden. Daarnaast is er bij aankomst een uitgebreide oriëntatietraining dit er voor zal zorgen dat je het meest haalt uit deze uitdaging. Aanpassingsvermogen aan het lokale systeem is een vereiste. Er wordt nauw samengewerkt met plaatselijke hulpverleners en de lokale politieke systemen om er zorg voor de dragen dat een vrijwilliger maximaal profijt heeft van zijn of haar bijdrage.

Houdt er rekening mee dat projecten kunnen veranderen, dat behoefte van lokale gemeenschappen veranderen en dat projecten hierop aangepast worden. Soms wordt de hulp van vrijwilligers overbodig of wordt er een nieuw project opgestart, wees dus flexibel.

 

Fikia Dada Rescue project, ©Leslie Lensen en Carla de Block

 

Landeninformatie

 

Kenia

Kenia ligt in het oosten van Afrika aan de Indische Oceaan en wordt in de andere richtingen begrensd door Oeganda, Sudan, Ethiopië, Somalië en Tanzania. De totale oppervlakte van het land bedraagt 582.646 km2 waarmee het bijna 17 keer zo groot is als Nederland. Kenia is sinds 1963 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. De hoofdstad van Kenia is Nairobi. Een andere populaire plaats in Kenia is Mombassa.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Kenia

lijntje lang

Praktische informatie

 

Oriëntatie

Na aankoms is er voor de vrijwilligers een oriëntatieprogramma. Dit wordt gegeven door de lokale projectcoördinator en hij of zij zal je de ins-and-outs vertellen van het project.

Het dorp Limuru (klein uur vanuit Nairobi) is een middelgroot dorp met een paar supermarkten waar je alles kunt kopen zoals toiletartikelen, etc.  maar ook van alles om te eten /snoepen/ snacken. 
Er zijn vele  restaurantjes, veelal met hetzelfde op het menu, frieten, vlees en kip. 
Tanuri echter heeft een uitgebreide en gevarieerde kaart, van Afrikaans tot soep, spaghetti en sandwiches en dat is een unicum hier. De lokale markt is heel gezellig en groot met veel verse groenten en fruit, de markt is iedere woensdag en zaterdag.

 

Ondersteuning

Gedurende je verblijf heb je de hulp van Margaret of Nila. Een van de dames  is 24 beschikbaar om je te helpen met problemen en/of vragen. Voor vertrek ontvang je alle benodigde informatie van TravelUnique.

 

Accommodatie

Je kan er voor kiezen om bij een gastgezin te verblijven of er wordt een accommodatie voor je geboekt net buiten Limuru in de thee velden. Het gastgezin wordt voor je geregeld vanuit het project. Door het gastgezin worden de maaltijden gekookt, je kamer zal worden schoongemaakt en je was wordt gedaan.  Wil je in een hotel verblijven dan verblijf je in hotel Manga Corner. Het Manga Hotel is een prima Afrikaans hotel, voor vrijwilligers die nooit eerder in Afrika zijn geweest is het even wennen, maar echt prima !  Er is een leuke bar op de eerste verdieping met live voetbal en alcohol. Beneden is er dagelijks ontbijt. De receptie is super vriendelijk en behulpzaam. Je ontvangt iedere dag schone handdoeken en lakens en natuurlijk wordt de kamer schoongemaakt.

 

Maaltijden

Je krijgt drie maaltijden per dag.

 

Hoe er te komen?

Boek een ticket naar Jomo Kenyatta International Airport in Nairobi, Kenia. We helpen je graag bij het boeken van een ticket. Op het vliegveld word je opgewacht door een medewerker van het project die je naar het vrijwilligershuis uzal brengen.

 

Visum

Vanaf 1 september 2015 kun je je visum alleen nog maar online aanvragen voor vertrek. Het is dan niet meer mogelijk om bij aankomst een visum aan te schaffen. Op de speciale website van de Keniaanse regering moet je je eerst registeren om daarna in te loggen en het visum aan te vragen en te betalen. Klik hier om je te registeren. Ook is het mogelijk je visum door e-visums.nl te laten regelen. Klik hier voor meer informatie.

 

Kenia, Fikia Dada

Fikia Dada Rescue project, ©FDRP

lijntje lang

Prijzen 2023

 

Let op! Onderstaande prijzen staan vermeld in USD. Klik hier voor de juiste koers.

2 weken: $ 850

3 weken: $ 1275

4 weken: $ 1700

5 weken: $ 2125

6 weken: $ 2550

Bij dit project betaal je een registratiefee van $ 200. Je betaalt geen toeslag als je vertrekt in het hoogseizoen. Wil je de prijs weten van een periode langer dan 6 weken neem dan contact met ons op.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Transfer vanaf Nairobi International Airport
 • Oriëntatie programma
 • Accommodatie
 • Drie maaltijden per dag
 • Ondersteuning door Nila en Margaret
Niet bij de prijs inbegrepen
 • Vliegticket naar Nairobi
 • Email, internet- en telefoonkosten
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Visumkosten
 • Verzekeringen
 • Drank (limonade)
Excursies (niet bij de prijs inbegrepen)

Kenia biedt prachtige safari mogelijkheden. Ook is het leuk Nairobi te ontdekken. De projectcoördinator ter plaatse helpt je graag bij het boeken.Hele leuke uitstapjes in het weekend waaronder een echte aanrader; wandeling met ex-streetkids uit Nairobi https://nai-nami.com/

 • Bezoek aan de tea-village met Nila
 • Shoppen in een Mall in Nairobi
 • Lekker eten bij Java’s in Nairobi
 • Masai market in Nairobi
 • Lake Naivasha

lijntje lang

Startdata 2023 en aankomsttijden

 

Verblijf bij dit onderwijs project is mogelijk van 2 tot en met 12 weken. En indien gewenst kan dit ook langer.

Het project start in overleg. Neem contact met ons op als je wilt deelnemen aan dit project en we stemmen samen met jou en het project je start- en einddatum af. Mocht je het boekingsformulier willen gebruiken. Vul dan de 1e van de maand in dat je wenst te starten. We nemen dan contact met je op om de juiste data door te spreken.

Tijdens een Public Holiday ben je vrij. De Public Holidays in Kenia in 2023 vind je hier.

 

lijntje lang

Downloads

Carla en Leslie kunnen je heel veel meer, uit eigen ervaring, over dit project vertellen. Je kan contact met ze opnemen. Ook stonden ze met een mooi artikel in de krant. Download hier het artikel

Klik hier voor de Facebook pagina van het project

 

Fikia Dada Rescue project, ©FDRP

lijntje lang

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van dit project nze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor meer informatie. Als je een project boekt ga je akkoord met onze Algemene Voorwaarden.

 

Overige projecten in Kenia
 • Masai Mara Big Cat en Wildlife onderzoek project. Klik hier voor het project
Vergelijkbare projecten
 • Girl Impact project, Livingstone, Zambia. Klik hier voor het project

 

Fotogalerij

 

Bovenstaande foto’s zijn van Carla de Block. Mocht je meer foto’s wensen van de accommodatie of van het project in Limuru, Kenia, neem dan contact met ons op.

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner Fikia Dada (FDRP) en Carla de Block en Leslie Lensen.

 

11
mei

Big Cat Research project, Kenia

Project: Big Cat & Elephant research en natuurbehoud project, Maasai Mara, Kenia

Deelname mogelijk: minimaal 2 weken en maximaal 12 weken, dit project is gesloten vanaf half december / begin januari

Prijzen staan in de tekst vermeld

Projectcode: TU36/MARA

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

Het project

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: Pardamat Conservation Area, Maasai Mara, Kenia
 • Accommodatie: accommodatie in een authentiek safari kamp
 • Type project: Big Cat wildlife research project
 • Duur: 2 – 12 weken
 • Aantal vrijwilligers: maximaal 16
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: project in een top safari gebied

 

Algemene informatie Big Cat & Elephant Conservation project, Maasai Mara, Kenia

 

Maasai Mara is waarschijnlijk één van de mooiste safari bestemmingen in Afrika, vooral bekend om de jaarlijkse migratie van de gnoes en zebra’s. Dit wordt ook wel ’the greatest wildlife show on earth’ genoemd. Dit gebied heeft enorm veel wildleven en je vindt er een aantal bedreigde diersoorten. Maasai Mara bevindt zich in het zuidwesten van Kenia en beslaat zo’n 1700 km2 en het grenst aan de Serengeti-vlakte. De oorspronkelijke bewoners van dit gebied is de Maasai bevolking.

De Maasai slaagden erin om, ondanks de groeiende moderne civilisatie, hun eeuwenoude tradities te bewaren. Door verschillende oorzaken, zoals de afname van weidegrond voor hun vee en droogte, staat deze traditionele leefwijze sterk onder druk. De totale populatie van de Maasai werd in 2009 geschat op 1.455.000. Ruim de helft hiervan leeft in Kenia.

 

Pardemat Conservation Area

Dit is een zeldzame kans om de Pardamat Conservation Area te ontdekken, een nieuw opgericht reservaat en een belangrijk gebied in het grotere Maasai Mara-ecosysteem.

Als vrijwilliger doe je onderzoek naar drie van Afrika’s meest iconische roofdieren: de leeuw, de cheeta en de wilde hond. Je doet ook onderzoek naar het grootste levende landdier – de majestueuze olifant.

Dit programma geeft je een unieke kans om vrijwilligerswerk te doen in een van Afrika’s belangrijkste hotspots op het gebied van biodiversiteit. Je zult getuige zijn van spectaculaire vertoningen van dieren in het wild in hun natuurlijke omgeving, terwijl je tegelijkertijd belangrijk onderzoek doet dat bijdraagt ​​aan zowel de instandhouding op de lange termijn als aan de doorlopende beheerplannen voor natuurbehoud.

 

Wildleven in Kenia

Het wildleven verminderd razendsnel in Kenia, met name door het conflict tussen mens en dier. De grote migratie, de grootste migratie van dieren ter wereld, is indrukwekkend. Het betreft hier zo’n 1,3 miljoen wildebeesten, 200.000 zebra’s en honderdduizenden gazellen. Helaas is dit aantal dieren de laatste 30 jaar sterk gedaald. Dit heeft te maken met de toename van de bevolking, de jacht en de uitbreiding van landbouwgrond.

Ook het aantal katachtigen (Big Cats) hebben hun territorium zien slinken. Dit dwingt ze tot jacht op vee, waardoor ze steeds meer in contact komen met de lokale bevolking. Door data te verzamelen over hun verplaatsingen kan men een plan maken hoe de lokale bevolking te beschermen tegen het wildleven.

 

Het Maasai Mara Big Cat & Elephant Conservation project

Je wordt op maandagochtend naar het vrijwilligerskamp in Pardamat Conservation Area vervoerd. Het is ongeveer 250 km van Nairobi en de rit duurt ongeveer 6 uur, afhankelijk van het verkeer en de wegomstandigheden.

Pardamat Conservation Area maakt deel uit van het Greater Mara Ecosystem. Omgeven door bushland en op 30 minuten rijden van het dichtstbijzijnde dorp en 2 uur van de dichtstbijzijnde stad, verblijf je in een afgelegen maar spectaculair deel van Kenia.

Het vrijwilligerskamp is eenvoudig, maar comfortabel met alle basisbenodigdheden beschikbaar. Je beleeft het leven in de wildernis in een authentiek bushcamp in gedeelde semi-permanente tenten. Er is een gemeenschappelijke woon- en eetkamer waar je kunt ontspannen, tot rust kunt komen en verhalen over je waarnemingen kunt delen met andere vrijwilligers.

Er is een vuurplaats en een barbecue voor ’s avonds onder de sterrenhemel. De badkamers worden gedeeld, met houtgestookte douches met warm water die ’s middags beschikbaar zijn en er is 24 uur per dag elektriciteit.

Je leeft midden in de Afrikaanse bush met zebra’s, gnoes, giraffen en gazellen die vaak heel dichtbij komen om te grazen. Je zult waarschijnlijk ’s nachts een symfonie van geluiden horen en je hoeft zich geen zorgen te maken over het instellen van een alarm voor de ochtend, de dieren zullen dat voor je doen!

 

Taken bij dit project:

 

1. ‘Big Cat’ monitoren

Als vrijwilliger zullen de gegevens die je verzamelt bijdragen aan het “Mara Predator Conservation Programme”, een vlaggenschipinitiatief dat wordt gecoördineerd door het Kenya Wildlife Trust. Dit programma brengt gemeenschappen, boswachters en toeristische partners samen in de natuurreservaten van de Greater Mara in een poging om de toekomst van leeuwen, cheeta’s en wilde honden in deze gebieden veilig te stellen door hun gedrag te volgen, te monitoren en te begrijpen.

Je gaat dagelijks op gamedrives in Pardamat en enkele van de omliggende natuurreservaten om grote katten en wilde honden te volgen, te identificeren, te monitoren en op te nemen.

 

2. Het tellen van wild (game count) 

Je voert regelmatig wildtellingen uit binnen de Pardamat Conservation Area om de verspreiding van dieren in het wild over het natuurreservaat en hun bewegingen te volgen. De dichtheid van dieren in het wild en hun bewegingspatronen in het natuurreservaat worden zo gemeten.

Vrijwilligers verzamelen met name gegevens over waarnemingen van olifanten, waaronder de locatie, grootte en samenstelling van olifantengroepen. Olifanten hebben grote verspreidingsgebieden nodig en verplaatsen zich tussen het Maasai Mara National Reserve en naburige natuurreservaten als onderdeel van hun trekroute.

 

3. Conservation werkzaamheden

Pardamat Conservation Area is niet immuun voor milieuproblemen. Bodemerosie en onkruid kunnen het milieu aanzienlijk beïnvloeden en op een schadelijke manier veranderen. Vrijwilligers nemen deel aan fysieke instandhoudingsinitiatieven om de gezondheid van het ecosysteem te verbeteren.

Deze initiatieven worden uitgevoerd in samenwerking met het managementteam van het beschermde gebied en omvatten verwijdering van uitheemse plantensoorten, bestrijding van bodemerosie, grasmonitoring, routebepaling van gamedrives, wegidentificatie, zwerfvuilinzameling en wegreparaties. Daarnaast plaatsen medewerkers van de Conservation Area roofdierbestendige boma’s voor Maasai Mara herders om hun vee ’s nachts veilig te houden.

 

Je houd je bezig met:
 • Helpen bij onderzoek naar grote katten, olifanten en wilde honden
 •  Het gebruiken van veldgebaseerde monitoring- en evaluatietechnieken
 • Leven in het grotere Maasai Mara-ecosysteem
 • Betrokken zijn bij en leren over de Maasai-cultuur

 

8 redenen om het Maasai Mara natuurbehoud- en research project in Kenia te kiezen:
 1. Je verblijft op een top safari locatie
 2. Je brengt tijd door met leeuwen, luipaarden, olifanten en je leert een hoop over de ecologie door middel van onderzoeken en het monitoren van wild
 3. Samen met ervaren gidsen verzamel je data, vooral in de periode juli – oktober is dit door de migratie van dieren zeer interessant
 4. Je leert van de Maasai gidsen meer over het leven in de bush
 5. Daarnaast leer van de Maasai meer over natuurbehoud in hun leefomgeving en het belang van natuurbehoud
 6. Spreek een beetje Swahilli (en Maasai) en leer meer over de cultuur
 7. Ontdek het landschap en wildleven
 8. Maak nieuwe vrienden voor het leven

 

Locatie

De Maasai Mara, onderdeel van het uitgestrekte Maasai Mara-Serengeti-ecosysteem, heeft momenteel 15 natuurreservaten. Deze natuurreservaten beslaan meer dan 300.000 hectare en bieden onderling verbonden leefgebieden voor wilde dieren die een aanvulling vormen op het huidige netwerk van beschermde gebieden en zorgen voor veilige trekroutes voor wilde dieren.

De natuurreservaten zijn opgericht met het doel het milieu en de dieren in het wild te beschermen, naast een mandaat om het levensonderhoud van de lokale Maasai-gemeenschappen te beschermen, versterken en verbeteren.

Dit project is gevestigd in het nieuw ontwikkelde onderwijs- en onderzoekscentrum in Pardamat Conservation Area: The Wildlife Tourism College of the Maasai Mara. Het meeste vrijwilligerswerk en onderzoek dat je gaat doen, zal plaatsvinden in Pardamat, een dynamisch beschermd natuurgebied voor tweeërlei gebruik waar 850 Maasai-grondbezitters hun 26.000 hectare legaal hebben geregistreerd als natuurreservaat, terwijl ze blijven wonen en voor hun vee zorgen binnen bepaalde zones van het reservaat. Er zullen ook af en toe bezoeken worden gebracht aan naburige natuurreservaten zoals Naboisho Conservancy, evenals de mogelijkheid om het Maasai Mara National Reserve te bezoeken.

 

Weer

Kenia ligt in Oost-Afrika aan de Indische Oceaan. Er heerst een tropisch klimaat. Aan de kust is het erg vochtig, vooral in januari en februari. De lange regenperiode duurt van maart tot begin juni, het korte regenseizoen van oktober tot eind november. Het gehele jaar door is het warm, met temperaturen tussen de 27°C en 33°C. In het westen is het bergachtig. Het is er uiteraard koeler, maar ook natter. Op Mount Kenya ligt eeuwige sneeuw. De woestijnachtige gebieden in het noordoosten zijn het droogst. De beste tijd om door Kenia te reizen is van juni tot oktober: het is dan relatief koel en droog.

 

Eisen

De minimum leeftijd voor dit project is 18 jaar. De maximum leeftijd is afhankelijk van de gezondheid van de vrijwilliger. Voor ieder project van TravelUnique is een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) een vereiste. Belangrijk is dat je de Engelse taal (redelijk) goed beheerst. Er is geen ervaring vereist, wel een voorliefde voor natuurbehoud. Ook dien je zelfstandig en flexibel te zijn. Deelname is mogelijk van 2 -12 weken.

 

African Impact

Bij aankomst bij je vrijwilligersproject word je door African Impact gevraagd de ‘Terms and Conditions & Code of Conduct’ te lezen en te ondertekenen. Je tekent o.a. voor de volgende zaken:

 • Dat African Impact niet verantwoordelijk is voor ongevallen, kwijt geraakte spullen, ziekten, etc.
 • Je zelf verantwoordelijk bent voor een geldig paspoort, visum, etc.
 • Als je voortijdig het project verlaat je geen recht hebt op een terugbetaling van je geld
 • Dat je je houdt aan de Gedragsregels (Code of Conduct)

Wil je voor aanvang van je project de regels ontvangen, neem dan contact met ons op.

 

Flexibiliteit

Aan het werk gaan in Afrika kan een opwindend avontuur zijn maar soms ook een ontmoedigende onderneming. Wij beiden je de kans om werkervaring in Afrika op te doen, de mensen te leren kennen in een gestructureerd project waarbij op je veiligheid wordt gelet. Er is een projectcoördinator aanwezig die je de gehele periode zal begeleiden. Daarnaast is er bij aankomst een uitgebreide oriëntatietraining dit er voor zal zorgen dat je het meest haalt uit deze uitdaging. Aanpassingsvermogen aan het lokale systeem is een vereiste. Er wordt nauw samengewerkt met plaatselijke hulpverleners en de lokale politieke systemen om er zorg voor de dragen dat een vrijwilliger maximaal profijt heeft van zijn of haar bijdrage.

Houdt er rekening mee dat projecten kunnen veranderen, dat behoefte van lokale gemeenschappen veranderen en dat projecten hierop aangepast worden. Soms wordt de hulp van vrijwilligers overbodig of wordt er een nieuw project opgestart, wees dus flexibel.

 

 

masai mara big cat project, Kenia

Maasai Mara Big Cat project, Kenia, ©AI

lijntje lang

Landeninformatie

 

Kenia

Kenia ligt in het oosten van Afrika aan de Indische Oceaan en wordt in de andere richtingen begrensd door Oeganda, Sudan, Ethiopië, Somalië en Tanzania. De totale oppervlakte van het land bedraagt 582.646 km2 waarmee het bijna 17 keer zo groot is als Nederland. Kenia is sinds 1963 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. De hoofdstad van Kenia is Nairobi. Een andere populaire plaats in Kenia is Mombassa.

 

Masai Mara

De Masai Mara is een natuurreservaat in het zuidwesten van Kenia. Het is 1700 km² groot en het grenst aan de Serengeti-vlakte. Een grote attractie voor toeristen is de massale seizoenstrek van de gnoes en de zebra’s.

Binnen het park is een uitgebreid net van onverharde wegen die in de droge tijd door alle soorten auto’s te berijden zijn. In de regentijd zijn de wegen zelfs voor een vierwielaangedreven auto moeilijk begaanbaar. In de Masai Mara zijn verschillende mogelijkheden tot overnachten, van kampeerterreinen tot luxe lodges. Masai Mara ligt op 1500 tot 2100 meter hoogte.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Kenia
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Masai Mara

lijntje lang

Praktische informatie

 

Oriëntatie

Na aankomst is er voor alle vrijwilligers een oriëntatieprogramma. Dit wordt gegeven door de lokale projectcoördinator en hij of zij zal je de ins-and-outs vertellen van het project. Het oriëntatie programma bestaat uit:

 • Introductie van het gebied waarin je woont en werkzaam bent
 • Het bezoeken van de gebieden waar je werkzaam zal zijn
 • Tijd om al je vragen te stellen
 • Je rol en verantwoordelijkheid als vrijwilliger
Ondersteuning

Gedurende je verblijf heb je de hulp van een ervaren coördinator. Hij of zij is 24 beschikbaar om je te helpen met problemen en/of vragen. Voor vertrek ontvang je alle benodigde informatie van TravelUnique.

 

Accommodatie

Je accommodatie, gelegen aan het Wildlife Tourism College in het hart van de wildernis en genesteld tegen de achtergrond van de Pardamat-heuvels, biedt een echt authentieke en unieke ervaring. Je wordt ondergebracht in comfortabele tenten in safaristijl met een prachtig uitzicht over de vlaktes die zich naar het zuiden uitstrekken en de helling van de kloofvallei naar het westen.

Er is een bibliotheek en een IT-centrum waar je toegang toe hebt. Het Wildlife Tourism College en het accommodatiegebied zijn niet omheind, waardoor dieren in het wild vrij door het gebied kunnen trekken. Als zodanig worden Maasai-bewakers (askari’s) ingezet om de veiligheid van de vrijwilligers te waarborgen door hen te begeleiden tussen de gemeenschappelijke ruimte en hun accommodatie, vooral in het donker.

 

Maaltijden

Je krijgt drie maaltijden per dag. Het ontbijt zal zijn na een vroege rit door de bush. Lunch en avondeten zijn volwaardige maaltijden en worden voor je klaargemaakt. Mocht je de hele dag onderweg zijn dan krijg je een lunchpakket mee. Laat ons voor vertrek weten als er speciale dieet wensen of allergieën zijn.

 

Hoe er te komen?

Boek een ticket naar Jomo Kenyatta International Airport in Nairobi, Kenia. Hier word je opgewacht door iemand van het lokale African Impact team. We helpen je graag bij het boeken van een ticket. Vanaf de luchthaven is het ongeveer 6 uur rijden naar het project.

 

Visum

Vanaf 1 september 2015 kun je je visum alleen nog maar elektronisch aanvragen voor vertrek. Het is dan niet meer mogelijk om bij aankomst een visum aan te schaffen. Op de speciale website van de Keniaanse regering moet je je eerst registeren om daarna in te loggen en het visum aan te vragen en te betalen. Klik hier om je te registeren.  Ook is het mogelijk je visum door e-visums.nl te laten regelen. Klik hier voor meer informatie. Belangrijk om te melden is dat het aanvragen van een visum je eigen verantwoordelijkheid is. We kunnen je adviseren maar regels wijzigen nog wel eens. TravelUnique is daarom niet aansprakelijk voor het aanvragen van een onjuist visum.

 

Excursies

Bij dit project is het mogelijk om allerlei excursies te boeken, zoals:

 • Het beklimmen van Mount Kilimanjaro
 • Safari in het Mara Noibosho
 • Tour naar Diani Beach
 • Bezoek aan Watama Beach

Neem contact met ons op voor de mogelijke excursies en de prijzen hiervan.

Masai Mara Big Cat project, Kenia

Maasai Mara Big Cat project, Kenia, ©AI

lijntje lang

Prijzen 2023

 

2 weken: € 2695

3 weken: € 3195

4 weken: € 3545

5 weken: € 3995

6 weken: € 4445

8 weken: € 5345

10 weken: € 6245

12 weken: € 7145

Je betaalt bij TravelUnique geen boekings- of administratie of reserveringskosten en geen toeslag als je vertrekt in het hoogseizoen.

Let op! Bij het verblijf van een oneven aantal weken dienen er privé transportkosten betaald te worden van USD 200 (per rit, bij meerdere vrijwilligers kunnen de kosten worden gedeeld). Aangeraden wordt een even aantal weken bij dit project te verblijven of vooraf bij ons te informeren naar het aantal vrijwilligers waarmee de kosten gedeeld kunnen worden.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Transfer
 • Oriëntatie programma
 • Dagelijks transport
 • Accommodatie
 • Drie maaltijden per dag
 • Ondersteuning door een projectcoördinator 24/7
Niet bij de prijs inbegrepen
 • Vliegticket
 • Email, internet- en telefoonkosten
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Visumkosten
 • Verzekeringen
 • (Fris)drank
 • Maaltijden in de weekenden
 • Was service
Excursies (niet bij de prijs inbegrepen)

Kenia biedt prachtige safari mogelijkheden voor in de weekenden. De projectcoördinator ter plaatse helpt je graag bij het boeken.

 

lijntje lang

Startdata 2023 & 2024 en aankomsttijden

 

Verblijf bij het Big Cat project is mogelijk van 2 tot en met 12 weken.
Hierna kan indien gewenst een ander project van Travelunique geboekt worden, in een ander land.

Aankomst is op zondag, de dag voordat het project op maandag start. Neem contact met ons voor het boeken van een juist ticket.

 

Startdata 2023

9 januari, 23 januari, 6 februari, 20 februari, 6 maart, 20 maart, 3 april, 17 april, 1 mei, 15 mei, 29 mei, 12 juni, 26 juni, 10 juli, 24 juli, 7 augustus, 21 augustus, 4 september, 18 september, 2 oktober, 16 oktober, 30 oktober, 13 november, 27 november en 4 december 2023.

 

Startdata 2024

8 januari, 22 januari, 5 februari, 19 februari, 4 maart, 18 maart, 1 april, 15 april, 29 april, 13 mei, 27 mei, 10 juni, 24 juni, 8 juli, 22 juli, 5 augustus, 19 augustus, 2 september, 16 september, 30 september, 14 oktober, 28 oktober, 11 november, 25 november en 9 december 2024.

 

Masai Mara Big Cat project, Kenia

Maasai Mara Big Cat project, Kenia, ©AI

lijntje lang

Downloads

Mocht je interesse hebben in het pre-depature document over dit project, neem dan contact met ons op!

Klik hier voor de Facebook pagina van dit project

 

lijntje lang

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van het Big Cat project onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor meer informatie. Als je een project boekt ga je akkoord met onze Algemene Voorwaarden.

 

Overige projecten in Kenia
 • Gezondheidszorg- en community project, Limuru, Kenia. Klik hier voor het project
Vergelijkbare projecten
 • Askari natuurbehoud project, Zuid-Afrika. Klik hier voor het project
 • Wildlife Act natuurbehoud project, Zuid-Afrika. Klik hier voor het project
 • Amakhala natuurbehoud project, Port Elizabeth, Zuid-Afrika. Klik hier voor het project

 

Fotogalerij

 

AI medisch project Kenia-4Moshi medical-4

AI Mara-3AI Mara-2

 

Mocht je meer foto’s wensen van de accommodatie of van het project, neem dan contact met ons op.

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner African Impact (AI).

 

10
mei

Gezondheidszorgproject, Kenia

Project: Gezondheidszorg project, Limuru, Kenia

Deelname mogelijk: minimaal 2 weken en maximaal 8 weken

Prijzen staan in de tekst vermeld

Projectcode: TU33/KEM

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

Het project

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: Limuru, Kenia
 • Accommodatie: vrijwilligers accommodatie
 • Project: gezondheidszorg-, community en ziekenhuis project
 • Duur: 2 – 8 weken
 • Aantal vrijwilligers: maximaal 4
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: project voor afgestudeerde (of in opleiding) artsen en verpleegkundigen

 

Algemene informatie, Limuru, Kenia

 

De bevolking van Kenia heeft zwaar te leiden onder HIV/AIDS, armoede en werkeloosheid. Kenia staat dan ook bekend als één van de armste landen in Afrika. Ook de gezondheidszorg heeft een enorm tekort aan middelen en mankracht. Er zijn daarom heel veel mogelijkheden in dit land om als vrijwilliger te ondersteunen bij deze problemen.

Dit kan zijn op scholen, bij kinderopvangcentra en in de gezondheidszorg in en rond Limuru. Sinds juni 200 wordt er samengewerkt met drie ‘public health centers’, waar je als vrijwilliger je kennis en vaardigheden kan delen. Je medische achtergrond bepaalt bij welk health center of ziekenhuis je komt te werken. Om vooraf een planning te kunnen maken zal je worden gevraagd je diploma en je ervaring aan ons door te geven,

 

De onderdelen van het project:

 

1. PCEA Kikuyu Mission Hospital

Dit is een groot algemeen ziekenhuis dat zorg biedt aan de plaatselijke gemeenschap ongeacht of men het kan betalen of niet. Het ziekenhuis is overvol met patiënten en doctoren zien zo’n 350 patiënten per dag. Dit maakt het tot een omgeving voor vrijwilligers waar veel te leren valt over de gezondheidszorg in Kenia. Het ziekenhuis staat vooral bekend om de gespecialiseerde oog unit. Als vrijwilliger is er de mogelijkheid om op verschillende afdelingen werkzaam te zijn zoals de afdeling verloskunde, de HIV en diabetes kliniek, de Eerste Hulp, de afdeling chirurgie, etc.

 

2. Karuri Hospital (alleen voor afgestudeerde artsen/verpleegkundigen)

Karuri is een klein staatsziekenhuis met een ambulante afdeling, een tandheelkunde afdeling en een verloskunde afdeling. De afdeling verloskunde bestaat uit een kraamafdeling, een afdeling familie planning en een moeder en kind kliniek en een prenatale kliniek. Er is ook een klein laboratorium. Als vrijwilliger bij deze kliniek kan je een hoop leren over de lokale gezondheidszorg. Daarnaast is er de mogelijkheid workshops te verzorgen voor de staf en patiënten.

 

3. Kihara Hospital

Kihara Hospital is een ziekenhuis dat de Kiambaa Sub County bedient. Het ziekenhuis heeft verschillende afdelingen waaronder een HIV testcentrum, een unit voor familie planning, een TB testcentrum, een tandheelkunde afdeling, een afdeling fysiotherapie, etc. Er is ook een grote verloskamer, waar ongeveer 150 geboorten per maand plaatsvinden. Afhankelijk van je ervaring kan je assisteren, onder supervisie van de lokale arts, op verschillende afdelingen.

 

4. Public Health Centres

Als vrijwilliger kan je op verschillende afdelingen werkzaam zijn zoals: het laboratorium, de afdeling verloskunde, de kinderafdeling, de afdeling voor HIV en TB patiënten., orthopedie, de apotheek of op de administratie. Er zijn meer dan voldoende mogelijkheden ervaring op te doen, kennis te delen en te leren werken met vaak onvoldoende middelen. Werken in Afrika zal absoluut een eyeopener zijn.

 

Community- en onderwijs mogelijkheden in Limuru:

 

1. Health Club

Het zal niet lang duren totdat je opmerkt hoe slecht de infrastructuur is in Limuru en ook hoe slecht de voorzieningen zijn in de gemeenschappen waar de scholen zich bevinden. Het afval wordt niet opgehaald, er zijn geen sanitaire voorzieningen en zijn weinig mogelijkheden voor hygiëne. Kinderen wordt niet geleerd goed voor zichzelf te zorgen en hun omgeving schoon te houden.

Het doel van de ‘Health Club’ is dit te veranderen door de nadruk te leggen op verantwoording nemen voor je eigen leefomgeving. Daarnaast wordt er de nadruk op persoonlijke hygiëne gelegd. Dit gebeurt door middel van het geven van workshops.

 

2. Kinderopvang en kleuterscholen in Limuru

Er zijn meer dan een miljoen weeskinderen in Kenia, hoofdzakelijk door de gevolgen van AIDS. Van deze kinderen krijgt slechts 5% hulp. Het is daarom belangrijk kinderopvangcentra zo veel mogelijk te ondersteunen. Er zijn diverse kinderopvangcentra waarmee samen wordt gewerkt. De kinderen hebben allemaal een verschillende achtergrond, maar hebben vaak te maken gehad met HIV/AIDS, armoede, misbruik en ziekte. Veel kinderen hebben hierdoor een achterstand ontwikkeld. De kinderen zijn in de leeftijd van 4 – 15 jaar.

Activiteiten waarbij je betrokken kan worden zijn:

 • Meehelpen als klassen assistent(e) onder supervisie van de lokale staf
 • Meehelpen de gebouwen op te knappen om zo een betere omgeving voor de kinderen te creëren, dit kan zijn door bijvoorbeeld het schilderen van de muren
 • Algemene werkzaamheden zoals koken voor de kinderen, het organiseren van sportactiviteiten  en het spelen met kinderen
 • Het assisteren van de lokale staf in de kinderopvangcentra
 • Het knutselen met de kinderen, etc.

De kinderen hebben een hoop energie en willen graag met je voetballen of basketballen.

Belangrijk om te melden is dat dit project in Limuru geen ‘kindertehuis’ project is. Het is dan ook niet mogelijk te knuffelen met de kinderen. De lokale verzorgers zijn het vaste aanspreekpunt, vrijwilligers zijn ter ondersteuning.

 

3. Old Folk’s Home

Veel bejaardentehuizen in Kenia beschikken over maar weinig middelen. Vaak is er ook geen familieleden die naar de bewoners omkijken. Vrijwilligers helpen mee activiteiten voor deze groep mensen te organiseren, 2 keer per week in de middag.

 

Vakantie 

Omdat er gewerkt wordt binnen de lokale gemeenschap zijn vakanties en Public Holidays van effect op de projecten; lokale partners zijn vrij en kinderen hebben vakantie. Hierdoor zal de structuur van het programma afwijken gedurende de vakanties.

Public Holidays zijn er op: 1 januari, 7 april, 10 april, 21 april, 1 mei 1 juni, 21 juni, 28 juni,  20 oktober, 12 december, 21 december, 25 & 26 december 2023.  Dit een vrije dag bij het project.

 

8 redenen om het gezondheidszorg project in Limuru, Kenia te kiezen:
 1. Deel je kennis en ervaring met de lokale staf in ziekenhuizen en klinieken
 2. Leer meer of de Keniaanse gezondheidszorg, waarbij je werk met beperkte middelen
 3. Ondersteun de lokale staf door het assisteren bij taken, waardoor er efficiënter kan worden gewerkt
 4. Doe ervaring op door samen te werken met lokale artsen
 5. Werk op verschillende kinderopvangcentra en scholen in de omgeving
 6. Assisteer bij het onderwijs aan kinderen
 7. Je leert een beetje Swahilli en leert meer over de cultuur in Kenia
 8. Ontdek het prachtige landschap en wildleven van Kenia

 

Een dag uit het leven van een vrijwilliger…

Natuurlijk is niet iedere dag hetzelfde, maar zo kan een dag bij het project eruit zien:

07.30 uur: opstaan en ontbijt

08.00 uur: vertrek vanaf Brackenhurst naar een ziekenhuis, de rit duurt ongeveer 20-40 minuten

09.00 uur: start van de werkzaamheden in de kliniek of in het ziekenhuis

12.30 uur: lunchtijd, je eet je meegebrachte lunchpakket

13.00 uur – 15.30 uur: werkzaamheden bij bijvoorbeeld de ‘Health Club’ of op een plaatselijke lagere school

15.30 uur: eind van de werkdag en terugkeer naar het vrijwilligershuis

Avonden: avondeten. Je avonden zijn ter vrije besteding, met eventueel een bezoek aan The Limuru Country Club

Eén middag is gereserveerd voor een bezoek aan een weeshuis, of aan het bejaardentehuis of voor het geven van een workshop

Vrijdag (middag)

Op vrijdagochtend wordt er gewerkt in de kliniek. De vrijdagmiddag is vrij.

Zaterdag & zondag

Dit zijn je vrije dagen. Je kan er voor kiezen om deel te nemen aan excursies in de omgeving of om bij te komen van werkzaamheden. De lokale project coördinator helpt je graag bij het regelen van een excursie of activiteit. Je kan bijvoorbeeld een safari in de Maasai Mara boeken of Nairobi ontdekken.

 

Locatie

Het project is gevestigd in een Limuru, Kenia, in de Keniaanse hooglanden. Limuru bevindt zich ongeveer 30 kilometer ten noorden van de hoofdstad Nairobi. Kenia ligt op de evenaar aan Afrika’s oostkust. Het is een stad in centraal Kenia, ongeveer 50 km ten noordwesten van Nairobi. Momenteel  zijn er ongeveer 5000 inwoners woonachtig in Limuru. De plaats ligt op een hoogte van ongeveer 2250 meter en is bekend om zijn 100 jaar oude thee productie. Limuru is de geboorteplaats van de beroemde Keniaanse schrijver, Ngũgĩ wa Thiong’o.

 

Weer

Kenia ligt in Oost-Afrika aan de Indische Oceaan. Er heerst een tropisch klimaat. Aan de kust is het erg vochtig, vooral in januari en februari. De lange regenperiode duurt van maart tot begin juni, het korte regenseizoen van oktober tot eind november. Het gehele jaar door is het warm, met temperaturen tussen de 27°C en 33°C. In het westen is het bergachtig. Het is er uiteraard koeler, maar ook natter. Op Mount Kenya ligt eeuwige sneeuw. De woestijnachtige gebieden in het noordoosten zijn het droogst. De beste tijd om door Kenia te reizen is van juni tot oktober: het is dan relatief koel en droog.

 

Eisen

De minimum leeftijd voor dit project is 18 jaar. De maximum leeftijd is afhankelijk van de gezondheid van de vrijwilliger. Voor ieder project van TravelUnique is een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) een vereiste. Belangrijk is dat je de Engelse taal goed beheerst. Bij dit project is alleen voor studenten geneeskunde of studenten verpleegkunde. Of voor afgestudeerde artsen en verpleegkundigen. Er wordt een passend project voor je gemaakt. Hiervoor hebben we voor vertrek nodig:

 • Een Engelstalig CV
 • Kopieën van je diploma of certificaten

 

African Impact

Bij aankomst bij je vrijwilligersproject word je door African Impact gevraagd de ‘Terms and Conditions & Code of Conduct’ te lezen en te ondertekenen. Je tekent o.a. voor de volgende zaken:

 • Dat African Impact niet verantwoordelijk is voor ongevallen, kwijt geraakte spullen, ziekten, etc.
 • Je zelf verantwoordelijk bent voor een geldig paspoort, visum, etc.
 • Als je voortijdig het project verlaat je geen recht hebt op een terugbetaling van je geld
 • Dat je je houdt aan de Gedragsregels (Code of Conduct)

Wil je voor aanvang van je project de regels ontvangen, neem dan contact met ons op.

 

Flexibiliteit

Aan het werk gaan in Afrika kan een opwindend avontuur zijn maar soms ook een ontmoedigende onderneming. Wij beiden je de kans om werkervaring in Afrika op te doen, de mensen te leren kennen in een gestructureerd project waarbij op je veiligheid wordt gelet. Er is een projectcoördinator aanwezig die je de gehele periode zal begeleiden. Daarnaast is er bij aankomst een uitgebreide oriëntatietraining dit er voor zal zorgen dat je het meest haalt uit deze uitdaging. Aanpassingsvermogen aan het lokale systeem is een vereiste. Er wordt nauw samengewerkt met plaatselijke hulpverleners en de lokale politieke systemen om er zorg voor de dragen dat een vrijwilliger maximaal profijt heeft van zijn of haar bijdrage.

Houdt er rekening mee dat projecten kunnen veranderen, dat behoefte van lokale gemeenschappen veranderen en dat projecten hierop aangepast worden. Soms wordt de hulp van vrijwilligers overbodig of wordt er een nieuw project opgestart, wees dus flexibel.

 

AI medisch project Limuru Kenia

Gezondheidszorg project, Kenia, ©AI

lijntje lang

Landeninformatie

 

Kenia

Kenia ligt in het oosten van Afrika aan de Indische Oceaan en wordt in de andere richtingen begrensd door Oeganda, Sudan, Ethiopië, Somalië en Tanzania. De totale oppervlakte van het land bedraagt 582.646 km2 waarmee het bijna 17 keer zo groot is als Nederland. Kenia is sinds 1963 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. De hoofdstad van Kenia is Nairobi. Een andere populaire plaats in Kenia is Mombassa.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Kenia

lijntje lang

Praktische informatie

 

Oriëntatie

Na aankomst in Limuru is er voor alle vrijwilligers een oriëntatieprogramma. Dit wordt gegeven door de lokale projectcoördinator en hij of zij zal je de ins-and-outs vertellen van het project. Het oriëntatie programma bestaat uit:

 • Introductie Brackenhurst en de directe omgeving
 • Informatie over de projecten
 • Kennismaking met de staf en vrijwilligerscoördinator
 • Relevante informatie over ziekten waarmee je in aanraking kan komen zoals HIV/AIDS, TB, malaria, etc.
 • Tijd om al je vragen te stellen
 • Je rol en verantwoordelijkheid als vrijwilliger
Ondersteuning

Gedurende je verblijf heb je de hulp van een ervaren coördinator. Hij of zij is 24 beschikbaar om je te helpen met problemen en/of vragen. Voor vertrek ontvang je alle benodigde informatie van TravelUnique.

 

Accommodatie

Je zal verblijven in een ‘basic’ cottage op het terrein van het Brackenhurst International Conference Centre. Een cottage in een prachtige omgeving! Als vrijwilliger deel je een kamer met vrijwilligers van dezelfde sekse. Op het terrein is het mogelijk om te volleyballen, te tennissen, etc. De cottage heeft stromend water, warme douches en toiletten. Als vrijwilliger help je om de beurt mee met de afwas, het opmaken van de bedden en kleine schoonmaak klusjes. Er is een schoonmaker voor de grotere schoonmaak.

Belangrijk om te melden is dat Brackenhurst een christelijk centrum is. In de cultuur is alcohol taboe, dit is dan ook niet toegestaan op het terrein. Er is ook een aparte ‘rookafdeling’ in het vrijwilligershuis. Roken op het terrein is niet toegestaan. Houd hier rekening bij het boeken van het project, dat je in Limuru je waarschijnlijk meer dient aan te passen dan bij een ander project.

 

Maaltijden

Je krijgt drie maaltijden per dag. Het ontbijt maak je zelf klaar en bestaat uit eieren, toast, fruit, thee en koffie. Lunch en het avondeten worden voor je klaargemaakt. en bestaat uit lokaal en internationaal eten. Weekenden zijn prima geschikt om de omgeving te verkennen en buitens huis te eten. Laat ons voor vertrek weten als er speciale dieet wensen of allergieën zijn.

 

Hoe er te komen?

Boek een ticket naar Jomo Kenyatta International Airport in Nairobi, Kenia. We helpen je graag bij het boeken van een ticket. Op het vliegveld word je opgewacht door een medewerker van African Impact die je naar het vrijwilligershuis in Limuru zal brengen.

 

Visum

Vanaf 1 september 2015 kun je je visum alleen nog maar online aanvragen voor vertrek. Het is dan niet meer mogelijk om bij aankomst een visum aan te schaffen. Op de speciale website van de Keniaanse regering moet je je eerst registeren om daarna in te loggen en het visum aan te vragen en te betalen. Klik hier om je te registeren.  Ook is het mogelijk je visum door e-visums.nl te laten regelen. Klik hier voor meer informatie.

 

AI medisch project limuru Kenia-2

Gezondheidszorg project, Kenia, ©AI

lijntje lang

Prijzen 2023

 

2 weken: € 1345

3 weken: € 1595

4 weken: € 1845

5 weken: € 2095

6 weken: € 2345

7 weken: € 2595

8 weken: € 2845

Je betaalt bij TravelUnique geen boekings-, administratie of reserveringskosten en geen toeslag als je vertrekt in het hoogseizoen.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Transfer vanaf Nairobi International Airport naar Limuru
 • Oriëntatie programma
 • Dagelijks transport van- en naar het project
 • Verblijf in het vrijwilligershuis
 • Drie maaltijden per dag (niet in het weekend)
 • Onbeperkt thee, koffie en sappen
 • Ondersteuning door een projectcoördinator
Niet bij de prijs inbegrepen
 • Vliegticket naar Nairobi
 • Email, internet- en telefoonkosten
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Visumkosten
 • Verzekeringen
 • Drank (limonade)
 • Maaltijden in de weekenden
 • Was service
Excursies (niet bij de prijs inbegrepen)

Kenia biedt prachtige safarie mogelijkheden. Ook is het leuk Nairobi te ontdekken. Er zijn veel excursies mogelijk vanuit Moshi. De project coördinator ter plaatse helpt je graag bij het boeken.

 

lijntje lang

Startdata 2023 & 2024 en aankomsttijden

 

Verblijf mogelijk van 2 tot en met 8 weken bij dit project.

Hierna kan indien gewenst een ander project van Travelunique geboekt worden in een ander land. Het project start iedere maandag. Maandag is ook de aankomst- en vertrekdag bij het project.

Het project sluit op maandag 18 december 2023.

 

AI medisch project Kenia-3

Gezondheidszorg project, Kenia, ©AI

lijntje lang

Downloads

 

Wil je de Engelstalige brochure over het project in Limuru, Kenia ontvangen? Neem dan contact met ons op

 

lijntje lang

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van dit project in Limuru onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor meer informatie. Als je een project boekt ga je akkoord met onze Algemene Voorwaarden.

 

Overige projecten in Kenia
 • Maasai Mara Big Cat en Wildlife onderzoek project. Klik hier voor het project
Vergelijkbare projecten
 • Medisch project in Gweru, Zimbabwe. Klik hier voor het project

 

Fotogalerij

 

AI medisch project Kenia-4Moshi medical-1

Moshi medical-4moshi medical-3

 Moshi medical-2Moshi-6

 

Mocht je meer foto’s wensen van de accommodatie of van het project in Limuru, Kenia, neem dan contact met ons op.

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner African Impact (AI).

 

6
mei

Mobiel medisch project, Kenia

Deelname mogelijk: minimaal 4 weken en maximaal 24 weken 

Logo CHAT

Prijzen staan in de tekst vermeld

Projectcode: TU80/CHAT

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

HET PROJECT

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: Laikipa, Isiolo & Samburu, Kenia
 • Accommodatie: cottage of tent
 • Project: mobiel medisch project waarbij je werkzaam bent als arts of verpleegkundige op een mobiele kliniek of als administrateur/fondsenwerver, social-media expert
 • Duur: 4 – 24 weken
 • Leeftijd: bij voorkeur 25+
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Aantal vrijwilligers: er kunnen tegelijk 2 vrijwilligers deelnemen aan dit project
 • Kenmerk: startdatum, iedere 1e van de maand

 

Waarom een sociaal project?

Dit is een project op het platteland van Kenia vooral gericht op familieplanning. Met een mobiele kliniek wordt door verschillende gebieden gereisd. Voor dit project zoeken we naast vrijwilligers met een medische achtergrond ook vrijwilligers met een administratieve achtergrond en of een achtergrond in fondsenwerving of ervaring met het aanvragen van subsidies, vrijwilligers die data kunnen verzamelen en rapporten kunnen opstellen of vrijwilligers met uitgebreide ervaring op het gebied van social media.

 

Algemene informatie CHAT mobiel medisch project, Kenia

Bij dit project werk je voor CHAT Mobile Clinic. CHAT staat voor Community Health Africa Trust. CHAT bereikt mensen woonachting in de plattelandsgebieden van Kenia en verstrekt informatie en zorg met betrekking tot familieplanning, HIV/AIDS, basis gezondheidszorg, TB, etc. Dit gebeurt in de gebieden in centraal en noord Kenia; Laikipia Isiolo en Samburu en gedeelten van Marsabit, Baringo, Meru, Nyeri en Naura Counties.

CHAT is opgericht in 1999 en vanaf die tijd behandelt en informeert de CHAT Mobile Clinic duizenden Kenianen. CHAT bestaat uit verpleegkundigen, overige werknemers in de gezondheidszorg, chauffeurs en een aantal Landrovers en kamelen. De CHAT mobiel bezoekt een bepaalde gemeenschap eens per drie maanden op een vaste dag.

De mensen die bezocht worden hebben te maken met zaken als armoede, gebrek aan schoon water, geen toegang tot anticonceptie, tienerzwangerschappen, slecht onderwijs, werkeloosheid, HIB/AIDS en TB.

De mobiele kliniek is opgericht door Shanni Wreford-Smith. Zij coördineert ook dit mobiel medisch project.

Bij het mobiel medisch project kunnen de volgende vrijwilligers deelnemen:

 • Vrijwilligers met een administratieve achtergrond en of een achtergrond in fondsenwerving of ervaring met het aanvragen van subsidies, vrijwilligers die data kunnen verzamelen en rapporten kunnen opstellen of vrijwilligers met uitgebreide ervaring op het gebied van social media
 • Ervaren artsen en verpleegkundigen die meereizen met de mobiele kliniek. Echter voor artsen en verpleegkundigen moet een speciale vergunning worden aangevraagd. Vraag ons naar de voorwaarden en kosten.
 • Vrijwilligers die als assistent mee reizen op de mobiele kliniek. Je maakt foto’s en een documentaire, dit om zo sponsors te vinden. Je zal 5 – 10 dagen onderweg zijn. Dit is primitief. Laat je vooraf goed voorlichten over dit onderdeel van het project

 

Taken administratieve/ fondsenwerving
 • Het documenteren van informatie
 • Het schrijven van voorstellen voor potentiële sponsoren
 • Het schrijven van rapporten voor huidige sponsoren
 • Het maken van foto’s, video’s en Case Stories en het maken van documentaire om zo fondsen te werven
 • Het schrijven van een strategie
 • Reizen door het gebied (5 – 10 dagen) om data te verzamelen
 • Het bijhouden van de social media kanalen

Belangrijk om te vermelden is dat je er niet een heel actief, sociaal leven er op na kan houden bij dit project. Je zal tijd ‘in het veld” doorbrengen. Het leven is zeker niet saai, je reist veel door Samburu en kan genieten van het prachtige wildleven in dit gebied.

 

Hoogtepunten van het mobiel medisch project
 • Reis en kampeer met de Mobile Clinic, dit gebeurt per auto of kameel om zo plattelandsgebieden te bezoeken
 • Bied mensen zorg die geen toegang hebben tot het medisch systeem
 • Doe ervaring op in Afrika door samen te werken met lokale verpleegkundigen
 • Ervaar het wildleven in Laikipia
 • Leer van de Maasai en Samburu en andere nomadisch bevolkingsgroepen
 • Maak (internationale) vrienden voor het leven
Locatie

De locatie is de Laikipia en Samburu regio, een plateau ten noord westen van Mount Kenya  in de Rift Valley provincie.

 

Weer

Kenia ligt in Oost-Afrika aan de Indische Oceaan. Er heerst een tropisch klimaat. Aan de kust is het erg vochtig, vooral in januari en februari. De lange regenperiode duurt van maart tot begin juni, het korte regenseizoen van oktober tot eind november. Het gehele jaar door is het warm, met temperaturen tussen de 27°C en 33°C. In het westen is het bergachtig. Het is er uiteraard koeler, maar ook natter. Op Mount Kenya ligt eeuwige sneeuw. De woestijnachtige gebieden in het noordoosten zijn het droogst. De beste tijd om door Kenia te reizen is van juni tot oktober: het is dan relatief koel en droog.

 

Eisen

Dit project is zeer geschikt voor wat oudere, ervaren vrijwilligers. Bij voorkeur ben je 30 jaar of ouder. Je bent een gekwalificeerd verpleegkundigde of arts of je hebt goede administratieve en/of fondsenwervende vaardigheden. De maximum leeftijd van de vrijwilliger is afhankelijk van zijn of haar gezondheid. Een goede kennis van de Engelse taal is zeer gewenst. Een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) is een vereiste.

 

Flexibiliteit

De werkzaamheden genoemd in deze projectomschrijving zijn altijd onder voorbehoud. Werktijden en activiteiten kunnen per dag en per periode verschillen. Wees dus flexibel.

 

Kenia-1

CHAT project, Kenia, ©AI

lijntje lang

 Landeninformatie

 

Kenia

Kenia ligt in het oosten van Afrika aan de Indische Oceaan en wordt in de andere richtingen begrensd door Oeganda, Sudan, Ethiopië, Somalië en Tanzania. De totale oppervlakte van het land bedraagt 582.646 km2 waarmee het bijna 17 keer zo groot is als Nederland. Kenia is sinds 1963 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. De hoofdstad van Kenia is Nairobi. Een andere populaire plaats in Kenia is Mombassa.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Kenia

lijntje langPraktische informatie

 

Ondersteuning

Vooraf ontvang je van TravelUnique alle benodigde documenten en informatie. Voor vertrek krijg je meer informatie over culturele aspecten en bij aankomst word je uitgebreid voorgelicht door Rex, Siana en/of Shanni en haar team. Bij dit project is flexibiliteit en gevoel voor humor zeker nodig!

 

Accommodatie en maaltijden

Je zal verblijven in een comfortabele cottage die uitkijkt over de vlakten van Laikipia op het terrein van Shanni’s familie. Je verblijft in Milima Tatu, dit is ongeveer 45 kilometer buiten Nanyuki town. Het terrein is omgeven door een groot natuurlijk gebied. Hier vind je prachtige vogels, olifanten, leeuwen etc. Het terrein is omheind door hekwerk (i.v.m. de wilde dieren). Op het terrein vind je de huizen van Shanni, van haar ouders en drie cottage’s die worden verhuurd.

Je deelt je cottage met andere vrijwilligers. Het is een self-catering cottage, dit betekent dat je zelf je maaltijden dient te maken. Ook is het mogelijk dat je in een tent verblijft, deze tenten zijn van alle gemakken voorzien. Je verblijft in een natuurlijke, rustige, vredige omgeving. Je tent of cottage wordt schoongemaakt, je was zal worden gedaan en er is voldoende drinkwater aanwezig.

Ook breng je tijd door in het veld met de mobiele kliniek. Hier zal je dan kamperen.

 

Veiligheid

Veiligheid is altijd de eerste prioriteit. Lees voor het boeken van een project het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Klik hier voor het reisadvies naar Kenia.

 

Internet

Er is geen goed signaal voor internet. Je zou een mobile modem voor je laptop kunnen aanschaffen. Er is in het dorp wel goed Wifi en ook bij diverse cafe’s in Nanyuki is er internet.

 

Cultuur

Kenia is de thuishaven van een groot aantal stammen en etnische groepen. Er zijn in totaal ongeveer 42 stammen‚ waarvan de meeste zijn gemigreerd van het westelijke deel en zuidelijke deel van Afrika. De Keniaanse stammen waren meestal nomadische stammen en vormen een belangrijk deel van de bevolking. Eén van de bekendste stam zijn de Maasai. De leden van deze stam leven voornamelijk in het zuidelijke deel van het land als nomadische herders en hun vee is de belangrijkste bron van levensonderhoud.

De Kikuyu-stam behoort tot de oudste stammen van Kenia. Tijdens de Bantu migratie migreerden de Kikuyu’s van het westelijke deel van Afrika. De Kikuyu’s zijn van oorsprong boeren en hebben zich dan ook op de uitstekende landbouwgronden van het land gevestigd. De Kikuyu stam kent verschillende clans waaronder: Achera‚ Agachiku‚ Airimu‚ Ambui‚ Angare‚ Anjiru‚ Angui‚ Aithaga en Aitherandu.

De Samburu-stam is een andere bekende stam in Kenia. Ze zijn een semi-nomadische stam, die overeenkomsten vertoont met de Maasai. De Samburu hebben een krijger gebaseerde maatschappij. Melk is de belangrijkste voedselbron van deze stam en zij staan bekend om hun dans, muziek en traditionele kleding en sieraden.
Een andere Keniaanse stam is de Turkana-stam. Het is de tweede grootste stam van Kenia en zij wonen in het noordelijke deel van Kenia. De Turkana mensen hechten veel belang aan hun kleding en sieraden, zowel de mannen als de vrouwen.

De verschillende stammen van Kenia staan er om bekend dat ze hun eigen cultuur, kleding, dans, muziek, eten, gewoonten en tradities hebben.

 

Geld

De betaaleenheid in Kenia is de Keniaanse Shilling. Op de meeste plaatsen zijn betalingen met bekende creditcards mogelijk. In Mombasa en Nairobi (luchthaven en stad) zijn er mogelijkheden om geld te krijgen via de ATM.

 

Hoe er te komen?

Je dient een vlucht te boeken naar Nairobi, waar je zal worden opgewacht door iemand van het projectteam. Hierna ga je per taxi naar het huis van Shanni, dit is 34 kilometer buiten Nanyuki. Het is een reis van ongeveer 200 kilometer. Er is ook dagelijks een vlucht van Nairobi naar Nanyuki. Als we je kunnen helpen bij het boeken van vlucht, neem dan contact met ons op.

 

Visum en paspoort

Zorg dat je paspoort bij vertrek uit Kenia ten minste nog zes maanden geldig is en twee vrije pagina’s bevat.

Een visum is voor een reis naar Kenia verplicht. Vanaf 2 juli 2015 dien je een e-visum aan te vragen via www.ecitizen.go.ke. Na 31 augustus 2015 is het niet meer mogelijk om bij aankomst een visum in Kenia aan te schaffen. Ook is het mogelijk je visum door e-visums.nl te laten regelen. Klik hier voor meer informatie.

 

Excursies

In Kenia zijn er vele safari mogelijkheden. Je kan het wildleven ontdekken vanaf de rug van een paard, via een mountainbike of tijdens wandelsafari’s. Een ongewone manier is om wildlife te spotten vanaf de rug van een kameel. Daarnaast is Kenia het land voor wandelaars. Wandelen kan je van de sneeuwpieken van Mount Kenya tot aan de woestijnen in het noorden van het land. Daarnaast heeft Kenia prachtige stranden en een grote verscheidenheid aan watersport mogelijkheden. Een prachtige locatie zijn de Gedi Ruins.

 

Inentingen

Voor Kenia wordt aangeraden: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en een vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht) en een gele koorts inenting.

Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt tevens een BMR inenting aanbevolen voor Kenia. Daarnaast dien je malaria pillen te slikken. Neem contact op met je huisarts of GGD voor het juiste advies.

 

CHAT-2

CHAT project, Kenia, ©AI

lijntje lang

Prijzen 2023

 

1 maand: $ 1850

2 maanden: $ 3250

3 maanden: $ 4650

Wil je langer dan 3 maanden bij dit project verblijven, neem dan contact met ons op voor een aangepast tarief. Let op! prijzen zijn exclusief maaltijden

Belangrijk! Gekwalificeerde artsen en verpleegkundigen betalen een bedrag van USD 280 per maand extra + de kosten voor een werkvergunning. De te betalen bedragen zijn inclusief een donatie van $ 400.

Klik hier voor de juiste koers van de USD.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Informatie brochure ter voorbereiding op je reis
 • De mogelijkheid lokale markten en dorpen te verkennen tijdens je reizen met de Mobile Clinic
 • Dagelijks transport
 • Verblijf in een self-catering accommodatie
 • Begeleiding tijdens je verblijf
Niet bij de prijs inbegrepen
 • Vliegticket naar Nairobi
 • Visum
 • Transfer van Nairobi naar Nanyuki  (kosten ongeveer euro 75 enkele reis voor taxirit van 4 uur)
 • Reis-, annuleringsverzekering
 • Maaltijden en drank
 • Excursies

lijntje lang

Startdata 2023 en aankomsttijden

 

Deelname aan dit mobiel medisch project is mogelijk van 4 – 24 weken. Het project start iedere 1e van de maand. Mocht het gunstiger zijn en dag eerder of later aan te komen (of 2 of 3 dagen), dan is dit zeker bespreekbaar. Aankomst in Nairobi is voor 15.00 uur. Mocht je na 15.00 uur aankomen dan wordt geadviseerd een dag eerder aan te komen en te overnachten in Nairobi. Dit in verband met de reis naar je accommodatie die ongeveer 4 uur duurt maar niet erg snel gaat. Dit omdat er ook nog onderweg boodschappen gedaan moeten worden.  Neem voor een reisadvies contact met ons op.

 

CHAT-4

CHAT project, Kenia, ©AI

lijntje lang

Downloads

Wil je de brochure over dit mobiel medisch project ontvangen? Neem dan contact met ons op.

Klik hier voor de Facebook pagina van dit project

 

lijntje lang

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van dit mobiel medisch project onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor de Algemene Voorwaarden. Bij het boeken van een project ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden.

 

Vergelijkbare projecten
 • Medisch project, Gweru, Zimbabwe. Klik hier voor het project
 • Medisch project, Namibie. Klik hier voor het project

 

Fotogalerij

 

Kenia-2 mobiel medisch projectKenia-3 mobiel medisch project

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner CHAT en van African Impact (AI).