
Fikia Dada project, Kenia
Project: Fikia Dada Rescue Centre project, Limuru, Kenia
Deelname mogelijk: minimaal 2 weken, max. duur in overleg
Prijzen staan in de tekst vermeld
Projectcode: TU90/FD
Het project
Het project kort samengevat
- Plaats: Limuru, Kenia
- Accommodatie: accommodatie of gastgezin
- Project: community project / Girl Empowement project
- Duur: 2 – 6 weken, langer mogelijk
- Aantal vrijwilligers: maximaal 4
- Leeftijd: minimaal 18 jaar
- Voertaal bij het project: Engels
- Kenmerk: kleinschalig community project om jonge vrouwen en tienermeisjes een beter toekomst te geven
Fikia Dada#ReachAGirl
Fikia Dada Rescue Centre
Fikia Dada is een “community” project opgezet door twee Keniaanse dames, Nila en Margaret.
De missie van Fikia Dada is het bevorderen van een veilige omgeving voor getraumatiseerde tienermeisjes om te genezen, te groeien en mondige vrouwen te worden die later de cirkel van armoede voor toekomstige generaties zullen doorbreken. De visie van Fikia Dada is om een veilige, liefdevolle haven te bieden aan tienermeisjes evenals counseling en onderwijs. Dit biedt de meisjes de kans om hun waardigheid te herstellen.
Met de hulp van Fikia Dada kunnen meisjes hun opleiding voltooien. Dit stelt hen in staat om een inkomen te verdienen en hun kinderen financieel te onderhouden. Dit zal armoede uitroeien en het vermindert de cyclus van het hebben van meer kinderen dan ze financieel aan kunnen.
“I am proud to be a girl. I am beautiful. I am strong. I am confident.”
Hoe het allemaal begon…
Fikia Dada betekent “Bereik een meisje” in Kiswahili, de moedertaal in Kenia.
Fikia Dada is in 2015 opgericht door twee lokale vrijwilligers, Nila en Margaret. Ze begonnen met reizen tussen scholen in het hele land. De focus lag op voorlichting aan jonge meisjes. Dit was seksuele voorlichting en menstruele hygiëne. Dit is niet zeer gebruikelijk in de Keniaanse samenleving, het wordt beschouwd als taboe om hierover te spreken.Tijdens deze sessies werden hygiene kits uitgedeeld, met hierin een herbruikbaar maandverband, een maandverband voor eenmalig gebruik, een set ondergoed en een stuk zeep.
Door interactie met deze jonge meisjes en verschillende schoolhoofden, leerden ze dat velen het slachtoffer waren van extreme armoede, huiselijk geweld, verkrachting, gedwongen huwelijken en op jonge leeftijd FGM (vrouwelijke genitale verminking). Ook zijn er veel jonge meisjes zwanger en niet goed uitgerust om moeder op zo’n jonge leeftijd te worden. Wanneer een jong meisje zwanger is, wordt ze meestal weggejaagd door de familie en veroordeeld door de samenleving. Ze moet dit allemaal alleen afhandelen. De meesten proberen thuis abortussen, sommigen nemen zelfs hun eigen leven. Als ze de zwangerschap tot een goed einde brengen, wordt de baby vaak in de steek gelaten en vervolgens als wees achtergelaten.
Een gevolg hiervan is dat het meisje de school verlaat en geen opleiding afrondt.
In december 2019 …
Gingen Margaret en Nila naar een plaatselijke basisschool voor een van hun sessies en de directeur benaderde ze en vroeg of ze nog iets konden doen om een meisje te helpen. Ze stelde hen voor aan een jong meisje dat 15 jaar oud was, net haar eindexamen had gedaan voor haar KCPE (Kenya Certificate of Primary Education) en 8,5 maand zwanger was. Ze leefde in extreme armoede in de Tea Village en had geen idee wat ze moest doen zodra de baby geboren zou zijn. Ze zochten overal voor een “Childrens Home” of een opvangcentrum voor dit jonge meisje en haar kind en tot hun verbazing lukte het niet iets te vinden voor zowel moeder als baby.
Op dat moment raakten ze in gesprek met Avril. Avril zamelde geld in, naaide en stuurde herbruikbare maandverband vanuit haar huis in Ierland naar Kenia.
Ze legden de situatie uit aan Avril die hielp bij het zoeken naar een huis en het helpen met betalen van de huur. Dit omdat ze dit meisje en haar baby op geen enkele manier op straat konden laten leven.
In januari 2020 …
Het ging allemaal heel snel. Fikia Dada breidde vervolgens uit naar het Fikia Dada Rescue Center.
Ze vonden een huis met 4 slaapkamers op een perceel van 1 hectare en dit jonge meisje trok hier in met haar pasgeboren baby.
Het duurde niet lang voordat ze weer werden benaderd met een andere zaak, en nog een. Binnen 3 maanden waren er 5 meisjes, 2 baby’s en 1 onderweg. De Fikia Dada familie groeide.
Maart 2020…
In maart 2020 werd er begonnen met het planten van zaden om hun eigen groenten te kunnen verbouwen en vonden de meisjes hun plek in het huis.
Alleen waren er zorgen over de financiën. Zou er genoeg geld binnenkomen om de groeiende Fikia Dada familie te ondersteunen? Oud-vrijwilligers werden gevraag te helpen bij fondsenwerving. Britt, “prattrat” op instagram, liet alles vallen en vloog naar Kenia om te helpen waar ze kon. Ze was van plan om slechts 6 weken te blijven, maar ze bleef uiteindelijk een jaar in Kenia!
2021 – Carla en Leslie
Carla en Leslie zijn oud-vrijwilligers van TravelUnique. In 2019 namen ze beide deel aan een project in Kenia. Hier kwamen ze in contact met Nila. Ze besloten verschillende keren terug te keren naar Kenia. Ze werden een vraagbaak en sponsor van Fikia Dada. Zoals eerder genoemd, een stichting die zich inzet voor de opvang van Keniaanse meisjes van veertien tot twintig jaar. Meisjes die zwanger zijn of pas bevallen, meisjes die weggehaald of weggevlucht zijn uit hun thuis, omdat ze dreigden uitgehuwelijkt te worden, te worden verkracht of besneden.
Volgens Carla en Lelsie: “heftige verhalen. Maar het is heel bijzonder dat er een kleine organisatie is, die wordt gerund door locals, die hun eigen volk een betere en veilige toekomst wil geven. Vooral de Female Gender Mutilation, het besnijden van meisjes verdient extra aandacht, ook hier in Nederland. Daar willen we ons voor inzetten.”
2021
Tijdens de Covid-19-pandemie hebben ze te maken gehad met grote strijd om overeind te blijven. Elke dag is een leerdag en ze zijn trots op de groei en vastberadenheid om dit te laten werken.
Ze hebben een aantal mooie epische dingen in het eerste jaar van hun bestaan bereikt en ze zouden niet in staat zijn om verder te gaan zonder de steun van onze familie, vrienden, oud-vrijwilligers, mentoren, donateurs en sponsors.
Taken van de vrijwilliger
- De bewoners van het huis zijn de tienermeisjes. Ze zijn zwanger of hebben al een baby. De meisjes doen het huishouden, de moestuin, verzorgen zichzelf en hun baby’s. Hierbij kun je als vrijwilliger elke dag helpen
- Neem deel aan de wekelijkse kookles van Freddy of help mee met het naaien van kleding of maandverband
- Bezoek samen met de meisje de dokter tijdens de zwangerschap
- Ga mee naar het consultatiebureau met de jonge moeders en hun baby
- Bezoek scholen samen met Nila en Marggie. Hier geef je voorlichting over anticonceptie en menstruele hygiene en ook sexuele voorlichting
- Met wat geluk kun je mee naar een bevalling van een bewoonster
- Daarna zijn ze in hun kraamtijd terug in Fikia Dada, als vrijwilligster help je de meisjes tijdens hun kraamtijd
- Het begeleiden van de jonge moeder en haar baby, denk aan voeding en hygiene
- Een bezoek aan de markt in Limuru
- Praten en luisteren naar de verhalen de meisjes, belangrijk is om je niet betweterig op te stellen en respect en waardering te hebben voor hun cultuur
- Help de meisjes te ontwikkelen op hun manier, je vliegt met hun mee, zij niet met jou. Samen ideeën of ervaringen uitwisselen is voor beiden leerzaam
Tienerzwangerschappen
Waarom zijn er in Kenia zoveel tienerzwangerschappen? Dit heeft een aantal redenen:
- Armoede. Armoede zet meisjes aan tot activiteiten die hen blootstellen aan seksuele uitbuiting en seks hebben in ruil voor geld en voedsel.
In dergelijke situaties zijn jonge meisjes niet in staat om over veilige seks te onderhandelen of krijgen ze onvoldoende voorlichting over seksuele gezondheid, waardoor ze het risico lopen op zwangerschap, seksueel overdraagbare aandoeningen, waaronder hiv, en geweld zoals verkrachting - Gebrek aan seksuele voorlichting / middelen.
Seksuele voorlichting maakt geen deel uit van het leerplan in Kenia en wordt als cultureel en religieus gevoelig beschouwd.
Het belangrijkste argument was dat het verstrekken van dergelijke informatie aan Keniaanse jongeren die naar school gaan, hetzelfde is als het geven van een vergunning voor seksuele activiteiten. Onderzoek wijst dit argument echter af - Vroege huwelijken.
Tienerzwangerschappen en vroege huwelijken gaan hand in hand.
In bepaalde culturen wordt het nog steeds beoefend. Meisjes vanaf 10 jaar worden uitgehuwelijkt in ruil voor vee.
Meisjes die tot een kindhuwelijk worden gedwongen, worden vaak al tijdens hun puberteit zwanger, waardoor het risico op complicaties tijdens de zwangerschap of bevalling toeneemt
Vrijwilliger bij Fikia Dada
Het mooie aan deelnemen aan dit project is dat je zelf kan bepalen hoe lang je deelneemt aan het project. Minimale termijn is 2 weken de meeste vrijwilligers blijven max 12 weken (in verband met een visum). Maar mocht je langer willen blijven dan is dit mogelijk.
Je gaat veel nieuwe dingen ervaren en zien, dus we raden je aan om even de tijd te nemen om na te denken over alle dingen die je ziet en ervaart. Het project werkt samen met Mzuka Tours & Travel die betaalbare reizen en safari’s aanbiedt voor de vrijwilligers van dit project om het prachtige Kenia te ervaren. Ze bieden vervoer, dagtochten, overnachtingen en wekelijkse safari’s aan. Deze jongens zijn familie, ze zijn betrouwbaar! Neem altijd contact met ze op voordat je boekt of iemand in het land betaalt.
Samenvatting werkzaamheden bij dit project
Activiteiten waarbij je betrokken kan worden zijn:
- Voorlichting op scholen
- Ondersteuning van tienermoeders
- Meewerken in de moestuin en met de kippen
- Interactie met de jonge meisjes
- Ook wordt er gewerkt vanuit Fikia Dada naar terugplaatsing naar de thuissituatie en wordt er contact gehouden met het thuisfront van de jonge moeders
Duurzaamheid
Bij Fikia Dada is duurzaamheid en belangrijk onderwerp. Dat betekent dat ze “quick-fix-feel-good” oplossingen vermijden.
Alle projecten zijn ter ondersteuning van de lokale gemeenschap. Voorbeelden van duurzaamheid zijn:
- De Shamba; dit is een gebied met gecultiveerde grond; een stuk land, een kleine zelfvoorzienende boerderij voor het verbouwen van gewassen.
In de Shamba telen ze momenteel aardappelen, maïs, bonen, wortelen, lente-uitjes, prei, boerenkool, spinazie, kool, courgette en een verscheidenheid aan wilde Afrikaanse groenten - Er is ook een kleine kruidentuin met koriander, rozemarijn en munt. Ze begonnen dit project met de hulp van donaties van zaailingen en off-cuts uit de lokale gemeenschap. Iedereen is erbij betrokken, ook de meisjes die worden opgevangen. Iedereen helpt mee bij het planten, wieden, water geven en het oogsten van de gewassen. Dit project zorgt ervoor dat ze zelfvoorzienend zijn op het gebied van voedsel
- Het scharrelkippenhok. Er is een vrije uitloop kippenhok waar ze 200 kippen houden. Hierdoor kan men dagelijkse eieren eten (eieren eten in Kenia wordt als een luxe beschouwd!). Ze verkopen de eieren ook aan de lokale gemeenschap. Het hok vereist veel schoonmaak. Ze werken om beurten aan het beheer van de “Kufunga Kuku”
Naast de bovenstaande projecten willen ze graag bij dit project geiten en een koe aanschaffen. Ook het hebben van een kas staat hoog op het verlanglijstje.
Het grootste langetermijndoel, de grote droom en meest duurzame project zou zijn om ons eigen stuk grond te bezitten geen huur te hoeven betalen.
Op dit moment zit er weinig ruimte in de capaciteit van het centrum en is er beperkte ruimte. Met een eigen perceel in eigendom kunnen meer meisjes en hun baby’s worden gered. Ook zou er meer ruimte zijn voor een groter shamba en een groter kippenproject. Ze zouden de vrijheid hebben om zo zelfvoorzienend mogelijk te worden.
5 redenen om voor dit project in Kenia te kiezen:
- Je bent werkzaam op een plek waar een beetje extra aandacht en liefde altijd welkom is
- Als tienermeisjes, zwangerschappen en baby’s, je aanspreken, kun je hier veel liefde kwijt en krijgen
- Als je het leuk vindt om te leven zoals men in Kenia doet, dan lift je hierop mee bij dit project. Basic en zonder luxe maar met moedige stoere positieve opgewekte meiden en hun baby’s
- Er is de mogelijkheid om een beetje Swahili te leren en meer over de cultuur in Kenia te weten te komen
- De ontdekking van het prachtige landschap en wildleven van Kenia
Locatie
Het project is gevestigd in Limuru, een klein uurtje rijden van Nairobi, Kenia. Kenia ligt op de evenaar aan Afrika’s oostkust.
Weer
Kenia ligt in Oost-Afrika aan de Indische Oceaan. Er heerst een tropisch klimaat. Aan de kust is het erg vochtig, vooral in januari en februari. De lange regenperiode duurt van maart tot begin juni, het korte regenseizoen van oktober tot eind november. Het gehele jaar door is het warm, met temperaturen tussen de 27°C en 33°C. In het westen is het bergachtig. Het is er uiteraard koeler, maar ook natter. Op Mount Kenya ligt eeuwige sneeuw. De woestijnachtige gebieden in het noordoosten zijn het droogst. De beste tijd om door Kenia te reizen is van juni tot oktober: het is dan relatief koel en droog.
Eisen
De minimum leeftijd voor dit project in Kenia is 18 jaar. De maximum leeftijd is afhankelijk van de gezondheid van de vrijwilliger. Voor ieder project van TravelUnique is een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) een vereiste. Belangrijk is dat je de Engelse taal goed beheerst.
Een Social worker, verpleegkundige, PABO (student) kunnen hier zeker hun skills kwijt. Maar eigenlijk kan iedereen die begaan is met deze doelgroep hier zijn energie kwijt. Oudere vrijwilligers die gewoon moeder zijn, zijn ook hier welkom. Belangrijk is om te luisteren en mee te gaan in hun leven en niet onze manier van leven aan hun op te dringen.
Flexibiliteit
Aan het werk gaan in Afrika kan een opwindend avontuur zijn maar soms ook een ontmoedigende onderneming. Wij bieden je de kans om werkervaring in Afrika op te doen, de mensen te leren kennen in een gestructureerd project waarbij op je veiligheid wordt gelet. Er is een projectcoördinator aanwezig die je de gehele periode zal begeleiden. Daarnaast is er bij aankomst een uitgebreide oriëntatietraining dit er voor zal zorgen dat je het meest haalt uit deze uitdaging. Aanpassingsvermogen aan het lokale systeem is een vereiste. Er wordt nauw samengewerkt met plaatselijke hulpverleners en de lokale politieke systemen om er zorg voor de dragen dat een vrijwilliger maximaal profijt heeft van zijn of haar bijdrage.
Houdt er rekening mee dat projecten kunnen veranderen, dat behoefte van lokale gemeenschappen veranderen en dat projecten hierop aangepast worden. Soms wordt de hulp van vrijwilligers overbodig of wordt er een nieuw project opgestart, wees dus flexibel.

Fikia Dada Rescue project, ©Leslie Lensen en Carla de Block
Landeninformatie
Kenia
Kenia ligt in het oosten van Afrika aan de Indische Oceaan en wordt in de andere richtingen begrensd door Oeganda, Sudan, Ethiopië, Somalië en Tanzania. De totale oppervlakte van het land bedraagt 582.646 km2 waarmee het bijna 17 keer zo groot is als Nederland. Kenia is sinds 1963 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. De hoofdstad van Kenia is Nairobi. Een andere populaire plaats in Kenia is Mombassa.
Meer informatie
Praktische informatie
Oriëntatie
Na aankoms is er voor de vrijwilligers een oriëntatieprogramma. Dit wordt gegeven door de lokale projectcoördinator en hij of zij zal je de ins-and-outs vertellen van het project.
Ondersteuning
Gedurende je verblijf heb je de hulp van Margaret of Nila. Een van de dames is 24 beschikbaar om je te helpen met problemen en/of vragen. Voor vertrek ontvang je alle benodigde informatie van TravelUnique.
Accommodatie
Je kan er voor kiezen om bij een gastgezin te verblijven of er wordt een accommodatie voor je geboekt net buiten Limuru in de thee velden. Het gastgezin wordt voor je geregeld vanuit het project. Door het gastgezin worden de maaltijden gekookt, je kamer zal worden schoongemaakt en je was wordt gedaan. Wil je in een hotel verblijven dan verblijf je in hotel Manga Corner. Het Manga Hotel is een prima Afrikaans hotel, voor vrijwilligers die nooit eerder in Afrika zijn geweest is het even wennen, maar echt prima ! Er is een leuke bar op de eerste verdieping met live voetbal en alcohol. Beneden is er dagelijks ontbijt. De receptie is super vriendelijk en behulpzaam. Je ontvangt iedere dag schone handdoeken en lakens en natuurlijk wordt de kamer schoongemaakt.
Maaltijden
Je krijgt drie maaltijden per dag.
Hoe er te komen?
Boek een ticket naar Jomo Kenyatta International Airport in Nairobi, Kenia. We helpen je graag bij het boeken van een ticket. Op het vliegveld word je opgewacht door een medewerker van het project die je naar het vrijwilligershuis uzal brengen.
Visum
Vanaf 1 september 2015 kun je je visum alleen nog maar online aanvragen voor vertrek. Het is dan niet meer mogelijk om bij aankomst een visum aan te schaffen. Op de speciale website van de Keniaanse regering moet je je eerst registeren om daarna in te loggen en het visum aan te vragen en te betalen. Klik hier om je te registeren. Ook is het mogelijk je visum door e-visums.nl te laten regelen. Klik hier voor meer informatie.

Fikia Dada Rescue project, ©FDRP
Prijzen 2023
Let op! Onderstaande prijzen staan vermeld in USD. Klik hier voor de juiste koers.
2 weken: $ 850
3 weken: $ 1275
4 weken: $ 1700
5 weken: $ 2125
6 weken: $ 2550
Bij dit project betaal je een registratiefee van $ 200. Je betaalt geen toeslag als je vertrekt in het hoogseizoen. Wil je de prijs weten van een periode langer dan 6 weken neem dan contact met ons op.
Wat is bij de prijs inbegrepen?
- Transfer vanaf Nairobi International Airport
- Oriëntatie programma
- Accommodatie
- Drie maaltijden per dag
- Ondersteuning door Nila en Margaret
Niet bij de prijs inbegrepen
- Vliegticket naar Nairobi
- Email, internet- en telefoonkosten
- Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
- Visumkosten
- Verzekeringen
- Drank (limonade)
Excursies (niet bij de prijs inbegrepen)
Kenia biedt prachtige safari mogelijkheden. Ook is het leuk Nairobi te ontdekken. De projectcoördinator ter plaatse helpt je graag bij het boeken.Hele leuke uitstapjes in het weekend waaronder een echte aanrader; wandeling met ex-streetkids uit Nairobi https://nai-nami.com/
- Bezoek aan de tea-village met Nila
- Shoppen in een Mall in Nairobi
- Lekker eten bij Java’s in Nairobi
- Masai market in Nairobi
- Lake Naivasha
Startdata 2023 en aankomsttijden
Verblijf bij dit onderwijs project is mogelijk van 2 tot en met 12 weken. En indien gewenst kan dit ook langer.
Het project start in overleg. Neem contact met ons op als je wilt deelnemen aan dit project en we stemmen samen met jou en het project je start- en einddatum af. Mocht je het boekingsformulier willen gebruiken. Vul dan de 1e van de maand in dat je wenst te starten. We nemen dan contact met je op om de juiste data door te spreken.
Tijdens een Public Holiday ben je vrij. De Public Holidays in Kenia in 2023 vind je hier.
Downloads
Carla en Leslie kunnen je heel veel meer, uit eigen ervaring, over dit project vertellen. Je kan contact met ze opnemen. Ook stonden ze met een mooi artikel in de krant. Download hier het artikel
Klik hier voor de Facebook pagina van het project

Fikia Dada Rescue project, ©FDRP
Lees voor het boeken van dit project nze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor meer informatie. Als je een project boekt ga je akkoord met onze Algemene Voorwaarden.
Overige projecten in Kenia
- Masai Mara Big Cat en Wildlife onderzoek project. Klik hier voor het project
Vergelijkbare projecten
- Girl Impact project, Livingstone, Zambia. Klik hier voor het project
Fotogalerij
Bovenstaande foto’s zijn van Carla de Block. Mocht je meer foto’s wensen van de accommodatie of van het project in Limuru, Kenia, neem dan contact met ons op.
Disclaimer
Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.
De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.
Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner Fikia Dada (FDRP) en Carla de Block en Leslie Lensen.