0346 - 833 209

Namibië Archieven | Travelunique
8
feb

Nhoma project, Namibië

Project: Nhoma Safari Camp project, Namibië 

Deelname mogelijk: 2 – 8 weken

Prijzen staan in de tekst vermeld

Projectcode: TU12/NHOMA

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

Het project

 

Het project kort samengevat
  • Plaats: Nhoma, noordoost Namibië
  • Accommodatie: tentenkamp
  • Type project: natuurbehoud- & communityproject
  • Duur: 2, 4, 6, of 8 weken
  • Aantal vrijwilligers: kleine groep
  • Leeftijd: minimaal 18 jaar
  • Voertaal bij het project: Engels
  • Kenmerk: zeer goed georganiseerd project in een zeer uitgestrekt land

 

Nhoma

Nhoma Safari Camp is gelegen in de noordoostelijke hoek van Namibie. Hier bevindt zich het land van de Ju/’hoan San, of zoals ze algemeen bekend staan in Namibië, de bosjesmannen.

Een grote uitdaging voor deze bevolkingsgroep tegenwoordig is het vinden van de balans tussen hun tradities en de Westelijke invloeden. Dit vrijwilligersprogramma draagt bij om deze twee werelden te verbinden en is gebaseerd op een ecotoeristische benadering, waarbij het sociale en materiële welzijn van mensen wordt verhoogd, zonder het milieu of de levensvatbaarheid van het sociaal-economisch culturele systeem op te offeren.

Dit vrijwilligersprogramma is ontworpen in samenwerking met het dorp en nodigt vrijwilligers uit om voor een langere periode te blijven, wat resulteert in een meer duurzame, diepgaande ervaring en wederzijdse uitwisseling voor vrijwilligers en de lokale gemeenschap. Je verblijf geeft je uitgebreide inzichten in hun geschiedenis, huidige en vroegere manier van overleven.  Dit door deel te nemen aan activiteiten zoals het oogsten en bereiden van lokaal voedsel, geneeskrachtige planten verzamelen, struisvogel-eierschaalkralen maken, kennis nemen van traditionele spellen en overleveringen en deelnemen aan hun dagelijks leven.

Een reis van meerdere weken bij Nhoma heeft het potentieel voor een levensveranderende ervaring. De gemeenschap is erg gastvrij, staat te popelen om ervaringen uit te wisselen.

 

Geschiedenis

De oprichter van Nhoma Camp, Arno Oosthuysen reisde als jongen met zijn vader naar afgelegen gebieden in Namibië. Zijn vader was arts en ze bezochten klinieken en hij  leerde de natuur kennen. In 1999 werd hij door de gemeenschap van //Nhoq’ma gevraagd om toeristen naar hun dorp te brengen omdat ze geen inkomen hadden en alleen van de bush leefden. Arno bouwde een tijdelijk tentenkamp in de buurt van het dorp, 80 km van Tsumkwe: Nhoma Safari Camp.

In 2020 droog hij het Safari Camp over aan Flora en Moritz. Flora, een Belgische, werkt sinds 2015 samen met de gemeenschap aan een project voor het maken van hun traditionale sandalen. Het project loopt tot op de dag van vandaag. Moritz is geboren in Namibië en heeft meerdere jaren in de toeristenindustrie gewerkt, als safarigids en op lodges als duurzaamheids- en permacultuurconsulent.

 

Flora & Moritz

Als koppel bundelen ze hun vaardigheden om samen te werken met de Nhoma-gemeenschap op het gebied van ecotoerisme. Ondanks de pandemie besloten ze om in 2020 Nhoma Safari Camp te kopen en permanent hier te gaan wonen.

Door de tussenkomst van Flora en Moritz kwam er een dorpsschool. Willen de lokale kinderen een toekomst hebben, dan is het essentieel dat hun ouders een bron van inkomsten hebben. Toerisme is niet per se een permanente oplossing, maar een manier om het land te gebruiken en op vaardigheden gebaseerde werkmogelijkheden te creëren. Het is van het grootste belang dat de San hun land niet verliezen aan veehouders van andere stammen. Naast banen in het toerisme, zijn er banen gecreëerd in verschillende nevenprojecten, waaronder het maken van sandalen en andere crafts.

 

Hoogtepunten van het project

  • Ervaar het leven in een van de echt laatste wilde en ongerepte gebieden van Zuidelijk Afrika!
  • Breng tijd door tussen de inheemse gemeenschap van het San-volk en leer van hun diepe verbondenheid en wijsheid van de natuur
  • Leef en overleef in de wilde bush tussen vrij rondlopende kuddes olifanten, bedreigde roedels met wilde honden, vele soorten antilopen, luipaarden, hyena’s en zelfs leeuwen
  • Bescherm de inheemse kennis die bij de oudsten van de gemeenschap blijft en help deze over te dragen en te behouden voor de volgende generaties
  • Leer meer over permacultuur en hoe je je eigen ecologische voetafdruk kunt verkleinen en je eigen groenten kunt verbouwen
  • Leer praktische oplossingen voor klimaatadaptatie door te werken met lokale, natuurlijke hulpbronnen

 

De uitdaging

De Ju/’hoansi San in het noordoosten van Namibië leefde meer dan honderdduizenden jaren in de Kalahari als jagers/verzamelaars. Pas in de jaren vijftig ontmoetten ze de eerste blanken, wat het begin was van een snelle verandering van hun levensstijl. Nu de regering hen dwingt hun mobiele beweging stop te zetten, jachtbeperkingen oplegt en de lijnen van hun land aanzienlijk verkleint, wordt de traditionele manier van leven en de cultuur van de de San bevolking bedreigd. Met name het dorp Nhoma (N//oq’ma), dat buiten het beschermde Nyae Nyae-reservaat valt, moet afhankelijk zijn van andere bronnen van inkomsten en voedselvoorziening.

 

(Wees) Een deel van de oplossing

 

Bij Nhoma geloven we dat een deel van de oplossing ligt in het creëren van diverse werkmogelijkheden, gebaseerd op traditionele vaardigheden. Er is een cruciale behoefte aan lokale banen die hen in staat stellen deels van het foerageren te leven en op hun voorouderlijk land te kunnen blijven. De afgelopen 18 jaar heeft het kamp werkmogelijkheden gecreëerd voor spoorzoekers, jagers, sieradenmakers, houtsculptuur makers, traditionele sandaalmakers, natuurgidsen, chef-koks, obers en nog veel meer. Waarbij de  strategie is gebaseerd op de principes van ecotoerisme.

Door de gegenereerde inkomsten kan het nabijgelegen dorp op hun voorouderlijk land blijven en deels hun traditionele jager/verzamelaar manier van leven voortzetten. Ze zien deze samenwerking als een gezonde symbiose en zijn geïnteresseerd om deze relatie voor beide voordelen te verdiepen.

 

Vrijwilligersproject

Het vrijwilligersprogramma is gestructureerd in een rotatie van 2 weken en je kunt maximaal 8 weken deelnemen aan het project. Het idee is om de helft van je tijd op het kamp mee te werken. De projecten waar ze aan werken zijn gebaseerd op permacultuur. Ze werken met natuurlijke hulpbronnen, verbouwen hun eigen voedsel en bouwen een voedselbos. Het bouwen van een off-grid permacultuurparadijs is hard werken. Als beloning voor je bijdrage breng je de andere helft van je tijd door met de dorpelingen. Zij nemen je mee in hun dagelijkse bezigheden.

 

WEEK 1:

De activiteiten van de eerste week zijn allemaal gecentreerd rond het kamp. Het kamp is een accommodatie voor vrijwilligers en toeristen en werkt samen met het inheemse dorp Ju/’hoan San, dat ongeveer 300 meter verderop woont. Winst gegenereerd door toerisme ondersteunt zowel de lodge als het nabijgelegen dorp. Idealiter, in een pre- en post-coronatijdperk, creëert het een inkomen voor het dorp van ongeveer 120 mensen om zo op hun voorouderlijk land te blijven en op afstand en zelfvoorzienend te blijven leven door middel van een gedeeltelijk jager,verzamelaars manier van leven.

Ze nemen je mee op een informatieve reis en laten je inzichten zien over natuurlijk bouwen met lokale grondstoffen, met behulp van eenvoudige permacultuurprincipes en hulpmiddelen om een ​​duurzaam off-grid leven te leiden.

De week begint met een rondleiding langs de verschillende accommodaties en faciliteiten. Ze zullen je inzicht geven in de principes die ze hebben gebruikt bij het opbouwen van het kamp. Moritz zal je een introductie geven in de verschillende bronnen die ze uit het gebied gebruiken. Een bouwweek is afhankelijk van de huidige fasen, maar meestal wordt deze week opgebouwd door de volgende kerntaken:

  • VERZAMELEN: rondrijden in het gebied om materialen te verzamelen die ze nodig hebben: Verzamelen, hakken of graven en naar de bouwplaats brengen
  • BESCHERMEN: maak brandwerende gangen of olifantensloten om het kamp, ​​het dorp en het voedselbos om deze te beschermen tegen ongewenste bezoekers
  • BOUWEN: methoden van natuurlijk bouwen verkennen, de juiste mix voorbereiden en bijdragen aan een van de bouwprojecten
  • GROEIEN: het groeiende voedselbos en grote tuinpercelen hebben water nodig, zaaien, wieden, composteren , schoffelen, etc.

 

WEEK 2:

De tweede week is gecentreerd rond de “n!ore”, wat het levend territorium van de gemeenschap betekent en de ruimte eromheen om te foerageren. Je krijgt de eerste twee dagen inzicht in het dagelijks leven van de Ju/’hoansi en hun tradities. Je kunt deelnemen aan kleine excursies om bushfood of grassen te verzamelen voor het maken van hutten. Het programma staat niet vast en is afhankelijk van de seizoenen en de beschikbaarheid van middelen.

Andere activiteiten kunnen zijn: het bereiden van veldvoedsel, koken, sieraden maken, traditionele sandalen maken, gereedschap maken en meer.

Je leert gebruik te maken van alles wat de natuur te bieden heeft en de dingen om je heen.

De volgende 2 dagen ga je met een groep dorpelingen de bush in. Op reis kunnen er interessante vondsten zijn, zoals wilde honing of ander veldvoedsel. Je verlaat het comfort van ons kamp en zet samen met enkele gemeenschapsleden een mobiel kamp op voor één nacht. Gedurende de dag leer je diersporen te onderscheiden en tekens van de natuur te lezen. Je zult samen eten en kampvuren delen, vergezeld van geweldige verhalen. Vroeg in de ochtend ga je eropuit om  de sporen van dieren in het wild te controleren die die nacht in het gebied zijn gepasseerd.

Tijdens deze week leer je ook over natuurbehoud op vele manieren, en oude technieken om hand in hand met de natuur te leven.

Tijd doorbrengen met deze gemeenschap kan een levensveranderende ervaring zijn. Je gaat verrijkt naar huis met de wijsheid uit een andere cultuur en misschien breng je wat van je opgedane kennis in praktijk op je individuele levenspad.

Je leeft met de cycli van de dag en in harmonie met de seizoenen. Een typische dag bij Nhoma begint bij zonsopgang met een kopje koffie of thee.

Tijdens de eerste week begint de briefing van de dag om 8 uur ’s ochtends en werken ze tot 17 uur, met een theepauze rond 10 uur. Rond de heetste tijd van de dag, tussen 13 en 15 uur, proberen ze intensieve activiteiten te minimaliseren en rusten ze in de schaduw voor lunch en siësta.

De tweede week kent een minder strak tijdschema, maar er wordt wel vroeg begonnen. Dit omdat aan het begin en aan het eind van de dag het licht het beste is.

 

Vrijetijdsactiviteiten

De doordeweekse dagen zijn al intensief gevuld met buiten- en natuurgerichte activiteiten, dus je kunt er de voorkeur aan geven om in je vrije tijd uit te rusten, te lezen of wat te relazxen in het kamp. Je hebt natuurlijk ook de vrijheid om het dorp te bezoeken en contact te zoeken met de mensen.
De locatie waar je verblijft is erg afgelegen, dus houd er rekening mee dat er geen mogelijkheid is om naar een “stad” of winkel te gaan.In de weekenden wordt er in het plaatselijke dorp gevoetbald of gevolleybaled en je bent van harte welkom om mee te doen!

 

Duur van het project

Je kunt minimaal  2 weken en maximaal 8 weken deelnemen aan dit project Het idee is om de helft van je tijd d door te brengen in het Nhoma Safari Camp. Er wordt geprobeerd   zoveel mogelijk te werken met lokale natuurlijke hulpbronnen, eigen voedsel te verbouwen, een voedselbos aan te leggen en de dorpelingen te betrekken bij deze projecten. Alle projecten zijn een praktische ervaring die je dichter bij de natuur brengt. De andere helft van je tijd breng je door met de dorpelingen. De gemeenschap neemt je mee in hun dagelijkse activiteiten binnen het dorp, maar ook in de wilde en niet omheinde en ongerepte wildernis rondom, waar dieren in het wild zoals olifanten, leeuwen en luipaarden nog vrij rondlopen.

 

Locatie

Het tentenkamp is gelegen in de Nyae Nyae Conservancy, aan de buitengrens  van de Kalahari-woestijn. Het landschap is zandering maar niet woestijnachtig. De vegetatie is een groene mix van grassen, struiken en bossen en grote, prachtige bomen die schaduw bieden.  Het kamp ligt op een fossiele duin, met uitzicht over de Nhoma omuramba, een droge rivierbedding. Het Safari Camp en het dorp zijn maar een paar honderd meter van elkaar verwijderd.

 

Weer

Het in het zuidwesten van Afrika gelegen Namibië heeft een droog klimaat. Het heeft de eer om twee verschillende woestijngebieden binnen de landsgrenzen te hebben. Aan de kust ligt de Namibwoestijn, in het oosten de Kalahari woestijn. Daar tussen in ligt een langgerekt bergplateau. De zomer loopt op het zuidelijk halfrond van december tot april. In de woestijngebieden kan het kwik dan oplopen tot 45°C. Dan valt ook de meeste neerslag. Het droge winterseizoen, van mei tot oktober, is veruit de beste tijd om naar Namibië af te reizen.

Het vrijwilligersprogramma is enkel open in de maanden maart, april en mei. Deze periode is het einde van het regenseizoen, en het begin van de winter. Naar mei toe kan het s nachts en ’s ochtends kouder worden. Over het algemeen zijn de temperaturen in deze periode erg aangenaam en matig.

 

Eisen

De minimum leeftijd voor deelname is 18 jaar. De maximale leeftijd voor deelname is afhankelijk van de gezondheid van de vrijwilliger. Een VOG is voor elk project verplicht.

Belangrijk is dat je een grote interesse hebt in natuurbehoud en respect voor de lokale bevolking toont. Ook helpt het dat je in een goede conditie bent, je kan lange stukken lopen op oneffen terrrein. Je kan ook goed zien en goed tegen wisselende temperaturen (van overdag heel warm tot koud in de nacht). Ook ben je bereid enkele dagen onderweg te zijn en stap je makkelijk in en uit een jeep.

 

Flexibiliteit

De werkzaamheden genoemd in deze projectomschrijving zijn altijd onder voorbehoud. Werktijden en activiteiten kunnen per dag en per periode verschillen. Wees dus flexibel. Ook kan niet worden gegarandeerd welke dieren je tijdens je project zal zien.

 

Nhoma Safari Camp project, Namibië, ©Pixabay

lijntje lang

Landeninformatie

 

Namibië

Namibië is met een oppervlakte van 824.296 km² twintig keer zo groot als Nederland (27 keer België). Het land telt slechts 2,1 miljoen inwoners en de bevolkingsdichtheid bedraagt 2,4 mensen per km² waardoor Namibië het dunst bevolkte land in Afrika is.

De oorspronkelijke bewoners van Namibië zijn de San (Bosjesmannen), een volk van oorsprone jagers/verzamelaars, waarvan er nog slechts enkelen duizenden leven in het oostelijk deel van Namibië, langs de flanken van de Kalahariwoestijn. In Namibië leven momenteel minstens elf verschillende bevolkingsgroepen.

De grootste groep is de Ovambo (1 miljoen). Zij wonen in het hoge noorden wonen maar migreren steeds vaker naar Windhoek. Andere groepen zijn de Nama, Kavango, Caprivi, Herero, Damara, Basters en Himba. De blanken maken ongeveer negen procent van de totale bevolking uit.

 

Meer informatie
  • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
  • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Namibië

lijntje lang

Praktische informatie

 

Ondersteuning

Ondersteuning en advies ontvang je bij aankomst in Namibië  van Flora en Moritz. En voor je vertrek van TravelUnique. Vooraf ontvang je advies en informatie over je reis, je ontvangt een aantal weken voor vertrek het ‘pre-departure’ document over het project. Bij aankomst krijg je van het lokale team informatie over de huidige status van het project en alle informatie over je nieuwe leefomgeving.

 

Accommodatie

Je verblijft in een tentenkamp. Het tentenkamp is gelegen in de Nyae Nyae Conservancy, aan het stroomgebied van de Kalahari-woestijn. Het landschap is niet woestijnachtig, maar het kamp ligt op een fossiele duin, met uitzicht over de Nhoma omuramba, een droge rivierbedding.

De safaritenten bevinden zich op houten dekken en zijn goed uit elkaar geplaatst en overschaduwd door Zambezi-teakbomen. De tenten zijn uitgerust met tweepersoonsbedden met en-suite badkamers.
Voor de tent is een dek, waar vrijwilligers kunnen zitten en genieten van het uitzicht op grote bomen en weelderige vegetatie.

Water komt uit de dorpsboring en is veilig om te drinken. Warm water wordt geleverd door houtgestookte ketels.
Er zijn geen stopcontacten in de tenten. Batterijen kunnen worden opgeladen in de eetzaal. In het kamp werkt alles op zonne-energie. Er is mobiele telefoonontvangst in het hoofdgebied. Satelliet wifi is beschikbaar. Alle tenten zijn uitgerust met een kleine kluis.

 

Maaltijden

Maaltijden en drankjes worden verstrekt in de open keuken en eetruimte, in het midden van het voedselbos. Alle maaltijden zijn bij de prijs inbegrepen. Ontbijt bestaat uit thee, koffie, havermout etc. De producten worden aangeleverd,  maar vrijwilligers moeten ze zelf klaarmaken. De lunch bestaat uit verse soep, brood, beleg, wordt klaargemaakt door iemand van het project. De producten voor het avondeten worden door het project aangelverd, maar dienen door de vrijwilligersgroep klaargemaakt te worden. 

 

Hoe er te komen?

Je dient een vlucht te boeken naar Windhoek, waarna je doorreist naar de dichtstbijzijnde stad “Grootfontein”. Hier word je opgehaald en weer teruggebracht. Dit is nog 275 kilometer van Nhoma.

Neem voor het boeken van een ticket contact met ons voor de juiste aankomst- en vertrektijden.

 

Visum

Je hebt geen visum nodig voor Namibië. Het is mogelijk om  90 dagen in het land verblijven. Wel dien je accommodatie gegevens te kunnen overleggen evenals een retourvlucht. Het paspoort dient nog 6 maanden na je retourvlucht geldig te zijn.

 

Geld

De munteenheid van Namibië is de Namibian Dollar. Als je je Namibië reis combineert met een bezoek aan Zuid Afrika, wees dan bewust dat je in Zuid-Afrika niet met de Namibian dollar kunt betalen. In Namibië kun je wel met de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR) betalen. Beide muntheden hanteren een gelijke koers; 1 Namibian Dollar is gelijk aan 1 ZAR. Klik hier voor de actuele koers.

We raden je aan om er niet vanuit te gaan dat je met credit card kunt betalen. Reis altijd met contant geld in Namibië. Bij pompstations kan je alleen met contant geld betalen.

 

Nhoma Safari Camp project, Namibië, ©Nhoma

lijntje lang

Prijzen 2023

 

2 weken: € 1020

4 weken: € 1990

6 weken: € 2980

Je betaalt bij TravelUnique geen boekings- of administratie of reserveringskosten en geen toeslag als je vertrekt in het hoogseizoen. De prijs wordt doorgegeven in Namibische Dollars. Door de grote fluctuaties in de koers van de ND kunnen er tussentijdse prijs verhogingen of verlagingen plaatsvinden.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
  • Accommodatie
  • Drie maaltijden per dag
  • Lokale begeleiding
  • Transfer vanaf Grootfontein naar het project
Niet bij de prijs inbegrepen
  • Verzekeringen
  • Ticket
  • Limonade en sterke drank
  • Transferkosten vanaf Windhoek USD 50

 

lijntje lang

Startdata 2023 en aankomsttijden

 

Dit project loopt slechts drie maanden per jaar. Je kan gedurende 2, 4, 6 of 8 weken deelnemen aan het project. Aankomst en vertrek zijn op de gemelde data in Grootfontein.

Startdata voor 2023:

24 maart 2023 – 6 april 2023

7 april 2023 – 20 april 2023

21 april 2023 – 4 mei 2023

5 mei 2023 – 18 mei 2023

19 mei 2023 – 1 juni 2023

Nhoma Safari Camp project, Namibië, ©Nhoma

lijntje lang

Downloads

Klik hier voor de Facebook pagina van het project

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

Algemene Voorwaarden

Lees voor het boeken van dit project onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor meer informatie. Bij het boeken van een project ga je akkoord met onze Algemene Voorwaarden.

 

Fotogalerij

 

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner Nhoma Namibia en Pixabay.

 

2
mrt

EHRA Olifanten project, Namibië

Project: EHRA, Olifanten project, Swakopmund, Namibië 

Deelname mogelijk: eind van het jaar 2 weken gesloten 

Prijzen staan in de tekst vermeld

Projectcode: TU62/EHRA

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

Het project

 

Het project kort samengevat
  • Plaats: Swakopmund, Namibië
  • Accommodatie: buitenlucht of tenten
  • Type project: olifanten natuurbehoud
  • Duur: 2 – 12  weken
  • Aantal vrijwilligers: 16
  • Leeftijd: minimaal 18 jaar
  • Voertaal bij het project: Engels
  • Kenmerk: zeer goed georganiseerd project, er kan ook als familie deelgenomen worden aan dit project!

 

Wat doet EHRA?

EHRA staat voor Elephant-Human Relations Aid en richt zich op het behoud van woestijnolifanten in Namibië. Er worden praktische oplossingen toegespast voor de conflicten tussen mens en dier door middel van verschillende initiatieven zoals, het behoud van waterpunten op lokale boerderijen, patrouilles met voertuigen om de olifanten te volgen en voorlichting aan de lokale gemeenschap om een ​​positieve relatie tussen olifanten en mensen in Namibië te helpen bevorderen. Het PEACE-project (People Elephants Amicably Co-Existing), gefinancierd door EHRA, is een educatief programma dat lokale gemeenschapsleden ondersteunt door middel van op olifanten gerichte workshops die hen helpen beter samen met olifanten samen te leven.

 

De olifanten

Woestijnolifanten zijn Afrikaanse bosolifanten (Loxodonta africana) met unieke kenmerken. Deze olifanten hebben hun thuis gevonden in de Namib-woestijn in Namibië en vervolgens vertonen deze olifanten kleine aanpassingen aan de extreme temperaturen en het terrein. De populatie van de in de woestijn levende olifanten in de belangrijkste rivierbeddingen; Ugab, Huab, Hoarusib, Hoanib en Uniab wordt geschat op ongeveer 150 olifanten.

 

Het conflict

Vrij rondlopende woestijnolifanten kunnen destructief zijn bij hun zoektocht naar water. Door de opeenvolging van droogtes in de regio strijden olifanten vaak om dezelfde hulpbronnen als andere dieren en mensen. Woestijnolifanten kunnen tot 160 liter water per dag drinken en reizen ver op hun zoektocht naar water. Olifanten hebben een ongelooflijk reukvermogen, ze ruiken water van kilometers ver. En uit wanhoop vernielen ze vaak waterleidingen of maken ze met hun slagtanden watertanks kapot om hun kudde van water te voorzien. Dit gedrag kan gemeenschappen jarenlang zonder lokale waterbron achterlaten.

 

De oplossing

EHRA werkt rechtstreeks samen met lokale gemeenschappen om praktische ondersteuning te bieden door een constructie van beschermende muren te bouwen waardoor olifanten water kunnen drinken, maar de toegang tot de windmolens, wateropslagtanks of pompen verhinderen. Deze beschermende muren zijn een goede oplossing voor het bestaande conflict en laten mensen, vee en olifanten waterpunten delen. Sinds de start van EHRA in 2003 zijn er meer dan 220 beschermingsmuren gebouwd met de hulp van meer dan 3500 vrijwilligers.

Muren

Door dit vrijwilligersproject zijn er meer muren gebouwd en hebben vrijwilligers de nodige financiering om deze muren te bouwen geleverd. Ook worden door voertuigpatrouilles de olifanten gemonitord en wordt de  status van eerder gebouwde muren gecontroleerd. Vrijwilligers kunnen hands-on natuurbehoud ervaren en hebben een directe invloed op het bevorderen van een vreedzame relatie tussen olifanten en mensen, waardoor hun bestaan ​​wordt veiliggesteld.

Twee weken

EHRA is er uitsluitend om de vrij rondlopende woestijnolifanten in Namibië te beschermen en om de veiligheid van de gemeenschappen die naast de lokale olifantenkuddes leven te waarborgen. Vrijwilligerswerk bij EHRA gaat over het bieden van onmiddellijke en praktische ondersteuning aan gemeenschappen door de bouw van beschermingsmuren rond waterpunten. Dit Elephant Wildlife Volunteer Project vereist een inzet van minimaal twee weken en het project is opgesplitst in twee delen, namelijk ‘Build Week’ en ‘Patrol Week’.

 

 

WEEK EEN: BOUWWEEK

Je gaat samen met andere vrijwilligers beschermende muren bouwen rond de waterpompen, tanks en windmolens van boeren en gemeenschappen om ervoor te zorgen dat olifanten toegang hebben tot water zonder de infrastructuur te beschadigen. Hoewel dit deel van het project arbeidsintensief en fysiek uitdagend is, is het buitengewoon lonend om getuige te zijn van de voortgang van de bouw van de muur en een directe impact te hebben op het lokale behoud. Je werkt als team en verdeelt de taken; van een ‘rock run’ om stenen en zand te verzamelen, tot het verzamelen van water uit een nabijgelegen waterbron, het mengen van cement en het bouwen van de muur – alles wordt met de hand gedaan en het doel is om samen te werken en zoveel te doen als je kunt.

 

WEEK TWEE: PATROUILLEWEEK

De patrouilleweek heeft tot doel de verschillende kuddes olifanten op te sporen en een databank op te bouwen over hun bewegingen. EHRA kan dan effectief de waterpuntbeschermingswerkzaamheden plannen op basis van waar olifanten waarschijnlijk zullen zijn. Er worden ook boeren bezocht en het risico beoordeeld van eventuele conflictsituaties tussen olifanten en mensen in dat gebied. De olifanten worden gedurende deze week gevolgd en er worden nieuwe geboorten, sterfgevallen en verwondingen geregistreerd. Ook worden er identificatiefoto’s gemaakt  voor de database. EHRA gelooft dat effectief olifantenbeheer alleen mogelijk is door elke individuele olifant te kennen. Daarom registreren ze fysieke kenmerken, leren ze over hun persoonlijkheidskenmerken en registreren ze de bewegingen en aantallen van de kuddes.

 

Back to basic

EHRA is een van de weinige organisaties die zich bezighoudt met het beperken van conflicten tussen mens en natuur. En ze geloven dat het mogelijk is dat beide op vriendschappelijke wijze naast elkaar bestaan. Het merendeel van het werk dat ze doen, is geconcentreerd in de noordwestelijke regio van Namibië, bekend als de zuidelijke Kunene-regio, die wordt beschouwd als een van de mooiste gebieden ter wereld. De vrij rondlopende woestijnolifanten behoren tot de meest bijzondere dieren in het wild die je ooit zult zien, en hun vermogen om te overleven in de barre omstandigheden van de Namib-woestijn toont de natuur op zijn best.

 

Wat kan je verwachten?

Verwacht zweterig te worden, leer over natuurbehoud, maak nieuwe vrienden, slaap onder de sterren en genieten van de prachtige, natuurlijke omgeving.Koken gebeurt boven een open vuur en en je helpt om de beurt mee bij het maken van ontbijt, lunch en avondeten.

 

Je impact als vrijwilliger
  • Strijd tegen de uitroeiing van de vrij rondlopende populatie woestijnolifanten in Namibië
  • Vind praktische oplossingen om conflicten tussen olifanten en mensen te bestrijden die bestaan ​​als gevolg van een strijd om hulpbronnen
  • Ervaar praktische instandhouding door muren en structuren te bouwen die zijn ontworpen om olifanten toegang te geven tot waterpunten zonder ze te beschadigen
  • Neem deel aan het volgen en documenteren van belangrijke updates van gedrags- en bewegingspatronen van de olifanten
  • Creëer een verschil in het leven van lokale gemeenschappen en de vrij rondlopende woestijnolifanten in Namibie

 

Locatie

Je verblijft in het basiskamp in Swakopmund. Hier slaapt iedereen in een grote boom op een houten platform! Er zijn hier ook douches en toiletten.

Tijdens de patrouille week kampeer je in de Afrikaanse wildernis. Er zijn dan geen wasgelegenheden, maar je kunt genieten van een douche in het basiskamp als je in het weekend terugkomt. Af en toe, als er voldoende water beschikbaar is op de bouwplaats, wordt er een basisdouche opgezet.

Je slaapt allemaal op matrassen onder een groot zeildoek onder de sterren. Of bij slecht weer in tenten.

 

Weer

Het in het zuidwesten van Afrika gelegen Namibië heeft een droog klimaat. Het heeft de eer om twee verschillende woestijngebieden binnen de landsgrenzen te hebben. Aan de kust ligt de Namibwoestijn, in het oosten de Kalahari woestijn. Daar tussen in ligt een langgerekt bergplateau. De zomer loopt op het zuidelijk halfrond van december tot april. In de woestijngebieden kan het kwik dan oplopen tot 45°C. Dan valt ook de meeste neerslag. Het droge winterseizoen, van mei tot oktober, is veruit de beste tijd om naar Namibië af te reizen.

 

Eisen

De minimum leeftijd voor deelname is 18 jaar. De maximale leeftijd voor deelname is afhankelijk van de gezondheid van de vrijwilliger. Een VOG is voor elk project verplicht.

Het is ook mogelijk om als familie deel te nemen aan dit project. Zie verderop kopje “familie project”.

Belangrijk is dat je een grote interesse hebt in natuurbehoud en dat je in een goede conditie bent. Je kan goed werken in een team, bent flexibel en enthousiast.

 

Flexibiliteit

De werkzaamheden genoemd in deze projectomschrijving zijn altijd onder voorbehoud. Werktijden en activiteiten kunnen per dag en per periode verschillen. Wees dus flexibel. Ook kan niet worden gegarandeerd welke dieren (naast de olifanten) je tijdens je project zal zien.

 

EHRA Olifanten project, Namibië, ©EHRA

lijntje lang

Landeninformatie

 

Namibië

Namibië is met een oppervlakte van 824.296 km² twintig keer zo groot als Nederland (27 keer België). Het land telt slechts 2,1 miljoen inwoners en de bevolkingsdichtheid bedraagt 2,4 mensen per km² waardoor Namibië het dunst bevolkte land in Afrika is.

De oorspronkelijke bewoners van Namibië zijn de San (Bosjesmannen), een volk van jagers van wie er nog slechts enkelen duizenden leven in het oostelijk deel van Namibië, langs de flanken van de Kalahariwoestijn. In Namibië leven momenteel minstens elf verschillende bevolkingsgroepen.

De grootste groep is de Ovambo (1 miljoen). Zij wonen in het hoge noorden wonen maar migreren steeds vaker naar Windhoek. Andere groepen zijn de Nama, Kavango, Caprivi, Herero, Damara, Basters en Himba. De blanken maken ongeveer negen procent van de totale bevolking uit.

 

Meer informatie
  • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
  • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Namibië

lijntje lang

Praktische informatie

 

Ondersteuning

Ondersteuning en advies ontvang je van de lokale projectmanagers van EHRA en natuurlijk van TravelUnique. Vooraf ontvang je advies en informatie over je reis, je ontvangt een aantal weken voor vertrek het ‘pre-departure’ document over het project. Bij aankomst krijg je van het lokale team informatie over de huidige status van het project en alle informatie over je nieuwe leefomgeving.

 

Accommodatie 

Gedurende de duur van je verblijf zul je logeren in tenten of onder de sterrenhemel.

 

Maaltijden

Je krijgt drie maaltijden per dag. Ontbijt staat klaar en kan je pakken. Het ontbijt bestaat meestal uit yoghurt, fruit, muesli en toast. Lunch en avondeten wordt samen met de andere vrijwilligers klaargemaakt. Geef voor vertrek je dieetwensen door! Ben je veganist of vegetarisch dan kan dit geregeld worden.

 

Hoe er te komen?

Je dient een vlucht te boeken naar Windhoek of Walvisbaai. Als je een vlucht hebt geboekt, stuur ons dan de details en wij zullen de transfers voor je boeken.

Aankomst in Windhoek is op zondag voor 11.00 uur. Je kan er ook voor kiezen om op zaterdag aan te komen en te overnachten bij Chameleon Backpackers. Hier word je dan op zondag voor je transfer naar Swakopmund opgehaald.

Bij aankomst in Windhoek word je begroet door de transferservice ,Welwitschia shuttle, naar het a La Mer  hotel in Swakopmund gebracht. De kosten bedragen 620 Namibische dollar vanaf Windhoek Airport (enkele reis) Je dient de chauffeur contant te betalen. De reis duurt ongeveer 5 uur. Hotel La Mer heeft verschillende kamers met verschillende prijzen. Neem contact met ons op voor deze prijzen.

Luchthaventransfers en accommodatie in Swakopmund op zondag zijn voor eigen rekening.

Kies je om aan te komen op de luchthaven van Walvis Bay dan bedraagt je transfer van Walvis Bay Airport naar Swakopmund  ​​300 Namibische dollar (enkele reis). Ook hier dien je de chauffeur contant te betalen. De reis is een half uur.

Het project eindigt op vrijdag. Vanaf vrijdag is dan de accommodatie voor eigen kosten.

 

Boeken ticket

Voor het boeken van een ticket raden we je aan om gebruik te maken van de diensten van Bianca de Willigen van Personal Touch Travel. Zij regelt snel de best beschikbar ticket en ze helpt je bijzonder goed voor vertrek. Neem contact met haar op via bianca.dewilligen@personaltouchtravel.nl

 

Visum

Je hebt geen visum nodig voor Namibië. Het is mogelijk om  90 dagen in het land verblijven. Wel dien je accommodatie gegevens te kunnen overleggen evenals een retourvlucht. Het paspoort dient nog 6 maanden na je retourvlucht geldig te zijn.

 

Geld

De munteenheid van Namibië is de Namibian Dollar. Als je je Namibië reis combineert met een bezoek aan Zuid Afrika, wees dan bewust dat je in Zuid-Afrika niet met de Namibian dollar kunt betalen. In Namibië kun je wel met de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR) betalen. Beide muntheden hanteren een gelijke koers; 1 Namibian Dollar is gelijk aan 1 ZAR. Klik hier voor de actuele koers.

We raden je aan om er niet vanuit te gaan dat je met credit card kunt betalen. Reis altijd met contant geld in Namibië. Bij pompstations kan je alleen met contant geld betalen.

Bij de meeste Nederlandse banken zijn om veiligheidsredenen bankpassen standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Je kunt er zelf voor kiezen om deze uit te breiden naar ‘wereld’, zodat je pinpas ook buiten Europa bruikbaar is. Omdat je gaat reizen buiten Europa raden we je aan dit voor vertrek te doen.

 

Familie project

Wil je met je hele gezin deelnemen aan dit project? Dat kan als de kinderen minimaal 8 jaar oud zijn. Er zijn vaste startdata voor het familieproject. Klik hier voor meer info.

 

EHRA Olifanten project, Namibië

EHRA Olifanten project, Namibië, ©EHRA

lijntje lang

Prijzen 2023

 

Let op de prijzen staan weergegeven in Britse ponden. Klik hier voor de juiste koers van de GBP.

2 weken (12 nachten) : £ 900

4 weken: (24 nachten) £ 1750

6 weken: (36 nachten) £ 2500

8 weken: (48 nachten)  £ 3300

10 weken: (60 nachten) £4000

12 weken: (72 nachten) £ 4500

Dit project is te boeken in blokken van twee weken. De prijzen zijn vermeld in GBP. Klik hier voor de juiste koers.

Je betaalt bij TravelUnique geen boekings- of administratie of reserveringskosten en geen toeslag als je vertrekt in het hoogseizoen.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
  • Accommodatie
  • Drie maaltijden per dag
  • Begeleiding door de projectcoördinator
Niet bij de prijs inbegrepen
  • Verzekeringen
  • Ticket
  • Limonade en sterke drank
  • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
  • Transfer vanaf het vliegveld naar Swakopmund
  • Covid-19 testen

lijntje lang

Startdata 2023 & 2024 en aankomsttijden

 

Startdata 2023

2 januari, 16 januari, 30 januari, 13 februari, 27 februari, 13 maart, 27 maart, 10 april, 24 april, 8 mei, 22 mei, 5 juni, 19 juni, 3 juli, 17 juli, 31 juli, 11 augustus, 28 augustus, 11 september, 25 september, 9 oktober, 23 oktober, 6 november, 20 november en 4 december 2023. De laatste startdatum is alleen mogelijk voor de duur van 2 weken.

Startdata 2024

1 januari, 15 januari, 29 januari, 12 februari, 26 februari, 11 maart, 25 maart, 8 april, 22 april, 6 mei, 20 mei, 3 juni, 17 juni, 1 juli, 15 juli, 29 juli, 12 augustus, 26 augustus, 9 september, 23 september, 7 oktober, 21 oktober, 4 november, 18 november en 2 december 2024. De laatste startdatum is alleen mogelijk voor de duur van 2 weken.

Neem contact met ons op voor het aantal beschikbare plaatsen per datum. Helaas geldt vol = vol.

Het project start op maandag en eindigt op vrijdag.

Tranfers (Windhoek – Swakopmund) en accommodaties voor aankomst op maandag en vanaf vrijdag na afloop van het project zijn voor eigen kosten!

Aankomst in Windhoek is op zondag voor 11.00 in de ochtend. Hierna is er een transfer op eigen kosten (die door het project wordt geregeld) naar Swakopmund. Hier kan je verblijven bij de accommodaties A la Mer of Amanpuri.

Op zondag is er een korte kennismaking met de medewerkers van het project en volgt er een uitleg wat te verwachten van het project.

Bij de bovenstaande accommodatie van keuze word je vervolgens op maandagochtend opgehaald om naar het EHRA Basecamp te worden gebracht.

Mocht het niet lukken om op zondag voor 11.00 uur aan te komen in Windhoek, kom dan op zaterdag aan. Je kan dan een overnachting boeken bij Chameleon Backpackers (op eigen kosten). Het project regelt je transfer vanaf het vliegveld naar Chameleon Backpackers en vervolgens word je op zondag hier opgehaald voor je transfer naar Swakopmund.

Op vrijdag ben je rond 13.00 uur weer terug in Swakopmund.  In de avond volgt er een afscheidsdiner. Je kan wederom weer tegen eigen kosten overnachting bij A la Mer of Amanpuri Lodge. Er is een transfer naar Windhoek om 07.00 uur op zaterdagochtend (eigen kosten). Rond het middaguur ben je in Windhoek.  Vluchten naar huis kunnen geboekt worden na 14.00 uur op zaterdag.

 

lijntje lang

Downloads

 

Klik hier voor de Engelstalige brochure over dit EHRA project

Klik hier voor de Facebook pagina van het project

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

Algemene Voorwaarden

 

Lees voor het boeken van dit project onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor meer informatie. Bij het boeken van een project ga je akkoord met onze Algemene Voorwaarden.

 

Fotogalerij

 

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner EHRA.

 

8
jan

Rhino Rangers project, Namibië

Project: Naankuse Rhino Rangers project, Windhoek, Namibië

Deelname mogelijk: 1 week

Prijzen staan in de tekst vermeld

logo Naankuse

Projectcode: TU82/NAANKUSE

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

HET PROJECT

 

Het project kort samengevat
  • Plaats: 45 kilometer vanaf Windhoek, Namibië
  • Accommodatie: tenten
  • Type project: natuurbehoud project
  • Duur: 2 weken
  • Leeftijd: minimaal 18 jaar
  • Aantal vrijwilligers: maximaal 8
  • Voertaal bij het project: Engels
  • Kenmerk: mooi project in een prachtig uitgestrekt land. Dit project kan gecombineerd worden met Naankuse Natuurbehoud project. Klik hier voor het project
  • Let op! dit project draait alleen bij een deelname van minimaal 4 vrijwilligers!
  • Klik hier voor het YouTube filmpje

 

Algemene informatie Naankuse Rhino Rangers project

Deze unieke gelegenheid stelt vrijwilligers in staat om te ervaren en te leren van onze inspirerende Anti-stroperij Unit (APU) die hun leven wijden aan het beschermen van de wilde dieren in Naankuse, Namibië. In de wereld van vandaag zijn deze inspanningen van toenemend belang voor het voortbestaan van de majestueuze dieren die thuishoren in Namibië, maar elke dag in gevaar verkeren.

De thuisbasis is het Zannier Reserve, dit is een 7600 hectare groot eigendom, beheerd door het Naankuse team, direct naast het Naankuse Wildlife Sanctuary. De Rhino Rangers hanteren een schema van 14 dagen waarbij je verblijft in de bush samen met de APU Rangers. Je zal deelnemen aan hun patrouilles, leren over  de bush en stroperij en over het bijhouden en het gebruik van vuurwapens.

Er kunnen maximaal 8 vrijwilligers tegelijk deelnemen, die in 2 kampen zullen worden gesplitst. Je verblijft bij dit 2 weken durende programma in een eenvoudige accommodatie (in een tentenkamp) of er zijn slaap outs in de bush bij observatie posities. Als vrijwilliger zal je je eigen slaapzak, kussen en handdoeken moeten meebrengen. Er wordt gekookt samen met de APU leden. Twee speciale APU uniformen zullen per persoon worden verstrekt.

Alle transfers van en naar het project zijn opgenomen in de kosten. Vrijwilligers dienen voorafgaand aan de startdag op maandag op de zondag ervoor aan te komen in Namibië. Vertrek is op zondag 14 dagen later.

 

Bescherming neushoorn

Dit project is specifiek afgestemd op de bittere noodzaak om de bedreigde diersoort, de neushoorn, te beschermen. “Rhino Rangers” dompelt deelnemers onder in de spannende wereld van anti-stroperij methoden.

Leer uit eerste hand van de dappere anti-stroperij unit (APU), als je twee weken doorbrengt met deze onverschrokken mannen die hun leven hebben gewijd aan het bewaken van 7.600 hectare Zannier Reserve.

Dichtbij de Naankuse Wildlife Sanctuary bevindt zich het Zannier Reserve. Dit is de thuisbasis van enkele van de meest bedreigde diersoorten van Namibië – een beschermd mekka, maar tegelijk een magneet voor potentiële stropers.

Rhino Rangers is een 14-daags programma. Je gaat aan de slag met de uitdagingen van het leven en gaat overleven in de bush. In Namibië vind je een met sterren bezaaide hemel,  het gebrul van leeuwen, de echte Afrika sensatie!.

Ook neemt je deel aan de APU op hun patrouilles, je leert vuurwapen vaardigheden, navigatie technieken, tracking technieken en  stroperij vaardigheden (dit om de stopers te kunnen verslaan).

 

Wat kan je verwachten?
  • Veiligheid staat op de eerste plaats. Je bevindt je in de wildernis van Namibie, maar in de handen van het zeer ervaren team, heb je niets te vrezen
  • Een leuk contact met de overige vrijwilligers. Er kunnen maximaal 8 deelnemers deelnemen aan dit anti-stroperij project. En om de zaken gezellig te houden, wordt de groep opgesplitst in twee
  • Je zal kamperen in de bush. Dit kan zijn in de open wildernis van het reserve zelf bij observatie punten of bij rustieke bush kampen. Alle plekken bieden alle basisbehoeften. Je zult zelfs in staat zijn om er een warme douche te nemen
  • Dat je gekleed gaat in APU uniformen. En om ervoor te zorgen dat ze passen horen we graag voor vertrek je kledingmaten
  • Het ontwikkelen van je kookkunst. De APU ranger zal je laten zien hoe je in de bush je gerechten dient te bereiden.
Activiteiten
  • Patrouilles lopen
  • Navigeren
  • Illegale vallen verwijderen
  • Het leren van militaire technieken, camouflage
  • Het bouwen van uitkijkposten
  • Het hanteren van wapens
  • Bescherming van de neushoorn
  • Het monitoren van de activiteiten van de neushoorns

 

Wereldberoemd project

Dit project is onderdeel van Naankuse. Naankuse is een internationaal gerenommeerde ‘Wildlife Conservation’ project in de adembenemend Khomas regio in Namibië. Vrijwilligers werken met een breed scala van Afrikaanse dieren in het wild, met inbegrip van de prachtige tamme cheeta (Rugby). Profiteer van deze unieke gelegenheid om te helpen bij de zorg voor de leeuwen, luipaarden, cheeta’s en nog veel meer.

De Naankuse Sanctuary speelt een belangrijke rol in het redden van en het uitzetten van bedreigde carnivoren in Namibië. Ze willen het aantal wilde dieren die onnodig worden geschoten of gedood verminderen. De dieren worden geschoten omdat er nog altijd een groot conflict is tussen mens en dier.

Dit wordt gedaan door elk grote carnivoor te voorzien van een kraag met zendapparatuur om hun bewegingen bij te houden, hun welzijn te controleren en hun gedrag te bestuderen. Sinds 2008 heeft de Naankuse Sanctuary meer dan 50 cheeta’s, luipaarden en bruine hyena’s gered en opnieuw teruggeplaatst in het wild.

 

Sanctuary

De Naankuse Sanctuary is 3.200 hectaren groot en ligt op een berijdbare afstand van Windhoek. Het is een majestueuze savanne met op de achtergrond een bergdecor. De Otjihase rivier snijdt door het land in de zomermaanden en giraffes, zebra’s, struisvogels, hartenbeesten, springbokken, knobbelzwijnen en cheeta’s lopen vrij rond in heel het land.

Dit Naankuse wildlife project heeft als doel dieren terug te brengen in hun natuurlijke leefomgeving. Maar helaas kunnen niet alle dieren die hier een thuis vinden worden teruggebracht in het wild. Sommige dieren waren al wees op zeer jonge leeftijd en zijn groot gebracht door mensen of ze zijn gewend geraakt aan gevangenschap en kunnen niet veilig worden teruggebracht in het wild.

Enkele van deze dieren zijn: cheeta’s, luipaarden, leeuwen, Afrikaanse wilde honden, caracals, bavianen, ganzen, een ezel en een zebra om enkelen te noemen. Naast deze dieren helpen vrijwilligers ook om te zorgen voor de overige dieren die aanwezig zij in de Naankuse Sanctuary zoals schapen en geiten.

Vrijwilligers krijgen de kans om te werken met deskundigen op het gebied van grote katachtigen en samen met de ‘Bushman trackers’ via het satellietprogramma inzicht te krijgen in het onderzoeksproject.  Bij het onderzoeksproject krijgen gevangen grote katten een radiokraag voor ze worden uitgezet in het wild. Hierdoor kunnen hun bewegingen bij gehouden worden en hun conditie gecontroleerd worden.

Dit Rhino Rangers is heel goed te combineren met een aantal weken werken als vrijwilliger op de Sanctuary. Maar natuurlijk kan je ook gewoon twee weken deeelnemen aan het Rhino Rangers project. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

 

Belangrijk!

De dagelijkse planning kan soms op korte termijn wijzigen om te voldoen aan de behoeften van het project en de dieren. Houd er rekening mee dat de dieren die aanwezig zijn kunnen wijzigen en dat we nooit kunnen garanderen dat je met bepaalde dieren zal komen te werken of dat je die te zien krijgt.

 

Locatie

Bij dit Naankuse natuurbehoud project ben je werkzaam bij de Naankuse Wildlife Sanctuary in de Khomas regio, 42 kilometer ten oosten van Windhoek, ongeveer 30 minuten rijden vanaf de hoofdstad Windhoek, Namibië.

 

Weer en klimaat

Het in het zuidwesten van Afrika gelegen Namibië heeft een droog klimaat. Het heeft de eer om twee verschillende woestijngebieden binnen de landsgrenzen te hebben. Aan de kust ligt de Namibwoestijn, in het oosten de Kalahari woestijn. Daar tussen in ligt een langgerekt bergplateau. De zomer loopt op het zuidelijk halfrond van december tot april. In de woestijngebieden kan het kwik dan oplopen tot 45°C. Dan valt ook de meeste neerslag. Het droge winterseizoen, van mei tot oktober, is veruit de beste tijd om naar Namibië af te reizen.

 

Leeftijd

Voor deelname aan dit project dien je minimaal 18 jaar oud te zijn.

 

naankuse namibie rhino rangers project

Rhino rangers project, Namibie, ©Naankuse

lijntje lang

Landeninformatie

 

Namibië

Namibië is met een oppervlakte van 824.296 km² twintig keer zo groot als Nederland (27 keer België). Het land telt slechts 2,1 miljoen inwoners en de bevolkingsdichtheid bedraagt 2,4 mensen per km² waardoor Namibië het dunst bevolkte landen in Afrika is.

De oorspronkelijke bewoners van Namibië zijn de San (Bosjesmannen), een volk van jagers van wie er nog slechts enkelen duizenden leven in het oostelijk deel van Namibië, langs de flanken van de Kalahariwoestijn. In Namibië leven momenteel minstens elf verschillende bevolkingsgroepen.

De grootste groep is de Ovambo (1 miljoen). Zij wonen in het hoge noorden wonen maar migreren steeds vaker naar Windhoek. Andere groepen zijn de Nama, Kavango, Caprivi, Herero, Damara, Basters en Himba. De blanken maken ongeveer negen procent van de totale bevolking uit.

 

Meer informatie
  • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
  • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Namibië

lijntje lang

Praktische informatie 

 

Kleding

Het is verplicht om als vrijwilliger in uniforme kleding te verschijnen bij het project. Dit betekent dat je de kleding dient te dragen die het project je verstrekt. Je ontvangt 2 setjes kleding. Graag ontvangen we vooraf je kledingmaat.

 

Hoe er te komen?

Vrijwilligers dienen te vliegen naar Windhoek International Airport waar je zal worden opgewacht bij aankomst. Aankomst is op zondag in Windhoek. Vertrek is op zondag 14 dagen later. Of op een andere dag als je langer bij de Sanctuary wenst te verblijven.

 

Ondersteuning

Ondersteuning en advies ontvang je van TravelUnique. Voor vertrek ontvang je een uitgebreid ‘pre-departure’ document, waarin alle details zijn opgenomen die je nodig zal hebben om je goed voor te bereiden voor je reis naar Afrika. Dit document bevat informatie over de accommodatie, het personeel, optionele activiteiten, wat mee te nemen, etc. We doen alles wat we kunnen om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid op reis gaat naar Afrika. Ook ontvangt je meer informatie bij aankomst van een medewerker van Naankuse en zal je begeleid worden tijdens je gehele verblijf in Namibië.

 

Accommodatie naankuse Namibie

De Naankuse Sanctuary biedt comfortabele en schone kamers in het vrijwilligershuis aan of je verblijft in een grote twin-tent met voortent en slaap compartiment. Er zijn over het algemeen drie vrijwilligers per kamer in het huis (zelfde geslacht) en twee vrijwilligers in de tent. Er zijn
gemeenschappelijke douches en toiletten met heet water doormiddel van zonne energie (helaas is er niet altijd warm water!) en stopcontacten in de gemeenschappelijke ruimtes.

Of je nu logeert in het huis of in een tent je ontvangt drie maaltijden per dag, waarbij je meehelpt deze maaltijden te bereiden.

Bij het Rhino Rangers project verblijf je in tenten of slaap je in de bush. Het is primitief maar je hebt de beschikking over een douche.

 

Geld

De munteenheid van Namibië is de Namibian Dollar. Als je je Namibië reis combineert met een bezoek aan Zuid Afrika, wees dan bewust dat je in Zuid-Afrika niet met de Namibian dollar kunt betalen. In Namibië kun je wel met de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR) betalen. Beide muntheden hanteren een gelijke koers; 1 Namibian Dollar is gelijk aan 1 ZAR. Klik hier voor de actuele koers.

We raden je aan om er niet vanuit te gaan dat je met credit card kunt betalen. Reis altijd met contant geld in Namibië. Bij pompstations kan je alleen met contant geld betalen.

Bij de meeste Nederlandse banken zijn om veiligheidsredenen bankpassen standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Je kunt er zelf voor kiezen om deze uit te breiden naar ‘wereld’, zodat je pinpas ook buiten Europa bruikbaar is. Omdat je gaat reizen buiten Europa raden we je aan dit voor vertrek te doen.

 

Gezondheid

In vergelijking met andere Afrikaanse landen is Namibië een schoon en netjes land. Hierdoor loop je minder kans om ziek te worden dan elders. Maar er zijn meer bacteriën aanwezig want Namibië heeft een tropisch klimaat. Een tropisch klimaat vormt met zijn vochtige warmte een goede voedingsbodem voor ziekteverwekkers. We raden je aan om contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Zij kunnen je een persoonlijk advies geven over de gewenste vaccinaties.

 

Visum

Als toerist en vrijwilliger heb je geen visum nodig voor Namibië. Het vrijwilligersvisum is ook niet meer nodig.

 

naankuse namibie

Rhino rangers project, Namibië, ©Naakuse

lijntje lang

Prijzen 2023

 

1 week: euro 775

De prijzen van dit project zijn gekoppeld aan de koers van de ZAR. Hierdoor kunnen prijzen tussentijds worden aangepast. Bij TravelUnique betaal je geen boeking- of reserveringskosten en betaal je niks extra bij deelname in het hoogseizoen.

 

Bij de prijs inbegrepen
  • Je wordt opgehaald op het vliegveld van Windhoek en weer weggebracht
  • 24/7 begeleiding van het lokale APU team
  • Accommodatie (tenten) en maaltijden

 

Niet bij de prijs inbegrepen
  • Ticket Windhoek
  • Reis- en annuleringsverzekering
  • Eventuele inentingen
  • Telefoonkosten
  • Drank

lijntje lang

Startdata 2023 en aankomsttijden

 

Dit project is een onderdeel van het Naankuse Natuurbehoud project. Je kan naast je verblijf op de Farm gedurende 1 week deelnemen aan dit project. Voorwaarden is wel dat er minimaal 4 deelnemers moeten zijn om het project door te laten gaan. Mocht voor vertrek naar Namibie er nog geen duidelijkheid zijn of het project wel of niet doorgaat. Geen probleem! Probeer bij aankomst bij het project nog een aantal andere vrijwilligers enthousiast te maken om deel te nemen aan dit project. Extra kosten voor je deelname aan het Rhino Rangers project betaal je dan rechtstreeks aan Naankuse.

Bij dit deel van het project vertrek je op maandag.  Je dient aan te komen op zondag.

Dit project is het gehele jaar geopend. Er zijn dit jaar al perioden dat het project is volgeboekt. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden om deel te nemen aan dit project.

Mocht je willen boeken via het boekingsformulier kies dan de 1e van de maand waarin je wilt vertrekken. Wij nemen dan contact met je op om af te stemmen op welke datum je wenst aan te komen en wenst te vertrekken.

 

Rhino rangers project, Namibië, ©Naankuse

lijntje lang

Downloads

 

Wil je de brochure over het Naankuse natuurbehoud ontvangen? Neem dan contact met ons op

Klik hier voor de Facebook pagina van dit project

 

lijntje lang

Kaart projecten

lijntje lang

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van dit project onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor de Algemene Voorwaarden. Bij het boeken van een project ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden.

 

Overige projecten in Namibië
  • Medisch project, Epuriro, Namibië. Klik hier voor het project
  • Onderzoeksproject Kanaan, Neuras en Mangetti. Klik hier voor het project
  • Paarden project, Windhoek, Namibië. Klik hier voor het project

 

Vergelijkbare projecten
  • Imire natuurbehoud project. Klik hier voor het project

 

Fotogalerij

 

 

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner Naankuse.

11
sep

Research project, Namibië

Project: Research project, diverse locaties, Namibië

Deelname mogelijk: minimaal 1 week als onderdeel van het natuurbehoud project in Namibië

Prijzen staan in de tekst vermeld

logo Naankuse

Projectcode: TU53/NARESEARCH

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

HET PROJECT

 

Het project kort samengevat
  • Plaats: verschillende locaties in Namibië
  • Accommodatie: gedeelde accommodatie
  • Project: research project onderdeel van het Naankuse natuurbehoud project in Windhoek, TU52, klik hier voor dit project
  • Duur: minimaal 1 week
  • Leeftijd: minimaal 18 jaar
  • Voertaal bij het project: Engels
  • Kenmerk: zeer goed georganiseerd project in een prachtig uitgestrekt land
  • Beschikbaarheid: er zijn slechts een aantal plaatsen per researchsite beschikbaar

 

Keuze opties bij het Naankuse natuurbehoud project, een 2-tal research projecten in Namibië + Adventure week bij het Neuras Wine & Wildlife Estate

Als vrijwilliger neem je deel aan het Naankuse natuurbehoud in Windhoek, Namibië. Je verblijft dan op de Naankuse Sanctuary. Dit is project TU52. Klik hier voor het project.

Naankuse heeft verspreid over Namibie een 2-tal research sites. Het is mogelijk om één of meerdere research sites te bezoeken als onderdeel van je Naankuse natuurbehoud project in Windhoek. Het minimale verblijf bij een research site is 7 nachten. Het verblijf kan je ook uitbreiden naar 2, 3, 4 weken, etc. Ook is het mogelijk de projecten te combineren, bijvoorbeeld 2 weken Sanctuary en 1 week Kanaan. Vele combinaties zijn mogelijk tot een maximum van 12 weken. Het betreft hier dus research projecten.

De 2 research sites zijn:

A. Kanaan Naankuse Desert Retreat (maximaal 12 vrijwilligers). Vertrek naar Kanaan is op zaterdag, retour ook op zaterdag. 

B. TimBila Nature Reserve

 

A. Kanaan Naankuse Desert Retreat

Ook bij dit onderdeel van het project richt je je op het conflict tussen mens en dier. Kanaan is een gebied van 33000 hectare. Vertrek vanaf de Sanctuary is op zaterdag en je komt terug een week later, ook op zaterdag.

Klik hier voor de website van Kanaan. Klik hier voor de brochure over Kanaan.

 

Dagelijkse werkzaamheden bij Kanaan:

 

1. Carnivore rehabilitatie & monitoring

 

De opnieuw uitgezette luipaarden en cheeta’s zijn uitgerust met GPS kragen. Vrijwilligers worden de technieken geleerd hoe informatie bij te houden over de dieren met behulp van deze apparaten. De vrijwilligerscoördinator neemt de beslissing over de vraag welke dieren onder toezicht staan de betreffende dag. Er wordt informatie ingewonnen over de locaties van de dieren, activiteiten en gedrag. Het doel is te beoordelen of de cheeta en luipaard opnieuw met succes in beschermde gebieden kunnen worden uitgezet. Dit omvat lange uren van wandelen en klimmen. Maar vrijwilligers zullen zo kennis maken met prachtige vergezichten en een scala aan unieke landschappen.

 

2. Het tellen van wild

Accurate informatie is de levensader van succesvolle natuur en milieu-management programma’s. Het onderzoeksteam verricht regelmatige “game counts” om zo vitale informatie te verzamelen. Gegevens worden verzameld op soort dier, leeftijd, geslacht en groepsamenstelling.

 

3. Voetafdruk identificatie

Bij dit project werk je mee aan het ontwikkelen van de eerste voetafdruk identificatie software voor cheeta’s. De software zal helpen bij het identificeren en tellen van wilde cheeta’s door middel van hun voetafdrukken en zal worden gebruikt door meerdere onderzoek- en natuurbehoud organisaties. Vrijwilligers helpen mee met dit onderzoek en fotograferen voetafdrukken voor de administratie.

 

4. Camera toezicht

Er worden camera’s gebruikt om gekraagde cheeta’s, luipaarden en bruine hyena’s te volgen. De camera’s worden geplaatst op  locaties waar carnivoren vaak komen zoals, waterpoelen en rivierbeddingen. De vrijwilligers zullen regelmatig de camera’s controleren, batterijen vervangen en camera’s opnieuw instellen. Vrijwilligers zullen de gegevens uit het veld in een databank bij de onderzoeksbasis zetten

 

5. Sporenonderzoek

Hierbij help je de deskundige San trackers om zo veel mogelijk gegevens te verzamelen over de bewegingen van de carnivoren. Het enige bewijs is vaak de voetafdrukken die ze achterlaten. Vrijwilligers kunnen veel leren van  de vaardigheden van de trackers. Spoorgegevens worden opgenomen in een database. Er wordt veel digitaal gefotografeerd en dit wordt verwerkt voor gebruik in de ontwikkeling van soortspecifieke voetafdruk identificatie software.

 

6. Bijhouden van de database

Dagelijks worden een schat aan gegevens verzameld over de flora en fauna in de ecosystemen. Verzamelde gegevens bevatten informatie over zoogdieren, vogels, reptielen, ongewervelde dieren en planten. Gegevens verzameld door vrijwilligers in het veld worden ingevoerd in de centrale gegevensbank bij de onderzoeksbasis.

 

7. Nachtonderzoeken

Gegevens worden verzameld gedurende de nacht. Dit is een aanvulling op de bevindingen gedurende de dag. In de nacht zie je vaak  nachtelijke vogelsoorten en dieren die voornamelijk ’s nachts leven zijn  waaronder gevlekte hyena’s, luipaarden, aardwolven en stekelvarkens. De basis voor de nachtelijke waarnemingen is een oude bijgebouw in de buurt van de onderzoeksbasis. Met een nachtzicht bril kan je vaak relevante informatie verzamelen over deze dieren.

 

8. Onderzoek genetische afkomst

Begin 2009 is een projectgroep begonnen met het onderzoek naar de genetische en geografische oorsprong van de cheeta’s. Het project werkt samen met de Cheetah Conservation Fund en de Namibië Wildlife Sanctuary. Monsters van uitwerpselen worden in een vriezer opgeslagen voordat het beschikbaar wordt gesteld aan het fonds voor analyse.

 

9. Overige activiteiten

Overige onderzoeksactiviteiten kunnen omvatten de identificatie en catalogisering van vogelsoorten,  enquêtes over het aantal doden dieren op wegen en temperatuur en neerslag profiel. Vrijwilligers zullen ook helpen met het algemene onderhoud van de onderzoeksbasis en de omgeving en helpen mee met koken. Een soepele en flexibele houding is van onschatbare waarde voor het succes van het project

 

B. TimBila Nature Rerserve

Een reservaat van 30.000 hectare is de nieuwste toevoeging aan de beschermde natuurgebieden van Naankuse.
Het TimBila Nature Reserve is gelegen in het westen van Namibië. Het herbergt een groot aantal prooidieren en carnivoren. Dit reservaat is een belangrijkse vrijlatingsplaats voor carnivoren die gered zijn en hersteld zijn.

Bekend als “de plaats van tweede kansen”, hebben leeuwen verwijderd uit conflictgebieden hier een thuis gevonden in het TimBila Natuurreservaat.
Deze leeuwen verloren hun moeder door mens-dier conflicten en stonden op de rand van de hongerdood.

 

Activiteiten waar je mee te maken krijgt zijn:
  • Onderhoud van de camera vallen
  • Bewaking van camera trap beelden
  • Bewaking van GPS-gegevens van gekraagde carnivoren
  • Deelname aan de vrijlating van wilde dieren
  • Wegenonderhoud
  • Onderhoud aan het hekwerk
  • Tellen van wild in het gebied
  • Onderzoek van lokale ecologie
  • Carnivooronderzoek

 

Korte samenvatting activiteiten bij de research sites
  • Leer alles over GPS tracking
  • Ontwikkel vaardigheden om goed over weg te kunnen met een camera en het analyseren van de beelden
  • Kom meer te weten over de flora en fauna in het gebied
  • Help mee bij het tellen van wild
  • Meehelpen met wijnmaken op Neuras (activiteiten variëren)
  • Ga wandelen door de ravijnen  of maak andere wandeltochten
  • Ontmoet ‘Noodles’ de Jack Russel die op Neuras woont

 

C. Adventure week bij het Neuras Wine & Wildlife Estate, minimaal 1 week

Neuras, genesteld aan de voet van het Naukluft-gebergte in Namibië, is een woestijnoase en een van de droogste wijngaarden ter wereld. Oude canyons en grotten, fascinerende geologische formaties en vijf natuurlijke fonteinen maken van Neuras een uniek natuurgebied van 14.500 hectare. Bovendien is het ideaal voor liefhebbers van avontuur! Transfer is alleen mogelijk op zaterdag en alleen te boeken voor 1 week! Wil je de brochure over de Adventure week ontvangen? Neem dan contact met ons op!

Tijdens je verblijf bij Neuras word je ondergedompeld in de natuur en sta je versteld van het prachtige landschap dat de regio Hardap te bieden heeft. De activiteiten omvatten:

  • Wandelen: er wordt dagelijks 5 km of 10 km afgelegd – zowel op als buiten het terrein. Ervaar epische zandduinen bij Sossusvlei en de beroemde Olive Trail in het Namib Naukluft Park
  • Zwemmen
  • Teambuilding
  • Slapen onder de adembenemende nachtelijke hemel van de Namib Desert (afhankelijk van seizoen en groep). Alle slaapuitrusting is aanwezig. Het is aan te raden om je eigen slaapzak mee te nemen
  • Wijnproeverij: krijg een kijkje in het wijnbereidingsproces en, afhankelijk van de tijd van het jaar, kun je ook worden ondergedompeld in het oogsten of bottelen van druiven en het labelen van deze unieke wijnen
  • Prachtige zonsopgangen en zonsondergangen
  • Veeteelt: Neuras is de thuisbasis van 7 cheeta’s, allemaal gered uit conflicten tussen mensen en dieren in het wild. Hun dagelijkse feeds bieden fantastische fotografische mogelijkheden in een wilde omgeving

Mocht je meer over de Neuras week of over de research sites willen ontvangen, neem dan contact met ons op! De kosten van 1 week Neuras, zijn afhankelijk van de koer van de ZAR, ongeveer euro 80 per nacht met een minimum van 7 nachten. Je betaalt dit bedrag rechtstreeks aan Naankuse.

 

Locatie

De research sites bevinden zich verspreid over Namibië.  Zie het kaartje van de projecten.

 

Weer en klimaat

Het in het zuidwesten van Afrika gelegen Namibië heeft een droog klimaat. Het heeft de eer om twee verschillende woestijngebieden binnen de landsgrenzen te hebben. Aan de kust ligt de Namibwoestijn, in het oosten de Kalahari woestijn. Daar tussenin ligt een langgerekt bergplateau. De zomer loopt op het zuidelijk halfrond van december tot april. In de woestijngebieden kan het kwik dan oplopen tot 45°C. Dan valt ook de meeste neerslag. Het droge winterseizoen, van mei tot oktober, is veruit de beste tijd om naar Namibië af te reizen.

 

naankuse research project Namibie

Research project, Naankuse, Namibië, ©AI

lijntje lang

Landeninformatie

 

Namibië

Namibië is met een oppervlakte van 824.296 km² twintig keer zo groot als Nederland (27 keer België). Het land telt slechts 2,1 miljoen inwoners en de bevolkingsdichtheid bedraagt 2,4 mensen per km² waardoor Namibië het dunst bevolkte landen in Afrika is. De oorspronkelijke bewoners van Namibië zijn de San (Bosjesmannen), een volk van jagers van wie er nog slechts enkelen duizenden leven in het oostelijk deel van Namibië, langs de flanken van de Kalahariwoestijn.

 

Doel

Het doel van het project is om vast te stellen of het vangen van dieren, die in strijd leven met de lokale gemeenschappen en boeren, door translocatie en vrijlating elders een duurzame en levensvatbare oplossing op lange termijn is. Het project wil ook bepalen of deze aanpak kan worden toegepast op andere zogenaamde ‘probleem dieren’.

Het terrein omvat open grasland, rivieren, ruwe gebergtegordels en rode zandduinen. Recente tellingen gaven aan dat er ongeveer 3.200 oryx en 12.400 springbokken leven binnen het reservaat. Vrijwilligers verblijven niet alleen in dit gebied maar bezoeken ook andere regio’s, afhankelijk van de behoeften van het project.

 

Meer informatie
  • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
  • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Namibië

lijntje lang

Praktische informatie 

 

Hoe er te komen?

Vrijwilligers dienten te vliegen naar Windhoek, Hosea Kutako International Airport waar ze zullen worden opgewacht bij aankomst en overgebracht naar de Wildlife Sanctuary (ongeveer 45 minuten rijden).

 

Ondersteuning

Ondersteuning en advies ontvang je van TravelUnique. Voor vertrek ontvang je een document, waarin alle details zijn opgenomen die je nodig zal hebben om je goed voor te bereiden voor je reis naar Afrika. Dit document bevat informatie over de accommodatie, het personeel, optionele activiteiten, wat mee te nemen en een medisch advies. We doen alles wat we kunnen om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid op reis gaat naar Afrika. Ook ontvangt je meer informatie bij aankomst en zal je begeleid worden tijdens je gehele verblijf in Namibië.

 

Accommodatie 

Tijdens je verblijft bij Timbila beschik je over:

  • Comfortabele vrijwilligersruimte met een adembenemend uitzicht over het reservaat
  • Een buitenruimte met barbecuefaciliteiten
  •  Drie maaltijden per dag geserveerd (er wordt
    rekening gehouden met dieetwensen )
  • Zwembad
  •  Wasservice

Je verblijf is in een gedeelde kamers (hetzelfde geslacht). Bij dit project zijn internationale vrijwilligers aanwezig. De voertaal is Engels. Beddengoed en handdoeken zijn aanwezig, we raden aan dat je een eigen slaapzak meebrengt, vooral in de winter. Vrijwilligers kunnen worden gevraagd om te helpen bij de voorbereiding van maaltijden samen met andere vrijwilligers en de projectcoördinators.

 

Kanaan is een boerderij met 5 slaapkamers.

  • Alle slaapkamers hebben een en-suite
    badkamers
  • Gedeelde slaapkamers (2-4 personen van
    hetzelfde geslacht per kamer)
  • Drie maaltijden per dag geserveerd
  • Er wordt rekening gehouden met dieetwensen
  • Wasservice
  •  Zwembad
Maaltijden

Ontbijt bestaat meestal uit granen en toast, lunch varieert tussen een scala aan salades, sandwiches, hamburgers en quiche. En er is een diner met vlees (kip, rood vlees of vis) en groenten met pasta, rijst, aardappelen of salade. Natuulijk kan je ook de heerlijke rode Neuras wijn proeven. Eenmaal per week zal er een  traditionele Namibische braai (BBQ) zijn en een Pizza Night – heerlijk! Vrijwilligers met speciale dieetwensen vragen wij dit vooraf aan ons door te geven.

 

Internet en telefoon

Je zal je moeten redden zonder internet. Internet is natuurlijk wel aanwezig voor noodgevallen. Je kan je mobiele telefoon meenemen en een lokale SIM kaart kopen. Helaas is het bereik niet altijd optimaal.

 

Geld

De munteenheid van Namibië is de Namibian Dollar. Als je je Namibië reis combineert met een bezoek aan Zuid Afrika, wees dan bewust dat je in Zuid-Afrika niet met de Namibian dollar kunt betalen. In Namibië kun je wel met de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR) betalen. Beide muntheden hanteren een gelijke koers; 1 Namibian Dollar is gelijk aan 1 ZAR. Klik hier voor de actuele koers.

We raden je aan om er niet vanuit te gaan dat je met credit card kunt betalen. Reis altijd met contant geld in Namibië. Bij pompstations kan je alleen met contant geld betalen. Bij de meeste Nederlandse banken zijn om veiligheidsredenen bankpassen standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Je kunt er zelf voor kiezen om deze uit te breiden naar ‘wereld’, zodat je pinpas ook buiten Europa bruikbaar is. Omdat je gaat reizen buiten Europa raden we je aan dit voor vertrek te doen.

 

Gezondheid

In vergelijking met andere Afrikaanse landen is Namibië een schoon en netjes land. Hierdoor loop je minder kans om ziek te worden dan elders. Maar er zijn meer bacteriën aanwezig want Namibië heeft een tropisch klimaat. Een tropisch klimaat vormt met zijn vochtige warmte een goede voedingsbodem voor ziekteverwekkers. We raden je aan om contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Zij kunnen je een persoonlijk advies geven over de gewenste vaccinaties.

 

Visum

Als toerist heb je geen visum nodig voor Namibië. Het vrijwilligersvisum is gelukkig ook afgeschaft.

 

naankuse research project Namibie

Research project, Naankuse, Namibië, ©AI

lijntje lang

PRIJZEN 2023

 

De prijzen van dit project zijn gekoppeld aan de koers van de ZAR. Hierdoor kunnen prijzen tussentijds worden aangepast.

Het minimale verblijf bij Neuras, Kanaan en TimBila is 7 nachten. De kosten van de Neuras Adventure week betaal je rechtstreeks ter plaatse aan Naankuse.

De kosten voor 1 week Kanaan en TimBila bedraagt euro 595. Iedere nacht extra is dit euro 85 per persoon.

 

Bij de prijs inbegrepen
  • Vliegveld transfer
  • Transport naar Neuras of 1 van de andere research sites
  • Oriëntatie programma
  • 24/7 begeleiding
  • Accommodatie en maaltijden
  • Was service
Niet bij de prijs inbegrepen
  • Ticket Windhoek
  • Verzekeringen
  • Eventuele inentingen
  • Internet en telefoonkosten
  • Bier, wijn en andere sterke drank

 

Optionele activiteiten (niet allemaal bij de prijs inbegrepen)
  • Paintballen en abseilen
  • Zondag naar het winkelcentrum in Windhoek (niet altijd mogelijk) voor een ontspannen lunch bij het beroemde Jo Beerhouse
  • Zondag lunch in de lodge, de middag ontspannen bij het zwembad met een koel drankje
  • Trakteer jezelf op een beetje luxe tijdens je project. Je kunt 1 of 2 nachten verblijven in de lodge. Hier kan je ontspannen met een drankje, neem een duik in het zwembad en geniet van de rustige en prachtige omgeving.

lijntje lang

Startdata 2023 en aankomsttijden

 

Vrijwilligers kunnen gedurende het hele jaar deel nemen aan dit project. Er is vervoer geregeld vanaf de Namibië Wildlife Sanctuary naar de research sites.

Je kan aankomen op de luchthaven van Windhoek gedurende elke dag van de week. In de aankomsthal word je opgewacht door een medewerker van Naankuse. Er wordt aangeraden eerst minimaal een week door te brengen op de Sanctuary en hierna deel te nemen aan een research project.

Het werken bij Neuras, Kanaan of Mangetti is minimaal 7 nachten. Je kan dus bij aankomst bij het project nog aangeven welke week van je project je het liefst naar de research site vertrekt, vooraf doorgeven kan natuurlijk ook. Vooraf boeken is wel noodzakelijk.

Mocht je het boekingsformulier invullen kies dan de 1e van de maand waarin je wilt beginnen en vul bij ‘eventuele opmerkingen’ de voorkeur voor de research site in. Een mail sturen of telefonisch contact opnemen om dit project te boeken is natuurlijk ook mogelijk. Ook ontvang je dan zo spoedig mogelijk een overzicht van de kosten.

 

Vol = vol

Let op! Boek dit project vooraf en niet ter plaatste. Er zijn slecht een aantal plaatsen beschikbaar en vol=vol. 

 

naankuse research project Namibie

Research project, Naankuse, Namibië, ©AI

lijntje lang

Downloads

 

Wil je de Engelstalige brochure over één van de research project ontvangen of van de Adventure Week? Neem dan contact met ons op!

 

lijntje lang

Kaart projecten

lijntje lang

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van dit research project onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor de Algemene Voorwaarden. Bij het boeken van een project ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden.

 

Overige projecten in Namibië
  • Medisch project, Epuriro, Namibie. Klik hier voor het project
  • Natuurbehoud project Wildlife, Windhoek, Namibie. Klik hier voor het project
  • Paarden project, Windhoek, Namibie. Klik hier voor het project

 

Vergelijkbare projecten
  • Imire natuurbehoud project. Klik hier voor het project

 

Fotogalerij

naankuse research project Namibie naankuse research project Namibie

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartners Naankuse en African Impact (AI).

9
sep

Natuurbehoud project, Namibië

Project: Naankuse natuurbehoud project, Windhoek, Namibië

Deelname mogelijk: minimaal 2 weken en maximaal 12 weken, gedurende het hele jaar geopend

Prijzen staan in de tekst vermeld

logo Naankuse

Projectcode: TU52/NAANKUSE

 

button boeken donkergrijs

 

lijntje lang

HET PROJECT

 

Het project kort samengevat
  • Plaats: 42 kilometer vanaf Windhoek, Namibië
  • Accommodatie: vrijwilligershuis of tenten
  • Type project: natuurbehoud project
  • Duur: minimaal 2 – maximaal 12 weken
  • Leeftijd: minimaal 18 jaar
  • Aantal vrijwilligers: maximaal 60. Let op! het kan hier heel druk zijn met vrijwilligers en is snel volgeboekt
  • Voertaal bij het project: Engels
  • Kenmerk: mooi project in een prachtig uitgestrekt land. Dit project kan gecombineerd worden met verschillende onderzoeksproject. Klik hier voor meer informatie

 

Algemene informatie Naankuse natuurbehoud project/wildlife project

Wil je vrijwilligerswerk gaan doen in Afrika en ben je op zoek naar een wildlife project in een prachtig land? Als ‘Wildlife Conservation’ vrijwilliger bij Naankuse in Namibië bieden wij je de zeldzame en opwindende kans om nauw samen te werken met en actief deel te nemen aan de instandhouding van de Afrikaanse dieren in het wild.

Cheeta’s en andere grote katten zijn vaak een plaag voor de boeren in Namibië. Veel vee verdwijnt er door toedoen van de katachtigen. Daarom worden ze vaak afgeschoten door de boeren om zo de veestapel te beschermen. Naankuse probeert het belang van roofdieren in het wild uit te leggen aan de boeren. Boeren wordt gevraagd contact op te nemen met Naankuse als er een roofdier in de buurt is. Cheeta’s en luipaarden worden opgehaald en later weer elders uitgezet in het wild.

 

Toevluchtsoord

Daarnaast biedt Naankuse een veilig toevluchtsoord voor verweesde en gewonde dieren aan, waar onder een aantal leeuwen, luipaarden, cheeta’s, wilde honden, caracals, stokstaartjes, bavianen en struisvogels. Dit zijn dieren die niet teruggeplaats kunnen worden in het wild. Ook vind je hier vele boerderij dieren zoals schapen, geiten, kippen en ganzen.

Bij de  Naankuse ‘Wildlife Sanctuary’ helpen vrijwilligers mee bij de zorg voor deze dieren. Daarnaast zijn er ook onderhoudswerkzaamheden, zoals bijvoorbeeld het aanleggen van een watervoorziening, de groentetuin onderhouden, onkruid wieden, etc.

Tijdens je tijd bij de Naankuse Sanctuary (ook wel de ‘Farm genoemd) zal je meehelpen met het voeren van de dieren, je neemt ze mee op wandelingen, je gaat mee het aantal dieren tellen,  je maakt hun leefruimte schoon en helpt met eventuele andere projecten die voorkomen, zoals het vrijlaten van de dieren in het wild.

Er zijn geen speciale vaardigheden of kwalificaties vereist bij dit project, aangezien je begeleiding en een introductie krijgt bij aankomst. Alles wat ze vragen is enthousiasme om te leren, een open geest en een opgeruimd karakter.

 

Wereldberoemd project

Naankuse is een internationaal gerenommeerde ‘Wildlife Conservation’ project in de adembenemend Khomas regio in Namibië. Vrijwilligers werken met een breed scala van Afrikaanse dieren in het wild, met inbegrip van de prachtige tamme cheeta (Rugby). Profiteer van deze unieke gelegenheid om te helpen bij de zorg voor de leeuwen, luipaarden, cheeta’s en nog veel meer.

De Naankuse Sanctuary speelt een belangrijke rol in het redden van en het uitzetten van bedreigde carnivoren in Namibië. Ze willen het aantal wilde dieren die onnodig worden geschoten of gedood verminderen. De dieren worden geschoten omdat er nog altijd een groot conflict is tussen mens en dier.

Dit wordt gedaan door elk grote carnivoor te voorzien van een kraag met zendapparatuur om hun bewegingen bij te houden, hun welzijn te controleren en hun gedrag te bestuderen. Sinds 2008 heeft de Naankuse Sanctuary meer dan 50 cheeta’s, luipaarden en bruine hyena’s gered en opnieuw teruggeplaatst in het wild.

 

Sanctuary

De Naankuse Sanctuary is 3.200 hectaren groot en ligt op een berijdbare afstand van Windhoek. Het is een majestueuze savanne met op de achtergrond een bergdecor. De Otjihase rivier snijdt door het land in de zomermaanden en giraffes, zebra’s, struisvogels, hartenbeesten, springbokken, knobbelzwijnen en cheeta’s lopen vrij rond in heel het land.

Dit Naankuse wildlife project heeft als doel dieren terug te brengen in hun natuurlijke leefomgeving. Maar helaas kunnen niet alle dieren die hier een thuis vinden worden teruggebracht in het wild. Sommige dieren waren al wees op zeer jonge leeftijd en zijn groot gebracht door mensen of ze zijn gewend geraakt aan gevangenschap en kunnen niet veilig worden teruggebracht in het wild.

Enkele van deze dieren zijn: cheeta’s, luipaarden, leeuwen, Afrikaanse wilde honden, caracals, bavianen, ganzen, een ezel en een zebra om enkelen te noemen. Naast deze dieren helpen vrijwilligers ook om te zorgen voor de overige dieren die aanwezig zij in de Naankuse Sanctuary zoals schapen en geiten.

Vrijwilligers krijgen de kans om te werken met deskundigen op het gebied van grote katachtigen en samen met de ‘Bushman trackers’ via het satellietprogramma inzicht te krijgen in het onderzoeksproject.  Bij het onderzoeksproject krijgen gevangen grote katten een radiokraag voor ze worden uitgezet in het wild. Hierdoor kunnen hun bewegingen bij gehouden worden en hun conditie gecontroleerd worden.

 

Er zijn diverse projecten waaraan meegeholpen kan worden:
  • Onderwijs aan de San bevolking
  • Onderwijs aan kinderen
  • Puff adder monitoren
  • ‘Rapid response’, actie als er een mens/dier conflict is ontstaan
  • Indentificeren van voetsporen van wilde dieren
  • Onderzoek naar mens/dier conflict

 

Er zijn research gebieden, naast de Naankuse Wildlife Sanctuary, in Namibië waar Naankuse actief is.

Tijdens je verblijf op de Sanctuary kan je één of twee weken naar Kanaan of TimBila gaan. Klik hier voor meer informatie.

Of je kiest voor een medisch project in de Lifeline Clinic. Klik hier voor dit project. Een medische achtergrond is wel een voorwaarde om deel te nemen aan dit project.

Let op! Er zijn extra kosten verbonden aan een verblijf bij een research project.

 

Dagelijkse werkzaamheden Naankuse

Vrijwilligers zullen worden opgesplitst in groepen met collega vrijwilligers, de dagelijks werkzaamheden kunnen wijzigien, je kan aan de volgende activiteiten deelnemen:

  • Bereiden van voedsel voor de dieren
  • Schoonmaken van de behuizingen van de dieren
  • Voeren van de dieren op de boederij
  • Het voeren van grote carnivoren met inbegrip van leeuwen, luipaarden, cheeta’s en wilde honden
  • Wandelingen met de bavianen
  • Nakijken en repareren van hekwerken
  • Lokaliseren van carnivoren met behulp van telemetrie en GPS tracking
  • Identificeren, tellen en het bijhouden van carnivoor sporen
  • Controleren van vallen
  • Het maken van een tijdelijke behuizingen voor nieuwe bewoners
  • Zorgen voor de boerderijdieren zoals schapen, kippen, een zebra, de ezel, etc.

 

Naankuse Clever Cubs School

Vrijwilligers kunnen ook tijd doorbrengen op school. Deze school biedt onderwijs aan het San Bushman (bosjesman) kinderen van ouders die werkzaam zijn op de Naankuse Sanctuary en die anders geen toegang hebben tot welke vorm van onderwijs. Er is één leerkracht op de school. Er zijn normaal gesproken ongeveer 25 kinderen in de school tussen 1-7 jaar oud.

De school opende in november 2009 en de lessen omvatten Engels, wiskunde, kunst en ambachten, sport en milieukunde. De kinderen kunnen ook genieten van dansen, zingen en spelen. En ze krijgen een maaltijd tijdens de lunch die voor velen de hoofdmaaltijd van de dag is.

Het doel is dat de oudere kinderen kunnen worden ingeschreven op een reguliere school in Windhoek als ze oud genoeg zijn. De kinderen zijn erg vriendelijk en houden ervan nieuwe mensen te ontmoeten. Ze zijn zo enthousiast en de ervaring van het werken met hen is zeer de moeite waard. Je assisteert bij het huiswerk, lessen Engels, rekenen, tekenen, etc.

 

Interesse?

Vrijwilligers die meer tijd willen doorbrengen op de school om te helpen met onderwijs kunnen deelnemen aan een gecombineerde project waarbij je zowel met de dieren werkt als met zorg en onderwijs. Let op er zijn wel schoolvakanties. De school is gesloten half april tot half mei, vanaf begin augustus tot begin september en vanaf eind november tot januari (zomervakantie).

Minimale deelname aan dit onderdeel van het project is 5 dagen. Als vrijwilliger word je daar ingezet waar je hulp het meest nodig is, wees dus flexibel! Als je eenmaal meedraait op school dien je de week af te maken en kan je niet zo maar terug switchen naar het Natuurbehoud project.

Neem contact met ons op als je interesse hebt om op de school te werken.

Belangrijk om te melden is dat je op Public Holidays vrij bent.

 

Belangrijk!

De dagelijkse planning kan soms op korte termijn wijzigen om te voldoen aan de behoeften van het project en de dieren. Houd er rekening mee dat de dieren die aanwezig zijn kunnen wijzigen en dat we nooit kunnen garanderen dat je met bepaalde dieren zal komen te werken. Vrijwilligers moeten ook beseffen dat de mate van interactie met de dieren afhankelijke is van lokale wetten en van intern beleid. Ook kunnen er bij dit project veel vrijwilligers aanwezig zijn. Vooral wat oudere vrijwilligers stellen dit niet altijd op prijs. Neem contact met ons op voor meer informatie.

 

Locatie

Bij dit Naankuse natuurbehoud project ben je werkzaam bij de Naankuse Wildlife Sanctuary in de Khomas regio, 42 kilometer ten oosten van Windhoek, ongeveer 30 minuten rijden vanaf de hoofdstad Windhoek, Namibië.

 

Weer en klimaat

Het in het zuidwesten van Afrika gelegen Namibië heeft een droog klimaat. Het heeft de eer om twee verschillende woestijngebieden binnen de landsgrenzen te hebben. Aan de kust ligt de Namibwoestijn, in het oosten de Kalahari woestijn. Daar tussen in ligt een langgerekt bergplateau. De zomer loopt op het zuidelijk halfrond van december tot april. In de woestijngebieden kan het kwik dan oplopen tot 45°C. Dan valt ook de meeste neerslag. Het droge winterseizoen, van mei tot oktober, is veruit de beste tijd om naar Namibië af te reizen.

 

Leeftijd

Voor deelname aan dit project dien je minimaal 18 jaar oud te zijn. Je bent flexibel, enthousiast en je hebt een groot hart voor natuurbehoud.

 

naankuse namibie

Naankuse Natuurbehoud project, Namibië, ©AI

lijntje lang

Landeninformatie

 

Namibië

Namibië is met een oppervlakte van 824.296 km² twintig keer zo groot als Nederland (27 keer België). Het land telt slechts 2,1 miljoen inwoners en de bevolkingsdichtheid bedraagt 2,4 mensen per km² waardoor Namibië het dunst bevolkte landen in Afrika is.

De oorspronkelijke bewoners van Namibië zijn de San (Bosjesmannen), een volk van jagers van wie er nog slechts enkelen duizenden leven in het oostelijk deel van Namibië, langs de flanken van de Kalahariwoestijn. In Namibië leven momenteel minstens elf verschillende bevolkingsgroepen.

De grootste groep is de Ovambo (1 miljoen). Zij wonen in het hoge noorden wonen maar migreren steeds vaker naar Windhoek. Andere groepen zijn de Nama, Kavango, Caprivi, Herero, Damara, Basters en Himba. De blanken maken ongeveer negen procent van de totale bevolking uit.

 

Meer informatie
  • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
  • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Namibië

lijntje lang

Praktische informatie 

 

Vrije tijd

Vrijwilligers werken een halve dag op zaterdag en zijn vrij op zondag zodra de dieren zijn gevoerd. Er zijn mogelijkheden om te genieten van een aantal activiteiten, die helaas niet allemaal bij de prijs zijn inbegrepen, zoals:

  • Een natuurwandeling over de boerderij
  • Het beklimmen van rotsen
  • Het spelen van voetbal met de bosjesmannen
  • Zwemmen in het zwembad of waterval
  • Braai (barbecue)
  • Paintballen en abseilen
  • Naar Windhoek waar je het winkelcentrum kan bezoeken en ontspannen kan lunchen bij het beroemde Jo Beerhouse
  • Trakteer jezelf op een beetje luxe tijdens je tijd op het project. Je kunt 1 of 2 nachten verblijfven in de gastenlodge. Hier je heerlijk ontspannen met een drankje een duik nemen in het zwembad en genieten van de rustige en prachtige omgeving.
  • Zondag’s lunch in de lodge plus een middag ontspannen bij het zwembad met een koel drankje

 

Kleding

Het is verplicht om als vrijwilliger in uniforme kleding te verschijnen bij het project. Dit betekent dat je een lange of korte broek draagt in de kleur groen of kaki of een spijkerbroek met dichte schoenen. Verder dien je een Naankuse shirt te dragen. De shirts ontvang je bij aankomst bij het project.

 

Hoe er te komen?

Vrijwilligers dienen te vliegen naar Windhoek International Airport waar ze zullen worden opgewacht bij aankomst en overgebracht naar de Naankuse Wildlife Sanctuary (ongeveer 30/40 minuten rijden). Aankomst is op maandag of donderdag in Windhoek.

 

Ondersteuning

Ondersteuning en advies ontvang je van TravelUnique. Voor vertrek ontvang je een uitgebreid ‘pre-departure’ document, waarin alle details zijn opgenomen die je nodig zal hebben om je goed voor te bereiden voor je reis naar Afrika. Dit document bevat informatie over de accommodatie, het personeel, visum, optionele activiteiten, wat mee te nemen, etc. We doen alles wat we kunnen om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid op reis gaat naar Afrika. Ook ontvangt je meer informatie bij aankomst van een medewerker van Naankuse en zal je begeleid worden tijdens je gehele verblijf in Namibië.

 

Accommodatie 
naankuse Namibie

Naankuse, Namibië, ©Naankuse

De Naankuse Sanctuary biedt comfortabele en schone kamers in het vrijwilligershuis aan of je verblijft in een grote twin-tent met voortent en slaap compartiment. Er zijn over het algemeen drie vrijwilligers per kamer in het huis (zelfde geslacht) en twee vrijwilligers in de tent. Er zijn
gemeenschappelijke douches en toiletten met heet water doormiddel van zonne energie (helaas is er niet altijd warm water!) en stopcontacten in de gemeenschappelijke ruimtes.

Of je nu logeert in het huis of in een tent je ontvangt drie maaltijden per dag, waarbij je meehelpt deze maaltijden te bereiden.

Houd je meer van luxe?
Het is ook mogelijk om te verblijven in een luxe lodge. Je zal het ontbijt en de lunch hebben met de overige vrijwilligers en het diner en de overnachting zal plaatsvinden in een luxe lodge. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden en kosten.

 

Geld

De munteenheid van Namibië is de Namibian Dollar. Als je je Namibië reis combineert met een bezoek aan Zuid Afrika, wees dan bewust dat je in Zuid-Afrika niet met de Namibian dollar kunt betalen. In Namibië kun je wel met de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR) betalen. Beide muntheden hanteren een gelijke koers; 1 Namibian Dollar is gelijk aan 1 ZAR. Klik hier voor de actuele koers.

We raden je aan om er niet vanuit te gaan dat je met credit card kunt betalen. Reis altijd met contant geld in Namibië. Bij pompstations kan je alleen met contant geld betalen.

Bij de meeste Nederlandse banken zijn om veiligheidsredenen bankpassen standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Je kunt er zelf voor kiezen om deze uit te breiden naar ‘wereld’, zodat je pinpas ook buiten Europa bruikbaar is. Omdat je gaat reizen buiten Europa raden we je aan dit voor vertrek te doen.

 

Gezondheid

In vergelijking met andere Afrikaanse landen is Namibië een schoon en netjes land. Hierdoor loop je minder kans om ziek te worden dan elders. Maar er zijn meer bacteriën aanwezig want Namibië heeft een tropisch klimaat. Een tropisch klimaat vormt met zijn vochtige warmte een goede voedingsbodem voor ziekteverwekkers. We raden je aan om contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Zij kunnen je een persoonlijk advies geven over de gewenste vaccinaties.

 

Visum

Als toerist en vrijwilliger heb je geen visum nodig voor Namibië. Voorheen had je als vrijwilliger wel een vrijwilligersvisum nodig, dit is gelukkig afgeschaft.

 

naankuse namibie

Naankuse Natuurbehoud project, Namibië, ©AI

lijntje lang

Prijzen 2023

 

2 weken: € 1290

3 weken: € 1795

4 weken: € 2295

5 weken: € 2795

6 weken: € 3249

7 weken: € 3649

8 weken: € 3995

De prijzen van dit project zijn gekoppeld aan de koers van de ZAR. Hierdoor kunnen prijzen tussentijds worden aangepast (naar boven of naar beneden). Bij TravelUnique betaal je geen boeking- of reserveringskosten en betaal je niks extra bij deelname in het hoogseizoen.

Wil je langer dan 8 weken deelnemen aan dit project (max. 12 weken) neem dan contact met ons op voor de juiste prijs.

Wil je 1, 2 of 3 nachten langer bij het project verblijven, dan is dit geen enkel probleem! Je betaalt euro 65 per nacht extra.

 

Bij de prijs inbegrepen
  • Transfer van Windhoek naar het project
  • Oriëntatie programma bij aankomst
  • Begeleiding gedurende je project
  • Accommodatie en maaltijden
  • Was service

 

Niet bij de prijs inbegrepen
  • Ticket Windhoek
  • Transferkosten op andere dagen
  • Activiteiten buiten het programma om
  • Verzekeringen
  • Inentingen
  • Internet en telefoonkosten
  • Bier, wijn en andere sterke drank

lijntje lang

Startdata 2023 en aankomsttijden

 

Dit Naankuse natuurbehoud project start op iedere gewenste dag.  Je dient aan te komen op de luchthaven van Windhoek waar je wordt opgewacht door een medewerker van Naankuse.

Dit project is het gehele jaar geopend. Er zijn regelmatig perioden dat het project is volgeboekt. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden om deel te nemen aan dit project.

Mocht je willen boeken via het boekingsformulier kies dan de 1e van de maand waarin je wilt starten Wij nemen dan contact met je op om af te stemmen op welke datum je wenst aan te komen en wenst te vertrekken.

Tijdig boeken wordt aangeraden, dit project is snel vol vooral in de maanden juli & augustus!

 

Naankuse, Namibie

Naankuse Natuurbehoud project, Namibië, ©Naankuse

lijntje lang

Downloads

 

Wil je de brochure over het Naankuse natuurbehoud project lezen, klik dan hier

Klik hier voor de Facebook pagina van dit project

 

lijntje lang

Kaart projecten

 

lijntje lang

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van dit project onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor de Algemene Voorwaarden. Bij het boeken van een project ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden.

 

Overige projecten in Namibië
  • Medisch project, Epukiro, Namibië. Klik hier voor het project
  • Research project. Klik hier voor het project
  • Paarden project, Windhoek, Namibië. Klik hier voor het project

 

Vergelijkbare projecten
  • Imire natuurbehoud project. Klik hier voor het project

 

Fotogalerij

 

Naankuse namibieNaankuse namibie

 

Naankuse namibie

 

Naankuse namibie

 

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartners Naankuse en African Impact (AI).

8
sep

Medisch project, Namibië

Project: Medisch project, Epukiro, Namibië

Deelname mogelijk: minimaal 2 weken en maximaal 12 weken. Het project is gesloten in de periode half december / half januari

Prijzen staan in de tekst vermeld

Projectcode: TU51/NAANMEDnaankuse lifeline clinic logo

 

button boeken donkergrijs

 

lijntje lang

HET PROJECT

 

Het project kort samengevat
  • Plaats: Omawewozonyanda (Pos3), Epukiro, Omaheke regio, Namibië
  • Accommodatie: vrijwilligershuis
  • Project: medisch project
  • Duur: 2 – 12 weken
  • Leeftijd: minimaal 18 jaar
  • Maximaal aantal vrijwilligers: 4
  • Transfertijd: ongeveer 4 uur vanaf Windhoek
  • Kenmerk: zeer goed georganiseerd medisch project in een prachtig uitgestrekt land, waarbij je werkzaam bent met de San bevolking

 

Namibië, medisch project, algemene informatie

Wil je vrijwilligerswerk gaan doen in Afrika? Dan is Namibië een hele goede keuze. Vrijwilligers bij dit inspirerend medisch project in Namibië verlenen hoofdzakelijk ondersteuning aan de arts en de verpleegkundige van de Lifeline kliniek op het platteland van Namibië.

De kliniek verstrekt gratis gezondheidszorg aan meer dan 3500 mensen per jaar, van wie de meerderheid van de San Bushman (bosjesmannen) zijn en 40% bestaat uit kinderen en baby’s.

Vrijwilligers helpen mee de kliniek draaiende te houden en verstrekken primaire gezondheidszorg aan de lokale gemeenschap. De San, beschouwd als één van de oudste culturen in de wereld, waren traditionele jager-verzamelaars en ze bevolken de woestijngebieden van Namibië, Botswana en Angola.

 

De San bevolking

Tegenwoordig leven deze mensen in extreme armoede en vaak worden ze verwaarloosd en gediscrimineerd, als het gaat om medische zorg. Het medisch project werd opgericht in 2003 met de hulp van buitenlandse investeringen en wordt nu uitgevoerd als een charitatieve uitbreiding van de kliniek in Windhoek. Het streeft naar verbetering van het leven van de San Gemeenschap door middel van onderwijs, gezondheidszorg en betere levensomstandigheden. De kliniek is letterlijk een levenslijn geworden voor de lokale bevolking.

Bij de kliniek, worden patiënten onderzocht, hun kwalen beoordeeld, gediagnosticeerd en behandeld. Of er volgt een verwijzing en vervoer naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis, meer dan 120 km weg, voor verdere behandeling. Ongeveer 40% van de patiënten die behandeld werden bij de kliniek zijn kinderen en hiervan is 70% jonger dan 5 jaar. TBC en HIV heersen in de Gemeenschap, evenals alcoholisme. Veel voorkomende ziekten onder de kinderen zijn schimmelinfecties, wormen, diarree, uitdroging, ondervoeding en  spruw.

 

Ondersteuning kliniek

Deze kwalen zijn niet bijzonder ernstig, maar onbehandeld kunnen ze verergeren en leiden tot complicaties, zelfs tot de dood. Via de kliniek loopt er ook een project, waarbij door middel van onderwijs mensen in afgelegen gebieden wordt geleerd verantwoording voor hun eigen gezondheid te nemen.

Vrijwilligers bij dit medisch project bieden ondersteuning aan de kliniek en in de apotheek. Zo leer je meer over de lokale gemeenschap, de San, over hun manier van leven en het geven van zorg aan patiënten die in extreme armoede leven.

Als vrijwilligers het willen kunnen ze ook meewerken met de zorg voor de dieren op de Namibië Wildlife Sanctuary. Vele vrijwilligers kiezen ervoor om een paar weken door te brengen bij de Sanctuary voordat ze beginnen met werken bij de kliniek. De kliniek is ongeveer 5 uur rijden met de auto vanaf Namibië Wildlife Sanctuary, die net buiten Windhoek zich bevindt. Klik hier voor meer informatie over dit project.

 

namibie medisch3

Medisch project, Naankuse, Namibië, ©Naankuse

 

Activiteiten bij het medisch project in Epukiro

Bij de plattelands kliniek in het afgelegen gebied van Epukiro, werken vrijwilligers samen met het personeel van de kliniek en zal je meer leren over de ziekten die voorkomen onder de plaatselijke bevolking en hoe ze te behandelen. Het onderwijs zal worden afgestemd op de achtergrond, vaardigheden en kennis van de vrijwilliger. Potentiële medische studenten kunnen uitleg en onderwijs krijgen over basis klinische vaardigheden en zullen meehelpen bij het onderzoek van patiënten.

Opgeleide professionals zal worden gevraagd consulten uit te voeren en mee tehelpen tijdens het straathoekwerk. Dit is een project dat eenmaal per week aan lokale gemeenschappen die niet in staat om voor vervoer naar de kliniek te zorgen, zich te laten controleren op staar, TB en andere medische problemen. Dit biedt een schitterende gelegenheid voor opgeleide professionals om een grotere impact te hebben op de mensen die hulp hard nodig hebben.

Vrijwilligers kunnen ook worden gevraagd om onderzoek te doen naar een bepaald project. Dit moet een onderwerp zijn dat de vrijwilliger erg interesseert en van nut kan zijn voor de kliniek en de patiënten.

 

Voorbeelden van projecten zijn:
  • Reisafstand van de patiënten naar de kliniek
  • Lokale patronen van ziekte
  • Aantallen TB onder patiënten
  • Naleving van medicatie
  • Kennis bij patiënten over HIV-besmetting

Vrijwilligers worden betrokken bij taken die dagelijkse in de kliniek voorkomen. Ze helpen bij medische behoeften en ervaren het positieve effect dat de kliniek heeft op de gezondheid van de plaatselijke gemeenschap. Primaire gezondheidszorg is de eerste behoefe in het gebied en het is meestal erg druk. Snelle besluiten moet vaak worden genomen over de vraag of patiënten behoefte hebben aan geruststelling, aan behandeling, of in noodgevallen verwijzing naar de kliniek.

Belangrijk om te melden is dat dit project zich in een afgelegen gebied bevindt. Dit betekent dat de avonden bestaan uit voetballen met de lokale jongeren, een boek lezen, relaxen, etc. Er is geen gelegenheid een dorpje te bezoeken in de avonduren.

 

Als vrijwilliger zal je de volgende taken hebben:
  • Het ondersteunen van het personeel in de kliniek
  • Geruststelling van patiënten
  • De behandelingen en in noodgevallen doorverwijzingen van patiënten
  • Uitvoeren van zwangerschapstesten en urine tests van patiënten
  • Gewicht van baby’s meten en groei grafieken bijhouden
  • Bloeddruk opnamen
  • Glucose testen
  • Schoonmaken van wonden
  • Gesprekken over gezinsplannings
  • Hulp in de apotheek: voorraadbeheer, verpakken van medicijnen, klaarleggen van nieuwe orders, financiëen bijhouden en gegevens vastleggen
  • Ondersteunen van de verpleegster bij het beschrijven van te verrichten procedures
  • Algemeen onderhoud en reiniging van de kliniek
  • Helpen met projecten rondom de kliniek, zoals de moestuin

 

Eisen

De minimum leeftijd voor deelname aan dit project is 18 jaar. De maximum leeftijd is afhankelijk van de gezondheid van de vrijwilliger. Voor ieder project is een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) een vereiste. De voorkeur gaat uit naar vrijwilligers met een medische achtergrond of opleiding. Doktoren, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, optometristen, etc. zijn heel erg welkom.

Maar ook als schilder, tuinman, leraar of data-analist ben je van harte welkom! Zelfs als student kan je bijvoorbeeld de kliniek  schilderen, administratieve klussen te verzorgen, mee helpen bij de schoonmaak, etc.

 

Flexibiliteit

Vrijwilligers hebben vaak specifieke vaardigheden. Die zijn van onschatbare waarde voor de kliniek en we raden je aan nieuwe activiteiten dte ontplooien als je voelt dat het project hiervan zal profiteren.

Dit project is ideaal voor vrijwilligers met een medische achtergrond. Het kan een prachtig project zijn voor medische studenten die ervaring willen opdoen in een ontwikkelingsland. Echter vrijwilligers zonder medische ervaring zijn ook van harte welkom!

Let op: activiteiten kunnen worden gewijzigd om te voldoen aan de behoeften van het project op een bepaald moment.

 

Vrije tijd

Bij de kliniek zul je ’s avonds vrij zijn vanaf ongeveer 17.00 uur, alsmede in de weekenden. Je dient wel mee te helpen met de voorbereiding van het avondeten en de maaltijden in het weekend. Je kan in je vrije tijd een bezoek brengen aan de nabijgelegen dorpen San dorpen, voetballen met de lokale kinderen om zo meer te leren meer over de San-Gemeenschap. Verder kan je genieten van je rust en een boek lezen. Er zijn geen grote plaatsen in de buurt of gelegenheden om iets te gaan drinken.

 

Locatie

Bij dit medisch project ben je werkzaam bij de Lifeline Clinic in Epukiro Omaheke, 120 km van Gobabis in Namibië.

 

Weer en klimaat

Het in het zuidwesten van Afrika gelegen Namibië heeft een droog klimaat. Het heeft de eer om twee verschillende woestijngebieden binnen de landsgrenzen te hebben. Aan de kust ligt de Namibwoestijn, in het oosten de Kalahari woestijn.  Daar tussenin ligt een langgerekt bergplateau. De zomer loopt op het zuidelijk halfrond van december tot april. In de woestijngebieden kan het kwik dan oplopen tot 45°C. Dan valt ook de meeste neerslag. Het droge winterseizoen, van mei tot oktober, is veruit de beste tijd om naar Namibië af te reizen.

 

AI namibie5

Medische project, Naankuse, Namibië, ©AI

lijntje lang

Landeninformatie

 

Namibië

Namibië is met een oppervlakte van 824.296 km² twintig keer zo groot als Nederland (27 keer België). Het land telt slechts 2,1 miljoen inwoners en de bevolkingsdichtheid bedraagt 2,4 mensen per km² waardoor Namibië het dunst bevolkte landen in Afrika is.

De oorspronkelijke bewoners van Namibië zijn de San (Bosjesmannen), een volk van jagers van wie er nog slechts enkelen duizenden leven in het oostelijk deel van Namibië, langs de flanken van de Kalahariwoestijn. In Namibië leven momenteel minstens elf verschillende bevolkingsgroepen. De grootste groep is de Ovambo (1 miljoen). Zij wonen in het hoge noorden wonen maar migreren steeds vaker naar Windhoek. Andere groepen zijn de Nama, Kavango, Caprivi, Herero, Damara, Basters en Himba. De blanken maken ongeveer negen procent van de totale bevolking uit.

De officiële voertaal in Namibië is Engels. Het Oshivambo is de taal van het oude Ovamboland. Aangezien de Ovambo het grootste volk binnen Namibië is, spreken veel mensen deze taal. De blanke Namibiërs spreken vooral Duits en Afrikaans.

 

Waarom Namibië?

Namibië is een droombestemming. Het wordt gekenmerkt door grote open ruimten, met adembenemende landschappen en grote tegenstellingen. Je hebt er de oceaan, duinen, bergen en woestijnen. Het is een overwegend droog land.

Ondanks het droge klimaat heeft Namibië een aantal van werelds grootste nationale parken, variërend van de dieren in het wildrijke Etosha National Park en de woestijn vlaktes van het Namib-Naukluft Park. Het Namib-Naukluft Park is prachtig om te wandelen, met een aantal spectaculaire routes.

Het is ook thuis van de beroemde duinen van Sossusvlei – de hoogste in de wereld- en de fascinerende Sesriem Canyon. Windhoek is het geografische hart van het land en het commerciële centrum, met een etnische mix van mensen. Surfers, vissers en strandliefhebbers willen vaak Swakopmund en Walvisbaai niet missen, vanwege de vele (sportieve) activiteiten die hier mogelijk zijn.

 

Meer informatie
  • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
  • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Namibië

 lijntje lang

 Praktische informatie

 

Hoe er te komen?
namibie medisch1

Medisch project, Namibië, ©Naankuse

Vrijwilligers dienen te vliegen naar Windhoek International Airport waar ze zullen worden opgewacht bij aankomst en overgebracht naar de Wildlife Sanctuary (ongeveer 45 minuten rijden).

Op maandag is er een tranfer van Naankuse naar het project, dit neemt ongeveer 4 uur in beslag. Vrijwilligers dienen aan te komen één of twee dagen vóór de datum van transfer. Neem contact met ons op om de juiste vlucht te boeken.

 

Ondersteuning

Ondersteuning en advies ontvang je van TravelUnique. Voor vertrek ontvang je een document, waarin alle details zijn opgenomen die je nodig zal hebben om je goed voor te bereiden voor je reis naar Afrika. Dit document bevat informatie over de accommodatie, het personeel, visum , optionele activiteiten, wat mee te nemen en een medisch advies. We doen alles wat we kunnen om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid op reis gaat naar Afrika. Ook ontvangt je meer informatie bij aankomst en zal je begeleid worden tijdens je gehele verblijf in Namibië.

 

Accommodatie kliniek
namibie medisch2

Medische project, Namibië, ©Naankuse

Vrijwilligers verblijven in het vrijwilliger huis gelegen naast de kliniek, samen met de  arts en verpleegkundige. Het huis heeft een keuken, badkamer, woonkamer en slaapkamers met aparte bedden. Beddengoed en handdoeken hoef je niet zelf mee te nemen. Afhankelijk van het aantal vrijwilligers, deel je de slaapkamer met één of twee andere vrijwilligers (van hetzelfde geslacht). De kliniek is geschikt voor ongeveer vier tot zes vrijwilligers. Tijdig boeken is een vereiste.

 

Accommodatie Wildlife sanctuary

De Sanctuary biedt comfortabele en schone kamers in het vrijwilligershuis aan of je verblijft in een grote tweepersoons tenten met voortent en slaap compartiment. Er zijn over het algemeen drie vrijwilligers per kamer in het huis (zelfde geslacht) en twee vrijwilligers per kamer in de tent. Er zijn gemeenschappelijke douches en toiletten met heet water doormiddel van zonne-energie en stopcontacten in de gemeenschappelijke ruimtes.

Of je nu logeert in het huis of in een tent je ontvangt drie maaltijden per dag, waarbij je meehelpt deze maaltijden te bereiden.

 

Geld

De munteenheid van Namibië is de Namibian Dollar. Als je je Namibië reis combineert met een bezoek aan Zuid Afrika, wees dan bewust dat je in Zuid-Afrika niet met de Namibian dollar kunt betalen. In Namibië kun je wel met de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR) betalen. Beide muntheden hanteren een gelijke koers; 1 Namibian Dollar is gelijk aan 1 ZAR. Klik hier voor de actuele koers.

We raden je aan om er niet vanuit te gaan dat je met credit card kunt betalen. Reis altijd met contant geld in Namibië. Bij pompstation kan je alleen met contant geld betalen.

Bij de meeste Nederlandse banken zijn om veiligheidsredenen bankpassen standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Je kunt er zelf voor kiezen om deze uit te breiden naar ‘wereld’, zodat je pinpas ook buiten Europa bruikbaar is. Omdat je gaat reizen buiten Europa raden we je aan dit voor vertrek te doen.

 

Gezondheid

In vergelijking met andere Afrikaanse landen is Namibië een schoon en netjes land. Hierdoor loop je minder kans om ziek te worden dan elders. Maar er zijn meer bacteriën aanwezig want Namibië heeft een tropisch klimaat. Een tropisch klimaat vormt met zijn vochtige warmte een goede voedingsbodem voor ziekteverwekkers. We raden je aan om contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Zij kunnen je een persoonlijk advies geven over de gewenste vaccinaties.

 

Visum

Als toerist heb je geen visum nodig voor Namibië. Het visum voor vrijwilligers is ook afgeschaft.

 

medisch project nambie

Medisch project, Naankuse, Namibië, ©AI

lijntje lang

Prijzen 2023

 

2 weken: € 1290

3 weken: € 1795

4 weken: € 2295

5 weken: € 2795

6 weken: € 3249

7 weken: € 3649

8 weken: € 3995

Je kan maximaal 12 weken bij dit project verblijven. Neem contact met ons op voor de prijzen van 9 tot en met 12 weken. Bij TravelUnique betaal je geen boeking- of reservering- of administratie kosten. Ook betaal je niet extra voor deelname in het hoogseizoen.

 

Bij de prijs inbegrepen
  • Een bijdrage aan het project voor de aanschaf van medische benodigdheden
  • Dagelijks transport van en naar de kliniek
  • Je wordt opgehaald op het vliegveld van Windhoek
  • Oriëntatie programma
  • Begeleiding
  • Accommodatie en maaltijden
  • Was service (er is een wasmachine, maar geen droger)

 

Niet bij de prijs inbegrepen
  • Vlucht naar Windhoek
  • Transferkosten op andere dagen
  • Verzekeringen
  • Eventuele inentingen
  • Internet en telefoonkosten
  • Alcohol en snacks
Optionele activiteiten (niet allemaal bij de prijs inbegrepen)

Wanneer vrijwilligers verblijven bij het Wildlife sanctuary dan kunnen de volgende activiteiten worden ondernomen:

  • Een natuurwandeling over de boerderij
  • Het beklimmen van rotsen
  • Spelen van voetbal met de Bosjesmannen
  • Zwemmen in het zwembad of waterval
  • Braai (barbecue)
  • Paintballen en abseilen
  • Naar Windhoek waar je het winkelcentrum kan bezoeken en ontspannen kan lunchen bij het beroemde Jo Beerhouse
  • Trakteer jezelf op een beetje luxe tijdens je tijd op het project. Je kunt 1 of 2 nachten verblijven in de gasten lodge. Hier je heerlijk ontspannen met een drankje een duik nemen in het zwembad en genieten van de rustige en prachtige omgeving.
  • Zondags lunch in de lodge plus een middag ontspannen bij het zwembad met een koel drankje

lijntje lang

Startdata 2023 en aankomsttijden

 

Je kan aankomen in Windhoek op de dag dat jou het beste uitkomt. Je wordt opgehaald door een medewerker van Naankuse en kan verblijven op de Sanctuary. De transfer van de Sanctuary naar het medisch project is altijd op maandag. Dus je dient als laatste op zondag in Windhoek aan te komen.

Mocht je bijvoorbeeld op donderdag aankomen, dan verblijf je eerst vier nachten op de Sanctuary. De kosten van deze overnachtingen worden aan je doorberekend. De kosten bedragen 80 euro p.p. per nacht.

Op maandag rijd je vanaf de Farm naar de kliniek. De rit duurt ongeveer 4-5 uur waarin een pauze wordt ingelast om een voorraad eten en drinken te kopen. Retour naar de Sanctuary vindt ook op maandag plaats. Je vlucht terug naar huis kan je vanaf dinsdag boeken.

 

Boekingsformulier

Mocht je het boekingsformulier willen gebruiken om dit medisch project te boeken, kies dan de 1e van de maand van de maand waarin je wilt starten. We nemen dan contact met je op om de juiste aankomstdatum in Windhoek en je vertrek op maandag naar Epukiro door te spreken. Je kan natuurlijk ook per mail je deelname bevestigen. Het project sluit half december.

Dit project kan maar een klein aantal vrijwilligers herbergen. De maanden juli, augustus en september zijn meestal snel volgeboekt. Wil je deelnemen aan dit project? Boek dan tijdig er kunnen maximaal 4 vrijwilligers tegelijk aan dit project deelnemen.

 

Medisch project Namibie

Medisch project, Naankuse, Namibië, ©AI

lijntje lang

Downloads

 

Hier vind je de Engelstalige brochure over dit medisch project in Namibië

Klik hier voor de Facebook pagina van dit project

 

lijntje lang

Kaart projecten

 

lijntje lang

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van dit medisch project onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor de Algemene Voorwaarden. Bij het boeken van een project ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden.

 

Overige projecten in Namibië
  • Natuurbehoud project, Windhoek, Namibie. Klik hier voor het project
  • Onderzoeksproject, Namibie. Klik hier voor het project
  • Paarden project, Windhoek, Namibie. Klik hier voor het project

 

Vergelijkbare projecten
  • Medisch project, Mangochi District, Malawi. Klik hier voor het project
  • Medisch project, Gweru, Zimbabwe. Klik hier voor het project

 

Fotogalerij

 

Naankuse medisch project namibieNaankuse medisch project Namibie

 

Naankuse medisch project namibieNaankuse medisch project namibie

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner Naankuse en van African Impact (AI).