0346 - 833 209

Zambia Archieven | Travelunique
17
feb

Gezondheidszorg stage, Zambia

Project: Gezondheidszorg stage, Livingstone, Zambia

Deelname mogelijk: 4 weken, gedurende het hele jaar

Prijzen staan in de tekst vermeld

Logo AI new

Projectcode: TUS03/AILG

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

DE STAGE

 

De stage kort samengevat
 • Plaats: Livingstone, Zambia
 • Accommodatie: Victoria Falls Backpackers
 • Type project: gezondheidszorg stage
 • Duur: 4 weken, te starten op vaste data
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Voertaal bij de stage: Engels
 • Kenmerk: zeer goed georganiseerde stage vlak bij de Victoria Watervallen

 

Algemene Informatie, Livingstone, Zambiabutton youtube

‘Mosi-oa-tunya’- ‘The Smoke That Thunders’. Op deze manier omschrijven de plaatselijke bewoners het prachtige aanblik van mist wat hangt boven de Victoria Watervallen. Tegen deze achtergrond ligt de plaats Livingstone, een plaats van avontuur, vriendschap en uitdaging, een plaats waar van je van gaat houden, een plaats waar je een je uitdaging aangaat die je leven verandert.

Ongeveer 10 kilometer van ‘Mosi-oa-tunya’ liggen de rustieke maïsvelden. In deze indrukwekkende setting kun je inzicht krijgen in de manier van leven van de Zambianen.

 

De gezondheidszorg stage

Deze gezondheidszorg stage vindt plaats in Livingstone, Zambia. Deze stage is ontwikkeld om ge toegang tot- en de kwaliteit van de gezondheidszorg te verbeteren. Je zal innovatief werk verrichten in een gebied met lage inkomens. Je bepaalt samen met het lokale team wat de gezondheidsstatus is van de lokale bevolking, lanceert mee nieuwe initiatieven en probeert barrières die een goede gezondheid in de weg staan te slechten.

Een goede gezondheid is een mensenrecht. Er wordt met lokale partners in Zambia gewerkt om de cirkel van armoede te doorbreken in Livingstone.

Zambia is een laag inkomen gebied, waarbij de gender ongelijkheid index in Zambia op plaats 133 staat op een lijst van 149 landen.

Er is een grote ongelijkheidheid op het gebied van gezondheidszorg, de mate waarin je geholpen wordt is afhankelijk van je locatie, opleiding, geslacht en inkomen. De gezondheidszorg heeft te maken met een groot aantal uitdagingen, zoals onvoldoende getraind personeel, de HIV epidemie, etc. Daarnaast heeft Zambia te maken met een hoog geboortecijfer als gevolg van de geringe toegang tot familieplanning, geringe opleidingsmogelijkheden voor meisjes en werk voor vrouwen.

Als stagiaire krijg je te maken met verschillende aspecten op het gebied van de gezondheidszorg gedurende de vier weken van je deelname:

 

 • Je probeert de gezondheid van de lokale bevolking te verbeteren. Dit gebeurt tegen een achtergrond van traditionele praktijken, culturele normen en patriarchale opvattingen
 • Promoot je een gezonde levensstijl en doet onderzoek naar ziekte en  letsel preventie
 • Implementeert je onderwijs programma’s
 • Promoot je gelijkheidheid in- n toegankelijkheid tot de medische zorg
 • Kijk je naar issues tussen leeftijd en geslacht
 • Richt je je op de geestelijke gezondheid, iets wat vaak buiten beschouwing wordt gelaten in Zambia
 • Lever je data aan aan de Population Council

 

Wat ga je doen?
 • Workshops
Door middel van een reeks workshops (die je gaat helpen geven) over verschillende onderwerpen, zul je merken dat je stage-ervaring dynamisch en leerzaam is. Tijdens deze workshops doe je waardevolle vaardigheden op. Je kunt bijvoorbeeld een presentatie geven over HIV op verschillende scholen of instellingen praten of de dynamiek tusseb landelijke versus stedelijke geneeskunde vergelijken. Er zijn vele mogelijkheden.
 • Klinieken bezoeken en thuiszorg

Dit zal een vast onderdeel van het programma zijn en geeft je de kans om te leren van anderen in de frontlinie van de openbare gezondheidszorg. Vaak ligt de focus op reactieve zorg, terwijl men op zoek is naar het gesprek aangaan met “risicovolle” individuen. Je kan deelnemen aan gesprekken over tienerzwangerschappen samen met  een plaatselijke verloskundige of discussies voeren over pre- en postnatale zorg, over cholera, ondervoeding, leven met HIV of medicatieprotocollen.

Je werkt ook in een thuiszorgsysteem aan de rand van Livingstone om inzicht te krijgen in het zorgsysteem en de moeilijkheden en beperkingen waarmee je dagelijks te maken hebt.

 

 • Professionele ontwikkeling

Je krijgt 3 professionele experts toegewezen om je te ondersteunen.

Allereerst het entorschap van het African Impact-team ter plaatse dat kijkt naar je specifieke interesses binnen dit domein; dit zal een dieper inzicht geven in de geschiedenis van de Zambiaanse openbare gezondheidszorg, evenals in de uitdagingen waarmee we momenteel worden geconfronteerd.

Een hooggekwalificeerde Personal Development Coach om samen te werken via één op één- en groepsgesprekken. Ze ondersteunen je met hulpmiddelen die je tijdens je hele verblijf  en daarna kunt gebruiken, waarbij persoonlijke doelen en kansen voor je toekomst worden onderzocht.

Monitoring en evaluatie Coaching in relatie tot mondiale gezondheid. Dit gebied richt zich op onderzoeksmethoden en het analyseren van en rapporteren over gegevens.

 

7 redenen om te kiezen voor de gezondheidszorg stage in Livingstone, Zambia te kiezen:
 1. Je bent werkzaam in een omgeving waar mensen werkelijk je hulp nodig hebben
 2. In de omgeving van Livingstone zijn er meer dan genoeg mogelijkheden om te ontspannen en er zijn avontuurlijk excursies mogelijk in de weekenden, denk bijvoorbeeld aan raften op de Victoria Watervallen
 3. Krijg je inzicht in de gezondheidszorg in Zambia
 4. Je ziet wat het effect van een gezondheidszorg systeem heeft op kinderen en volwassenen, varierend van HIV, tuberculose en mentale gezondheid
 5. Je ziet het grote verschil op medisch gebied tussen Europa en Afrika
 6. Je kan je leiderschapskwaliteiten in deze stage ontwikkelen
 7. Je leert te communiceren op verschillende niveaus

 

Weekverdeling

Week1: deze week is er om je in te werken en je vertrouwd te maken met je omgeving. Kennis wordt gedeeld en je wordt geïntroduceerd bij de lokale klinieken. Ook ontvang je deze week een training in het verzamelen en verwerken van data.

Week 2: deze week maak je kennis met verschillende groepen mensen. Er zal je worden geleerd hoe je een effectieve workshop geeft en je krijgt meer inzicht in de community en de uitdagingen waar men mee te maken heeft. Ook werk je mee onder begeleiding van het lokale team.

Week 3: met je ervaring van de afgelopen twee weken kun je deze week meelopen met lokale professionals en NGO’s in de dorpen in de buitenwijken van Livingstone.

Week 4: deze week evalueer je wat je geleerd hebt.

 

Wat is er de laatste jaren bereikt?
 1. Er worden vijf lokale klieken ondersteund
 2. In 2018 werden er Eerste Hulp lessen gegeven aan lokale hulpverleners. De kennis over de Eerste Hulp steeg met 28%
 3. In het jaar 2018 werden workshops gehouden voor meer dan 500 mensen over HIV
 4. Gender Based Violance (GBV) workshops werden gegeven aan 1888 personen in de leeftijd 8 – 35 jaar
 5. Er zijn door vrijwilligers en stagiares meer dan 300 menstruatie kits aan meisjes uitgereikt. Meisjes die anders hun lessen hadden moeten missen

 

Wat moet je meebrengen als stagiaire? 
 • Goede organisatorische vaardigheden en kennis van computers (Word en Excel)
 • Goede beheersing van de Engelse taal
 • Opleiding en/of ervaring in de gezondheidszorg
 • Positiviteit en passie
Locatie

Het project is gevestigd in Livingstone, Zambia. Slechts 10 kilometer verwijderd van de wereldberoemde Victoria Watervallen. Vanuit Livingstone is het heel makkelijk om naar Botswana, Zimbabwe of de Caprivi strook (Namibië) te reizen. In Botswana vind je het prachtige Chobe National Park. Klik hier voor de locatie op Google Maps.

 

Weer

Zambia ligt in zuiden van Centraal-Afrika, ten zuiden van de evenaar. Het land is erg bergachtig. Alleen in de valleien heerst een vochtig en warm tropisch klimaat. Zambia kent drie seizoenen: een koel (gemiddeld 25°C) en droog seizoen dat loopt van april tot augustus, een heet en droog seizoen van augustus tot november, de rest van het jaar is het warm en vochtig. In oktober wordt het 30°C op de plateaus en soms wel 40°C in de valleien. De beste tijd om het land te bezoeken is in de droge tijd die loopt van mei tot november.  In de maanden juni, juli en augustus is het winter en kan het behoorlijk koud zijn (met temperaturen van 5 graden ’s nachts). Zorg dat je in deze maanden over voldoende lagen kleding beschikt!

 

Eisen

De minimum leeftijd voor deelname aan deze stage is 18 jaar.  Voor ieder stage is een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) verplicht. Ervaring en/of de juiste opleiding is vereist. Graag ontvangen we voor vertrek een Engelstalig CV, zodat de manager van het project een passende stage kan maken. Een goede kennis van de Engelse taal is noodzakelijk om met de patiënt en de lokale medewerkers te kunnen communiceren.

Voor het verkrijgen van een visum is het belangrijk dat je een diploma kan overleggen (middelbare school diploma, MBO, HBO of universitair diploma). Heb je ervaring als vrijwilliger in Nederland of België dan dien je dit zeker te vermelden.

Je kan je stage verlengen met deelname aan een project in Livingstone. Neem contact met ons op voor meer info. Dit geldt alleen als je 21 jaar of ouder bent. Dit in verband met het visum.

Mocht je jonger zijn dan 21 jaar dan kan je max. 4 weken in Livingstone verblijven. Zie voor meer informatie het kopje “Visum”.

 

African Impact

Bij aankomst bij je stage word je door African Impact gevraagd de ‘Terms and Conditions & Code of Conduct’ te lezen en te ondertekenen. Je tekent o.a. voor de volgende zaken:

 • Dat African Impact niet verantwoordelijk is voor ongevallen, kwijt geraakte spullen, ziekten, etc.
 • Je zelf verantwoordelijk bent voor een geldig paspoort, visum, etc.
 • Als je voortijdig het project verlaat je geen recht hebt op een terugbetaling van je geld
 • Dat je je houdt aan de Gedragsregels (Code of Conduct)

Wil je voor aanvang van je stage de regels ontvangen, neem dan contact met ons op.

 

Flexibiliteit

Aan het werk gaan in Afrika kan een opwindend avontuur zijn maar soms ook een ontmoedigende onderneming. Wij beiden je de kans om werkervaring in Afrika op te doen, de mensen te leren kennen in een gestructureerde ongeving waarbij op je veiligheid wordt gelet. Er is een coördinator aanwezig die je de gehele periode zal begeleiden. Daarnaast is er bij aankomst een uitgebreide oriëntatietraining dit er voor zal zorgen dat je het meest haalt uit deze uitdaging. Aanpassingsvermogen aan het lokale systeem is een vereiste. Er wordt nauw samengewerkt met plaatselijke hulpverleners en de lokale politieke systemen om er zorg voor de dragen dat een vrijwilliger maximaal profijt heeft van zijn of haar bijdrage.

Houdt er rekening mee dat projecten en stage opdrachten kunnen veranderen, dat behoefte van lokale gemeenschappen veranderen en dat projecten hierop aangepast worden. Soms wordt de hulp van vrijwilligers overbodig of wordt er een nieuw project opgestart, wees dus flexibel.

 

Livingstone medisch project

Gezondheidszorg stage, Livingstone, Zambia, ©AI

lijntje lang

Landeninformatie

 

Zambia

Zambia is het land van ongereptheid, van meren, lagunes en bush, van uitgestrekte savannes met enorme kuddes dieren, indrukwekkende watervallen en rivieren. Wil je als Europeaan kennismaken met de Afrikaanse manier van leven dan is Zambia een van de beste plekken om die te ervaren. De mensen zijn er warm, hartelijk en gastvrij. Ze hechten nog zeer aan oude tradities en wonen in authentieke dorpjes met rieten hutten.

Zambia is ongeveer 18 keer zo groot als Nederland. De hoofdstad is Lusaka en de officiële taal is Engels. Deze taal wordt bijna overal gesproken, ook in de meer afgelegen gebieden. In de dagelijkse spreken veel bewoners een mengeling van Afrikaans, Engels en Bantoe.
Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen: er zijn vele nationale parken, waarvan Lower Zambezi, North en South Luangwa en Kafue de drie bekendste zijn.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Zambia
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Livingstone

lijntje lang

Praktische informatie

 

Oriëntatie

Na aankomst in Livingstone is er een oriëntatieprogramma. Dit wordt gegeven door de lokale projectcoördinator en hij of zij zal je de ins-and-outs vertellen van je stage. Daarnaast word je rol en je verantwoordelijkheden als stagiare besproken en is er alle ruimte voor het stellen van vragen. Op medisch gebied krijg je vooraf te horen hoe om te gaan  met bepaalde situaties (bijvoorbeeld HIV/AIDS, TB). Houd je aan de instructies van de lokale verpleegkundigen.

De algemene introductie is op maandagmiddag en dinsdagochtend nadat je bent gearriveerd.

 

Ondersteuning

Gedurende je verblijf heb je de hulp van een ervaren coördinator. Hij of zij is 24/7  beschikbaar om je te helpen met problemen en/of vragen. Voor vertrek ontvang je alle benodigde informatie van TravelUnique.

 

Accommodatie

Vrijwilligers verblijven in een comfortabel en veilige complex, ongeveer 5 minuten wandelen van het centrum van Livingstone. De naam van de accommodatie is ‘Victoria Falls Backpackers’.  Het complex heeft een eetkamer, een bar, een zwembad, een grote tuin en zelfs een klimwand. In dit complex kunnen maximaal 68 vrijwilligers en stagiares verblijven. Dit zijn vrijwilligers van het medisch-, onderwijs, girl impact, bouw- en sportproject. Mannen en vrouwen slapen in aparte kamers.

Het huis heeft 24 uur per dag beveiliging. Er is een kluis om je kostbare spullen op te bergen (mochten die niet in je eigen locker passen). Je maaltijden worden op het complex bereid door een kok. Op iedere kamer kunnen 4 tot 6 vrijwilligers slapen, op de iets grotere kamers kunnen maximaal 8 personen slapen. Iedere kamer heeft ook weer een kast voor je persoonlijke bezittingen (neem je eigen slot mee!).

 

Meenemen

Beddengoed is aanwezig, neem wel zelf je handdoeken mee. Een schoonmaakster maakt de kamers schoon, maar je maakt zelf  je bed op. Je ontvangt 2 maal per week schoon beddengoed. Je kan zelf je was verzorgen of laten verzorgen voor USD 4 per was. Het huis ligt op loopafstand van het centrum waar diverse spullen kunnen worden gekocht.

Door samen met de projectcoördinator op hetzelfde terrein te verblijven willen we zo veel mogelijk je veiligheid garanderen. Om deze reden is het alleen toegestaan in het vrijwilligershuis te verblijven en niet de nacht door te brengen in de stad of in omliggende dorpen, dit geldt natuurlijk niet bij deelname aan excursies.

 

Maaltijden

Je krijgt drie maaltijden per dag. Het ontbijt maak je zelf klaar en bestaat uit muesli, toast, thee en koffie. Lunch en het avondeten worden voor je klaargemaakt. Weekenden zijn prima geschikt om de omgeving te verkennen en buitens huis te eten. Je dient in het weekend zelf voor je maaltijden te zorgen.
In deze landelijke omgeving is eten vaak simpel maar voedingsrijk. Laat ons voor vertrek weten als er speciale dieet wensen of allergieën zijn.  Er zijn veel restaurants in Livingstone, je vindt hier chinees, Italiaans, sushi en Indisch eten. Kortom, genoeg plekken om goed te eten.

 

Hoe er te komen?

Boek een ticket naar Johannesburg en vlieg vanuit Johannesburg door naar Livingstone. Je komt aan opHarry Mwanga Nkumbula (Livingstone) International Airport. Aankomsttijd dient te liggen tussen 09.00 en 18.00 uur.

Op het vliegveld word je opgewacht door je lokale projectcoördinator die je naar het vrijwilligershuis zal brengen. Mochten we je kunnen helpen bij het boeken van een ticket, neem dan contact met ons op.

 

Visum

Voor Zambia heb je een visum nodig. Het meest handig is dit visum bij aankomst op de luchthaven van Livingstone aan te schaffen. De kosten zijn afhankelijk van of je een single-, dubble- of triple entry aanschaft. Je dient het visum contant te betalen in USD. Voor vertrek ontvang je van ons een ‘Letter of Invitation’. Dit document dien je bij aankomst aan de douane in Livingstone te overhandigen.

Het visum is geldig voor 30 dagen. Wil je langer bij het project verblijven dan dien je een TEP (Temporary Employment Permit) aan te vragen. Helaas is het niet mogelijk een TEP aan te vragen als je jonger bent dan 21 jaar. Het team van African Impact ter plaatse zal je hierbij helpen. Wat je mee moet nemen is:

 • Een gecertificeerd kopie van je paspoort (gecertificeerd door een notaris)
 • Kopie van je diploma (hoogst genoten opleiding)
 • 4 pasfoto’s

De kosten van een TEP bedragen USD 200. Dit is Kwacha 2250. Dit dien je contant te betalen in Kwacha.

 

Livingstone medisch project

Gezondheidszorg stage, Livingstone, Zambia, ©AI

lijntje lang

Prijs 2023

 

4 weken: € 1895

Er zijn bij TravelUnique geen boekings- of administratie of reserveringskosten en geen toeslag als je vertrekt in het hoogseizoen.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Transfer
 • Accommodatie Victoria Falls Backpackers
 • Drie maaltijden per dag (niet in het weekend)
 • 24/7 begeleiding
 • Ondersteuning en training door een mentor in het door jou gekozen gebied
Niet bij de prijs inbegrepen
 • Verzekeringen
 • Vliegticket
 • Email, internet- en telefoonkosten
 • Maaltijden in het weekend
 • Was service
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Limonade en alcohol
 • Visum voor Zambia en eventueel omliggende landen
 • Excursies
Excursies (niet bij de prijs inbegrepen)
 • Diner/Sunset cruise op de Zambezi River
 • Twee dagen/nachten op safari in het Chobe National Park
 • White water rafting op de Zambezi River
 • Bungee jumping
 • Helicoptervlucht over de watervallen
 • Safari op de rug van een olifant
 • Kano safari op de Zambezi rivier met een ervaren gids
 • Game drive in Zambia’s Mosi-oa-Tunya National Park of in het Chobe National Park in Botswana
 • Bootcruise (2 nachten) op de Zambezi Rivier

De prijzen van de excursies kunnen wijzigen. Neem contact met ons op voor de juiste prijzen.

lijntje lang

Startdata 2023 en aankomsttijden

 

De startdata in 2023 zijn op:

23 januari, 20 februari, 20 maart, 17 april, 15 mei, 12 juni, 10 juli, 7 augustus, 4 september, 2 oktober, 30 oktober, 27 november en 25 december 2023.

Aankomst op het vliegveld van Livingstone is op MAANDAG, vertrek is ook op maandag. Heb je hulp nodig bij het boeken van een ticket, neem dan contact met ons op.

 

 

livingstone medisch project

Gezondheidszorg stage, Livingstone, Zambia, ©AI

lijntje lang

Downloads

 

Download hier de Engelstalige brochure over de medisch stage in Livingstone, Zambia

Klik hier voor de Facebook pagina van het project

 

lijntje lang

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van deze medisch stage onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor de Algemene Voorwaarden. Bij het boeken van een project ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden.

 

Vrijwilligers projecten in Zambia
 • Sport project, Livingstone, Zambia. Klik hier voor het project

 

Fotogalerij

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner African Impact (AI).

 

10
mei

Gender Equality stage, Zambia

 Stage: Gender Equality stage, Livingstone, Zambia

Deelname mogelijk: 4 – 12 weken, gedurende het hele jaar

Prijzen staan in de tekst vermeld

Logo AI new

Projectcode: TUS02/AIGEN

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

De stage

 

De stage kort samengevat
 • Plaats: Livingstone, Zambia
 • Accommodatie: gedeelde accommodatie (Livingstone Backpackers)
 • Stage:  stage op het gebied van gelijkheid tussen de geslachten
 • Duur: 8, 10 of 12 weken
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Voertaal: Engels
 • Kenmerk: zeer goed georganiseerde stage vlak bij de Victoria Watervallen

 

Algemene Informatie, Livingstone, Zambia

‘Mosi-oa-tunya’- ‘The Smoke That Thunders’. Op deze manier omschrijven de plaatselijke bewoners het prachtige aanblik van mist wat hangt boven de Victoria Watervallen in Zambia. Tegen deze achtergrond ligt de plaats Livingstone. Ongeveer 10 kilometer van ‘Mosi-oa-tunya’ liggen de rustieke maïsvelden. In deze indrukwekkende setting kun je inzicht krijgen in de manier van leven van de Zambianen.

 

Gender Equality stage in Livingstone, Zambia

Er is veel onderzoek gedaan, maar het is duidelijk dat als je investeert in een jong meisje; je haar armoede terugdringt, je haar gezondheid verbetert en je haar toekomstige economische positie beter maakt. Er zijn veel jonge meisjes die geen onderwijs volgen, die worden misbruikt en op jonge leeftijd (gedwongen) trouwen en/of een kind hebben op jonge leeftijd.

Deze stage heeft tot doel kansen te creëren voor jonge meisjes door middel van een netwerk in hun leefgemeenschap, zodat ze meerdere keuzes hebben als ze opgroeien.

De pubertijd is een cruciale periode in de toekomst van een meisje. Ze kunnen onderwijs volgen en zich sociaal ontwikkelen of ze krijgen te maken met een kind huwelijk, HIV/AIDS, een tienerzwangerschap of seksueel misbruik.

Ieder kind heeft recht op onderwijs, gezondheidszorg en bescherming tegen geweld en misbruik om zich zo te ontwikkelen tot een stabiele volwassene.

 

Uitleg 

Girl-project

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De feiten
 • Wereldwijd gaan er 130 miljoen kinderen zonder diploma van school, 70% hiervan zijn meisjes
 • 50% van het seksueel misbruik gebeurt bij meisjes van 15 jaar en jonger
 • 75% van alle HIV geïnfecteerde in Sub Sahara Africa tussen de 15 – 24 jaar zijn meisjes
 • 1 op de 10 meisjes mist school vanwege hun menstruatie
 • De helft van de eerstgeborenen in ontwikkelingslanden hebben een tienermoe
De focus ligt op
 • Onderwijs: Zorg er voor dat meer meisjes toegang krijgen tot het onderwijs en dat ze van school gaan met een diploma. Hierdoor stijgen hun kansen om in eigen levensonderhoud te kunnen voorzien
 • Gezondheidszorg: Geef voorlichting over gezondheidsrisico’s en preventie en geef ze hulp bij gezondheidskwesties
 • Tienerzwangerschap: Geef voorlichting hoe een zwangerschap te voorkomen en ondersteun jongeren die te maken hebben met een zwangerschap en het moederschap
 • Veiligheid: Probeer de houding te veranderen ten opzichte van geweld tegen meisjes en help meisjes die slachtoffer zijn van (huiselijk) geweld
 • Financiën: Laat ze de verschillende opties zien en leer ze hoe verantwoording te nemen voor hun eigen levensonderhoud
 • Zelfvertrouwen: Zorg ervoor dat ze meer zelfvertrouwen ontwikkelen en zo meer verantwoording nemen voor hun eigen toekomst

 

Door deze aanpak zullen een aantal dingen kunnen veranderen
 • Wanneer meisjes boven de 16 jaar een inkomen verdienen, investeren ze 90% van dit bedrag in hun familie. Mannen daarentegen investeren 30 – 40%
 • Ieder jaar dat een meisje langer op de lagere school zit stijgt hun toekomstig inkomen met 10 – 20%. Een extra jaar op de middelbare school levert 15 – 25% op
 • Meisjes die onderwijs volgen zijn op latere leeftijd zwanger en hebben kinderen die gezonder en beter opgeleid zijn
 • Meisjes die onderwijs volgen hebben drie keer minder kans op HIV
 • Door maandverband kan een meisje deelnemen aan het onderwijs
 • Ieder jaar dat een moeder extra onderwijs volgt brengt dit de kindersterfte terug met 5 – 10%

Belangrijk is dat dit project in de lokale gemeenschap wordt gedragen. Het project biedt ondersteuning aan meisjes, maar ook aan vrouwen, die dagelijks ondervinden hoe hard het leven kan zijn. Ook is het noodzakelijk dat mannen en jongens begrijpen dat goed onderwijs voor meisjes noodzakelijk is.

 

Je wordt betrokken bij de implementatie van de volgende 6 pijlers
 1. Onderwijs
 2. Gezondheidszorg
 3. Veiligheid
 4. Tienerzwangerschappen
 5. Financiën, en
 6. Zelfvertrouwen

Worden behandeld in dit project en besproken in ‘community’ centra. Hier krijgen meisjes begeleiding bij het maken van goede keuzes.

 

1. Onderwijs

Als meisjes langer een school bezoeken dan hebben ze een grotere kans om zelf een inkomen te verdienen. Op zowel het platteland van Zambia als in de steden blijkt uit een onderzoek uit 2007 dat meisjes een lager school niveau bereiken dan jongens. Eén derde van de meisjes tussen 10 – 14 jaar bezoekt geen school. Dit kan zijn dat ze nooit naar school zijn geweest, op het moment de school niet bezoeken of twee jaar achter zijn op hun eigen niveau. Eén van de redenen waarom meisjes de school niet bezoeken is hun menstruatie. Hierdoor missen ze vaak een aantal dagen per week school omdat er geen maandverband voorhanden is. Ze raken zo achter en stoppen op een gegeven moment helemaal met school. Om dit tegen te gaan wordt maandverband verstrekt. Door middel van workshops wordt het belang van onderwijs uitgelegd.

 

2. Gezondheidszorg

Bij dit onderdeel van het project geef je voorlichting over gezondheidsrisico’s. Er zijn veel verschillende onderwerpen waarover je meer kan vertellen, zoals: alcohol misbruik, huiselijk geweld, diabetes, epilepsie, etc. Als vrijwilliger werk je met een lokale partners, scholen en klinieken om meisjes informatie te geven over de verschillende onderwerpen.

 

3. Tienerzwangerschap

In Zambia gebuikt  slechts 46% van de seksueel actieve meisjes tussen de 15 – 24 jaar anticonceptie. Het terugdringen van tienerzwangerschappen is zeer belangrijk om zo ook te voorkomen dat meisjes voortijdig de school verlaten. In 2007 is 28,5% van de meisjes tussen 15 – 19 jaar zwanger geweest of heeft een kind. Samen met de klinieken en scholen wordt voorlichting gegeven over gezonde relaties en het hebben van veilige seks.

 

4. Veiligheid

Meer dan 28% van de meisjes tussen de 15 – 24 jaar heeft te maken gehad met geweld. Ook school is niet altijd veilig. 70% van de meisjes heeft aangegeven gepest of seksueel geïntimideerd te zijn en 53% heeft aangeven gemolesteerd te zijn op school. 86% van de meisjes doet dingen die ze eigenlijk niet willen in ruil voor geld. Veel van de meisjes vinden het vanzelfsprekend dat ze geslagen worden. Er worden workshops gegeven over pesten en verkrachting en andere onderwerpen over veiligheid.

 

5. Financiën

Bij dit project worden kleine coöperaties opgezet om een inkomen te generen uit bijvoorbeeld het maken van kleding. Ouderen in de gemeenschap treden als mentor op voor jonge meisjes om ze zo bepaalde vaardigheden te leren waarmee ze een inkomen kunnen verdienen.

 

6. Zelfvertrouwen

‘Girl Talk’ is een naschoolse club en een veilige plaats om voor meisjes samen te komen. Hier vind je ook gastsprekers die allerlei onderwerpen aandragen die meisjes en vrouwen in Zambia bezighouden. Een belangrijk onderwerp is ‘kind bruiden’. Deze meisjes maken vaak hun school niet af en hebben een klein sociaal netwerk. Deze meisjes zijn extra kwetsbaar.

Bij alle bovenstaande onderwerpen worden ook jongens en mannen betrokken. Hun houding richting vrouwen wordt in workshops besproken.

Het raamwerk van de 6 bovengenoemde pijlers biedt de mogelijkheid om je tijd en kennis aan te wenden om nieuwe onderdelen aan het programma toe te voegen. Dit kan zijn op het gebied van het ontwikkelen van zelfvertrouwen, zelfverdediging of manieren om je te kunnen uitdrukken (bijvoorbeeld door middel van dans).

Daarnaast is het belangrijk om gedurende je stage het programma te blijven monitoren en evalueren. Een ander onderdeel van deze stage is het verzorgen van vaardigheidstrainingen. Dit wordt gedaan door middel van het geven van workshops.

 

5 redenen om deze Gender Equaltiy stage in Livingstone, Zambia te kiezen
 1. Je bent werkzaam met een groot deel van de gemeenschap om kansen te creëren voor jonge vrouwen, armoede terug te dringen, stigma’s te elimineren en vrouwrechten na te leven
 2. Je werkt mee aan workhops om pesten tegen te gaan
 3. Je neemt deel aan workshops gericht op jongeren en workshops om pesten tegen te gaan
 4. Maak de lokale gemeenschap en het lokale bestuur enthousiast voor dit programma
 5. Je maakt onderdeel uit van een groter doel, de ontwikkeling van jonge vrouwen in Zuidelijk Afrika
 6. Leer jonge vrouwen business vaardigheden en stimuleer ze hun eigen inkomen te verdienen

 

Wat is er tot nog toe bereikt?
 • Op dit moment worden er 189 meisjes en vrouwen in Livingstone ondersteunt
 • 150 meisjes kunnen nu naar school tijdens hun menstruatie, dit dankzij een donatie en workshops op het gebied van gezondheid
 • Er is een rugby training opgezet waaraan op dit moment 25 meisjes aan deelnemen
 • Op dit moment bezoeken 30 meisjes twee keer per week een boerderij om meer te leren over voeding en het telen van voedsel
 • Er wordt gewerkt aan een drop-in center voor mishandelde en misbruikte meisjes

 

Hoogtepunten van deze stage
 • Je helpt jonge vrouwen zich te ontwikkelen tot zelfbewuste vrouwen
 • Je geeft workshops over bijvoorbeeld pesten, het voorkomen van een zwangerschap, etc.
 • Maak een positieve verandering mee bij jonge vrouwen
 • Bezoek de Victoria Watervallen en geniet van de prachtige toeristische activiteiten dat Livingstone te bieden heeft zoals bungee jumping, een helikoptervlucht boven de watervallen, een bezoek aan het Chobe National Park in Botswana en een cruise op de Zambezi rivier
 • Maak internationale vrienden voor het leven
Locatie

Als  stagiair bij dit programma ben je woonachtig in Livingstone, Zambia. Slechts 10 kilometer verwijderd van de wereldberoemde Victoria Watervallen. Vanuit Livingstone is het heel makkelijk om naar Botswana, Zimbabwe of de Caprivi strook (Namibië) te reizen.

 

Weer

Zambia ligt in zuiden van Centraal-Afrika, ten zuiden van de evenaar. Het land is erg bergachtig. Alleen in de valleien heerst een vochtig en warm tropisch klimaat. Zambia kent drie seizoenen: een koel (gemiddeld 25°C) en droog seizoen dat loopt van april tot augustus, een heet en droog seizoen van augustus tot november, de rest van het jaar is het warm en vochtig. In oktober wordt het 30°C op de plateaus en soms wel 40°C in de valleien. De beste tijd om het land te bezoeken is in de droge tijd die loopt van mei tot november.

 

Eisen

De minimum leeftijd voor deelname aan de stage is 18 jaar. Voor iedere stage van TravelUnique is een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) een vereiste. Belangrijk is dat je de Engelse taal goed beheerst. Daarnaast is het heel belangrijk dat je een bepaalde volwassenheid hebt en een open-mind hebt. Je bent gemotiveerd en je bent proactief. Ook hebt je oog voor detail. Daarnaast weet je jongeren te motiveren en enthousiasmeren. Als laatste is een passie voor mensenrechten en de rechten van de vrouw belangrijk. Houd er rekening mee dat je je aanpast aan de lokale omstandigheden in een Afrikaans land. Dat wil zeggen; wees geduldig , positief en flexibel! Mocht je willen deelnemen aan deze stage dan ontvangen we graag je Engelstalig CV plus motivatie brief. Hierna zal een Skype gesprek in het Engels plaatsvinden voordat je deelname wordt bevestigd.

 

African Impact

Bij aankomst bij je stage word je door African Impact gevraagd de ‘Terms and Conditions & Code of Conduct’ te lezen en te ondertekenen. Je tekent o.a. voor de volgende zaken:

 • Dat African Impact niet verantwoordelijk is voor ongevallen, kwijt geraakte spullen, ziekten, etc.
 • Dat je zelf verantwoordelijk bent voor een geldig paspoort, visum, etc.
 • Dat als je voortijdig het project verlaat je geen recht hebt op een terugbetaling van je geld
 • Dat je je houdt aan de Gedragsregels (Code of Conduct)

Wil je voor aanvang van je stage de regels ontvangen, neem dan contact met ons op.

 

Flexibiliteit

Aan het werk gaan in Afrika kan een opwindend avontuur zijn maar soms ook een ontmoedigende onderneming. Wij beiden je de kans om werkervaring in Afrika op te doen, de mensen te leren kennen in een gestructureerd programma  waarbij op je veiligheid wordt gelet. Er is een projectcoördinator aanwezig die je de gehele periode zal begeleiden. Daarnaast is er bij aankomst een uitgebreide oriëntatietraining dit er voor zal zorgen dat je het meest haalt uit deze uitdaging. Aanpassingsvermogen aan het lokale systeem is een vereiste. Er wordt nauw samengewerkt met plaatselijke hulpverleners en de lokale politieke systemen om er zorg voor de dragen dat een stagiair maximaal profijt heeft van zijn of haar bijdrage.

Houdt er rekening mee dat programma’s kunnen veranderen, dat behoefte van lokale gemeenschappen veranderen en dat programma’s hierop aangepast worden. Soms wordt hulp overbodig of wordt er een nieuw programma onderdeel opgestart, wees dus flexibel.

 

Gender Equality stage, Livingstone, Zambia, ©AI

lijntje lang

Landeninformatie

 

Zambia

Zambia is het land van ongereptheid, van meren, lagunes en bush, van uitgestrekte savannes met enorme kuddes dieren, indrukwekkende watervallen en rivieren. Wil je als Europeaan kennismaken met de Afrikaanse manier van leven dan is Zambia een van de beste plekken om die te ervaren. De mensen zijn er warm, hartelijk en gastvrij. Ze hechten nog zeer aan oude tradities en wonen in authentieke dorpjes met rieten hutten.

Zambia is ongeveer 18 keer zo groot als Nederland. De hoofdstad is Lusaka en de officiële taal is Engels. Deze taal wordt bijna overal gesproken, ook in de meer afgelegen gebieden. In de dagelijkse spreken veel bewoners een mengeling van Afrikaans, Engels en Bantoe.
Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen: er zijn vele nationale parken, waarvan Lower Zambezi, North en South Luangwa en Kafue de drie bekendste zijn.

 

Victoria Watervallen

In de stad Livingstone, op de grens met Zimbabwe, stort de machtige Zambezi River in de beroemde Victoria Falls. Kanovaren of raften op de Zambezi River is een onvergetelijke ervaring.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Zambia
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Livingstone

lijntje lang

Praktische informatie

 

Oriëntatie

Na aankomst in Zambia is er een oriëntatieprogramma. Dit wordt gegeven door de lokale projectcoördinator en/of je mentor. Hij of zij zal je de ins-and-outs vertellen van het programma. Je zult zien waar je komt te werken evenals waar de andere vrijwilligers en stagiaires werkzaam zullen zijn. Het oriëntatie programma bestaat uit:

 • introductie over Livingstone en de omgeving
 • een workshop van een halve dag
 • Tijd om al je vragen te stellen
 • Je rol en verantwoordelijkheid als stagiaire
Ondersteuning

Gedurende je verblijf heb je de hulp van een ervaren mentor. Hij of zij is 24 beschikbaar om je te helpen met problemen en/of vragen. Ook zal hij of zij je werk evalueren. Voor vertrek ontvang je alle benodigde informatie van TravelUnique.

 

Accommodatie

Stagiaires in Livingstone, Zambia verblijven op een comfortabel en veilige complex, ongeveer 5 minuten wandelen van het centrum van Livingstone, genaamd Livingstone Backpackers. Het complex heeft een eetkamer, een bar, een zwembad, een grote tuin en zelfs een klimwand. In dit complex kunnen maximaal 68 vrijwilligers en stagiaires  verblijven. Mannen en vrouwen slapen in aparte kamers.

Het huis heeft 24 uur per dag beveiliging. Er is een kluis om je kostbare spullen op te bergen. Je maaltijden worden op het complex bereid door een kok. Op iedere kamer kunnen 6 mensen slapen, op de iets grotere kamers kunnen maximaal 8 personen slapen. Iedere kamer heeft ook weer een kast met slot voor persoonlijke bezittingen.

 

Meenemen

Beddengoed is aanwezig, neem wel zelf je handdoeken mee. Een schoonmaakster maakt de kamers schoon en zal dagelijks de bedden opmaken en hij of zij zal de was verzorgen. Het huis ligt op loopafstand van het centrum waar diverse (toilet)spullen kunnen worden gekocht.

Door samen met de projectcoördinator in het zelfde huis te verblijven willen we zo veel mogelijk je veiligheid garanderen. Om deze reden is het alleen toegestaan in de accommodatie te verblijven en niet de nacht door te brengen in de stad of in omliggende dorpen, dit geldt natuurlijk niet bij deelname aan excursies.

 

Maaltijden

Je krijgt drie maaltijden per dag. Het ontbijt maak je zelf klaar en bestaat uit muesli, toast, thee en koffie. Lunch en het avondeten worden voor je klaargemaakt. Weekenden zijn prima geschikt om de omgeving te verkennen en buitens huis te eten. Je dient in het weekend zelf voor je maaltijden te zorgen.
In deze landelijke omgeving is eten vaak simpel maar voedingsrijk. Laat ons voor vertrek weten als er speciale dieet wensen of allergieën zijn.

 

Hoe er te komen?

Boek een ticket naar Johannesburg en vlieg vanuit Johannesburg door naar Livingstone in Zambia (bijvoorbeeld met Kulula.com), dit is de meest makkelijke en snelste manier op te reizen.
Wanneer je vliegt op Johannesburg, komt je bagage niet automatisch aan op je eindbestemming. Haal je koffer/tas op in Johannesburg en check opnieuw in voor je aansluitende vlucht. Hierdoor voorkom je dat je bagage niet aankomt.
Op het vliegveld word je opgewacht door je lokale projectcoördinator die je naar het de accommodatie zal brengen.

 

Visum

Voor Zambia heb je een visum nodig. Het meest handig is dit visum bij aankomst op de luchthaven van Livingstone aan te schaffen. De kosten zijn afhankelijk van of je een single-, dubble- of triple entry aanschaft. Je dient het visum contant te betalen in USD. Voor vertrek ontvang je van ons een ‘Letter of Invitation’. Dit document dien je bij aankomst aan de douane in Livingstone te overhandigen.

Het visum is geldig voor 30 dagen. Wil je langer bij het project verblijven dan dien je een TEP (Temporary Employment Permit) aan te vragen. Het team van African Impact ter plaatse zal je hierbij helpen. Wat je mee moet nemen is:

 • Een gecertificeerd kopie van je paspoort (gecertificeerd door een notaris)
 • Kopie van je diploma (hoogst genoten opleiding)
 • 4 pasfoto’s

De kosten van een TEP bedragen USD 200,00. Dit dien je contant te betalen.

 

AI Livingstone Girl Impact livingstone zambia

Gender Equality stage, Livingstone, Zambia, ©AI

lijntje lang

Prijzen 2023

 

De prijzen voor de Girl Impact stage in Livingstone, bedragen:

4 weken: € 1895

8 weken: € 2895

10 weken: € 3395

12 weken: € 3895

Er zijn bij TravelUnique geen boekings- of administratie of reserveringskosten en geen toeslag als je vertrekt in het hoogseizoen. Neem contact met ons op voor de prijs van 5, 6, 7, 9 en 11 weken.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Vliegveld transfer
 • Oriëntatie programma
 • Dagelijks transport
 • Accommodatie
 • Drie maaltijden per dag  (niet in het weekend)
 • Ondersteuning door een mentor
Niet bij de prijs inbegrepen
 • Verzekeringen
 • Vliegticket naar Livingstone, Zambia
 • Email, internet- en telefoonkosten
 • Maaltijden in het weekend
 • Was service
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Limonade en alcohol
 • Visum voor Zambia
 • Excursies
Excursies (niet bij de prijs inbegrepen)
 • Diner/Sunset cruise op de Zambezi River (ongeveer $ 70,00)
 • Twee dagen/nachten op safari in het Chobe National Park (ongeveer $ 285,00)
 • White water rafting op de Zambezi River ($ 160,00 voor een halve dag)
 • Bungee jumping ($198,00 per sprong)
 • Helicoptervlucht over de watervallen ($ 185,00 voor 15 minuten)
 • Safari op de rug van een olifant ($ 195,00)
 • Kano safari op de Zambezi rivier met een ervaren gids
 • Game drive in Zambia’s Mosi-oa-Tunya National Park of in het Chobe National Park in Botswana
 • Bootcruise (2 nachten) op de Zambezi Rivier

 

lijntje lang

Startdata 2023 en aankomsttijden

 

Verblijf is mogelijk 4 –  12 weken.

 

De startdata in 2023 zijn op:

23 januari, 20 februari, 20 maart, 17 april, 15 mei, 12 juni, 10 juli, 7 augustus, 4 september, 2 oktober, 30 oktober, 27 november en 25 december 2023.

Aankomst op het vliegveld van Livingstone is op maandag, vertrek is ook op maandag. Heb je hulp nodig bij het boeken van een ticket, neem dan contact met ons op.

 

AI st. Lucia-16

Gender Equality stage, Livingstone, Zambia, ©AI

lijntje lang

Downloads

Download hier de Engelstalige brochure over deze stage in Zambia

 

lijntje lang

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van deze Gender Equality stage in Zambia onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor meer informatie. Als je een project boekt dan ga je akkoord met de AV.

 

Fotogalerij

accommodatie livingstone Zambia

Mocht je foto’s willen ontvangen van de accommodatie in Zambia, neem dan contact met ons op.

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Bij de samenstelling van deze informatie is de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner African Impact (AI).

 

18
sep

Kerstproject 2023, Zambia

Project: Kerstproject 2023, Livingstone, Zambia

Starten mogelijk:  tussen 4 december 2023 – 25 december 2023  (minimaal 2 en maximaal 5 weken)

Prijzen staan in de tekst vermeld

Projectcode: TU68/AICH

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

Het project

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: Livingstone, Zambia
 • Accommodatie: vrijwilligersaccommodatie (Livingstone Backpackers)
 • Project: een community project in Livingstone
 • Duur: starten mogelijk tussen 4 december 2023 – 25 december 2023 (max. 5 weken)
 • Aantal vrijwilligers: maximaal 10
 • Leeftijd: minimaal 17 jaar
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: prachtig kerstproject onder de Zambiaanse zon

 

Kerstproject 2023, Livingstone, Zambia

Mosi-oa-tunya – ‘The Smoke That Thunders’. Op deze manier omschrijven de plaatselijke bewoners de mist die hangt boven de Victoria Watervallen. Tegen deze achtergrond ligt de plaats Livingstone, hier zal je werken in de community. In Livingstone leeft 65% van de bevolking onder de armoede grens. Dit betekent ook dat veel kinderen geen toegang hebben tot onderwijs. Er zijn weinig veilige locaties om te spelen voor deze kinderen, waarvan 1 op 5 wees is.

 

Holiday Clubs

In de maand december is het vakantie in Zambia. De scholen zijn gesloten en er worden zogenaamde ‘Holiday Clubs’ georganiseerd. Deze ‘Holiday Clubs’ geeft de kinderen de kans om stof die ze hebben gemist in te halen. Daarnaast worden er allemaal interessante lessen voor de kinderen aangeboden. Bijvoorbeeld op het gebied van dieren, muziek, sport, etc. Tijdens deze kerstperiode wordt er decoratie voor Kerst gemaakt, gezongen, verhalen verteld, etc. Samen met de medevrijwilligers en het team wordt er ook een bijzondere kerstmaaltijd georganiseerd. En om 2022 in te luiden wordt er een groot feest georganiseerd. Dit kerstproject is een prachtige manier om de koude kerstdagen door te brengen onder de warme Zambiaanse zon!

 

Het kerstproject

 

Dit is een uniek community project waarbij je met veel verschillende aspecten van community projecten te maken krijgt. Natuurlijk is het mogelijk om na 5 weken werken bij dit kerstproject aan een ander project in Livingstone deel te nemen, zoals:

 • Het onderwijs project
 • Het medisch project
 • Een bouw project
 • Het Girl Impact project

Klik hier voor alle projecten in Zambia

 

Werkzaamheden

De werkzaamheden bij het kerstproject bestaan uit:

 • After school clubs. Veel kinderen in Livingstone moeten snel volwassen zijn. Van hen wordt vaak verwacht dat ze zorgen voor jongere broers en zussen. Om er voor te zorgen dat deze kinderen toch kind kunnen zijn en nieuwe dingen kunnen leren zijn er onderwijskundige ‘after school clubs’. Bij dit onderdeel van het project kan je je creativiteit kwijt in ‘The Art Club’. Of lees kinderen voor in ‘The Reading Club’ of ben je goed met cijfers, help dan mee met ‘The Maths Club’.
 • Art Club. Hier ben je betrokken bij creatieve activiteiten, zoals het maken van maskers, tekenen, het maken van Kerst decoratie, etc.
 • Reading Club. Je helpt als vrijwilliger bij deze buitenschoolse activiteit waarbij het lezen wordt gestimuleerd. Je oefent met de kinderen het alfabet, spelling en het goed uitspreken van het Engels. Ook is er een ‘Literacy Club’ voor volwassenen waar je bij betrokken wordt.

 

Middag projecten 

 

 • Eco bricking. Er wordt in Livingstone gebouwd door middel van een proces dat ‘Eco bricking’ wordt genoemd. Dit is een unieke, duurzame manier van bouwen. Een ‘Eco Brick’ is een PEY (polyethylene terephalate), oftewel een PET fles gevuld met zacht plastic. De fles is gevuld met allerlei materialen die niet makkelijk recyclen zoals plastic zakken, cellofaan, etc. Het wordt in de fles verzameld en de fles wordt goed dicht gedraaid, hierna kan het als bouwmateriaal worden gebruikt (zie foto).
 • Landbouwactiviteiten. In Livingstone wordt samengewerkt met duurzame landbouw initiatieven. Vrijwilligers helpen mee met het beplanten, het oogsten en het onderhouden van het stuk grond. Op deze manier worden de lokale gemeenschap zelfvoorzienend.
 • Maramba bejaardenhuis. Bejaardenhuizen zijn geen bekend fenomeen in Zambia, vanuit de cultuur blijven ouderen bij hun familie wonen. Er is te weinig personeel in dit bejaardenhuis, waardoor vrijwilligers helpen bij het schoonmaken, het koken en andere dagelijkse taken.

 

Extra activiteiten rondom kerst
 • Vier kerst in het Maramba Old People’s Home, een feest met spelletjes, liedjes en kaarten gemaakt door de kinderen
 • Het maken van kerstkaarten met kinderen in het MOPH
 • Kerstlunch bij The Old Farm House met spelletjes
 • Kerstcadeau’s voor de inwoners van Linda Farm
 • Kerstliedjes zingen op de zondag voor Kerstmis
 • Het versieren van de Pediatrics ward en het vieren van kerst hier

 

Hoogtepunten van het kerstproject
 • Help kinderen bij de ‘After School Clubs’
 • Vier kerst in het prachtige, zonnige Zambia en vier Oud en Nieuw eens op een hele andere locatie!
 • Neem deel aan verschillende activiteiten
 • Bezoek de Victoria Watervallen en geniet van de prachtige toeristische activiteiten dat Livingstone te bieden heeft zoals bungee jumping, een helikoptervlucht boven de watervallen, een bezoek aan het Chobe National Park in Botswana en een cruise op de Zambezi rivier
 • Maak internationale vrienden voor het leven

 

Locatie

Het kerstproject is gevestigd in Livingstone, Zambia. Slechts 10 kilometer verwijderd van de wereldberoemde Victoria Watervallen. Vanuit Livingstone is het heel makkelijk om naar Botswana, Zimbabwe of de Caprivi strook (Namibië) te reizen.

 

Weer

Zambia ligt in zuiden van Centraal-Afrika, ten zuiden van de evenaar. Het land is erg bergachtig. Alleen in de valleien heerst een vochtig en warm tropisch klimaat. Zambia kent drie seizoenen: een koel (gemiddeld 25°C) en droog seizoen dat loopt van april tot augustus, een heet en droog seizoen van augustus tot november, de rest van het jaar is het warm en vochtig. In oktober wordt het 30°C op de plateaus en soms wel 40°C in de valleien. De beste tijd om het land te bezoeken is in de droge tijd die loopt van mei tot november.

 

Eisen

De minimum leeftijd voor deelname aan dit kerstproject is 17 jaar. De maximum leeftijd is afhankelijk van de gezondheid van de vrijwilliger. Ben je 17 jaar bij deelname aan het project, dan dien je ouders schriftelijk toestemming te geven. Voor deelname aan ieder project is een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) een vereiste. Je dient in een goede conditie te zijn. Daarnaast ben je enthousiast, doortastend en gemotiveerd.

 

African Impact

Bij aankomst bij het kerstproject in Livingstone word je door African Impact gevraagd de ‘Terms and Conditions & Code of Conduct’ te lezen en te ondertekenen. Je tekent o.a. voor de volgende zaken:

 • Dat African Impact niet verantwoordelijk is voor ongevallen, kwijt geraakte spullen, ziekten, etc.
 • Je zelf verantwoordelijk bent voor een geldig paspoort, visum, etc.
 • Als je voortijdig het project verlaat je geen recht hebt op een terugbetaling van je geld
 • Dat je je houdt aan de Gedragsregels (Code of Conduct)

Wil je voor aanvang van je project de regels ontvangen, neem dan contact met ons op.

 

Flexibiliteit

Aan het werk gaan in Afrika kan een opwindend avontuur zijn maar soms ook een ontmoedigende onderneming. Wij bieden je de kans om werkervaring in Afrika op te doen, de mensen te leren kennen in een gestructureerd project waarbij op je veiligheid wordt gelet. Er is een projectcoördinator aanwezig die je de gehele periode zal begeleiden. Daarnaast is er bij aankomst een uitgebreide oriëntatietraining die er voor zal zorgen dat je het meest haalt uit deze uitdaging. Aanpassingsvermogen aan het lokale systeem is een vereiste. Er wordt nauw samengewerkt met plaatselijke hulpverleners en de lokale politieke systemen om er zorg voor de dragen dat je maximaal profijt hebt van je bijdrage.

Houdt er rekening mee dat projecten kunnen veranderen, dat behoefte van lokale gemeenschappen veranderen en dat projecten hierop aangepast worden. Soms wordt de hulp van vrijwilligers overbodig of wordt er een nieuw project opgestart, wees dus flexibel.

 

AI kerstproject Zambia

Kerstproject, Livingstone, Zambia, ©AI

lijntje lang

Landeninformatie

 

Zambia

Zambia is het land van ongereptheid, van meren, lagunes en bush, van uitgestrekte savannes met enorme kuddes dieren, indrukwekkende watervallen en rivieren. Wil je als Europeaan kennismaken met de Afrikaanse manier van leven dan is Zambia een van de beste plekken om die te ervaren. De mensen zijn er warm, hartelijk en gastvrij. Ze hechten nog zeer aan oude tradities en wonen in authentieke dorpjes met rieten hutten.

Zambia is ongeveer 18 keer zo groot als Nederland. De hoofdstad is Lusaka en de officiële taal is Engels. Deze taal wordt bijna overal gesproken, ook in de meer afgelegen gebieden. In de dagelijkse spreken veel bewoners een mengeling van Afrikaans, Engels en Bantoe.
Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen: er zijn vele nationale parken, waarvan Lower Zambezi, North en South Luangwa en Kafue de drie bekendste zijn.

 

Victoria Watervallen

In de stad Livingstone, op de grens met Zimbabwe, stort de machtige Zambezi River in de beroemde Victoria Falls. Kanovaren of raften op de Zambezi River is een onvergetelijke ervaring.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Zambia
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Livingstone

lijntje lang

Praktische informatie

 

Oriëntatie

Na aankomst in Livingstone is er voor alle vrijwilligers een oriëntatieprogramma. Dit wordt gegeven door de lokale projectcoördinator en hij of zij zal je de ins-and-outs vertellen van het project. Je zal zien waar je komt te werken evenals waar de andere vrijwilligers werkzaam zullen zijn. Er is ook tijd om je vragen te beantwoorden en er zal worden verteld wat je rol en je verantwoordelijkheid is als vrijwilliger.

 

Ondersteuning

Gedurende je verblijf heb je de hulp van een ervaren coördinator. Hij of zij is 24 beschikbaar om je te helpen met problemen en/of vragen. Voor vertrek ontvang je alle benodigde informatie van TravelUnique.

 

Accommodatie

Livingstone vrijwilligers verblijven op een comfortabel en veilige complex, ongeveer 5 minuten wandelen van het centrum van Livingstone, genaamd Victoria Falls Backpackers. Victoria Falls Backpackers is in 2015 gekozen #1 Hostel in heel Zambia!

Het complex heeft een eetkamer, een bar, een zwembad, een grote tuin en zelfs een klimwand. In dit complex kunnen maximaal 68 vrijwilligers verblijven. Dit zijn vrijwilligers van o.a. het medisch-, onderwijs, sportproject, etc. Mannen en vrouwen slapen in aparte kamers. Je verblijft bij dit project met internationale vrijwilligers. De voertaal is dan ook Engels.

 

Beddengoed & handdoeken

Het huis heeft 24 uur per dag beveiliging. Er is een kluis om je kostbare spullen op te bergen. Je maaltijden worden op het complex bereid door een kok. Op iedere kamer kunnen 6 vrijwilligers slapen, op de iets grotere kamers kunnen maximaal 8 personen slapen. Iedere kamer heeft ook weer een kast met slot voor persoonlijke bezittingen.

Beddengoed is aanwezig, neem wel zelf je handdoeken mee. Een schoonmaakster maakt de kamers schoon en zal dagelijks de bedden opmaken en hij of zij zal de was verzorgen. Het huis ligt op loopafstand van het centrum waar diverse (toilet)spullen kunnen worden gekocht.

 

Veiligheid

Door samen met de projectcoördinator in het zelfde huis te verblijven willen we zo veel mogelijk je veiligheid garanderen. Om deze reden is het alleen toegestaan in het vrijwilligershuis te verblijven en niet de nacht door te brengen in de stad of in omliggende dorpen, dit geldt natuurlijk niet bij deelname aan excursies.

 

Maaltijden

Je krijgt drie maaltijden per dag. Het ontbijt maak je zelf klaar en bestaat uit muesli, toast, thee en koffie. Lunch en het avondeten worden voor je klaargemaakt. Weekenden zijn prima geschikt om de omgeving te verkennen en buitens huis te eten. Je dient in het weekend zelf voor je maaltijden te zorgen.
In deze landelijke omgeving is eten vaak simpel maar voedingsrijk. Laat ons voor vertrek weten als er speciale dieet wensen of allergieën zijn.

 

Hoe er te komen?

Boek een ticket naar Johannesburg en vlieg vanuit Johannesburg door naar Livingstone. Aankomst is op Harry Mwanga Nkumbula International Airport. Je dient aan te komen op maandag en ook weer te vertrekken op maandag.
Op het vliegveld word je opgewacht door je lokale projectcoördinator die je naar het vrijwilligershuis zal brengen.

 

Visum

Voor Zambia heb je een visum nodig. Het meest handig is dit visum bij aankomst op de luchthaven van Livingstone aan te schaffen. De kosten zijn afhankelijk van of je een single-, dubble- of triple entry aanschaft. Je dient het visum contant te betalen in USD. Voor vertrek ontvang je van ons een ‘Letter of Invitation’. Dit document dien je bij aankomst aan de douane in Livingstone te overhandigen. Bij aankomst dien je een Business Visa aan te vragen. Het visum is geldig voor 30 dagen. Wil je langer bij het project verblijven dan dien je een TEP (Temporary Employment Permit) aan te vragen. Het team van African Impact ter plaatse zal je hierbij helpen. Helaas is het niet mogelijk een TEP aan te vragen als je jonger bent dan 21 jaar. Wat je mee moet nemen is:

 • Een gecertificeerd kopie van je paspoort (gecertificeerd door een notaris)
 • Een kopie van je diploma (hoogst genoten opleiding)
 • 4 pasfoto’s

De kosten van een TEP bedragen USD 200. Dit dien je contant te betalen.

AI Kerstproject-2

Kerstproject, Livingstone, Zambia, ©AI

lijntje lang

Prijzen 2023

2 weken: € 1695

3 weken: € 1995

4 weken: € 2295

5 weken: € 2595

Mocht je langer willen verblijven bij één van de overige projecten in Livingstone neem dan contact met ons op voor de juiste prijs.

Er zijn bij TravelUnique geen boekings- of administratie of reserveringskosten en geen toeslag als je vertrekt in het hoogseizoen.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Transfer
 • Oriëntatie programma
 • Dagelijks transport van- en naar het project
 • Verblijf in het vrijwilligershuis
 • Drie maaltijden per dag (niet in het weekend)
 • Ondersteuning door een projectcoördinator
Niet bij de prijs inbegrepen
 • Verzekeringen
 • Vliegticket.
 • Email, internet- en telefoonkosten
 • Maaltijden in het weekend
 • Was service
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Limonade en alcohol
 • Visum voor Zambia
 • Visa voor het bezoek aan omliggende landen
 • Excursies
Excursies (niet bij de prijs inbegrepen)
 • Diner/Sunset cruise op de Zambezi River
 • Twee dagen/nachten op safari in het Chobe National Park
 • White water rafting op de Zambezi River
 • Bungee jumping
 • Helicoptervlucht over de watervallen
 • Kano safari op de Zambezi rivier met een ervaren gids
 • Game drive in Zambia’s Mosi-oa-Tunya National Park of in het Chobe National Park in Botswana
 • Bootcruise (2 nachten) op de Zambezi Rivier

lijntje lang

Startdata 2023 en aankomsttijden

 

Verblijf bij dit kerstproject is mogelijk gedurende de periode maandag 4 december 2023- maandag 25 december 2023. Hierna is het wel mogelijk langer bij het project te verblijven.

Hierna kan indien gewenst een ander project van Travelunique geboekt worden.
Dit project start iedere maandag van de maand december 2023.

Aankomst op het vliegveld van Livingstone is op maandag, vertrek is ook op maandag. Heb je hulp nodig bij het boeken van een ticket, neem dan contact met ons op.

 

kerstproject Zambia

Kerstproject, Livingstone, Zambia, ©AI

lijntje lang

Downloads

 

Wil je de brochure over het kerstproject in Livingstone, Zambia ontvangen? Neem dan contact met ons op!

 

lijntje lang

button boeken donkergrijs

 

Lees voor het boeken van dit kerstproject onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor meer informatie. Bij het boeken van een project ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden.

 

Overige projecten in Zambia
 • Sport project, Livingstone, Zambia. Klik hier voor het project

 

Fotogalerij

 

 

Mocht je foto’s willen ontvangen van de accommodatie of van het kerstproject, neem dan contact met ons op.

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner African Impact (AI).

 

19
feb

Onderwijsproject, Zambia

Project: Onderwijs- en community project, Livingstone, Zambia

Deelname mogelijk: minimaal 2 weken en maximaal 12 weken, gedurende het hele jaar

Prijzen staan in de tekst vermeld

Logo AI new

Projectcode: TU28/LIT

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

Het project

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: Livingstone, Zambia
 • Accommodatie: Victoria Falls Backpackers
 • Type project: onderwijs- en community project
 • Duur: 2 – 12 weken
 • Aantal vrijwilligers: maximaal 20
 • Leeftijd: minimaal 17 jaar
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: goed georganiseerd project vlak bij de Victoria Watervallen

 

Algemene Informatie, Livingstone, Zambia

‘Mosi-oa-tunya’- ‘The Smoke That Thunders’. Op deze manier omschrijven de plaatselijke bewoners het prachtige aanblik van mist wat hangt boven de Victoria Watervallen. Tegen deze achtergrond ligt de plaats Livingstone, een plaats van avontuur, vriendschap en uitdaging, een plaats waar van je van gaat houden, een plaats waar je een je uitdaging aangaat die je leven verandert.

Ongeveer 10 kilometer van ‘Mosi-oa-tunya’ liggen de rustieke maïsvelden. In deze indrukwekkende setting kun je inzicht krijgen in de manier van leven van de Zambianen.

 

Het onderwijsproject in combinatie met het community project

Scholen in Zambia zijn vaak overvol. Samen met het ‘Department of  Education’ en ‘The Ministry of Arts and Culture’ is er een strategisch plan opgezet, waarbij vrijwilligers helpen als klassenassistent. Vooral kinderen die niet goed mee kunnen komen in de klas worden ondersteund door vrijwilligers.

Bij dit project zal je in de ochtenduren werken bij het onderwijs project en in de middagen werken bij één van de community projecten.

 

Het onderwijs gedeelte van het project:

 

1. Onderwijsassistentie

Je zal een leraar van een bepaalde klas ondersteunen. Hij bepaalt welke kinderen er extra aandacht nodig hebben. Als klassenassistent zal je individuele kinderen helpen met bepaald schoolwerk. Een klassenassistent in Livingstone is zeker geen overbodige luxe, de klassen zitten stampvol en er is geen aandacht voor kinderen die de lessen niet goed kunnen volgen. Het onderwijs in Zambia staat niet op een hoog niveau. Leerkrachten worden onderbetaald en klassen zijn overvol.

 

2. Werken met groepen

Naast dat je met individuele kinderen werkt is het ook mogelijk dat je met een groepje kinderen aan de slag gaat. Vaak zijn dit ook weer kinderen die een leerachterstand hebben opgelopen. Als vrijwilliger ga je dan nogmaals de stof met deze kinderen herhalen.

 

3. Het maken van testen 

Onderwijzers in Livingstone geven de kinderen vaak veel testen en opdrachten. Er is dan ook altijd heel veel werk om na te kijken. Veel leerkrachten op scholen werken er zelf als vrijwilliger of worden heel slecht betaald. Door het nakijken van schoolwerk kan je de werkdruk van de leerkrachten in het onderwijs verlichten.

Mocht je ervaring hebben als leerkracht in het onderwijs geef dit dan vooraf aan. Samen met de leerkracht kan dan worden gekeken welke taken je dan zelfstandig kan uitvoeren.

 

Lopende school projecten
 • Mwandi Community School. Dit is een school, ooit gestart van onder een boom in Livingstone College, die lesgeeft aan grade 1 – 7
 • Dambwa Christian Community School. De school is gestart met als doel onderwijs te bieden aan wees- en kwetsbare kinderen vanuit verschillende kerken in de omgeving
 • Zambezi Sawmills Community School. De school bevindt zich in één van de meest achtergestelde gebieden in Livingstone. Er wordt les gegeven aan grade 1 – 7
 • Linda Community School

 

Public Holidays en schooltermijnen 2023

Tijdens de schoolvakanties kunnen de activiteiten verschillen van bovenstaande omschrijving. Dit omdat de scholen dan zijn gesloten. Er zullen andere activiteiten voor in de plaats komen. De schooltermijnen zijn als volgt:

First term: 9 januari – 6 april 2023

Second term: 8 mei – 4 augustus 2023

Third term: 4 september – 1 december 2023.

Tussen de termijnen in is het vakantie en zijn de scholen gesloten. Er wordt dan meestal gewerkt bij de Holiday Clubs. Wil je alleen op de scholen werkzaam zijn, kies dan voor deelname in een periode dat er geen schoolvakantie is.

 

Public Holidays 2023

1 januari, 8 maart, 12 maart, 7 april, 8 april, 10 april, 28 april, 1 mei, 25 mei, 3 juli, 4 juli, 7 augustus,18 oktober, 24 oktober, 25 oktober en 25 december 2023. Op deze dagen ben je meestal vrij.

 

Ervaren leerkrachten

Mocht je een ervaren leerkracht zijn dan vernemen we dat graag! Als ervaren leerkracht in het onderwijs kan je heel duidelijk het verschil maken in de levens van kinderen maar ook in dat van de leerkracht(en). Voordat je aankomt bij het project word je bij een school geplaatst en ontvang je informatie thuis over deze school. Nadat je kennis hebt gemaakt op school en hebt geïnventariseerd waar de behoeften van de school liggen, zal je workshops geven. De workshops kunnen gaan over diverse aspecten in het onderwijs.

 

Programma

In de eerste week van je verblijf zal je alle ochtenden meedraaien met de leerkracht in de klas. In deze week zie je de uitdagingen waaraan de leerkrachten in Zambia worden blootgesteld.  Gedurende de middagen zal je bij één van onderstaande community projecten meedraaien. In week 2, 3 en 4 (afhankelijk van de duur van je verblijf), zal je de ochtenden ook op school meedraaien. In de middagen zal je een workshop verzorgen, onderwerpen kunnen zijn: het managen van bepaald gedrag, onderwijs stijlen, etc.

Het kan in een zelf gekozen format gegeven worden; door middel van een training, een voorbeeldles, het observeren van de leerkracht, etc. Ook zal je op deze manier veel leren over de vaardigheden van je Zambiaanse collega’s en over het onderwijs in het algemeen in Zambia. Neem contact met ons op als je aan dit onderwijs project wilt deelnemen. Belangrijk om te melden is dat het programma afhankelijk is van de achtergrond van de vrijwilliger en zijn of haar kwaliteiten.

 

De community projecten alle middagen:

Naast dat je in de ochtenden werkzaam zal zijn bij het onderwijs project, zal je gedurende de middagen werkzaam zijn in de plaatselijke gemeenschap. Hierbij moet je denken aan de volgende werkzaamheden:

 

1. Het bouwen, schilderen en opknappen van klinieken en scholen

Scholen in Livingstone hebben te maken met een enorm tekort aan schoollokalen, daardoor kunnen de meeste kinderen niet de hele dag naar school. Met behulp van professionele bouwers en met mensen uit de gemeenschap worden er nieuw klaslokalen gebouwd voor zo veel mogelijk scholen. Vrijwilligers helpen met het mixen van het cement, het leggen van vloeren en het schilderen van de muren. Ook worden de huidige klaslokalen opgeknapt en geschilderd. Het is hard, maar zeer gewaardeerd werk.

 

2. Landbouwactiviteiten

Op maandag en soms vrijdag helpen de vrijwilligers mee op Linda Farm. Dit is een kleine community  waar families wonen met minstens één persoon met een beperking in het gezin. Op maandag en vrijdag wordt er gewerkt op de farm met de meisjes van grade 4 van de Linda Community school. Dit is onderdeel van het Girl Impact project. De meisjes leren hier meer over landbouw en landbouwactiviteiten. Een vaardigheid waar ze de rest van hun leven wat aan hebben. Elke maandag en vrijdag krijgen ze Nshima met de groentes die ze verbouwen en daarna vertrekken ze naar school met een volle maag.

 

3. The Reading Club / de leesclub

Voor schoolkinderen van diverse scholen in de omgeving is er de mogelijkheid om in de middag hun literaire kennis te vergroten. Als vrijwilliger, met een doos vol boeken, zul je de kinderen de steun bieden die ze nodig hebben. Je helpt ze met moeilijke woorden, het voorlezen en het extra oefenen van taalvaardigheden buiten de gewone lesuren om.

 

4. The Artclub / de kunstclub

Op deze manier kunnen je jongeren aanmoedigen om te gaan met diverse problemen/zaken door middel van kunst. Bijvoorbeeld : je kunt een anti-drugs campagne opzetten en door de kunstclub posters laten maken. Of je ontwerpt kerstkaarten, kerstdecoratie of Paastakken door papier maché uit te leggen, te schilderen, etc.
De mogelijkheden zijn eindeloos.

 

5. De literatuurclub voor volwassenen

Niet een erg populaire activiteit onder vrijwilligers, maar wel een belangrijke. Je helpt volwassenen door te lezen, literatuur, een betere plaats op de arbeidsmarkt te veroveren in een land waarin 60% van de bevolking maar geletterd is. Er is een syllabus voor beginners en gevorderde, er zijn testen en een certificaat na het succesvol afronden van de cursus. Deze cursus verbetert het gesproken en geschreven Engels en de kennis van wiskunde.

 

6. Maramba bejaardenhuis

Bejaardenhuizen zijn geen bekend fenomeen in Zambia, vanuit de cultuur blijven ouderen bij hun familie wonen.
Mensen arriveren bij het MOPH (Maramba Old People’s Home) vanuit alle windrichtingen wanneer ze niemand meer hebben die naar ze omkijken of ze bezoeken. Er is te weinig personeel in dit bejaardenhuis, waardoor vrijwilligers helpen bij het schoonmaken, het koken en andere dagelijkse taken. Op deze manier is er ook aandacht voor een spelletje, lezen en andere activiteiten. Dit is een prachtige manier om de situatie en de leefomstandigheden van de bewoners te vergroten

 

6 redenen om het onderwijs project in Livingstone, Zambia te kiezen:
 1. Doe ervaring in het onderwijs op in grote klassen met kinderen die vaak uit een achterstandssituatie komen
 2. Maak kennis met het onderwijs in een Afrikaans land
 3. Geef kinderen die niet goed mee kunnen komen op school extra aandacht
 4. In de omgeving van Livingstone zijn er meer dan genoeg mogelijkheden om te ontspannen en er zijn avontuurlijk excursies mogelijk in de weekenden, denk bijvoorbeeld aan raften op de Victoria Watervallen
 5. Er is een grote variatie in activiteiten; in de ochtenden bij het onderwijs project, in de middagen het werk in de plaatselijke ‘community’, van HIV/AIDS voorlichting, tot schilderen, tuinieren en kunst
 6. De vriendelijke mensen en de prachtige Victoria Watervallen

 

Hoogtepunten van het onderwijs- en community project
 • Je krijgt inzicht hoe het onderwijs in een Afrikaans land is georganiseerd, heel anders dan dat je gewend bent!
 • Door de middagprojecten in de ‘community’ zie je veel van het dagelijks leven in Zambia
 • De gevarieerdheid in het project
 • Je kan de Victoria Watervallen bezoeken en genieten van de prachtige toeristische activiteiten die Livingstone te bieden heeft zoals bungee jumping, een helikoptervlucht boven de watervallen, een bezoek aan het Chobe National Park in Botswana en een cruise op de Zambezi rivier
 • Je maakt internationale vrienden voor het leven

 

Locatie

Het project is gevestigd in Livingstone, Zambia. Slechts 10 kilometer verwijderd van de wereldberoemde Victoria Watervallen. Vanuit Livingstone is het heel makkelijk om naar Botswana, Zimbabwe of de Caprivi strook (Namibië) te reizen. In Botswana vind je het prachtige Chobe National Park.

 

Weer

Zambia ligt in het zuiden van Centraal-Afrika. Het land is erg bergachtig. Alleen in de valleien heerst een vochtig en warm tropisch klimaat. Zambia kent drie seizoenen: een koel (gemiddeld 25°C) en droog seizoen dat loopt van april tot augustus, een heet en droog seizoen van augustus tot november, de rest van het jaar is het warm en vochtig. In oktober wordt het 30°C op de plateaus en soms wel 40°C in de valleien. De beste tijd om het land te bezoeken is in de droge tijd die loopt van mei tot november. In de maanden juni, juli en augustus is het winter en kan het behoorlijk koud zijn (met temperaturen van 5 graden ’s nachts). Zorg dat je in deze maanden over voldoende lagen kleding beschikt!

 

Eisen

De minimum leeftijd voor dit project is 17 jaar. De maximum leeftijd is afhankelijk van de gezondheid van de vrijwilliger. Voor ieder project is een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) verplicht. Ervaring of een opleiding als onderwijzer of onderwijzeres is een grote pré. Voor het verkrijgen van een visum is het belangrijk dat je een diploma kan overleggen (MBO, HBO of universitair diploma). Heb je ervaring als vrijwilliger in Nederland of België dan dien je dit zeker te vermelden.

Een goede kennis van de Engelse taal is noodzakelijk om met de leerkrachten, leerlingen en de lokale medewerkers te kunnen communiceren.

Mocht je 17 jaar zijn bij deelname aan het project, dan dienen je ouders een formulier in te vullen waarin ze toestemming geven voor je deelname.

Belangrijk! Mocht je 17, 18, 19 of 20 jaar zijn dan is een verblijf van max. 4 weken bij dit project mogelijk. Dit heeft te maken met je visum. Meer informatie vind je onder het kopje “visum”.

 

African Impact

Bij aankomst bij je vrijwilligersproject word je door African Impact gevraagd de ‘Terms and Conditions & Code of Conduct’ te lezen en te ondertekenen. Je tekent o.a. voor de volgende zaken:

 • Dat African Impact niet verantwoordelijk is voor ongevallen, kwijt geraakte spullen, ziekten, etc.
 • Je zelf verantwoordelijk bent voor een geldig paspoort, visum, etc.
 • Als je voortijdig het project verlaat je geen recht hebt op een terugbetaling van je geld
 • Dat je je houdt aan de Gedragsregels (Code of Conduct)

Wil je voor aanvang van je project de regels ontvangen, neem dan contact met ons op.

 

Flexibiliteit

Aan het werk gaan in Afrika kan een opwindend avontuur zijn maar soms ook een ontmoedigende onderneming. Wij beiden je de kans om werkervaring in Afrika op te doen, de mensen te leren kennen in een gestructureerd project waarbij op je veiligheid wordt gelet. Er is een projectcoördinator aanwezig die je de gehele periode zal begeleiden. Daarnaast is er bij aankomst een uitgebreide oriëntatietraining dit er voor zal zorgen dat je het meest haalt uit deze uitdaging. Aanpassingsvermogen aan het lokale systeem is een vereiste. Er wordt nauw samengewerkt met plaatselijke hulpverleners en de lokale politieke systemen om er zorg voor de dragen dat een vrijwilliger maximaal profijt heeft van zijn of haar bijdrage.

Houdt er rekening mee dat projecten kunnen veranderen, dat behoefte van lokale gemeenschappen veranderen en dat projecten hierop aangepast worden. Soms wordt de hulp van vrijwilligers overbodig of wordt er een nieuw project opgestart, wees dus flexibel.

Ook goed om te weten is dat het onderwijs in Zambia heel anders is ingericht dan in Nederland of België. Vaak zijn leerkrachten niet gekwalificeerd om les te geven en worden er ander manieren gehanteerd om de leerlingen in het gareel te houden.

 

Onderwijsproject Livingstone, Zambia, ©AIlijntje lang

Landeninformatie

 

Zambia

Zambia is het land van ongereptheid, van meren, lagunes en bush, van uitgestrekte savannes met enorme kuddes dieren, indrukwekkende watervallen en rivieren. Wil je als Europeaan kennismaken met de Afrikaanse manier van leven dan is Zambia een van de beste plekken om die te ervaren. De mensen zijn er warm, hartelijk en gastvrij. Ze hechten nog zeer aan oude tradities en wonen in authentieke dorpjes met rieten hutten.

Zambia is ongeveer 18 keer zo groot als Nederland. De hoofdstad is Lusaka en de officiële taal is Engels. Deze taal wordt bijna overal gesproken, ook in de meer afgelegen gebieden. In de dagelijkse spreken veel bewoners een mengeling van Afrikaans, Engels en Bantoe.
Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen: er zijn vele nationale parken, waarvan Lower Zambezi, North en South Luangwa en Kafue de drie bekendste zijn.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Zambia
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Livingstone

lijntje lang

Praktische informatie

 

Oriëntatie

Na aankomst in Livingstone is er voor alle vrijwilligers een oriëntatieprogramma. Dit wordt gegeven door de lokale projectcoördinator en hij of zij zal je de ins-and-outs vertellen van het onderwijs- en community project. Er is een workshop van een halve dag over het onderwijs project en de projecten die in de ‘community’ draaien. Ook zal je zien waar je komt te werken in Livingstone evenals waar de andere vrijwilligers werkzaam zullen zijn. Daarnaast word je rol en je verantwoordelijkheden als vrijwilliger besproken en is er alle ruimte voor het stellen van vragen.

 

Ondersteuning

Gedurende je verblijf heb je de hulp van een ervaren coördinator. Hij of zij is 24 /7 beschikbaar om je te helpen met problemen en/of vragen. Voor vertrek ontvang je alle benodigde informatie van TravelUnique.

 

Accommodatie

Vrijwilligers verblijven in een comfortabel en veilige complex, ongeveer 5 minuten wandelen van het centrum van Livingstone. De naam van de accommodatie is ‘Victoria Falls Backpackers’.  Het complex heeft een eetkamer, een bar, een zwembad, een grote tuin en zelfs een klimwand. In dit complex kunnen maximaal 68 vrijwilligers verblijven. Dit zijn vrijwilligers van het medisch-, onderwijs, girl impact, bouw- en sportproject. Mannen en vrouwen slapen in aparte kamers.

Het huis heeft 24 uur per dag beveiliging. Er is een kluis om je kostbare spullen op te bergen (mochten die niet in je eigen locker passen). Je maaltijden worden op het complex bereid door een kok. Op iedere kamer kunnen 4 tot 6 vrijwilligers slapen, op de iets grotere kamers kunnen maximaal 8 personen slapen. Iedere kamer heeft ook weer een kast voor je persoonlijke bezittingen (neem je eigen slot mee!).

 

Meenemen

Beddengoed is aanwezig, neem wel zelf je handdoeken mee. Een schoonmaakster maakt de kamers schoon, maar je maakt zelf  je bed op. Je ontvangt 2 maal per week schoon beddengoed. Je kan zelf je was verzorgen of laten verzorgen voor USD 4 per was. Het huis ligt op loopafstand van het centrum waar diverse (toilet)spullen kunnen worden gekocht.

Door samen met de projectcoördinator op hetzelfde terrein te verblijven willen we zo veel mogelijk je veiligheid garanderen. Om deze reden is het alleen toegestaan in het vrijwilligershuis te verblijven en niet de nacht door te brengen in de stad of in omliggende dorpen, dit geldt natuurlijk niet bij deelname aan excursies.

 

Maaltijden

Je krijgt drie maaltijden per dag. Het ontbijt maak je zelf klaar en bestaat uit muesli, toast, thee en koffie. Lunch en het avondeten worden voor je klaargemaakt. Weekenden zijn prima geschikt om de omgeving te verkennen en buitenshuis te eten. Je dient in het weekend zelf voor je maaltijden te zorgen.
In deze landelijke omgeving is eten vaak simpel maar voedingsrijk. Laat ons voor vertrek weten als er speciale dieet wensen of allergieën zijn. Er zijn veel restaurants in Livingstone, je kunt hier Chinees, Italiaans, sushi en Indisch eten. Kortom, genoeg plekken om goed te eten.

 

Hoe er te komen?

Boek een ticket naar Johannesburg en vlieg vanuit Johannesburg door naar Livingstone, dit is de meest makkelijke en snelste manier op te reizen.
Op het vliegveld word je opgewacht door je lokale projectcoördinator die je naar het vrijwilligershuis zal brengen.

 

Visum

Voor Zambia heb je een visum nodig. Het meest handig is dit visum bij aankomst op de luchthaven van Livingstone aan te schaffen. De kosten zijn afhankelijk van of je een single-, dubble- of triple entry aanschaft. Je dient het visum contant te betalen in USD. Voor vertrek ontvang je van ons een ‘Letter of Invitation’. Dit document dien je bij aankomst aan de douane in Livingstone te overhandigen. Het visum is geldig voor 30 dagen. Wil je langer bij het project verblijven dan dien je een TEP (Temporary Employment Permit) aan te vragen. Helaas is het niet mogelijk om een TEP aan te vragen als je jonger bent dan 21 jaar. Het team van African Impact ter plaatse zal je hierbij helpen. Wat je mee moet nemen is:

 • Een gecertificeerd kopie van je paspoort (gecertificeerd door een notaris)
 • Een kopie van je diploma (hoogst genoten opleiding)
 • 4 pasfoto’s

De kosten van een TEP bedragen Kwacha 7000. Het is mogelijk dit bedrag ter plekke met een creditkaart te voldoen.

 

Een dag uit het leven van een vrijwilliger…

07.00 uur: opstaan, tijd voor ontbijt. Zorg dat je alles hebt voor je werkdag
07.45 uur: naar het werk bij één van de scholen in Livingstone als onderwijsassistente
11.30 uur: je wordt opgehaald door de chauffeur en naar het vrijwilligershuis teruggebracht voor de lunch
12.00 uur: lunch
13.00 uur: korte tijd om je voor te bereiden op de middagactiviteiten
14.00 uur: vertrek naar een community project. Dit kan één van bovenstaande activiteiten zijn
17.00 uur: terug naar het huis voor het avondeten om 18.00 uur. De avond is ter vrije besteding. Je kunt heerlijk voor de TV hangen of wat gaan drinken in Livingstone

 

Onderwijs project, Livingstone, Zambia

Onderwijsproject, Livingstone, Zambia, ©AI

lijntje lang

Prijzen 2023

 

2 weken: € 1345

3 weken: € 1595

4 weken: € 1845

5 weken: € 2095

6 weken: € 2345

7 weken: € 2595

8 weken: € 2845

9 weken: € 3095

10 weken: € 3345

11 weken: € 3595

12 weken: € 3845

Er zijn bij TravelUnique geen boekings- of administratie of reserveringskosten en geen toeslag als je vertrekt in het hoogseizoen.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Transfer
 • Oriëntatie programma
 • Dagelijks transport van- en naar het project
 • Accommodatie
 • Drie maaltijden per dag (niet in het weekend)
 • Ondersteuning door een projectcoördinator
Niet bij de prijs inbegrepen
 • Verzekeringen
 • Vliegticket
 • Email, internet- en telefoonkosten
 • Maaltijden in het weekend
 • Was service
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Limonade en alcohol
 • Visum voor Zambia en eventueel omliggende landen
 • Excursies
Excursies (niet bij de prijs inbegrepen)
 • Diner/Sunset cruise op de Zambezi River
 • Twee dagen/nachten op safari in het Chobe National Park
 • White water rafting op de Zambezi River
 • Bungee jumping
 • Helicoptervlucht over de watervallen
 • Safari op de rug van een olifant
 • Kano safari op de Zambezi rivier met een ervaren gids
 • Game drive in Zambia’s Mosi-oa-Tunya National Park of in het Chobe National Park in Botswana
 • Bootcruise (2 nachten) op de Zambezi Rivie

De prijzen van de excursies kunnen fluctueren.

 

lijntje lang

Startdata 2023 & 2024 en aankomsttijden

 

Verblijf bij het onderwijs- en community project in Livingstone is mogelijk van 2 tot en met 12 weken (mits je ouder bent dan 21 jaar, anders geldt een maximale duur van 4 weken, dit in verband met het verkrijgen van een visum). Hierna kan indien gewenst een ander project van Travelunique geboekt worden in een ander land.

Dit project start iedere maandag van de maand, gedurende het hele jaar.  Dit geldt voor 2023 en ook voor 2024.

Aankomst op het vliegveld van Livingstone is op MAANDAG, vertrek is ook op maandag. Mocht je op een andere dag aankomen, dan dien je zelf je transfer naar het vrijwilligershuis te regelen en te betalen. Heb je hulp nodig bij het boeken van een ticket, neem dan contact met ons op.

Let bij het boeken van dit onderwijs- en community project op de data dat de scholen in Zambia gesloten zijn. Dit is van invloed op het verloop van het project.

 

Onderwijs project, Livingstone, Zambia

Onderwijsproject, Livingstone, Zambia, ©AI

lijntje lang

Downloads

 

Wil je de Engelstalige brochure over het onderwijs- en community project in Livingstone, Zambia ontvangen? Mail dan naar info@travelunique.nl

Klik hier voor de Facebook pagina van dit project

 

lijntje lang

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van dit onderwijs- en community project onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor de Algemene Voorwaarden. Bij het boeken van een project ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden.

 

Overige projecten in Zambia
 • Sportproject, Livingstone, Zambia. Klik hier voor het project
 • Medisch project, Livingstone, Zambia. Klik hier voor het project
 Vergelijkbare projecten
 • Onderwijsproject, Mangochi District, Malawi. Klik hier voor het project
 • Onderwijsproject, Zanzibar. Klik hier voor het project

 

Fotogalerij

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mocht je meer foto’s wensen te ontvangen van de accommodatie of van het onderwijs project, neem dan contact met ons op.

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner African Impact.

 

19
feb

Medisch project, Zambia

Project: Medisch- en community project, Livingstone, Zambia

Deelname mogelijk: minimaal 2 weken en maximaal 12 weken, gedurende het hele jaar

Prijzen staan in de tekst vermeld

Projectcode: TU29/LIM

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

Het project

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: Livingstone, Zambia
 • Accommodatie: Victoria Falls Backpackers
 • Type project: medisch- en community project
 • Duur: 2 – 12 weken
 • Aantal vrijwilligers: maximaal 20
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: zeer goed georganiseerd project vlak bij de Victoria Watervallen
 • Update: dit project is volgeboekt in de periode 17 – 29 mei 2023, na deze periode is de eerste startdatum weer op 5 juni 2023

 

Algemene Informatie, Livingstone, Zambia

‘Mosi-oa-tunya’- ‘The Smoke That Thunders’. Op deze manier omschrijven de plaatselijke bewoners het prachtige aanblik van mist wat hangt boven de Victoria Watervallen. Tegen deze achtergrond ligt de plaats Livingstone, een plaats van avontuur, vriendschap en uitdaging, een plaats waar van je van gaat houden, een plaats waar je een je uitdaging aangaat die je leven verandert.

Ongeveer 10 kilometer van ‘Mosi-oa-tunya’ liggen de rustieke maïsvelden. In deze indrukwekkende setting kun je inzicht krijgen in de manier van leven van de Zambianen.

 

Het medisch project in combinatie met het community project

Bij alle projecten (behalve het Girl Impact project) in Livingstone, is de dag ingedeeld in een ochtend- en middag programma. Alle ochtenden zal je je bezighouden met het medisch project, alle middagen met een ‘community’ project. Bij een medisch project is de mate waarin je zelfstandig kan werken afhankelijk van je ervaring op medisch gebied. Zonder dat je medisch onderlegde bent kan je ook deelnemen aan dit project, echter je hebt dan alleen een ondersteunde rol. Ben je medisch onderlegd dan vragen we je wel om je diploma te overleggen. Voor vertrek ontvang je van ons de zogenaamde “Healthcare” folder.  Hierin vind je meer informatie over de ziekten die je aantreft in Zambia, je rol als vrijwilliger, veiligheid, het werk in de klinieken, het werk in de thuiszorg, etc.  Je krijgt bij dit project te maken met:

 

1. Thuiszorg

Lokale gezondheidszorgmedewerkers bezoeken patiënten thuis, patiënten die met ernstige ziekten te maken hebben zoals HIV/AIDS en malaria. Als vrijwilligers zal je deze gezondheidszorgmedewerkers ondersteunen in hun taken. Het doel is patiënten comfort te bieden, hulp te bieden en voorlichting te geven, tussen twee ziekenhuis bezoeken in. Ook is er een groep mensen die niet graag naar een kliniek gaat. Alleen al het luisteren naar de verhalen van patiënten kan comfort bieden. Ook zal de patiënt moeten worden gewezen op een goede hygiëne, een gezond dieet en het doen van voorgeschreven oefeningen. Ook het belang van inname van medicijnen moet worden benadrukt.

Thuiszorg bezoeken kunnen confronterend en emotioneel zijn. Je komt te werken in achtergestelde gebieden waardoor je een inzicht krijgt in de manier van leven en in de gezondheidszorg in Zambia.

 

2. Onderwijs

Als medisch vrijwilliger zal je ook bijdragen aan de informatievoorziening op het gebied van HIV, gezonde voeding, etc. Dit gebeurt door middel van een syllabus. Door onderwijs kunnen mensen gezonde keuzes maken. Informatie over de samenhang tussen HIV, gezondheid en gezonde voeding is van groot belang om de gezondheidstoestand van mensen te verbeteren.

Als medisch vrijwilliger help je mee cursussen te organiseren over verschillende gezondheidszorg onderwerpen zoals: HIV/AIDS, het belang van een goede verzorging van het gebit, het belang van een goede hygiëne, gezonde voeding, kanker en de gezondheid van vrouwen.

Niet alle vrijwilligers kunnen deelnemen aan dit onderdeel van het project. Er wordt gekeken naar je achtergond, leeftijd, mate waarin je kan communiceren in het Engels en je ervaring.

 

3. Klinieken

Klinieken in Livingstone hebben altijd en tekort aan personeel en medisch apparatuur. Lokale verpleegkundigen runnen de klinieken en kunnen de ondersteuning van medisch vrijwilligers goed gebruiken. Alleen voor noodgevallen is er een arts beschikbaar. En er zijn slechts een beperkt aantal artsen op zeer veel patiënten. Vrijwilligers kunnen er mede voor zorgen dat patiënten dossier worden bijgehouden en voor een snellere doorstroom van patiënten. Je wordt betrokken bij de behandeling van de patiënt in diverse klinieken in Livingstone. De mate waarin je meer zelfstand kan werken is afhankelijk van je opleiding en ervaring. Vrijwilligers die medisch zijn onderlegd zijn zeer welkom bij dit project! De klinieken hebben verschillende departementen, bijvoorbeeld gericht op kinderen, op zwangerschap, TB of volwassenen.

Ondanks het feit dat sommige vrijwilligers gekwalificeerd zijn in het geven van injecties en het behandelen van patiënten is het niet mogelijk om dat hier te doen. Dit omdat men (African Impact) hier niet voor verzekerd is.

 

4. MOPH (Maramba Old People’s Home)

Dit is één van de weinige bejaardentehuizen in Zambia. Helaas wordt dit huis slecht ondersteund door de lokale overheid en hebben de bewoners vaak geen familie die naar ze omkijkt. Als vrijwilliger ben je een vriendelijk gezicht voor de bewoners die vaak weinig contact hebben met mensen buiten het tehuis. Als vrijwilliger houd je soms een gesprek over persoonlijke hygiëne en over algemene gezondheid. Daarnaast ondersteun je de plaatselijke staf met het bevorderen van mobiliteit en het wegen van de bewoners.

De medische vrijwilligers richten zich in de ochtenden vooral op Home Based Care(thuiszorg en MOPH) en daarnaast een halve dag per week naar de kliniek. Gedurende de middag worden er vooral workshops gegeven zoals HIV Education, Womens Health Talk en First Aid Courses (Eerste hulp). Dit zijn 3 tot 4 lessen van 2 uur. Er wordt begonnen met een pre test tijdens de eerste les en posttest na de laatste les. Zo kan er precies worden gezien hoeveel ze vooruit zijn gegaan.

 

De community projecten (projecten in de middag)

Naast dat je in de ochtenden werkzaam zal zijn bij het medisch project, zal je gedurende de middagen werkzaam zijn in de plaatselijke gemeenschap. Hierbij moet je denken aan de volgende werkzaamheden:

 

1. Het bouwen, schilderen en opknappen van klinieken en scholen

Scholen in Livingstone hebben te maken met een enorm tekort aan schoollokalen, daardoor kunnen de meeste kinderen niet de hele dag naar school. Met behulp van professionele bouwers en met mensen uit de gemeenschap worden er nieuw klaslokalen gebouwd voor zo veel mogelijk scholen. Vrijwilligers helpen met het mixen van het cement, het leggen van vloeren en het schilderen van de muren. Ook worden de huidige klaslokalen opgeknapt en geschilderd. Het is hard, maar zeer gewaardeerd werk.

 

2. Landbouwactiviteiten

Op maandag en soms vrijdag helpen de vrijwilligers mee op Linda Farm. Dit is een kleine community  waar families wonen met minstens één persoon met een beperking in het gezin. Op maandag en vrijdag wordt er gewerkt op de farm met de meisjes van grade 4 van de Linda Community school. Dit is onderdeel van het Girl Impact project. De meisjes leren hier meer over landbouw en landbouwactiviteiten. Een vaardigheid waar ze de rest van hun leven wat aan hebben. Elke maandag en vrijdag krijgen ze Nshima met de groentes die ze verbouwen en daarna vertrekken ze naar school met een volle maag.

 

3. The Reading Club / de leesclub

Voor schoolkinderen van diverse scholen in de omgeving is er de mogelijkheid om in de middag hun literaire kennis te vergroten. Als vrijwilliger, met een doos vol boeken, zul je de kinderen de steun bieden die ze nodig hebben. Je helpt ze met moeilijke woorden, het voorlezen en het extra oefenen van taalvaardigheden buiten de gewone lesuren om.

 

4. The Artclub / de kunstclub

Op deze manier kunnen je jongeren aanmoedigen om te gaan met diverse problemen/zaken door middel van kunst. Bijvoorbeeld : je kunt een anti-drugs campagne opzetten en door de kunstclub posters laten maken. Of je ontwerpt kerstkaarten, kerstdecoratie of Paastakken door papier maché uit te leggen, te schilderen, etc.
De mogelijkheden zijn eindeloos.

 

5. De literatuurclub voor volwassenen

Niet een erg populaire activiteit onder vrijwilligers, maar wel een belangrijke. Je helpt volwassenen door te lezen, literatuur, een betere plaats op de arbeidsmarkt te veroveren in een land waarin 60% van de bevolking maar geletterd is. Er is een syllabus voor beginners en gevorderde, er zijn testen en een certificaat na het succesvol afronden van de cursus. Deze cursus verbetert het gesproken en geschreven Engels en de kennis van wiskunde.

 

6. Maramba bejaardenhuis

Bejaardenhuizen zijn geen bekend fenomeen in Zambia, vanuit de cultuur blijven ouderen bij hun familie wonen.
Mensen arriveren bij het MOPH (Maramba Old People’s Home) vanuit alle windrichtingen wanneer ze niemand meer hebben die naar ze omkijken of ze bezoeken. Er is te weinig personeel in dit bejaardenhuis, waardoor vrijwilligers helpen bij het schoonmaken, het koken en andere dagelijkse taken. Op deze manier is er ook aandacht voor een spelletje, lezen en andere activiteiten. Dit is een prachtige manier om de situatie en de leefomstandigheden van de bewoners te vergroten.

 

Public Holidays  2023

1 januari, 8 maart, 12 maart, 7 april, 8 april, 10 april, 28 april, 1 mei, 25 mei, 3 juli, 4 juli, 7 augustus,18 oktober, 24 oktober, 25 oktober en 25 december 2023. Op deze dagen ben je meestal vrij.

 

7 redenen om het medisch project in Livingstone, Zambia te kiezen:
 1. Je bent werkzaam in een omgeving waar mensen werkelijk je hulp nodig hebben
 2. In de omgeving van Livingstone zijn er meer dan genoeg mogelijkheden om te ontspannen en er zijn avontuurlijk excursies mogelijk in de weekenden, denk bijvoorbeeld aan raften op de Victoria Watervallen
 3. Je krijgt inzicht in de gezondheidszorg in Zambia
 4. Als je medisch onderlegd bent dan kan je je kennis en kunde overbrengen op de lokale verpleegkundigen
 5. Je ziet het grote verschil op medisch gebied tussen Europa en Afrika
 6. Er is een grote variatie in activiteiten; in de ochtenden bij het medisch- of gezondheidszorg project, in de middagen het werk in de plaatselijke ‘community’, van HIV/AIDS voorlichting, tot schilderen, tuinieren en kunst
 7. De vriendelijke mensen en de prachtige Victoria Watervallen

 

Hoogtepunten van het medisch project
 • Je krijgt inzicht hoe de gezondheidszorg in een Afrikaans land is georganiseerd, heel anders dan dat je gewend bent
 • Door het afleggen van thuisbezoeken zie je veel van het dagelijks leven in Zambia
 • Je probeert een gezonde levensstijl te promoten
 • Als je medisch onderlegd bent kan je je kennis overdragen en de werkdruk van de lokale verpleegkundigen verlichten
 • De gevarieerdheid in het project; neem deel aan zowel een medisch als een ‘community’ project
 • Bezoek de Victoria Watervallen en genieten van de prachtige toeristische activiteiten die Livingstone te bieden heeft zoals bungee jumping, een helikoptervlucht boven de watervallen, een bezoek aan het Chobe National Park in Botswana en een cruise op de Zambezi rivier
 • Maak internationale vrienden voor het leven

 

Locatie

Het project is gevestigd in Livingstone, Zambia. Slechts 10 kilometer verwijderd van de wereldberoemde Victoria Watervallen. Vanuit Livingstone is het heel makkelijk om naar Botswana, Zimbabwe of de Caprivi strook (Namibië) te reizen. In Botswana vind je het prachtige Chobe National Park.

 

Weer

Zambia ligt in zuiden van Centraal-Afrika, ten zuiden van de evenaar. Het land is erg bergachtig. Alleen in de valleien heerst een vochtig en warm tropisch klimaat. Zambia kent drie seizoenen: een koel (gemiddeld 25°C) en droog seizoen dat loopt van april tot augustus, een heet en droog seizoen van augustus tot november, de rest van het jaar is het warm en vochtig. In oktober wordt het 30°C op de plateaus en soms wel 40°C in de valleien. De beste tijd om het land te bezoeken is in de droge tijd die loopt van mei tot november.  In de maanden juni, juli en augustus is het winter en kan het behoorlijk koud zijn (met temperaturen van 5 graden ’s nachts). Zorg dat je in deze maanden over voldoende lagen kleding beschikt!

 

Eisen

De minimum leeftijd voor dit project is 18 jaar. De maximum leeftijd is afhankelijk van de gezondheid van de vrijwilliger. Voor ieder project is een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) verplicht. Ervaring of een opleiding als arts of verpleegkundige is een grote pré, graag ontvangen we dan voor vertrek een Engelstalig CV, zodat de manager van het project een passend project kan maken. Maar ook vrijwilligers zonder medische ervaring kunnen in een ondersteunende rol meewerken aan dit project. Een goede kennis van de Engelse taal is noodzakelijk om met de patiënt en de lokale medewerkers te kunnen communiceren.

Voor het verkrijgen van een visum is het belangrijk dat je een diploma kan overleggen (MBO, HBO of universitair diploma). Heb je ervaring als vrijwilliger in Nederland of België dan dien je dit zeker te vermelden.

Mocht je jonger zijn dan 21 jaar dan kan je max. 4 weken in Livingstone verblijven. Zie voor meer informatie het kopje “Visum”.

 

African Impact

Bij aankomst bij je vrijwilligersproject word je door African Impact gevraagd de ‘Terms and Conditions & Code of Conduct’ te lezen en te ondertekenen. Je tekent o.a. voor de volgende zaken:

 • Dat African Impact niet verantwoordelijk is voor ongevallen, kwijt geraakte spullen, ziekten, etc.
 • Je zelf verantwoordelijk bent voor een geldig paspoort, visum, etc.
 • Als je voortijdig het project verlaat je geen recht hebt op een terugbetaling van je geld
 • Dat je je houdt aan de Gedragsregels (Code of Conduct)

Wil je voor aanvang van je project de regels ontvangen, neem dan contact met ons op.

 

Flexibiliteit

Aan het werk gaan in Afrika kan een opwindend avontuur zijn maar soms ook een ontmoedigende onderneming. Wij beiden je de kans om werkervaring in Afrika op te doen, de mensen te leren kennen in een gestructureerd project waarbij op je veiligheid wordt gelet. Er is een projectcoördinator aanwezig die je de gehele periode zal begeleiden. Daarnaast is er bij aankomst een uitgebreide oriëntatietraining dit er voor zal zorgen dat je het meest haalt uit deze uitdaging. Aanpassingsvermogen aan het lokale systeem is een vereiste. Er wordt nauw samengewerkt met plaatselijke hulpverleners en de lokale politieke systemen om er zorg voor de dragen dat een vrijwilliger maximaal profijt heeft van zijn of haar bijdrage.

Houdt er rekening mee dat projecten kunnen veranderen, dat behoefte van lokale gemeenschappen veranderen en dat projecten hierop aangepast worden. Soms wordt de hulp van vrijwilligers overbodig of wordt er een nieuw project opgestart, wees dus flexibel.

 

Livingstone medisch project

Medisch project, Livingstone, Zambia, ©AI

lijntje lang

Landeninformatie

 

Zambia

Zambia is het land van ongereptheid, van meren, lagunes en bush, van uitgestrekte savannes met enorme kuddes dieren, indrukwekkende watervallen en rivieren. Wil je als Europeaan kennismaken met de Afrikaanse manier van leven dan is Zambia een van de beste plekken om die te ervaren. De mensen zijn er warm, hartelijk en gastvrij. Ze hechten nog zeer aan oude tradities en wonen in authentieke dorpjes met rieten hutten.

Zambia is ongeveer 18 keer zo groot als Nederland. De hoofdstad is Lusaka en de officiële taal is Engels. Deze taal wordt bijna overal gesproken, ook in de meer afgelegen gebieden. In de dagelijkse spreken veel bewoners een mengeling van Afrikaans, Engels en Bantoe.
Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen: er zijn vele nationale parken, waarvan Lower Zambezi, North en South Luangwa en Kafue de drie bekendste zijn.

 

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Zambia
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Livingstone

lijntje lang

Praktische informatie

 

Oriëntatie

Na aankomst in Livingstone is er voor alle vrijwilligers een oriëntatieprogramma. Dit wordt gegeven door de lokale projectcoördinator en hij of zij zal je de ins-and-outs vertellen van het project. Ook zal je zien waar je komt te werken in Livingstone evenals waar de andere vrijwilligers werkzaam zullen zijn. Daarnaast word je rol en je verantwoordelijkheden als vrijwilliger besproken en is er alle ruimte voor het stellen van vragen. Op medisch gebied krijg je vooraf te horen hoe om te gaan  met bepaalde situaties (bijvoorbeeld HIV/AIDS, TB). Houd je aan de instructies van de lokale verpleegkundigen.

De algemene introductie is op maandagmiddag als je bent gearriveerd. De medische vrijwilligers blijven dinsdag ochtend ook nog binnen omdat de medische introductie ongeveer 2 uur duurt.

 

Ondersteuning

Gedurende je verblijf heb je de hulp van een ervaren coördinator. Hij of zij is 24/7  beschikbaar om je te helpen met problemen en/of vragen. Voor vertrek ontvang je alle benodigde informatie van TravelUnique.

 

Accommodatie

Vrijwilligers verblijven in een comfortabel en veilige complex genaamd Victoria Falls Backpackers, ongeveer 5 minuten wandelen van het centrum van Livingstone. De naam van de accommodatie is ‘Livingstone Backpackers’.  Het complex heeft een eetkamer, een bar, een zwembad, een grote tuin en zelfs een klimwand. In dit complex kunnen maximaal 68 vrijwilligers verblijven. Dit zijn vrijwilligers van het medisch-, onderwijs, girl impact, bouw- en sportproject. Mannen en vrouwen slapen in aparte kamers.

Het huis heeft 24 uur per dag beveiliging. Er is een kluis om je kostbare spullen op te bergen (mochten die niet in je eigen locker passen). Je maaltijden worden op het complex bereid door een kok. Op iedere kamer kunnen 4 tot 6 vrijwilligers slapen, op de iets grotere kamers kunnen maximaal 8 personen slapen. Iedere kamer heeft ook weer een kast voor je persoonlijke bezittingen (neem je eigen slot mee!).

 

Meenemen

Beddengoed is aanwezig, neem wel zelf je handdoeken mee. Een schoonmaakster maakt de kamers schoon, maar je maakt zelf  je bed op. Je ontvangt 2 maal per week schoon beddengoed. Je kan zelf je was verzorgen of laten verzorgen voor USD 4 per was. Het huis ligt op loopafstand van het centrum waar diverse (toilet)spullen kunnen worden gekocht.

Door samen met de projectcoördinator op hetzelfde terrein te verblijven willen we zo veel mogelijk je veiligheid garanderen. Om deze reden is het alleen toegestaan in het vrijwilligershuis te verblijven en niet de nacht door te brengen in de stad of in omliggende dorpen, dit geldt natuurlijk niet bij deelname aan excursies.

 

Maaltijden

Je krijgt drie maaltijden per dag. Het ontbijt maak je zelf klaar en bestaat uit muesli, toast, thee en koffie. Lunch en het avondeten worden voor je klaargemaakt. Weekenden zijn prima geschikt om de omgeving te verkennen en buitens huis te eten. Je dient in het weekend zelf voor je maaltijden te zorgen.
In deze landelijke omgeving is eten vaak simpel maar voedingsrijk. Laat ons voor vertrek weten als er speciale dieet wensen of allergieën zijn.  Er zijn veel restaurants in Livingstone, je vindt hier chinees, Italiaans, sushi en Indisch eten. Kortom, genoeg plekken om goed te eten.

 

Hoe er te komen?

Boek een ticket naar Johannesburg en vlieg vanuit Johannesburg door naar Livingstone
Op het vliegveld word je opgewacht door je lokale projectcoördinator die je naar het vrijwilligershuis zal brengen. Mochten we je kunnen helpen bij het boeken van een ticket, neem dan contact met ons op.

 

Visum

Voor Zambia heb je een visum nodig. Het meest handig is dit visum bij aankomst op de luchthaven van Livingstone aan te schaffen. De kosten zijn afhankelijk van of je een single-, dubble- of triple entry aanschaft. Je dient het visum contant te betalen in USD. Voor vertrek ontvang je van ons een ‘Letter of Invitation’. Dit document dien je bij aankomst aan de douane in Livingstone te overhandigen.

Het visum is geldig voor 30 dagen. Wil je langer bij het project verblijven dan dien je een TEP (Temporary Employment Permit) aan te vragen. Helaas is het niet mogelijk een TEP aan te vragen als je jonger bent dan 21 jaar. Het team van African Impact ter plaatse zal je hierbij helpen. Wat je mee moet nemen is:

 • Een gecertificeerd kopie van je paspoort (gecertificeerd door een notaris)
 • Kopie van je diploma (hoogst genoten opleiding bij voorkeur MBO, HBO of Universitaire opleiding)
 • 4 pasfoto’s

De kosten van een TEP bedragen Kwacha 7000. Het is mogelijk dit bedrag met een creditkaart te betalen.

 

Een dag uit het leven van een medische vrijwilliger…

07.00 uur: opstaan, tijd voor ontbijt. Zorg dat je alles hebt voor je werkdag
07.45 uur: naar het werk bij je medisch project
11.30 uur: je wordt opgehaald door de chauffeur en naar het vrijwilligershuis teruggebracht voor de lunch
12.00 uur: lunch
13.00 uur: korte tijd om je voor te bereiden op de middagactiviteiten
14.00 uur: vertrek naar een community project. Dit kan één van bovenstaande activiteiten zijn
17.00 uur: terug naar het huis voor het avondeten. De avond is ter vrije besteding. Je kunt heerlijk voor de TV hangen of wat gaan drinken in Livingstone

 

Livingstone medisch project

Medisch project, Livingstone, Zambia, ©AI

lijntje lang

Prijzen 2023 

 

2 weken: € 1345

3 weken: € 1595

4 weken: € 1845

5 weken: € 2095

6 weken: € 2345

7 weken: € 2595

8 weken: € 2845

9 weken: € 3095

10 weken: € 3345

11 weken: € 3595

12 weken: € 3845

Er zijn bij TravelUnique geen boekings- of administratie of reserveringskosten en geen toeslag als je vertrekt in het hoogseizoen.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Transfer
 • Oriëntatie programma
 • Dagelijks transport van- en naar het project
 • Accommodatie
 • Drie maaltijden per dag (niet in het weekend)
 • Ondersteuning door een projectcoördinator
Niet bij de prijs inbegrepen
 • Verzekeringen
 • Vliegticket
 • Email, internet- en telefoonkosten
 • Maaltijden in het weekend
 • Was service
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Limonade en alcohol
 • Visum voor Zambia en eventueel omliggende landen
 • Excursies
Excursies (niet bij de prijs inbegrepen)
 • Diner/Sunset cruise op de Zambezi River
 • Twee dagen/nachten op safari in het Chobe National Park
 • White water rafting op de Zambezi River
 • Bungee jumping
 • Helicoptervlucht over de watervallen
 • Safari op de rug van een olifant
 • Kano safari op de Zambezi rivier met een ervaren gids
 • Game drive in Zambia’s Mosi-oa-Tunya National Park of in het Chobe National Park in Botswana
 • Bootcruise (2 nachten) op de Zambezi Rivier

De prijzen van de excursies kunnen wijzigen, ze staan vermeld in de brochure over dit project.

 

lijntje lang

Startdata 2023 & 2024 en aankomsttijden

 

Verblijf bij dit medisch project is mogelijk van 2 tot en met 12 weken. Ben je jonger dan 21 jaar dan kan je max. 4 weken bij dit project verblijven. Dit vanwege de aanvraag van een visum (TEP).
Hierna kan indien gewenst een ander (medisch) project van TravelUnique geboekt worden in een ander land.

Dit project start iedere maandag van de maand, gedurende het hele jaar. Dit geldt voor 2023 en ook voor 2024.

Aankomst op het vliegveld van Livingstone is op MAANDAG, vertrek is ook op maandag. Mocht je op een andere dag aankomen, dan dien je zelf je transfer naar het vrijwilligershuis te regelen en te betalen. Heb je hulp nodig bij het boeken van een ticket, neem dan contact met ons op.

 

 

livingstone medisch project

Medisch project, Livingstone, Zambia, ©AI

lijntje lang

Downloads

 

Wil je de Engelstalige brochure over het medisch- en community project in Livingstone, Zambia ontvangen? Mail dan naar info@travelunique.nl of bel ons!

Klik hier voor de Facebook pagina van het project

 

lijntje lang

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van dit medisch project onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor de Algemene Voorwaarden. Bij het boeken van een project ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden.

 

Overige projecten in Zambia
 • Sportproject, Livingstone, Zambia. Klik hier voor het project

 

Vergelijkbare projecten
 • Medisch project, Namibië. Klik hier voor het project
 • Medisch project, Malawi. Klik hier voor het project
Fotogalerij

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner African Impact (AI).

 

19
jan

Girl Impact project, Zambia

Project: Girl Impact project, Livingstone, Zambia

Deelname mogelijk: minimaal 2 weken en maximaal 12 weken, gedurende het hele jaar

Prijzen staan in de tekst vermeld

Projectcode: TU31/LIVG

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

Het project

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: Livingstone, Zambia
 • Accommodatie: Victoria Falls Backpackers
 • Project: het stimuleren van de emancipatie van meisjes door advies, ondersteuning en onderwijs
 • Duur: 2 – 12 weken
 • Aantal vrijwilligers: maximaal 10
 • Leeftijd: minimaal 17 jaar
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: zeer goed georganiseerd project vlak bij de Victoria Watervallen
 • Stage: het is ook mogelijk om bij dit project stage te lopen. Klik hier voor de mogelijkheden

 

The difference between a broken community and a thriving one is the presence of women who are valued.” 

Michelle Obama

 

Algemene Informatie, Livingstone, Zambia

‘Mosi-oa-tunya’- ‘The Smoke That Thunders’. Op deze manier omschrijven de plaatselijke bewoners het prachtige aanblik van mist wat hangt boven de Victoria Watervallen in Zambia. Tegen deze achtergrond ligt de plaats Livingstone, een plaats van avontuur, vriendschap en uitdaging, een plaats waar van je van gaat houden, een plaats waar je een je uitdaging aangaat die je leven verandert.

Ongeveer 10 kilometer van ‘Mosi-oa-tunya’ liggen de rustieke maïsvelden. In deze indrukwekkende setting kun je inzicht krijgen in de manier van leven van de Zambianen.

 

Het Girl Impact project in Livingstone, Zambia

Er is veel onderzoek gedaan, maar het is duidelijk dat als je investeert in een jong meisje; je haar armoede terugdringt, je haar gezondheid verbetert en je haar toekomstige economische positie beter maakt. Er zijn veel jonge meisjes die geen onderwijs volgen, die worden misbruikt en op jonge leeftijd (gedwongen) trouwen en/of een kind hebben.

Dit project heeft tot doel kansen te creëren voor jonge meisjes door middel van een netwerk in hun leefgemeenschap, zodat ze meerdere keuzes hebben als ze opgroeien.

De pubertijd is een cruciale periode in de toekomst van een meisje. Ze kunnen onderwijs volgen en zich sociaal ontwikkelen of ze krijgen te maken met een kind huwelijk, HIV/AIDS, een tienerzwangerschap of seksueel misbruik.

Ieder kind heeft recht op onderwijs, gezondheidszorg en bescherming tegen geweld en misbruik om zich zo te ontwikkelen tot een stabiele volwassene.

Bij dit project werk je de ochtenden en middagen bij het Girl Impact project. Er is niet zoals bij de overige projecten in Livingstone een community project als middag project. Je zal in een week 1 of 2 keer in de middag andere werkzaamheden verrichten. Dit wordt naargelang de lokale behoeften ingevuld.

 

Uitleg 
Girl-project

Girl Impact project, Livingstone, Zambia, ©AI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De feiten:
 • Wereldwijd gaan er 130 miljoen kinderen zonder diploma van school, 70% hiervan zijn meisjes
 • 50% van het seksueel misbruik gebeurt bij meisjes van 15 jaar en jonger
 • 75% van alle HIV geïnfecteerde in Sub Sahara Africa tussen de 15 – 24 jaar zijn meisjes
 • De helft van de eerstgeborenen in ontwikkelingslanden hebben een tienermoeder

Dit project is opgezet door African Impact Foundation (AIF) in 3 landen met als doel meisjes tussen de 9 en 18 jaar ontwikkeling en onderwijs te bieden. Samen met de lokale gemeenschap is een project opgezet.

Er zijn ook projecten met volwassen vrouwen en 2 jongens groepen. Er wordt gepraat over dezelfde onderwerpen, maar het is ook gericht op ‘gender based violence’ en ‘gender equality’. Een jongen als GI vrijwilliger zou super zijn!

 

De focus ligt op:
 • Onderwijs: Zorg er voor dat meer meisjes toegang krijgen tot het onderwijs en dat ze van school gaan met een diploma. Hierdoor stijgen hun kansen om in eigen levensonderhoud te kunnen voorzien
 • Gezondheidszorg: Geef voorlichting over gezondheidsrisico’s en preventie en geef ze hulp bij gezondheidskwesties
 • Tienerzwangerschap: Geef voorlichting hoe een zwangerschap te voorkomen en ondersteun jongeren die te maken hebben met een zwangerschap en het moederschap
 • Veiligheid: Probeer de houding te veranderen ten opzichte van geweld tegen meisjes en help meisjes die slachtoffer zijn van (huiselijk) geweld
 • Financiën: Laat ze de verschillende opties zien en leer ze hoe verantwoording te nemen voor hun eigen levensonderhoud
 • Zelfvertrouwen: Zorg ervoor dat ze meer zelfvertrouwen ontwikkelen en zo meer verantwoording nemen voor hun eigen toekomst

 

Door dit project zullen een aantal dingen kunnen veranderen:
 • Wanneer meisjes boven de 16 jaar een inkomen verdienen, investeren ze 90% van dit bedrag in hun familie. Mannen daarentegen investeren 30 – 40%
 • Ieder jaar dat een meisje langer op de lagere school zit stijgt hun toekomstig inkomen met 10 – 20%. Een extra jaar op de middelbare school levert 15 – 25% op
 • Meisjes die onderwijs volgen zijn op latere leeftijd zwanger en hebben kinderen die gezonder en beter opgeleid zijn
 • Ieder jaar dat een moeder extra onderwijs volgt brengt dit de kindersterfte terug met 5 – 10%

Belangrijk is dat dit project in de lokale gemeenschap wordt gedragen. Het project biedt ondersteuning aan meisjes, maar ook aan vrouwen, die dagelijks ondervinden hoe hard het leven kan zijn. Ook is het noodzakelijk dat mannen en jongens begrijpen dat goed onderwijs voor meisjes noodzakelijk is.

 

De zes bovenstaande pijlers van het project:
 1. Onderwijs
 2. Gezondheidszorg
 3. Veiligheid
 4. Tienerzwangerschappen
 5. Financiën, en
 6. Zelfvertrouwen

Worden behandeld in dit project en besproken in ‘community’ centra. Hier krijgen meisjes begeleiding bij het maken van goede keuzes.

 

1. Onderwijs

Als meisjes langer een school bezoeken dan hebben ze een grotere kans om zelf een inkomen te verdienen. Op zowel het platteland van Zambia als in de steden blijkt uit een onderzoek uit 2007 dat meisjes een lager school niveau bereiken dan jongens. Eén derde van de meisjes tussen 10 – 14 jaar bezoekt geen school. Dit kan zijn dat ze nooit naar school zijn geweest, op het moment de school niet bezoeken of twee jaar achter zijn op hun eigen niveau. Eén van de redenen waarom meisjes de school niet bezoeken is hun menstruatie. Hierdoor missen ze vaak een aantal dagen per week school omdat er geen maandverband voorhanden is. Ze raken zo achter en stoppen op een gegeven moment helemaal met school. Om dit tegen te gaan wordt maandverband verstrekt. Door middel van workshops wordt het belang van onderwijs uitgelegd.

 

2. Gezondheidszorg

Bij dit onderdeel van het project geef je voorlichting over gezondheidsrisico’s. Er zijn veel verschillende onderwerpen waarover je meer kan vertellen, zoals: alcohol misbruik, huiselijk geweld, diabetes, epilepsie, etc. Als vrijwilliger werk je met een lokale partners, scholen en klinieken om meisjes informatie te geven over de verschillende onderwerpen.

 

3. Tienerzwangerschap

In Zambia gebuikt  slechts 46% van de seksueel actieve meisjes tussen de 15 – 24 jaar anticonceptie. Het terugdringen van tienerzwangerschappen is zeer belangrijk om zo ook te voorkomen dat meisjes voortijdig de school verlaten. In 2007 is 28,5% van de meisjes tussen 15 – 19 jaar zwanger geweest of heeft een kind. Samen met de klinieken en scholen wordt voorlichting gegeven over gezonde relaties en het hebben van veilige seks.

 

4. Veiligheid

Meer dan 28% van de meisjes tussen de 15 – 24 jaar heeft te maken gehad met geweld. Ook school is niet altijd veilig. 70% van de meisjes heeft aangegeven gepest of seksueel geïntimideerd te zijn en 53% heeft aangeven gemolesteerd te zijn op school. 86% van de meisjes doet dingen die ze eigenlijk niet willen in ruil voor geld. Veel van de meisjes vinden het vanzelfsprekend dat ze geslagen worden. Er worden workshops gegeven over pesten en verkrachting en andere onderwerpen over veiligheid.

 

5. Financiën

Bij dit project worden kleine coöperaties opgezet om een inkomen te generen uit bijvoorbeeld het maken van kleding. Ouderen in de gemeenschap treden als mentor op voor jonge meisjes om ze zo bepaalde vaardigheden te leren waarmee ze een inkomen kunnen verdienen.

 

6. Zelfvertrouwen

‘Girl Talk’ is een naschoolse club en een veilige plaats om voor meisjes samen te komen. Hier vind je ook gastsprekers die allerlei onderwerpen aandragen die meisjes en vrouwen in Zambia bezighouden. Een belangrijk onderwerp is ‘kind bruiden’. Deze meisjes maken vaak hun school niet af en hebben een klein sociaal netwerk. Deze meisjes zijn extra kwetsbaar.

Bij alle bovenstaande onderwerpen worden ook jongens en mannen betrokken. Hun houding richting vrouwen wordt in workshops besproken.

 

Schooltermijnen 2023

Tijdens de schoolvakanties kunnen de activiteiten verschillen van bovenstaande omschrijving. Er zullen andere activiteiten voor in de plaats komen. De schooltermijnen zijn als volgt:

First term: 9 januari – 6 april 2023

Second term: 8 mei – 4 augustus 2023

Third term: 4 september – 1 december 2023.

Tussen de termijnen in is het vakantie en zijn de scholen gesloten. Er wordt dan meestal gewerkt bij de Holiday Clubs. Wil je alleen op de scholen werkzaam zijn, kies dan voor deelname in een periode dat er geen schoolvakantie is.

 

Public Holidays 2023

1 januari, 8 maart, 12 maart, 7 april, 8 april, 10 april, 28 april, 1 mei, 25 mei, 3 juli, 4 juli, 7 augustus,18 oktober, 24 oktober, 25 oktober en 25 december 2023. Op deze dagen ben je meestal vrij.

Soms worden de projecten tijdens de vakantie tijdelijk stop gezet en wordt er meer tijd besteed aan bijvoorbeeld de ‘Holiday Clubs’. Deze club is zeer belangrijk, studenten kunnen zo hun kennis bijspijkeren. Het is een leerzame manier om de vakantieperiode door te brengen. Maar is er altijd meer dan genoeg te doen binnen de gemeenschap van Livingstone. Maar wees flexibel!

Mocht je voor het Girl Impact project kiezen en je verblijf valt in een vakantieperiode, dan kan je toch gewoon deelnemen aan het project. Echter je dagen zullen er anders uitzien en er is een aangepast programma. Wees flexibel!

 

Holiday Club

Tijdens de vakanties is de opkomst veel lager dan tijdens de schoolperiodes. Van de studentes worden nu verwacht dat ze (nog) meer meehelpen met oppassen, het huishouden en helpen op de markt zodat er meer geld binnenkomt. Van de jongens wordt dit veel minder verwacht. En als de studentes toch op komen dagen nemen ze soms hun broertjes/zusjes mee anders mogen ze niet naar school. De beste periode om deel te nemen aan het Girl Impact is tijdens de schoolperiodes.

 

5 redenen om het Girl Impact project in Livingstone, Zambia te kiezen:
 1. Je bent werkzaam in een omgeving waar mensen werkelijk je hulp nodig hebben
 2. De prachtige omgeving. In de omgeving van Livingstone zijn er meer dan genoeg mogelijkheden om te ontspannen en er zijn avontuurlijk excursies mogelijk in de weekenden
 3. De vriendelijke mensen. Je inspanningen worden zeer gewaardeerd door de lokale gemeenschap. In Livingstone vind je de meest vriendelijke, vastbesloten en gekke mensen
 4. Dit is een bijzonder mooi project, een project waarbij jonge vrouwen een betere toekomst wordt gegund
 5. Zeer divers project waarbij je te maken krijgt met verschillende problematieken

 

Hoogtepunten van het project
 • Je helpt jonge vrouwen zich te ontwikkelen tot zelfbewuste vrouwen
 • Geven van workshops over bijvoorbeeld pesten, het voorkomen van een zwangerschap, etc.
 • Ervaar een positieve verandering mee bij jonge vrouwen
 • Bezoek de Victoria Watervallen en geniet van de prachtige toeristische activiteiten dat Livingstone te bieden heeft zoals bungee jumping, een helikoptervlucht boven de watervallen, een bezoek aan het Chobe National Park in Botswana en een cruise op de Zambezi rivier
 • Maak internationale vrienden voor het leven
Locatie

Het project is gevestigd in Livingstone, Zambia. Slechts 10 kilometer verwijderd van de wereldberoemde Victoria Watervallen. Vanuit Livingstone is het heel makkelijk om naar Botswana, Zimbabwe of de Caprivi strook (Namibië) te reizen.

 

Weer

Zambia ligt in zuiden van Centraal-Afrika, ten zuiden van de evenaar. Het land is erg bergachtig. Alleen in de valleien heerst een vochtig en warm tropisch klimaat. Zambia kent drie seizoenen: een koel (gemiddeld 25°C) en droog seizoen dat loopt van april tot augustus, een heet en droog seizoen van augustus tot november, de rest van het jaar is het warm en vochtig. In oktober wordt het 30°C op de plateaus en soms wel 40°C in de valleien. De beste tijd om het land te bezoeken is in de droge tijd die loopt van mei tot november. In de maanden juni, juli en augustus kan het ’s nachts behoorlijk koud zijn, zo’n 5 graden. Neem voldoende laagjes kleding mee in deze periode.

 

Eisen

De minimum leeftijd voor dit project is 17 jaar. De maximum leeftijd is afhankelijk van de gezondheid van de vrijwilliger. Ben je 17 jaar bij deelname aan het project, dan dien je ouders schriftelijk toestemming te geven. Voor ieder project van TravelUnique is een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) een vereiste. Belangrijk is dat je de Engelse taal goed beheerst.

Voor het verkrijgen van een visum is het belangrijk dat je een diploma kan overleggen (MBO, HBO of universitair diploma). Heb je ervaring als vrijwilliger in Nederland of België dan dien je dit zeker te vermelden. Mocht je jonger zijn dan 21 jaar dan kan je niet langer dan vier weken in Zambia verblijven.

 

African Impact

Bij aankomst bij je vrijwilligersproject word je door African Impact gevraagd de ‘Terms and Conditions & Code of Conduct’ te lezen en te ondertekenen. Je tekent o.a. voor de volgende zaken:

 • Dat African Impact niet verantwoordelijk is voor ongevallen, kwijt geraakte spullen, ziekten, etc.
 • Je zelf verantwoordelijk bent voor een geldig paspoort, visum, etc.
 • Als je voortijdig het project verlaat je geen recht hebt op een terugbetaling van je geld
 • Dat je je houdt aan de Gedragsregels (Code of Conduct)

Wil je voor aanvang van je project de regels ontvangen, neem dan contact met ons op.

 

Flexibiliteit

Aan het werk gaan in Afrika kan een opwindend avontuur zijn maar soms ook een ontmoedigende onderneming. Wij beiden je de kans om werkervaring in Afrika op te doen, de mensen te leren kennen in een gestructureerd project waarbij op je veiligheid wordt gelet. Er is een projectcoördinator aanwezig die je de gehele periode zal begeleiden. Daarnaast is er bij aankomst een uitgebreide oriëntatietraining dit er voor zal zorgen dat je het meest haalt uit deze uitdaging. Aanpassingsvermogen aan het lokale systeem is een vereiste. Er wordt nauw samengewerkt met plaatselijke hulpverleners en de lokale politieke systemen om er zorg voor de dragen dat een vrijwilliger maximaal profijt heeft van zijn of haar bijdrage.

Houdt er rekening mee dat projecten kunnen veranderen, dat behoefte van lokale gemeenschappen veranderen en dat projecten hierop aangepast worden. Soms wordt de hulp van vrijwilligers overbodig of wordt er een nieuw project opgestart, wees dus flexibel.

 

Cultuurschok

Bij het Girl Impact project worden de vrijwilligers het meest bloot gesteld aan cultuur verschillen. In Zambia heerst een echte mannen cultuur en worden vrouwen erg onder gewaardeerd. Ook de verhalen en onderwerpen die besproken worden zijn soms heel heftig en niet makkelijk. De GI vrijwilligers zijn vaak van alle vrijwilligers het meest fanatiek en gepassioneerd. Het kan soms best frustrerend zijn dat gewoonten en houdingen hier moeilijk te veranderen zijn. Dit leidt regelmatig tot een cultuurshock. Je dient te accepteren dat je niet van de ene op de andere dag zaken kan veranderen/omdraaien.

 

girl impact livingstone zambia project

Girl Impact project, Zambia, ©AI

lijntje lang

Landeninformatie

 

Zambia

 

Zambia is het land van ongereptheid, van meren, lagunes en bush, van uitgestrekte savannes met enorme kuddes dieren, indrukwekkende watervallen en rivieren. Wil je als Europeaan kennismaken met de Afrikaanse manier van leven dan is Zambia een van de beste plekken om die te ervaren. De mensen zijn er warm, hartelijk en gastvrij. Ze hechten nog zeer aan oude tradities en wonen in authentieke dorpjes met rieten hutten.

Zambia is ongeveer 18 keer zo groot als Nederland. De hoofdstad is Lusaka en de officiële taal is Engels. Deze taal wordt bijna overal gesproken, ook in de meer afgelegen gebieden. In de dagelijkse spreken veel bewoners een mengeling van Afrikaans, Engels en Bantoe.
Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen: er zijn vele nationale parken, waarvan Lower Zambezi, North en South Luangwa en Kafue de drie bekendste zijn.

 

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Zambia
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Livingstone

lijntje lang

Praktische informatie

 

Oriëntatie

Na aankomst in Zambia is er voor alle vrijwilligers een oriëntatieprogramma. Dit wordt gegeven door de lokale projectcoördinator en hij of zij zal je de ins-and-outs vertellen van het project. Je zult zien waar je komt te werken evenals waar de andere vrijwilligers werkzaam zullen zijn. Het oriëntatie programma bestaat uit:

 • introductie over Livingstone en de omgeving
 • een workshop van een halve dag
 • Tijd om al je vragen te stellen
 • Je rol en verantwoordelijkheid als vrijwilliger
Ondersteuning

Gedurende je verblijf heb je de hulp van een ervaren coördinator. Hij of zij is beschikbaar om je te helpen met problemen en/of vragen. Voor vertrek ontvang je alle benodigde informatie van TravelUnique.

 

Accommodatie

 

Vrijwilligers verblijven in een comfortabel en veilige complex, ongeveer 5 minuten wandelen van het centrum van Livingstone. De naam van de accommodatie is ‘Victoria Falls Backpackers’.  Het complex heeft een eetkamer, een bar, een zwembad, een grote tuin en zelfs een klimwand. In dit complex kunnen maximaal 68 vrijwilligers verblijven. Dit zijn vrijwilligers van het medisch-, onderwijs, girl impact, bouw- en sportproject. Mannen en vrouwen slapen in aparte kamers.

Het huis heeft 24 uur per dag beveiliging. Er is een kluis om je kostbare spullen op te bergen (mochten die niet in je eigen locker passen). Je maaltijden worden op het complex bereid door een kok. Op iedere kamer kunnen 4 tot 6 vrijwilligers slapen, op de iets grotere kamers kunnen maximaal 8 personen slapen. Iedere kamer heeft ook weer een kast voor je persoonlijke bezittingen (neem je eigen slot mee!).

 

Meenemen

Beddengoed is aanwezig, neem wel zelf je handdoeken mee. Een schoonmaakster maakt de kamers schoon, maar je maakt zelf  je bed op. Je ontvangt 2 maal per week schoon beddengoed. Je kan zelf je was verzorgen of laten verzorgen voor USD 4 per was. Het huis ligt op loopafstand van het centrum waar diverse (toilet)spullen kunnen worden gekocht.

Door samen met de projectcoördinator op hetzelfde terrein te verblijven willen we zo veel mogelijk je veiligheid garanderen. Om deze reden is het alleen toegestaan in het vrijwilligershuis te verblijven en niet de nacht door te brengen in de stad of in omliggende dorpen, dit geldt natuurlijk niet bij deelname aan excursies.

 

Maaltijden

Je krijgt drie maaltijden per dag. Het ontbijt maak je zelf klaar en bestaat uit muesli, toast, thee en koffie. Lunch en het avondeten worden voor je klaargemaakt. Weekenden zijn prima geschikt om de omgeving te verkennen en buitens huis te eten. Je dient in het weekend zelf voor je maaltijden te zorgen.
In deze landelijke omgeving is eten vaak simpel maar voedingsrijk. Laat ons voor vertrek weten als er speciale dieet wensen of allergieën zijn.

 

Hoe er te komen?

Boek een ticket naar Johannesburg en vlieg vanuit Johannesburg door naar Livingstone, dit is de meest makkelijke en snelste manier op te reizen.
Op het vliegveld word je opgewacht door je lokale projectcoördinator die je naar het vrijwilligershuis zal brengen.

 

Visum

Voor Zambia heb je een visum nodig. Het meest handig is dit visum bij aankomst op de luchthaven van Livingstone aan te schaffen. De kosten zijn afhankelijk van of je een single-, dubble- of triple entry aanschaft. Je dient het visum contant te betalen in USD. Voor vertrek ontvang je van ons een ‘Letter of Invitation’. Dit document dien je bij aankomst aan de douane in Livingstone te overhandigen.

Het visum is geldig voor 30 dagen. Wil je langer bij het project verblijven dan dien je een TEP (Temporary Employment Permit) aan te vragen. Helaas is het niet mogelijk om een TEP aan te vragen als je jonger bent dan 21 jaar. Het team van African Impact ter plaatse zal je hierbij helpen. Wat je mee moet nemen is:

 • Een gecertificeerd kopie van je paspoort (gecertificeerd door een notaris)
 • Kopie van je diploma (hoogst genoten opleiding)
 • 4 pasfoto’s

De kosten van een TEP bedragen 7000 Kwacha. Het is mogelijk dit bedrag met een creditkaart in Livingstone te betalen. Het bedrag kan nog wel eens anders uitvallen, houd hier rekening mee!

 

Een dag uit het leven van een vrijwilliger…

07.00 uur: opstaan, tijd voor ontbijt
07.45 uur: naar het werk
11.30 uur: je wordt opgehaald door de chauffeur en naar huis teruggebracht voor de lunch
12.00 uur: lunch
13.00 uur: korte tijd om je voor te bereiden op de middagactiviteiten
14.00 uur: vertrek naar een gemeenschapsproject
17.00 uur: terug naar het huis, voor het avondeten. De avond is ter vrije besteding. Je kunt heerlijk voor de TV hangen of wat gaan drinken in Livingstone

 

Livingstone Girl Impact livingstone zambia

Girl Impact project, Zambia, ©AI

lijntje lang

Prijzen 2023

 

2 weken: € 1345

3 weken: € 1595

4 weken: € 1845

5 weken: € 2095

6 weken: € 2345

7 weken: € 2595

8 weken: € 2845

9 weken: € 3095

10 weken: € 3345

11 weken: € 3595

12 weken: € 3845

Bij TravelUnique betaal je geen boekings- of administratie of reserveringskosten en geen toeslag als je vertrekt in het hoogseizoen.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Transfer van Livingstone Airport naar- en van het project (alleen op maandag)
 • Oriëntatie programma
 • Dagelijks transport van- en naar het project
 • Accommodatie
 • Drie maaltijden per dag (niet in het weekend)
 • Ondersteuning door een projectcoördinator
Niet bij de prijs inbegrepen
 • Verzekeringen
 • Vliegticket
 • Email, internet- en telefoonkosten
 • Maaltijden in het weekend
 • Was service
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Limonade en alcohol
 • Visum
 • Excursies
Excursies (niet bij de prijs inbegrepen)
 • Diner/Sunset cruise op de Zambezi River
 • Twee dagen/nachten op safari in het Chobe National Park
 • White water rafting op de Zambezi River
 • Bungee jumping
 • Helicoptervlucht over de watervallen
 • Kano safari op de Zambezi rivier met een ervaren gids
 • Game drive in Zambia’s Mosi-oa-Tunya National Park of in het Chobe National Park in Botswana
 • Bootcruise (2 nachten) op de Zambezi Rivier

 

lijntje lang

Startdata 2023 & 2024 en aankomsttijden

 

Bij dit project kan je 2 -12 weken verblijven. Echter als je jonger bent dan 21 jaar bent kan je slechts 4 weken bij dit project verblijven, dit in verband met je visum.

Hierna kan indien gewenst een ander project van Travelunique geboekt worden in een ander land.
Dit project start iedere maandag van de maand, gedurende het hele jaar. Dit geldt voor zowel 2023 als in 2024.

Aankomst op het vliegveld van Livingstone is op maandag, vertrek is ook op maandag. Heb je hulp nodig bij het boeken van een ticket, neem dan contact met ons op. We raden je aan te landen op Livingstone Airport en niet op het vliegveld van Lusaka om vervolgens met de bus naar Livingstone af te reizen.

 

Girl Impact project Livingstone, Zambia

Girl Impact project, Zambia, ©AI

lijntje lang

Downloads

 

Wil je de Engelstalige brochure over het Girl Impact project in Zambia ontvangen? Neem dan contact met ons op via info@travelunique.nl

Klik hier voor de website van Girl Impact

 

lijntje lang

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van dit Girl Impact project in Zambia onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor meer informatie. Als je een project boekt dan ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden.

 

Overige projecten in Zambia
 • Onderwijs project, Livingstone, Zambia. Klik hier voor het project

 

Fotogalerij

 

accommodatie livingstone Zambia

 

En mocht je foto’s willen ontvangen van de accommodatie of van het project in Zambia, neem dan contact met ons op.

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Bij de samenstelling van deze informatie is de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner African Impact (AI).

 

18
jan

Eco bouw project, Zambia

Project: Bouw project & community project, Livingstone, Zambia

Deelname mogelijk: minimaal 2 weken en maximaal 12 weken, gedurende het hele jaar

Prijzen staan in de tekst vermeld


Projectcode: TU26/LIB

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

Het project

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: Livingstone, Zambia
 • Accommodatie:  Victoria Falls Backpackers
 • Type project: duurzaan bouw- en community project
 • Duur: 2 – 12 weken
 • Aantal vrijwilligers: maximaal 10
 • Leeftijd: minimaal 17 jaar
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: zeer goed georganiseerd project vlak bij de Victoria Watervallen
 • Belangrijk: het weer kan van grote invloed zijn op het verloop van het project mocht je in het regenseizoen deelnemen

 

Algemene Informatie, Eco bouw project Livingstone, Zambia

Mosi-oa-tunya – ‘The Smoke That Thunders’. Op deze manier omschrijven de plaatselijke bewoners het prachtige aanblik van mist wat hangt boven de Victoria Watervallen. Tegen deze achtergrond ligt de plaats Livingstone, een plaats van avontuur, vriendschap en uitdaging, een plaats waar van je van gaat houden, een plaats waar je een je uitdaging aangaat die je leven verandert.

Ongeveer 10 kilometer van ‘Mosi-oa-tunya’ liggen de rustieke maïsvelden. In deze indrukwekkende setting kun je inzicht krijgen in de manier van leven van de Zambianen.

 

Het duurzaam bouw project; Eco bouw project (alle ochtenden)

Als je kiest voor het bouw project dan zal je alle ochtenden hier aan deelnemen. Alle middagen zal je betrokken worden bij één van de lopende community projecten. Dit bouw project is een uniek project waarbij je mee bouwt aan een betere toekomst door middel van ecologische bouwmethoden. Samen met de andere vrijwilligers, de leiding van het project en de lokale bevolking bepaal je wat er gebouwd gaat worden, waarbij je mee helpt met ontwerpen en bouwen.

Het kan zijn dat je mee helpt een oude speelplaats  op te knappen, je een klaslokaal schildert, je een kippenhok in elkaar zet of een composthoop plaatst. Je kan ook kleinere projecten aanpakken zoals het plaatsen van een bankje in het park. Bij dit project help je de lokale bevolking van Livingstone en laat je iets zinvols achter.

Alles wat er gemaakt gaat worden vergt creativiteit, hard werken, een innovatieve geest en humor.

 

De ochtend werkzaamheden bestaan uit:

 

1. Eco bricking

Dit is een groot onderdeel van het project. Er wordt gebouwd door middel van een proces dat ‘Eco bricking’ wordt genoemd. Dit is een unieke, duurzame manier van bouwen. Een ‘Eco Brick’ is een PEY (polyethylene terephalate), oftewel een PET fles gevuld met zacht plastic. De fles is gevuld met allerlei materialen die niet makkelijk recyclen zoals plastic zakken, cellofaan, etc. Het wordt in de fles verzameld en de fles wordt goed dicht gedraaid, hierna kan het als bouwmateriaal worden gebruikt (zie foto).

Door middel van ‘Eco Bricking’ worden er veel materialen die het milieu negatief beïnvloeden vermeden. ‘Eco bricking’ is dus een hele goedkope en duurzame manier van bouwen, PET flessen met restafval plastic vullen en je hebt bouwstenen.

Er wordt ook voorlichting gegeven aan verschillende groepen over Ecobricks, een ‘Ecobrick and waste management workshop’

 

2. Bouw projecten

Je helpt als vrijwilliger de lokale gemeenschap met het bouwen van traditionele projecten en met het maken van “Eco-brick” projecten. Samen met bouwkundigen werk je samen aan project waar behoefte aan is in de lokale gemeenschap. Dit kan zijn het bouwen of opknappen van  klaslokalen, de aanleg van wateropslag plaatsen, het aanleggen van pompen of kippen verblijven, etc. Je helpt mee bij het mixen van het cement, het maken van stenen, betonnen vloeren leggen, het plamuren van wanden, het schilderen en het inrichten van allerlei gebouwen.

 

Hoe verandert dit project Livingstone?

Op vele manieren! Door dit project wordt de lokale bevolking van Livingstone gemotiveerd een bijdrage te leveren aan duurzaam bouwen.

 • Ook het Ministerie van Onderwijs is erg enthousiast om samen met lokale scholen dit project van de grond te krijgen. Door het houden van workshops worden scholieren geïnformeerd over dit project
 • Door middel van een Swap Shop kunnen gemaakte ‘Eco-Bricks’ worden geruild voor gedoneerde goederen. DeSwap Swop worden vooral gebruikt voor de grade 4-6 in verschillende scholen.  1 Ecobrick is een potlood.  5 Ecobricks is een gum en een puntenslijper, 25 is een notebook en vanaf 50 krijgen ze een t shirt of iets speciaals. Afgelopen jaar had 1 student 500 Ecobricks verzameld
 • Hoe kom je nu aan de gratis materialen om de ‘Eco-Bricks’ te maken? Dat is simpel; door afval op te ruimen. Vrijwilligers werken samen met de lokale bevolking bij het opruimen van afval. Normaal gesproken zou dit afval worden verbrand, nu wordt het gebruikt voor ‘Eco-Bricks’. Zo ziet Livingstone er een stuk opgeruimder uit!

Naast de bouw activiteiten zal je werkzaam zijn in de plaatselijke gemeenschap. Dit gebeurt in de middaguren. Hierbij moet je denken aan de volgende werkzaamheden:

 

1. Het bouwen, schilderen en opknappen van klinieken en scholen

Scholen in Livingstone hebben te maken met een enorm tekort aan schoollokalen, daardoor kunnen de meeste kinderen niet de hele dag naar school. Met behulp van professionele bouwers en met mensen uit de gemeenschap worden er nieuw klaslokalen gebouwd voor zo veel mogelijk scholen. Vrijwilligers helpen met het mixen van het cement, het leggen van vloeren en het schilderen van de muren. Ook worden de huidige klaslokalen opgeknapt en geschilderd. Het is hard, maar zeer gewaardeerd werk.

 

2. Landbouwactiviteiten

Op maandag en soms vrijdag helpen de vrijwilligers mee op Linda Farm. Dit is een kleine community  waar families wonen met minstens één persoon met een beperking in het gezin. Op maandag en vrijdag wordt er gewerkt op de farm met de meisjes van grade 4 van de Linda Community school. Dit is onderdeel van het Girl Impact project. De meisjes leren hier meer over landbouw en landbouwactiviteiten. Een vaardigheid waar ze de rest van hun leven wat aan hebben. Elke maandag en vrijdag krijgen ze Nshima met de groentes die ze verbouwen en daarna vertrekken ze naar school met een volle maag.

 

3. The Reading Club / de leesclub

Voor schoolkinderen van diverse scholen in de omgeving is er de mogelijkheid om in de middag hun literaire kennis te vergroten. Als vrijwilliger, met een doos vol boeken, zul je de kinderen de steun bieden die ze nodig hebben. Je helpt ze met moeilijke woorden, het voorlezen en het extra oefenen van taalvaardigheden buiten de gewone lesuren om.

 

4. The Artclub / de kunstclub

Op deze manier kunnen je jongeren aanmoedigen om te gaan met diverse problemen/zaken door middel van kunst. Bijvoorbeeld : je kunt een anti-drugs campagne opzetten en door de kunstclub posters laten maken. Of je ontwerpt kerstkaarten, kerstdecoratie of Paastakken door papier maché uit te leggen, te schilderen, etc.
De mogelijkheden zijn eindeloos.

 

5. De literatuurclub voor volwassenen

Niet een erg populaire activiteit onder vrijwilligers, maar wel een belangrijke. Je helpt volwassenen door te lezen, literatuur, een betere plaats op de arbeidsmarkt te veroveren in een land waarin 60% van de bevolking maar geletterd is. Er is een syllabus voor beginners en gevorderde, er zijn testen en een certificaat na het succesvol afronden van de cursus. Deze cursus verbetert het gesproken en geschreven Engels en de kennis van wiskunde.

 

6. Maramba bejaardenhuis

Bejaardenhuizen zijn geen bekend fenomeen in Zambia, vanuit de cultuur blijven ouderen bij hun familie wonen.
Mensen arriveren bij het MOPH (Maramba Old People’s Home) vanuit alle windrichtingen wanneer ze niemand meer hebben die naar ze omkijken of ze bezoeken. Er is te weinig personeel in dit bejaardenhuis, waardoor vrijwilligers helpen bij het schoonmaken, het koken en andere dagelijkse taken. Op deze manier is er ook aandacht voor een spelletje, lezen en andere activiteiten. Dit is een prachtige manier om de situatie en de leefomstandigheden van de bewoners te vergroten.

 

Vakantie 

Omdat er gewerkt wordt binnen de lokale gemeenschap zijn vakanties en public holidays van effect op de projecten; lokale partners zijn vrij en kinderen hebben vakantie. Hierdoor zal de structuur van het programma afwijken gedurende de vakanties en op vrije dagen.

Public Holidays 2023

1 januari, 8 maart, 12 maart, 7 april, 8 april, 10 april, 28 april, 1 mei, 25 mei, 3 juli, 4 juli, 7 augustus,18 oktober, 24 oktober, 25 oktober en 25 december 2023. Deze dagen ben je meestal vrij.

 

7 redenen om het Eco bouw project in Livingstone, Zambia te kiezen:
 1. Je bent werkzaam in een omgeving waar mensen werkelijk je hulp nodig hebben
 2. In de omgeving van Livingstone zijn er meer dan genoeg mogelijkheden om te ontspannen en er zijn avontuurlijk excursies mogelijk in de weekenden (Chobe National Park, Botswana, de Zambezi rivier, de Victoria Watervallen, etc.)
 3. Als je wilt werken aan een beter milieu, dan is dit een prachtig project
 4. Leer wat eco bricking is en hoe dit toe te passen
 5. Werk mee aan een unieke manier van bouwen
 6. Variatie in locaties. Je zult in zeer arme gemeenschappen leven in diverse districten, je komt op diverse locaties in en rondom Livingstone
 7. De vriendelijke mensen. Je inspanningen zullen zeer gewaardeerd worden door de lokale gemeenschap. Je zult de meest vriendelijke, vastbesloten en gekke mensen ontmoeten

 

Hoogtepunten van het Eco bricking bouw project
 • Verminder de afvalberg en help mee Livingstone op te ruimen
 • Help mee aan duurzame bouwprojecten en steek je handen uit de mouwen
 • Dompel je onder in de Zambiaanse cultuur door samen met de lokale bevolking aan dit project te werken
 • Bezoek de Victoria Watervallen en geniet van de prachtige toeristische activiteiten dat Livingstone te bieden heeft zoals bungee jumping, een helikoptervlucht boven de watervallen, een bezoek aan het Chobe National Park in Botswana en een cruise op de Zambezi rivier
 • Maak internationale vrienden voor het leven
Locatie

Het Eco bricking bouw project is gevestigd in Livingstone, Zambia. Slechts 10 kilometer verwijderd van de wereldberoemde Victoria Watervallen. Vanuit Livingstone is het heel makkelijk om naar Botswana, Zimbabwe of de Caprivi strook (Namibië) te reizen.

 

Weer

Zambia ligt in zuiden van Centraal-Afrika, ten zuiden van de evenaar. Het land is erg bergachtig. Alleen in de valleien heerst een vochtig en warm tropisch klimaat. Zambia kent drie seizoenen: een koel (gemiddeld 25°C) en droog seizoen dat loopt van april tot augustus, een heet en droog seizoen van augustus tot november, de rest van het jaar is het warm en vochtig. In oktober wordt het 30°C op de plateaus en soms wel 40°C in de valleien. De beste tijd om het land te bezoeken is in de droge tijd die loopt van mei tot november. Belangrijk om te melden is dat regenseizoen loopt van januari tot april, dit kan van grote invloed zijn op het verloop van het bouw project!

 

Eisen

De minimum leeftijd voor dit project is 17 jaar. De maximum leeftijd is afhankelijk van de gezondheid van de vrijwilliger. Ben je 17 jaar bij deelname aan het project, dan dien je ouders schriftelijk toestemming te geven. Voor deelname aan ieder project is een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) een vereiste. Bij een bouw project is het belangrijk dat je geen rugklachten hebt en fysiek goed kunt aanpakken. Dit geldt ook voor een Eco bricking bouw project (hoewel de plastic flessen een stuk lichter zijn dan bakstenen).

Voor het verkrijgen van een visum is het belangrijk dat je een diploma kan overleggen (MBO, HBO of universitair diploma). Heb je ervaring als vrijwilliger in Nederland of België dan dien je dit zeker te vermelden.

 

 

African Impact

Bij aankomst bij je vrijwilligersproject word je door African Impact gevraagd de ‘Terms and Conditions & Code of Conduct’ te lezen en te ondertekenen. Je tekent o.a. voor de volgende zaken:

 • Dat African Impact niet verantwoordelijk is voor ongevallen, kwijt geraakte spullen, ziekten, etc.
 • Je zelf verantwoordelijk bent voor een geldig paspoort, visum, etc.
 • Als je voortijdig het project verlaat je geen recht hebt op een terugbetaling van je geld
 • Dat je je houdt aan de Gedragsregels (Code of Conduct)

Wil je voor aanvang van je project de regels ontvangen, neem dan contact met ons op.

 

Flexibiliteit

Aan het werk gaan in Afrika kan een opwindend avontuur zijn maar soms ook een ontmoedigende onderneming. Wij beiden je de kans om werkervaring in Afrika op te doen, de mensen te leren kennen in een gestructureerd project waarbij op je veiligheid wordt gelet. Er is een projectcoördinator aanwezig die je de gehele periode zal begeleiden. Daarnaast is er bij aankomst een uitgebreide oriëntatietraining dit er voor zal zorgen dat je het meest haalt uit deze uitdaging. Aanpassingsvermogen aan het lokale systeem is een vereiste. Er wordt nauw samengewerkt met plaatselijke hulpverleners en de lokale politieke systemen om er zorg voor de dragen dat een vrijwilliger maximaal profijt heeft van zijn of haar bijdrage.

Houdt er rekening mee dat projecten kunnen veranderen, dat behoefte van lokale gemeenschappen veranderen en dat projecten hierop aangepast worden. Soms wordt de hulp van vrijwilligers overbodig of wordt er een nieuw project opgestart. Ook het weer kan grote invloed zijn op de dagelijkse werkzaamheden, wees dus flexibel!

 

Eco bouw project, Livingstone, Zambia

Eco bouw project, Livingstone, Zambia, ©AI

lijntje lang

Landeninformatie

 

Zambia

Zambia is het land van ongereptheid, van meren, lagunes en bush, van uitgestrekte savannes met enorme kuddes dieren, indrukwekkende watervallen en rivieren. Wil je als Europeaan kennismaken met de Afrikaanse manier van leven dan is Zambia een van de beste plekken om die te ervaren. De mensen zijn er warm, hartelijk en gastvrij. Ze hechten nog zeer aan oude tradities en wonen in authentieke dorpjes met rieten hutten.

Zambia is ongeveer 18 keer zo groot als Nederland. De hoofdstad is Lusaka en de officiële taal is Engels. Deze taal wordt bijna overal gesproken, ook in de meer afgelegen gebieden. In de dagelijkse spreken veel bewoners een mengeling van Afrikaans, Engels en Bantoe.
Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen: er zijn vele nationale parken, waarvan Lower Zambezi, North en South Luangwa en Kafue de drie bekendste zijn.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Zambia
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Livingstone

lijntje lang

Praktische informatie

 

Oriëntatie

Na aankomst in Livingstone is er voor alle vrijwilligers een oriëntatieprogramma. Dit wordt gegeven door de lokale projectcoördinator en hij of zij zal je de ins-and-outs vertellen van het project. Je zult zien waar je komt te werken evenals waar de andere vrijwilligers werkzaam zullen zijn. Daarnaast is er een workshop van een halve dag als introductie op het ‘Eco-Brick’ project. Er is ook tijd om je vragen te beantwoorden en er zal worden verteld wat je rol en je verantwoordelijkheid is als vrijwilliger.

 

Ondersteuning

Gedurende je verblijf heb je de hulp van een ervaren coördinator. Hij of zij is 24 beschikbaar om je te helpen met problemen en/of vragen. Voor vertrek ontvang je alle benodigde informatie van TravelUnique.

 

Accommodatie

Vrijwilligers verblijven in een comfortabel en veilige complex, ongeveer 5 minuten wandelen van het centrum van Livingstone. De naam van de accommodatie is ‘Livingstone Backpackers’.  Het complex heeft een eetkamer, een bar, een zwembad, een grote tuin en zelfs een klimwand. In dit complex kunnen maximaal 68 vrijwilligers verblijven. Dit zijn vrijwilligers van het medisch-, onderwijs, girl impact, bouw- en sportproject. Mannen en vrouwen slapen in aparte kamers. De voertaal bij het project is Engels.

Het huis heeft 24 uur per dag beveiliging. Er is een kluis om je kostbare spullen op te bergen (mochten die niet in je eigen locker passen). Je maaltijden worden op het complex bereid door een kok. Op iedere kamer kunnen 4 tot 6 vrijwilligers slapen, op de iets grotere kamers kunnen maximaal 8 personen slapen. Iedere kamer heeft ook weer een kast voor je persoonlijke bezittingen (neem je eigen slot mee!).

 

Meenemen

Beddengoed is aanwezig, neem wel zelf je handdoeken mee. Een schoonmaakster maakt de kamers schoon, maar je maakt zelf  je bed op. Je ontvangt 2 maal per week schoon beddengoed. Je kan zelf je was verzorgen of laten verzorgen voor USD 4 per was. Het huis ligt op loopafstand van het centrum waar diverse (toilet)spullen kunnen worden gekocht.

Door samen met de projectcoördinator op hetzelfde terrein te verblijven willen we zo veel mogelijk je veiligheid garanderen. Om deze reden is het alleen toegestaan in het vrijwilligershuis te verblijven en niet de nacht door te brengen in de stad of in omliggende dorpen, dit geldt natuurlijk niet bij deelname aan excursies.

 

Maaltijden

Je krijgt drie maaltijden per dag. Het ontbijt maak je zelf klaar en bestaat uit muesli, toast, thee en koffie. Lunch en het avondeten worden voor je klaargemaakt. Weekenden zijn prima geschikt om de omgeving te verkennen en buitens huis te eten. Je dient in het weekend zelf voor je maaltijden te zorgen.
In deze landelijke omgeving is eten vaak simpel maar voedingsrijk. Laat ons voor vertrek weten als er speciale dieet wensen of allergieën zijn.  Er zijn veel restaurants in Livingstone, je vindt hier Chinees, Italiaans, Indisch eten en ook sushi. Kortom, genoeg plekken om goed te eten.

 

Hoe er te komen?

Boek een ticket naar Johannesburg en vlieg vanuit Johannesburg door naar Livingstone, dit is de meest makkelijke en snelste manier op te reizen. Reizen per bus van Lusaka naar Livingstone wordt afgeraden.
Op het vliegveld word je opgewacht door je lokale projectcoördinator die je naar het vrijwilligershuis zal brengen.

 

Visum

Voor Zambia heb je een visum nodig. Het meest handig is dit visum bij aankomst op de luchthaven van Livingstone aan te schaffen. De kosten zijn afhankelijk van of je een single-, dubble- of triple entry aanschaft. Je dient het visum contant te betalen in USD. Voor vertrek ontvang je van ons een ‘Letter of Invitation’. Dit document dien je bij aankomst aan de douane in Livingstone te overhandigen. Bij aankomst dien je een Business Visa aan te vragen. Het visum is geldig voor 30 dagen.

Wil je langer bij het project verblijven dan dien je een TEP (Temporary Employment Permit) aan te vragen. Helaas is het niet mogelijk om een TEP aan te vragen als je jonger dan 21 jaar bent. Het team van African Impact ter plaatse zal je hierbij helpen. Wat je mee moet nemen voor een TEP is:

 • Een gecertificeerd kopie van je paspoort (gecertificeerd door een notaris)
 • Kopie van je diploma (hoogst genoten opleiding)
 • 4 pasfoto’s

De kosten van een TEP bedragen Kwacha 7000.

 

 

Eco bouw project, Livingstone, Zambia

Eco bouw project, Livingstone, Zambia, ©AI

lijntje lang

Prijzen 2023

 

2 weken: € 1345

3 weken: € 1595

4 weken: € 1845

5 weken: € 2095

6 weken: € 2345

7 weken: € 2595

8 weken: € 2845

9 weken: € 3095

10 weken: € 3345

11 weken: € 3595

12 weken: € 3845

Er zijn bij TravelUnique geen boekings- of administratie of reserveringskosten en geen toeslag als je vertrekt in het hoogseizoen.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Transfer op maandag
 • Oriëntatie programma
 • Dagelijks transport van- en naar het project
 • Verblijf in het vrijwilligershuis
 • Drie maaltijden per dag  (niet in het weekend)
 • Ondersteuning door een projectcoördinator
Niet bij de prijs inbegrepen
 • Verzekeringen
 • Vliegticket
 • Email, internet- en telefoonkosten
 • Maaltijden in het weekend
 • Was service
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Limonade en alcohol
 • Visum voor Zambia en eventueel omliggende landen
 • Excursies
Excursies (niet bij de prijs inbegrepen)
 • Diner/Sunset cruise op de Zambezi River
 • Twee dagen/nachten op safari in het Chobe National Park
 • White water rafting op de Zambezi River
 • Bungee jumping
 • Helicoptervlucht over de watervallen
 • Safari op de rug van een olifant
 • Kano safari op de Zambezi rivier met een ervaren gids
 • Game drive in Zambia’s Mosi-oa-Tunya National Park of in het Chobe National Park in Botswana
 • Bootcruise (2 nachten) op de Zambezi Rivier

 

lijntje lang

Startdata 2023 & 2024 en aankomsttijden

 

Verblijf bij dit Eco bricking bouw- en community project is mogelijk van 2 tot en met 12 weken. Echter ben je onder de 21 jaar dan kan je maximaal 4 weken aan dit project deelnemen, dit in verband met een visum.

Hierna kan indien gewenst een ander project van Travelunique geboekt worden (in een ander land).
Dit project start iedere maandag van de maand, gedurende het hele jaar, zowel in 2023 als in 2024.

Aankomst op het vliegveld van Livingstone is op MAANDAG, vertrek is ook op maandag. Heb je hulp nodig bij het boeken van een ticket, neem dan contact met ons op.

 

bouwproject Zambia

Eco bouw project, Livingstone, Zambia, ©AI

lijntje lang

Downloads

 

Wil je de brochure over het Eco bricking project in Livingstone, Zambia ontvangen? Neem dan contact met ons op: info@travelunique.nl

Klik hier voor de Facebook pagina van dit project

 

lijntje lang

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van dit Eco bricking project onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor meer informatie. Bij het boeken van een project ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden.

 

Overige projecten in Zambia

 

 • Sport project, Livingstone, Zambia. Klik hier voor het project

 

Fotogalerij

accommodatie livingstone eco bricking

 

 

 

 

 

Mocht je foto’s willen ontvangen van de accommodatie of van het eco bricking project, neem dan contact met ons op.

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner African Impact (AI).

 

12
mei

Sportproject, Zambia

Project: Sportproject, Livingstone, Zambia

Deelname mogelijk: minimaal 2 weken en maximaal 12 weken, gedurende het hele jaar

Prijzen staan in de tekst vermeld

Projectcode: TU27/LIS

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

Het project

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: Livingstone, Zambia
 • Accommodatie: Victoria Falls Backpackers
 • Type project: sportproject
 • Duur: 2 – 12 weken
 • Start: iedere maandag, gedurende het hele jaar
 • Aantal vrijwilligers: maximaal 10
 • Leeftijd: minimaal 17 jaar
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: zeer goed georganiseerd project vlak bij de Victoria Watervallen
 • Update: dit is alleen geopend in de maanden juni, juli en augustus 2023

 

Algemene Informatie, Livingstone, Zambia

‘Mosi-oa-tunya’- ‘The Smoke That Thunders’. Op deze manier omschrijven de plaatselijke bewoners het aanblik van mist wat hangt boven de Victoria Watervallen. Tegen deze achtergrond ligt de plaats Livingstone, een plaats van avontuur, vriendschap en uitdaging, een plaats waar van je van gaat houden, een plaats waar je een je uitdaging aangaat die je leven verandert.

Ongeveer 10 kilometer van ‘Mosi-oa-tunya’ liggen de rustieke maïsvelden. In deze setting kun je inzicht krijgen in de manier van leven van de Zambianen. Het ligt allemaal heel ver verwijderd van het Europese topvoetbal, maar een klein groep toekomstige supersterren van de Mwandi Primary School zijn vol enthousiasme om met je te gaan voetballen.

P.E. lessen (physical excercise) worden hier gegeven op de dinsdagochtend. Ook is er op woensdagmiddag op deze school een Health Club,  waar wordt lesgegeven aan grade 5 en 6. Onderwerpen gaan over gezond leven, zoals “good food to eat”, ‘why is stretching important” en “what to do if you got a wound”, etc. Het uur er na wordt er gesport.

 

 

Het sport- en community project

Mocht je kiezen voor dit project in Zambia dan werk je alle ochtenden als vrijwilliger bij het sport project. Alle middagen zal je deelnemen aan één van de community projecten die hieronder staan vermeld.

Als sport vrijwilliger zul je tijd doorbrengen me het geven van lessen lichamelijke opvoeding (PE) op scholen. Lessen lichamelijke opvoeding worden meestal niet gegeven door het ontbreken van goed opgeleide leraren. Wij geloven dat sport een essentiële en effectieve manier is om verschillende onderwerpen zoals HIV/AIDS, gezonde voeding en een goede levensstijl onder de aandacht te brengen. En dat niet alleen; sport leert kinderen ook samen te werken, te communiceren en te delen.

 

Ervaring?

Heb je een opleiding op het gebied van sport? Ben je leerkracht bewegingsonderwijs? Dan ben je meer dan welkom bij dit project! Het is echter niet nodig om een sportopleiding te hebben gevolgd, alleen de wil om het verschil te maken is voldoende. Natuurlijk dien je wel sportief te zijn.

Bij dit project zal je je in de ochtenden bezig houden met sport en in de middagen zal je werkzaam zijn binnen de gemeenschap van Livingstone bij een ‘community’ project.

 

Alle ochtenden werk je als sport vrijwilliger. Het sport project bestaat uit de volgende werkgebieden:

 

1. Lessen lichamelijke oefening op scholen (PE) / sport onderwijs

Als vrijwilliger zul je de ochtenduren doorbrengen op verschillende scholen om PE (Physical Education) lessen te geven. Deze PE lessen worden niet alleen aan de leerlingen gegeven maar ook aan hun leraren! PE / sport is namelijk geen vak wat in Zambia op het lesprogramma staat. Ook is er weinig aandacht voor een gezonde levensstijl. Om het goede werk van de vrijwilligers voort te zetten is het belangrijk “to teach the teachers”, “leer het de leraren”. Het is belangrijk om een gezonde, sportieve levensstijl onder de aandacht te blijven brengen en kinderen vinden dit geweldig.

 

2. HIV/AIDS onderwijs in sport (selectief programma onderdeel)

Als vrijwilliger werk je met diverse teams uit de gemeenschap (meer dan 12) om een ‘HIV in sport’ workshop te houden. Dit zijn activiteiten op het gebied van teambuilding en voetbal en er is tijd om vragen te stellen. Door je vaardigheden als sportcoach aan te wenden heb je de kans om bij te dragen aan het bewustzijn op het gebied van het HIV/AIDS virus. Dit is vooral voor jonge jongens van belang, op een aantrekkelijke, sportieve manier wordt deze jongens belangrijke zaken bijgebracht.
Dit onderdeel van het project wordt alleen gegevens als er vraag is uit de lokale gemeenschap.

 

3. Fysiotherapie in het MOPH

De sport vrijwilligers in Livingstone zijn al gedurende een aantal jaren zeer actief in dit bejaardentehuis. De bejaarden worden een bezoek gebracht, er worden spelletjes met ze gespeeld, er vind een medische check plaats en er worden diverse belangrijke onderwerpen met de bewoners doorgenomen (zoals op het gebied van hygiëne, etc.).

 

Sport in de ochtenden

Er wordt een sport schema gemaakt door het coördinatieteam. Maar mocht je bepaalde interesses of vaardigheden hebben op een specifiek sport gebied, laat het weten! De kinderen op school zijn altijd erg geïnteresseerd in nieuwe activiteiten/sporten, vooral als ze uit het buitenland komen. Je kunt de kinderen onderrichten in bijvoorbeeld Tai-kwon-do, cricket of atletiek of wat ook je interesse heeft. Er zijn lessen gymnastiek gegeven aan 5-jarigen en yogaklassen aan 50-jarigen. Het is wel moeilijk om aan de benodigde apparaten/toestellen te komen, houd dat in gedachten. Maar mocht je nog oude sportbenodigdheden hebben en kunnen meenemen, deze zijn zeer welkom. Voetbal is een sport dat altijd heel populair is onder de kinderen. Ook oude voetbalhesjes of tenues zijn altijd welkom.
Belangrijk om te weten is dat het niet mogelijk is zwemlessen te geven in Livingstone.

 

Sport en de ‘community’

Naast de sport activiteiten zul je werkzaam zijn in de plaatselijke gemeenschap. Dit gebeurt in de middaguren. Hierbij moet je denken aan de volgende werkzaamheden:

 

1. Het bouwen, schilderen en opknappen van klinieken en scholen

Scholen in Livingstone hebben te maken met een enorm tekort aan schoollokalen, daardoor kunnen de meeste kinderen niet de hele dag naar school. Met behulp van professionele bouwers en met mensen uit de gemeenschap worden er nieuw klaslokalen gebouwd voor zo veel mogelijk scholen. Vrijwilligers helpen met het mixen van het cement, het leggen van vloeren en het schilderen van de muren. Ook worden de huidige klaslokalen opgeknapt en geschilderd. Het is hard, maar zeer gewaardeerd werk.

 

2. Landbouwactiviteiten

Op maandag en soms vrijdag helpen de vrijwilligers mee op Linda Farm. Dit is een kleine community  waar families wonen met minstens één persoon met een beperking in het gezin. Op maandag en vrijdag wordt er gewerkt op de farm met de meisjes van grade 4 van de Linda Community school. Dit is onderdeel van het Girl Impact project. De meisjes leren hier meer over landbouw en landbouwactiviteiten. Een vaardigheid waar ze de rest van hun leven wat aan hebben. Elke maandag en vrijdag krijgen ze Nshima met de groentes die ze verbouwen en daarna vertrekken ze naar school met een volle maag.

 

3. The Reading Club / de leesclub

Voor schoolkinderen van diverse scholen in de omgeving is er de mogelijkheid om in de middag hun literaire kennis te vergroten. Als vrijwilliger, met een doos vol boeken, zul je de kinderen de steun bieden die ze nodig hebben. Je helpt ze met moeilijke woorden, het voorlezen en het extra oefenen van taalvaardigheden buiten de gewone lesuren om.

 

4. The Artclub / de kunstclub

Op deze manier kunnen je jongeren aanmoedigen om te gaan met diverse problemen/zaken door middel van kunst. Bijvoorbeeld : je kunt een anti-drugs campagne opzetten en door de kunstclub posters laten maken. Of je ontwerpt kerstkaarten, kerstdecoratie of Paastakken door papier maché uit te leggen, te schilderen, etc.
De mogelijkheden zijn eindeloos.

 

5. De literatuurclub voor volwassenen

Niet een erg populaire activiteit onder vrijwilligers, maar wel een belangrijke. Je helpt volwassenen door te lezen, literatuur, een betere plaats op de arbeidsmarkt te veroveren in een land waarin 60% van de bevolking maar geletterd is. Er is een syllabus voor beginners en gevorderde, er zijn testen en een certificaat na het succesvol afronden van de cursus. Deze cursus verbetert het gesproken en geschreven Engels en de kennis van wiskunde.

 

6. Maramba bejaardenhuis

Bejaardenhuizen zijn geen bekend fenomeen in Zambia, vanuit de cultuur blijven ouderen bij hun familie wonen.
Mensen arriveren bij het MOPH (Maramba Old People’s Home) vanuit alle windrichtingen wanneer ze niemand meer hebben die naar ze omkijken of ze bezoeken. Er is te weinig personeel in dit bejaardenhuis, waardoor vrijwilligers helpen bij het schoonmaken, het koken en andere dagelijkse taken. Op deze manier is er ook aandacht voor een spelletje, lezen en andere activiteiten. Dit is een prachtige manier om de situatie en de leefomstandigheden van de bewoners te vergroten.

 

Public Holidays en schooltermijnen 2023

Tijdens de schoolvakanties kunnen de activiteiten verschillen van bovenstaande omschrijving. Dit omdat de scholen dan zijn gesloten. Er zullen andere activiteiten voor in de plaats komen. Globaal zijn de schooltermijnen:

First term: 9 januari – 6 april 2023

Second term: 8 mei – 4 augustus 2023

Third term: 4 september – 1 december 2023.

Tussen de termijnen in is het vakantie en zijn de scholen gesloten. In de maanden juni en juli zijn de scholen gewoon geopend, na 4 augustus is het vakantie en zal er vooral worden gewerkt bij Holiday Clubs.

 

Public Holidays 2023

1 januari, 8 maart, 12 maart, 7 april, 8 april, 10 april, 28 april, 1 mei, 25 mei, 3 juli, 4 juli, 7 augustus,18 oktober, 24 oktober, 25 oktober en 25 december 2023. Deze dagen ben je meestal vrij.

 

6 redenen om het sportproject in Livingstone, Zambia te kiezen:
 1. Je bent werkzaam in een omgeving waar mensen werkelijk je hulp nodig hebben
 2. In de omgeving van Livingstone zijn er meer dan genoeg mogelijkheden om te ontspannen en er zijn avontuurlijk excursies mogelijk in de weekenden
 3. Houd je van sport? Houd je van voetbal? Leer het dan anderen!
 4. Grote variatie in activiteiten; in de ochtenden sport, in de middagen het werk in de plaatselijke gemeenschap, van HIV/AIDS voorlichting, tot schilderen, tuinieren en kunst
 5. Variatie in locaties. Je zult in zeer arme gemeenschappen leven in diverse districten, je komt op boerderijen, bij mensen thuis, op scholen, etc.
 6. De vriendelijke mensen. Sport activiteiten worden zeer gewaardeerd door de lokale gemeenschap. Je zult de meest vriendelijke, vastbesloten en gekke mensen ontmoeten in Livingstone

 

Hoogtepunten van het sport- en community project
 • Coach enthousiaste en vaak getalenteerde kinderen in sport en spel op hun plaatselijke school
 • Neem deel aan nieuwe projecten, zoals de sport projecten voor meisjes
 • Gebruik je vaardigheden en kennis om de communicatievaardigheden van de plaatselijk coaches te verbeteren
 • Assisteer bij basis sportvaardigheden
 • Help de fysiotherapeut bij het MOPH met de oefeningen voor de bejaarden
 • Help mee met het verbouwen, repareren en schilderen van klinieken en gemeenschapsgebouwen
 • Bezoek de Victoria Watervallen en geniet van de prachtige toeristische activiteiten dat Livingstone te bieden heeft zoals bungee jumping, een helikoptervlucht boven de watervallen, een bezoek aan het Chobe National Park in Botswana en een cruise op de Zambezi rivier
 • Maak internationale vrienden voor het leven
Locatie

Het sport- en community project is gevestigd in Livingstone, Zambia. Slechts 10 kilometer verwijderd van de wereldberoemde Victoria Watervallen. Vanuit Livingstone is het heel makkelijk om naar Botswana, Zimbabwe of de Caprivi strook (Namibië) te reizen.

 

Weer

Zambia ligt in zuiden van Centraal-Afrika, ten zuiden van de evenaar. Het land is erg bergachtig. Alleen in de valleien heerst een vochtig en warm tropisch klimaat. Zambia kent drie seizoenen: een koel (gemiddeld 25°C) en droog seizoen dat loopt van april tot augustus, een heet en droog seizoen van augustus tot november, de rest van het jaar is het warm en vochtig. In oktober wordt het 30°C op de plateaus en soms wel 40°C in de valleien. De beste tijd om het land te bezoeken is in de droge tijd die loopt van mei tot november. In de maanden juni, juli en augustus is het winter en kan het behoorlijk koud zijn (met temperaturen van 5 graden ’s nachts). Zorg dat je in deze maanden over voldoende lagen kleding beschikt!

 

Eisen

De minimum leeftijd voor dit project is 17 jaar. De maximum leeftijd is afhankelijk van de lichamelijke fitheid van de vrijwilliger. Ervaring als sportcoach of als trainer is een pré, maar niet vereist. Als je bijvoorbeeld een Cios opleiding volgt is dit heel erg welkom. Ben je 17 jaar bij deelname aan het project, dan dienen je ouders schriftelijk toestemming te geven.

Voor het verkrijgen van een visum is het belangrijk dat je een diploma kan overleggen (MBO of een HBO of universitair diploma). Heb je ervaring als vrijwilliger in Nederland of België dan dien je dit zeker te vermelden.

Belangrijk! Mocht je 17, 18, 19 of 20 jaar zijn dan is een verblijf van max. 4 weken bij dit project mogelijk. Dit heeft te maken met je visum. Meer informatie vind je onder het kopje “visum”.

 

African Impact

Bij aankomst bij je vrijwilligersproject word je door African Impact gevraagd de ‘Terms and Conditions & Code of Conduct’ te lezen en te ondertekenen. Je tekent o.a. voor de volgende zaken:

 • Dat African Impact niet verantwoordelijk is voor ongevallen, kwijt geraakte spullen, ziekten, etc.
 • Je zelf verantwoordelijk bent voor een geldig paspoort, visum, etc.
 • Als je voortijdig het project verlaat je geen recht hebt op een terugbetaling van je geld
 • Dat je je houdt aan de Gedragsregels (Code of Conduct)

Wil je voor aanvang van je project de regels ontvangen, neem dan contact met ons op.

 

Flexibiliteit

Aan het werk gaan in Afrika kan een opwindend avontuur zijn maar soms ook een ontmoedigende onderneming. Wij beiden je de kans om werkervaring in Afrika op te doen, de mensen te leren kennen in een gestructureerd project waarbij op je veiligheid wordt gelet. Er is een projectcoördinator aanwezig die je de gehele periode zal begeleiden. Daarnaast is er bij aankomst een uitgebreide oriëntatietraining dit er voor zal zorgen dat je het meest haalt uit deze uitdaging. Aanpassingsvermogen aan het lokale systeem is een vereiste. Er wordt nauw samengewerkt met plaatselijke hulpverleners en de lokale politieke systemen om er zorg voor de dragen dat een vrijwilliger maximaal profijt heeft van zijn of haar bijdrage.

Houdt er rekening mee dat projecten kunnen veranderen, dat behoefte van lokale gemeenschappen veranderen en dat projecten hierop aangepast worden. Soms wordt de hulp van vrijwilligers overbodig of wordt er een nieuw project opgestart, wees dus flexibel.

 

Sport project, Livingstone, Zambia

Sport project, Livingstone, Zambia, ©AI

lijntje lang

Landeninformatie

 

Zambia

 

Zambia is het land van ongereptheid, van meren, lagunes en bush, van uitgestrekte savannes met enorme kuddes dieren, indrukwekkende watervallen en rivieren. Wil je als Europeaan kennismaken met de Afrikaanse manier van leven dan is Zambia een van de beste plekken om die te ervaren. De mensen zijn er warm, hartelijk en gastvrij. Ze hechten nog zeer aan oude tradities en wonen in authentieke dorpjes met rieten hutten.

Zambia is ongeveer 18 keer zo groot als Nederland. De hoofdstad is Lusaka en de officiële taal is Engels. Deze taal wordt bijna overal gesproken, ook in de meer afgelegen gebieden. In de dagelijkse spreken veel bewoners een mengeling van Afrikaans, Engels en Bantoe.
Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen: er zijn vele nationale parken, waarvan Lower Zambezi, North en South Luangwa en Kafue de drie bekendste zijn.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Zambia
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Livingstone

lijntje lang

Praktische informatie

 

Oriëntatie

Na aankomst in Livingstone is er voor alle vrijwilligers een oriëntatieprogramma. Dit wordt gegeven door de lokale projectcoördinator en hij of zij zal je de ins-and-outs vertellen van het project. Je zult zien waar je komt te werken evenals waar de andere vrijwilligers werkzaam zullen zijn.

 

Ondersteuning

Gedurende je verblijf heb je de hulp van een ervaren coördinator. Hij of zij is 24/7  beschikbaar om je te helpen met problemen en/of vragen. Voor vertrek ontvang je alle benodigde informatie van TravelUnique.

 

Accommodatie

Vrijwilligers verblijven in een comfortabel en veilige complex, ongeveer 5 minuten wandelen van het centrum van Livingstone, genaamd Victoria Falls Backpackers. Het complex heeft een eetkamer, een bar, een zwembad, een grote tuin en zelfs een klimwand. In dit complex kunnen maximaal 68 vrijwilligers verblijven. Dit zijn vrijwilligers van het medisch-, onderwijs, girl impact, bouw- en sportproject. Mannen en vrouwen slapen in aparte kamers.

Het huis heeft 24 uur per dag beveiliging. Er is een kluis om je kostbare spullen op te bergen (mochten die niet in je eigen locker passen). Je maaltijden worden op het complex bereid door een kok. Op iedere kamer kunnen 4 tot 6 vrijwilligers slapen, op de iets grotere kamers kunnen maximaal 8 personen slapen. Iedere kamer heeft ook weer een kast voor je persoonlijke bezittingen (neem je eigen slot mee!).

 

Meenemen

Beddengoed is aanwezig, neem wel zelf je handdoeken mee. Een schoonmaakster maakt de kamers schoon, maar je maakt zelf  je bed op. Je ontvangt 2 maal per week schoon beddengoed. Je kan zelf je was verzorgen of laten verzorgen voor USD 4 per was. Het huis ligt op loopafstand van het centrum waar diverse (toilet)spullen kunnen worden gekocht.

Door samen met de projectcoördinator op hetzelfde terrein te verblijven willen we zo veel mogelijk je veiligheid garanderen. Om deze reden is het alleen toegestaan in het vrijwilligershuis te verblijven en niet de nacht door te brengen in de stad of in omliggende dorpen, dit geldt natuurlijk niet bij deelname aan excursies. Belangrijk ook is om een lange broek/shirt met lange mouwen mee te nemen. Tijdens het project word je gevraagd dit te dragen.

 

Maaltijden

Je krijgt drie maaltijden per dag. Het ontbijt maak je zelf klaar en bestaat uit muesli, toast, thee en koffie. Lunch en het avondeten worden voor je klaargemaakt. Weekenden zijn prima geschikt om de omgeving te verkennen en buitens huis te eten. Je dient in het weekend zelf voor je maaltijden te zorgen.
In deze landelijke omgeving is eten vaak simpel maar voedingsrijk. Laat ons voor vertrek weten als er speciale dieet wensen of allergieën zijn. Er zijn veel restaurants in Livingstone, je vindt hier chinees, Italiaans, sushi, Indisch. Kortom, genoeg plekken om goed te eten.

 

Hoe er te komen?

Boek een ticket naar Johannesburg en vlieg vanuit Johannesburg door naar Livingstone, dit is de meest makkelijke en snelste manier op te reizen.
Op het vliegveld word je opgewacht door je lokale projectcoördinator die je naar het vrijwilligershuis zal brengen.

 

Visum

Voor Zambia heb je een visum nodig. Het meest handig is dit visum bij aankomst op de luchthaven van Livingstone aan te schaffen. De kosten zijn afhankelijk van of je een single-, dubble- of triple entry aanschaft. Je dient het visum contant te betalen in USD. Voor vertrek ontvang je van ons een ‘Letter of Invitation’. Dit document dien je bij aankomst aan de douane in Livingstone te overhandigen.

Het visum is geldig voor 30 dagen. Wil je langer bij het project verblijven dan dien je een TEP (Temporary Employment Permit) aan te vragen. Helaas is het niet mogelijk een TEP aan te vragen als je jonger bent dan 21 jaar.  Het team van African Impact ter plaatse zal je hierbij helpen. Wat je mee moet nemen voor een TEP is:

 • Een gecertificeerd kopie van je paspoort (gecertificeerd door een notaris)
 • Kopie van je diploma (hoogst genoten opleiding)
 • 4 pasfoto’s

De kosten van een TEP bedragen Kwacha 7000. Dit bedrag wil nog wel eens wijzigen. Dit bedrag kan je per creditkaart betalen.

 

Een dag uit het leven van een vrijwilliger…

07.00 uur: opstaan, tijd voor ontbijt. Zorg dat je alles hebt voor je werkdag
07.45 uur: naar het werk. Je begint op school en zorgt ervoor dat ze hun ochtend P.E. oefeningen doen, of indien gewenst help je mee bij een gemeenschapsproject
11.30 uur: je wordt opgehaald door de chauffeur en naar huis teruggebracht voor de lunch
12.00 uur: lunch
13.00 uur: korte tijd om je voor te bereiden op de middagactiviteiten
14.00 uur: vertrek naar een gemeenschapsproject. Dit kan één van bovenstaande activiteiten zijn
17.00 uur: terug naar het huis, avondeten. De avond is ter vrije besteding. Je kunt heerlijk voor de TV hangen of wat gaan drinken in Livingstone

 

Sport project, Livingstone, Zambia

Sport project, Livingstone, Zambia, ©AI

lijntje lang

Prijzen 2023

 

2 weken: € 1345

3 weken: € 1595

4 weken: € 1845

5 weken: € 2095

6 weken: € 2345

7 weken: € 2595

8 weken: € 2845

9 weken: € 3095

10 weken: € 3345

11 weken: € 3595

12 weken: € 3845

 

Er zijn bij TravelUnique geen boekings- of administratie of reserveringskosten en geen toeslag als je vertrekt in het hoogseizoen.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Transfer op maandag
 • Oriëntatie programma
 • Dagelijks transport van- en naar het project
 • Accommodatie
 • Drie maaltijden per dag (niet in het weekend)
 • 24/7 ondersteuning door een projectcoördinator
Niet bij de prijs inbegrepen
 • Verzekeringen
 • Ticket
 • Email, internet- en telefoonkosten
 • Maaltijden in het weekend
 • Was service
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Limonade en alcohol
 • Visum
 • Excursies
Excursies (niet bij de prijs inbegrepen)
 • Diner/Sunset cruise op de Zambezi River
 • Twee dagen/nachten op safari in het Chobe National Park
 • Raften op de Zambezi River
 • Bungee jumping
 • Helicoptervlucht over de watervallen
 • Kano safari op de Zambezi rivier met een ervaren gids
 • Game drive in Zambia’s Mosi-oa-Tunya National Park of in het Chobe National Park in Botswana
 • Bootcruise (2 nachten) op de Zambezi Rivier

 

lijntje lang

Startdata 2023 & 2024 en aankomsttijden

 

Verblijf bij het sport- en community project in Livingstone, Zambia is mogelijk van 2 tot en met 12 weken (ben je jonger dan 21 jaar dan is dit max. 4 weken).
Hierna kan indien gewenst een ander project van Travelunique geboekt worden in een ander land.

Dit project start op iedere maandag in de maanden juni, juli en augustus 2023. Vertrek bij het Sportproject is als laatste op 28 augustus 2023. De rest van het jaar is het project gesloten.

Aankomst op het vliegveld van Livingstone is op maandag, vertrek is ook op maandag. Heb je hulp nodig bij het boeken van een ticket, neem dan contact met ons op.

 

Sport project, Livingstone, Zambia

Sport project, Livingstone, Zambia, ©AI

lijntje lang

Downloads

 

Wil je de Engelstalige brochure over het sportproject in Livingstone, Zambia ontvangen? Neem dan contact met ons op

Klik hier voor de Facebook pagina van dit project

 

lijntje lang

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van dit sportproject onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor meer informatie. Bij het boeken van een project ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden.

 

Overige projecten
 • Voor de overige projecten in Zambia, klik hier
Vergelijkbare sport projecten
 • Sportproject, Kaapstad, Zuid-Afrika. Klik hier voor het project
 • Sportproject, Mangochi District, Malawi. Klik hier voor het project
 • Sportproject, Eswatini (Swaziland). Klik hier voor het project

 

Fotogalerij

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mocht je meer foto’s wensen te ontvangen van de accommodatie of van het sport- en community project, neem dan contact met ons op.

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner African Impact (AI).