0346 - 833 209

Game Reserve projecten in diverse landen in Afrika
Game Reserve project

 

Bij een natuurbehoud project/wildlife project verblijf je vaak in een Private Game Reserve. Dit is een gebied van een privé persoon/onderneming waarbij natuurbehoud centraal staat. Het gebied is, tegen betaling, open voor toeristen, die hier vaak een safari boeken en overnachten. Het is vaak meer dan een gebied waar dieren worden beschermd, het is een plek waar ook ecosystemen worden beschermd. Soms zijn er meerdere ecosystemen in een gebied, zoals fynbos, savanne grasland, acacia bossen, etc.

De grootste attractie in Zuidelijk Afrika is de ‘Big Five’.  Niet in ieder Private Game Reserve komt de ‘Big Five’ voor. De omvang van een Private Game Reserve en het aantal aanwezig dieren kan je niet vergelijken met een Kruger Park.

 

Krugerpark, Zuid-Afrika

Het Krugerpark is 380 km lang, 60 km breed en heeft een totale oppervlakte van ongeveer 20.000 km2. Het park bevat 25 kampen, waarvan 12 grote kampen zoals Skukuza, Lower Sabie en Satara. Alle kampen zijn omheind.

Naast de grootte is dit park ook bekend om de grote variatie aan diersoorten. Hiervan zijn de zogenaamde ‘Big Five’ het meest bekend: de leeuw, de buffel, het luipaard, de neushoorn en de Afrikaanse olifant. Van deze laatste leeft in het Krugerpark de grootste populatie ter wereld. In 2003 telde het park 11.700 Afrikaanse olifanten. Naast deze vijf dieren zijn er ook nog vele andere, zoals de giraffe, het nijlpaard, de koedoe, de impala, de wilde hond, de zebra, de jachtluipaard, de hyena, de krokodillen, de bavianen en diverse vogelsoorten.

Na het Krugerpark is het Addo Elephant Park het grootste park in Zuid-Afrika.

Een Private Game Reserve heeft vaak een beperkt aantal dieren. Het onderhoud van een Private Game Reserve kost erg veel geld. Als toerist betaal je tussen de 200,00 – 500,00 euro per persoon, per nacht voor een verblijf in een Private Game Reserve. Dit is inclusief alle maaltijden, overnachtingen en een game drive. Dit is ook de reden dat vrijwilligerswerk bij een natuurbehoud project vaak duurder is dan bij een sociaal project.

Op dit moment bieden we alleen in Zuid-Afrika diverse Game Reserve projecten aan.

 

De taken bij een Game Reserve zijn vaak:
  • Het verzamelen van data
  • Het doen van onderzoek
  • Het verwijderen van uitheemse planten
  • Het controleren van de omheining van het park
  • Het geven van voorlichting aan de lokale bevolking over natuurbehoud
  • Het vergezellen van de ranger op ritten door het natuurgebied
  • Het verwijderen van stikken en stroppen gelegd door stropers
  • Etc.

 

Belangrijk!

Je hebt hier te maken met dieren in het wild. Je krijgt nooit de garantie dat je bepaalde dieren te zien krijgt, ook als staat in de projectomschrijving dat een bepaald dier zich in het gebied bevindt. Sommige projecten richten zich op de opvang van bepaalde bedreigde diersoorten (de ‘wild dog’, de neushoorn, de cheetah). Soms worden gewonde dieren hier opgevangen, maar vervolgens worden ze altijd weer uitgezet in het wild. Bij een Game Reserve vind je geen dieren in hokken, ook kan er niet gewandeld of geknuffeld worden met leeuwen of cheetah’s.

Ook goed om te weten is dat je vaak tijdens zonsopgang en zonsondergang op pad bent om dieren te spotten. Gedurende dit tijdstip van de dag heb je het meest kans de dieren te zien. Dit betekent dat na de lunch er vaak een aantal uur ter vrije besteding is of dat er dan de mogelijkheid bestaat gegevens in een database te zetten.

 

neushoorn game reserve project afrika