0346 - 833 209

Vrijwilligerswerk Afrika: Informatie Tanzania en Zanzibar


informatie over zanzibar en tanzania

Zanzibar

 

De republiek Zanzibar heet ook wel Unguja. De Zanzibar-archipel (Arabisch: Zinj el-Barr = land van de zwarten) is tegenwoordig een provincie van Tanzania en bestaat uit drie belangrijke eilanden, Unguja of Zanzibar Island, Pemba en Mafia, en een groot aantal kleinere eilanden. Unguja ligt zo’n 35 km voor de kust van het Tanzaniaanse vasteland, Pemba ligt ca. 40 km ten noordoosten van Unguja. De Zanzibar-archipel Zanzibar wordt van het vasteland gescheiden door het Zanzibar Kanaal. Unguja is maximaal 100 km lang en 35 km breed en heeft een totale oppervlakte van ca. 1650 km2; Pemba is maximaal 70 km lang en 23 km breed. Sommige van de andere eilanden zijn niet groter dan een koraalrots.

Zanzibar is met zijn prachtige stranden het juweel van de Indische Oceaan. De hoofdstad Stonetown is een fascinerend oud stadje en het is heerlijk om te wandelen door de vele smalle straatjes. Het geeft een levendige herinnering aan de lange en kleurrijke geschiedenis van het land. Zanzibar beschikt over een schitterende onderwaterwereld met prachtige koraalriffen.
Het eiland ligt op circa 40 kilometer afstand van Tanzania en is gemakkelijk bereikbaar per ferry of per vliegtuig.

 

Klimaat

Zanzibar heeft een een tropisch moessonklimaat met veel neerslag gedurende het jaar. Er zijn hier twee regenperiodes de eerste duurt van maart tot en met juni en de tweede van oktober tot en met januari. De temperaturen liggen hier het gehele jaar rond de 30 graden Celsius. De combinatie van de vele neerslag en de hogere tempraturen zorgt voor een hoge luchtvochtigheid.

 

Taal

Het Swahili wordt vooral in Oost-Afrika gesproken door ca. 50 miljoen mensen in Tanzania, Kenia, Uganda, Congo en Rwanda. In Tanzania en Kenia is het de officiële landstaal. Voor de meeste mensen die het Swahili beheersen is het echter niet hun moedertaal. Dat is het voor slechts 5 miljoen van de genoemde 50 miljoen sprekers. De mensen op Zanzibar spreken de meest pure vorm van het Swahili.

 

Reisdocumenten

Voor reizen naar Tanzania en Zanzibar heb je naast een visum en een geldig retourticket een paspoort nodig, dat na aankomst in Tanzania/Zanzibar nog tenminste 6 maanden geldig is. Je kunt ter plaatse op de luchthaven van Kilimanjaro, Dar es Salaam en Zanzibar een visum verkrijgen. De kosten bedragen USD 50 (wijzigingen voorbehouden).

 

Geld

De munteenheid van Tanzania  en Zanzibar is de shilling (TSH). Deze is in Nederland niet verkrijgbaar. Het is verstandig om een creditkaart (geen American Express !) mee te nemen en daarnaast Amerikaanse dollars of euro’s. Let op dat de cash dollars recent zijn, aangezien oude biljetten niet overal worden geaccepteerd (zelfs niet bij banken). Verder zijn kleine coupures verstandig. Biljetten van vijftig en honderd dollar worden vaker vervalst en kunnen niet altijd worden gewisseld. De mogelijkheden om te pinnen zijn beperkt.
Kijk voor de omrekentabel op www.xe.com.

 

Gezondheid

Voor de benodigde vaccinaties adviseren wij de GG&GD te raadplegen. Ook kun je contact opnemen met het Landelijk Coordinatiecentrum Reizigersadvisering, www.lcr.nl. Als algemene richtlijn geldt dat vaccinaties tegen DTP en Hepatitus A aanbevolen zijn. Tevens komt er malaria voor op Zanzibar.

 

Kleding

Overdag is het meestal aangenaam warm, zodat lichte kantoenen kleding gedragen kan worden. Daarnaast is het raadzaam om voor de avonden of voor een bezoek aan hoger gelegen gebieden een warme trui of een jas mee te nemen. Met name op de rand van de Ngorongoro Krater kan het koud zijn, dus een warme trui verdient aanbeveling. Zanzibar is een islamitsch eiland, denk er om dat je kleding niet te bloot is (shirt met mouwen en rol of broek over de knie).

 

Veiligheid

Net als in andere landen is het raadzaam om na zonsondergang de centra van de grote steden te vermijden. De veiligheidsmaatregelen zoals je die waarschijnlijk bij iedere vakantie hanteert, zijn ook hier van kracht.