Ethiopie
Ethiopië ligt in Oost Afrika. Ethiopië ligt precies tussen de evenaar en de Steenbokskeerkring in. Ethiopië grenst in het westen aan Soedan, in het noorden aan Eritrea, in het oosten aan Djibouti en Somalië en in het zuiden aan Kenia. De oppervlakte van Ethiopië is ruim 1,1 miljoen vierkante kilometer. Eritrea is daarmee ongeveer 30 keer zo groot als Nederland en België samen.
Ethiopië staat bekend om de natuur. In het land zijn 14 Nationale parken te vinden. In deze Nationale parken vind je zeldzame diersoorten, zoals: de leeuwen, nijlpaarden, luipaarden, olifanten, zebra’s en hyena’s. Verder vind je er watervallen, vulkanen, bergen, zoutmeren, warmwaterbronnen en ravijnen. Ook heeft het land verschillende woestijnen. In sommige van deze woestijnen komen nog nomadenstammen voor. Ook bekend is het Tana-Meer. In dit meer liggen 37 eilandjes met daarop kloosters waar je met bootjes heen kan varen. Verder vind je in de stad Harar 99 moskeeën. Deze moskeeën vertegenwoordigen de 99 namen van Allah.
Landschap
Landschappelijk gezien is Ethiopië in vier delen in te delen: Het noordelijk centraal massief (Abessinië), de hoogvlakte van Choa, het zuidwesten en de laaglanden in het westen en noordwesten. Er is ook veel variatie in landschap. Er zijn massieve rotspartijen met enorme tafelbergen (amba), steile massieven, diepe canyons, vulkaankegels, goudkleurige savannen en golvende vlakten. Van de mineraalrijke Danakilwoestijn (120 meter onder de zeespiegel) tot en met de besneeuwde top van de Ras Dashen (4620 meter hoog) vertoont Ethiopië een afwisselend reliëf. In het Ethiopisch Hoogland ontspringt de Blauwe Nijl (in het Tanameer), die samen met de Witte Nijl en de eveneens in Ethiopië ontspringende Tekeze-rivier de Nijl vormt.
klimaat en beste reistijd
Ethiopië heeft voornamelijk een tropisch moesson klimaat. Er zijn wel heel veel lokale verschillen, voornamelijk vanwege de afwisseling in hoogte. De gemiddelde jaartemperatuur in de tropische lager gelegen gebieden is 30 graden Celsius. In de bergstreken kan het echter 5 graden worden. De regentijd is van juni tot en met augustus. Januari, februari, oktober, november en december zijn de beste maanden om naar Ethiopië te reizen. Hiermee vermijd je het langdurige regenseizoen.
Taal en bevolkingsgroepen
Amhaars (Amharisch) is de officiële taal in Ethiopië. Daarnaast komen er nog 80 verschillende talen en 200 dialecten voor (waaronder Engels, Frans en Italiaans). De huidige bevolking bestaat uit ongeveer tachtig verschillende bevolkingsgroepen waarvan de Oromo (28 procent), Amharen (28 procent) en Tigreërs (7 procent) de grootste zijn. De Oromo leven vooral in de zuidelijke helft van Ethiopië. De centrale hooglanden is het gebied van de Amharen en de Tigreërs, ze leven uitsluitend van de landbouw. In het uiterste zuiden en westen van het land wonen meer negroïde volken, zoals de Hamar, Karo, Mursi en Konso. Ze leven voor een merendeel op traditionele wijze wat tot uiting komt in lichaamsversiering, haar- en klederdrachten en typische bouwstijl van huizen. De Mursi vrouwen hebben terracotta schijven in hun onderlip terwijl de Hamar vrouwen eivormige plaatjes in hun haar dragen.
Tijdverschil
Tijdens onze zomertijd is het in Ethiopië 1 uur later. Tijdens onze wintertijd is het in Ethiopië 2 uur later. Ethiopië kent geen verschil in wintertijd en zomertijd.
Kraanwater
Het wordt afgeraden om water uit de kraan te drinken. Indien je niet in de mogelijkheid bent om water in flessen te kopen, gebruik dan een waterzuiveringsmiddel om het water te zuiveren of kook het water gedurende 5 minuten. Hierna kan je het veilig gebruiken als drinkwater en voor zaken als tanden poetsen, lenzen schoonmaken en het wassen van groente en/of fruit.
Munteenheid
De lokale munteenheid van Ethiopië is de birr (Br) die weer onderverdeeld is in 100 cent. Er zijn munten van 1, 5, 10, 25 en 50, en 1 birr. Daarnaast zijn er bankbiljetten van 1, 5, 10, 50 en 100 birr.
GEZONDHEID
Vraag de GGD om persoonlijk advies over malaria, vaccinaties en eventuele andere maatregelen.
Visum
Voor deze bestemming is een elektronisch visum (e-visum) nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Wij raden je aan om dit visum 4 weken voor vertrek aan te vragen. Klik hier voor meer informatie.
ETEN EN DRINKEN
In Ethiopië is "injera" de nationale schotel. Het is een luchtige zurige pannenkoek, waarbij verschillende soorten groenten en vlees worden gegeten. Ethiopiërs zijn echte vleeseters, maar op woensdag en vrijdag is alleen vegetarisch voedsel toegestaan. Zoals in veel tropische landen, is er ook in Ethiopië geen gebrek aan fruit. Continu verkrijgbaar zijn ananas, mango’s, sinaasappelen, bananen, papaja’s en avocado’s. Daarnaast verschilt het aanbod per seizoen. Van juni tot oktober wordt op straat beles verkocht. Dat is de vrucht van een cactus en een niet te missen delicatesse. Een andere specialiteit van het land is honing. En voor een zoete snack kun je terecht in één van de vele pastry shops voor een stuk cake. Verwacht bij de koffie trouwens geen koekje, maar popcorn of qolo, geroosterde gerstgraantjes.
VOLTAGE
Normaliter maakt men gebruik van 220 volt in Ethiopië. Verstandig is om een reisstekker mee te nemen, de stopcontacten verschillen soms van elkaar. Over het algemeen kan je dezelfde stekker als in Nederland gebruiken; type C, E en F.
VEILIGHEID
Net als in andere landen is het raadzaam om na zonsondergang de centra van de grote steden te vermijden. De veiligheidsmaatregelen zoals je die waarschijnlijk bij iedere vakantie hanteert, zijn ook hier van kracht.
MEER INFORMATIE
- Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
- WikiVoyage: klik hier voor meer informatie over Zuid-Afrika
- Deze informatie vind je op landenweb
