0346 - 833 209

LandenInformatie Ethiopie: vrijwilligerswerk en stages in Afrika

landeninformatie ETHIOPIËvlag-ethiopie

Landeninformatie Ethiopië geeft meer informatie over dit land in oostelijk Afrika.

Wil je vrijwilligerswerk gaan doen in Ethiopië, lees dan onderstaande informatie goed door.

Ethiopië is een land in Oost Afrika. Het grenst aan Eritrea, Djibouti, Somalie, Kenia en Soedan. De hoofdstad, Addis Abeba, is centraal gelegen en is omgeven door een uitgestrekt en vruchtbaar hooggebergte. Ethiopië is het land waar de Blauwe Nijl ontspringt (in het Tana meer), die samen met de Witte Nijl en de eveneens in Ethiopie ontspringende Tekeze rivier de Nijl vormt. Het heeft een zeer jonge en explosief groeiende bevolking, dit ondanks de recente hongersnoden.

In Ethiopië vind je nog veel cultuur. Het land beschikt over archeologische schatten, fortificaties, islamitisch erfgoed, paleizen, rotsschilderingen en kerken met religieuze voorwerpen en muurschilderingen. Tussen Axum en de grens met Eritrea liggen  48 archeologische vindplaatsen.

Koffie is een van de exportproducten van Ethiopië. Iets meer dan de helft van alle uitvoer bestaat uit koffie. De bonen worden vooral geleverd aan Europa, Noord-Amerika en Oost-Azië.

Ethiopië is onderverdeeld in 9 regio’s/staten. Ook kent het 2 bestuurlijk onafhankelijke steden: Addis Abeba en Dire Dawa.

 

Landschap 

Het Ethiopische landschap bestaat voor een groot deel uit een vulkanisch gevormd hooggelegen plateau. Het wordt aan drie kanten omgeven door laaggelegen woestijn. De gemiddelde hoogte van het plateau(de Ethiopische hooglanden) is meer dan 2000 meter. Bovendien liggen meer dan 20 bergen boven de 4000 meter. De Ethiopische hooglanden worden doorsneden door de Grote Slenk (Rift Vallei). Deze begint bij de Rode zee, loopt dan dwars door Afrika en eindigt pas in Mozambique. Naast berggebieden heeft Ethiopië in het zuidwesten savanne en regenwouden. In de bergen ontspringen een groot aantal rivieren, waarvan de Blauwe Nijl de bekendste is. Zodoende zijn er ook een aantal zeer vruchtbare gebieden ontstaan met bijzonder mooie meren en valleien.

 

Flora en Fauna

De flora in Ethiopië is adembenemend. Het centrale plateau is tijdens het regenseizoen ( juli en augustus) groen, vruchtbaar en dicht begroeid. In september en oktober tref je in het hoogland ontelbaar veel soorten wilde bloemen. In de rift vallei ten zuiden van Addis Ababa, vind je veel acacia bomen en steppelandschap. In de hooglanden van Ethiopië komen nog enkele unieke diersoorten voor zoals de guereza aap en de Simien vos. Deze hebben zich door de geïsoleerde ligging van Ethiopië niet vermengd met andere diersoorten. De wilparken herbergen een enorme hoeveelheid tropische vogels. In Ethiopië komen nog niet veel toeristen. De nationale parken worden dan ook veel minder bezocht dan de andere parken van Oost-Afrika.

 

De taal

In Ethiopië worden meer dan 80 verschillende talen gesproken. Daarnaast zijn er ten minste 200 dialecten. De officiële taal is Amhaars, of Amharic. 32,7% spreekt deze taal ook. Daarnaast zijn er veel stammen die hun eigen taal spreken. Deze behoren tot de zogenoemde Afro-Aziatische talen. Na Amhaars komt vooral de taal Oromigna voor, deze taal wordt door 31,6% van de bevolking gesproken. 6,1% spreekt Tigrigna, 6% Somaligna, 3,5% Guaragigna, 3,5% Sidamigna, 1,7% Hadiygna en 14,8% een van de overige talen. De grootste buitenlandse taal is Engels en wordt op scholen onderwezen. Engels wordt in toeristische gebieden dan ook wel redelijk gesproken, maar de lokale bevolking stelt het zeer op prijs als een buitenlander Amhaars probeert te spreken.

 

Bevolking

Er wonen ongeveer 75 miljoen mensen in het land, met een bevolkingsgroei van 2,31%. De levensverwachting van de inwoners is 49 jaar. Ethiopië heeft verschillende bevolkingsgroepen, waaronder de Oromo 40%, Amhara en Tigre 32%, de Sidamo 9%, Shankella 6%, Afar 4%, Gurage 2% en een overige 1%. Net zoals diverse andere Afrikaanse landen, heeft Ethiopië ook te maken met geweld, strijd tussen etnische groepen en onderontwikkeling. Meer dan 75% van de Ethiopische bevolking woont in het noordelijke en centrale hoogland. De vlag van Ethiopië is groen, geel en rood. De groene kleur staat voor de vruchtbare grond, geel voor de vaderlandsliefde en rood voor het bloed dat is vergoten voor de instandhouding van de onafhankelijkheid.

 

Veiligheid

Vergeleken met veel andere Afrikaanse landen is Ethiopië over het algemeen veilig te noemen. Criminaliteit en berovingen zijn relatief zelfdzaam. Maar net als in andere landen en steden doe je er vertstandig aan om ’s avonds niet alleen over straat te gaan. Je kent de omgeving vaak niet en daardoor val je al snel op voor zakkenrollers. Ook overdag moet enige voorzichtigheid geboden worden: laat geen grote sommen geld zien, zorg dat je camera normaal niet zichtbaar is en graag geen duidelijk zichtbare sieraden. De TravelUnique projecten bevinden zich in de Omo Vallei (zuid west Ethiopië). Dit is ongetwijfeld één van de mooiste plaatsen om vrijwilligerswerk te doen.

Klik hier voor meer informatie over de Omo Valley.Ethiopia omo valley landeninformatie ethiopie

 

Parken

In Ethiopië bevinden zich 9 nationale parken, waarvan Semien Mountains Nationaal Park het bekendste is. Semien Mountains Nationaal Park is een van de grootste bergketens van het continent Afrika. Helaas hebben de verschillende nationale parken veel te lijden gehad van de hongersnoden en de etnische oorlogen. Jagers, stropers, de hongerige bevolking en militairen houden zich vrijwel niet aan ‘de wet van behoud van het wild’ en hebben ervoor gezorgd dat de hoeveelheid wild behoorlijk is afgenomen. Veel dieren trekken naar het ten zuiden gelegen buurland Kenia. Sinds het wat rustiger geworden is in Ethiopië trekt de wildstand langzamerhand weer aan.

 

Overzicht van alle nationale parken in Ethiopië:
 • Abijatta-Shalla Nationaal Park
 • Awash Nationaal Park
 • Bale Mountains Nationaal Park
 • Gambela Nationaal Park
 • Mago Nationaal Park
 • Nechisar Nationaal Park
 • Omo Nationaal Park
 • Semien Mountains Nationaal Park
 • Yangudi Rassa Nationaal Park

 

Weer en klimaat Ethiopie

Hoewel Ethiopië dicht bij de evenaar ligt, kennen slechts enkele delen van het land een echt tropisch klimaat.

 • In de regio ten noorden van Addis Abeba (= de hoogvlakte) duurt het droge seizoen van oktober tot mei. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 18°C met weinig verschillen tussen de hoogste en laagste temperaturen. ’s Ochtends en ’s avonds koelt het af. De maanden december en januari kennen lagere temperaturen. In de maanden april t/m juni is het wat warmer.
 • De hoogvlakte kent een lang en een kort regenseizoen. Het grote regenseizoen staat sterk onder invloed van de moesson van de Indische Oceaan en duurt van eind juni tot eind september. De regen kan leiden tot overstromingen, ondergelopen akkers en weggespoelde wegen. In de maanden maart, april en mei kan het ook regenen, zij het veel minder dan tijdens het grote regenseizoen. Het Rift-dal kent hetzelfde regenseizoen als de hoogvlakte.
 • Zuid-Ethiopië (Omo-vallei) kent een kort regenseizoen in de maand november en rond eind maart en begin april. Doordat de wegen in het zuiden dan sterk te lijden hebben neemt de reistijd toe en kan het mogelijk zijn dat we de route moeten aanpassen. In het zuiden liggen de temperaturen beduidend hoger.

 

Beste reistijd

De beste reistijd is van oktober t/m maart. Toch is Ethiopië in juli en augustus ook redelijk goed bereisbaar.

 

Tijdsverschil Ethiopie

In Ethiopië is het twee uur later in onze wintertijd. Ethiopiërs hanteren zelf een andere tijd. De dag begint na zonsopkomst. 7 uur onze tijd is 1 uur, in de ochtend, in Ethiopishe tijd. De dag eindigt om 12 uur, wanneer het op onze klok 6 uur ’s avonds is.
Ook de kalender die in Ethiopië gehanteerd wordt is gebaseerd op het Julius Ceasar systeem, wat er op neer komt dat Ethiopië ca. 7 jaar “achter” loopt op onze kalender.

 

Eten en drinken Ethiopie

In Ethiopië is “injera” het nationale gerecht. Het is een luchtige zurige pannenkoek, waarbij verschillende soorten groenten en vlees worden gegeten. Ethiopiërs zijn echte vleeseters, maar op woensdag en vrijdag is alleen vegetarisch voedsel toegestaan. De meeste gerechten zijn scherp gekruid. Ethiopië produceert zelf goede wijn en bier. Er bestaat ook zelfgebrouwen honingwijn of “tej”. Dit wordt gemaakt van hop en honing. Liefhebbers van koffie, cappuccino en espresso zitten in Ethiopië goed. Bijna overal treft men machines aan voor een echt kopje (Italiaanse) koffie. Het eten is erg goedkoop: lokale maaltijden kosten ca. €2,50 en buitenlandse gerechten tussen de € 5,- en € 15,-. Het water uit de kraan is niet drinkbaar. Wel is er overal water in flessen te koop.