0346 - 833 209

Landeninformatie Ghana: vrijwilligerswerk en stages in Afrika
Ghana

 

vlag Ghana, landeninformatie ghana
Landeninformatie Ghana

 

Ghana ligt in West-Afrika aan de Golf van Guinea, enkele graden ten noorden van de evenaar en bijna recht op de meridiaan van Greenwich. Ghana grenst aan Burkina Faso, Ivoorkust en Togo. De oppervlakte van Ghana is 238.573 vierkante kilometer. Ghana is daarmee ongeveer 7 keer zo groot als Nederland.

Ghana heeft een flinke variatie aan landschappen. Het zuiden is overwegend groen en er zijn nog stukken regenwoud te vinden. Hoewel veel daarvan plaats heeft moeten maken voor landbouw. Naar het noorden toe wordt het landschap vlakker en open en savanneachtig. Overal langs de kust vind je grotere en kleinere stranden die vaak omzoomd worden door palmbomen. De hoogste berg is de Afadjato van 880 meter. In het oosten bevindt zich een enorm groot, langgerekt stuwmeer, het Voltameer. Het heeft de vorm van een inlandse delta. De voeding komt grotendeels van de rivieren de Witte Volta en de Oti, beide aftakkingen van de Niger, en de Zwarte Volta, die ontspringt in het noorden van Burkina Faso; het water stroomt vanuit het meer via de Akosombo Dam en de rivier de Volta naar zee.

Ghana staat bekend om de vriendelijke bevolking en als veilige bestemming. Het land staat vaak in het teken van festivals en traditionele feesten die zeker de moeite waard zijn. Het land heeft een lange kustlijn. Helaas is een deel ervan ernstig vervuild maar de meeste stukken zijn als een paradijs: wit zand, palmbomen en helderblauw water. Het land heeft veel te bieden op het gebied van flora en fauna. Er zijn stukken regenwoud, Nationale parken, watervallen en veel wilde diersoorten, zoals: olifanten, krokodillen en antilopen. De Ghanese keuken is pittig en gekruid. Enkele bekende gerechten zijn bakbanaan, pindasoep en vissoep. Daarnaast is bier de meest gedronken drank in het land.

Het weer

Het klimaat van Ghana is tropisch. Warm en betrekkelijk droog aan de zuidoost kust, heet en vochtig in het zuidwesten en heet en droog in het noorden. De regentijd duurt van juni tot en met september. In de praktijk betekent dat om de één of twee dagen meestal tegen de avond een flinke plensbui die zo’n twee uur duurt.

 

Bevolking

In Ghana wonen 25.758.108 mensen (2014). De bevolkingsdichtheid bedraagt ongeveer 100 inwoners per vierkante kilometer.
De natuurlijke bevolkingsgroei bedraagt 2,19%. (2014)
Geboortecijfer per 1000 inwoners is 31.40 (2014)
Sterftecijfer per 1000 inwoners is 7.37 (2014)
De levensverwachting is 65,8 jaar. (mannen 63,4 en vrouwen 68,2 jaar (2014)
De bevolking van Ghana bestaat voor 98,5 % uit zwarte afrikanen. de belangrijkste stammen zijn: Akan 47.5%, Moshi-Dagomba 16,6%, Ewe 13,9%, Ga 7,4%, Gurma 5,7%. Europeanen en overigen vormen 1,5 % van de bevolking

 

Taal en godsdienst

Engels is de officiële taal van Ghana. Verder wordt er veel Akan, Moshi-Dagomba, Ewe en Ga gesproken en verschillende andere inheemse talen. In het noorden van Ghana leven moslims(16%) en het zuiden is Christelijk (63%). Verder zijn er aanhangers van inheemse godsdiensten (9%) en 6 % hangt een andere godsdienst aan.

 

Economie

De Ghanese economie steunde met name op de landbouw: landbouw draagt voor 21,5% bij aan het BNP (2013). Goud, cacao en hout zijn de meest belangrijke exportproducten. De Ghanese economie is extreem gevoelig voor droogte, plagen en internationale prijsfluctuaties. Zo was Ghana in de jaren ’60 van de vorige eeuw de grootste cacao producent ter wereld. Ivoorkust nam echter de leidende positie over nadat de cacao teelt door plantenziektes en inefficiëntie geplaagd werd. De twee grote havens van Ghana, Takoradi in het westen en Tema bij Accra, drijven nog steeds voor een groot deel op de overslag van cacao.

Meer informatie over de economie vind je hier.

 

Tijdverschil

Tijdens onze zomertijd is het in Ghana 2 uur vroeger.Tijdens onze wintertijd is het in Ghana 1 uur vroeger.

 

Geld 

In Ghana wordt betaald met de Ghanese cedi (GHS).
De actuele stand van deze valuta (muntsoort, munteenheid) vind je hier.

 

Veiligheid

Net als in andere landen is het raadzaam om na zonsondergang de centra van de grote steden te vermijden. De veiligheidsmaatregelen zoals je die waarschijnlijk bij iedere vakantie hanteert, zijn ook hier van kracht.

 

Meer informatie

Veel van bovenstaande informatie vind je op www.landenweb.nl.

Klik hier voor meer informatie over Ghana.