0346 - 833 209

LandenInformatie vrijwilligersprojecten en stages Seychellen

LAndeninformatie Seychellenvlag Seychellen

 

De Seychellen (officieel: Republic of Seychelles, République des Seychelles, en in het Creools Repiblik Sesel) is een uit 115 eilanden bestaande archipel in het midden van de Indische Oceaan, 4° ten zuiden van de evenaar. De Seychellen zijn ontstaan na de scheuring van de continenten, miljoenen jaren geleden.

De totale landoppervlakte beslaat ongeveer 450 km2. De eilandengroep ligt over een oppervlakte van 400.000 km2 verspreid over de Indische Oceaan. Het grootste eiland is Mahé en is met 152 km2 ongeveer net zo groot als Texel. Praslin is in grootte het tweede eiland met 127 km2. Het kleinste bewoonde eiland is Aride, slechts 0,7 km2 groot. De 73 eilanden aan de buitenkant van de archipel bestaan uit koraal. De koraaleilanden steken niet meer dan drie meter boven de zeespiegel uit en zijn begroeid met casuarinabomen en kokospalmen. De 42 eilanden aan de binnenkant van de archipel bestaan uit graniet, en dat is uniek in de wereld. De granieten eilanden zijn bergachtig en begroeid met ondoordringbaar oerwoud. De hoogste top ligt op Mahé en is de Morne Seychellois (905 m). Op het eiland Silhouette is de hoogste top de Mont Dauban (740 m).

 

Mahé

Mahé ligt op ongeveer 1600 km van het vasteland van Afrika, Madagaskar en India. Mauritius ligt 1700 km ten zuiden van Mahé. Als men vanuit de hoofdstad Mahé naar het westen vaart komt men ongeveer uit op de grens van Tanzania en Kenia. De grootste afstand tussen twee eilanden is tussen Mahé en Aldabra, 1100 km. Het Aldabra-atol, opgebouwd uit basalt, kalksteen en koraal, staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO evenals de Vallée de Mai op het eiland Praslin. Vulkanisch zijn de eilanden Cosmoledo, Astove en Assumption.

 

Klimaat en weer

De dicht tegen de evenaar liggende Seychellen hebben uiteraard een tropisch klimaat. Ondanks de vochtige warmte is het door de altijd aanwezige zeewind prettig toeven op de eilandengroep.
De temperaturen liggen gemiddeld tussen de 24 en 30°C. De warme periode ligt tussen december en april. De “koude” periode ligt tussen juni en oktober. De zuidoostmoesson van mei tot september en de noordwestmoesson van oktober tot april verdeelt het land in twee seizoenen. De noordwestmoesson brengt de meeste regen, met name in de periode januari/december. Tijdens dit wat nattere jaargetijde valt in de hoogste delen vaak tot 3500 mm regen, terwijl er op de laaggelegen atollen ca. 750 mm valt. De rest van het jaar vallen er regelmatig tropische buien. Juli en augustus zijn over het algemeen de droogste maanden.

 

Malaria

De Seychellen vormen een van de weinige plaatsen op de wereld die niet door natuurlijke gevaren zoals aardbevingen of orkanen getroffen worden. Alleen de Farquhar-eilanden worden wel eens geteisterd door cyclonen. Ook malaria of andere tropische ziekten komen op de eilanden niet voor.

 

Taal

Creools, Engels en Frans zijn de drie officiële talen van de Seychellen. Het Creools is de omgangstaal en is een mengeling van met name Frans en ook Arabisch, Engels en enkele Bantu-talen uit Afrika. Het Creools van de Seychellen is vrijwel gelijk aan dat van Mauritius en Martinique, maar weer niet van het Creools dat op Réunion gesproken wordt. De schrijfwijze van het Creools is eindelijk vastgelegd in een woordenboek en deze spelling wordt ook op de scholen gebruikt.
Dat de oorsprong van het Creools voornamelijk in het Frans ligt getuigen de volgende woorden:
Goedemiddag – bonzour
Goedenavond – bonzwar
Tot ziens – orevwar
Veel – bokou
Water – delo
Mijn bagage – mon bagaz

 

Godsdienst

Ongeveer 90% van de Seychelse bevolking is rooms-katholiek. Het rooms-katholieke geloof werd pas in 1851 op de Seychellen geïntroduceerd, maar verspreidde zich snel over de eilanden. De anglicaanse kerk is nooit erg groot geworden ondanks de komst van anglicaanse missionarissen vanaf 1865.

 

Bevolking

Op de Seychellen wonen 91.650 mensen (2014). Bijna 90% van hen woont op Mahé, het grootste eiland. De bevolkingsdichtheid bedraagt ongeveer 170 mensen per km2. Het tweede eiland, Praslin, telt ongeveer 6000 mensen. Van de 115 eilanden zijn er maar 30 bewoond met soms niet meer dan tien bewoners.
Meer dan de helft van de inwoners woont in de steden, de rest leeft op het platteland. Victoria is met 26.000 inwoners een van de kleinste hoofdsteden ter wereld.
De meeste inwoners van de Seychellen stammen af van Afrikaanse slaven. Andere groepen stammen af van migranten uit Europa, India, China en Arabische landen. De bevolking van de Seychellen is nu een bonte smeltkroes van verschillende rassen die over het algemeen goed met elkaar op kunnen schieten.

 

Opbouw bevolking

De bevolkingsopbouw: bijna 20% van de bevolking is niet ouder dan 14 jaar en 7% van de bevolking is ouder dan 65. De bevolking groeit jaarlijks met 0,87%. (2014)
De levensverwachting van de gemiddelde Seycheller is 74,3 jaar. (2014).

 

Veiligheid

Net als in andere landen is het raadzaam om na zonsondergang de centra van de grote steden te vermijden. De veiligheidsmaatregelen zoals je die waarschijnlijk bij iedere vakantie hanteert, zijn ook hier van kracht.

 

Meer informatiekaart Seychellen landeninformatie

 

De bovenstaande informatie vind je op www.landenweb.nl. Hier vind je ook meer informatie over de geschiedenis van de Seychellen, de economie, etc.