0346 - 833 209

Landeninformatie Zambia vrijwilligerswerk en stages Afrika

Landeninformatie Zambialandeninformatie zambia

 

Meer informatie over Zambia

Zambia is het land van ongereptheid, van meren, lagunes en bush, van uitgestrekte savannes met enorme kuddes dieren, indrukwekkende watervallen en rivieren. Wil je als Europeaan kennismaken met de Afrikaanse manier van leven dan is Zambia een van de beste plekken om die te ervaren. De mensen zijn er warm, hartelijk en gastvrij. Ze hechten nog zeer aan oude tradities en wonen in authentieke dorpjes met rieten hutten.

 

Het land

Zambia is ongeveer 18 keer zo groot als Nederland. De hoofdstad is Lusaka en de officiële taal is Engels. Deze taal wordt bijna overal gesproken, ook in de meer afgelegen gebieden. In de dagelijkse spreken veel bewoners een mengeling van Afrikaans, Engels en Bantoe.
Zambia biedt fantastische safarimogelijkheden, vooral wandelsafari’s zijn in dit land een aanrader. Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen: er zijn vele nationale parken, waarvan Lower Zambezi, North en South Luangwa en Kafue de drie bekendste zijn.
In de stad Livingstone, op de grens met Zimbabwe, stort de machtige Zambezi River in de beroemde Victoria Falls. Kanovaren of raften op de Zambezi River is een onvergetelijke ervaring.

 

Culturen

In Zambia leven ongeveer 11,7 miljoen mensen verdeeld over meer dan 73 verschillende bevolkingsgroepen
of stammen. Elk daarvan heeft zijn eigen specifieke taal.
De belangrijke bevolkingsgroepen zijn:

  • In het noorden: de Bemba
  • In het noordoosten: de Lunga
  • In het oosten: de Chewa en de Nguni
  • In het zuiden: de Tonga
  • In het zuidwesten: de Lozi
  • In het noordwesten: de Lunda, de Kaonde en de Luvale

 

 Klimaat & beste reistijd

Zambia heeft een regenseizoen van november tot en met maart. In die periode kunnen de wegen minder begaanbaar zijn. Ook het nationale park Kafue en een aantal lodges en airstrips in Lower Zambezi zijn dan gesloten. Het nationale park South Luanga is het gehele jaar toegankelijk.
Zambia is in april erg groen. Van mei tot en met augustus is het in Zambia droog en koel. Vanaf september tot aan het regenseizoen kunnen de temperaturen oplopen tot boven de 40 graden. Beste reistijd: april tot september. Slechtste reistijd: november tot en met maart.

 

Tijdsverschil

Tijdens de Nederlandse zomertijd (maart tot en met oktober) is er geen tijdverschil tussen Zambia en Nederland. Tijdens onze wintertijd is het in Zambia 1 uur later dan in Nederland.

 

Gezondheid

De meeste safarigebieden zijn risicogebied voor malaria. De malariamug is actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Gebruik in ieder geval een goede insectenspray of muggenmelk en draag sokken en kleding met lange mouwen en een lange broek.
Vraag de GGD om persoonlijk advies over malaria, vaccinaties en eventuele andere maatregelen.

 

Valuta

De munteenheid van Zambia is de Kwacha. Op de website www.xe.com vind je de laatste koers. Met de Nederlandse pinpas kun je geen geld opnemen in Zambia.
In Zambia kun je overal betalen met Amerikaanse dollars, in contanten of met travellers cheques. In de grote steden kun je dollars ook wisselen voor de lokale munt, de Kwacha.
De meeste hotels, restaurants, grote winkels en banken accepteren creditcards, bij voorkeur VISA. Je kunt bij de meeste banken ook geld opnemen met je creditcard. In dat geval krijg je alleen lokale valuta.

 

Paspoort en visum

Voor reizen naar Zambia gelden de volgende voorwaarden:

  • Je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig te zijn vanaf de datum van vertrek uit Zambia.
  • Zambia heeft een visumplicht. Dit kun je het beste van tevoren regelen bij de ambassade van Zambia of via www.cibt.nl. Op deze website staat wat een visum kost en wat je nodig hebt voor de aanvraag.

Het is mogelijk je visum bij aankomst op de luchthaven te kopen. Dit kost vaak extra tijd. Je visum dien je dan contant in USD te betalen.
Tijd die je kunt besparen door het visum van tevoren aan te vragen. Vraag je visum ook niet te vroeg aan. De meeste visa zijn vanaf het moment van afgifte maar beperkt geldig.
Lees ook de voorwaarden op www.cibt.nl.
Neem tijdens je reis ook een kopie van je paspoort mee en bewaar deze apart van de originele reisdocumenten.

 

Veiligheid

Net als in andere landen is het raadzaam om na zonsondergang de centra van de grote steden te vermijden. De veiligheidsmaatregelen zoals je die waarschijnlijk bij iedere vakantie hanteert, zijn ook hier van kracht.