0346 - 833 209

Zimbabwe: landeninformatie vrijwilligerwerk en stages

Landeninformatie Zimbabwevlag zimbabwe

 

Qua natuur en cultuur is Zimbabwe een van de meest indrukwekkende landen van Zuidelijk Afrika.
Denk bijvoorbeeld aan de beroemde Victoria Falls, Lake Kariba, Mana Pools, Malilangwe Private Wildlife Reserve of het Hwange National Park. Zimbabwe heeft een redelijk goed wegennet dat afwisselend bestaat uit asfaltwegen en onverharde wegen.
Er wordt links gereden. In het regenseizoen kun je het beste reizen met vierwielaandrijving. Politiek en economisch gezien heeft Zimbabwe op dit moment geen goede reputatie. Mede daarom kun je beter niet met een gehuurde auto of in een mini-bus door dit prachtige land trekken.

 

Het land

Zimbabwe is ruim 10 keer zo groot als Nederland. De hoofdstad is Harare. Driekwart van de bevolking woont op het platteland en een kwart in de steden. Engels is de belangrijkste taal. In de dagelijkse omgang spreken veel bewoners Shona en Bantoetalen.

 

Culturen

De bevolking is zeer vriendelijk en open. Tussen de grote volken van Zimbabwe bestaan wel belangrijke tegenstellingen. De zwarte bevolking behoort tot twee Bantoetalige groepen: 77% behoort tot de Shona en 19% tot de Ndebele. Diverse kleine Afrikaanse minderheden vormen 3,5% van de bevolking en slechts 1% van de bevolking van Zimbabwe is blank. Daarnaast zijn er een aantal kleine bevolkingsgroepen zoals de Tonka, Sena, Venda en Sotho.

 

Klimaat en beste reistijd

Zimbabwe heeft een gematigd klimaat, omdat het op een plateau ligt. Daardoor is het zelden heel heet.
In de maanden april tot juli, net na de regentijd is alles nog groen en dan is het land op zijn mooist.
De winter duurt van mei tot augustus en dan regent het bijna niet. Het kan wel koud worden, vooral ’s nachts. Vanaf augustus tot november het is warm en vrijwel droog. Het regenseizoen duurt van november tot april en dan valt er meestal aan het eind van de middag een hevige bui. In deze periode zijn de wegen slecht begaanbaar. Beste reistijd: april tot juli. Slechtste reistijd: november tot april.

 

Tijdsverschil

Tijdens de Nederlandse zomertijd (maart tot en met oktober) is er geen tijdverschil tussen Zimbabwe en Nederland. Tijdens onze wintertijd is het in Zimbabwe 1 uur later dan in Nederland.

 

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht maar malariamedicatie en intentingen tegen hepatitis A en gele koorts worden aanbevolen in de maanden november tot juni in West-Zimbabwe.
Vraag de GGD om persoonlijk advies over malaria, vaccinaties en eventuele andere maatregelen.

 

Valuta

De munteenheid is de Zimbabwe Dollar, afgekort als ZWD. Op de website www.xe.com vind je de laatste koers. Het is meestal niet mogelijk om met je creditcard te betalen of met een pinpas geld op te nemen.
Het is wel mogelijk te betalen met Amerikaanse Dollars of Euro’s. Neem daarom voldoende contanten in deze valuta mee op reis.

 

Paspoort en visum

Voor reizen naar Zimbabwe gelden de volgende voorwaarden:

  • Je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig te zijn vanaf de datum van vertrek
  • Zimbabwe heeft een visumplicht. Je koopt een visum bij aankomst. De kosten hiervan bedragen voor EU-ingezetenen: $ 30 voor 1 inreis en $ 55 voor 2 inreizen.

Lees ook de voorwaarden op www.cibt.nl.
Neem tijdens je reis ook een kopie van je paspoort mee en bewaar deze apart van de originele reisdocumenten.

 

Veiligheid

Net als in andere landen is het raadzaam om na zonsondergang de centra van de grote steden te vermijden. De veiligheidsmaatregelen zoals je die waarschijnlijk bij iedere vakantie hanteert, zijn ook hier van kracht.