0346 - 833 209

Landeninformatie Malawi: vrijwilligerswerk en stage in Afrika

Malawivlag malawi

 

Malawi is gelegen in het zuid oosten van Afrika en het heeft een spectaculair landschap van uitgestrekte hooglanden en diepe meren. De grootste meer is ‘Lake Malawi’. Lake Malawi is meer dan 23.000 vierkante kilometer groot, één vijfde van het totale landsgebied van het land. De inwoners staan bekend als buitengewoon gastvrij en mede daarom heeft Malawi de naam ‘Het warme hart van Afrika’.

 

Ligging

Malawi is één van de vijftien armste landen ter wereld en ligt tussen Mozambique, Zambia en Tanzania. Dat het niet toeristisch ontwikkeld is wil niet zeggen dat het geen prachtige vakantiebestemming is. De Malawische bevolking is vriendelijk en geïnteresseerd. Malawi is ongerept en puur, een land waar nog veel werk aan de winkel is. Het land is bijna drie keer zo groot als Nederland met een oppervlakte van 118.484 vierkante kilometer. De bevolkingsdichtheid bedraagt ongeveer 83 mensen per vierkante kilometer.

 

Wikipedia

Malawi is een langgerekt land. De lengte is ruim 800 kilometer en de breedte varieert tussen de 80 en de 160 kilometer. Het Malawi meer ligt in het oosten van het land. Ten westen van het Malawi meer liggen steile heuvels met een gemiddelde hoogte van duizend meter. In het zuiden ligt de hoogste berg van Malawi, de Mount Mulanje. Klik hier voor de Wikipedia informatie over Malawi.

 

Geschiedenis

Tot 1964 was Malawi een kolonie van Engeland. Op 6 juli 1964 is Malawi als onafhankelijke staat ontstaan. Malawi werd uitgeroepen tot een republiek in 1966 met Hastings Kamuzu Banda als president. Hij heerste als een dictator.
Banda sloot vriendschapsverdragen in de Jaren tachtig met zijn buurlanden en met andere Afrikaanse staten.
In 1944 werd Banda verslagen bij verkiezingen door Bakili Muluzi, die toen de nieuwe president en premier is geworden. In 2004 werd de volgende president, Bingu wa Mutharika, gekozen.

 

Economische situatie

De reden waarom Malawi zo arm is, is omdat er een afwezigheid van delfstoffen is, er ontbreekt een zeehaven, er is een traditionele gerichtheid op het verbouw van tabak en thee op plantages en dit allen samen met het lage opleidingsniveau van de bevolking maakt de economische situatie erg slecht. Verder is er een aids-epidemie geweest, die gevolgen had voor de economische productieve middengeneratie. Toch zijn er ook betere punten, zoals de vooruitgang die gemaakt is wat betreft de distributie van aids-remmende middelen. Ook wordt Malawi als toeristiche bestemming gezien, met als trekpleisters de vogelpopulatie, de ongerepte safarigebieden en het Malawi meer.

 

Klimaat en beste reistijd

Malawi heeft een tropisch klimaat. De regentijd is tussen november en april. De beste tijd om Malawi te bezoeken is dus tussen eind april en begin november. Aan het begin van de droge tijd is het erg warm. Aan het einde van de droge periode verzamelt het meeste wild zich rond de overgebleven drinkplaatsen. Dit is dus de beste periode om het wild van nabij mee te maken.
In oktober is de gemiddelde temperatuur 33 graden Celsius. Juli is de koudste maand met een gemiddelde temperatuur van 21 graden Celsius.

 

Natuur

De begroeiing van Malawi bestaat uit grassen en bossen. De oevers van de rivieren en het Malawi meer zijn moerassig. Er groeien veel bijzondere inheemse bloemen in Malawi, zoals gladiolen en orchideeën. Het wild in Malawi leeft voornamelijk in de nationale parken. Het bekendste park is het Liwonde National Park, hier leven kuddes olifanten en antilopen. In het zuiden leven veel luipaarden, jakhalzen en zebra’s.
Andere parken zijn:

  • het Kasungu National Park
  • het Nyika National Park
  • het Lake Malawi National Park
  • het Vwasa Marsh Game Reserve

 

Bevolking

Malawi heeft ongeveer 10 miljoen inwoners waarvan de meerderheid in de binnenlanden woont en slechts 15% in de steden (400.000 in de hoofdstad Lilongwe). De bevolking bestaat grotendeels uit negerstammen van Bantoe origine zoals de grootste stam van de Chewa die voornamelijk in het zuiden en centrale deel van Malawi wonen. De kleinere Yao stam heeft zich ook in het zuiden gevestigd en de Tambuka stam woont in het noorden van Malawi. De Tonga wonen voornamelijk langs het meer. Er is een kleine populatie Aziaten en Europeanen die voornamelijk in de steden Blantyre en Lilongwe wonen.

 

Muziek

Ruim vijftig procent van de bevolking is jonger dan vijftien jaar. De meeste groepen wonen in dorpen. De stam- of dorpsoudste heeft het binnen deze gemeenschappen voor het zeggen. Traditionele dansen en muziek hebben een grote invloed op het sociale leven van de Malawiërs. De belangrijkste muziekinstrumenten zijn trommels en xylofoons. Deze instrumenten worden tijdens religieuze riten bespeeld en begeleid door dansers.
Malawi kent een traditionele rolverdeling; vrouwen zorgen voor het huishouden en het eten en de kinderen en de mannen werken veelal op het land. Ook dragen vrouwen van het platteland (zoals in Lusangazi) altijd lange rokken (dit wordt overigens ook van buitenlandse gasten verwacht).

 

Taal

Engels is de officiële taal in Malawi en de nationale taal is Chichewa. In principe krijgen alle kinderen vanaf de bovenbouw van de basisschool les in het Engels. Echter, veel volwassenen die op het platteland wonen, spreken geen Engels. Malawi kent een heleboel inheemse talen; in het noorden wordt voornamelijk Chitumbuka gesproken.

 

Paspoort

Je dient te beschikken over een paspoort dat nog 3 maanden geldig is bij vertrek uit Malawi. Een visum is niet nodig als je korter dan 90 dagen in Malawi verblijft. Je dient bij vertrek uit Malawi een vertrekbelasting te betalen van circa 20 euro per persoon.

 

Tijdverschil

Het tijdsverschil met Nederland is 1 uur, in onze winter is het in Nederland 1 uur vroeger dan in Malawi. In onze zomertijd is er geen tijdsverschil.

 

Munteenheid

De munt waar ze in Malawi mee betalen is de kwacha (MK). Deze bestaat uit 100 tambala.
Naast deze munteenheid, kan er ook met Amerikaanse dollars worden betaald en met Zuid-Afrikaanse rands. In de grotere steden kan gepind worden, als de bank de Nederlandse bankpas accepteert. In de kleinere steden kan het voorkomen dat er alleen cash kan worden betaald.
Malawi is een arm land, en daarom ook niet duur. De prijzen liggen een stuk lager dan in Nederland. De grotere steden zijn echter duurder dan de kleinere, afgelegen plekken op het platteland.

 

Eten

De keuken in Malawi is bijna niet beïnvloed door andere culturen, de enige producten die niet origineel onderdeel uitmaken van de maaltijd in Malawi zijn casave, pinda en rode peper. Een maaltijd bestaat bijna altijd uit Nsima (een mais substantie in de vorm van een burger) of een ander zetmeel rijk product zoals rijst, cassave of aardappel met Ndiwo (de smaakmaker, bonen, vlees en / of groenten). Verder wordt er vooral rond het Malawimeer veel vis gegeten. Usipa en utake zijn goed verkrijgbaar in gedroogde variant. Ook Talapia (chambo) wordt veel gegeten.

 

Veiligheid

Net als in andere landen is het raadzaam om na zonsondergang de centra van de grote steden te vermijden. De veiligheidsmaatregelen zoals je die waarschijnlijk bij iedere vakantie hanteert, zijn ook hier van kracht.