0346 - 833 209

Mozambique, landeninformatie vrijwilligerswerk Afrika

Mozambiquevlag mozambique

 

Mozambique is een land van verlaten stranden, ongerepte koraalriffen en koloniale steden.
In het land proef je een zeer authentieke Afrikaanse sfeer, in de steden aangevuld met duidelijk herkenbare Portugese invloeden. Met een kustlijn van meer dan 2600 kilometer is Mozambique een strandland bij uitstek. Overal langs de kust vind je hagelwitte stranden en een heldere, azuurblauwe zee. Mede door de vele eilanden voor de kust van Mozambique is het een fantastische duik- en snorkelbestemming. Van massatoerisme is geen sprake.

 

Het land

Mozambique is ongeveer 19 keer zo groot als Nederland. De hoofdstad is Maputo en de voertaal is Portugees. In de grotere plaatsen kun je veelal met de Engelse taal terecht.
De belangrijkste bezienswaardigheden:

  • koloniale steden: Maputo en Beira
  • paradijselijke eilanden: de Bazaruto archipel en de Quimrimbas Archipel

De Bazaruto archipel bestaat uit 5 eilanden die samen een nationaal park vormen. De bekendste eilanden zijn Bazaruto en Benguerra. De prachtige koraalriffen laten je een indrukwekkende onderwaterwereld zien. Op de eilanden zijn een paar lodges gebouwd.
De Quirimbas Archipel bestaat uit maar liefst 32 eilanden en eilandjes, waaronder Ibo, Matemo, Medjumbe, Quilálea en Quirimba. Het is gelegen aan de noordkust van Mozambique aan de Indische Oceaan. Dichtstbijzijnde plaats op het vasteland is Pemba, de hoofdstad van de noordelijkste kustprovincie Cabo Delgado.

 

Culturen

In Mozambique wonen ongeveer 17 miljoen mensen. Een groot deel van de bevolking behoort tot een van de 16 grote stammen. De Makua, de grootste groep, leven vooral in de vier noordelijkste provincies: Cabo Delgado, Niassa, Nampula en Zambazia. Andere grote groepen zijn de Makonde, Sena en Shangaan. Ongeveer 1% van de bevolking is Portugees.

 

Klimaat en beste reistijd

Het klimaat in Mozambique is van tropisch in het noorden tot subtropisch in het zuiden van het land.
Doordat de zon bijna het hele jaar schijnt, is Mozambique vooral ook een ideale strandbestemming in de winter (dus in onze zomerperiode).
Er is kans op buien vanaf november tot januari en het echte regenseizoen loopt van eind januari t/m februari met korte buien. De rest van het jaar is het meestal droog. Van juni tot en met september (in Mozambique is het dan winter) is het zonnig met een prettige temperatuur aan de kust.
Beste reistijd: juni tot en met september. Slechtste reistijd: februari, vanwege de kans op cyclonen.

 

Tijdsverschil

Tijdens de Nederlandse zomertijd (maart tot en met oktober) is er geen tijdverschil tussen Mozambique en Nederland. Tijdens onze wintertijd is het in Mozambique 1 uur later dan in Nederland.

 

Gezondheid

De meeste safarigebieden zijn risicogebied voor malaria. De malariamug is actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Gebruik in ieder geval een goede insectenspray of muggenmelk en draag sokken en kleding met lange mouwen en lange pijpen. Vraag de GGD om persoonlijk advies over malaria, vaccinaties en eventuele andere maatregelen.

 

Valuta

De munteenheid is de metical (MZM). Op de website www.xe.com vind je de laatste koers. Geld pinnen kun je alleen in de grotere steden of toeristenplaatsen. Geld wisselen kan bij banken of bij aankomst op de luchthaven.

 

Paspoort en visum

Voor reizen naar Mozambique gelden de volgende voorwaarden:

  • Je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig te zijn vanaf de datum van vertrek uit Mozambique.
  • Mozambique heeft een visumplicht. Dit kunt je het beste van tevoren regelen bij de ambassade van Mozambique in Brussel of via www.cibt.nl. Op deze website staat wat een visum kost en wat je nodig hebt voor de aanvraag.

Het is mogelijk het visum bij aankomst op de luchthaven te kopen. Dit kost vaak veel extra tijd. Tijd die je kunt besparen door het visum van tevoren aan te vragen. Vraag je visum ook niet te vroeg aan. De meeste visa zijn vanaf het moment van afgifte maar beperkt geldig. Lees ook de voorwaarden op www.cibt.nl. Neem tijdens je reis ook een kopie van je paspoort mee en bewaar deze apart van de originele reisdocumenten.

 

Veiligheid

Net als in andere landen is het raadzaam om na zonsondergang de centra van de grote steden te vermijden. De veiligheidsmaatregelen zoals je die waarschijnlijk bij iedere vakantie hanteert, zijn ook hier van kracht.