Namibië
Namibië, officieel de Republiek Namibië (Engels: Republic of Namibia) is een land in Zuidelijk Afrika, aan de kust van de Atlantische Oceaan tussen Angola en Zuid-Afrika. Ook de Caprivistrook, een smalle strook land tussen Botswana aan de zuidkant en Angola en Zambia in het noorden behoort tot Namibië. In het noorden vormen de rivieren Kunene, Okavango en Zambezi natuurlijke grenzen met Angola en Zambia, in het zuiden is de Oranjerivier de grens met Zuid-Afrika. In het noordoosten vormt de 21ste lengtegraad en in het zuidoosten de 20e lengtegraad de grens met Botswana.
Namibië is een uitgestrekt en zeer dunbevolkt land. Het staat vooral bekend om zijn prachtige natuur.
Woestijn
Namibië bestaat grotendeels uit woestijnvlakte. Je vindt er ook de Namib-woestijn. Dit is de oudste woestijn ter wereld. Verder kent het land rotsformaties, de indrukwekkende Fish River Canyon en vele Nationale parken waar je veel diersoorten in het wild kan ontdekken, zoals: olifanten, bergzebra’s, de zwarte neushoorn, leeuwen en antilopen. Namibië heeft een lange kustrook met zandstrand, maar het land staat niet bekend als strandbestemming. Je kunt er veel dolfijnen en zeehonden spotten. De economie van het land draait grotendeels op de winning en export van diamanten. De bevolking daarentegen leeft grotendeels van de landbouw. Ongeveer 50% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Klik hier voor de Wikipedia pagina over Namibië.
Bevolking van Namibië
Het aantal inwoners bedraagt (in 2009) 2.108.665 inwoners. Het land heeft een bevolkingsdichtheid van 2,6/km2 in 2009. Dit betekent dat Namibië na Mongolië het dunbevolkste land ter wereld is.
De levensverwachting bij geboorte is 51,24 jaar in 2009.
Geschiedenis
In de 18de eeuw zijn er verschillende ontdekkingsreizigers naar Namibië gegaan. Alleen stuiten ze bij de kust op een groot probleem, om in het binnenland te komen moesten ze door de Namib Dessert, toen was dat een haast onmogelijke taak. De meeste ontdekkingsreizigers kwamen dus niet veel verder dan de kustlijn, ook de Nederlanders, welke eind 1700 met de Kaapkolonie bezit namen van de plek die we tegenwoordig kennen als Walvisbaai. Maar ook de kust was niet veilig, door de koude golfstroom, de ruwe zee en een ruw landschap dankt een van de meest bijzondere plekken in Namibië zijn naam: Skeleton Coast, waar veel schepen in vroegere tijden stranden. Uiteindelijk wist ook een groep Duitse missionarissen zich eind 18de eeuw in het binnenland te vestigen. Zij hebben lange tijd zowel het Christendom als de Duitse taal gepromoot in het tegenwoordige Namibië.
Duits bewind
Eind 19de eeuw werd het huidige Namibië onder Duits bewind gesteld, dit gebeurde op de Berlijn Conferentie van Europese Koloniale machten. Engeland bleef echter een kleine enclave in Namibië beheren, het tegenwoordige Walvisbaai.
Het Duitse bewind ging vervolgens rigoureus te werk, al het land van de lokale bevolking werd weggeven aan nieuwe kolonisten. In 1904 had de lokale bevolking er genoeg van. De Nama en Herero bevolking kwam in opstand tegen de Duitsers. Vele bloedige veldslagen (waar met name de Herero’s het moesten vergelden) volgden. Volgens de Verenigde Naties waren deze veldslagen de eerste Genocide van de 20 ste eeuw, waar meer dan 80.000 slachtoffers gevallen zijn, van de overgebleven Herore’s leefden er toen nog maar weinig in Namibië, en als dit zo was dan was de kans groot dat ze in een concentratie kamp terecht kwamen. De Duitsers wisten vol te houden en kwamen als winnaar uit deze veldslag.
Zuid-Afrika
Tien jaar later had Duitsland andere zorgen, namelijk de Eerste Wereldoorlog. Het bewind van Zuid West Afrika werd overgedragen aan Zuid Afrika. Hoewel Zuid Afrika zich jarenlang heeft ingezet voor een betere infrastructuur in Zuid West Afrika, is het echte Zuid Afrikaanse erfgoed in het tegenwoordige Namibië de Apartheid.
Nadat Zuid Afrika 70 jaar lang Zuid West Afrika heeft kunnen regeren, besloot de VN er een andere draai aan te geven. Eind jaren ’60 werd er een resolutie aangenomen die een onmiddelijke terugtrekking van de Afrikaanse troepen eiste. De Zuid Afrikaanse troepen zijn inplaats van weg te gaan, gaan strijden tegen de opkomende guerrilla oorlog in het noorden van Namibië.
SWAPO
De guerilla strijders, die onder leiding stonden van de SWAPO (South West Africa People’s Organisation) , hebben uiteindelijk de strijdt weten te winnen. In 1990 (toen Nelson Mandela inmiddels was vrijgelaten) zijn de Zuid Afrikaanse troepen vertrokken uit Zuid West Afrika. Niet veel later is het huidige Namibië onafhankelijk geworden (21 maart 1990).
Zuid Afrika was toen echter nog steeds in het bezit van Walvisbaai. De enclave Walvisbaai werd pas in 1994 overgedragen aan Namibië.
Sam Nujoma, de leider van de toenmalige SWAPO, werd de eerst verkozen president van Namibië. Sam Nujoma voerde als belangrijkste verandering door dat alle grote bedrijven aangestuurd moesten worden door de lokale bevolking in plaats van de kolonisten van vroeger. Inmiddels is het presidentschap overgedragen aan Hifikepunye Pohamba, hij is sinds 2005 de nieuwe president van Namibië.
Bezienswaardigheden
Namibië is vooral bekend van de rode zandduinen bij Sossusvlei / Sesriem en het Etosha National Park. Andere bijzondere gebieden in Namibie zijn de Namib woestijn, het Damaraland en het Kaokoland (Kaokoveld) in het Noordwesten van Namibie. Tijdens een reis door Namibie heb je ook de mogelijkheid om in contact te komen met authentiek bevolkingsgroepen zoals de nomadische Himba stam en bijzondere Herero in het Noorden van het land.
Etosha National Park
Spitzkoppe, Twijfelfontein, Cape Cross en de Epupa Falls in het Noorden van het land zijn ook aanraders in Namibie. Wilde dieren vind je er ook, het Etosha National Park bied je bijvoorbeeld een grote verscheidenheid aan antilopen zoals de springbok en gemsbok. Zebra wildebeest en giraffe. Ook vind je er de roofdieren zoals leeuwen en cheetah, olifanten en met een beetje geluk tijdens de safari de zeldzame neushoorns.
In het zuiden ligt het schitterende Fish River Canyon met zijn meer dan 160 kilometer lange kloof.
De Caprivi Strip in het noordoosten is een smal strook land tussen Botswana, Angola en Zambia. Door een netwerk aan rivieren en regenval in de zomer is de Caprivi uitzonderlijk groen. Hier vind je olifanten, buffels, nijllpaarden, krokodillen en vele verschillende vogelsoorten.
Ligging
Namibië behoort tot de dunst bevolkte landen ter wereld. Er wonen ongeveer 2,1 miljoen mensen, terwijl Namibië ruim twintig keer zo groot is als Nederland. Het is gelegen in het zuidwesten van Afrika en grenst in het noorden aan Angola en Zambia, in het westen aan de Atlantische Oceaan, in het oosten aan Botswana en in het zuiden en zuidoosten aan Zuid-Afrika. Windhoek is de hoofdstad van Namibië.
Tijdsverschil
Het is in onze zomer in Namibië 1 uur vroeger. In onze winter is het in Namibië 1 uur later. Uitzonderingen zijn de periode tussen derde zondag in maart en eerste zondag in april en de periode tussen de eerste zondag in september en de derde zondag in oktober. Dan is het in Namibië en Nederland dezelfde tijd.
Seizoenen en klimaat
Het regent zelden in Namibië. Zowel in de zomer als in de winter is het warm. Omdat Namibië op het zuidelijk halfrond ligt, is het zomer als het in Nederland winter is. Aan de kust en tijdens de winternachten kan het afkoelen. Regenval komt voornamelijk in de zomerperiode voor tussen november en maart met temperaturen tussen 30 en 35°C. In de winter, welke loopt van mei t/m september is het droog en zonnig. Het wordt er dan gemiddeld 22 tot 27°C.
De maanden mei tot en met augustus zijn de koelste maanden, terwijl oktober en november het heetst zijn. Door het woestijnklimaat kunnen in Namibië enorme verschillen tussen dag- en nachttemperatuur voorkomen.
Culturen en talen
In Namibië leven twaalf verschillende bevolkingsgroepen. De meerderheid van de bevolking leeft in een relatief klein gebied ten noorden van Etosha. De oorspronkelijke bewoners van Namibië zijn de San. Zij wonen hier al bijna vijftienduizend jaar. Alle andere bevolkingsgroepen, waar onder de Herero’s en Himba’s, zijn later het land binnen gekomen. De officiële taal van Namibië is Engels. Afrikaans en Duits wordt veel gesproken. Door de verschillende bevolkingsgroepen varieert de eerste taal per groep: Bantu of Khoisan.
Bevolkingsgroepen:
1. Damara
De Damara’s behoren tot de oorspronkelijke bevolking. Damara’s praten niet met klanken maar door middel van klikgeluiden. De Damara bevolking woont tegenwoordig voor het grootste deel in Windhoek of andere steden, oorspronkelijk komen zij echter uit het noordwesten. In het gebied tussen Skeleton Coast en Etosha wonen tegenwoordig ongeveer 80.000 Damara’s.
2. Herero
Door de slag om de Waterberg met de Duitsers zijn er zeer veel Herero’s om het leven gekomen. Zij die wisten te overleefden zijn massaal de Kalahari ingevlucht. Tegenwoordig woont de grootste groep Herero’s dan ook in het oosten van Namibië.
Herero vrouwen zien er zeer statig uit, met lange victoriaanse jurken (met meerdere lagen). Tegenwoordig is deze manier van kleden hun traditionele stijl, maar niet te vergeten is dat deze manier van kleden geïntroduceerd is door missionarissen omdat deze niet tegen de halfblote lichamen van de Herero’s wilden aankijken.
3. Himba
Waarschijnlijk stammen de Himba’s van dezelfde voorouders als de Herero’s af. De Himba’s zijn uiteindelijk de andere kant dan de Herero’s opgegaan en zijn geëindigd in het noorden, waar ze tegenwoordig 1% van de bevolking vertegenwoordigen.
4. Kavango
Kavango komt van de Okavango rivier, het is dan ook niet verwonderlijk dat dit ook het gebeid is waar de Kavango’s leven. In tegenstelling tot alle andere volken doen de Kavango’s veel aan vissen. In de jaren ’70 is de Kavango bevolking in Namibië ongeveer verdubbeld doordat de Kavango’s aan de andere kant van de grens met Angola massaal op de vlucht sloegen voor het burger oorlog en het communistische regiem. Tegenwoordig zijn de Kavango de op twee na grootste bevolkingsgroep in Namibië.
5. Nama
Nama behoren tot een van de oudste bevolkingsgroepenen stammen af van de bushmen. De huidskleur is een stuk lichter (geler) dan de overige bevolkinggroepen. Ook de Nama’s spreken door middel van klikgeluiden. Tegenwoordig zijn de meeste Nama’s (50.000) te vinden ten noorden van Keetmanshoop.
6. Owambo
The Owambo’s zijn verreweg de grootste bevolkingsgroep in Namibië. Oorspronkelijk komen ze uit het noorden (Owamboland), waar nog steeds veel mensen opgroeien voordat ze naar de stad vertrekken om daar (beter) werk te zoeken.
Eten en drinken
De keuken van Namibië is zeer gevarieerd. De hoofdbestanddelen van maaltijden zijn vlees, vis en mais. Een populaire eten is de “braai” (barbecue). Overal in het land is biltong te koop, gedroogd en gepekeld rundvlees en wild. Ook kom je regelmatig Duitse gerechten tegen, zoals Sauerkraut mit Bratwurdt en Schwarzwalder Kirschtorte. Het traditionele eten bestaat veelal uit miliepap, mahangosoep, vis, rijst, lam en geit, klaargemaakt in een potjie: een gietijzeren pot met drie korte poten die op het vuur wordt gezet of er boven wordt gehangen.
Het kraanwater is op diverse plaatsen vanwege een hoog mineraalgehalte niet drinkbaar. Daarom adviseren wij water uit flessen te drinken.
Voltage
De voltage is overwegend 220/230 Volt. Wij adviseren ter plaatse een speciale driepolige stekker te kopen.
Veiligheid
Net als in andere landen is het in Namibie raadzaam om na zonsondergang de centra van de grote steden te vermijden. De veiligheidsmaatregelen zoals je die waarschijnlijk bij iedere vakantie hanteert, zijn ook hier van kracht.