0346 - 833 209

Natuurbehoud projecten informatie vrijwilligerswerk Afrika
Natuurbehoud project of wildlife project

 

Er is geen betere manier dan vrijwilligerswerk om de Afrikaanse wildernis te leren kennen, te bestuderen en je bewust te worden van milieu, wildlife en natuurbehoud.

Je bestudeert bij de diverse projecten de dieren in het wild, je werkt samen met anti-stroperij eenheden of assistert bij het uitzetten van leeuwen en cheeta’s in het wild.

Maar natuurbehoud projecten/wildife projecten houden zich niet alleen bezig met groot wild. Naast de inzet om te voorkomen dat bedreigde diersoorten uitsterven kan je je ook inzetten voor dierenverzorging (werken in een asiel in de sloppenwijken) en diergeneeskunde in het algemeen. Ook zal er een grote nadruk liggen op kennisoverdracht aan de lokale bevolking om het belang van natuurbehoud/wildlife te benadrukken. Hierbij werk je samen met de lokale bevolking, die vaak veel kennis hebben over de dieren en hun gewoonten.

 

Natuurbehoud projecten zijn te verdelen in drie categorieën:
 1. Dier- en natuurbehoud projecten (wildlife)
 2. Diergeneeskunde (voor dierenartsen in opleiding)
 3. Dierverzorging

 

De dier- en natuurbehoud projecten/wildlife projecten (1), kan je weer onderverdelen in de volgende projecten:
 1. Leeuwen projecten
 2. Cheeta projecten
 3. Apen projecten
 4. Neushoorn projecten
 5. Schilpadden/reptielen projecten
 6. Marine projecten
 7. Paarden projecten
 8. Etc.

Deze projecten vind je onder dieren projecten overige.

Bij een natuurbehoud project zijn er vaak de volgende taken:

 • Het verzamelen van data
 • Het doen van onderzoek
 • Het verwijderen van uitheemse planten
 • Het controleren van de omheining van het park
 • Het prepareren van voedsel voor de dieren
 • Het geven van voorlichting aan de lokale bevolking over natuurbehoud
 • Het vergezellen van de ranger op ritten door het natuurgebied
 • Het verwijderen van stikken en stroppen gelegd door stropers

Een Game Reserve project is ook een natuurbehoud project. Om het zoeken te vergemakkelijken zijn deze apart vermeld. Klik hier voor meer informatie over Game Reserve projecten.

Bij een natuurbehoud- en Game Reserve project werk je in de natuur van Afrika. In gebieden als het Krugerpark en het Greater Addo Elephant park bevinden zich dieren in de vrije natuur. In het Krugerpark komt de ‘Big Five’ voor. Echter je krijgt niet de garantie dat je deze dieren daadwerkelijk te zien krijgt.  Dieren bewegen zich in de vrije natuur, ze zitten niet in hokken.

 

Bedreigde diersoorten

Sommige projecten richten zich op de opvang van bepaalde bedreigde diersoorten, bijvoorbeeld de ‘wild dogs’, leeuwen of cheeta’s. Deze dieren worden hier bepaalde periodes opgevangen en vervolgens weer in het wild uitgezet.

Belangrijk is ook dat de projecten zich niet in het Krugerpark bevinden, maar er net buiten. Wel wordt er een bezoek gebracht aan het Krugerpark. De projecten die zich bevinden boven Port Elizabeth bevinden zich niet in de buurt van het Krugerpark. De afstand Port Elizabeth – Hoedspruit (net buiten het Krugerpark) bedraagt 1500 kilometer.

Bij natuurbehoud projecten ga je vaak de ochtenden en middagen op zoek naar dieren. Houd er rekening mee dat het vaak vroeg opstaan is! Daarnaast is er vrije tijd of tijd om de verzamelde gegevens in een database te zetten. Je bent niet de hele dag onderweg. De dieren zijn het best te zien tijdens zonsopgang en zonsondergang. Na de lunch is er vaak vrije tijd ingepland.

Bij geen van de natuurbehoud projecten is het mogelijk om met dieren te ‘knuffelen’ of wandelen. De dieren bevinden zich in de vrije natuur. Het is zeker geen dierentuin!

 

Siyafunda-1 natuurbehoud project afrika