3
dec

Corona en vrijwilligerswerk in Afrika 2022

Update: augustus 2022.

Op dit moment zijn bijna alle projecten geopend. Een PCR test voor vertrek is bij volledige vaccinaties bij de meeste landen niet meer nodig en de projecten ontvangen vrijwilligers weer als vanouds. De meeste projecten in Afrika hebben zwaar te lijden gehad onder de Corona maatregelen en kunnen de hulp van vrijwilligers heel goed gebruiken. Meld je nu aan om vrijwilligerswerk te doen in 2022 of 2023!

 

Update: mei 2022

Heel veel landen in Afrika staan op dit moment op Code Geel, zoals Namibië, Ghana, Zambia, Zimbabwe, Malawi, Tanzania (gedeeltes van) Kenia en Zuid-Afrika. Je kan dus weer met een gerust hart op reis naar deze landen. Voor sommige landen is een negatieve PCR test nog steeds verplicht. Kijk voor meer informatie over het land van je voorkeur op www.nederlandwereldwijd.nl

Is het nu wel of niet mogelijk om vrijwilligerswerk te gaan doen in Afrika in 2022?

Door de Corona uitbraak zijn alle vrijwilligers in maart 2020 teruggekeerd van hun bestemming in Afrika. Vanaf die tijd hebben slechts enkele vrijwilliger een project bezocht in Afrika.

Graag willen we in 2022 vooruit kijken en hopen we dat veel vrijwilligers weer kunnen deelnemen aan een project in Afrika, dit omdat de projecten in Afrika dit zo heel hard nodig hebben. Ze zijn bijzonder hard getroffen door de Corona crisis en kunnen niet wachten om vrijwilligers weer te verwelkomen.

Op dit moment staan veel landen op code Geel.

Klik hier voor de website van BZ.

Betekenis code Oranje en Rood

Rood betekent dat reizen naar dit land wordt afgeraden. Code Oranje betekent alleen noodzakelijk reizen, er zijn gezondheids- en veiligheidsrisico’s, een inreisverbod en/of quarantaineverplichting.

Vrijwilligerswerk wordt niet gezien als noodzakelijk reizen, daarom zien veel vrijwilligers af van een verblijf in Afrika.

Lange tijd werden ook reizigers uit West-Europa geweerd door de landen in Afrika vanwege het hoge aantal besmettingen in Nederland en België.

Maar veel Afrikaanse landen, zoals Namibië, Zambia, Ghana, Tanzania, Kenia, Malawi,  Zimbabwe en Zuid-Afrika hebben de grenzen weer geopend voor Nederlandse en Belgische toeristen en vrijwilligers. Soms onder voorwaarde van een negatieve PCR COVID test, die niet ouder is dan 72 uur bij vertrek.

Ieder land heeft zo weer zijn eigen voorwaarden om reizigers toe te laten. Neem contact met ons op voor de voorwaarden van het land waar je eventueel heen zou willen gaan.

Partners in Afrika

Veel van onze projectpartners in Afrika hebben laten weten dat de projecten geopend zijn. Slechts een aantal projecten zijn nog gesloten en hopen te heropenen in 2023.

Je ziet dat sociale- en onderwijsprojecten er voor kiezen om de lokale bevolking zo goed mogelijk te beschermen.

Bij alle projecten staat bovenaan bij de update vermeld wanneer het project denkt weer vrijwilligers te kunnen ontvangen.

Veel natuurbehoudprojecten denken eerder vrijwilligers te kunnen ontvangen. Dit omdat ze maatregelen hebben genomen in de accommodaties om 1,5 meter afstand tussen de vrijwilligers zou goed mogelijk te garanderen en omdat men vooral in de buitenlucht werkzaam is.

Veel van de natuurbehoudprojecten zijn weer geopend voor vrijwilligers.

Ook zijn de projecten in Livingstone, Zambia geopend en is het mogelijk om naar Ghana af te reizen voor een sport-, medisch- of onderwijs project.

Belangrijk!

Belangrijk om te melden is dat reizen naar Afrika je eigen verantwoordelijkheid is en dat je geacht wordt je aan de lokale Corona voorschriften te houden.

Laat je goed informeren wat reizen naar een code Oranje land inhoudt en check goed je verzekering. Het postitieve nieuws is dat verschillende verzekeraars Covid hebben opgenomen in hun voorwaarden.

Ook belangrijk om je te realiseren is dat je na terugkomst uit een code Oranje land je soms in quarantaine moet, houd hier rekening mee met je vrije dagen!

Ook belangrijk is het om flexibel te zijn. Het kan zijn dat code Oranje wijzigt naar code Rood en dat je de geplande reis moet annuleren.

Mocht je inderdaad je reis moeten annuleren dan hoef je de kosten van je deelname aan het vrijwilligersproject niet te voldoen.

Je kan natuurlijk ook meer of safe spelen en later in het jaar vertrekken. Hoe later in het jaar  je wilt deelnemen aan een vrijwilligersproject, des te meer kans heb je dat het ook daadwerkelijk kan doorgaan. Ook dan geldt dat je kosteloos kan annuleren mocht de Corona weer oplaaien.

Mocht je meer informatie wensen over de projecten en mogelijkheden, neem dan contact met ons op.

Telefoon: 0346 – 833 209 / 06 – 38 22 86 58

 

 

 

Comments are closed.