5
apr

De Volkskrant 3 april 2015

TravelUnique in de Top 10 van aanbieders verantwoord vrijwilligerswerk volgens de Volkskrant!

Sèrah van den Brink, studente van de Universiteit Wagening heeft een inventarisatie gedaan van Nederlandse aanbieders van vrijwilligerstoerisme en in hoeverre zij internationale vrijwilligerstoerisme richtlijnen geïmplementeerd hebben in hun beleid. Dit in opdracht van de Volkskrant.

Sèrah schreef een heel rapport over vrijwilligersvakanties. Download hier het rapport.

Er is ook een Top 10 is gemaakt van aanbieders van verantwoord vrijwilligerswerk. Hierin staan een 3-tal Nederlandse organisaties en een 7-tal buitenlandse organisaties (waaronder onze partnerorganisaties; African Impact, Azafady en Lion Encounter).

En het goede nieuws is: TravelUnique staat in de Top 10 van vrijwilligersreizen die volgens de Volkskrant verantwoord ondernemen! De redactie keek naar het gebruik van internationale richtlijnen, de keuze van projecten en projectorganisaties, de selectie en voorbereiding van de vrijwilligers, de klachtenprocedure en vakprijzen. Een deel van de projecten zijn bezocht door de Volkskrant (Kaapstad, het hoofdkantoor van African Impact, Lion Encounter).

 

Klik hier  voor de lijst met aanbieders en het artikel.

 

In het artikelen worden o.a. de volgende partners van TravelUnique (en TravelUnique zelf) genoemd:

 

TOP 10 VERANTWOORDE AANBIEDERS

De Volkskrant selecteerde tien aanbieders van vrijwilligersreizen die volgens ons verantwoord ondernemen. De redactie keek naar het gebruik van internationale richtlijnen, de keuze van projecten en partnerorganisaties, de selectie en voorbereiding van vrijwilligers, de klachtprocedure en vakprijzen. Een deel van de projecten zijn bezocht door de Volkskrant.

 

African Impact

De grootste aanbieder van Afrika is tien jaar actief in twaalf landen. Jaarlijks schrijven circa 2500 vrijwilligers zich in voor een van de 63 projecten op 12 bestemmingen. African Impact is populair onder Westerse jongeren die graag samen in een hostel of een groot huis verblijven op populaire plekken als Kaapstad of Livingston. De Afrikaanse organisatie wordt voornamelijk gerund door Britse expats die de vrijwilligers, vaak schoolverlaters, 24/7 begeleiden. African Impact werkt met scholen, kinderdagverblijven, verzorgingshuizen, gevangenissen en de thuiszorg in ruige achterbuurten. Vrijwilligers kunnen ook aan de slag in natuurparken. Deskundigen fronzen de wenkbrauwen over sommige projecten waarbij met jonge kinderen of jonge leeuwen wordt gewerkt, maar tijdens een recent bezoek leken ook die projecten wel op een verantwoorde manier aan gepakt.

African Impact profileert zich als duurzaam en hanteert relatief veel richtlijnen. De behoefte van bewoners staat centraal, projecten worden op lange termijn gevolgd en er is veel aandacht voor de bescherming van jonge kinderen. Vaardigheden van vrijwilligers spelen een rol, de informatievoorziening is transparant. Projecten van African Impact worden in Nederland aangeboden door bemiddelingsbureaus Activity International en Travel Unique. (africanimpact.com).

 

Lion Encounter

Even populaire als discutabele natuurorganisatie in Zimbabwe en Zambia. Oprichter Andrew Connolly begon tien jaar geleden leeuwen te fokken op zijn ranch in Zimbabwe. Deze zomer hoopt hij voor het eerst een groep nakomelingen in het wild terug te plaatsen. Dat zou een primeur zijn voor Afrika waar het aantal wilde leeuwen afgelopen decennia flink is afgenomen. Lion Encounter gebruikt betalende vrijwilligers, stagiairs en dagjesmensen om dagelijks te wandelen met jonge leeuwen, oudere leeuwen te verzorgen en natuurpresentaties te geven op basisscholen. Connolly – die zelf een arm verloor door een leeuw te aaien – is tevens mede-oprichter van African Impact.

Critici stellen dat wandelen met leeuwen is bedacht voor toeristen. De Nederlandse stichting SPOTS schat het aantal leeuwen op Afrikaanse knuffelfarms op 6000 tot 8000 dieren. Zodra die volwassen zijn, vermoeden de tegenstanders, eindigen die als jachttrofee. Lion Encounter afficheert zichzelf als een uitzondering. Zowel in Zimbabwe (Antelope Park, Victoria Falls) als in Zambia (Livingston) zouden alle volwassen leeuwen nog present zijn. Tijdens een bezoek in Livingston leek dat te kloppen. Een goed teken is dat Lion Encounter op deze locatie tijdelijk stopt met het aanbieden van de wandelingen, wegens ruimtegebrek. Lion Encounter biedt ook interessant (en goedkoper) veldwerk aan in Zimbabwe.

 

Travel Unique

Travel Unique specialiseert zich sinds 2011 in vrijwilligersprogramma’s in midden en zuidelijk Afrika. De bemiddelingsorganisatie in Bilthoven heeft een winstoogmerk. Travel Unique biedt 55 projecten aan in 14 landen. Vooral op het gebied van natuurbeheer, onderzoek, onderwijs, zorg en buurtwerk. Travel Unique steekt relatief veel aandacht in het selecteren van vrijwilligers voor programma’s die bij hen passen. De organisatie en werkt samen met serieuze partners als African Impact en Azafady (travelunique.nl).

 

Azafady

Britse stichting die vrijwilligerswerk organiseert in Madagaskar. Daar kunnen vrijwilligers schooltjes opknappen, waterzuivering verbeteren, Engelse les geven of biologisch onderzoek uitvoeren voor natuurbeheer. Bijzonder zijn echter de klassieke hulpprogramma’s om de levensomstandigheden van bewoners te verbeteren: het uitdelen van fruitbomen, installeren van bijenkorven, betere composttechnieken introduceren en efficiëntere kookinstallaties bouwen. Azafady won in Engeland prijzen voor verantwoord vrijwilligerswerk (madagascar.co.uk).

 

Stichting Muses

Nederlands trainingsbureau zonder winstoogmerk. Opgericht door ex-vrijwilligers Jurrien Mammen en Romy Schagen die elkaar in 2006 ontmoetten in Guatemala. Een jaar later begonnen ze Stichting Muses om nieuwe vrijwilligers beter voorbereid op pad te krijgen. Tijdens trainingsdagen gaan zij in op: jouw rol als vrijwilliger, de verwachte cultuurshock, het voorkomen van een te sterke band met één kind, veiligheid en fondsenwerving. Het doel is de effectiviteit van de vrijwilliger te verhogen. Ruim eenderde van de commerciële aanbieders stuurt zijn vrijwilligers inmiddels langs de trainers in Apeldoorn en dat aandeel is stijgende. Muses geeft ook workshops na terugkeer: hoe motiveer ik mijn vrienden (muses.nl).

 

Comments are closed.