0346 - 833 209

Landeninformatie Oeganda: vrijwilligerswerk en stage in Afrika

Oegandavlag oeganda1

 

Landeninformatie Oeganda

 

De republiek Oeganda is een land in het hart van Afrika. Het ligt in Oost-Afrika aan weerszijden van de evenaar. Oeganda wordt geheel ingesloten door de Democratische Republiek Congo, Kenia, Rwanda, Soedan en Tanzania. De oppervlakte van het land is 236.040 vierkante kilometer. Het is daarmee ongeveer 7 keer zo groot als Nederland. De grens met Tanzania loopt gedeeltelijk door het 34.500 km2 grote Victoriameer, dat ongeveer voor de helft van Oeganda is. De hoofdstad is Kampala. De internationale luchthaven heet Entebbe.

 

Republiek

Oeganda is een republiek die staatkundig in 77 districten onderverdeeld is, verspreid over vier geografische regio’s. Het land werd op 9 oktober 1962 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk en het ontleent zijn naam aan het koninkrijk Boeganda, dat een deel van het zuiden van het land beslaat waaronder de hoofdstad Kampala. Naast Boeganda zijn er in Oeganda nog vier andere koninkrijken: Ankole, Bunyoro-Kitara, Busoga en Toro. Oeganda staat bekend als de ‘parel van Afrika’. Klik hier voor de Wikipedia pagina over Oeganda.

 

Hoogvlakte

Oeganda bestaat voor het grootste gedeelte uit een hoogvlakte, gemiddeld ca. 1250 meter hoog, die naar het noorden toe geleidelijk afloopt. Ten westen van het plateau ligt de Riftvallei en het Ruwenzorigebergte, aan de zuidoostkant ligt het Victoriameer en aan de oostzijde van het plateau loopt een keten van vulkanen. Ongeveer 30% van het landschap bestaat uit bos en op de eilanden en in de gebergten vindt je tropische regen- en bergwouden. Het centrale plateau is bedekt met savannen. Door Oeganda loopt ook de langste rivier ter wereld: De Nijl.

 

Het klimaat in Oeganda

Oeganda ligt in Oost-Afrika. De evenaar loopt dwars door het land. Het klimaat is dan ook tropisch: warm en vochtig. De temperatuur schommelt weinig door het jaar heen, en ligt steevast tussen de 25 en 30°C. Oeganda is erg bergachtig, tropisch groen en heeft veel meren, waarvan het Victoriameer het bekendst is. Er zijn twee droge periodes: van december tot en met februari en van juni tot en met augustus, waarmee gelijk de beste reisperiodes genoemd zijn.

 

Talen

Er worden 33 talen gesproken in Oeganda . In het gebied waar de vrijwilligers werkzaam zijn is het Rukiga. Engels is de officiele taal op school en op zakelijk gebied.

 

Munteenheid

In Oeganda is de munteenheid de Oegandese Shilling (UGX). Het is verboden de lokale valuta in- en uit te voeren. Het aantal geldautomaten is zeer beperkt. Je dient voldoende contant geld in Euro of US-dollar mee te nemen. Om te pinnen dient er op je bankpas het Maestro logo te staan. Creditcards worden beperkt geaccepteerd. Klik hier voor de koers van de UGX.

 

Tijdverschil

In Oeganda is het in de winter 2 uur later en in de zomer 1 uur later dan in Nederland en België.

 

Bezienswaardigheden

Oeganda heeft vele bezienswaardigheden. Veel mensen denken bij Oeganda aan de “Gorilla Tracking”, echter er is zoveel meer te zien en te doen. Oeganda heeft weelderige bossen, spectaculaire bergachtige landschappen, schitterende meren en een prachtige wilde dieren. Oeganda is met meer dan duizend geregistreerde soorten ook het mooiste vogelland in Afrika. De mooiste parken zijn:

 

1. Bwindi National Park

Denk je aan Oeganda, dan denk je vooral aan gorilla’s. Vanuit Lake Bunyoni en Kisoro kan je onder begeleiding van een gids op zoek gaan naar de ruim 400 berggorilla’s die in Bwindi National Park leven. Het nationale park bevindt zich in het zuidwesten van het land. Om hun leefgebied te beschermen is een vergunning een vereiste. Vraag deze enkele maanden van tevoren aan. Er worden slechts weinig mensen per dag toegelaten en je moet minstens 16 jaar oud zijn.

 

2. Kibale Forest Nationaal Park

Kibale Forest Nationaal park is dan weer het leefgebied van andere primaten, zoals de chimpansee en de rode colobusaap en bijna 400 bosolifanten.

 

3. Queen Elizabeth Nationaal Park

Dit Oegandese natuurgebied, gelegen tussen Kibale en Bwindi is één van de mooiste Afrikaanse nationale parken. Aan de noordkant wordt het park omgeven door het ruim 5.000 meter hoge Rwenzori gebergte (Mountains of the Moon). Meer naar het oosten doemt het grote Georgemeer op, dat zorgt voor veenachtige grond in het gebied. Grassavanne, galeriebossen, regenwoud en moerasland kleuren het landschap. In het park leeft een grote diversiteit aan diersoorten, waarbij de trots de enorme populatie nijlpaarden is. Ook zijn er vaak olifanten, krokodillen en honderden aalscholvers te vinden aan de oevers van het Kazingakanaal.

 

4. Murchison Falls Nationaal Park

Murchison is het grootste park van Oeganda. De witte Nijl stroomt erdoor heen. Voordat deze uitmondt in het Albertmeer, baant hij zich een spectaculaire weg door het landschap. Bij de Murchisonwatervallen raast het water van de witte Nijl met donderend geweld door een 6 meter brede kloof 43 meter naar beneden. Nadat de rivier wat rustiger is geworden, biedt ze vertier aan honderden nijlpaarden en enorme nijlkrokodillen. In de zijwateren voeden de krokodillen zich met reuzenvissen die hier nog voorkomen, zoals de tot 2 meter lange en 200 kilo zware nijlbaars. Een andere trekpleister van het Murchison Falls National Park zijn de ruim 450 vogelsoorten die er voorkomen, waaronder de roodkeelbijeneter, de krokodilwachter en de schoenbekooievaar.

 

Eten en drinken

In Oeganda wordt, net als in veel andere Afrikaanse landen, veel vis, vlees en rijst gegeten. Het nationale gerecht is Matoke, een maaltijd met banaan, tomaat en vis of vlees. In veel gerechten wordt ananas en banaan verwerkt omdat deze fruitsoorten goedkoop te verkrijgen zijn.

 

Inentingen

Voor een reis naar Oeganda is een inenting tegen Gele Koorts verplicht, hiervan dien je bij de grens bewijs te kunnen overleggen. Daarnaast worden diverse andere inentingen en voorzorgsmaatregelen aanbevolen. Voor meer informatie raden wij aan contact op te nemen met je huisarts of de plaatselijke GGD.

 

Gorilla

Vrijwilliger in Oeganda hebben de zeldzame kans om de berggorilla te zien evenals chimpansees, leeuwen en olifanten die zich bevinden op de savanne en in de weelderige groene regenwouden. Daarnaast vind je hier met sneeuw bedekte bergen, grote meren (met rivierkreeft en otters), ketens van vulkanen en de Nijl.

 

Veiligheid

Net als in andere landen is het raadzaam om na zonsondergang de centra van de grote steden te vermijden. De veiligheidsmaatregelen zoals je die waarschijnlijk bij iedere vakantie hanteert, zijn ook hier van kracht.