0346 - 833 209

eSwatini, landeninformatie vrijwilligerswerk Afrika

eSwatini
vlag swaziland

 

Eswatini is het voormalige Swaziland. het wordt ook wel geschreven als eSwatini. Het  is een koninkrijk dat wordt omringd door Zuid Afrika en Mozambique. De totale landoppervlakte van Eswatini bedraagt 17.200 km ². Hiermee is het 2 maal zo klein als Nederland en 1,9 maal zo klein als België. De hoofdstad is Mbabane, terwijl Manzini de grootste stad van het land is. Hier bevindt zich onder andere de luchthaven. Er wonen ongeveer 1.186.000 mensen in Eswatini Het land heeft twee hoofdsteden: Mbabane is de bestuurlijke hoofdstad en Lobamba de koninklijke hoofdstad (residentie van de koningin-moeder, de Ntombi) en de wettelijke hoofdstad (zetel van het parlement, dat uit de senaat en het huis van afgevaardigden bestaat).
Een aantal grote steden zijn: Manzini, Big Bend, Malkerns, Mhlume en Hluti.

 

Het land

Eswatini is een land dat 100.000 jaar geleden al werd bewoond. Het landschap staat bekend om de vele natuurreservaten waar je dieren als neushoorns, zebra’s, nijlpaarden, giraffes en krokodillen tegen komt. Daarnaast vind je er watervallen, rotsformaties en moerassen.

 

De koning

De huidige koning is Mswati III (geboren onder de naam Makhosetive Dlamini, 19 april 1968), hij is sinds 1986 koning van Eswatini.
Op 25 april 1986 werd kroonprins Makhosetive tot koning gekroond en hij nam de naam Mswati III aan.
Mswati III werd niet zomaar koning, hij werd absoluut monarch. Hij regeert zonder grondwet en ontslaat en benoemt ministers naar believen. In 1992 stelde koning Mswati III een commissie in die het het kiessysteem moest hervormen. In 1993 werden er parlementsverkiezingen gehouden. Hier mochten echter geen partijen aan meedoen, maar individuele kandidaten die uitgebreid waren onderzocht of het wel loyale aanhangers van de koning waren.

 

1995

In 1995 braken er onlusten uit en eisten de mensen opheffing van het verbod op politieke partijen. In maart van dat jaar vond er de grootste staking plaats in de geschiedenis van het land, georganiseerd door de overkoepelende vakbond, de Eswatini Federation of Trade Unions. In januari 1996 was er opnieuw een grote staking van de vakbond die een week duurde. De koning deed eindelijk toezeggingen om te kijken of er een grondwet zou kunnen worden ingesteld. Het bleek echter al gauw dat de koning er niets in zag om het verbod op politieke partijen op te heffen.

 

Vrouwen van de koning

Koning Mswati III heeft sinds januari 2005 dertien vrouwen (officieel heeft hij er twaalf, omdat de koning pas met een vrouw trouwt wanneer zij hem een kind heeft geschonken, tot die tijd is zij een verloofde).
De eerste twee vrouwen van koning Mswati III zijn door de koninklijke raadgevers voor hem uitgezocht. De kinderen van zijn eerste twee vrouwen kunnen nooit koning worden. In aanmerking voor het koningschap komen de kinderen (jongens) van zijn andere vrouwen, meestal van zijn laatste vrouw. De koning is – afgezien van zijn eerste twee vrouwen – vrij in zijn keuze om een vrouw voor zichzelf uit te zoeken. Meestal komt zo’n nieuwe vrouw voor de koning wel uit een ‘respectabele’ familie. Enkele vrouwen van koning Mswati III spelen een rol van betekenis in het land. Koning Mswati III heeft 24 kinderen. Koning Mswati III is een christen (net zoals bijna alle inwoners van het land).

 

Tijdsverschil

Tijdens onze zomertijd is het in Eswatini dezelfde tijd als in Nederland en België. In onze winter is het in Eswatini één uur later.

 

Klimaat en seizoenen

Doordat Eswatini op het zuidelijk halfrond ligt zijn de seizoenen tegengesteld aan die van Nederland & België.
Op een klein oppervlak zijn opvallend veel verschillende landschappen te vinden, zoals moerasland, groene heuvels en subtropisch, savannen en grillige rotsen. Er zijn vier regio’s die in hoogte variëren van 400 tot 1800 meter. Van west naar oost zijn dit: Hoogveld, Middelveld, Laagveld en Lubombo.

 

Hoogveld

Het rotsachtige Hoogveld heeft een indrukwekkend landschap met watervallen en rivieren in diep uitgesneden dalen. Houtplantages en mijnbouw maken deze streek van groot economisch belang. Het dichtbevolkte Middelveld (700 – 800 m) vormt het hart van Eswatini. Dankzij vruchtbare grond en een subtropisch klimaat zijn hier de meeste landbouwgebieden te vinden. Droog en warm zijn de savannes van het Laagveld. Dat maakt deze streek geschikt voor het verbouwen van suiker, ananas en citrusvruchten. De bergachtige Lubombo-regio, die grenst aan Mozambique, is weelderig groen en rijk aan flora en fauna. Lubombo is dunbevolkt en wordt weinig bezocht.

 

Subtropisch klimaat

Eswatini heeft een subtropisch klimaat met natte zomers en droge winters. In het High Veld kunnen de temperaturen overdag snel stijgen terwijl de nachten vaak koud zijn. In de andere drie gebieden is in de zomer overwegend heet en in de winter mild en aangenaam.

 

Reizen en visum

Er is een direct vluchten vanuit Nederland naar Eswatini. Het meest gebruikelijke is om een vlucht te boeken naar Zuid Afrika (Johannesburg) en van daaruit verder te reizen naar Eswatini.
Wanneer je in Eswatini gaat reizen, dient je paspoort bij aankomst ten minste nog drie maanden geldig zijn. In buurland Zuid-Afrika, waar de meeste bezoekers van Eswatini ook heen reizen, moet je paspoort echter na vertrek uit dat land nog minstens zes maanden geldig zijn. Houd daar dus rekening mee!  Voor een reis in Eswatini heb je in principe alleen een geldig paspoort nodig. Een visum is vereist voor Nederlandse reizigers, maar dat krijg je gratis aan de grens, net zoals in buurland Zuid-Afrika. Wil je naar Mozambique, dan kun je aan de grens een visum kopen. Belangrijk om te melden is dat je als minderjarige niet makkelijk kan afreizen naar Eswatini. Je ontvangt van TravelUnique een overzicht van de mee te brengen papieren.

 

Wegennet

Het wegennet is relatief goed te noemen. Veel wegen zijn geasfalteerd, maar er zijn ook gravel roads. In Eswatini wordt aan de linkerkant van de weg gereden. De maximale snelheid bedraagt 120 km/uur op snelwegen, 80 km/uur buiten de bebouwde kom en 60 km/uur binnen de bebouwde kom. Bij benzinestations kun je uitsluitend cash betalen. Het is mogelijk om met een Zuidafrikaanse huurauto door Eswatini te reizen, maar dit dien je bij boeking te hebben aangegeven. Dit wordt vervolgens in de huurovereenkomst opgenomen. Hiervoor moet een (kleine) toeslag worden betaald.
Let op! Langs de kant van de weg lopen vaak dieren, zoals geiten en schapen. Maar ook mensen.
Eswatini heeft verschillende grensovergangen met Zuid Afrika en Mozambique. De grensposten zijn dagelijks geopend maar informeer vooraf naar de openingstijden.

 

Combinatie reis Eswatini / Zuid-Afrika

Veel reizigers combineren Eswatini met een bezoek aan het bijzondere Krugerpark. In het bijzondere Zuid-Afrika maak je kennis met het prachtige dierenrijk. Op een oppervlakte half zo groot als Nederland sta je in het Krugerpark oog in oog met de olifant, neushoorn, leeuw, luipaard en de buffel. Zuid-Afrika is een zeer geliefde bestemming onder reizigers die van zon, natuur, heerlijk eten, prachtige bezienswaardigheden en avontuur houden.
Het toerisme is in Eswatini op gang aan het komen. Dit betekent dat je in Eswatini nog geniet van ongerepte natuur en Afrika in haar pure vorm.

 

Tradities

De Afrikaanse tradities zijn in Eswatini het best bewaard gebleven, evenals de eeuwenoude wooncultuur. Een van de oorzaken is het lage economische niveau van Eswatini. Bijna iedereen werkt in de agrarische sector. Deze zaken maken Eswatini niet interessant genoeg voor het massatoerisme, maar zorgt er wel voor dat alle natuur mooi behouden blijft. Want de natuur is mooi! Het wemelt er van de zeer uiteenlopende, imponerende berglandschappen, ongerepte natuurreservaten en authentieke Afrikaanse dorpjes, één en al bezienswaardigheden. De verschillende landschappen van Eswatini zijn mede veroorzaakt door een breuklijn in de aardkorst. De rivieren hebben zich diep ingesneden en voor een afwisselend landschap gezorgd met savannes en hoogvlakten.

 

Eten en drinken

Het land heeft niet echt speciale gerechten. Veel gerechten worden gemaakt op basis van maïs. Ook wordt er veel vlees genutigd. In elk gerecht zitten veel verschillende ingrediënten verwerkt. Er zijn diverse goede restaurants. Marula is een speciaal drankje uit eSwatini dat alleen gebrouwen wordt in het Marula seizoen. De lokale bevolking weet precies te vertellen wanneer dit is. Wij adviseren geen water uit de kraan te drinken maar flessen water te kopen.

 

Cultuur

Het Ncwala festival luidt voor inwoners van koningrijk Eswatini het nieuwe jaar in. Umhlanga is beroemd om de tienduizenden halfnaakte, dansende meisjes waarvan er eentje op de afsluitende avond als nieuwe bruid van koning Mswati III wordt gekozen. Het meest beroemd is het Umhlanga festival of de rietendans in de Ezulwini vallei. Niet in de laatste plaats omdat de duizenden dansende vrouwen, op de slotdag van dat festival, niet veel meer om het lijf hebben dan de rietstengel in hun hand.

Koning Mswati III staat centraal bij het mateloos populaire Umhlanga festival.
Eind augustus of begin september komen tijdens dat feest tienduizenden meisjes en kinderloze vrouwen samen om te dansen voor de koning in het dorp van de koningin-moeder, momenteel het plaatsje Ludzidzini. Het festival heet ook wel Rietendans, omdat de jonge vrouwen allemaal een stevige rietstengel meenemen die zij schenken aan de koningin-moeder ter reparatie van haar landgoed. Om hun heup dragen velen het kapmes waarmee zij de rietstengel hebben afgesneden, ten teken van vruchtbaarheid.

 

Halfnaakte Rietendans

Want om vruchtbaarheid gaat het uiteindelijk op het Uhmlanga festival, dat in zijn huidige vorm halverwege de vorige eeuw het licht zag. Op de afsluitende dag kiest de koning namelijk ieder jaar zijn nieuwe vrouw. Hij doet dit nadat zo’n 25.000 meisjes nagenoeg naakt – slechts gehuld in wat kettingen en een minuscuul rokje – voor hem, en vele nieuwsgierige toeschouwers, hebben gedanst.

 

Polygamie in Eswatini

Het klinkt misschien wat vreemd, elk jaar een nieuwe vrouw, maar in Eswatini is polygamie heel gewoon. De huidige koning, Mswati III, verzamelde er voor zijn dertigste al bijna tien. En zijn vader had er op 83-jarige leeftijd meer dan honderd. Hij had ook ruim zeshonderd kinderen. Hoewel Umhlanga veel aandacht trekt van toeristen, is op het ritueel en op het principe van polygamie internationaal veel kritiek. Niet in de laatste plaats omdat het het land is met het hoogste aantal Hiv/AIDS besmettingen ter wereld. Bijna de helft van alle inwoners in Eswatini is besmet met het virus dat zich vooral verspreid door onveilig seksueel contact.Inwoners van Eswatini eren tijdens het Ncwala festival de koning, de nationale eenheid en het eerste fruit van het jaar. Het festival markeert ook het nieuwe jaar eind december of begin januari. Het vindt plaats in de centrale Ezulwini vallei.

 

Ncwala bij volle maan

Wanneer precies het startschot klinkt voor het jaarlijkse Ncwala festival, hangt af van de nieuwe maan in november. Op dat moment vertrekt een kleine groep mannen uit de zogenaamde Bemanti clan naar de oostkust van Mozambique, om daar het schuim van de golvende Indische Oceaan te scheppen. Terwijl zij hiermee bezig zijn, begint thuis het ‘kleine’ Ncwala. Op gezette tijden vinden dan rituelen plaats en wordt er gezongen en gedanst. Deze opwarmronde voor het werkelijke festival duurt tot de volle maan eind december of begin januari verschijnt.

Vreugdevuur

Zodra het in december volle maan is, wordt een grotere groep mannen uit het hele land verzameld in het plaatsje Lobamba om takken van de Lusekwame boom te verzamelen. Daarmee maken zij een ereboog voor de koning, die tijdens het zes dagen durende festival het eerste fruit van het jaar verorbert onder het genot van zang en dans door traditionele strijders. De laatste dag van het festival is het meest spectaculair. Dan wordt een enorm vreugdevuur ontstoken waarin allerlei soortige objecten worden verbrand die herinneren aan het afgelopen jaar.

 

Reistijd

De beste tijd om naar Eswatini af te reizen is de periode mei – augustus.

 

Voltage

In Eswatini is het voltage 220/230 Volt of 110 Volt. Wij adviseren ter plaatse een speciale driepolige stekker te kopen.

 

Veiligheid

Net als in andere landen is het raadzaam om na zonsondergang de centra van de grote steden te vermijden. De veiligheidsmaatregelen zoals je die waarschijnlijk bij iedere vakantie hanteert, zijn ook hier van kracht.