0346 - 833 209

TravelUnique: informatie over een tussenjaar in het buitenland
Tussenjaar/ Gap Year

Een tussenjaar of in het Engels een Gap Year is een jaar tussen twee opleidingen, waarin men iets geheel anders doet. Een tussenjaar is bedoeld om de horizon te verbreden en ideeën op te doen voor een studiekeuze of een nieuwe baan. De invulling van een tussenjaar verschilt per persoon volgens Wikipedia.

Vooral schoolverlaters die net hun diploma hebben gehaald nemen een tussenjaar. Het aantal scholieren dat voor een tussenjaar kiest groeit de laatste jaren sterk. Ongeveer 16 % van de schoolverlaters van HAVO en VWO last tegenwoordig een tussenjaar in. Grofweg een derde hiervan gaat in dat tussenjaar naar het buitenland. Het tussenjaar is bovendien positief voor je studiekeuze. Studenten die voor hun studie een jaar gewerkt of gereisd hebben, vallen minder vaak uit in hun eerste studiejaar.

Je tussenjaar kan je op verschillende manieren invullen. Bijvoorbeeld:

 • Je kan er voor kiezen om een jaar te gaan werken
 • Je kan gaan reizen
 • Je kan een taal leren (in het buitenland)
 • Je kan vrijwilligerswerk gaan doen in het buitenland.
 • Je kan een stage doen in het buitenland

 

Voor- en nadelen

Er zijn voordelen en natuurlijk ook nadelen aan een tussenjaar. De voordelen kunnen zijn:

 • Dat je werkervaring opdoet
 • Je zo meer tijd hebt om een bewuste studiekeuze te maken en je te verdiepen in de verschillende studie mogelijkheden
 • Je de mogelijkheid hebt om je CV op te pimpen, een ervaring in het buitenland staat altijd goed op je CV, dit toont aan dat je ondernemend en flexibel bent
 • Je een andere taal beter leert spreken of verbetert
 • Je een andere cultuur leert kennen, wat goed is voor je persoonlijke ontwikkeling
 • Je internationale vriendschappen opdoet door te reizen naar het buitenland
 • Je uit je comfort zone treedt
 • Je een onvergetelijk avontuur meemaakt

 

Nadelen kunnen er ook zijn, bijvoorbeeld:

 • Je het na het jaar moeilijk vindt om weer in een studieritme te komen of dat je helemaal geen zin meer hebt om te gaan studeren, of
 • je geen duidelijk doel hebt en het jaar gaat bestaat uit op de bank hangen.

 

Maak een plan!

Een tussenjaar heeft de meeste kans van slagen als je met een goed plan komt. Weet je niet precies hoe je dit aan moet pakken? Kijk dan eens op www.wilwegwijzer.nl

Ook op de website van het Tussenjaar Kenniscentrum vind je veel duidelijke informatie en kan je je aanmelden voor een online workshop Tussenjaarplan.

Bij het maken van je plan houd je rekening met je interesses, het aantal weken/maanden dat je naar het buitenland zou willen gaan en je al gespaarde geld. En kan je eventueel nog geld van je ouders krijgen? Hoe ga je het geld wat je verder nodig hebt verdienen? Etc.

Ook kan je een plan maken om fondsen te gaan werven om zo het benodigde geld bij elkaar te krijgen. En weet je naar welk land je in Afrika zou willen gaan, verdiep je dan in de cultuur en zorg ervoor dat je goed voorbereid op reis gaat.

Op de website van de Rijksoverheid vind je wat je allemaal moet regelen als je tussenjaar neemt. Klik hier voor meer informatie.

Je kan altijd contact opnemen met TravelUnique om door te spreken hoe je je tussenjaar met een stage of vrijwilligerswerk zou kunnen invullen. Ook kunnen we een cursus Engels voor je regelen in Kaapstad.

Een gesprek met TravelUnique is geheel vrijblijvend. Let op dat je kiest voor een organisatie die duurzame en verantwoorde projecten en stages aanbieden. Een goede graadmeter is om de site van Vereniging Volunteer Correct (VVC) te kijken welke organisaties dit zijn, www.volunteercorrect.nl.

 

Tussenjaar fonds


Een  goed gepland  tussenjaar vergroot de kans op een succesvolle studie. Stichting Tussenjaarfonds wil deelname aan een tussenjaarprogramma – met begeleiding bij persoonlijke ontwikkeling en richting toekomstkeuze  – mogelijk maken voor alle jongeren. Ook jongeren met ouders die minder verdienen dan de inkomensgrens die geldt voor het aanvragen van een aanvullende beurs als je zou gaan studeren. Hier vind je meer info over het Tussenjaar Fonds.

Wil je weten wat het je gaat kosten om deel te nemen aan een stage of project in Afrika? Laat ons een voorstel maken en kijk op www.budgetyourtrip.com.

 

TravelUnique, WhatsApp 06 – 38 22 86 58