0346 - 833 209

Vrijwilligersprojecten Afrika: TravelUnique biedt vrijwilligerswerk aan
Vrijwilligersprojecten in Afrika
travelunique

 

TravelUnique biedt verschillende vrijwilligersprojecten aan in diverse landen in Afrika.

Wat de vrijwilligersprojecten gemeen hebben is dat mensen, afkomstig uit allerlei delen van de wereld, elkaar op een ontspannen en unieke manier leren kennen. In het werk kan je ontroerende, confronterende, vrolijke en onverwachte situaties meemaken. Samenwerken is dan ook belangrijk en schept een band. Je woont met andere vrijwilligers in een huis of je deelt een kamer. De ervaring leert ons dat ook hierdoor vaak bijzondere vriendschappen ontstaan. Samen maak je het verschil in een geweldig land met een bijzondere bevolking. Die ervaring blijft je altijd bij.

TravelUnique is er voor iedereen die een waardevolle bijdrage kan leveren bij een project in Afrika ongeacht geloof, etniciteit, geslacht of leeftijd.

Wij hebben er voor gekozen goede georganiseerde, duurzame projecten aan te bieden in Afrika, waarbij veel voor de vrijwilliger is geregeld. Wij werken uitsluitend met projectpartners die ons kwaliteit en duurzaamheid garanderen.

 

Vrijwilligerswerk

De definitie van vrijwilligerswerk, of in het Engels ‘volunteering’  is:

‘Werk dat in enig georganiseerd verband onverplicht en onbetaald wordt verricht ten behoeve van anderen of de samenleving’.

TravelUnique is een onafhankelijke organisatie, wij ontvangen geen donaties of subsidies. TravelUnique werkt in Afrika samen met kleine NGO’s of partnerorganisaties die evenmin een subsidie ontvangen voor hun werkzaamheden. De vrijwilligersprojecten waarmee samen wordt gewerkt hebben niet de financiële middelen om de kosten van vrijwilligers te betalen (zoals vlucht, accommodatie en maaltijden). Daarom betaal je dit als vrijwilliger zelf.

 

Verschillen in kosten vrijwilligersprojecten

TravelUnique biedt projecten aan van diverse projectpartners. De kosten die je voor deelname betaalt kunnen variëren per project. Wij hebben er voor gekozen zeer goed georganiseerde, duurzame projecten aan te bieden. Voor deze georganiseerdheid betaal je.

Wij vinden het belangrijk dat zaken goed geregeld zijn zoals je veiligheid, de maaltijden, je verblijf en je dagelijk transport van- en naar het project. Ook word je opgehaald en weggebracht naar het vliegveld.

Vrijwilligersprojecten van organisaties kunnen sterk verschillen in prijs. Lees dus heel goed wat wel en wat niet bij de projectprijs is inbegrepen om een goede keus te maken. Bepaal ook voor je zelf hoe goed geregeld je het wilt hebben en kies zo het project wat bij je past.

 

Prijzen

Alle prijzen zijn onder voorbehoud van prijswijzigingen. Vaak zijn de prijzen van de vrijwilligersprojecten gekoppeld aan de koers van de ZAR, de USD of de GBP. Door fluctuaties in de koers kan de prijs tussentijds worden aangepast. Prijzen voor een volgend jaar zijn rond september bekend. Boek je bijvoorbeeld in 2016 en je neemt deel aan het project in 2017, dan dien je de prijs die geldt voor 2017 te betalen.

 

Wat hebben de vrijwilligersprojecten met elkaar gemeen?
 • Het zijn duurzame, goed georganieerde vrijwilligersprojecten
 • Je verblijft in een vrijwilligershuis, niet bij een gastgezin
 • Je verblijf bij de vrijwilligersprojecten met internationale vrijwilligers
 • De voertaal bij de vrijwilligersprojecten is Engels
 • Er is 24/7 begeleiding aanwezig
 • Je maaltijden, was en dagelijks vervoer van- en naar het project zijn geregeld
 • Je wordt opgehaald op het vliegveld bij aankomst in Afrika (en natuurlijk ook weer weggebracht)
 • Je ontvangt een goede begeleiding van TravelUnique voor vertrek

 

 

Hoe boek je een project?
button boeken donkergrijs

Je kan een vrijwilligersproject boeken door op de button hiernaast te klikken of een mail te sturen waarin je vermeld aan welk project je zou willen deelnemen en het aantal weken dat je zou willen deelnemen plus je naam, adres, woonplaats en leeftijd bij deelname aan het project. Bij het boeken van een project ga je akkoord met onze Algemene Voorwaarden. Lees deze goed door voordat je boekt.

 

Brochure

Heb je een project geboekt dan ontvang je van ons een brochure waar je allemaal aan moet denken (visum, inentingen, ticket, verzekering, etc). Mocht je nog niet geboekt hebben en wel de brochure willen ontvangen, stuur dan een mail naar info@travelunique.nl.

 

Hoe zoek je een project wat bij je past?

Wil je graag een specifiek project doen, bijvoorbeeld een medisch project omdat je verpleegkundige bent, of een sport project omdat je heel goed bent in voetbal? Klik dan op het soort project van je keuze. Klik je op “medische project” dan vind je alle projecten op het gebied van gezondheidszorg onder elkaar vermeld. Mocht je advies nodig hebben over het project wat het beste bij je zou kunnen passen, neem dan contact met ons op.

Daarnaast kan je voorkeur hebben voor een specifiek land. Lees de landeninformatie om te bepalen welk land je voorkeur heeft. Ook hier geldt; heb je advies nodig neem dan contact met ons op.

 

Projectpartners in Afrika

TravelUnique werkt samen met verschillende projectpartners in Afrika. TravelUnique verzorgt de hele begeleiding voor vertrek en op het moment dat je aankomt in Afrika neemt onze lokale projectorganisatie je begeleiding over. TravelUnique werkt al jaren samen met dezelfde, betrouwbare projectorganisaties. Het logo van onze projectorganisatie vind je vermeld rechts bovenaan de projectinformatie. De projectorganisatie voorziet ons van brochures, nieuwbrieven met een update over wat bereikt is bij de projecten, foto’s en informatie over het lokale team, etc. Deze informatie ontvang je voor vertrek van ons.

 

Projecten combineren

Je kunt kiezen voor één project, maar een combinatie tussen projecten en gebieden is ook mogelijk. Bijvoorbeeld drie weken werken op een project in Zimbabwe en twee weken in Kaapstad, Zuid-Afrika. Per project is de minimum verblijfsduur twee weken. De maximale duur van het project staat bovenaan in de projectomschrijving. Vaak is de maximale duur 24 weken.

 

De wereld veranderen in vier weken

Het is belangrijk om je te realiseren dat je de wereld niet kan veranderen tijdens vier (zes, acht of meer) weken vrijwilligerswerk. Houd voor ogen dat je naar Afrika bent gegaan om een kleine bijdrage te leveren aan het verbeteren van de leefomstandigheden van mensen die het hard nodig hebben. Wees reeël in je verwachtingen. Je krijgt te maken met gewoonten en gebruiken die soms niet helemaal aansluiten op onze maatstaven. Wees respectvol en pas je aan.

Het is ook zo dat je tijdens je vrijwilligerswerk veel leert; de taal, de cultuur en de gewoontes van het land. Daarnaast leer je vaak veel over jezelf; je aanpassingsvermogen, je flexibiliteit en je zelfstandigheid.

Belangrijk bij vrijwilligswerk in Afrika is: wees flexibel!

 

Verklaring Omtrent Gedrag / Uittreksel uit het Strafregister

Voor deelname aan alle projecten is een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) of zoals het in België heet, een Bewijs van Goede Zeden nodig. Dit geldt ook voor deelname aan natuurbehoudprojecten. Zonder het overleggen van een VOG is het niet mogelijk deel te nemen aan een project van TravelUnique.
Woon je in Nederland dan sturen we je een ingevulde VOG. Hierna kan, na het invullen van je persoonlijke gegevens, een VOG bij de gemeente waar je woont worden aangevraagd. Kosten hiervoor bedragen € 30,05. Helaas zijn deze kosten voor eigen rekening.

Woon je in België dan dien je een uittreksel uit het Strafregister aan te vragen (Model 2).

Model 2: waneer het uittreksel gevraagd wordt teneinde toegang te krijgen tot een activiteit die onder opvoeding, psycho-medisch-s0ciale begeleiding, hulpverlening aan de jeugd, kinderbescherming, animatie of begeleiding van minderjarigen valt

Dit is gratis. Je VOG moet afgegeven zijn in het jaar dat je vrijwilligerswerk doet en niet ouder zijn dan 6 maanden.

Wij dienen voor aanvang van deelname aan het project je VOG of Uittreksel uit het Strafregister in ons bezit te hebben, anders kan je deelname in gevaar komen.

 

Waarom betalen voor vrijwilligerswerk?

De reden dat je moet betalen voor vrijwilligerswerk is omdat je reis, je verblijf, vervoer en begeleiding geld kosten. Doordat de projecten geen structurele financiering ontvangen (bijvoorbeeld vanuit de overheid) is het niet mogelijk deze kosten door het project te laten dragen. De projecten zijn (mede) afhankelijk van de steun van de vrijwilligers en donaties.

 

Je betaalt voor de volgende zaken:
 • Kost en inwoning; verblijf in een vrijwilligershuis of gastgezin, maaltijden, schoonmaak- en wasservice
 • Vervoer; het vervoer van- en naar het vliegveld en dagelijks transport van- en naar je project
 • Voorbereiding en begeleiding; vanuit Travelunique ontvang je vooraf een gedegen voorbereiding en begeleiding van een projectcoördinator ter plaatse
 • Overige kosten; zoals administratie, drukwerk kosten, etc.
 • € 15,00 aan de Stichting GGTO, deze organisatie zorgt ervoor dat je gemaakte kosten retour ontvangt als Travelunique in financieel zwaar weer mocht komen
 • Bij Travelunique betaal je geen inschrijf- of administratie kosten

 

Accommodatie

Belangrijk om te weten is dat je bij TravelUnique verblijft in een vrijwilligershuis met internationale vrijwilligers. Wees je ervan bewust dat een vrijwilligershuis lijkt op een backpackers accommodatie. Er verblijven meerdere mensen in het huis, iedereen is niet altijd even netjes. Soms kan het huis een wat rommelige, studentikoze uitstraling hebben. Je slaap vaak in een kamer met stapelbedden. Mannen slapen bij mannen en vrouwen slapen bij vrouwen. In het vrijwilligershuis worden de maaltijden voor je geregeld en de kamers zeker 1 keer per week schoongemaakt. Ook is er de mogelijkheid je kleding te laten wassen (al dan niet tegen betaling).

 

Waar gaat je geld heen?

Het is belangrijk om te weten waar je geld heen gaat. Verschillende van onze partners hebben een overzicht gemaakt hoe de kosten zijn opgebouwd. Wil je dit ontvangen, laat ons dit dan weten.

 

Beoordeling van de vrijwilligersprojecten

Travelunique werkt samen met de Afrikaanse Happy Africa Foundation, een NGO (Non Governmental Organization) die de haalbaarheid van de verschillende vrijwilligersprojecten beoordeelt. Hierdoor kunnen we je garanderen dat jouw werk structureel bijdraagt aan het project. Ook komt een deel van het bedrag dat je betaalt voor je reis en verblijf, direct ten goede aan het project dat je kiest. Klik hier voor de website van THAF.

 

Hoe is het geregeld?

Wanneer je een project of projecten hebt gekozen, krijg je van ons een uitgebreide intake en briefing. Je gaat dus goed voorbereid op reis zodat je optimaal van je tijd in Afrika kunt genieten. Bij de projecten word je bij aankomst op het vliegveld opgehaald. Je verblijf, maaltijden en transport van en naar je werk zijn allemaal geregeld en bij de prijs inbegrepen. Net als bij een ‘gewone’ vakantie dus. Alleen is er hier geen reisleiding die op je wacht, maar is op elk vrijwilligersproject een projectmanager en coördinator aanwezig. Zij zijn je aanspreekpunt.

 

Contact oud-vrijwilligers

Contact opnemen met een oud-vrijwilliger is altijd mogelijk. Om een objectief beeld te vormen over het project van je keuze is het soms prettig om contact op te nemen met vrijwilligers die zelf bij dit project zijn geweest. Deze oud-vrijwilligers zullen eerlijk vertellen hoe ze het project, de projectorganistie en de service van TravelUnique hebben ervaren.

Mocht je contact willen opnemen met een oud-vrijwilliger, laat dit ons dan weten. Dan zorgen we ervoor dat je een emailadres of een telefoonnummer ontvangt.

 

Geen bijkomende kosten

Er zijn geen bijkomende kosten bij TravelUnique. Het bedrag op de website is inclusief BTW. Er zijn geen administatie-, reservering- of boekingskosten verschuldigd. Ook betaal je niks extra’s voor vertrek in het hoogseizoen (juli en augustus). Bij iedere project wordt vermeld wat bij de prijs inbegrepen is en wat niet. Prijzen zijn altijd exclusief kosten voor een vliegticket en verzekeringen en excursies/maaltijden buiten het programma om.

 

Betaling

Bij het boeken van je project of reis hoef je nog niet direct te betalen, er is vaak voldoende tijd om (eventueel via fondsenwerving) het benodigde geld bij elkaar te sparen. Boek wel op tijd, dan weet je zeker dat er plaats is, helaas geldt voor alle projecten vol=vol. Bij boeking vragen we een aanbetaling van €150,00. Dit bedrag wordt verrekend met het bedrag van de nota, die je betaalt 6 weken voor vertrek naar je project. De nota ontvang je per post of per mail.

Je dient altijd hele weken te betalen. Mocht je bijvoorbeeld aankomen op zondag en vertrekken op zaterdag, dan betaal je het bedrag voor een hele week verblijf. Restitutie voor deze ene dag wordt niet verleend.

 

Aanleveren benodigde documenten

Wij dienen 6 weken voor vertrek alle benodigde documenten in huis te hebben en tevens dient je betaling dan bij ons binnen te zijn.

Wij hebben de volgende documenten nodig:

 • de getekende bevestiging
 • de getekende Algemene Voorwaarden
 • de getekende Gedragsregels
 • het ingevulde boekingsformulier
 • de VOG (Verklaring Omtrent Gedrag)

Mochten we deze documenten niet tijdig in ons bezit hebben dan kan je deelname aan het project in gevaar komen. Dit geldt ook bij het te laat overmaken van de betaling.

 

Annuleren?

Annuleren van het geboekte vrijwilligersproject kan tot maximaal 6 weken voor aanvang van je project. Dit geldt echter niet voor de Nomad Adventure Tours (vraag ons om de voorwaarden) en voor een aantal natuurbehoud projecten. Je ontvangt dan de aanbetaling van je project retour. Annuleer je binnen een maand voor vertrek dan ben je kosten verschuldigd. De hoogte van deze kosten hangen af van het moment waarop je annuleert. Hiervoor verwijzen we je naar onze Algemene Voorwaarden. Je kan de annuleringskosten eventueel terugkrijgen, als je een annuleringsverzekering hebt afgesloten en aan de voorwaarden van de verzekering voldoet. Wij raden een annuleringsverzekering zeer zeker aan.

 

 

 

AI fotografie-1 vrijwilligersprojecten afrika

 

Disclaimer

Er is door ons uiterste zorg besteed aan de juistheid van de verstrekte gegevens. Onjuistheden kunnen zich echter voordoen. Zowel TravelUnique als haar partners kunnen niet aansprakelijk worden gesteld voor schade tengevolge van onjuiste gegevens op deze site.