0346 - 833 209

Zuid-Afrika: landeninformatie vrijwilligerswerk en stages

Zuid-Afrikavlag zuid-afrika

 

Er is geen vakantieland met zoveel variatie als Zuid-Afrika. En het is zo makkelijk te bereizen! Zuid-Afrika wordt wel eens “een wereld in één land” genoemd en dat is terecht. Je vindt er vele nationale parken, wildreservaten, schitterende natuurgebieden, moderne steden, gezellige dorpjes en prachtige verlaten stranden. Bovendien beschikt het land over een boeiende en rijke historie en over een heerlijk klimaat. Na de afscheiding van de apartheid is het land opgedeeld in 9 provincies, Noord-Provincie, Mpumalanga, Noordwest, Gauteng, Oranje Vrijstaat, KwaZulu-Natal, Noord-Kaap, West-Kaap en de Oost-Kaap.

 

Krugerpark

Tegen de grens met Mozambique ligt het beroemde Kruger National Park. Dit is één van de grootste natuurreservaten ter wereld. Het reservaat is bekend om zijn enorme rijkdom aan wilde dieren en vogels en ook om zijn prachtige landschap. De vegetatie van het gebied is uniek. De Zuid-Afrikaanse flora omvat alleen al 20.000 soorten bloeiende planten. Wereldberoemd zijn de protea (de nationale bloem) en de jacarandaboom, die tijdens zijn bloeiperiode lichtpaarse bloemen krijgt.
Zuid-Afrika heeft als bijnaam: de “Regenboognatie”. Die naam dankt het land vooral aan de veelzijdigheid en veelkleurigheid van land, bevolking en cultuur. Dit alles maakt Zuid-Afrika tot een ideale bestemming.
Zuid-Afrika is de enige Fair Trade bestemming in de wereld.

 

Het land

Zuid-Afrika is bijna 30 keer zo groot als Nederland, met een oppervlakte van 1.219.912 km2. Er leven gemiddeld tien keer minder mensen per vierkante kilometer. De bestuurlijke hoofdstad is Pretoria en daarnaast zijn Kaapstad, Johannesburg en Bloemfontein de belangrijkste steden.

Zuid-Afrika heeft 11 officiële talen, waaronder Afrikaans, Engels en Zulu. Afrikaans is voor Nederlanders met taalgevoel te volgen en met Engels kun je overal terecht.

 

Culturen

Naar schatting leven er in Zuid-Afrika 44 miljoen mensen. De meerderheid van de bevolking is “zwart” en bestaat uit verschillende inheemse volkeren, allen met hun eigen taal en cultuur. Verder zijn 5 miljoen mensen blank.

De grootste inheemse groepen zijn de Zulu’s en de Xhosa. Ndebele, Noord Sotho, Zuid Sotho, Swazi, Tsonga, Tswana en Venda zijn de andere officiële talen die elk door meer dan één miljoen mensen worden gesproken. De oorspronkelijke bevolking de San (Bosjesmannen) en de Khoi-Khoi leeft nog steeds in Zuid-Afrika, maar is sterk in de minderheid.

 

Klimaat en beste reistijd

De seizoenen in Zuid-Afrika zijn precies omgekeerd aan die in Nederland: als het in Nederland winter is, dan is het in Zuid-Afrika zomer. In het binnenland is het klimaat gematigd en de Kaapse kust heeft een mediterraan klimaat. Het Krugerpark, de Noord-Provincie en de kuststreken van KwaZulu-Natal zijn subtropisch.
Door de overvloedige zonneschijn is elk jaargetijde geschikt voor een vakantie in Zuid-Afrika. In de herfst (maart-april) en de lente (september-oktober) is de temperatuur wat gematigder en daarom zijn dit de beste periodes om te reizen in Zuid-Afrika.

 

Zomer

In de zomer kan het heel warm heet zijn en is de begroeiing dichter. Wilde dieren zie je daardoor minder goed ziet, wat een nadeel kan zijn. Een voordeel is weer dat er in deze periode veel jonge dieren zijn geboren.
Om de provincie KwaZulu-Natal te bezoeken is de periode mei tot en september de beste tijd, zeker als je van plan bent grootwild safari’s te doen.

 

Reizen

Zuid-Afrika is een ideaal land om per huurauto zelf te bereizen. Houd er wel rekening mee dat er links gereden wordt. De wegen zijn echter heel goed en buiten de grote steden is weinig verkeer.

Het snelwegennet is goed maar vooral in landelijke gebieden soms nogal wat smal en vaak met veel gaten in de weg, let dus altijd heel goed op. Het dragen van autogordels is verplicht en maximumsnelheid is doorgaans 120 km/u op snelwegen, op de B-wegen 100 km/u en 60km/u binnen de bebouwde kom. Net als bij ons in Nederland wordt door borden vaak aangegeven wat de maximumsnelheid op het betreffende traject is.
Inhalen op een tweebaansweg kan wanneer de auto die voor je rijdt op de vluchtstrook gaat rijden. Je bedankt deze auto door met je lichten te knipperen.

 

Tijdsverschil

Tijdens de Nederlandse zomertijd (maart tot en met oktober) is er geen tijdverschil tussen Zuid-Afrika en Nederland. Tijdens onze wintertijd is het in Zuid-Afrika 1 uur later dan in Nederland.

 

Gezondheid

Vaccinaties tegen cholera en waterpokken zijn niet nodig in Zuid-Afrika. Reizigers vanuit een gebied met gele koorts moeten een geldig inentingscertificaat hebben.
De meeste wildparken liggen in malariagebieden. Er zijn ook malariavrije gebieden waar je de “Big 5” kunt zien en interessante safari’s kunt doen. Deze parken worden veel bezocht door gezinnen met kinderen. Neem contact op voor meer informatie over malariavrije reizen.
Vraag de GG&GD om persoonlijk advies over malaria, vaccinaties en eventuele andere maatregelen.

 

Valuta

De munteenheid is de Zuid-Afrikaanse Rand, meestal afgekort als ZAR. Op de website www.xe.com vind je de laatste koers.
In Zuid-Afrika kun je bij veel banken met een Nederlandse bankpas pinnen. Daarnaast is een creditcard (met name VISA en MasterCard) een handig betaalmiddel, ook in de hotels en veel restaurants.

 

Eten en drinken

In Zuid-Afrika kan je voor een goede prijs/kwaliteitsverhouding prima eten en drinken. Het land kent een grote variatie aan restaurants met lokale gerechten. Zuid-Afrika staat bekend om de wijnen. Wijnen zijn relatief goedkoop en goed van kwaliteit, vooral aan de westkust. Zuid-Afrikanen zijn dol op barbecues met braaivleis, de ‘braai’. Daarnaast zijn Boerewors (braadworst) en biltong (gedroogd vlees) populaire gerechten. Een hoofdgerecht kost tussen de R80 en R100 per persoon. Voor een fles water betaal je ca. R5. In de grote steden kan er water uit de kraan worden gedronken.

 

Paspoort en visum

Voor reizen naar Zuid-Afrika gelden de volgende voorwaarden:

  • Je paspoort moet nog minimaal 30 dagen geldig te zijn vanaf de datum van vertrek
  • Een visum is niet nodig, als je minder dan 90 dagen in Zuid-Afrika bent.

Voor reizigers met een paspoort uit een ander land dan Nederland gelden andere bepalingen. Lees alle voorwaarden op www.cibt.nl of neem contact op met de Zuid-Afrikaanse ambassade in je land.
Neem tijdens je reis ook een kopie van uw paspoort mee en bewaar deze apart van de originele reisdocumenten.

 

Malaria

Malariakaart Zuid-Afrika. Roze/groen gestreept: malariatabletten aanbevolen september t/m mei, overige maanden muggenwering. Groen: muggenwering. Grijs: geen malaria.

Het kaartje geeft een globaal overzicht van malaria in Zuid-Afrika. Je moet je altijd persoonlijk laten adviseren over maatregelen tegen malaria, omdat de keuze van het anti-malariamiddel van je persoonlijke omstandigheden afhangt, zoals je gezondheid, verblijfsduur in Zuid-Afrika en andere factoren. Kijk op: www.vaccinatiesopreis.nl

 

Malaria kaart Zuid-Afrika

 

Voltage

In Zuid-Afrika is het voltage 220/230 Volt of 110 Volt. Wij adviseren ter plaatse een speciale driepolige stekker te kopen.

 

Veiligheid

Net als in andere landen is het raadzaam om na zonsondergang de centra van de grote steden te vermijden. De veiligheidsmaatregelen zoals je die waarschijnlijk bij iedere vakantie hanteert, zijn ook hier van kracht.