Duurzame ontwikkelingsdoelstelling of SDG's
(Sustainable Development Goals)
De SDG’s (Sustainable Development Goals) zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. De doelen zijn afgesproken door alle 196 landen binnen de Verenigde Naties (VN), waaronder Nederland. Voor het opstellen van de SDG’s zijn wereldwijd duizenden organisaties en miljoenen burgers om hulp gevraagd.
De SDG’s startten in 2015 en lopen nog tot 2030. Ze zijn een mondiaal kompas voor uitdagingen als armoede, onderwijs en de klimaatcrisis.
Het zijn de opvolgers van de Millenniumdoelen, die liepen van 2000 tot 2015. Regeringsleiders van 189 landen spraken in 2000 af om vóór 2015 de belangrijkste wereldproblemen aan te pakken en formuleerden acht doelstellingen. De voortgang van de doelen werd elk jaar gemeten. Allerlei doelstellingen werden niet gehaald. In Afrika zal bijvoorbeeld schoon water naar verwachting pas in het jaar 2105 voor iedereen beschikbaar zijn. Dit is 90 jaar later dan de streefdatum.
Achter de zeventien doelen zitten 169 targets. Die maken ze nog concreter. De nieuwe ontwikkelingsagenda geldt voor alle landen. Hierbij gaat het dus ook niet langer over hulp van de rijke landen aan de arme landen.
De Duurzame Ontwikkelingsdoelen hebben meer aandacht voor milieuthema’s, vrede en veiligheid en economische ontwikkeling. Ze gaan ook verder dan de Millenniumdoelen met het volledig bestrijden van armoede en honger in de wereld. Het idee achter de SDG’s is om aan een betere toekomst te bouwen en dat niemand mag achterblijven.
Door het doen van vrijwilligerswerk in Afrika krijg je inzicht in de problemen die er spelen in de wereld, zoals armoede, slechte kwaliteit van onderwijs, genderongelijkheid, het gebrek aan schoon drinkwater, etc. We hopen dat je een onderdeel van de oplossing wilt uitmaken. Ieder klein stapje is er 1.
Meer informatie vind je op de webstie van SDG Nederland.