Landeninformatie Namibië

NAMIBIË

Namibië, officieel de Republiek Namibië (Engels: Republic of Namibia) is een land in Zuidelijk Afrika, aan de kust van de Atlantische Oceaan tussen Angola en Zuid-Afrika. Ook de Caprivistrook, een smalle strook land tussen Botswana aan de zuidkant en Angola en Zambia in het noorden behoort tot Namibië. In het noorden vormen de rivieren Kunene, Okavango en Zambezi natuurlijke grenzen met Angola en Zambia, in het zuiden is de Oranjerivier de grens met Zuid-Afrika. In het noordoosten vormt de 21ste lengtegraad en in het zuidoosten de 20e lengtegraad de grens met Botswana.
Namibië is een uitgestrekt en zeer dunbevolkt land. Het staat vooral bekend om zijn prachtige natuur.

Woestijn

Namibië bestaat grotendeels uit woestijnvlakte. Je vindt er ook de Namib-woestijn. Dit is de oudste woestijn ter wereld. Verder kent het land rotsformaties, de indrukwekkende Fish River Canyon en vele Nationale parken waar je veel diersoorten in het wild kan ontdekken, zoals: olifanten, bergzebra’s, de zwarte neushoorn, leeuwen en antilopen. Namibië heeft een lange kustrook met zandstrand, maar het land staat niet bekend als strandbestemming. Je kunt er veel dolfijnen en zeehonden spotten. De economie van het land draait grotendeels op de winning en export van diamanten. De bevolking daarentegen leeft grotendeels van de landbouw. Ongeveer 50% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Klik hier voor de Wikipedia pagina over Namibië.

Bevolking van Namibië

Het aantal inwoners bedraagt (in 2009) 2.108.665 inwoners. Het land heeft een bevolkingsdichtheid van 2,6/km2 in 2009. Dit betekent dat Namibië na Mongolië het dunbevolkste land ter wereld is.
De levensverwachting bij geboorte is 51,2 jaar in 2009.

Geschiedenis

In de 18de eeuw zijn er verschillende ontdekkingsreizigers naar Namibië gegaan. Alleen stuiten ze bij de kust op een groot probleem, om in het binnenland te komen moesten ze door de Namib Dessert, toen was dat een haast onmogelijke taak. De meeste ontdekkingsreizigers kwamen dus niet veel verder dan de kustlijn, ook de Nederlanders, welke eind 1700 met de Kaapkolonie bezit namen van de plek die we tegenwoordig kennen als Walvisbaai. Maar ook de kust was niet veilig, door de koude golfstroom, de ruwe zee en een ruw landschap dankt een van de meest bijzondere plekken in Namibië zijn naam: Skeleton Coast, waar veel schepen in vroegere tijden stranden. Uiteindelijk wist ook een groep Duitse missionarissen zich eind 18de eeuw in het binnenland te vestigen. Zij hebben lange tijd zowel het Christendom als de Duitse taal gepromoot in het tegenwoordige Namibië.

Duits bewind

Eind 19de eeuw werd het huidige Namibië onder Duits bewind gesteld, dit gebeurde op de Berlijn Conferentie van Europese Koloniale machten. Engeland bleef echter een kleine enclave in Namibië beheren, het tegenwoordige Walvisbaai.
Het Duitse bewind ging vervolgens rigoureus te werk, al het land van de lokale bevolking werd weggeven aan nieuwe kolonisten. In 1904 had de lokale bevolking er genoeg van. De Nama en Herero bevolking kwam in opstand tegen de Duitsers. Vele bloedige veldslagen (waar met name de Herero’s het moesten vergelden) volgden. Volgens de Verenigde Naties waren deze veldslagen de eerste Genocide van de 20 ste eeuw, waar meer dan 80.000 slachtoffers gevallen zijn, van de overgebleven Herore’s leefden er toen nog maar weinig in Namibië, en als dit zo was dan was de kans groot dat ze in een concentratie kamp terecht kwamen. De Duitsers wisten vol te houden en kwamen als winnaar uit deze veldslag.

Zuid-Afrika

Tien jaar later had Duitsland andere zorgen, namelijk de Eerste Wereldoorlog. Het bewind van Zuid West Afrika werd overgedragen aan Zuid Afrika. Hoewel Zuid Afrika zich jarenlang heeft ingezet voor een betere infrastructuur in Zuid West Afrika, is het echte Zuid Afrikaanse erfgoed in het tegenwoordige Namibië de Apartheid.
Nadat Zuid Afrika 70 jaar lang Zuid West Afrika heeft kunnen regeren, besloot de VN er een andere draai aan te geven. Eind jaren ’60 werd er een resolutie aangenomen die een onmiddelijke terugtrekking van de Afrikaanse troepen eiste. De Zuid Afrikaanse troepen zijn inplaats van weg te gaan, gaan strijden tegen de opkomende guerrilla oorlog in het noorden van Namibië.

Bezienswaardigheden

Namibië is vooral bekend van de rode zandduinen bij Sossusvlei / Sesriem en het Etosha National Park. Andere bijzondere gebieden in Namibie zijn de Namib woestijn, het Damaraland en het Kaokoland (Kaokoveld) in het Noordwesten van Namibie. Tijdens een reis door Namibie heb je ook de mogelijkheid om in contact te komen met authentiek bevolkingsgroepen zoals de nomadische Himba stam en bijzondere Herero in het Noorden van het land.

Etosha National Park

Spitzkoppe, Twijfelfontein, Cape Cross en de Epupa Falls in het Noorden van het land zijn ook aanraders in Namibie. Wilde dieren vind je er ook, het Etosha National Park bied je bijvoorbeeld een grote verscheidenheid aan antilopen zoals de springbok en gemsbok. Zebra wildebeest en giraffe. Ook vind je er de roofdieren zoals leeuwen en cheetah, olifanten en met een beetje geluk tijdens de safari de zeldzame neushoorns.
In het zuiden ligt het schitterende Fish River Canyon met zijn meer dan 160 kilometer lange kloof.
De Caprivi Strip in het noordoosten is een smal strook land tussen Botswana, Angola en Zambia. Door een netwerk aan rivieren en regenval in de zomer is de Caprivi uitzonderlijk groen. Hier vind je olifanten, buffels, nijllpaarden, krokodillen en vele verschillende vogelsoorten.

Ligging

Namibië behoort tot de dunst bevolkte landen ter wereld. Er wonen ongeveer 2,1 miljoen mensen, terwijl Namibië ruim twintig keer zo groot is als Nederland. Het is gelegen in het zuidwesten van Afrika en grenst in het noorden aan Angola en Zambia, in het westen aan de Atlantische Oceaan, in het oosten aan Botswana en in het zuiden en zuidoosten aan Zuid-Afrika. Windhoek is de hoofdstad van Namibië.

Tijdsverschil

Het is in onze zomer in Namibië 1 uur vroeger. In onze winter is het in Namibië 1 uur later. Uitzonderingen zijn de periode tussen derde zondag in maart en eerste zondag in april en de periode tussen de eerste zondag in september en de derde zondag in oktober. Dan is het in Namibië en Nederland dezelfde tijd.

Seizoenen en klimaat

Het in het zuidwesten van Afrika gelegen Namibië heeft een droog klimaat. Het heeft de eer om twee verschillende woestijngebieden binnen de landsgrenzen te hebben. Aan de kust ligt de Namibwoestijn, in het oosten de Kalahari woestijn. Daar tussen in ligt een langgerekt bergplateau. De zomer loopt op het zuidelijk halfrond van december tot april. In de woestijngebieden kan het kwik dan oplopen tot 45°C. Dan valt ook de meeste neerslag. Het droge winterseizoen, van mei tot oktober, is veruit de beste tijd om naar Namibië af te reizen.

Het regent zelden in Namibië. Zowel in de zomer als in de winter is het warm. Omdat Namibië op het zuidelijk halfrond ligt, is het zomer als het in Nederland winter is. Aan de kust en tijdens de winternachten kan het afkoelen. Regenval komt voornamelijk in de zomerperiode voor tussen november en maart met temperaturen tussen 30 en 35°C. In de winter, welke loopt van mei t/m september is het droog en zonnig. Het wordt er dan gemiddeld 22 tot 27°C.
De maanden mei tot en met augustus zijn de koelste maanden, terwijl oktober en november het heetst zijn. Door het woestijnklimaat kunnen in Namibië enorme verschillen tussen dag- en nachttemperatuur voorkomen.

Culturen en talen

In Namibië leven twaalf verschillende bevolkingsgroepen. De meerderheid van de bevolking leeft in een relatief klein gebied ten noorden van Etosha. De oorspronkelijke bewoners van Namibië zijn de San. Zij wonen hier al bijna vijftienduizend jaar. Alle andere bevolkingsgroepen, waar onder de Herero’s en Himba’s, zijn later het land binnen gekomen. De officiële taal van Namibië is Engels. Afrikaans en Duits wordt veel gesproken. Door de verschillende bevolkingsgroepen varieert de eerste taal per groep: Bantu of Khoisan.

Eten en drinken

De keuken van Namibië is zeer gevarieerd. De hoofdbestanddelen van maaltijden zijn vlees, vis en mais. Een populaire eten is de “braai” (barbecue). Overal in het land is biltong te koop, gedroogd en gepekeld rundvlees en wild. Ook kom je regelmatig Duitse gerechten tegen, zoals Sauerkraut mit Bratwurdt en Schwarzwalder Kirschtorte. Het traditionele eten bestaat veelal uit miliepap, mahangosoep, vis, rijst, lam en geit, klaargemaakt in een potjie: een gietijzeren pot met drie korte poten die op het vuur wordt gezet of er boven wordt gehangen.
Het kraanwater is op diverse plaatsen vanwege een hoog mineraalgehalte niet drinkbaar. Daarom adviseren wij water uit flessen te drinken.

Visum

Nederlandse- en Belgische paspoorthouders kunnen tot 90 dagen zonder visum naar Namibië reizen. Reis je naar Namibie als minderjarige? Check dan welke documenten je nodig heeft en neem die mee. 

Voltage

De voltage is overwegend 220/230 Volt. Wij adviseren ter plaatse een speciale driepolige stekker te kopen.

Veiligheid

Net als in andere landen is het in Namibie raadzaam om na zonsondergang de centra van de grote steden te vermijden. De veiligheidsmaatregelen zoals je die waarschijnlijk bij iedere vakantie hanteert, zijn ook hier van kracht.

Meer informatie

  • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
  • WikiVoyage: klik hier voor meer informatie over Namibië

Projecten/Stages

Deelnemen aan een project of aan een cursus in Namibië?

Wil je deelnemen aan een van bovenstaande projecten of stages? Lees dan heel goed de projectomschrijving door. Lees vervolgens de landeninformatie over het Namibië.

Spreekt het project of stage je nog steeds aan bepaal dan de datum dat je wilt vertrekken en de duur van deelname aan het project. Meld je vervolgens aan via de site of stuur een mail met je wensen. Wij zorgen dat je alle benodigde informatie en documenten voor vertrek ontvangt.

Het is natuurlijk ook mogelijk om voor het boeken van een project een afspraak te maken om de mogelijkheden door te spreken. Een afspraak is vrijblijvend, het verplicht je tot niks. Een afspraak is mogelijk van maandag tot en met vrijdag overdag. Of, indien gewenst, in de avonduren of in het weekend.

Tijdens de afspraak kan je al je vragen stellen. Ook zullen we je alle benodigde informatie geven over het project of de projecten in Namibië. Ook eventueel andere mogelijkheden in Afrika kunnen we met je doorspreken. Op deze manier proberen we de beste optie om vrijwilligerwerk te gaan doen in Afrika voor je te vinden.

#TravelUnique   #vrijwilligerswerk   #Afrika
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor het laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media.