Naankuse natuurbehoud project, Namibië

Naankuse natuurbehoud project, Namibië

Het project kort samengevat

 • Plaats: 42 kilometer vanaf Windhoek, Namibië
 • Accommodatie: vrijwilligershuis of tenten
 • Type project: natuurbehoud project
 • Duur: minimaal 2 – maximaal 12 weken
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Aantal vrijwilligers: maximaal 60. Let op! het kan hier heel druk zijn met vrijwilligers en is snel volgeboekt
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: mooi project in een prachtig uitgestrekt land. Dit project kan gecombineerd worden met verschillende onderzoeksproject, klik hier voor meer informatie
 • Landeninformatie Namibië, reisinformatie Namibië

Algemene informatie Naankuse natuurbehoud project

Wil je vrijwilligerswerk gaan doen in Afrika en ben je op zoek naar een wildlife project in een prachtig land? Als 'Wildlife Conservation' vrijwilliger bij Naankuse in Namibië bieden wij je de zeldzame en opwindende kans om nauw samen te werken met en actief deel te nemen aan de instandhouding van de Afrikaanse dieren in het wild.

Cheeta's en andere grote katten zijn vaak een plaag voor de boeren in Namibië. Veel vee verdwijnt er door toedoen van de katachtigen. Daarom worden ze vaak afgeschoten door de boeren om zo de veestapel te beschermen. Naankuse probeert het belang van roofdieren in het wild uit te leggen aan de boeren. Boeren wordt gevraagd contact op te nemen met Naankuse als er een roofdier in de buurt is. Cheeta's en luipaarden worden opgehaald en later weer elders uitgezet in het wild.

Toevluchtsoord

Daarnaast biedt Naankuse een veilig toevluchtsoord voor verweesde en gewonde dieren aan, waar onder een aantal leeuwen, luipaarden, cheeta's, wilde honden, caracals, stokstaartjes, bavianen en struisvogels. Dit zijn dieren die niet teruggeplaats kunnen worden in het wild. Ook vind je hier vele boerderij dieren zoals schapen, geiten, kippen en ganzen.

Bij de  Naankuse 'Wildlife Sanctuary' helpen vrijwilligers mee bij de zorg voor deze dieren. Daarnaast zijn er ook onderhoudswerkzaamheden, zoals bijvoorbeeld het aanleggen van een watervoorziening, de groentetuin onderhouden, onkruid wieden, etc.

Tijdens je tijd bij de Naankuse Sanctuary (ook wel de 'Farm genoemd) zal je meehelpen met het voeren van de dieren, je neemt ze mee op wandelingen, je gaat mee het aantal dieren tellen,  je maakt hun leefruimte schoon en helpt met eventuele andere projecten die voorkomen, zoals het vrijlaten van de dieren in het wild.

Er zijn geen speciale vaardigheden of kwalificaties vereist bij dit project, aangezien je begeleiding en een introductie krijgt bij aankomst. Alles wat ze vragen is enthousiasme om te leren, een open geest en een opgeruimd karakter.

Sanctuary

De Naankuse Sanctuary is 3.200 hectaren groot en ligt op een berijdbare afstand van Windhoek. Het is een majestueuze savanne met op de achtergrond een bergdecor. De Otjihase rivier snijdt door het land in de zomermaanden en giraffes, zebra's, struisvogels, hartenbeesten, springbokken, knobbelzwijnen en cheeta's lopen vrij rond in heel het land.

Dit Naankuse wildlife project heeft als doel dieren terug te brengen in hun natuurlijke leefomgeving. Maar helaas kunnen niet alle dieren die hier een thuis vinden worden teruggebracht in het wild. Sommige dieren waren al wees op zeer jonge leeftijd en zijn groot gebracht door mensen of ze zijn gewend geraakt aan gevangenschap en kunnen niet veilig worden teruggebracht in het wild.

Enkele van deze dieren zijn: cheeta's, luipaarden, leeuwen, Afrikaanse wilde honden, caracals, bavianen, ganzen, een ezel en een zebra om enkelen te noemen. Naast deze dieren helpen vrijwilligers ook om te zorgen voor de overige dieren die aanwezig zij in de Naankuse Sanctuary zoals schapen en geiten.

Vrijwilligers krijgen de kans om te werken met deskundigen op het gebied van grote katachtigen en samen met de 'Bushman trackers' via het satellietprogramma inzicht te krijgen in het onderzoeksproject.  Bij het onderzoeksproject krijgen gevangen grote katten een radiokraag voor ze worden uitgezet in het wild. Hierdoor kunnen hun bewegingen bij gehouden worden en hun conditie gecontroleerd worden.

Er zijn diverse projecten waaraan meegeholpen kan worden:

 • Onderwijs aan de San bevolking
 • Onderwijs aan kinderen
 • Puff adder monitoren
 • 'Rapid response', actie als er een mens/dier conflict is ontstaan
 • Indentificeren van voetsporen van wilde dieren
 • Onderzoek naar mens/dier conflict

Tijdens je verblijf op de Sanctuary kan je één of twee weken naar een afgelegen gebied  gaan. Je vindt er de volgende zogenaamde “research sites”. Klik hier voor meer informatie.

Alle transfers van en naar het project zijn opgenomen in de kosten. Vrijwilligers dienen voorafgaand aan de startdag op maandag op de zondag ervoor aan te komen in Namibië. Vertrek is op zondag 14 dagen later. Let op! het proejcct gaat alleen door bij minimaal vier deelnemers.

Klik hier voor de brochure van Naankuse waarin ook alle onderzoeksprojecten worden vermeld.

Of je kiest voor een medisch project in de Lifeline Clinic. Klik hier voor dit project. Een medische achtergrond is wel een voorwaarde om deel te nemen aan dit project.

Let op! Er zijn extra kosten verbonden aan een verblijf bij een research project. Neem contact met ons op voor een offerte.

Dagelijkse werkzaamheden Naankuse

Vrijwilligers zullen worden opgesplitst in groepen met collega vrijwilligers, de dagelijks werkzaamheden kunnen wijzigien, je kan aan de volgende activiteiten deelnemen:

 • Bereiden van voedsel voor de dieren
 • Schoonmaken van de behuizingen van de dieren
 • Voeren van de dieren op de boederij
 • Het voeren van grote carnivoren met inbegrip van leeuwen, luipaarden, cheeta's en wilde honden
 • Wandelingen met de bavianen
 • Nakijken en repareren van hekwerken
 • Lokaliseren van carnivoren met behulp van telemetrie en GPS tracking
 • Identificeren, tellen en het bijhouden van carnivoor sporen
 • Controleren van vallen
 • Het maken van een tijdelijke behuizingen voor nieuwe bewoners
 • Zorgen voor de boerderijdieren zoals schapen, kippen, een zebra, de ezel, etc.

Belangrijk om te melden is dat je op Public Holidays vrij bent.

Belangrijk!

De dagelijkse planning kan soms op korte termijn wijzigen om te voldoen aan de behoeften van het project en de dieren. Houd er rekening mee dat de dieren die aanwezig zijn kunnen wijzigen en dat we nooit kunnen garanderen dat je met bepaalde dieren zal komen te werken. Vrijwilligers moeten ook beseffen dat de mate van interactie met de dieren afhankelijke is van lokale wetten en van intern beleid. Ook kunnen er bij dit project veel vrijwilligers aanwezig zijn. Vooral wat oudere vrijwilligers stellen dit niet altijd op prijs. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Locatie

Bij dit Naankuse natuurbehoud project ben je werkzaam bij de Naankuse Wildlife Sanctuary in de Khomas regio, 42 kilometer ten oosten van Windhoek, ongeveer 30 minuten rijden vanaf de hoofdstad Windhoek, Namibië.

Leeftijd

Voor deelname aan dit project dien je minimaal 18 jaar oud te zijn. Je bent flexibel, enthousiast en je hebt een groot hart voor natuurbehoud.

Praktische informatie 

Vrije tijd

Vrijwilligers werken een halve dag op zaterdag en zijn vrij op zondag zodra de dieren zijn gevoerd. Er zijn mogelijkheden om te genieten van een aantal activiteiten, die helaas niet allemaal bij de prijs zijn inbegrepen, zoals:

 • Een natuurwandeling over de boerderij
 • Het beklimmen van rotsen
 • Het spelen van voetbal met de bosjesmannen
 • Zwemmen in het zwembad of waterval
 • Braai (barbecue)
 • Paintballen en abseilen
 • Naar Windhoek waar je het winkelcentrum kan bezoeken en ontspannen kan lunchen bij het beroemde Jo Beerhouse
 • Trakteer jezelf op een beetje luxe tijdens je tijd op het project. Je kunt 1 of 2 nachten verblijfven in de gastenlodge. Hier je heerlijk ontspannen met een drankje een duik nemen in het zwembad en genieten van de rustige en prachtige omgeving.
 • Zondag’s lunch in de lodge plus een middag ontspannen bij het zwembad met een koel drankje

Kleding

Het is verplicht om als vrijwilliger in uniforme kleding te verschijnen bij het project. Dit betekent dat je een lange of korte broek draagt in de kleur groen of kaki of een spijkerbroek met dichte schoenen. Verder dien je een Naankuse shirt te dragen. De shirts ontvang je bij aankomst bij het project.

Hoe er te komen?

Vrijwilligers dienen te vliegen naar Windhoek International Airport waar ze zullen worden opgewacht bij aankomst en overgebracht naar de Naankuse Wildlife Sanctuary (ongeveer 30/40 minuten rijden). Aankomst is op maandag of donderdag in Windhoek.

Accommodatie 

De Naankuse Sanctuary biedt comfortabele en schone kamers in het vrijwilligershuis aan of je verblijft in een grote twin-tent met voortent en slaap compartiment. Er zijn over het algemeen drie vrijwilligers per kamer in het huis (zelfde geslacht) en twee vrijwilligers in de tent. Er zijn
gemeenschappelijke douches en toiletten met heet water doormiddel van zonne energie (helaas is er niet altijd warm water!) en stopcontacten in de gemeenschappelijke ruimtes.

Of je nu logeert in het huis of in een tent je ontvangt drie maaltijden per dag, waarbij je meehelpt deze maaltijden te bereiden.

Houd je meer van luxe?
Het is ook mogelijk om te verblijven in een luxe lodge. Je zal het ontbijt en de lunch hebben met de overige vrijwilligers en het diner en de overnachting zal plaatsvinden in een luxe lodge. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden en kosten.

Prijzen 2023

2 weken: € 1290

3 weken: € 1795

4 weken: € 2295

5 weken: € 2795

6 weken: € 3249

7 weken: € 3649

8 weken: € 3995

De prijzen van dit project zijn gekoppeld aan de koers van de ZAR. Hierdoor kunnen prijzen tussentijds worden aangepast (naar boven of naar beneden). Bij TravelUnique betaal je geen boeking- of reserveringskosten en betaal je niks extra bij deelname in het hoogseizoen.

Wil je langer dan 8 weken deelnemen aan dit project (max. 12 weken) neem dan contact met ons op voor de juiste prijs.

Wil je 1, 2 of 3 nachten langer bij het project verblijven, dan is dit geen enkel probleem! Je betaalt euro 65 per nacht extra.

Bij de prijs inbegrepen

 • Transfer van Windhoek naar het project
 • Oriëntatie programma bij aankomst
 • Begeleiding gedurende je project
 • Accommodatie en maaltijden
 • Was service

Niet bij de prijs inbegrepen

 • Ticket Windhoek
 • Transferkosten op andere dagen
 • Activiteiten buiten het programma om
 • Verzekeringen
 • Inentingen
 • Internet en telefoonkosten
 • Bier, wijn en andere sterke drank

Startdata 2023 & 2024 en aankomsttijden

Dit Naankuse natuurbehoud project start op iedere gewenste dag. Je dient aan te komen op de luchthaven van Windhoek waar je wordt opgewacht door een medewerker van Naankuse.

Dit project is het gehele jaar geopend. Er zijn regelmatig perioden dat het project is volgeboekt. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden om deel te nemen aan dit project.

Mocht je willen boeken via het boekingsformulier kies dan de 1e van de maand waarin je wilt starten Wij nemen dan contact met je op om af te stemmen op welke datum je wenst aan te komen en wenst te vertrekken.

Tijdig boeken wordt aangeraden, dit project is snel vol vooral in de maanden juli & augustus.

Downloads

Klik hier voor de Facebook pagina van dit project

Fotogalerij

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie. Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartners Naankuse en African Impact (AI).

Klik hier om te boeken
#TravelUnique   #vrijwilligerswerk   #Afrika
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor het laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media.