Landeninformatie Eswatini/Swaziland

eSwatini

Eswatini is het voormalige Swaziland. het wordt ook wel geschreven als eSwatini. Het  is een koninkrijk dat wordt omringd door Zuid Afrika en Mozambique. De totale landoppervlakte van Eswatini bedraagt 17.200 km ². Hiermee is het 2 maal zo klein als Nederland en 1,9 maal zo klein als België. De hoofdstad is Mbabane, terwijl Manzini de grootste stad van het land is. Hier bevindt zich onder andere de luchthaven. Er wonen ongeveer 1.186.000 mensen in Eswatini Het land heeft twee hoofdsteden: Mbabane is de bestuurlijke hoofdstad en Lobamba de koninklijke hoofdstad (residentie van de koningin-moeder, de Ntombi) en de wettelijke hoofdstad (zetel van het parlement, dat uit de senaat en het huis van afgevaardigden bestaat).
Een aantal grote steden zijn: Manzini, Big Bend, Malkerns, Mhlume en Hluti.

Het land

Eswatini is een land dat 100.000 jaar geleden al werd bewoond. Het landschap staat bekend om de vele natuurreservaten waar je dieren als neushoorns, zebra’s, nijlpaarden, giraffes en krokodillen tegen komt. Daarnaast vind je er watervallen, rotsformaties en moerassen.

De koning

De huidige koning is Mswati III (geboren onder de naam Makhosetive Dlamini, 19 april 1968), hij is sinds 1986 koning van Eswatini.
Op 25 april 1986 werd kroonprins Makhosetive tot koning gekroond en hij nam de naam Mswati III aan.
Mswati III werd niet zomaar koning, hij werd absoluut monarch. Hij regeert zonder grondwet en ontslaat en benoemt ministers naar believen. Eswatini is een van de laatste koninkrijken in Afrika.

Tijdsverschil

Tijdens onze zomertijd is het in Eswatini dezelfde tijd als in Nederland en België. In onze winter is het in Eswatini één uur later.

Klimaat en seizoenen

Doordat Eswatini op het zuidelijk halfrond ligt zijn de seizoenen tegengesteld aan die van Nederland & België.
Op een klein oppervlak zijn opvallend veel verschillende landschappen te vinden, zoals moerasland, groene heuvels en subtropisch, savannen en grillige rotsen. Er zijn vier regio's die in hoogte variëren van 400 tot 1800 meter. Van west naar oost zijn dit: Hoogveld, Middelveld, Laagveld en Lubombo.

Het rotsachtige Hoogveld heeft een indrukwekkend landschap met watervallen en rivieren in diep uitgesneden dalen. Houtplantages en mijnbouw maken deze streek van groot economisch belang. Het dichtbevolkte Middelveld (700 - 800 m) vormt het hart van Eswatini. Dankzij vruchtbare grond en een subtropisch klimaat zijn hier de meeste landbouwgebieden te vinden. Droog en warm zijn de savannes van het Laagveld. Dat maakt deze streek geschikt voor het verbouwen van suiker, ananas en citrusvruchten. De bergachtige Lubombo-regio, die grenst aan Mozambique, is weelderig groen en rijk aan flora en fauna. Lubombo is dunbevolkt en wordt weinig bezocht.

Subtropisch klimaat

Eswatini heeft twee klimaatgebieden. De lagere delen hebben een subtropisch klimaat met een duidelijk droog en koel seizoen dat loopt van mei tot oktober. Dat is gelijk de beste tijd om te reizen. In de zomer, die loopt van december tot april, is het vochtig en warm, bijna 30°C. In de bergen, die rijken tot een hoogte van bijna 2000 meter, is het klimaat gematigd en te vergelijken met dat van West-Europa.

Eswatini heeft een subtropisch klimaat met natte zomers en droge winters. In het High Veld kunnen de temperaturen overdag snel stijgen terwijl de nachten vaak koud zijn. In de andere drie gebieden is in de zomer overwegend heet en in de winter mild en aangenaam.

Reizen en visum

Er is geen direct vluchten vanuit Nederland naar Eswatini. Het meest gebruikelijke is om een vlucht te boeken naar Zuid Afrika (Johannesburg) en van daaruit verder te reizen naar Eswatini.
Wanneer je in Eswatini gaat reizen, dient je paspoort bij aankomst ten minste nog drie maanden geldig zijn. In buurland Zuid-Afrika, waar de meeste bezoekers van Eswatini ook heen reizen, moet je paspoort echter na vertrek uit dat land nog minstens zes maanden geldig zijn. Houd daar dus rekening mee!  Voor een reis in Eswatini heb je in principe alleen een geldig paspoort nodig. Een visum is vereist voor Nederlandse reizigers, maar dat krijg je gratis aan de grens, net zoals in buurland Zuid-Afrika. Wil je naar Mozambique, dan kun je aan de grens een visum kopen. Belangrijk om te melden is dat je als minderjarige niet makkelijk kan afreizen naar Eswatini. Je ontvangt van TravelUnique een overzicht van de mee te brengen papieren.

Wegennet

Het wegennet is relatief goed te noemen. Veel wegen zijn geasfalteerd, maar er zijn ook gravel roads. In Eswatini wordt aan de linkerkant van de weg gereden. De maximale snelheid bedraagt 120 km/uur op snelwegen, 80 km/uur buiten de bebouwde kom en 60 km/uur binnen de bebouwde kom. Bij benzinestations kun je uitsluitend cash betalen. Het is mogelijk om met een Zuidafrikaanse huurauto door Eswatini te reizen, maar dit dien je bij boeking te hebben aangegeven. Dit wordt vervolgens in de huurovereenkomst opgenomen. Hiervoor moet een (kleine) toeslag worden betaald.
Let op! Langs de kant van de weg lopen vaak dieren, zoals geiten en schapen. Maar ook mensen.
Eswatini heeft verschillende grensovergangen met Zuid Afrika en Mozambique. De grensposten zijn dagelijks geopend maar informeer vooraf naar de openingstijden.

Combinatie reis Eswatini / Zuid-Afrika

Veel reizigers combineren Eswatini met een bezoek aan het bijzondere Krugerpark. In het bijzondere Zuid-Afrika maak je kennis met het prachtige dierenrijk. Op een oppervlakte half zo groot als Nederland sta je in het Krugerpark oog in oog met de olifant, neushoorn, leeuw, luipaard en de buffel. Zuid-Afrika is een zeer geliefde bestemming onder reizigers die van zon, natuur, heerlijk eten, prachtige bezienswaardigheden en avontuur houden.
Het toerisme is in Eswatini op gang aan het komen. Dit betekent dat je in Eswatini nog geniet van ongerepte natuur en Afrika in haar pure vorm.

Tradities

De Afrikaanse tradities zijn in Eswatini het best bewaard gebleven, evenals de eeuwenoude wooncultuur. Een van de oorzaken is het lage economische niveau van Eswatini. Bijna iedereen werkt in de agrarische sector. Deze zaken maken Eswatini niet interessant genoeg voor het massatoerisme, maar zorgt er wel voor dat alle natuur mooi behouden blijft. Want de natuur is mooi! Het wemelt er van de zeer uiteenlopende, imponerende berglandschappen, ongerepte natuurreservaten en authentieke Afrikaanse dorpjes, één en al bezienswaardigheden. De verschillende landschappen van Eswatini zijn mede veroorzaakt door een breuklijn in de aardkorst. De rivieren hebben zich diep ingesneden en voor een afwisselend landschap gezorgd met savannes en hoogvlakten.

Eten en drinken

Het land heeft niet echt speciale gerechten. Veel gerechten worden gemaakt op basis van maïs. Ook wordt er veel vlees genutigd. In elk gerecht zitten veel verschillende ingrediënten verwerkt. Er zijn diverse goede restaurants. Marula is een speciaal drankje uit eSwatini dat alleen gebrouwen wordt in het Marula seizoen. De lokale bevolking weet precies te vertellen wanneer dit is. Wij adviseren geen water uit de kraan te drinken maar flessen water te kopen.

Cultuur

Het Ncwala festival luidt voor inwoners van koningrijk Eswatini het nieuwe jaar in. Umhlanga is beroemd om de tienduizenden halfnaakte, dansende meisjes waarvan er eentje op de afsluitende avond als nieuwe bruid van koning Mswati III wordt gekozen. Het meest beroemd is het Umhlanga festival of de rietendans in de Ezulwini vallei. Niet in de laatste plaats omdat de duizenden dansende vrouwen, op de slotdag van dat festival, niet veel meer om het lijf hebben dan de rietstengel in hun hand.

Koning Mswati III staat centraal bij het mateloos populaire Umhlanga festival.
Eind augustus of begin september komen tijdens dat feest tienduizenden meisjes en kinderloze vrouwen samen om te dansen voor de koning in het dorp van de koningin-moeder, momenteel het plaatsje Ludzidzini. Het festival heet ook wel Rietendans, omdat de jonge vrouwen allemaal een stevige rietstengel meenemen die zij schenken aan de koningin-moeder ter reparatie van haar landgoed. Om hun heup dragen velen het kapmes waarmee zij de rietstengel hebben afgesneden, ten teken van vruchtbaarheid.

Voltage

In Eswatini is het voltage 220/230 Volt of 110 Volt. Wij adviseren ter plaatse een speciale driepolige stekker te kopen.

Veiligheid

Net als in andere landen is het raadzaam om na zonsondergang de centra van de grote steden te vermijden. De veiligheidsmaatregelen zoals je die waarschijnlijk bij iedere vakantie hanteert, zijn ook hier van kracht.

Meer informatie

  • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
  • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Eswatini

Projecten/Stages

Deelnemen aan een project of stage in Eswatini?

Wil je deelnemen aan één van bovenstaande projecten of stages in Eswatini lees dan heel goed de projectomschrijving door. Lees vervolgens de landen informatie over Eswatini.

Spreekt het project of de stage je nog steeds aan bepaal dan de datum dat je wilt vertrekken en de duur van deelname aan het project. Meld je vervolgens aan via de site of stuur een mail met je wensen. Belangrijk voor het boeken van een project of stage is om onze Algemene Voorwaarden goed door te lezen. Wij zorgen dat je alle benodigde informatie voor vertrek ontvangt.

Stage lopen of deel nemen aan een vrijwilligerswerk kan hier ook in groepsverband, bijvoorbeeld een groep middelbare scholieren of universitaire studenten.

Afspraak

Het is natuurlijk ook mogelijk om voor het boeken van een project een afspraak te maken om de mogelijkheden door te spreken. Een afspraak is vrijblijvend, het verplicht je tot niks. Een afspraak is mogelijk van maandag tot en met vrijdag overdag. Of, indien gewenst, in de avonduren of in het weekend.

Tijdens de afspraak kan je al je vragen stellen. Ook zullen we je alle benodigde informatie geven over het project of de projecten. Ook eventueel andere mogelijkheden in Afrika kunnen we met je doorspreken. Op deze manier proberen we de beste optie om vrijwilligerwerk te gaan doen in Afrika voor je te vinden.

#TravelUnique   #vrijwilligerswerk   #Afrika
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor het laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media.