Sportonderwijs project, Eswatini/Swaziland

Sportonderwijs project, Eswatini/Swaziland

HET PROJECT kort samengevat

 • Plaats: Ezulwini Vallei in centraal Eswatini (het voormalige Swaziland)
 • Accommodatie: Lidwala Backpacker Lodge
 • Type project: sportonderwijs project
 • Duur: 2 – 12  weken
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: zeer goed georganiseerd project voor sportievelingen

Algemene informatie sportonderwijs project, Ezulwini vallei, Eswatini (Swaziland)

Bij dit sportonderwijs project werk je als sportcoach in Eswatini, het voormalige Swaziland. Je coacht kansarme kinderen op het gebied van voetbal, tennis, volleybal, korfbal en andere sporten. Ga aan de slag als vrijwilliger om sporttalent te motiveren en sportieve kansen voor kinderen aan te bieden.

De focus van het sportonderwijs project in Eswatini is om het welzijn van kansarme kinderen en jong volwassenen binnen de landelijke gemeenschappen door middel van sport te verbeteren. Als vrijwilliger zal je helpen om sportieve activiteiten te begeleiding en te organiseren zoals voetbal (soccer), volleybal, zwemmen, tennis en korfbal. Je werkt met jongens en meisjes in de leeftijd van 7 tot en met 25 jaar.

Soorten sporten

Je kan ook als coach op het gebied van tafeltennis, golf, squash, mountainbiken en/of rugby werkzaam zijn, dit is afhankelijk van je vaardigheden en de behoeften van de lokale bevolking op dat moment. Het doel is om de jeugd aan te moedigen om deel te nemen aan bepaalde activiteiten met andere kinderen buiten de schooltijden om. Dit is goed voor het creëren van zelfvertrouwen.

Waarom kiezen voor dit sportonderwijs project?

Veel kinderen in Eswatini kunnen het zich niet veroorloven om naar school te gaan, dit vaak vanwege de hoge werkloosheid (50%) onder hun ouders. Door verveling en uitzichtloosheid kunnen de jonge volwassenen in de verleiding komen deel te nemen aan criminele activiteiten. Sport kan een doel en betekenis toevoegen aan het leven van kansarme jongeren, dit houdt ze gestimuleerd, fit en gezond.

Naast werkeloosheid is ook het HIV/AIDS aantal geïnfecteerde mensen enorm in Eswatini. Dit heeft er toe geleid dat veel kinderen één of beide ouders hebben verloren aan AIDS.

Scholen

Er zijn een aantal basisscholen en kinderdagverblijven in het gebied. Als vrijwilligers is er de uitdaging de kinderen enthousiast te maken om te sporten. Soms zijn dit sporten waarvan de kinderen de regels niet kennen. Dit omdat sport onderwijs op scholen in Swaziland niet gewoon is. Sportdagen zijn erg populaire evenementen op de scholen en dagverblijven. Het is dan vaak ook zo dat je door de kinderen zeer enthousiast zal worden verwelkomt.

Je rol als vrijwilliger

Een belangrijke rol bij dit project is kinderen te enthousiasmeren om deel te nemen aan sportactiviteiten die worden georganiseerd. Wil je bijvoorbeeld een fitnesstraining opzetten, dan zal je zelf een leraar moeten regelen, je eigen team moeten samenstellen en de oefeningen in elkaar moeten zetten. Sociale vaardigheden is ook een belangrijk deel van dit project. Leer de kinderen verantwoording te nemen; dat als je in een team meedraait je niet zo maar kan afhaken of niet komt opdagen. Sport kan het zelfvertrouwen van een kind enorm doen toenemen. Je kan bij dit project zelf je teams opzetten en een competitie starten. Ben je zelf goed in een bepaalde sport? Leer het de kinderen en organiseer wedstrijden.

Het sportonderwijs project 

Het doel van dit sportonderwijs project is het verbeteren van de kwaliteit van leven van de kinderen en jongeren die wonen in de plattelandsgebieden van Eswatini door middel van sport.

De focus bij dit project ligt op een drietal sporten:
 1. Voetbal
 2. Volleybal
 3. Netball

De kinderen en jongeren die deelnemen aan de sportactiviteiten zijn tussen de 7 en 25 jaar oud. Bij dit project is het belangrijk wat je zelf meebrengt aan ervaring en interesses. Mocht je bijvoorbeeld goed kunnen zwemmen of tennissen of rugby spelen? Breng dan je kennis en vaardigheden over op de kinderen en de jongeren. Ook is het mogelijk door middel van dans en muziek met de kinderen aan de slag te gaan. Leren zwemmen is ook belangrijk in de ontwikkeling van de kinderen. Daarnaast is er de mogelijkheid de kinderen te laten kennismaken met paardrijden.

In het kleine koninkrijk Eswatinikunnen veel kinderen niet naar school. Zonder de structuur van dagelijks school hebben de kinderen geen stimulerende factor die ze bezighoudt in de jaren dat ze zich ontwikkelen. Het gebrek aan structuur en een uitzichtloze toekomst samen met verveling kan leiden tot ongewenst gedrag (criminaliteit, verslavingen, etc.).

Lobamba

Bij dit project werk je ook met kinderen tussen de 3 – 6 jaar bij Neighbourhood Care Points (NCP’s) in the Ezulwini vallei.

Zelfs met een schoolopleiding op zak is het erg moeilijk om werk te vinden, de werkeloosheid in Eswatini is enorm. Dit kan ook leiden tot verveling, criminaliteit en verslavingen. Sport blijkt een goede stimulans te zijn voor kinderen en jongeren om ze gefocused te houden, ze van de straat te houden en natuurlijk fit te houden.

Het sport project bevindt zich in het hart van Eswatini, Lobamba en strekt zich uit tot aan Manzini, de grootste stad van . Lobamba is omgeven door symbolische nationale monumenten zoals The House of Parliaments, Ludzidzini Royal Residence, The National Church, The National Museu, The late King Sobhuzu II memoriaal en het nationaal stadium Somhlolo. Het Lobamba National Primary School’s Sport veld is de basis voor dit project. Belangrijk om te melden is dat je bij dit sport onderwijs project soms zelf je materialen dient mee te nemen. Houd je bijvoorbeeld van volleybal, neem zelf een net mee. Het is niet altijd zeker dat de materialen zich bij het project bevinden.

Schoolvakanties & Public Holidays 

Tijdens de schoolvakanties zijn de scholen gesloten. Dit betekent dat je werkzaamheden er dan anders uitzien. Vaak ben je dan werkzaam bij een Holiday Club.

Tussen de terms in is het vakantie.

De terms zijn als volgt:

Term 1: 18 januari – 14 april 2023

Term 2: 9 mei – 11 augustus 2023

Term 3: 12 september – 7 december 2023

De schooltermijnen voor 2024 zijn nog niet bekend.

Tijdens een Public Holiday in Ewatini ben je vrij. Klik hier voor de Public Holidays in 2024.

Flexibiliteit

Houd er ook rekening mee dat projecten kunnen veranderen, dat behoefte van lokale gemeenschappen veranderen en dat projecten hierop aangepast worden. Soms wordt de hulp van vrijwilligers overbodig of wordt er een nieuw project opgestart. Ook kan je de ene dag 8 uur werken en de volgende dag slechts 4 uur, wees dus flexibel!

Locatie

Je sportonderwijs project bevind zich in de Ezulwini vallei, waarbij je verblijft in de Lidwala Lodge. De Ezulwini Valley is een vallei in noordwest Eswatini, ook bekend als “de vallei van de hemel”, de vallei is ongeveer 30 kilometer lang. De historische hoofdstad van Eswatini, Lobamba is gelegen in de vallei. In het gebied vind je ook het Gables winkelcentrum.

Eisen

De minimum leeftijd voor dit project is 18 jaar. Je dient goed Engels te spreken. Graag ontvangen we voor vertrek een kort Engelstalig CV. Natuurlijk ben je sportief. Voor ieder project van TravelUnique is een Verklaring Omtrent Gedrag een vereist. Deze VOG mag bij aanvang van het project niet ouder zijn dan 6 maanden.

Overige informatie

Aan het werk gaan in Afrika kan een opwindend avontuur zijn maar soms ook een ontmoedigende onderneming. Wij bieden je de kans om werkervaring in Afrika op te doen, de mensen te leren kennen in een project waarbij op je veiligheid wordt gelet. Er is een projectcoördinator aanwezig die je de gehele periode zal begeleiden. Daarnaast is er bij aankomst een uitgebreide oriëntatietraining dit er voor zal zorgen dat je het meest haalt uit deze uitdaging. Aanpassingsvermogen aan het lokale systeem is een vereiste. Er wordt nauw samengewerkt met plaatselijke hulpverleners en de lokale politieke systemen om er zorg voor de dragen dat een vrijwilliger maximaal profijt heeft van zijn of haar bijdrage.

Sportonderwijs project, Eswatini/Swaziland, ©AOA

PRAKTISCHE INFORMATIE 

Accommodatie

Je verblijft in de Lidwala Backpacker Lodge, dit is een comfortabele budgetaccommodatie in de vallei van Ezulwini. Het is gekozen tot ‘beste hostel’ in Eswatini. De lodge heeft zeer vriendelijk personeel. De lodge beschikt ook over een zwembad. Er kunnen maximaal 32 mensen verblijven. Vanuit de lodge worden diverse activiteiten en excursies georganiseerd. Je dient wel je eigen slaapzak mee te nemen, er zijn lakens, een kussen en extra dekens aanwezig. Er is een gezamelijk zitkamer met een televisie en een pooltafel. Er is ook draadloos internet (hiervoor dien je wel vouchers te kopen bij de receptie). Op loopafstand bevinden zich een restaurant en een bar.

Maaltijden

Je ontvangt drie maaltijden per dag. Het ontbijt bestaat meestal uit yoghurt met muesli en brood. De lunch bestaat uit brood (je krijgt een lunchpakket mee) en ’s avonds ontvang je een warme maaltijd. Er wordt voor je gekookt door de accommodatie manager, maar men verwacht wel dat meehelpt bij het koken van de maaltijden (en bij het opruimen). Laat vooraf weten of je last van allergieën hebt of dat je speciale dieetwensen wensen hebt. Houd in gedachten dat maaltijden in Eswatini vrij “basic” zijn.

Hoe er te komen?

Boek een ticket naar Johannesburg, hier word je opgehaald door een vertegenwoordiger van All Out Africa. Informeer bij ons hoe een zo goed- en goedkoop mogelijk ticket te boeken.

Sportonderwijs project, Eswatini/Swaziland, ©AOA

PRIJZEN

2 weken: € 1206

3 weken: € 1482

4 weken: € 1671

5 weken: € 1926

6 weken: € 2181

7 weken: € 2437

8 weken: € 2519

Bij deelname aan dit project betaal je geen inschrijf- of administratiekosten. Ook betaal je niks extra voor deelname in het hoogseizoen. Neem contact met ons op voor de prijzen van 9 tot en met 12 weken.

Wat is bij de prijs inbegrepen?

 • Oriëntatie programma
 • Accommodatie
 • Drie maaltijden per dag
 • Transfer vanaf het vliegveld OR Tambo
 • Ondersteuning door een projectcoördinator

Niet bij de prijs inbegrepen

 • Verzekeringen
 • Vliegticket naar Johannesburg
 • Transfer Johannesburg – Eswatini per bus
 • Email, internet- en telefoonkosten
 • Inentingen
 • Limonade en alcohol
 • Excursies in de weekenden
 • Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

STARTDATA EN AANKOMSTTIJDEN

Verblijf bij dit sportonderwijs project is mogelijk van 2 tot en met 12 weken. Het project start iedere eerste maandag van de maand. Aankomst in Johannesburg is voor 13.00 uur. Je wordt opgewacht op het vliegveld door een medewerker van All Out Africa. De bus naar Swaziland vertrekt om 14.45 uur. Een vlucht naar huis kan geboekt worden na 14.30 uur.

Startdata 2024

8 januari, 5 februari, 4 maart, 1 april, 6 mei, 3 juni, 1 juli, 5 augustus, 2 september, 7 oktober en 4 november 2024. Het project is gesloten in december.

Downloads en links

Klik hier om de Engelstalige brochure over dit sportonderwijs project te bekijken

Klik hier voor de Facebook pagina van dit project

Fotogalerij

   

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie. Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner All Out Africa (AOA).

Klik hier om te boeken
#TravelUnique   #vrijwilligerswerk   #Afrika
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor het laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media.