Oceaan/marine project
Als vrijwilliger bij een oceaan- of marine project dien je zeebenen te hebben. Onder oceaan projecten of marine projecten verstaan we natuurbehoud projecten op zee. Er zijn diverse mogelijkheden; het kan zijn dat je onderzoek doet naar haaien, dolfijnen, koralen, walvishaaien, schildpadden, etc.
Bij marine projecten zit soms een duikcursus inbegrepen. Bij de meeste marine projecten is het echter niet nodig dat je over een duikbrevet beschikt. Wel dien je een grote voorliefde te hebben voor het leven in zee en niet snel zeeziek zijn. Natuurlijk dien je wel goed te kunnen zwemmen!
Je verblijft bij marine projecten in een vrijwilligersaccommodatie dicht bij zee. Alle benodigde materialen worden ter beschikking gesteld. Marine projecten bieden een unieke kans om zeedieren in hun natuurlijk omgeving te bewonderen. Bij een marine project help je mee data te verzamelen om de populatie in kaart te brengen en in stand te houden.
Daarnaast help je mee met praktische zaken zoals het strand schoon houden, afval te verwijderen uit zee, netten schoonmaken, de boot onderhouden, etc.
Belangrijk
Voor een marine project is geen specifieke ervaring vereist, wel durf, een voorliefde voor de zee, een goede conditie en zeebenen. Belangrijk bij een marine project is dat de mate waarin je op zee verblijf sterk afhangt van het weer. Bij te harde wind kan de boot niet uitvaren en worden er andere (land) activiteiten ingepland. Dit kan zijn een workshop over een bepaald marine onderwerp, schoonmaakklussen of een dag om te relaxen.
Bij sommige projecten, bijvoorbeeld bij het haaienproject in Gansbaai, Zuid-Afrika, is het aantal (kooi)duiken afhankelijk van het aantal toeristen wat meevaart op de boot. Er wordt getracht je zoveel mogelijk duiken te laten maken en zo veel mogelijk de zee op te gaan. Neem bij een marine project altijd pillen tegen zeeziekte mee!
Scroll naar beneden om alle marine projecten te bekijken!