Heb je vragen over dit project? Stuur dan een mail naar info@travelunique.nl of een Whatsapp bericht naar 06 38 22 86 58
ALGEMENE INFORMATIE zeeschildpadden project
Als je op zoek bent naar een vrijwilligersproject in een uitdagende omgeving gericht op natuurbehoud, dan is dit project wat je zoekt! Vrijwilligers bij dit project helpen bij het identificeren van broedgebieden door afgelegen stranden te bezoeken op eilanden rondom het eiland Nosy Be. Dit project geeft vrijwilligers de kans om dicht bij deze prachtige wezens te komen en tegelijkertijd de gezondheid en het voortbestaan van de soort in de toekomst te waarborgen. Het hoofddoel en de focus is het verzamelen en vastleggen van gegevens over soorten, nesten en grootte om de populatiedynamiek en nestverdelingen in Noordwest Madagaskar te schatten. Vrijwilligers worden getraind in het identificeren van soorten, het gebruik van apparatuur en protocollen voor het verzamelen van gegevens om hen voor te bereiden op het komende praktijkwerk.
Er worden twee soorten schildpadden gevolgd; de ernstig bedreigde karetschildpad (Eretmochelys imbricata) en de met uitsterven bedreigde groene zeeschildpad (Chelonia mydas).
Het project heeft met succes en met de steun van de lokale gemeenschap, een "Safe Turtle Nesting Zone" op Nosy Komba Island geïmplementeerd. Als onderdeel van dit initiatief heeft het project beveiligingspersoneel in dienst genomen om 24 uur per dag toezicht te houden op deze broedzone om de veiligheid van de schildpadden en hun eieren te waarborgen.
Periode
Het "Sea Turtle Monitoring Program" loopt elk jaar tijdens het broedseizoen van oktober tot maart, wanneer schildpadden aan land komen om hun eieren te leggen. Momenteel worden grote aantallen schildpadeieren geplunderd op veel van de afgelegen stranden, en jongen en volledig voortplantende schildpadden worden schokkend geoogst voor de souvenirhandel.
Vanwege het van nature al lage overlevingspercentage van schildpadjongen, heeft dit verwoestende gevolgen voor de aantallen schildpadden.
Het identificeren en implementeren van beschermingsmaatregelen voor deze broedplaatsen is van het grootste belang voor het behoud van de soort in dit gebied. Met de gezamenlijke inspanning van de vrijwilligers, die een zeer belangrijke rol spelen bij het helpen bereiken van de gestelde doelen, zal het project blijven streven naar de bescherming van bedreigde zeeschildpadsoorten in hun natuurlijke habitat en het publieke bewustzijn bevorderen door verder samen te werken met lokale gemeenschappen en nationale autoriteiten.
Doelen
Om stranden die als broedplaatsen worden gebruikt in kaart te brengen en te identificeren
Om soortendiversiteit en aantallen te identificeren
Om een relatie met de lokale gemeenschappen aan te gaan en op te bouwen, zodat we ze kunnen betrekken bij de inspanningen voor natuurbehoud
Om plastic afval en andere schadelijke producten van de stranden te monitoren en te verwijderen
Training
Vrijwilligers worden bij aankomst opgewacht op de internationale luchthaven van Nosy Be en, als het weer het toelaat, per boot overgebracht naar het Turtle Beach kamp op Ampoagna.
Vrijwilligers krijgen een rondleiding door het kamp, gevolgd door een oriëntatie en een gezondheids- en veiligheidsbriefing.
Je wordt getraind in het identificeren van soorten, het gebruik van apparatuur en protocollen voor het verzamelen van gegevens om hen voor te bereiden op het komende praktijkwerk. Vrijwilligers krijgen ook informatie over de doelen van het project en hoe ze het beste kunnen helpen deze te bereiken.
Nadat de training is voltooid, worden vrijwilligers in het veld geplaatst. Vrijwilligers worden in groepen verdeeld en worden, vergezeld van een lokale medewerker, per boot op verschillende interessante locaties gedropt om het onderzoekswerk uit te voeren.
Soorten schildpadden
Er worden twee soorten schildpadden gemonitord; de ernstig bedreigde karetschildpad (Eretmochelys imbricata) en de met uitsterven bedreigde groene zeeschildpad (Chelonia mydas).
Helaas neemt het aantal populaties van beide soorten af, waarbij het oogsten van eieren, jongen en volwassenen de grootste bedreiging vormen. Het aantal karetschildpadden is de afgelopen 10 jaar met maar liefst 80% gedaald, en het jaarlijkse aantal nestelende vrouwelijke soorten groene zeeschildpadden is de afgelopen 3 generaties met maar liefst 67% afgenomen. Hierdoor lopen beide soorten een groot risico op uitsterven als er niets wordt gedaan om hun toekomst veilig te stellen.
De groene zeeschildpad is de meest voorkomende en bekende soort in tropische en subtropische wateren. Ze zijn de grootste van de soorten schildpadden met harde schaal en kunnen tot 120 cm lang worden en meer dan 136 kg wegen. De naam Green Sea Turtle is afgeleid van de kleur van hun vet, in plaats van de kleur van hun schild. De kleur van hun schelpen kan variëren van geel/groen tot roodachtig/bruin tot soms bijna zwart.
Hawksbills Sea Turtle-soorten komen ook voor in tropische en subtropische gebieden. Volwassen Karetschildpadden kunnen een lengte van 90 cm bereiken en tot 91 kg wegen. De Hawksbill-zeeschildpad is genoemd naar zijn puntige, scherpe vogelachtige snavel. De schaal van de Hawksbill-zeeschildpad heeft een "schildpad" -kleur die varieert van donker tot goudbruin, met strepen van oranje, geel, bruin en zwart. Dit is de enige zeeschildpad met overlappende schubben op de bovenste schaal.
Het basisprotocol voor strandpatrouilles bij het vinden van een schildpad is:
Soort wordt geïdentificeerd
Carapax (dit is het schild) wordt gemeten
Flippers worden gecontroleerd op eelt of inkepingen (deze geven aan dat de schildpad eerder is getagd)
Er worden foto's gemaakt
Het GPS locatiepunt wordt vastgelegd
De gegevens worden ingevoerd
EISEN
De minimum leeftijd voor deelname aan dit project is 18 jaar. Graag ontvangen we voor vertrek een (kort) Engelstalig CV.
De medewerkers en vrijwilligers moeten Engels kunnen spreken, schrijven en verstaan. De medewerkers en vrijwilligers komen van over de hele wereld en spreken naast Engels nog een groot aantal andere talen. Lokale medewerkers en de mensen van Madagaskar spreken Malagasi en een beetje Frans. Vrijwilligers hebben de kans om gratis Malagassische lessen op het kamp bij te wonen en meer te leren over de taal en cultuur in dit prachtige land.
Ook dien je als vrijwilliger een redelijke conditie te hebben. Het hoofdkamp bevindt zich op Nosy Komba, een vulkanisch eiland. Er zijn geen wegen of auto's op het eiland. Vrijwilligers verplaatsen zich over het eiland door langs de stranden te wandelen, door de lokale boottransfers te nemen of de paden door het bos te gebruiken die niet altijd goed begaanbaar zijn.
PRAKTISCHE INFORMATIE
ACCOMMODATIE
Het belangrijkste onderzoekscentrum bij dit project is Turtle Cove. Het is tegen de steile hellingen van Nosy Komba gebouwd als een multi-level compound met uitzicht op het spectaculaire koraalrif eronder.
Beklim een stenen trap vanaf een idyllisch strand naar het hoofdgebouw boven het duikdek en geniet van het adembenemende uitzicht op de oceaan dat zich ver uitstrekt tot aan het Lokobe Forest Reserve op Nosy Be.
Het hoofdgebouw biedt onderdak aan de stafleden en dient overdag als ontmoetingsplaats voor vrijwilligers. Grote dekken langs de voorkant van het hoofdgebouw, compleet met hangmatten, zitzakken en banken. Er is ook een werkruimte voor vrijwilligers en er zijn afsluitbare opbergdozen voor elke hut om kleine waardevolle spullen in op te bergen.
Aan de achterkant van het hoofdgebouw vind je meer stenen trappen naar een aparte keuken en eethkamer. Op dit middelste niveau en op een ander niveau bevindt zich een reeks lokaal gebouwde bungalows met stapelbedden die dienen als slaapvertrekken voor vrijwilligers. Vrijwilligers kunnen een hut delen met vier tot zes andere vrijwilligers en moeten hun eigen beddengoed en handdoeken meenemen. Ook op deze twee niveaus zijn er verschillende badkamerfaciliteiten met stromend water, spoeltoiletten en koudwaterdouches.
Een tweede kamp ligt op het vasteland van Madagaskar in het kleine afgelegen dorpje Ampoagna. Vrijwilligers worden ondergebracht in 2 grote gemeenschappelijke bungalows met tweepersoonsstapelbedden.
De kampen zijn milieuvriendelijk en hebben overal verlichting op zonne-energie. Houd er rekening mee dat ze voor het grootste deel van de stroom afhankelijk zijn van de zon en regenval voor water.
Houd er bij het inpakken rekening mee dat er in dit deel van Madagaskar geen afvalverwerkings- of recyclingcentra zijn. We raden je aan een zonnepaneel en een batterijpakket mee te nemen als je elektronica hebt die je opgeladen wilt houden.
MAALTIJDEN
Er worden zeven dagen per week drie maaltijden per dag verstrekt. Elke maaltijd wordt bereid door koks ter plaatse die gebruik maken van traditionele Malagassische kookmethodes met verse, lokaal geteelde, seizoensgebonden produkten. De meeste maaltijden hebben een rijstbasis met bonen en groenten ernaast. Het fruit en de groenten die worden geserveerd, veranderen afhankelijk van het seizoen en de beschikbaarheid van lokale produkten. Sommige maaltijden bevatten vis/zeevruchten, rundvlees (zeboe) of kip. Vlees, als onderdeel van een maaltijd, wordt meestal bereid met een saus, in kleine stukjes gesneden en geserveerd met rijst. Naast bananen bestaat het ontbijt meestal uit stokbrood met jam, eieren of pannenkoeken.
Er is een vegetarische optie voor alle maaltijden. Vanwege logistiek en de beperkingen van deze afgelegen locatie kunnen ze geen veganistische optie bieden. Heb je speciale dieetwensen, laat het ons weten. Houd er rekening mee dat je vrijwilligerswerk doet in een afgelegen regio van een ontwikkelingsland en dat flexibiliteit noodzakelijk is.
HOE ER TE KOMEN?
Het programma begint elke eerste en derde maandag van de maand. Het project bevindt zich op een klein eiland genaamd Nosy Komba voor de noordwestkust van Madagaskar. Er is geen luchthaven, wegen of auto's op dit eiland, maar op het naburige eiland Nosy Be is er een grote haven en luchthaven.
Kom de dag voor je startdatum naar Nosy Be om opgehaald te worden, zodat je het team kunt ontmoeten voor vervoer naar het vrijwilligerskamp op Nosy Komba. De boottocht van Nosy Be naar Nosy Komba duurt ongeveer 45 minuten en de laatste boot vertrekt meestal rond 15.00 uur.
Vrijwilligers kunnen rechtstreeks vliegen naar Nosy Be Fascene International Airport (luchthavencode NOS), of naar de hoofdstad, Antananarivo (afgekort Tana; luchthavencode TNR). Als je naar Tana vliegt, kun je een binnenlandse vlucht nemen van Tana naar Nosy Be, of over land reizen via Taxi Brousse. AANKOMST: Zodra je aankomt op Nosy Be, zal een chauffeur je ontmoeten. Als er tijd is voordat de laatste boot naar Nosy Komba vertrekt, krijgt je een rondleiding door de stad Hellville en kun je snacks kopen, een lokale simkaart kopen, geld opnemen bij een geldautomaat, enz.
Houd er rekening mee dat naast de tijdsdruk met vertrek van de boot, winkels en warenhuizen allemaal gesloten zijn tijdens de siësta, tussen 12.00 uur en 14.30 of 15.00 uur. Als je om 15:00 uur of later aankomt (nadat de laatste boot naar Komba is vertrokken), moet je op Nosy Be overnachten. Indien nodig kunnen we je een hotel aanrademn.
Je vervoer naar het kamp, inclusief de taxi van Nosy Be airport (of tuk tuk vanuit de haven) naar Hellville en je eerste boot naar het kamp zijn bij de programmaprijs inbegrepen. VERTREK: je bent zelf verantwoordelijk voor het regelen en betalen van je vervoer terug naar de luchthaven.
PRIJZEN
2 weken: € 930
4 weken: € 1430
6 weken: € 1930
8 weken: € 2430
Voor iedere week extra betaal je € 250. Je betaalt bij dit project een Registratie fee van euro 200 per persoon, ongeacht het aantal weken van deelname. Je betaalt niks extra's voor deelname in het hoogseizoen.
WAT IS BIJ DE PRIJS INBEGREPEN?
Accommodatie
Maaltijden
Begleiding en training
Transfer bij aankomst
NIET BIJ DE PRIJS INBEGREPEN
Verzekeringen
Vlucht
Transfer bij vertrek
Excursies
STARTDATA EN AANKOMSTTIJDEN
Dit project start gedurende het hele jaar op de 1e en 3e maandag van de maand in de periode oktober tot maart.
Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.
De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie. Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner MRCI.
Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor het laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media.