Haaien project, Gansbaai, Zuid-Afrika

Haaien project, Gansbaai, Zuid-Afrika

Het project kort samengevat

 • Plaats: Gansbaai, Zuid-Afrika
 • Accommodatie: vrijwilligershuis
 • Type project: natuurbehoud project
 • Duur: 2 - 12 weken
 • Leeftijd: minimaal 17 jaar
 • Aantal vrijwilligers: 8
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Transfertijd: ongeveer 2 uur (je wordt opgehaald in Kaapstad)
 • Kenmerk: zeer goed georganiseerd Fair Trade project voor durfals
 • Update: er zijn de laatste tijd minder "Great White Sharks" in het gebied. Wel vind je er "Bronze Whaler Sharks" en "Gill Cow Sharks". Belangrijk om te weten is dat we je niet kunnen garanderen of je de dieren ziet!
 • Beschikbaarheid: dit project is vol in de periode 15 - 28 augustus 2024
 • Heb je vragen over dit project? Stuur dan een mail naar info@travelunique.nl of een Whatsapp bericht naar 06 38 22 86 58

Haaienproject, Zuid-Afrika

Dit haaienproject bevindt zich in Kleinbaai en in Gansbaai, prachtige kustplaatsen, ongeveer twee uur ten zuidoosten van Kaapstad, Zuid-Afrika. De omgeving staat bekend om de prachtige witte haaien. De plaats is afhankelijk is van toerisme en visserij.

Het veldwerk bevindt zich rondom Dyer Island. Dyer Island, ook wel bekend als 'Shark Alley', is waarschijnlijk de beste plaats ter wereld om de witte haaien te zien. Deze omgeving is niet alleen een perfecte verblijfplaats voor de haaien maar ook voor de Jackass Pinguïns, de Cape Cormorants en de Gannets.

Aan de andere kant van het eiland bevindt zich 'Geyser Rock', een broedgebied voor de Kaapse zeehonden. Er bevinden zich ongeveer 20.000 zeehonden hier, wat natuurlijk zeer aantrekkelijk voor haaien is. Gedurende het seizoen is het mogelijk walvissen en dolfijnen te spotten.

Witte haaien en natuurbehoud

Als er wordt gekeken naar het leven in de oceanen dan is de witte haai het grootste roofdier van de oceaan. Er zijn verschillende mythe en (angst)verhalen over dit prachtige dier bekend. Haaien zijn intelligent en kwetsbaar en verdienen respect en sympathie. Onderwijs over haaien helpt om de mythe te ontkrachten en mensen realiseren zich dat haaien complexe, kwetsbare diersoorten zijn.

Dit project biedt een uitgelezen kans de witte haai in zijn natuurlijke leefomgeving te aanschouwen, in een boot of in een kooi. Het project werkt nauw samen met diverse organisaties met een focus op het behoud van de witte haaien.

Research Center

In 1989 werd dit oorspronkelijke research centrum opgericht. Sindsdien heeft het een grote groei doorgemaakt, inclusief een film afdeling, een duikcentrum en een onderwijs- en natuurbehoud departement. Sinds 1991 wordt er door het team onderzoek gedaan naar de dynamiek en het gedrag van de dieren.

Het haaienproject werkt met studenten, eco-toeristen, natuurbehoud organisaties, onderzoekers, sportduikers, vissers en duikinstucteurs om data te verzamelen en het doden van de dieren te voorkomen.

Om de haaien te vinden zijn diverse factoren belangrijk, zoals: water temperatuur, diepte, zicht, wind richting en nog meer factoren. Haaien voeden zich aan het wateroppervlakte, vrijwilligers hebben dus de kans de dieren goed te zien vanuit de boot. Duikers kunnen de haaien ervaren vanuit de veiligheid van een kooi. Foto's kunnen van heel dichtbij worden gemaakt!

Bij Shark Alley is het mogelijk om ook zeehonden te zien en soms de dolfijnen, evenals de walvissen.

Het project

Dit project is een FTTSA project. FTTSA staat voor Fair Trade Tourism South Africa.
Tijdens dit project zal je diverse malen een uitstap naar zee maken of per kooi de haaien bewonderen. Vrijwilligers worden bij alle aspecten van het werk betrokken. Bijvoorbeeld bij het inpakken van de boot, lokaas prepareren, het verzorgen van de uitrusting, samenwerken met de eco-toeristen, het verzamelen van data en het bereiden van het avondeten. Dit houdt in: vroeg opstaan, uren op zee doorbrengen en dan relaxen met de crew en overige vrijwilligers.

Afhankelijk van de weersomstandigheden ga je met de catamaran de zee op, waar je bij alle aspecten van het werk betrokken zal worden. De nadruk ligt op bestuderen van het gedag en de interactie rondom de boot. Op de boot zullen ook dagtoeristen aanwezig zijn. Je wordt betrokken bij:

1. Kooi duiken

Bij dit project wordt gebruik gemaakt van een veilige, speciaal ontwikkelde stalen kooi die drijft op het oppervlakte, met duikers die niet verder dan 1 meter onder water zullen zijn. Vrijwilligers worden geleerd hoe in en uit de kooi te komen en hoe veilig te verblijven in de kooi. Daarnaast wordt van vrijwilligers verwacht dat ze data verzamelen over de dieren, zoals sekse, afmeting en gedrag. Duiken gebeurt op goede duikdagen om de beurt. De duur van de duik is afhankelijk van de duiker, het aantal toeristen en de activiteiten van de haaien. De duik kan ongeveer een half uur per duik duren.

2. Data verzamelen

Vrijwilligers wordt geleerd hoe data te verzamelen. Op zee ligt de focus op werken met de haaien zowel boven het wateroppervlakte als onder het wateroppervlakte. Gedrag wordt bestudeerd en de interactie van de haaien rondom de boot. Je wordt geleerd de juist informatie te verzamelen. Daarnaast leer je gedrag te herkennen en een stuk geschiedenis wordt onderwezen, evenals het belang van natuurbehoud.

3. Basisvaardigheden

Specifieke vaardigheden die je nodige hebt op zee zal je natuurlijk worden geleerd. Zaken zoals de bediening van de boot en onderhoud van materialen. In de avonden of op de dagen dat je niet op zee bent worden er gesprekken gevoerd en video's bekeken over veranderd gedrag, aanvallen, onderzoek, biologie, etc. Daarnaast komen basivaardigheden aan bod zoals, windrichtichting, onder water filmen en toerisme. Dit project is zo opgezet dat de vriijwilligers worden onderwezen op het niveau van een 'field assistant'.

4. Assistentie

Het onderzoek naar de witte haai is een serieuze activiteit, dat moet gedaan worden door de juiste mensen met de juiste mentaliteit en het juiste aparatuur. Dit project werkt samen met één van de top haaien organisaties in de wereld en het meest ervaren haaien team in Afrika. Er zijn een dertigtal documentaires over dit project gemaakt, door o.a. de BBC, Discovery Channel en National Geographic. Daarnaast zijn er artikelen verschenen in o.a. Surf Magazine, Peak Performances, Dive Style, Outdoor Adventure, etc.

Daarnaast zijn er diverse college's gegeven aan de univeriteit van Cambridge, Londen University en de Universiteit van Stockholm. Deze achtergrond samen met een team van enthousiaste medewerkers heeft geresulteerd in een hoogstaand project en een succesvolle haaien expeditie.

5. Fair Trade

Dit project is een Fair Trade project en draagt bij aan het welzijn van de gemeenschappen woonachtig rondom dit project. Dit project verzorgt educatieve en toeristische opleidingen aan de scholen van Gansbaai. Hier wordt geleerd trots te zijn en zorg te dragen voor deze prachtige leefomgeving. Doel is kinderen het besef omtrent natuurbehoud bij te brengen.

6. Swop Shop

Het laatste project wat is toegevoegd is de 'White Shark Recycle Swop-Shop'. Schoolkinderen verzamelen afval van de straten. Door dit afval in te leveren ontvangen ze "punten". Deze punten kunnen worden ingeleverd in de shop voor kleding of schoolartikelen. Doel van het project is het promoten van recycling, zorg dragen voor je eigen leefomgeving en kinderen basis (school)artikelen te verschaffen. Door deel te nemen aan dit project zie je duidelijk de cultuurverschillen. Op dinsdag wordt verwacht dat je meehelpt in de Swop Shop. Klik hier voor een YouTube filmpje over de Swop Shop.

Belangrijk!

Bovenstaande activiteiten, behalve de Swop Shop, zijn weersafhankelijk. Het kan zijn als het een aantal dagen onstuimig weer is dat de boot niet uitvaart. Er wordt dan gekeken naar vervangende activiteiten. Ook is het mogelijk dat in een bepaalde periode het aantal haaien gering is.

Taken

 • Checken van de boot
 • Boot schoon maken/houden
 • Verzorgen van apparatuur
 • Onderwijs van dag gasten
 • Wetsuits klaarleggen voor gasten
 • Data verzamelen
 • Uitwerken van data
 • Op dinsdag meewerken in de Swop Shop
 • Haaien spotten

Eisen

De minimum leeftijd voor deelname aan dit project bedraagt 17 jaar. Als je 17 jaar bent dan dienen je ouders toestemming te geven voor deelname aan dit project. De maximum leeftijd is afhankelijk van de gezondheid van de deelnemer. Voor ieder project is een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) vereist. Er is geen ervaring vereist. Alle trainingen worden verzorgd ter plaatse.

Flexibiliteit

Aan het werk gaan in Afrika kan een opwindend avontuur zijn maar soms ook een ontmoedigende onderneming. Wij beiden je de kans om werkervaring in Afrika op te doen, de mensen te leren kennen in een gestructureerd project waarbij op je veiligheid wordt gelet.

Er is een projectcoördinator aanwezig die je de gehele periode zal begeleiden. Daarnaast is er bij aankomst een uitgebreide oriëntatietraining dit er voor zal zorgen dat je het meest haalt uit deze uitdaging.

Aanpassingsvermogen aan het lokale systeem is een vereiste. Er wordt nauw samengewerkt met plaatselijke hulpverleners en de lokale politieke systemen om er zorg voor de dragen dat een vrijwilliger maximaal profijt heeft van zijn of haar bijdrage, maar wees flexibel.

Praktische informatie

Oriëntatie

Je vliegt naar Kaapstad International Airport en verblijft de eerste nacht in Kaapstad in een zelf te boeken accommodatie (wel in het centrum van Kaapstad). Start je project op de 15e dan dien je op de 14e aan te komen in Kaapstad. Op de 15e word je opgehaald in Kaapstad door een medewerker van het project. Bij aankomst in Gansbaai vindt er een welkom en een introductie plaats. Je wordt verwelkomt door de leider van het team en hij/zij zal je alles vertellen over het project en de omgeving.

Verblijf

Het is mogelijk aan dit project deel te nemen van 2 tot 12 weken. Dit programma is al 21-daags programma opgestart. Wij raden je dan ook aan minimaal 3 weken bij dit project te verblijven om alle aspecten te doorlopen.

Je verblijft in een stenen huis in Kleinbaai, ongeveer 1 minuut lopen vanaf de haven. Met zicht op de Indische Oceaan verblijf je in een comfortabel huis met keuken, een eetkamer, een aparte kamer met televisie en DVD speler en een patio. Er is een kleine supermarkt dichtbij en het huis ligt in een veilig, rustig gebied. Je kunt hier zowel overdag als 's avonds prima rondlopen. Houd er rekening mee dat Kleinbaai een zeer klein dorp is, een auto huren is zeer zeker aan te raden.

Maaltijden

Ontbijt maak je zelf, er is koffie, thee, toast, muesli, etc. Lunchen doe je op de boot en er is thee met scones aan het eind van de middag. Diner verzorg je zelf. Je koopt zelf de benodigdheden en bereid het ook zelf. Je kan natuurlijk ook ergens iets eten in een lokaal restaurant. Er is een pick-up service vanuit het huis.
Laat vooraf even weten of er rekening moet worden gehouden met speciale diëten of allergieën.

Vrije tijd

De omgeving van Gansbaai en Kleinbaai is een prachtige omgeving. Je kan de grotten in De Kelders gaan bekijken, gaan wandelen langs de kustlijn van Franskraai en Pearly Beach of het Strandveld Museum bezoeken.
Natuurlijk is een bezoek aan Kaapstad mogelijk, het ligt slechts 2 uur rijden vanaf het project. Vraag de manager van het project naar de mogelijkheden.

Op dagen dat het weer niet meewerkt zal je een lezing krijgen over de onderwerpen verwant aan het project, bijvoorbeeld over het gedrag van de haaien. Excursies kunnen ondernomen worden naar Cape Aghulhas, Hermanus, Betty's Bay en de Birkenhead.
Ook in de weekenden vinden duiken per kooi plaats. Daarom wordt er ook in de weekenden gewerkt en is vrij tijd in overleg. Het weer is niet altijd even stabiel, daarom kan het zijn dat in de weekenden wel wordt gedoken en op overige dagen soms niet.

Geprobeerd wordt dagelijks naar zee te vertrekken. Bij een verblijf van 3 weken zal je zeker 10 dagen op zee zitten. Dit kan natuurlijk meer zijn. Maar soms ook minder. Het kan zijn dat het niet altijd mogelijk is deel te nemen aan het kooi duiken. Bespreek met de teamleider wat jouw wensen zijn.

PRIJZEN 

De prijzen van dit haaienproject zijn vermeld in Zuid-Afrikaanse Randen (ZAR). Klik hier voor de juiste koers van de ZAR.

2 weken: ZAR 21000

3 weken: ZAR 27000

4 weken: ZAR 30500

5 weken: ZAR 34500

6 weken: ZAR 38000

7 weken: ZAR 42000

8 weken: ZAR 46000

Neen voor de prijzen van 9 tot en met 12 weken contact met ons op.

Je betaalt bij deelname aan dit project geen boekings- of administratie of reserveringskosten en geen toeslag als je vertrekt in het hoogseizoen.

Bij de prijs inbegrepen

 • Oriëntatie programma
 • Logies en ontbijt in het vrijwilligershuis, lunch op de boot
 • Email en internet toegang in het vrijwilligershuis
 • Gehele dag door thee, koffie en sappen
 • Twee T-shirts
 • Volunteer Project cape
 • Field Book
 • Wijnproeverij in Betty's Bay waar je de Jackass pinguïn kolonie kan zien en naar Stuisbaai, waar je de manta rays kan voeren
 • Walvissen tocht gedurende het seizoen (augustus - december)

Niet bij de prijs inbegrepen

 • Vliegticket
 • Telefoongesprekken, je kan wel gesprekken aannemen in het vrijwilligershuis
 • Was service (je betaalt een klein bedrag voor je was)
 • Wijn en ander alcoholische dranken
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Excursies buiten het programma om
 • Diner
 • Verzekeringen

Startdata en aankomsttijden 

Dit haaien project start iedere 1e en 15e van de maand.
Het project is gesloten vanaf half december tot half januari. Maximale deelname is 12 weken.

Mocht het niet schikken om de 1e of de 15e te starten neem dan contact met ons op. Het project is flexibel mocht het nodig zijn.

Tijdig boeken is nodig bij dit project, het zit vrij snel vol. Boek pas een ticket na bevestiging dat je deelname aan het project is goedgekeurd. Neem contact met ons op om de beschikbare startdata door te spreken.

Let op! dit project is vol in de periode 15 - 28 augustus 2024.

Je dient een dag voor aanvang van het project aan te komen in Kaapstad. Je kan een accommodatie boeken bij backpackersaccommodatie Atlantic Point. Klik hier voor de website. Je wordt hier door een medewerker van het project opgehaald en naar Gansbaai gebracht. Het is natuurlijk ook mogelijk zelf een accommodatie te regelen in het centrum van Kaapstad.

Downloads

Klik hier voor de site van het project

Klik hier voor de Facebook pagina van dit haaien project

Fotogalerij

Mocht je meer foto's wensen van de haaien of van de accommodatie, neem dan contact met ons op.

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie. Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner White Shark Projects (WSP).

Klik hier om te boeken
#TravelUnique   #vrijwilligerswerk   #Afrika
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor het laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media.