Marine Conservation project, Madagaskar

Marine Conservation project, Madagaskar

HET PROJECT KORT SAMENGEVAT

  • Plaats: Nosy Komba, Madagaskar
  • Accommodatie: vrijwilligersaccommodatie
  • Type project: marine conservation project
  • Duur: 4 – 12 weken
  • Leeftijd: minimaal 18 jaar
  • Voertaal bij het project: Engels
  • Kenmerk: project voor avonturiers met een duikbrevet (of die dit willen behalen)
  • Landeninformatie Madagaskar
  • Heb je vragen over dit project? Stuur dan een mail naar info@travelunique.nl of een Whatsapp bericht naar 06 38 22 86 58

ALGEMENE INFORMATIE MARINE Conservation project

Marine Conservation vrijwilligers zijn betrokken bij verschillende projecten gericht op de bescherming van het marine ecosysteem in Madagaskar.

Het Marine Conservation Program van het "Madagascar Research and Conservation Institute" werkt zowel onafhankelijk als in samenwerking met oceanografische organisaties om vitale wetenschappelijke gegevens te verzamelen door middel van een aantal initiatieven, waaronder:

  • Reef Surveys, dit is de beoordeling van koraalverbleking
  • Naaktslakken onderzoeken
  • Onderzoeken naar kunstmatige riffen
  • Schildpadbewaking
  • Monitoring van invasieve soorten
  • Strandschoonmaak

Alle vrijwilligers krijgen een uitgebreide praktische duik- en theorietraining om hen voor te bereiden op onderzoek gebaseerde activiteiten op zee. Dit omvat training voor soortidentificatie van zeedieren, waaronder schildpadden, vissen, koralen en ongewervelde dieren. Vrijwilligers leren de methodologie en duiktechnieken die nodig zijn voor het inmeten van koraalbasislijnen, een sleutelvaardigheid in het behoud van de zee. Bovendien leren vrijwilligers hoe het werk past in het grotere plaatje van natuurbeheer dat nodig is om beschermde mariene gebieden in te stellen en kust ecosystemen te verbeteren.

Voor vertrek en bij aankomst

Marine Conservation vrijwilliger moeten de "Ecological Monitoring Training Course" hebben voltooid om deel te nemen aan dit project. Het theoriegedeelte van deze cursus kan online worden voltooid via e-learning voorafgaand aan je aankomst in Madagaskar, terwijl het praktische gedeelte bij aankomst in Madagaskar wordt voltooid. Je hebt verder een duikbrevet nodig om deel te nemen aan het marine programma, dat kan in Madagaskar worden voltooid via de PADI-duikschool.

Omdat ze uitgebreide training bieden, staan ​​het project open voor iedereen die geïnteresseerd is in het behoud van onze planeet. Wees je er wel van bewust dat Madagaskar een buitengewoon uitdagende omgeving kan zijn die niet is toegerust om zorg te bieden aan vrijwilligers met geestelijke gezondheidsproblemen of problemen met middelenmisbruik en er zijn geen voorzieningen in de buurt die hen adequaat kunnen ondersteunen. Het is ook belangrijk om te vermelden dat er een nul-tolerantiebeleid is ten aanzien van alcoholmisbruik en drugsgebruik.

Hoogtepunten van het project

  • Bij dit vrijwilligerswerk help je het mariene ecosysteem op het 'Maki-eiland' te beschermen
  • Hier geniet je van de rust aangezien er geen wegen of auto's op het eiland zijn
  • Je ervaart de schoonheid van met kokospalmen omzoomde stranden met een makkelijke toegang tot het koraalrif 
  • Maak gebruik van je uitstekende duikvaardigheden en pas ze toe voor een zinvol doel 
  • Profiteer van tips van voormalige vrijwilligers en verken een prachtige plek

JE ROL ALS VRIJWILLIGER

Elke vrijwilliger van het Marine Conservation project heeft de mogelijkheid om deel te nemen aan verschillende natuurbeschermingsinspanningen gericht op de bescherming van het marine ecosysteem in Madagaskar. 
Vrijwilligers werken samen met en namens een aantal oceanografische organisaties om vitale onbewerkte gegevens te verzamelen via een aantal initiatieven, waaronder:

  1. Naaktslakkenonderzoek: Door middel van onderzoeken met duikuitrusting kunnen ze gegevens leveren om de soortendichtheid en biodiversiteit van naaktslakken te bepalen in het gebied 
  2. Schildpadbewaking: Identificatie – Het belangrijkste doel van dit onderdeel van het project is om een ​​schatting te maken van het aantal schildpadden met behulp van het rif rond Nosy Komba. Telling – Door middel van snorkelenquêtes en visuele monitoring zijn ze in staat om een ​​jaarlijkse volkstelling uit te voeren. Hier kunnen ze de frequentie en populatiesterkte bepalen van de verschillende soorten schildpadden die het gebied bezoeken. Nesten – Tijdens het broedseizoen houden ze de wacht voor vrouwtjes die eieren leggen en jongen die hun weg naar de zee vinden. Het doel is om de voortplanting te volgen en nesten te beschermen tegen verstoring
  3. Rifonderzoek: Monitoring van de biodiversiteit, gezondheid en groei van het rifsysteem rond Nosy Komba. Dit wordt bereikt door middel van vis-, ongewervelde en koraalonderzoeken 
  4. Strandschoonmaak: Schone stranden helpen bij het redden van de levens van zeedieren die verstrikt raken in en/of eten van zwerfvuil, en bij het verwijderen van synthetisch, schadelijk materiaal uit het ecosysteem. Deze gegevens worden verzameld voor een internationaal onderzoeksproject dat wordt geleid door de Universiteit van Kaapstad, waarbij het oceaanafval in de Indische Oceaan wordt gemonitord
  5. Werken binnen de lokale gemeenschap: Dit houdt in het geven van voorlichting aan de lokale gemeenschap over milieukwesties, behoud en bescherming van biodiversiteit en marine hulpbronnen zoals voedsel
  6. Kunstmatig rif: Door middel van rifregeneratie door koraalvoortplanting en het verwijderen van zwerfvuil op onze kunstmatige rifstructuren kunnen we ernaar streven de grootte en gezondheid van het koraalrif in het gebied te vergroten, waardoor er meer leefgebied ontstaat voor rifvissen
  7. Schildpadtoren: Het rif bij Turtle Cove werd in november 2016 een beschermd zeegebied. Er wordt aan gewerkt om het belang van het beschermde gebied uit te leggen aan lokale vissers en hen te laten stoppen met vissen op dat rifgebied

Training

Vrijwilligers krijgen een uitgebreide training om hen voor te bereiden op het uitvoeren van onderzoeks activiteiten op zee. Dit omvat identificatietraining van zeedieren, waaronder schildpadden, vissen, koralen en ongewervelde dieren. Vrijwilligers leren ook de methodologie van koraalbasismetingen, een sleutelvaardigheid bij het behoud van de zee.

Vrijwilligers die deelnemen aan het Marine Conservation-project moeten zowel een Open Water-duikbrevet als een Advanced Open Water-duikbrevet hebben. Als je je aanmeldt voor dit project in Madagaskar, geef dan aan of je een duikopleiding nodig hebt. PADI-duikcursussen kunnen in Madagaskar worden gevolgd bij de duikschool. Houd er rekening mee dat dit project een minimale duur van 4 weken heeft om voldoende tijd te hebben om de duik- en mariene onderzoekstraining te voltooien die nodig is om aan het project deel te nemen.

Praktische informatie

Meenemen

Alle vrijwilligers worden gevraagd om de volgende items mee te nemen naar Madagaskar, aangezien deze niet te koop zijn op het eiland Nosy Komba: 

  • PADI e-learningmateriaal voor de relevante cursus(sen) 
  • Snorkel en masker (met gehard glas) 
  • Vinnen ( open hiel met booties zijn comfortabeler voor frequent gebruik) 
  • Wetsuit (lang of kort, minimaal 3 mm) 
  • Oppervlaktemarkeringsboei (DSMB) 
  • Haspel (een kleine vingerhaspel is voldoende) 
  • Waterdicht horloge 
  • Duikkompas 
  • Logboek

LOCATIE

Het project is gevestigd in Noordwest-Madagaskar op het kleine eiland Nosy Komba ('Maki-eiland'), ook wel bekend als Nosy Ambariovato ('Eiland omgeven door rotsen'). Gelegen tussen het vasteland van Madagaskar en het grote eiland Nosy Be, biedt dit vulkanische eiland een unieke rust en stilte omdat er geen wegen of auto's zijn op dit eiland.

EISEN

De minimum leeftijd voor deelname aan dit project is 18 jaar. Graag ontvangen we voor vertrek een Engelstalig CV. Je dient een goede zwemmer te zijn en bij voorkeur een duikopleiding hebben gevolgd. Heb je dit niet, dan krijg je een vierdaagse PADI cursus. 

De medewerkers en vrijwilligers moeten Engels kunnen spreken, schrijven en verstaan. De medewerkers en vrijwilligers komen van over de hele wereld en spreken naast Engels nog een groot aantal andere talen. Lokale medewerkers en de mensen van Madagaskar spreken Malagasi en een beetje Frans. Vrijwilligers hebben de kans om gratis Malagassische lessen op het kamp bij te wonen en meer te leren over de taal en cultuur in dit prachtige land.

Ook dien je als vrijwilliger een redelijke conditie te hebben. Het hoofdkamp bevindt zich op Nosy Komba, een vulkanisch eiland. Er zijn geen wegen of auto's op het eiland. Vrijwilligers verplaatsen zich over het eiland door langs de stranden te wandelen, door de lokale boottransfers te nemen of de paden door het bos te gebruiken die niet altijd goed begaanbaar zijn.

PRAKTISCHE INFORMATIE 

ACCOMMODATIE

Het belangrijkste onderzoekscentrum bij dit project is Turtle Cove. Het is tegen de steile hellingen van Nosy Komba gebouwd als een multi-level compound met uitzicht op het spectaculaire koraalrif eronder.

Beklim een ​​stenen trap vanaf een idyllisch strand naar het hoofdgebouw boven het duikdek en geniet van het adembenemende uitzicht op de oceaan dat zich ver uitstrekt tot aan het Lokobe Forest Reserve op Nosy Be.

Het hoofdgebouw biedt onderdak aan de stafleden en dient overdag als ontmoetingsplaats voor vrijwilligers. Grote dekken langs de voorkant van het hoofdgebouw, compleet met hangmatten, zitzakken en banken. Er is ook een werkruimte voor vrijwilligers en er zijn afsluitbare opbergdozen voor elke hut om kleine waardevolle spullen in op te bergen. 
Aan de achterkant van het hoofdgebouw vind je meer stenen trappen naar een aparte keuken en eethkamer. Op dit middelste niveau en op een ander niveau bevindt zich een reeks lokaal gebouwde bungalows met stapelbedden die dienen als slaapvertrekken voor vrijwilligers. Vrijwilligers kunnen een hut delen met vier tot zes andere vrijwilligers en moeten hun eigen beddengoed en handdoeken meenemen. Ook op deze twee niveaus zijn er verschillende badkamerfaciliteiten met stromend water, spoeltoiletten en koudwaterdouches.

Een tweede kamp ligt op het vasteland van Madagaskar in het kleine afgelegen dorpje Ampoagna. Vrijwilligers worden ondergebracht in 2 grote gemeenschappelijke bungalows met tweepersoonsstapelbedden. 
De kampen zijn milieuvriendelijk en hebben overal verlichting op zonne-energie. Houd er rekening mee dat ze voor het grootste deel van de stroom afhankelijk zijn van de zon en regenval voor water.
Houd er bij het inpakken rekening mee dat er in dit deel van Madagaskar geen afvalverwerkings- of recyclingcentra zijn. We raden je aan een zonnepaneel en een batterijpakket mee te nemen als je elektronica hebt die je opgeladen wilt houden.

MAALTIJDEN

Er worden zeven dagen per week drie maaltijden per dag verstrekt. Elke maaltijd wordt bereid door koks ter plaatse die gebruik maken van traditionele Malagassische kookmethodes met verse, lokaal geteelde, seizoensgebonden produkten. De meeste maaltijden hebben een rijstbasis met bonen en groenten ernaast. Het fruit en de groenten die worden geserveerd, veranderen afhankelijk van het seizoen en de beschikbaarheid van lokale produkten. Sommige maaltijden bevatten vis/zeevruchten, rundvlees (zeboe) of kip. Vlees, als onderdeel van een maaltijd, wordt meestal bereid met een saus, in kleine stukjes gesneden en geserveerd met rijst. Naast bananen bestaat het ontbijt meestal uit stokbrood met jam, eieren of pannenkoeken.

Er is een vegetarische optie voor alle maaltijden. Vanwege logistiek en de beperkingen van deze afgelegen locatie kunnen ze geen veganistische optie bieden. Heb je speciale dieetwensen, laat het ons weten. Houd er rekening mee dat je vrijwilligerswerk doet in een afgelegen regio van een ontwikkelingsland en dat flexibiliteit noodzakelijk is.

HOE ER TE KOMEN?

Het programma begint elke eerste en derde maandag van de maand. Het project bevindt zich op een klein eiland genaamd Nosy Komba voor de noordwestkust van Madagaskar. Er is geen luchthaven, wegen of auto's op dit eiland, maar op het naburige eiland Nosy Be is er een grote haven en luchthaven.

Kom de dag voor je startdatum naar Nosy Be om opgehaald te worden, zodat je het team kunt ontmoeten voor vervoer naar het vrijwilligerskamp op Nosy Komba. De boottocht van Nosy Be naar Nosy Komba duurt ongeveer 45 minuten en de laatste boot vertrekt meestal rond 15.00 uur.
Vrijwilligers kunnen rechtstreeks vliegen naar Nosy Be Fascene International Airport (luchthavencode NOS), of naar de hoofdstad, Antananarivo (afgekort Tana; luchthavencode TNR). Als je naar Tana vliegt, kun je een binnenlandse vlucht nemen van Tana naar Nosy Be, of over land reizen via Taxi Brousse. 
AANKOMST: Zodra je aankomt op Nosy Be, zal een chauffeur je ontmoeten. Als er tijd is voordat de laatste boot naar Nosy Komba vertrekt, krijgt je een rondleiding door de stad Hellville en kun je snacks kopen, een lokale simkaart kopen, geld opnemen bij een geldautomaat, enz.

Houd er rekening mee dat naast de tijdsdruk met vertrek van de boot, winkels en warenhuizen allemaal gesloten zijn tijdens de siësta, tussen 12.00 uur en 14.30 of 15.00 uur. Als je om 15:00 uur of later aankomt (nadat de laatste boot naar Komba is vertrokken), moet je op Nosy Be overnachten. Indien nodig kunnen we je een hotel aanrademn.
Je vervoer naar het kamp, ​​inclusief de taxi van Nosy Be airport (of tuk tuk vanuit de haven) naar Hellville en je eerste boot naar het kamp zijn bij de programmaprijs inbegrepen. 
VERTREK: je bent zelf verantwoordelijk voor het regelen en betalen van je vervoer terug naar de luchthaven.

PRIJZEn

4 weken: € 2250

6 weken: € 3000

8 weken: € 3750

10 weken: € 4500

12 weken: € 5250

Neem contact met ons op voor de prijzen van 5, 7, 9 of 11 weken. Je betaalt bij dit project een Registratie fee van euro 200 per persoon, ongeacht het aantal weken van deelname.

WAT IS BIJ DE PRIJS INBEGREPEN?

  • Supervisie en training door een team van reddingsduikers, duikmeesters en duikinstructeurs 
  • BCD's 
  • Tanks + luchtvullingen 
  • Ademautomaten 
  • Loodgordels + gewichten 
  • Wetenschappelijk onderzoeksmateriaal (bijv. quadrat, linialen, meetlint, enz...) 
  • Toegang naar speedboot 
  • Ecologische Monitoring Training Cursus 

NIET BIJ DE PRIJS INBEGREPEN

  • PADI duikcursuskosten (indien van toepassing), neem contact met ons op voor een offerte
  • Snorkel en masker (met gehard glas) 
  • Vinnen (open hiel met booties zijn comfortabeler voor frequent gebruik) 
  • Wetsuit (lang of kort, minimaal 3 mm) 
  • Oppervlaktemarkeringsboei (DSMB)
  • Haspel (een kleine vingerhaspel is voldoende) 
  • Waterdicht horloge (optioneel) 
  • Duikkompas (bij ons te huur) 
  • Logboek 
  • Duikverzekering
  • Vlucht

STARTDATA EN AANKOMSTTIJDEN

Dit project start gedurende het hele jaar op de 1e en 3e maandag van de maand.

DOWNLOADS EN LINKS

Klik hier voor de Facebook pagina van dit project

FOTOGALERIJ

DISCLAIMER

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie. Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner MRCI.

 

Klik hier om te boeken
#TravelUnique   #vrijwilligerswerk   #Afrika
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor het laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media.