Walvishaaien project, Tofo, Mozambique

Walvishaaien project, Tofo, Mozambique

HET PROJECT kort samengevat

 • Plaats: Tofo (provincie Inhambane), Mozambique
 • Accommodatie: Albatroz Lodge
 • Type project: marine project
 • Duur: 2 – 8 weken
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: project aan de prachtige kust van Mozambique inclusief- of exclusief duikcursus
 • Heb je vragen over dit project? Stuur dan een mail naar info@travelunique.nl of een Whatsapp bericht naar 06 38 22 86 58

Algemene informatie marine onderzoek- en walvishaaien conservation project, Tofo, Mozambique

In het Engels heet dit project 'Marine Research and Whale Shark Conservation Project'. Dit marine project houdt in dat je meehelpt bij het onderzoek naar walvishaaien, dat je status van het koraal onderzoekt, dat je onderzoek doet naar bultrug walvissen en manta rays en natuurlijk ontdek je hoe prachtig Mozambique is als duikbestemming.

Bij dit marine project draait het om onderzoek en het verzamelen van data. Dit is onderzoek naar het koraal, naar walvishaaien, walvissen (humpback whales) en naar ander elementen in de zee. Het onderzoek wordt weer gebruikt om bewustzijn te creëren over de status van het zeeleven en om aanbevelingen te doen hoe beter het onderwaterleven te beschermen. Dit project is een project van All Out Africa samen met Peri-Peri divers, Zavora Marine Lab, Ponta Dolphin Encouters en Ecocean Global Whale Shark Database.

Walvishaaien

Walvishaaien zijn de grootste vissen in de oceaan. Het zijn haaien, die niet gevaarlijk zijn voor mensen omdat ze zich voeden met plankton. Walvishaaien zijn een bedreigde diersoort en zijn vrij makkelijk te zien (doordat ze zo groot zijn, tot wel 20 meter lang).

Walvishaaien zeggen een hoop over de productiviteit in de oceaan. Er is weinig bekend over de dynamiek binnen de populatie en wat de gevaren zijn voor deze dieren. Wel wordt door toename van het aantal boot- en vis activiteiten hun migratie beïnvloedt.

Ook het koraal heeft te lijden onder het toerisme en menselijke handelingen. Eén van de onderdelen van dit marine project is het koraal in Tofo aan een onderzoek te onderwerpen, dit gebeurt door middel van een internationaal programma om het koraal te inspecteren. Dit houdt in dat er gedoken wordt, er foto's onderwater worden gemaakt en de verschillende vissen in kaart worden gebracht.

Je rol als marine vrijwilliger

Als marine vrijwilliger help je mee bij het onderzoek onder leiding van een ervaren coördinator en wetenschapper. Je zal data verzamelen bij wandelingen over het strand, zwemtochten, duiken en boottochten. Als marine vrijwilliger wordt je niet alleen betrokken bij het verzamelen van data maar ook bij fondsenwerving. Je kan een prachtige ervaring verwachten op het gebied van duiken, snorkelen en het strandleven.

Als marine vrijwilliger help je mee het aantal walvishaaien in kaart te brengen, het gedrag van deze dieren te onderzoeken en het maken van onderwater foto's. Daarnaast breng je de stand van het koraal in kaart.

ID foto's 

Vooraf zal je worden geleerd hoe je ID foto's kan maken van manta rays en andere dieren. Op bepaalde momenten in het jaar zal je ook meedoen aan het onderzoek naar humpback whales en schildpadden. Een andere activiteit is het meehelpen het strand schoon te houden. Ook is het mogelijk dat je meewerkt bij een zwemschool en je meehelpt het belang van natuurbehoud over te brengen op de lokale bevolking.

 Het marine en walvishaaien project 

Het walvishaaien gedeelte van dit project houdt in dat je samen met een ervaren wetenschapper de boot opgaat voor een oceaan safari om te zwemmen met deze prachtige dieren in de open oceaan. Hier kan je onderwater foto's maken om de dieren te identificeren en schrijf je overige relevante data op. 

Data kunnen zijn:
 • GPS locatie, de toestand van het oppervlakte- en zeewater
 • De grootte, sexe, gedrag en uiterlijke kenmerken van de walvishaai
 • Een  ID foto

Om aan deze activiteiten deel te nemen ben je een goede zwemmer en heb je bij voorkeur ervaring met snorkelen. Daarnaast heb je geen angst om te duiken.

Data verzamelen 

Het monitoren van het koraal vindt plaats onder leiding van de project coördinator en de wetenschapper aan boord. Hierbij wordt onderwater data verzameld. Dit houdt in:

 • Het noteren van de aanwezige visstand
 • Het maken van ID foto's van mantras, schildpadden en leopard sharks
 • Het in kaart brengen van de koraalgroepen

Om hier aan deel te nemen kan je duiken of ben je bereid een duikcursus te volgen.

Er word je een vierdaagse, internationaal erkende, duikopleiding aangeboden. Deze PADI cursus maakt deel uit van het project en traint je om mee te doen aan het duiken naar koraal. Mocht je al een opleiding hebben gevolgd dan is er de mogelijkheid om een gevorderde cursus te volgen of een aantal duiken te maken.

In de maanden juni - oktober kun je de humback whales zien bij de seizoensmigratie langs de kust. Vanaf de duinen en vanaf de boot worden de dieren geobserveerd.

Er is ook nog een schildpadden project. In de periode november - februari zie je de schilpadnesten op het strand. Dit zijn de zogenaamde leatherback- en hawksbill turtles. Het aantal nesten is de laatse jaren enorm gedaald, dit door stropers. De laatste 8 jaren zijn er bijna geen nesten meer gevonden. Je zal worden ingezet bij patrouille over het stand, het vinden van nesten, het registeren van gevonden schalen, etc.

Alle data worden ingevoerd in de computer database.

Er is een zwemschool waar scholen en een weeshuis gebruik van maken. De school wordt gerunt door een gekwalificeerde zweminstructeur. Mocht je het leuk vinden dan kan je hierbij helpen.

Extra informatie

 • Vrijwilligers zullen deelnemen in 8 oceaan safari's en 4 research duiken, naast de PADI cursus, bij een 4-wekelijks programma
 • Je bent een geoefende zwemmer, dit is belangrijk!
 • Als je 2 weken wenst deel te nemen dan dien je al een duikcertificaat te hebben
 • Vrijwilligers met een medische geschiedenis of ouder dan 45 jaar dienen een medische verklaring te overleggen
 • Vrijwilligers die malaria tabletten slikken mogen niet duiken
 • Je dient je duikpas te overleggen als je een ervaren duiker bent
 • Je dient voor je eerste duik een Scuba Review in te vullen, de kosten die hieraan verbonden zijn dien je in Tofo te voldoen
 • Een open water certificaat gaat tot 18 meter. Wil je tot 30 meter duiken, dan zijn hier extra kosten aan verbonden
 • Vraag naar de lijst met vissen die je kan zien tijdens de duiken

Flexibiliteit

Houd er rekening mee dat projecten kunnen veranderen, dat behoefte van lokale gemeenschappen veranderen en dat projecten hierop aangepast worden. Soms wordt de hulp van vrijwilligers overbodig of wordt er een nieuw project opgestart. Ook kan je de ene dag 8 uur werken en de volgende dag slechts 4 uur, wees dus flexibel. Ook belangrijk om te weten is dat Portugees en Engels de officiële talen zijn in Mozambique. Dit betekent dat niet iedereen goed Engels spreekt, hier krijg je mee te maken bij je project.

Locatie

Het vrijwilligershuis staat in Tofo. Tofo is een vissersdorp dat ligt aan de oostkust van het schiereiland Inhambane tussen de Indische Oceaan en een klein binnenlands moeras gebied. Hier vind je kristalheldere water met witte zandstranden; ideaal voor toeristen, backpackers, mensen die van duiken houden en voor vrijwilligers. Het plaatsje is nog steeds niet echt ontdekt door de vele toeristen en hier vind je nog ongerepte stranden, die zeker niet overvol zijn.
Tofo Beach telt verschillende bars, restaurants en hotels. Het trekt vooral duikliefhebbers. De unieke bedding met z'n fantastische en wonderschone flora en fauna trekt duikers vanuit de hele wereld. Hier vind je walvishaaien en manta’s. Deze prachtige plaats is nog steeds een onontdekte bestemming en is genoemd als één van de top duikbestemmingen ter wereld.

Eisen

De minimum leeftijd voor deelname aan dit marine project is 18 jaar. Je dient goed Engels te spreken. Graag ontvangen we voor vertrek een Engelstalig CV. Je dient een goede zwemmer te zijn bij dit project en bij voorkeur een duikopleiding hebben gevolgd. Heb je dit niet, dan krijg je een vierdaagse PADI cursus. Voor ieder project van TravelUnique is een Verklaring Omtrent Gedrag een vereist. Deze VOG mag bij aanvang van het project niet ouder zijn dan 6 maanden.

Overige informatie

Aan het werk gaan in Afrika kan een opwindend avontuur zijn maar soms ook een ontmoedigende onderneming. Wij bieden je de kans om werkervaring in Afrika op te doen, de mensen te leren kennen in een project waarbij op je veiligheid wordt gelet. Er is een projectcoördinator aanwezig die je de gehele periode zal begeleiden. Daarnaast is er bij aankomst een uitgebreide oriëntatietraining dit er voor zal zorgen dat je het meest haalt uit deze uitdaging. Aanpassingsvermogen aan het lokale systeem is een vereiste. Er wordt nauw samengewerkt met plaatselijke hulpverleners en de lokale politieke systemen om er zorg voor de dragen dat een vrijwilliger maximaal profijt heeft van zijn of haar bijdrage.

Praktische informatie 

Accommodatie

Je verblijft in een vrijwilligershuis in Tofo. Het huis ligt ongeveer 100 meter van het strand.  Het huis heeft 6 slaapkamers met vier losse bedden en een paar kamer met twee bedden. Je deelt je kamer met vrijwilligers van dezelfde sekse. Er nemen internationale vrijwilligers deel aan dit marine project, dit betekent dat de voertaal Engels is. Lakens en een kussen vind je bij aankomst.

Neem in de winter wel je slaapzak mee (mei - augustus). Er zijn gedeelde toiletten en douches. Er is een mogelijkheid je was te doen, dit gebeurd nog wel met de hand. Je kan een kamer moeten delen met een andere vrijwilliger. In een vrijwilligershuis slapen vrouwen bij vrouwen en mannen bij mannen. Mocht je als stel reizen neem dan contact met ons op. Er is een gemeenschappelijke keuken en een woonkamer.

Maaltijden

Je ontvangt drie maaltijden per dag. Het ontbijt bestaat meestal uit yoghurt met muesli en brood. De lunch bestaat uit brood en 's avonds ontvang je een warme maaltijd. Er wordt voor je gekookt, maar men verwacht wel  dat je af en toe meehelpt bij het koken van de maaltijden (en bij het opruimen). Laat vooraf weten of je last van allergieën hebt of dat je speciale dieetwensen wensen hebt. Houd in gedachten dat maaltijden in Mozambique vrij "basic" zijn.

Hoe er te komen?

Boek een ticket naar Johannesburg en vlieg vanuit Johannesburg door naar Inhambane in Mozambique. Wanneer je vliegt op Johannesburg, komt je bagage niet automatisch aan op je eindbestemming. Haal je koffer/tas op in Johannesburg en check opnieuw in voor je aansluitende vlucht. Hierdoor voorkom je dat je bagage niet aankomt.
Op het vliegveld word je opgewacht door je lokale projectcoördinator die je naar je accommodatie zal brengen.

Prijzen 

3 weken: € 2665 incl. cursus, € 2401 excl. cursus

4 weken: € 3140 incl. cursus, € 2876 excl. cursus

6 weken: € 4290 incl. cursus, € 4060 excl. cursus

8 weken: € 5095 incl. cursus, € 4831excl. cursus

Gebruik je het boekingsformulier? Dan ontvang je van ons een offerte, de prijs is afhankelijk van het feit of je een gekwalificeerde duiker bent of niet. Ook kan je een offerte ontvangen voor 5, 7, 9 10, 11 of 12 weken.

Gekwalificeerde duikers kunnen minimaal 2 weken bij dit project verblijven. Voor niet-gekwalificeerde duikers geldt een minimale deelname van 3 weken.

Wat is bij de prijs inbegrepen?

 • Vliegveld transfer vanaf en naar Inhambane Airport
 • Oriëntatie programma
 • Accommodatie
 • Drie maaltijden per dag
 • Ondersteuning door een projectcoördinator
 • PADI Open Water cursus als je dit boekt

Niet bij de prijs inbegrepen

 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Vliegticket naar Inhambane, Mozambique
 • Email, internet- en telefoonkosten
 • Inentingen
 • Limonade en alcohol
 • Luchthaventransfer buiten de vaste aankomstdag om
 • Was
 • Visum
 • Excursies
 • Verklaring Omtrent Gedrag

Startdata en aankomsttijden

Dit project start de 1e maandag van de maand. Het project is gesloten in december. Gekwalificeerde duikers kunnen minimaal 2 weken bij dit project verblijven. Voor niet-gekwalificeerde duikers geldt een minimale deelname van 3 weken.

Startdata 2024

8 januari, 5 februari, 4 maart, 1 april, 6 mei, 3 juni, 1 juli, 5 augustus, 2 september, 7 oktober en 4 november 2024. In december is het project gesloten.

Downloads en links

Download hier de Engelstalige brochure over dit marine project

Klik hier voor de Facebook pagina van dit project

Fotogalerij

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie. Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner All Out Africa (AOA).

Klik hier om te boeken
#TravelUnique   #vrijwilligerswerk   #Afrika
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor het laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media.