Research projecten: Rhino Rangers, Neuras, TimBila of Kanaan, Namibië

Research projecten: Rhino Rangers, Neuras, TimBila of Kanaan, Namibië

De PROJECTen kort samengevat

 • Plaats: verschillende locaties in Namibië
 • Accommodatie: gedeelde accommodatie
 • Project: deze research projecten zijn onderdeel van het Naankuse natuurbehoud project in Windhoek 
 • Duur: minimaal 1 week
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: zeer goed georganiseerd project in een prachtig uitgestrekt land
 • Beschikbaarheid: er zijn slechts een aantal plaatsen per researchsite beschikbaar
 • Landeninformatie Namibië, Reisadvies Namibië
 • Heb je vragen over dit project? Stuur dan een mail naar info@travelunique.nl of een Whatsapp bericht naar 06 38 22 86 58

Keuze opties bij het Naankuse natuurbehoud project:

 • Een 2-tal research projecten: TimBila & Kanaan

 • Adventure week bij het Neuras Wine & Wildlife Estate  

 • Het Rhino Rangers project

Als vrijwilliger neem je deel aan het Naankuse natuurbehoud in Windhoek, Namibië.

Naankuse heeft verspreid over Namibie een 2-tal research sites. Het is mogelijk om één of meerdere research sites te bezoeken als onderdeel van je Naankuse natuurbehoud project in Windhoek. Het minimale verblijf bij een research site is 7 nachten. Het verblijf kan je ook uitbreiden naar 2, 3, 4 weken, etc. Ook is het mogelijk de projecten te combineren, bijvoorbeeld 2 weken Sanctuary en 1 week Kanaan. Vele combinaties zijn mogelijk tot een maximum van 12 weken. 

De 2 research sites zijn:

A. Kanaan Naankuse Desert Retreat (maximaal 12 vrijwilligers). Vertrek naar Kanaan is op zaterdag, retour ook op zaterdag. 

B. TimBila Nature Reserve. Vertrek naar TimBila is op woensdag, retour is ook op woensdag.

A. Kanaan Naankuse Desert Retreat (minimaal 1 week)

Ook bij dit onderdeel van het project richt je je op het conflict tussen mens en dier. Kanaan is een gebied van 33000 hectare. Vertrek vanaf de Sanctuary is op zaterdag en je komt terug een week later, ook op zaterdag.

Klik hier voor de website van Kanaan. Klik hier voor de brochure over Kanaan.

Dagelijkse werkzaamheden bij Kanaan:

1. Carnivore rehabilitatie & monitoring

De opnieuw uitgezette luipaarden en cheeta's zijn uitgerust met GPS kragen. Vrijwilligers worden de technieken geleerd hoe informatie bij te houden over de dieren met behulp van deze apparaten. De vrijwilligerscoördinator neemt de beslissing over de vraag welke dieren onder toezicht staan de betreffende dag. Er wordt informatie ingewonnen over de locaties van de dieren, activiteiten en gedrag. Het doel is te beoordelen of de cheeta en luipaard opnieuw met succes in beschermde gebieden kunnen worden uitgezet. Dit omvat lange uren van wandelen en klimmen. Maar vrijwilligers zullen zo kennis maken met prachtige vergezichten en een scala aan unieke landschappen.

2. Het tellen van wild

Accurate informatie is de levensader van succesvolle natuur en milieu-management programma's. Het onderzoeksteam verricht regelmatige "game counts" om zo vitale informatie te verzamelen. Gegevens worden verzameld op soort dier, leeftijd, geslacht en groepsamenstelling.

3. Voetafdruk identificatie

Bij dit project werk je mee aan het ontwikkelen van de eerste voetafdruk identificatie software voor cheeta's. De software zal helpen bij het identificeren en tellen van wilde cheeta's door middel van hun voetafdrukken en zal worden gebruikt door meerdere onderzoek- en natuurbehoud organisaties. Vrijwilligers helpen mee met dit onderzoek en fotograferen voetafdrukken voor de administratie.

4. Camera toezicht

Er worden camera's gebruikt om gekraagde cheeta's, luipaarden en bruine hyena's te volgen. De camera's worden geplaatst op  locaties waar carnivoren vaak komen zoals, waterpoelen en rivierbeddingen. De vrijwilligers zullen regelmatig de camera's controleren, batterijen vervangen en camera's opnieuw instellen. Vrijwilligers zullen de gegevens uit het veld in een databank bij de onderzoeksbasis zetten

5. Sporenonderzoek

Hierbij help je de deskundige San trackers om zo veel mogelijk gegevens te verzamelen over de bewegingen van de carnivoren. Het enige bewijs is vaak de voetafdrukken die ze achterlaten. Vrijwilligers kunnen veel leren van  de vaardigheden van de trackers. Spoorgegevens worden opgenomen in een database. Er wordt veel digitaal gefotografeerd en dit wordt verwerkt voor gebruik in de ontwikkeling van soortspecifieke voetafdruk identificatie software.

6. Bijhouden van de database

Dagelijks worden een schat aan gegevens verzameld over de flora en fauna in de ecosystemen. Verzamelde gegevens bevatten informatie over zoogdieren, vogels, reptielen, ongewervelde dieren en planten. Gegevens verzameld door vrijwilligers in het veld worden ingevoerd in de centrale gegevensbank bij de onderzoeksbasis.

7. Nachtonderzoeken

Gegevens worden verzameld gedurende de nacht. Dit is een aanvulling op de bevindingen gedurende de dag. In de nacht zie je vaak  nachtelijke vogelsoorten en dieren die voornamelijk 's nachts leven zijn  waaronder gevlekte hyena's, luipaarden, aardwolven en stekelvarkens. De basis voor de nachtelijke waarnemingen is een oude bijgebouw in de buurt van de onderzoeksbasis. Met een nachtzicht bril kan je vaak relevante informatie verzamelen over deze dieren.

8. Onderzoek genetische afkomst

Begin 2009 is een projectgroep begonnen met het onderzoek naar de genetische en geografische oorsprong van de cheeta's. Het project werkt samen met de Cheetah Conservation Fund en de Namibië Wildlife Sanctuary. Monsters van uitwerpselen worden in een vriezer opgeslagen voordat het beschikbaar wordt gesteld aan het fonds voor analyse.

9. Overige activiteiten

Overige onderzoeksactiviteiten kunnen omvatten de identificatie en catalogisering van vogelsoorten,  enquêtes over het aantal doden dieren op wegen en temperatuur en neerslag profiel. Vrijwilligers zullen ook helpen met het algemene onderhoud van de onderzoeksbasis en de omgeving en helpen mee met koken. Een soepele en flexibele houding is van onschatbare waarde voor het succes van het project

B. TimBila Nature Rerserve (minimaal 1 week)

Een reservaat van 30.000 hectare is de nieuwste toevoeging aan de beschermde natuurgebieden van Naankuse.
Het TimBila Nature Reserve is gelegen in het westen van Namibië. Het herbergt een groot aantal prooidieren en carnivoren. Dit reservaat is een belangrijkse vrijlatingsplaats voor carnivoren die gered zijn en hersteld zijn.

Bekend als "de plaats van tweede kansen", hebben leeuwen verwijderd uit conflictgebieden hier een thuis gevonden in het TimBila Natuurreservaat.
Deze leeuwen verloren hun moeder door mens-dier conflicten en stonden op de rand van de hongerdood.

Activiteiten waar je mee te maken krijgt bij TimBila zijn:

 • Onderhoud van de camera vallen
 • Bewaking van camera trap beelden
 • Bewaking van GPS-gegevens van gekraagde carnivoren
 • Deelname aan de vrijlating van wilde dieren
 • Wegenonderhoud
 • Onderhoud aan het hekwerk
 • Tellen van wild in het gebied
 • Onderzoek van lokale ecologie
 • Carnivooronderzoek

Korte samenvatting activiteiten bij de research sites

 • Leer alles over GPS tracking
 • Ontwikkel vaardigheden om goed over weg te kunnen met een camera en het analyseren van de beelden
 • Kom meer te weten over de flora en fauna in het gebied
 • Help mee bij het tellen van wild
 • Meehelpen met wijnmaken op Neuras (activiteiten variëren)
 • Ga wandelen door de ravijnen  of maak andere wandeltochten
 • Ontmoet 'Noodles' de Jack Russel die op Neuras woont

C. Adventure week bij het Neuras Wine & Wildlife Estate (minimaal 1 week)

Neuras, genesteld aan de voet van het Naukluft-gebergte in Namibië, is een woestijnoase en een van de droogste wijngaarden ter wereld. Oude canyons en grotten, fascinerende geologische formaties en vijf natuurlijke fonteinen maken van Neuras een uniek natuurgebied van 14.500 hectare. Bovendien is het ideaal voor liefhebbers van avontuur! Transfer is alleen mogelijk op zaterdag en alleen te boeken voor 1 week! Wil je de brochure over de Adventure week ontvangen? Neem dan contact met ons op!

Tijdens je verblijf bij Neuras word je ondergedompeld in de natuur en sta je versteld van het prachtige landschap dat de regio Hardap te bieden heeft. De activiteiten omvatten:

 • Wandelen: er wordt dagelijks 5 km of 10 km afgelegd – zowel op als buiten het terrein. Ervaar epische zandduinen bij Sossusvlei en de beroemde Olive Trail in het Namib Naukluft Park
 • Zwemmen
 • Teambuilding
 • Slapen onder de adembenemende nachtelijke hemel van de Namib Desert (afhankelijk van seizoen en groep). Alle slaapuitrusting is aanwezig. Het is aan te raden om je eigen slaapzak mee te nemen
 • Wijnproeverij: krijg een kijkje in het wijnbereidingsproces en, afhankelijk van de tijd van het jaar, kun je ook worden ondergedompeld in het oogsten of bottelen van druiven en het labelen van deze unieke wijnen
 • Prachtige zonsopgangen en zonsondergangen
 • Veeteelt: Neuras is de thuisbasis van 7 cheeta's, allemaal gered uit conflicten tussen mensen en dieren in het wild. Hun dagelijkse feeds bieden fantastische fotografische mogelijkheden in een wilde omgeving

Deelname aan de Neuras Adventure week boek je ter plekke in Namibie en je betaalt dit bedrag rechtstreeks aan Naankuse.

D. Rhino Rangers (minimaal 1 week)

Deze  project stelt vrijwilligers in staat om te ervaren en te leren van de inspirerende Anti-stroperij Unit (APU) die hun leven wijden aan het beschermen van wilde dieren in Namibië. In de wereld van vandaag zijn deze inspanningen van toenemend belang voor het voortbestaan van de majestueuze dieren die thuishoren in Namibië, maar elke dag in gevaar verkeren.

De thuisbasis is het Zannier Reserve, dit is een 7600 hectare groot gebied beheerd door het Naankuse team, direct naast het Naankuse Wildlife Sanctuary. De Rhino Rangers hanteren een schema van 14 dagen waarbij je verblijft in de bush samen met de APU Rangers. Je zal deelnemen aan hun patrouilles, leren over  de bush en stroperij en over het bijhouden en het gebruik van vuurwapens.

Er kunnen maximaal 8 vrijwilligers tegelijk deelnemen, die in 2 kampen zullen worden gesplitst. Je verblijft bij dit programma in een eenvoudige accommodatie (in een tentenkamp) of er zijn slaap outs in de bush bij observatie posities. Als vrijwilliger zal je je eigen slaapzak, kussen en handdoeken moeten meebrengen. Er wordt gekookt samen met de APU leden. Twee speciale APU uniformen zullen per persoon worden verstrekt.

Alle transfers van en naar het project zijn opgenomen in de kosten. Vrijwilligers dienen voorafgaand aan de startdag op maandag op de zondag ervoor aan te komen in Namibië. Vertrek is op zondag 14 dagen later. Let op! het project gaat alleen door bij minimaal vier deelnemers. Bij aankomst bij het project wordt gekeken of dit onderdeel van het project bij je past. Je dient goed in het team te passen en fit te zijn.

Deelname aan het Rhino Rangers project boek je ter plekke in Namibie en je betaalt dit bedrag rechtstreeks aan Naankuse.

Locatie

De research sites bevinden zich verspreid over Namibië. Zie het kaartje van de projecten.

Praktische informatie 

Hoe er te komen?

Vrijwilligers dienten te vliegen naar Windhoek, Hosea Kutako International Airport waar ze zullen worden opgewacht bij aankomst en overgebracht naar de Wildlife Sanctuary (ongeveer 45 minuten rijden).

Accommodatie 

Tijdens je verblijft bij Timbila beschik je over:

 • Comfortabele vrijwilligersruimte met een adembenemend uitzicht over het reservaat
 • Een buitenruimte met barbecuefaciliteiten
 •  Drie maaltijden per dag geserveerd (er wordt
  rekening gehouden met dieetwensen )
 • Zwembad
 •  Wasservice

Je verblijf is in een gedeelde kamers (hetzelfde geslacht). Bij dit project zijn internationale vrijwilligers aanwezig. De voertaal is Engels. Beddengoed en handdoeken zijn aanwezig, we raden aan dat je een eigen slaapzak meebrengt, vooral in de winter. Vrijwilligers kunnen worden gevraagd om te helpen bij de voorbereiding van maaltijden samen met andere vrijwilligers en de projectcoördinators.

Kanaan is een boerderij met 5 slaapkamers.

 • Alle slaapkamers hebben een en-suite
  badkamers
 • Gedeelde slaapkamers (2-4 personen van
  hetzelfde geslacht per kamer)
 • Drie maaltijden per dag geserveerd
 • Er wordt rekening gehouden met dieetwensen
 • Wasservice
 •  Zwembad

Maaltijden

Ontbijt bestaat meestal uit granen en toast, lunch varieert tussen een scala aan salades, sandwiches, hamburgers en quiche. En er is een diner met vlees (kip, rood vlees of vis) en groenten met pasta, rijst, aardappelen of salade. Natuulijk kan je ook de heerlijke rode Neuras wijn proeven. Eenmaal per week zal er een  traditionele Namibische braai (BBQ) zijn en een Pizza Night - heerlijk! Vrijwilligers met speciale dieetwensen vragen wij dit vooraf aan ons door te geven.

Internet en telefoon

Je zal je moeten redden zonder internet. Internet is natuurlijk wel aanwezig voor noodgevallen. Je kan je mobiele telefoon meenemen en een lokale SIM kaart kopen. Helaas is het bereik niet altijd optimaal.

PRIJZEN 

De prijzen van dit project zijn gekoppeld aan de koers van de ZAR. Hierdoor kunnen prijzen tussentijds worden aangepast. De prijs voor deelname aan het Naankuse Natuurbehoud/Sanctuary project bedragen:

2 weken: € 1375

Voor iedere week extra betaal je € 575. De kosten voor 1 week Kanaan en TimBila bedraagt € 200 extra bovenop bovenstaande prijs.

Het minimale verblijf bij het Rhino Rangers project, Neuras, Kanaan en TimBila is 7 nachten. De extra kosten van de Neuras Adventure week betaal je rechtstreeks ter plaatse aan Naankuse. Dit geldt ook voor het Rhino Rangers project.

Bij de prijs inbegrepen

 • Vliegveld transfer
 • Transport naar de research sites
 • Oriëntatie programma op de "Farm"
 • 24/7 begeleiding
 • Accommodatie en maaltijden
 • Was service

Niet bij de prijs inbegrepen

 • Ticket Windhoek
 • Verzekeringen
 • Eventuele inentingen
 • Internet en telefoonkosten
 • Bier, wijn en andere sterke drank

Startdata en aankomsttijden

Vrijwilligers kunnen gedurende het hele jaar deel nemen aan dit project. Er is vervoer geregeld vanaf de Namibië Wildlife Sanctuary naar de research sites.

Je kan aankomen op de luchthaven van Windhoek gedurende elke dag van de week. In de aankomsthal word je opgewacht door een medewerker van Naankuse. Er wordt aangeraden eerst minimaal een week door te brengen op de Sanctuary en hierna deel te nemen aan een research project.

Deelname aan een research project is minimaal 7 nachten. Je kan dus bij aankomst bij het project nog aangeven welke week van je project je het liefst naar de research site vertrekt, vooraf doorgeven kan natuurlijk ook. Vooraf boeken is wel noodzakelijk.

Mocht je het boekingsformulier invullen kies dan de 1e van de maand waarin je wilt beginnen en vul bij 'eventuele opmerkingen' de voorkeur voor de research site in. Een mail sturen of telefonisch contact opnemen om dit project te boeken is natuurlijk ook mogelijk. Ook ontvang je dan zo spoedig mogelijk een overzicht van de kosten.

Vol = vol

Let op! Boek deelname aan een research project vooraf en niet ter plaatste. Er zijn slecht een aantal plaatsen beschikbaar en vol=vol. 

Downloads

Wil je de Engelstalige brochure over één van de research project ontvangen of van de Adventure Week? Neem dan contact met ons op!

Kaart projecten

Lees voor het boeken van dit research project onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor de Algemene Voorwaarden. Bij het boeken van een project ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden.

Fotogalerij

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartners Naankuse en African Impact (AI).

Klik hier om te boeken
#TravelUnique   #vrijwilligerswerk   #Afrika
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor het laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media.