EHRA olifanten project, Namibië

EHRA olifanten project, Namibië

Het project kort samengevat

 • Plaats: Swakopmund, Namibië
 • Accommodatie: buitenlucht of tenten
 • Type project: natuurbehoudproject gericht op olifanten
 • Duur: 2 - 12  weken
 • Aantal vrijwilligers: 16
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: zeer goed georganiseerd project in een prachtig uitgestrekt land met een bijzonder vriendelijke bevolking
 • Landeninformatie Namibië,reisadvies Namibië
 • Heb je vragen over dit project? Stuur dan een mail naar info@travelunique.nl of een Whatsapp bericht naar 06 38 22 86 58

Wat doet EHRA?

EHRA staat voor Elephant-Human Relations Aid en richt zich op het behoud van woestijnolifanten in Namibië. Er worden praktische oplossingen toegespast voor de conflicten tussen mens en dier door middel van verschillende initiatieven zoals, het behoud van waterpunten op lokale boerderijen, patrouilles met voertuigen om de olifanten te volgen en voorlichting aan de lokale gemeenschap om een ​​positieve relatie tussen olifanten en mensen in Namibië te helpen bevorderen. Het PEACE-project (People Elephants Amicably Co-Existing), gefinancierd door EHRA, is een educatief programma dat lokale gemeenschapsleden ondersteunt door middel van op olifanten gerichte workshops die hen helpen beter samen met olifanten samen te leven.

De olifanten

Woestijnolifanten zijn Afrikaanse bosolifanten (Loxodonta africana) met unieke kenmerken. Deze olifanten hebben hun thuis gevonden in de Namib-woestijn in Namibië en vervolgens vertonen deze olifanten kleine aanpassingen aan de extreme temperaturen en het terrein. De populatie van de in de woestijn levende olifanten in de belangrijkste rivierbeddingen; Ugab, Huab, Hoarusib, Hoanib en Uniab wordt geschat op ongeveer 150 olifanten.

Het conflict

Vrij rondlopende woestijnolifanten kunnen destructief zijn bij hun zoektocht naar water. Door de opeenvolging van droogtes in de regio strijden olifanten vaak om dezelfde hulpbronnen als andere dieren en mensen. Woestijnolifanten kunnen tot 160 liter water per dag drinken en reizen ver op hun zoektocht naar water. Olifanten hebben een ongelooflijk reukvermogen, ze ruiken water van kilometers ver. En uit wanhoop vernielen ze vaak waterleidingen of maken ze met hun slagtanden watertanks kapot om hun kudde van water te voorzien. Dit gedrag kan gemeenschappen jarenlang zonder lokale waterbron achterlaten.

De oplossing

EHRA werkt rechtstreeks samen met lokale gemeenschappen om praktische ondersteuning te bieden door een constructie van beschermende muren te bouwen waardoor olifanten water kunnen drinken, maar de toegang tot de windmolens, wateropslagtanks of pompen verhinderen. Deze beschermende muren zijn een goede oplossing voor het bestaande conflict en laten mensen, vee en olifanten waterpunten delen. Sinds de start van EHRA in 2003 zijn er meer dan 220 beschermingsmuren gebouwd met de hulp van meer dan 3500 vrijwilligers.

Muren

Door dit vrijwilligersproject zijn er meer muren gebouwd en hebben vrijwilligers de nodige financiering om deze muren te bouwen geleverd. Ook worden door voertuigpatrouilles de olifanten gemonitord en wordt de  status van eerder gebouwde muren gecontroleerd. Vrijwilligers kunnen hands-on natuurbehoud ervaren en hebben een directe invloed op het bevorderen van een vreedzame relatie tussen olifanten en mensen, waardoor hun bestaan ​​wordt veiliggesteld.

Twee weken

EHRA is er uitsluitend om de vrij rondlopende woestijnolifanten in Namibië te beschermen en om de veiligheid van de gemeenschappen die naast de lokale olifantenkuddes leven te waarborgen. Vrijwilligerswerk bij EHRA gaat over het bieden van onmiddellijke en praktische ondersteuning aan gemeenschappen door de bouw van beschermingsmuren rond waterpunten. Dit Elephant Wildlife Volunteer Project vereist een inzet van minimaal twee weken en het project is opgesplitst in twee delen, namelijk 'Build Week' en 'Patrol Week'.

WEEK EEN: BOUWWEEK

Je gaat samen met andere vrijwilligers beschermende muren bouwen rond de waterpompen, tanks en windmolens van boeren en gemeenschappen om ervoor te zorgen dat olifanten toegang hebben tot water zonder de infrastructuur te beschadigen. Hoewel dit deel van het project arbeidsintensief en fysiek uitdagend is, is het buitengewoon lonend om getuige te zijn van de voortgang van de bouw van de muur en een directe impact te hebben op het lokale behoud. Je werkt als team en verdeelt de taken; van een 'rock run' om stenen en zand te verzamelen, tot het verzamelen van water uit een nabijgelegen waterbron, het mengen van cement en het bouwen van de muur - alles wordt met de hand gedaan en het doel is om samen te werken en zoveel te doen als je kunt.

WEEK TWEE: PATROUILLEWEEK

De patrouilleweek heeft tot doel de verschillende kuddes olifanten op te sporen en een databank op te bouwen over hun bewegingen. EHRA kan dan effectief de waterpuntbeschermingswerkzaamheden plannen op basis van waar olifanten waarschijnlijk zullen zijn. Er worden ook boeren bezocht en het risico beoordeeld van eventuele conflictsituaties tussen olifanten en mensen in dat gebied. De olifanten worden gedurende deze week gevolgd en er worden nieuwe geboorten, sterfgevallen en verwondingen geregistreerd. Ook worden er identificatiefoto's gemaakt  voor de database. EHRA gelooft dat effectief olifantenbeheer alleen mogelijk is door elke individuele olifant te kennen. Daarom registreren ze fysieke kenmerken, leren ze over hun persoonlijkheidskenmerken en registreren ze de bewegingen en aantallen van de kuddes.

 

Back to basic

EHRA is een van de weinige organisaties die zich bezighoudt met het beperken van conflicten tussen mens en natuur. En ze geloven dat het mogelijk is dat beide op vriendschappelijke wijze naast elkaar bestaan. Het merendeel van het werk dat ze doen, is geconcentreerd in de noordwestelijke regio van Namibië, bekend als de zuidelijke Kunene-regio, die wordt beschouwd als een van de mooiste gebieden ter wereld. De vrij rondlopende woestijnolifanten behoren tot de meest bijzondere dieren in het wild die je ooit zult zien, en hun vermogen om te overleven in de barre omstandigheden van de Namib-woestijn toont de natuur op zijn best.

Wat kan je verwachten?

Verwacht zweterig te worden, leer over natuurbehoud, maak nieuwe vrienden, slaap onder de sterren en genieten van de prachtige, natuurlijke omgeving.Koken gebeurt boven een open vuur en en je helpt om de beurt mee bij het maken van ontbijt, lunch en avondeten.

Je impact als vrijwilliger

 • Strijd tegen de uitroeiing van de vrij rondlopende populatie woestijnolifanten in Namibië
 • Vind praktische oplossingen om conflicten tussen olifanten en mensen te bestrijden die bestaan ​​als gevolg van een strijd om hulpbronnen
 • Ervaar praktische instandhouding door muren en structuren te bouwen die zijn ontworpen om olifanten toegang te geven tot waterpunten zonder ze te beschadigen
 • Neem deel aan het volgen en documenteren van belangrijke updates van gedrags- en bewegingspatronen van de olifanten
 • Creëer een verschil in het leven van lokale gemeenschappen en de vrij rondlopende woestijnolifanten in Namibie
 

Locatie

Je verblijft in het basiskamp in Swakopmund. Hier slaapt iedereen in een grote boom op een houten platform! Er zijn hier ook douches en toiletten.

Tijdens de patrouille week kampeer je in de Afrikaanse wildernis. Er zijn dan geen wasgelegenheden, maar je kunt genieten van een douche in het basiskamp als je in het weekend terugkomt. Af en toe, als er voldoende water beschikbaar is op de bouwplaats, wordt er een basisdouche opgezet.

Je slaapt allemaal op matrassen onder een groot zeildoek onder de sterren. Of bij slecht weer in tenten.

Eisen

De minimum leeftijd voor deelname is 18 jaar. De maximale leeftijd voor deelname is afhankelijk van de gezondheid van de vrijwilliger. Een VOG is voor elk project verplicht.

Het is ook mogelijk om als familie deel te nemen aan dit project. Zie verderop kopje "familie project".

Belangrijk is dat je een grote interesse hebt in natuurbehoud en dat je in een goede conditie bent. Je kan goed werken in een team, bent flexibel en enthousiast.

Flexibiliteit

De werkzaamheden genoemd in deze projectomschrijving zijn altijd onder voorbehoud. Werktijden en activiteiten kunnen per dag en per periode verschillen. Wees dus flexibel. Ook kan niet worden gegarandeerd welke dieren (naast de olifanten) je tijdens je project zal zien.

EHRA Olifanten project, Namibië, ©EHRA

Praktische informatie

Ondersteuning

Ondersteuning en advies ontvang je van de lokale projectmanagers van EHRA en natuurlijk van TravelUnique. Vooraf ontvang je advies en informatie over je reis, je ontvangt een aantal weken voor vertrek het 'pre-departure' document over het project. Bij aankomst krijg je van het lokale team informatie over de huidige status van het project en alle informatie over je nieuwe leefomgeving.

Accommodatie 

Gedurende de duur van je verblijf zul je logeren in tenten of onder de sterrenhemel.

Maaltijden

Je krijgt drie maaltijden per dag. Ontbijt staat klaar en kan je pakken. Het ontbijt bestaat meestal uit yoghurt, fruit, muesli en toast. Lunch en avondeten wordt samen met de andere vrijwilligers klaargemaakt. Geef voor vertrek je dieetwensen door! Ben je veganist of vegetarisch dan kan dit geregeld worden.

Hoe er te komen?

Je dient een vlucht te boeken naar Windhoek of Walvisbaai. Als je een vlucht hebt geboekt, stuur ons dan de details en wij zullen de transfers voor je boeken.

Aankomst in Windhoek is op zondag voor 11.00 uur. Je kan er ook voor kiezen om op zaterdag aan te komen en te overnachten bij Chameleon Backpackers. Hier word je dan op zondag voor je transfer naar Swakopmund opgehaald.

Bij aankomst in Windhoek word je begroet door de transferservice ,Welwitschia shuttle, naar het a La Mer  hotel in Swakopmund gebracht. De kosten bedragen 620 Namibische dollar vanaf Windhoek Airport (enkele reis) Je dient de chauffeur contant te betalen. De reis duurt ongeveer 5 uur. Hotel La Mer heeft verschillende kamers met verschillende prijzen. Neem contact met ons op voor deze prijzen.

Luchthaventransfers en accommodatie in Swakopmund op zondag zijn voor eigen rekening.

Kies je om aan te komen op de luchthaven van Walvis Bay dan bedraagt je transfer van Walvis Bay Airport naar Swakopmund  ​​300 Namibische dollar (enkele reis). Ook hier dien je de chauffeur contant te betalen. De reis is een half uur.

Het project eindigt op vrijdag. Vanaf vrijdag is dan de accommodatie voor eigen kosten.

Het Boeken van een ticket

Voor het boeken van een ticket raden we je aan om gebruik te maken van de diensten van Bianca de Willigen van Personal Touch Travel. Zij regelt snel de best beschikbar ticket en ze helpt je bijzonder goed voor vertrek. Neem contact met haar op via bianca.dewilligen@personaltouchtravel.nl.

Prijzen 

2 weken (12 nachten):  £ 950 = ongeveer € 1095

4 weken: (24 nachten):  £ 1850 = ongeveer € 2120

6 weken: (36 nachten): £ 2630 = ongeveer € 3025

8 weken: (48 nachten):  £ 3460 = ongeveer € 3980

10 weken: (60 nachten):  £ 4200 =  ongeveer € 4835

12 weken: (72 nachten):  £ 4730 = ongeveer € 5440

Dit project is te boeken in blokken van twee weken. Je betaalt bij dit project boekings- of administratie of reserveringskosten en geen toeslag als je vertrekt in het hoogseizoen. Het project berekent de prijzen door in GBP. Je ontvangt de nota voor een bedrag wat staat vermeld in GBP. Je betaalt het bedrag in euro's afhankelijk van de actuele koers van de GBP op het moment dat de nota wordt opgemaakt. het bedrag in euro's is een indicatie.

Wat is bij de prijs inbegrepen?

 • Accommodatie
 • Drie maaltijden per dag
 • Begeleiding door de projectcoördinator

Niet bij de prijs inbegrepen

 • Verzekeringen
 • Ticket
 • Limonade en sterke drank
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Transfer vanaf het vliegveld naar Swakopmund
 • Accommodatie voor- en na het project

Startdata en aankomsttijden

Startdata 2024

1 januari, 15 januari, 29 januari, 12 februari, 26 februari, 11 maart, 25 maart, 8 april, 22 april, 6 mei, 20 mei, 3 juni, 17 juni, 1 juli, 15 juli, 29 juli, 12 augustus, 26 augustus, 9 september, 23 september, 7 oktober, 21 oktober, 4 november, 18 november en 2 december 2024. De laatste startdatum is alleen mogelijk voor de duur van 2 weken.

Neem contact met ons op voor het aantal beschikbare plaatsen per datum. Helaas geldt vol = vol.

Het project start op maandag en eindigt op vrijdag.

Tranfers (Windhoek - Swakopmund) en accommodaties voor aankomst op maandag en vanaf vrijdag na afloop van het project zijn voor eigen kosten!

Aankomst in Windhoek is op zondag voor 11.00 in de ochtend. Hierna is er een transfer op eigen kosten (die door het project wordt geregeld) naar Swakopmund. Hier kan je verblijven bij de accommodaties A la Mer of Amanpuri.

Op zondag is er een korte kennismaking met de medewerkers van het project en volgt er een uitleg wat te verwachten van het project.

Bij de bovenstaande accommodatie van keuze word je vervolgens op maandagochtend opgehaald om naar het EHRA Basecamp te worden gebracht.

Mocht het niet lukken om op zondag voor 11.00 uur aan te komen in Windhoek, kom dan op zaterdag aan. Je kan dan een overnachting boeken bij Chameleon Backpackers (op eigen kosten). Het project regelt je transfer vanaf het vliegveld naar Chameleon Backpackers en vervolgens word je op zondag hier opgehaald voor je transfer naar Swakopmund.

Op vrijdag ben je rond 13.00 uur weer terug in Swakopmund.  In de avond volgt er een afscheidsdiner. Je kan wederom weer tegen eigen kosten overnachting bij A la Mer of Amanpuri Lodge. Er is een transfer naar Windhoek om 07.00 uur op zaterdagochtend (eigen kosten). Rond het middaguur ben je in Windhoek.  Vluchten naar huis kunnen geboekt worden na 14.00 uur op zaterdag.

Mocht je het boekingsformulier willen gebruiken, klik dan op de datum waarop je wilt starten bij het project en vervolgens op offerte. We nemen dan contact met je op om de juiste prijs door te geven.

Downloads

Klik hier voor de Engelstalige brochure over dit EHRA project

Klik hier voor de Facebook pagina van het project

Fotogalerij

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie. Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner EHRA.

Klik hier om te boeken
#TravelUnique   #vrijwilligerswerk   #Afrika
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor het laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media.