Veiligheid en gezondheid in Afrika
Risico is een onvermijdelijk onderdeel van ons dagelijks leven, geen activiteit is 100% veilig en hoe verder weg van onze vertrouwde omgeving hoe groter dit risico kan worden.
Hoewel we alles doen wat we kunnen om die risico’s te minimaliseren bij vrijwilligerswerk in Afrika, kunnen we nooit alle risico’s wegnemen. Reizen naar- en verblijven in Afrika kan een risico met zich meebrengen. Echter deze risico’s kunnen worden geminimaliseerd door verstandig gedrag. De meerderheid van de vrijwilligers die werken en reizen in de landen waarin TravelUnique actief is hebben een aangenaam en zorgeloos verblijf.
TravelUnique neemt de gezondheid en de veiligheid van onze vrijwilligers, onze medewerkers en de plaatselijke bevolking serieus.
Raadplegen site Rijksoverheid.nl
Via de site www.rijksoverheid.nl is het mogelijk reisadviezen op te vragen. Met een reisadvies kunnen Nederlandse reizigers zich beter voorbereiden op veiligheidsrisico’s tijdens een buitenlands verblijf. Zoals de risico’s op ontvoeringen, gewapende overvallen, bomaanslagen, natuurrampen of oorlogsgeweld. Buitenlandse Zaken vermeldt in een reisadvies bijvoorbeeld welke gebieden veilig zijn en naar welke gebieden je niet moet reizen. Soms zijn er veiligheidsrisico’s. Wees dan alert of reis alleen naar het land als dat echt noodzakelijk is. Op deze site, klik hier, vind je een reisadvies per land. Belangrijk om te melden is dat je altijd zelf verantwoordelijk bent voor je veiligheid en de beslissing om wel of niet te reizen. Lees altijd het hele reisadvies. Het is ook mogelijk om een gratis app te downloaden.
Gezondheidsadvies bij vrijwilligerswerk in Afrika
We proberen je een zo goed mogelijk advies te geven over welke inentingen worden aangeraden. Echter dit is vaak afhankelijk van je persoonlijke achtergrond. Neem daarom contact op met je huisarts of de GGD voor een goed advies.
Vooraf dien je een medische vragenlijst in te vullen. Mocht je een vraag met JA beantwoorden of 60 jaar of ouder zijn, dan wordt gevraagd deze vragenlijst door een arts te laten ondertekenen. Deze vragenlijst wordt verstrekt aan de plaatselijke projectcoördinator. Een medische- en een reisverzekering zijn verplicht bij deelname aan een project. Let er op dat repatriëringskosten gedekt zijn.
HIV/AIDS
Een groot probleem in Afrika is nog steeds HIV/AIDS. Bij aankomst bij je project krijg je een uitgebreide voorlichting over HIV/AIDS. Er zal worden uitgelegd wat HIV/AIDS precies is, de aan deze ziekte verwante problemen, de voorzorgsmaatregelen, etc. Op HIV/AIDS rust nog steeds een taboe in Afrika. De mensen met wie je werkt zijn vaak niet open over hun HIV besmetting uit angst om hun baan te verliezen, buitengesloten te worden door familie, etc.
Een gevolg van HIV is vaak ondervoeding en TB (tuberculose). Mocht er een TBC besmetting worden geconstateerd dan zal dit direct worden gemeld aan de project coördinator die vervolgens de vrijwilligers zal informeren. Mocht TBC voorkomen bij een project dan is na terugkomst een Mantoux test noodzakelijk.
Malaria
Malarie is nog steeds één van de grootste doodsoorzaken in Afrika. In de bestrijding van malaria is de laatste jaren flinke winst geboekt. Dankzij toegenomen inspanningen en investeringen om malaria tegen te gaan zijn er de afgelopen tien jaar ruim drie miljoen levens gered. Dit staat gelijk aan een afname van sterfgevallen door malariabesmettingen van ongeveer 42 procent tussen 2000 en 2012. Malaria is nog altijd een ziekte gerelateerd aan armoede. Daarbij zijn kinderen de meest kwetsbare groep. Tachtig procent van de malariasterfgevallen waren kinderen jonger dan vijf jaar oud. Ook over malaria zal je alle benodigde informatie ontvangen als je in een malaria gebied werkzaam bent. Neem voor vertrek contact op met je arts of met de GGD of het slikken van malaria tabletten noodzakelijk is.
TBC (tuberculose)
Tuberculose komt voor in Afrika, vaak bij mensen die besmet zijn met HIV/AIDS. Mocht er een TBC besmetting zijn geconstateerd bij je project, dan probeert de leiding je hier direct van op de hoogte te stellen. Dan is het raadzaam op thuis een Mantoux test te ondergaan. Klik hier voor meer informatie over tuberculose.
Winter in Afrika
Veel van onze vrijwilligers neem deel aan de projecten in Afrika gedurende onze zomermaanden juli en augustus. Het is dan winter in Zuidelijk Afrika. Dit betekent vaak overdag een aangename temperatuur van rond de 25 graden (en soms een dag regen). Maar ook dat na zonsondergang het flink afkoelt. In de nachten kan de temperatuur rond de 1-5 graden liggen. Dit is koud. Koud omdat bijna geen enkel huis in Zuid-Afrika beschikt over verwarming en dubbel glas. Hierdoor is het in de huizen vochtig koud. Dit leidt soms tot verkoudheid, oorpijn, bronchitis, etc. Houd hier rekening mee! Belangrijk is dat je voldoende warme kleding meeneemt (een winterjas, sjaal, dichte schoenen, etc).
Veiligheidstips bij vrijwilligerswerk in Afrika
Geloof niet alles wat er in de media wordt gezegd. Eigenlijk geldt voor al onze bestemmingen, zolang jij je gezond verstand gebruikt, de juiste veiligheidsmaatregelen in acht neemt en alert bent is, er weinig is om je zorgen om te maken. Bij aankomst bij het project zal de projectcoördinator ter plaatse de veiligheidsregels en gezondheidsrisico’s nogmaals met je doorspreken.
Daarnaast werken wij in ieder land samen met de lokale organisatie. Zij zijn bijzonder goed op de hoogte van de veiligheid in hun land. Tijdens de voorbereidingen wordt er aandacht besteed aan het aspect veiligheid en ook in land zelf ontvang je informatie over wat wel en wat niet te doen.
Een aantal veiligheidsmaatregelen die je altijd in acht moet nemen zijn:
- Zorg dat je voor vertrek op de hoogte bent van de actuele ontwikkelingen in het land
- Ga niet alleen ’s avonds laat nog over straat
- Ga altijd samen met een taxi
- Draag geen opzichtige sieraden als je over straat loopt
- Draag geen dure camera om je nek
- Over het algemeen is het aan te raden om je schouders en knieën te bedekken, dames wordt aangeraden om geen korte rokjes of blote topjes te dragen
- Houd contact met het thuisfront, laat je adresgegevens en telefoonnummer achter
- Wees alert op drukke punten en in het openbaar vervoer
- Neem kopieën mee van je paspoort, vluchtgevens, reisverzekering, etc.
- Neem een koffer mee die op slot kan
- Ga niet naar plekken of wijken die bekend staan als gevaarlijk
- Laat bij vertrek uit het vrijwilligershuis de coördinator weten waar je heen gaat
- Neem bij een pinautomaat niet te veel geld in één keer op
- Luister naar je lokale projectcoördinator
Noodnummers
Meld je voor je vertrekt aan bij de Nederlandse ambassade van het land waar je verblijft. Dan is bekend bij de ambassade dat je in het land verblijft en kan je snel(ler) geholpen worden mocht het nodig zijn. Hier kan je je laten registreren.
Zorg er voor dat ouders, partner, etc. je mobiele nummer hebben en het nummer van het vrijwilligershuis en het nummer van de projectcoördinator. In geval van nood kan er dan direct contact met je worden opgenomen.
Sla het alarmnummer van het land waarin je verblijft bij aankomst in je telefoon op. Bijvoorbeeld, het alarmnummer voor ambulance, brandweer of politie in Zuid-Afrika is 10111.
Neem het visitekaartje van TravelUnique mee. Je kan in geval van nood 24/7 contact met ons opnemen.