CARE Baboon project, Zuid-Afrika

CARE Baboon project, Zuid-Afrika

HET PROJECT kort samengevat

 • Plaats: Grietjie Nature Reserve, tussen Hoedspruit en Phalaborwa, aan de Olifants Rivier, Zuid-Afrika (Greater Kruger Area)
 • Accommodatie: gedeelde accommodatie
 • Type project: natuurbehoudproject op het gebied van primaten
 • Duur: 2 – 12 weken
 • Aantal vrijwilligers: max. 15
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: zeer goed georganiseerd project in een gebied waar de ‘Big Five’ zich bevindt

Baboon project, Grietjie Nature Reserve, Zuid-Afrika

Dit baboon project is een gerenommeerd opvangcentrum wat bestaat sinds 1989. Het is een opvang voor dieren in het wild, waar meer dan 400 bavianen verblijven. Vrijwilligers kunnen ze goed gebruiken om de beste zorg en welzijn te bieden aan allerlei dieren die een mooi leven verdienen. Ze zijn gevestigd in een prachtig Big Five Private Nature Reserve in het Greater Kruger National Park.

Dit vrijwilligersprogramma biedt een unieke ervaring door samen te werken met de prachtige Chacma bavianen en andere iconische Afrikaanse dieren.

De Chacma- of beerbaviaan (ook wel Kaapse baviaan genoemd) is een vrij grote primatensoort, op de mens na de grootste primaat van zuidelijk Afrika. Hij is in vergelijking met andere bavianensoorten slank en lichtgebouwd. Klik hier voor meer informatie over de beerbaviaan.

Het project heeft grote behoefte aan vrijwilligers om verweesde bavianen met de hand groot te brengen. Ook kan je meehelpen bij de rehabilitatie van bavianen die soms wel 13 jaar van hun leven in een laboratoriumkooi hebben doorgebracht

Verweesde baby-primaten groeien snel en ze proberen de baby’s aan surrogaatbaviaanmoeders te koppelen om ervoor te zorgen dat ze staks weer in het wild kunnen overleven. Met 430 bavianen, allemaal wees en wachtend op vrijlating, is er veel werk te doen! Je bent daarom van harte welkom om te komen helpen en alles te leren over de ongelooflijke bavianen, die staf en vrijwilligers elke dag weer verbazen met hun intelligentie.

Hieronder vind je enkele van de activiteiten waarbij je mogelijk betrokken wordt. De activiteiten zijn afhankelijk van hoeveel vrijwilligers er zijn en welk personeel beschikbaar is. Je kan niet altijd aan alle activiteiten deelnemen.

De vrijwilligers worden ingezet voor het opvoeden van de wees-bavianen. En als er genoeg (vrijwilligers) handen zijn dan proberen ze ook om andere projecten van de grond te krijgen. Het outreach- en onderwijsprogramma is een essentieel onderdeel van het project, waarbij ze nauw samenwerken met andere lokale organisaties om kinderen te leren bavianen te respecteren en te begrijpen.

Activiteiten bij dit baboon project

 • Het met de hand groot brengen van weesbabybavianen (indien aanwezig in deze fase van rehabilitatie tijdens je verblijf)
 • Meehelpen bij de zorg voor volwassen bavianen (voer bereiden, omheiningen schoonmaken, gras verzamelen, etc.)
 • Speelgoed maken voor de bavianen; zoals ijslollies, het ophangen van ballen voor de blinde baviaan Stevie Wonder, of het bezoeken van de oude baviaan Patats  met lekkernijen
 • Veterinaire activiteiten; ontlastingsmonsters nemen, etc.
 • Gedragsobservaties; het controleren van de gezondheid van de dieren, gedrag, etc.
 • Onderhoud aan de behuizing van de dieren
 • Natuurlijke vegetatie verzamelen voor voeding; de dieren houden van zaaddozen, frisgroen gras en takken om aan te snuffelen en mee te spelen
 • Behuizingen schoonmaken; behuizingen worden elke dag schoongemaakt, schrobben, afspuiten, vers gras vervangen. Het is hard werken maar echt lonend en de bavianen zijn duidelijk opgewonden als ze hun nieuwe, schone huis binnengaan met vers hooi en takken

Nog meer activiteiten….

 • Hokken van de kleinere dieren schoon houden, waaronder geredde cavia’s en konijnen
 • Schoonmaken en opruimen van alle ruimtes van het centrum
 • De medewerkers kunnen je meenemen voor een rivierwandeling, om sporen en tekens van andere dieren in het wild te leren herkennen. Het zien van een leeuwenafdruk in het zand is iets dat je niet snel zult vergeten!
 • Verwijdering van invasieve planten; ze hebben hulp nodig om de invasieve planten in de rivier onder controle te houden, en soms komt het team aan het einde van de dag bij elkaar om een massale verwijdering  van onkruid uit te voeren; dit is een geweldige tijd voor teambinding
 • Onderwijs aan schoolkinderen in het centrum
 • Community Outreach, waaronder: vaccinaties en gezondheidscontrole (veterinair programma) in plattelandsgebieden voor honden. Een bezoek aan een ecodorp en aan een kindercrèche / naschoolse opvang
 • Mogelijkheden om excursies te maken; bijvoorbeeld naar het Kruger National Park wat ongeveer naast de deur is, de Panorama Route (Blyde Canyon, watervallen enz.), paardrijsafari’s, attracties in de buurt allemaal geregeld en begeleid door medewerkers van het project

Belangrijk! dit is geen project waarbij je de hele dag met baby aapjes in de weer bent. Het grootste gedeelte van de tijd ben je bezig met andere activiteiten zoals het bereiden van voedsel, activiteiten maken en bedenken om de apen uit te dagen, meehelpen de baby’s aan een surogaatmoeder te koppelen, meehelpen in de dierenkliniek, etc.

Hoogtepunten van dit project

 • Doe vrijwilligerswerk in een prachtig Big Fivenatuurreservaat in het Greater Kruger National Park in Zuid-Afrika
 • Neem deel aan het rehabilitatieproces van verweesde Chacma bavianen door ze een tweede kans te geven om weer vrij en wild te leven
 • Ontmoet gelijkgestemde vrijwilligers van over de hele wereld en bouw vriendschappen voor het leven op
 • Maak op je vrije dagen een avontuurlijke safaritocht door het Kruger National Park

Let op!  dit is een dierenopvang, ze bieden geen luxe, ze bieden je geen vakantie, ze bieden je de kans om te helpen, een verschil te maken en bijzondere herinneringen te maken!

Locatie

Gelegen aan de oevers van de Olifantsrivier, tussen Hoedspruit en Phalaborwa in Zuid-Afrika, midden in een ‘Big 5’ natuurreservaat, ligt dit project.

Eisen

De minimum leeftijd voor deelname is 18 jaar. De maximale leeftijd voor deelname is afhankelijk van de gezondheid van de vrijwilliger. Een VOG is voor elk project verplicht.

Een goede arbeidsethos, professionaliteit en een liefhebber van alle dieren, groot en klein, is een must. Je werkt in de hitte van de Afrikaanse bush; schoonmaken, voeren, eten bereiden, etc.

Kwalificaties en eerdere ervaring zijn niet iets waar we per se naar op zoek zijn; maar het heeft de voorkeur. Een verlangen om een positief verschil te willen maken, liefde voor dieren, een sterk arbeidsethos en enthousiasme voor nieuwe ervaringen is een must.

Flexibiliteit

De werkzaamheden genoemd in deze projectomschrijving zijn altijd onder voorbehoud. Werktijden en activiteiten kunnen per dag en per periode verschillen. Wees dus flexibel. Ook kan niet worden gegarandeerd welke dieren, van welke leeftijd,  je tijdens je project zal zien.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Vrije tijd

Het verzorgen van 430 bavianen is een enorme taak en een baan van 7 dagen per week! Ze weten echter bij het project dat vrijwilligers ook vrije tijd nodig hebben. De dagen bij het project kunnen lang en heet zijn, dus het is essentieel dat je uitrust en met frisse energie verder werkt.

Veel vrijwilligers nemen elke week een vrije dag en gaan naar de nabijgelegen lodge om te zwemmen en te ontspannen.

Omdat het project zo dicht bij het Kruger National Park is gevestigd, is een safari ook een must! Bij het project kunnen ze je helpen bij het regelen van safari’s van 1 of 2 dagen in het park.

Er zijn ook andere excursies in de buurt die vrijwilligers graag bezoeken, waaronder:

 • Een veterinair outreach-programma dat helpt bij de zorg voor honden in de lokale gemeenschap
 • Nourish, een lokaal project dat onderwijs geeft aan schoolkinderen
 • Een reptielenpark en een rehabilitatiecentrum gericht op inheemse Afrikaanse dieren
 • Een bezoek aan de Blyde River Canyon (Panorama Tour)

Vrijwilligers hebben over het algemeen elke werkdag minstens een uur vrij om te ontspannen, te lezen, om te gaan met andere vrijwilligers, de was te doen of een dutje te doen. Die tijd is van jou! Je kunt meer vrije tijd aanvragen als je dat ook nodig hebt.

Accommodatie 

Gedurende de duur van je verblijf zul je logeren in comfortabele vrijwilligers accommodatie in Letsitele. Dit is een terrein van 50 hectare. De kamers hebben 2 of 3 bedden per kamer (er zijn 6 kamer). Bij dit project kan je je kleding gratis laten wassen. De kamers en faciliteiten zijn eenvoudig maar comfortabel en relatief nieuw gebouwd (2016). De kamers zijn gesitueerd rondom een gemeenschappelijke tuinruimte.

Er zijn douches, wastafels, doorspoeltoiletten en een kleine vrijwilligerskeuken waar je je eigen gekochte eten/drinken etc. kunt bewaren; er is een koelkast en drinkbaar water uit de kraan. Daarnaast is er een speellounge, de “Zebra Zone” met een dartbord, tv en dvd’s.

Ook is er een braaigebied (Zuid-Afrikaanse barbecue) waar ze vaak koken en ook rond een kampvuur zitten. Er bevinden zich hier een aantal picknicktafels.

De accommodatie bevindt zich binnen een beveiligd elektrisch hek. Er wordt gezorgd voor beddengoed. Breng wel je eigen handdoek en klamboe mee. Internet is beschikbaar in de vrijwilligersaccommodatie. Er wordt een kleine toeslag gevraagd om verbinding te maken.

Maaltijden

Er wordt gezorgd voor ontbijt, lunch en avondeten. Vrijwilligers bereiden hun eigen ontbijt (ontbijtgranen, toast en kruiden zijn aanwezig, inclusief sojamelk).

Lunch en het avondeten worden gekookt door vrijwilligers met ingrediënten die worden geleverd door het project.; meestal een mix van linzen, bonen, kruiden. specerijen, curry, rijst, aardappelen, pasta etc.

Maaltijden zijn vaak gerechten die gemakkelijk in grotere hoeveelheden kunnen worden gekookt zoals; curry en rijst, spaghetti met saus, gebakken aardappelen met groenten, “mac and cheese”, aardappelpartjes met groenten en salades. Je kunt tijdens het doen van de boodschappen op eigen kosten je eigen eten te kopen en in de keuken van de accommodatie te bewaren als je de voorkeur geeft aan luxe/bijzondere etenswaren.

Het eten is veelal  vegetarisch en ze kunnen voorzien in glutenvrije en vele andere dieetwensen. Laat het ons vooraf weten als je dieetwensen hebt.

Fruit kan je zelf kopen in de plaatselijke winkel evenals “luxe” etenswaren zoals chips, chocolade, frisdrank, etc. Er is een wekelijkse shoppingtrip naar de stad waar vrijwilligers boodschappen kunnen inslaan.

Hoe er te komen?

Je dient een vlucht te boeken naar Johannesburg.
We raden je aan om een shuttleservice of een vlucht te nemen vanaf de luchthaven van Johannesburg. Er is een zeer gerenommeerde shuttleservice die van OR Tambo helemaal naar de Grietjie Nature Reserve poort rijdt (de poort van het  reservaat waar ze je kunnen ophalen). We kunnen je meer informatie sturen wanneer je deelneemt aan dit project.

Een andere manier om hier te komen is door een vlucht te nemen naar de luchthaven van Hoedspruit, waar je dan wordt opghaald.

De volgende retourtransferkosten worden in rekening gebracht:

 1. Ophalen van de luchthaven vsn Hoedspruit; ZAR 800
 2. Ophalen in het centrum van Hoedspruit; ZAR 700
 3. Ophalen bij Samey’s Garage ? 3 Bruggen Restaurant (hier stopt de shuttle bus) ZAR 600
 4. Grietjie Reserve Gate (waar de shuttle je ook kan afzetten);  ZAR 200

Klik hier voor de actuele koers van de ZAR.

PRIJZEN 

2 weken: € 899

3 weken: € 1049

4 weken: € 1299

Iedere week extra bedraagt  € 350 (5 – 12 weken).

Je betaalt bij dit project geen boekings- of administratie of reserveringskosten en geen toeslag als je vertrekt in het hoogseizoen. Wel betaal je euro 70 bij aankomst bij het project voor o.a. WiFi, borg voor de 't-shirts, transferkosten en kosten om het park in te komen.

Wat is bij de prijs inbegrepen?

 • Overnachting in een 2-3 persoonskamer
 • 3 vegetarische maaltijden per dag
 • Elektriciteit, waterverbruik
 • Alle trainingen, waaronder presentaties, rondleidingen, video’s, on-the-job training
 • Certificaat

Niet bij de prijs inbegrepen

 • Verzekeringen
 • Ticket en transferkosten
 • Limonade, sterke drank en “luxe” eten
 • Email/internet en telefoonkosten
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

STARTDATA EN AANKOMSTTIJDEN

Vrijwilligers dienen aan te komen en te vertrekken op een MAANDAG. Dit maakt het mogelijk om pick-ups te coördineren en betekent ook dat je het educatie- en introductieprogramma kunt volgen dat op maandag en dinsdag loopt. Zo heb je tijd om te wennen en daarna een introductie af te ronden zodat je precies weet wat je gaat doen.

Je krijgt een rondleiding door het Fase 1 Revalidatieruimte, ziet waar de hoofdkeuken en werkruimtes zijn, waar je je maaltijden nuttigt, waar je je was kunt doen, etc.

De eerste 2 dagen krijg je presentaties, rondleidingen en vul je de benodigde formulieren in, terwijl je aan de slag gaat met de training.

Mocht je het boekingsformulier willen gebruiken, kies dan de 1e van de maand waarin je wilt vertrekken. We nemen dan contact met je op om de juist start- en einddatum door te spreken.

Downloads

Klik hier voor de Facebook pagina van het project

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie. Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner CARE.

Klik hier om te boeken
#TravelUnique   #vrijwilligerswerk   #Afrika
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor het laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media.