Pinguïns & Zeevogels rescue project, Zuid-Afrika

Pinguïns & Zeevogels rescue project, Zuid-Afrika

HET PROJECT KORT SAMENGEVAT

 • Plaats: Kaapstad, Zuid-Afrika
 • Accommodatie: gedeelde accommodatie in een hostel
 • Type project: natuurbehoudproject
 • Duur: 2 - 12 weken
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: zeer goed georganiseerd project met 3 manieren om deel te nemen aan het project
 • Heb je vragen over dit project? Stuur dan een mail naar info@travelunique.nl of een Whatsapp bericht naar 06 38 22 86 58

Drie manieren om dee te nemen aan dit project:

 1. Deelname mogelijk tussen de 2 - 12 weken
 2. Deelnemen aan het Advanced Seabird Rescue project, je bent minimaal 6 weken beschikbaar als vrijwilliger
 3. Hop-on-Hop-off & Seabird Rescue project, een combinatie van vrijwilligerswerk en reizen met de Baz bus langs de Garden Route, deelname minimaal 6 weken (4 weken vrijwilligerswerk & 2 weken reizen)

Over Sanccob

De Southern African Foundation for the Conservation of Coastal Birds (SANCCOB) werd in 1968 opgericht en is een non-profitorganisatie met als hoofddoel de achteruitgang van de zeevogelpopulaties te stoppen. Dit door het redden, rehabiliteren en vrijlaten van zieke, gewonde, verlaten en geoliede zeevogels – vooral bedreigde zeevogels zoals de Afrikaanse pinguïn.

In meer dan 50 jaar heeft SANCCOB ongeveer 100.000 zeevogels behandeld. In een jaar zonder (olie)lekkage behandelt SANCCOB tot 2500 zeevogels, waarvan ongeveer 1000 tot 1500 Afrikaanse pinguïns. Andere door SANCCOB behandelde zeevogels zijn onder meer verschillende soorten aalscholvers (waaronder de met uitsterven bedreigde Oever- en Kaapse Aalscholver), de met uitsterven bedreigde Kaapse Jan-van-Gent en verschillende soorten zoals albatrossen en stormvogels, scholeksters, meeuwen, pelikanen en andere kustzeevogels die in de regio voorkomen.

Gemiddeld laat SANCCOB jaarlijks tussen de 24 en 30 verschillende zeevogelsoorten toe voor rehabilitatie.” SANCCOB (Table View centre) is gelegen aan de oevers van het Table Bay Nature Reserve – Rietvlei-gedeelte in Kaapstad in een woonwijk genaamd Table View, ongeveer 20 km van Kaapstad. SANCCOB (Gqeberha centrum) ligt in het natuurreservaat Cape Recife, het centrum ligt ongeveer 12 km van het centrum van Gqeberha in de Oost-Kaap.

Vrijwilligers

Vrijwilligers zijn een essentieel onderdeel van de activiteiten van SANCCOB het hele jaar door, aangezien de organisatie elke dag van het jaar actief is. Vrijwilligers van over de hele wereld kunnen minimaal twee weken fulltime aan het programma deelnemen. De vrijwilligerscoördinator stelt maandelijks een rooster op, waarin vrijwilligers maximaal vijf dagen per week worden ingeroosterd, inclusief weekends en feestdagen. Een normale werkdag is van 8.00 uur tot 17.30 uur met een lunchpauze van 13.00 uur tot 14.00 uur en een korte theepauze in de ochtend om 11.00 uur (tijden kunnen variëren). Op sommige dagen kunnen vrijwilligers nodig zijn om tot 18.30 uur te assisteren. Je bereidheid om tijdens de drukke tijden een stapje extra te doen zal van cruciaal belang zijn.

1. VRIJWILLIGERSTAKEN, bij een verblijf 2 - 12 weken

Je kunt als vrijwilliger minimaal 2 en maximaal 12 weken deel nemen aan dit project. Je taken zijn:

 • Het handhaven van een hoog niveau van hygiëne en netheid in het revalidatiecentrum 
 • Reinigen van apparatuur die wordt gebruikt bij de voedselbereiding en het voeren 
 • Assisteren bij het onderhouden van de permanente vogeltentoonstelling (stenen schrobben, zand harken en voedselbereiding) 
 • Ontdooien en het bereiden van vis voor een verscheidenheid aan zeevogelsoorten
 • Onderhoudstaken in het centrum

2. Vrijwilligerstaken Advanced programma, deelname minimaal 6 weken

Als vrijwilliger ben je minimaal 6 weken beschikbaar. De vrijwilligerscoördinator maakt een maandelijks schema. Als vrijwilliger word je ingezet bij: 

 • Werkzaamheden in de keuken bij de voedselbereiding. Dit is een ruimte die wordt gebruikt voor het ontdooien van vis, het bereiden van vloeistoffen/voeding en het schoonmaken van voedselbereiding- en voerapparatuur.
 • De wasserij – deze ruimte wordt gebruikt voor het wassen en drogen van wasgoed
 • Het reinigingsstation. Dit gebied wordt gebruikt voor het reinigen van groot apparatuur met behulp van een hogedrukslang. Bijvoorbeeld matten uit vogelverblijven en vogelkratten
 • De volière. Deze omheiningen zijn bedoeld voor vliegende vogels die een dagelijkse schoonmaak van de omheining en het voeren van de vogels vereisen. Sommige vogels hebben mogelijk hydratatie (slangen), medicijnen of dwangvoeding nodig
 • De Intensive Care-eenheid – Het personeel en stagiaires zijn grotendeels verantwoordelijk voor de verzorging van vogels op de ICU, maar er kunnen vrijwilligers worden gevraagd om te helpen bij het schoonmaken op de ICU
 • Rehabilitatiehokken. Dit zijn de belangrijkste verblijven voor vogels die rehabilitatie ondergaan, voornamelijk Afrikaanse pinguïns. De hokken vereisen dagelijkse schoonmaak en het voeren van vogels (dwangvoederen). Sommige vogels hebben mogelijk hydratatie (slangen) en medicijnen nodig
 • Home Pen – Tentoonstelling over permanente en tijdelijke vogels die verblijven bij SANCCOB. Assisteren bij het onderhoud van de tentoonstelling, waaronder het schrobben van rotsen, het harken van zand en het bereiden van voedsel
 • Schoonmaak. Rondom het centrum moet er worden schoongemaakt. Taken kunnen algemene onderhouds- of schoonmaakwerkzaamheden omvatten

3. BAZ Bus en vrijwilligerswerken (14 dagen reizen, 4 weken vrijwilligerswerk)

Het vrijwilligerswerk is als hier boven beschreven bij nr.1. De Baz bus rijdt tussen Kaapstad en Port Elizabeth. Er zijn 14 haltes om uit te kiezen (stap helemaal uit of slechts enkele!)  Stoppen bij deze haltes zorgen ervoor dat je het beste van de Garden Route ziet.  Er is geen tijdslimiet - ga zo snel of zo langzaam als je wilt!  De bussen rijden elke dag, je gebruikt je inlogcode om je data en tijden te kiezen! 
Elke stop is zorgvuldig uitgekozen door lokale Zuid-Afrikaanse reisexperts. Het voordeel is dat ze je ophalen en afzetten bij je accommodatie bij elke stop. Je kiest waar je heen gaat, wat je doet, waar je verblijft en hoe lang... wij helpen en adviseren je alleen! 

STOP HOOGTEPUNTEN: 
 • Ga Shark Cage Diving en maak een selfie met grote witte haaien – Hermanus 
 • Bezoek de wijnwijngaarden en leer meer over het proces van het maken van de beroemde Zuid-Afrikaanse wijnen – Stellenbosch
 • Haal het beste uit de perfecte plek voor avontuur zoekers en natuurliefhebbers – Storms River 
 • Maak kennis met leeuwen, olifanten, buffels en meer in deze prachtige lodge – Garden Route Game Lodge 
 • Neem deel aan onvergetelijke eco-avonturen in het meest pittoreske stadje van de Tuinroute – Knysna 
 • Geniet van enkele van de beste kustgezichten en inheemse bossen in Zuid-Afrika – Plettenbergbaai 
 • Trek het Addo Elephant National Park in en ervaar een echte Afrikaanse safari – Port Elizabeth 
 • … en nog veel, veel meer! 

Meer informatie vindt je hier -https://bazbus.com/passes/cape-town-to-port-elizabeth/

LOCATIE

Kaapstad en kies je voor de combinatie Baz bus & vrijwilligerswerk dan zie je meer van de prachtige tuinroute tot aan Port Elizabeth.

EISEN

De minimum leeftijd voor deelname is 18 jaar. De maximale leeftijd voor deelname is afhankelijk van de gezondheid van de vrijwilliger. Een VOG is voor elk project verplicht. Belangrijk is dat je een grote interesse hebt in natuurbehoud en dat je goed kan werken in een team, flexibel en enthousiast bent.

FLEXIBILITEIT

De werkzaamheden genoemd in deze projectomschrijving zijn altijd onder voorbehoud. Werktijden en activiteiten kunnen per dag en per periode verschillen. 

PRAKTISCHE INFORMATIE

ACCOMMODATIE 

Vrijwilligers verblijven in vrijwilligershuizen met slaapkamers voor 2 – 5 personen. Alle huizen zijn voorzien van elektriciteit, WIFI, warm water, een keuken, één of twee toiletten, een badkamer met douche, bedden met beddengoed (geen handdoeken). Upgrades naar privé-een- of tweepersoonskamers zijn beschikbaar tegen extra kosten. 
Vrijwilligers zijn verantwoordelijk voor het netjes houden van hun eigen kamer en vrijwilligershuis. Badkamers en keukens worden elke dag schoongemaakt door schoonmaakpersoneel en het beddengoed wordt één keer per week verschoond. De vrijwilligershuizen liggen op loopafstand van winkels, restaurants, uitgaansgelegenheden, bushaltes en het strand.

HOE ER TE KOMEN?

Je kunt direct van Amsterdam naar Kaapstad vliegen (KLM), maar het is goedkoper omdat via een tussenstop (Londen, Frankfurt) te doen (bijvoorbeeld via South African Airways of Lufthansa of British Airways).  De KLM vlucht komt pas laat aan in Kaapstad, rond 22.30 uur. Uit veiligheidsoverwegingen raden we aan om bij aankomst een overnachting te boeken direct op het vliegveld, bijvoorbeeld bij Hotel Verde. Ook kan je er voor kiezen een dag eerder te boeken bij de accommodatie waarbij je verblijf tijdens je deelname aan het project.

Bij aankomst op het vliegveld word je opgehaald door een lokale vertegenwoordiger van het project die je direct naar de accommodatie brengt. Je kan ook opgehaald worden bij een hotel op de luchthaven of in de binnenstad. Voor reisadvies kun je natuurlijk altijd contact met TravelUnique opnemen. 

Belangrijk: het project start ieder maandag. Vertrek naar huis is op zaterdag.

PRIJZEN

2 weken: € 975 (prijs zonder Garden Route)

Verblijf mogelijk tot max. 12 weken. Iedere week extra kost € 300. Je kan maximaal 12 weken in Zuid-Afrika verblijven op een toeristenvisum, hierna dien je een werkvisum aan te schaffen.

Mocht je ervoor kiezen deel te nemen aan optie 3, met twee weken Garden Route dan betaal je voor 2 weken: € 1250 en voor iedere week extra € 300.

Je betaalt bij deelname aan dit project geen boekings- of administratie of reserveringskosten en geen toeslag als je vertrekt in het hoogseizoen.

WAT IS BIJ DE PRIJS INBEGREPEN?

 • Ophaalservice vanaf de luchthaven 
 • 2 dagen Kaapstad Oriëntatie 
 • Accommodatie 
 • Drie maaltijden per dag (maandag tot en met vrijdag)  
 • Ontbijt en lunch zijn zelfbediening (voor het eten wordt gezorgd)
 • Wekelijkse sociale evenementen 
 • 24-uurs ondersteuning en begeleiding 
 • 2 gratis t-shirts 
 • Donatie aan het project 
 • Certificaat van deelname bij vertrek

NIET BIJ DE PRIJS INBEGREPEN

 • Verzekeringen
 • Ticket
 • Limonade en sterke drank
 • Email/internet en telefoonkosten
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Vervoer van en naar het project op 2 km afstand van de accommodatie is NIET inbegrepen. Vrijwilligers kunnen lopen of Uber gebruiken voor ongeveer 1 euro per enkele reis. Je wordt op je eerste dag geholpen met het vervoer naar het project

STARTDATA EN AANKOMSTTIJDEN

Het project start iedere maandag. Aankomst in Kaapstad is op zaterdag. Vertrek uit Kaapstad is ook op zaterdag. De eerste twee dagen in Kaapstad (zaterdag & zondag) volgt er een oriëntatie. Start bij het project is op maandag.

Je project begint dus met een tweedaagse oriëntatie in Kaapstad.
DAG 1: Je wordt opgehaald van het vliegveld en naar het vrijwilligershuis gebracht. Je wordt rondgeleid en krijgt een plattegrond van de omgeving. Je hebt de dag ter vrije besteding zodat je het strand, de winkels, bars en restaurants kunt verkennen. 's Avonds krijgt je een welkomstmaaltijd geserveerd in het hostel. 
DAG 2:  Begin de dag met een ontbijt in je nieuwe onderkomen. Hierna leert je gids je meer over het bussysteem voordat je naar het stadscentrum van Kaapstad vertrekt. 
KAAPSTAD-WANDELTOCHT:  Maak een wandeltocht en bezoek historische bezienswaardigheden zoals het Kasteel de Goede Hoop en de Grote Parade. Leer meer over het leven onder de apartheid in Zuid-Afrika in de parlementsgebouwen en het District Six Museum. Koop Afrikaanse kunst en handwerk op Greenmarket Square en St George's Mall. 

Na de genoemde activiteit kun je een bus nemen of lopen naar het Victoria & Alfred Waterfront. Leun achterover en geniet van een heerlijke koffie, geniet van wat verse vis en bekijk de schepen in de drukke werkhaven of loop rond en bezoek de winkels, markten en luister naar de muzikanten.
Als alternatief kun je de  kabelbaan naar de Tafelberg nemen en genieten van een adembenemend uitzicht over de stad, of een bezoek brengen aan het beroemde Robbeneiland, waar Nelson Mandela tijdens de apartheid in de gevangenis werd vastgehouden (dit op eigen kosten).
Ga 's avonds terug met de lokale bus naar Table View, waar je je bij het personeel, de gasten en de lokale bevolking kunt voegen in een van de restaurants of bars langs de kust.

Mocht je willen boeken via het boekingsformulier, kies dan de 1e van de maand waarin je wilt starten bij het project. We nemen dan contact met je op om de juiste aankomst- en vertrekdatum door te spreken. Het project is gesloten van half december tot half januari vanwege de zomervakantie.

DOWNLOADS

Klik hier voor de Facebook pagina van het project

FOTOGALERIJ

DISCLAIMER

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie. Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner SAVE en SANCCOB.

Klik hier om te boeken
#TravelUnique   #vrijwilligerswerk   #Afrika
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor het laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media.